Marco Silva dwarsboomde met één belletje toptransfer voor Ajax: ‘Zet alles stop’

Woensdag, 12 mei 2021 om 10:35Mart Oude Nijeweeme • Laatste update: 10:48

Marco Silva heeft een boekje opengedaan over het moment waarop hij in 2017 Richarlison voor de neus van Ajax wegkaapte. De voormalig manager van Watford gooide op het laatste moment alles om en voorkwam daarmee dat de Braziliaan naar Amsterdam vertrok. Richarlison was dusdanig onder de indruk van het telefoontje van de Portugese oefenmeester dat hij niet veel later voor twaalf miljoen euro overkwam van Fluminense en bij Watford tekende.

Silva onthult tegenover the Guardian hoe het plan om Richarlison te halen werd vormgegeven tijdens een trainingskamp in Oostenrijk. "Na veel research te hebben gedaan zagen we Richarlison als een optie. Ik kan me nog herinneren dat ik 's nachts hele wedstrijden van hem heb zitten kijken", vertelt de voormalig oefenmeester van Watford. "Ik belde zijn zaakwaarnemer, die ik al kende, en hij vertelde me: 'Sorry, maar Richarlison vliegt maandag naar Nederland om te tekenen bij Ajax'. Ik antwoordde: 'Nee, zet alles stop. Ik wil ten koste van alles Richarlison vastleggen voor Watford.' Ik kreeg vervolgens het nummer van Richarlison, belde hem en sprak hem in het Portugees."

Richarlison knokte zich bij Watford al snel in de basis en werd een seizoen later opgepikt door Everton, dat liefst 45 miljoen euro voor hem neertelde. Ook op Goodison Park geldt de Braziliaanse aanvaller als basiskracht en vormt hij een belangrijk aanvalsduo met Dominic Calvert-Lewin. Ook Richarlison liet tegen Silva weten op het punt te staan voor Ajax te tekenen. "Ik zei: 'Nee, dat doe je niet. Je gaat naar Watford'", vertelde Silva hem. "Ik vertelde hem dat ik hem met alles zou steunen en dat de Premier League groter is dan de Eredivisie. Richarlison klonk vrolijk."

Uiteindelijk lukte het Silva om Richarlison te verleiden tot een overgang naar Watford, ondanks dat hij naar eigen zeggen bij Ajax meer kon verdienen en Champions League-voetbal zou spelen. Silva: "Ik moest de eigenaar van Watford er nog van zien te overtuigen om het Ajax-bod te evenaren en om dus veel geld neer te leggen voor een hele jonge Braziliaan die nog nooit eerder in Europa had gespeeld. We hebben uiteindelijk samen weten te voorkomen dat hij naar Nederland zou vliegen. Twee dagen later verscheen hij op het trainingsveld van Watford."Gerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door linksbuiteadem)

Tja, spreekt dezelfde taal. De Premier League is inderdaad een grotere competitie dan de Eredivisie. Zou wat zijn als Richarlison destijds bij Ajax had getekend... Ze hadden dan waarschijnlijk wel de Champions League gewonnen.... Wauw...

12 mei 2021 om 10:58

Richarlison mag nog steeds dromen van zijn eerste wedstrijd in de Champions League 😉. Maar jammer dat het toen is misgegaan, maar het heeft Ajax geen windeieren gelegd. Overmars mede hierdoor meer bevoegdheden, want ze hebben hun lesje wel geleerd hierdoor daar in Amsterdam. En dat Ajax het nou slecht gedaan heeft met de alternatieven die ze hebben opgepikt is ook niet het geval natuurlijk. Het tegenovergestelde zelfs.

12 mei 2021 om 11:02

Haha maar Richarlison heeft ondertussen wel gespeeld tegen meerdere CL finalisten, EL finalisten. Dat is opzich ook wat waard zou ik zeggen. Ik denk niet dat hij het heel slecht heeft in England.

12 mei 2021 om 11:11

Les 1 voor Ajax. Bij transfers altijd Wamberto inschakelen om Braziliaanse spelers warm te houden. Die jongens zijn erg gevoelig voor persoonlijke aandacht in hun moedertaal.

12 mei 2021 om 11:15

Bij Ajax had hij dat ook kunnen doen met wedstrijden tegen Bayern, Juventus, Real, Spurs, Liverpool en Chelsea. Het is maar hoe je het bekijkt. Maar je kan natuurlijk ook niet weten hoe het zou zijn gelopen als hij naar Ajax zou gaan. Wellicht dat we dan niet eens door de kwalificatierondes kwamen in 2017 en 2018. In de PL ben je meer verzekert van het spelen van topwedstrijden.

12 mei 2021 om 12:22

@messibarca les1? Jij denkt echt dat het zo werkt lol? Ajax dacht hem al binnen te hebben want iedereen was akkoord dat hij gebeld werd door een trainer die buiten alle kaders dit risico neemt zie je echt bijna nergens en kun je niet voorkomen als Nederlandse club. Had Watfort eerder gekomen was hij daar ook al heen gegaan en niet zijn toestemming aan Ajax gegeven.

12 mei 2021 om 10:59

De Reiziger,

Ja, natuurlijk. Dan hadden ze de finale ook makkelijk gewonnen van Liverpool

12 mei 2021 om 11:04

Waarom niet? Het voetbal wat Ajax speelt ligt Liverpool niet echt, zag je dit jaar wel goed.

12 mei 2021 om 11:10

Ajax heeft toch gewoon 2 keer van Liverpool verloren dit jaar? En destijds was het ook nog eens een veel sterker Liverpool in vorm. Het lijkt me enigszins voorbarig om te stellen dat met Richarlison, Ajax wã£â©l door was gegaan tegen Tottenham en dan ook nog eens de finale had gewonnen haha. Ook omdat Ajax met Neres, Tadic en Ziyech destijds al een uitstekend lopende aanval had. Natuurlijk had het gekund, gezien de wedstrijden tegen oa Real en Juve dat jaar, maar Liverpool was echt wel zwaar favoriet geweest natuurlijk.

12 mei 2021 om 11:17

Skede zelfde geldt natuurlijk voor Ajax. De belangrijkste spelers waren al vertrokken bij ons en ik vond Ajax in de eerste seizoenshelft ook minder dan de tweede terwijl dat bij Liverpool andersom was. Overigens onzin om een mogelijk finale te vergelijken met een groepswedstrijd 2 seizoenen later als de helft van de spelers al vertrokken zijn.

12 mei 2021 om 11:19

Nouja, Liverpool mistte ook nog een hoop spelers natuurlijk. Ik vergelijk die finale ook niet met een groepswedstrijd maar hierboven wordt gesteld dat Liverpool dit jaar al zoveel moeite had met Ajax dat die finale ook wel in Ajax' voordeel beslist zou worden haha. Dat lijkt mij nogal voorbarig.

12 mei 2021 om 11:36

Liverpool miste volgens mij helemaal niet veel spelers. Alleen 2x Alisson en van dijk. Voor de rest deden alle "topspelers" gewoon mee in beide wedstrijden. Voor de rest is het natuurlijk onvergelijkbaar omdat Ajax sowieso al 5 belangrijke spelers had verkocht. Daarnaast ook 2 seizoenen later (1,5 jaar). We zullen het nooit weten helaas, maar waarschijnlijk had Liverpool hem gewonnen. Zag ons op voorhand meer kans maken tegen Barcelona met al die uitgebluste veteranen.

12 mei 2021 om 12:12

Skede, zo gewoon was dat nou ook weer niet. Je hebt zeker niet gekeken? Daarnaast was Ajax toen veel sterker dan nu. Liverpool is niet veel veranderd.

12 mei 2021 om 13:54

Ik heb gekeken hoor, vind het gewoon vrij onzinnig om te wijzen naar twee verloren wedstrijden als je wilt aantonen dat Ajax Liverpool 'makkelijk' had kunnen verslaan. Daarnaast was Liverpool destijds echt wel veel sterker natuurlijk, zeker qua vorm.

12 mei 2021 om 11:01

Beetje overdreven om te zeggen dat Ajax de CL had gewonnen als ze Richarlison in de selectie van Ajax zat.
Goed, het zou wel zeker een aanvulling zijn geweest.

12 mei 2021 om 11:45

Ik was niet duidelijk genoeg. Ik ben er 100% zeker van dat Ajax gewoon gewonnen zou hebben van Tottenham. Daarnaast blijft een finale, een finale. Ajax had zeker met wat er geschetst wordt Neres - Tadic - Ziyech EN Richarlison kunnen winnen. Ja, ook van Liverpool.

12 mei 2021 om 12:15

Dit is ook wel totale onzin. Het is niet gebeurt dus over deze dingen speculeren heeft geen enkele zin. Als Richarlison in 2017 naar Ajax kwam dan was Tadic misschien wel nooit gekocht in 2018 of hadden ze misschien Ziyech weer eerder verkocht.

12 mei 2021 om 11:07

Het niveau dat Neres-Tadic en Ziyech dat seizoen aantikte was echt zeer hoog. Denk dat het geen verschil had gemaakt.

12 mei 2021 om 11:35

Ik vraag het mij oprecht af. Ik denk nl dat Tadic echt een cruciale rol heeft gespeeld in het voetbal van Ajax toen. Was Richarlison naar Ajax gekomen dan had Tadic wss niet in de spits gestaan en had dat het Ajax spel - denk ik- niet echt verbetering opgeleverd.

kijk, dat is snel handelen.
Als Overmars destijds de vrijheid had die hij nu heeft, had hij hem al weken eerder binnen gehaald en 2 jaar later met heel veel winst verkocht.
Gelukkig ligt hij nu niet meer aan banden van mannen in pakken die de ballen verstand hebben van voetbal.

Knap gedaan van de manager, hoe jammer ook voor mijn club, ik kan er wel waardering voor opbrengen om succesvol een topper aan te trekken. Dit soort verhalen zullen ze vast ook hebben met minder succes

En 4/5 jaar later speelt hij nog steeds geen CL of überhaupt Europees voetbal. Natuurlijk is de Engelse competitie sterker dan de Nederlandse.

12 mei 2021 om 11:08

En zal hij later terugkijkend beseffen dat hij een grote fout heeft gemaakt. Wie wil er nou niet Emmen uit op kunstgras op zijn palmares hebben staan.

12 mei 2021 om 11:11

Senesi had die ook liever overgeslagen ja. ;p

12 mei 2021 om 11:13

Die wedstrijd tegen FC Emmen heeft heel veel waarde. Het levert een nationale discussie op of we een speler die dit seizoen 2 assists op dat kunstgras tegen FC Emmen heeft gegeven mee moet naar het EK.

12 mei 2021 om 11:39

Ja want Emmen speelt natuurlijk CL? Ik zei namelijk al dat de PL sterker is dan de Eredivisie, dus je reactie is niet relevant.

12 mei 2021 om 11:28

Tja dat is een keuze die je maakt. Als je naar Everton gaat dan weet je dat het lastig wordt om Europees voetbal te halen. Wel zit die natuurlijk in de beste nationale voetbalcompetitie in de wereld. Ook spelers van Ajax kunnen zich niet zomaar even verzekeren van een onbetwiste basisplaats bij een absolute topclub. Dat lukt uiteindelijk maar heel weinig spelers, de Ligt en de Jong is het gelukt maar verder hebben spelers als Sanchez, Ziyech, van de Beek geen basisplaats weten te veroveren, dat geeft aan hoe goed je moet zijn in die Engelse top.

12 mei 2021 om 11:37

Wat denk je dat hij liever heeft? CL voetbal met ajax of bij Everton spelen en vaker tegen ploegen spelen dan je bij Ajax in de CL met geluk 2x tegenkomt.

12 mei 2021 om 11:41

Ik gok dat hij wel eens een prijs wil winnen, maar ik kan het natuurlijk verkeerd hebben.

12 mei 2021 om 12:10

Met Everton in Engeland gaan voor subtop lijkt mij meer voor de hand liggen dan de saaie Eredivisie winnen. De stap prijzen winnen kan altijd nog. Genoeg landen waar maar 1 ploeg continue de beste is.

12 mei 2021 om 12:57

Ik denk dat zulke jongens liever voor een riant salaris in een top competitie spelen dan voor een prijsje gaan in de Eredivisie. Denk niet eens dat hij er over na hoeft te denken als hij zou moeten kiezen.

12 mei 2021 om 14:30

Joost Broerse speelde ook Champions League en werd kampioen. Heel leuk, maar de grote competities zijn de plekken waar je je wilt en moet laten zien.

12 mei 2021 om 14:47

@futures, dan kan hij wel bij mij in het vroendenteam mee gaan ballen. Gegarandeerd dat we dan de komende 5 jaar alle prijzen winnen die we kunnen winnen.

Jammer dat we hem net misliepen. Vraag is natuurlijk wel wat het beste voor hem zou zijn geweest, PL met Watford en nu Everton is natuurlijk geweldig. Maar als je bij Ajax uitblinkt maak je regelmatig de stap naar de absolute top, CL spreekt wat dat betreft weer in het voordeel van Ajax plus dat je echt voor de prijzen speelt. We zullen het helaas nooit weten, maar voor beide valt wat te zeggen.

Goed dat hij ook 's nachts naar de zaakwaarnemer belde, zodat hij tijdens het daluur nog geld bespaarde met het telefoontje ook. Dat heeft de winst voor Watford toch wel gemaximaliseerd.

Lekker betrouwbare partner ook wel, die zaakwaarnemer.

Soms win je, soms verlies je. Ajax wilde ooit eens Ronaldo halen die toen werd weggekaapt door Psv. Toen werd ene Kluivert maar voor de leeuwen gegooid. Beide spitsen hebben het niet heel slecht gedaan denk ik...

12 mei 2021 om 11:45

Vergelijk je ronaldo srs met Kluivert effe srs ronaldo die de wk heeft gewonnen ga je met Kluivert vergelijken moet niet gekker worden

12 mei 2021 om 11:56

Nee ik vergelijk de gevallen dat er 2 spelers zijn die helaas voor de neus van Ajax werden weggekaapt. Misschien moet je eens goed naar de context kijken en niet naar het zogenaamde vergelijk waar ik naar verwijs. Het moet niet gekker worden, maar begrijpend lezen is kennelijk niet jouw sterkste punt...

12 mei 2021 om 12:40

@ayoubi, vergelijk je de Ronaldo bij PSV en de Kluivert bij Ajax dan is die vergelijking best te maken hoor. Natuurlijk, Ronaldo is by far de betere voetballer geweest, maar Kluivert heeft wel een belangrijke bijdrage gehad aan de CL winst van Ajax in '95. Of dat met Ronaldo ook gelukt was (ik denk van wel, maargoed), blijft koffiedik kijken.

Dat was nog eens jammer voor ajax. Deze man is een stuk beter dan antony en neres.

12 mei 2021 om 14:43

Deze man is goed, maar ook weer niet overdrijven. Antony is nog pas 21 geworden en is een stuk jonger als Richarlison en zie hem verder komen, vooral als hij meer zijn snelheid gebruikt en meer goals scoort. Heeft veel potentie. En ook Neres liet zien wat een geweldige speler het is onder andere tegen Real Madrid. Alleen jammer dat hij met veel blessures te maken kreeg. Anders was ook hij nu bij de absolute top.

Het woord salaris zal vast niet gevallen zijn. Verder goed gedaan van de beste man.

Je ziet hier wel de aantrekkingskracht van de Premier League. Watford is natuurlijk een club van niks, in alles veel kleiner dan Ajax. Maar de competitie geeft voor zo'n jongen dan toch de doorslag. Daar doe je als club van een kleinere competitie niks tegen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3414
L. TraoréAanvaller127
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

3 fans
Aanvaller, 24 jaar

In de wandelgangen

Maandag 21 juni
Manchester United wil van Paul Pogba, die omgerekend voor 337.000 euro per week onder contract staat, de bestbetaalde speler in de Premier League maken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren