Janssen geïmponeerd door interview van Scherpen na duel met AS Roma

Donderdag, 8 april 2021 om 23:32 • Laatste update: 01:31

Kjell Scherpen was donderdag de schlemiel aan de zijde van Ajax in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Europa League tegen AS Roma. De doelman ging in de fout bij een houdbare vrije trap van Lorenzo Pellegrini, waarmee de Italianen gelijkmaakten. Uiteindelijk ging Roma door een doelpunt van Roger Ibañez nog met een 1-2 overwinning aan de haal. Theo Janssen vindt dat Scherpen karakter toont door na afloop voor de camera van RTL te verschijnen.

“Ja, dan is alles wat je daarvoor gedaan hebt vergeten”, vertelt Scherpen schuldbewust over zijn fout. “Hij schiet de bal in mijn hoek, iets wat ik verwacht had. Maar er stonden veel mensen voor. Niet best. Nu ik het terugzie, lijkt het alsof ik te vroeg duik. Wat moet je erover zeggen? Het is een fout, zonde. Er gebeurt niet zo heel veel, ervoor ging alles goed en daar probeer je op te bouwen. Tja, dit komt wel binnen natuurlijk. Dan moet je door. Is het spanning? Ik weet het niet, de eerste helft viel het niet te zien. Misschien blijft dat hangen. Het is gewoon een slecht moment. Zo’n bal krijg je honderd keer en die pak je honderd keer.”

“Je kan er over blijven lullen, maar dat verandert niks. Het lijkt of die bal te zacht was, alsof hij te vroeg weg was”, reageert Jan Boskamp na het zien van het interview met Scherpen. “Die vrije trap was zó slecht genomen, daardoor misrekent hij zich”, zo haakt Janssen in. “Hij staat best wel ver achter de muur. Dus als hij zegt dat hij de bal niet zag vertrekken, had hij een stapje naar links moeten zetten. Dat heeft hij dus blijkbaar niet gezien, er ligt nog twee of drie meter naast hem. Een vrije trap over de muur van die afstand is bijna niet mogelijk. Als hij een meter opzij stapt, ziet hij die bal komen. Dat is belangrijk voor een keeper.”

Presentator Bart Nolles haalt aan dat Scherpen in de eerste helft een goede redding in huis had bij een schot van Bryan Cristante. Janssen: “Die bal van veertig meter? Als hij een stapje zet, neemt hij die bal op de borst aan. Nee, dat is overdreven. Een prima redding. Maar die had de derde keeper van Spakenburg ook gepakt. Hij toont karakter, het is netjes dat hij er staat en zijn zegje doet. Voor hem is het het ergst en we hebben het er nu alweer te lang over.”

“Als club en team kun je hem alleen steunen, hij staat onder druk en gaat in een belangrijke wedstrijd zo in de fout. Dan moet je een arm om hem heen slaan en vertrouwen geven, zodat het de volgende keer beter gaat. Hij weet zelf wel dat hij een fout heeft gemaakt en baalt daar zelf het meest van", zegt Janssen. Ajax-trainer Erik ten Hag wendde zich na afloop tot Scherpen. "Ik zei na de wedstrijd tegen hem dat hij zijn kop omhoog moet houden. Hij keepte een goede wedstrijd, maar als je als keeper een fout maakt is het vaak een goal", zegt de oefenmeester in gesprek met ESPN. "Daar moet je mee leren omgaan, je wordt er een grote jongen van. Hij heeft veel kwaliteiten, maar op dit niveau kan je je dit soort fouten niet veroorloven."

De slechtste man van Ajax deed eigenlijk niets goed tegen AS Roma

Voetbalzone deelde rapportcijfers uit aan de spelers van Ajax.Lees artikelGerelateerd

Meer sportnieuws

44 reacties (laatste reactie door kalou2005)

Zo! Ik zie de blunder nu, maar die is inderdaad niet mals. Ik vond hem bij Jong Oranje goed keepen. Tegen Heerenveen ook. Zijn reactie is ook erg volwassen. Ik denk echt nog wel dat deze jongen er komt. Potentie is er. Goeie kop op. Hem al afschrijven gaat ver. Iets wat ik sommigen al zag doen.

8 april 2021 om 23:44
0

Gratis op te halen

8 april 2021 om 23:49
0

Gelukkig zei overmars dat niet toen onana zo blunderde bij jong ajax. Scherpen speelde bij jong oranje prima en tegen heerenveen ook aardig. Vandaag idd een dikke blunder, maar onana heeft ook genoeg blunders gemaakt. Geef hem iig het vertrouwen en oordeel over langere periode.

9 april 2021 om 00:06
0

Stuur maar op de trein naar station Euroborg Groningen. Zie hem graag als vervanger van Padt.

9 april 2021 om 00:11
0

Bij Onana pakt het toevallig geweldig uit. Je kunt nu niet bij elke blunderende keeper naar Onana blijven verwijzen, dat is vrij naïef.

9 april 2021 om 00:37
0

Maar gratis op te halen is dan ook weer overdreven na 1 blunder. Deed het bij jong oranje en tegen heerenveen goed. Dan mag je na 1 grote blunder toch wel iets meer vertrouwen gunnen?

9 april 2021 om 00:40
0

Zeker waar! Anderzijds is het natuurlijk niet voor niets dat keepers meestal later doorbreken dan veldspelers. Geen idee wat het niveau van deze jongen is, maar op je 21e gemiddeld één slecht moment/wedstrijd is helemaal niet gek. De link naar Onana leggen is dan misschien het andere uiterste, maar zo hard als hij wordt afgebrand snap ik ook niet. Laat idd maar eens lekker een jaar of 2 bij een ploeg als Groningen spelen. Erg benieuwd hoe ver die dan is!

Nou die gaat never eerste keeper worden hij heeft gewoon te weinig zelfvertrouwen en dat heb je wel nodig bij een club als Ajax , en daarbij hij is gewoon een matige keeper die goal zondag tegen Heerenveen was ook niet echt sterk gekeept , nee Ajax zal de boer op moeten voor een goede keeper en dat zal lastig genoeg zijn want in Nederland zie ik geen keeper die het niveau heeft van Onana .

8 april 2021 om 23:47
0

Je weet als Ajacied vast wel hoe het in het begin met Onana ging toch? Die was ook aan het grabbelen en kijk hoe die zich heeft ontwikkeld. Laat ik voor op stellen dat Scherpen die bal had moeten hebben, maar zullen wij deze jonge man, die een kwartfinale EL moet keepen iets meer steunen? Hij weet dat hij fout zit en geeft het netjes en volwassen toe... Hem nu al afschrijven vind ik echt veelste ver gaan.

9 april 2021 om 02:35
0

Ja dus. Wat wil je nou eigenlijk zeggen dat elke verdediger ook tot een virgil van Dijk uit kan groeien, omdat die er in de eredivisie ook niet veel van bakte?

Het feit is wel gewoon dat Onana een uitstekende doelman is en of hij dan wel of niet fouten in de jeugd heeft gemaakt dat maakt ook niet zoveel uit. Dat is allemaal vergeten als je gewoon goed keept in het eerste elftal.

Scherpen is natuurlijk gewoon een goede prof. Ik vond het bij Emmen alleen niet heel erg geweldig en snap de overstap naar Ajax dan ook niet zo. Wie weet kan hij verassen, maar ik denk dat hij tekort komt.

9 april 2021 om 08:06
0

Het verwijzen naar Onana slaat ook nergens op. Net alsof normaalste zaak is dat je in het begin dikke vette blunders maakt, want je groeit uiteindelijk toch naar topniveau? Dit is een krankzinnige blunder die je misschien halve finale gaat kosten. Samen met Schuurs zsm lozen.

9 april 2021 om 08:26
0

Het is jammer voor hem maar hij komt gewoon tekort. Vergelijken met Onana is volgens mij ook onmogelijk. Toen Onana voor Jong Ajax keepte had hij niet al een jaar Eredivisie-ervaring en kon hij wel meevoetballen. Bij Jong Oranje laatst 2 goede wedstrijden gekeept (tegen Roemenië was het ook niet veel) maar ook daar in het meevoetballen ondermaats. Snel verkopen!

8 april 2021 om 23:47
0

Bijlow in potentie. Die zie ik de stap echter niet maken. Ook zie ik hem vooralsnog niet langer dan drie maanden fit zijn.

8 april 2021 om 23:50
0

Drommel is nog altijd niet verkocht...

8 april 2021 om 23:50
0

Laten we nu niet zo snel mensen afschrijven. De keeper Scherpen is 21 jaar oud er kan nog zoveel gebeuren in zijn ontwikkeling. Kijk bijvoorbeeld na Onana hoe die zich ontwikkeld heeft. Misschien gebeurd dit ook wel bij Scherpen.

8 april 2021 om 23:50
0

Ik weet niet waar ik moet beginnen. Scherpen nu al afschrijven is veelste snel, en bovendien speelde die tegen Heerenveen gewoon naar behoren. En ajax gaat ook geen keeper aantrekken van het niveau Onana, daar zoeken ze niet eens naar want die zijn onhaalbaar voor ajax. Ajax zal inzetten op een speler die kan groeien naar een vergelijkbaar niveau. En persoonlijk denk ik dat scherpen dat gat kan vullen, prima keeper die nu nog wat teveel zenuwen heeft in ajax 1, geef die jongen zoveel tijd als onana en je zal zien dat die enorm groeit, in aanleg alles om een top keeper te zijn.

8 april 2021 om 23:51
0

zelfvertrouwen heeft ook een knars gekregen nadat steek de voor keur kreeg na schorsing andre , anders had hij de bal denk ik wel gehad nu soms wat onzeker , was ook een gevaarlijke plek mis daarom te vroeg gedoken , met vertrouwen is dit wel een goede potentieele keeper ben ik van overtuigd , het spelletje draait veel om vertrouwen is zovaak gebleken

8 april 2021 om 23:59
0

ik zou voor de keeper gaan die bij servie in t nationaal team speelt moet wel haalbaar zijn , speelt bij een franse middenmoter meen reims , scherpen niet afschrijven , zou hem verhuren voor 2 jaar aan groningen ofs

9 april 2021 om 00:16
0

Als 3de keeper halen dan? Geen enkele goede keeper gaat komen tenzij je hem garantie gaat geven op speeltijd. Onana is botte pech want die kreeg een schorsing na de transferdeadline en Stekelenburg vangt hem goed op. Jammer dat je derde keeper niet van niveau is maar bij welke club is dat wel zo. Ik heb even een waslijst aan toploegen gegoogled en elke ploeg heeft of een veredelde jeugdkeeper of een tweede keeperstrainer als derde keeper.

Waarom hoor ik niemand over Brobbey die 1 op 1 mist of Tadic die een penalty zo slap schiet? Btw als ik die video terugkijk is die redding van Scherpen nog best knap op die bal van Cristante. Ben bang dat dit te veel blijft hangen bij t publiek en t voor Scherpen wel voorbij is..

8 april 2021 om 23:55
0

Omdat een penalty missen en een kans missen makkelijker te vergeven is dan een gigantische flater. Tadic en Brobbey hebben daarbij hun waarde al bewezen.

8 april 2021 om 23:57
0

Mua, van Brobbey kun je die 1-op-1 op de keeper schieten. En hij had maar like 4 meter ruimte om echt aan te zetten. Ik vind dat echt geen fout, genoeg spitsen die dan op de keeper schieten.

9 april 2021 om 13:41
0

Genoeg spitsen missen zo'n bal omdat ze tegenwoordig niet meer stiften. Je ziet bijna geen spitsen meer een boogballetje scoren.

9 april 2021 om 13:44
0

Ja Brobbey wilde het weer afmaken op zijn manier en dat is een gaatje zoeken en dan doorheen proberen te prikken. Tenminste, valt me op dat hij vaak op die manier scoort. Maar nu waren de ruimtes te klein, dus ik vraag me ook af als stiften wel de mogelijkheid was, want Lopez stond nog best recht.

9 april 2021 om 10:25
0

Voetbal is een sport van fouten he. Als iedereen een perfecte wedstrijd speelt, dan kom je ook niet ver. Een misser van een aanvaller is doorgaans niet meteen een negatief effect, terwijl een misser van een keeper direct zorgt voor achterstand. Ik vind persoonlijk ook dat Scherpen wel onrealistisch hard wordt aangepakt (jonge keeper en ook nog eens 3de keus achter Onana en Stekelenburg). Die 2-0 was op zijn minst slecht verdedigd dan dat het aan de keeper was aan te rekenen. Die kerel schoot bloedverziekend hard binnen zeg.

Het is en blijft een dingetje he, een spits mag 3 kansen missen, weinig gezeik. Een keeper maakt een blunder en word volledig afgemaakt. Het is en het blijft het leven van een keeper, de voetbalwereld is keihard. Heb wel medelijde met die jongen, hij wilt zo graag maar maakt toch te vaak (beslissende) fouten. Ajax doet er goed aan om hem volgend seizoen te verhuren aan bijv Groningen om te kijken of hij constanter kan worden wanneer hij vaker keept. Ik blijft vertrouwen in hem houden.

9 april 2021 om 09:34
0

Als een spits bij pakweg Bayern een grote kans mist is er ook echt wel gezeik hoor. Ze zijn daar dan weer milder voor de keepers. Over een blunder van Neuer of destijds Kahn hoor je relatief weinig.

Tja we hebben het ook over een derde keeper die amper op hoog niveau heeft gekeept laat staan Europees. Bijna geen enkele club heeft een fatsoenlijke derde keeper. Het is gewoon botte pech dat al je keepers geblesseerd raken. Hoe groot is die kans nou. Jammer maar niet te veel aan hangen. Scherpen is nog niet op het niveau en dat is niet erg omdat je twee hele goede keepers ervoor hebt staan.

9 april 2021 om 09:01
0

Klopt, maar de enige manier om als keeper niveau te halen is wedstrijden spelen en dat kan Scherpen bij Ajax vergeten. Hij moet zien of er een degradatiekandidaat heil ziet in hem zodat hij zich zoveel mogelijk kan laten zien. Kortom, had nooit weg moeten gaan bij Emmen. Al snap ik heel goed dat ze hem hebben laten gaan als ik hem nu nog steeds zie stuntelen.

9 april 2021 om 11:51
0

Hij was bij Emmen wel goed. Ajax liefend Nederland kan zich alleen die ketsers maar vergeet niet dat deze reus in zijn tienerjaren al zat te keepen in de ED. Hij kan nog 15-20 jaar mee, zou dom zijn om hem als Ajax weg te doen. Daarbij gezegd, bij Groningen weten we raad met oud Ajax keepers (Padt/Bizot). We willen hem wel overnemen.

10 april 2021 om 15:44
0

Nee hoor, dat zou niet dom zijn. Hij gaat bij Ajax namelijk van zijn lang zal ze leven geen eerste keeper worden. Reden daarvoor is dat hij simpelweg dramatisch is met de bal aan de voet. Bij Ajax moet je toch wel een aardige trap hebben als keeper. Het hoeven niet allemaal Onana's te zijn, maar een balletje trappen zoals Stekelenburg dat kan is natuurlijk wel gewenst. Dat zit er bij Scherpen gewoon niet in en dat gaat ook nooit komen.

Die 1-1 zag er zeker niet goed uit. Maar als je als Nederlandse club de kwartfinale van een Europees toernooi moet spelen met je derde keeper, dan bestaat de kans dat hij dat niveau niet aan blijkt te kunnen. En dat is geen schande.

Ik hoop voor Ajax alleen niet dat ze Scherpen hebben gehaald met het idee dat hij daar uit kan groeien tot eerste keeper. Met nog wat extra jaartjes ervaring kan hij misschien een aardige reservekeeper worden in Amsterdam, maar dat lijkt me wel het hoogst haalbare.

Dit is wel een blinder en ik denk ook dat die de genadeklap was na de penalty. Maar wat Boskamp zegt "Die vrije trap was zó slecht genomen, daardoor misrekent hij zich", kan ik nog best geloven. Het is mij ook een paar keer overkomen. Een fout is vervelend een maar een blunder is wel pijnlijk zeker op dat podium voor die jongen. Maar ik heb nooit begrepen wat hij bij Ajax doet. Ik heb nou niet echt het idee dat hij veel beter is geworden dan dat hij gewoon bij een Emmen was gebleven. (basis eredivisie)

Nu hoor ik mensen zeggen er zit een goeie kop op... hij ziet er toch uit als een jochie van 14 die een kauwgombal wegvreet op de doellijn. Talent misschien maar uitstraling, absoluut niet

9 april 2021 om 06:43
0

Klopt. Echter denk ik dan niet dat jij begrijpt wat die uitspraak betekent. Of je leest alles altijd erg letterlijk

Het blijkt maar weer dat je niet van iedere lange jongen zomaar een goede keeper kan maken. Door training kan je iemand (veel) beter maken maar daar is wel een zekere technische basis voor nodig. Die heeft Scherpen simpelweg niet. Dit is al de zoveelste dergelijke fout in zijn nog prille carrière. Bij Emmen overkwam het hem om de haverklap en in zijn eerste 2 potjes in Ajax 1 gebeurt hetzelfde. Lengte kan een hoop compenseren, maar als je de meest basale technische keeperskwaliteiten niet beheerst houdt het gewoon op. Hij heeft het niet en zal het ook nooit krijgen.

Keeper is een ervaringsvak, dat deze jongen op deze leeftijd nog niet eens een beetje beheerst. Hij is lang ja, hij komt daardoor bij een afstandsschot makkelijk in de hoek. Maar hij maakt ook elke wedstrijd een beslissende fout en dat gaat Ajax hoogstwaarschijnlijk de volgende ronde kosten.

Ajax verloor de wedstrijd als collectief, niet scherpen als individu ondanks het feit dat het een blunder was

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax6965
2.AZ6128
3.PSV5832
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5128
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2714
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

4 fans
Keeper, 121 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Ajax 1 0 0 0
2020/2021 Jong Ajax 15 0 1 0
2019/2020 Jong Ajax 14 0 0 0
2019/2020 Ajax 0 0 0 0
2018/2019 FC Emmen 34 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Frans Hoek verdedigt Kjell Scherpen: ‘Hij won driemaal de Champions League’

Kjell Scherpen leidde met een blunder de nederlaag van Ajax in de Europa League-wedstrijd tegen AS Roma (1-2) in. In zijn officiële debuut tegen FC Utrecht ging de 21-jarige doelman eveneens...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren