‘We hadden meer kunnen winnen, we hebben echt geleden tegen Messi’

Donderdag, 8 april 2021 om 13:21Rian Rosendaal • Laatste update: 13:37

Sergio Ramos veroverde als speler van Real Madrid onder meer vier keer de Champions League en hij is door de jaren heen uitgegroeid tot een echt boegbeeld van de Spaanse grootmacht. Toch kijkt de inmiddels 34-jarige verdediger enigszins met gemengde gevoelens terug op de jaren die zijn verstreken bij de Koninklijke. Ramos is van mening dat hij met Real nóg meer had kunnen winnen als Lionel Messi niet bij Barcelona was beland.

"Misschien hadden we met Real meer prijzen veroverd als hij (Messi, red.) geen speler van Barcelona was geweest", verklaart Ramos in de documentairereeks 'The Legend of Sergio Ramos', uitgezonden door Amazon Sport. "We hebben in de loop der jaren echt geleden tegen Messi. Er was een tijd dat we met Barcelona de beste tegenstander in de geschiedenis troffen. We hadden toen met José Mourinho een geweldige coach, maar het bleef desondanks bijzonder moeilijk om hen te verslaan. We wonnen niet veel en er was een hoop spanning, veroorzaakt door Barcelona of door onszelf", stelt Ramos in aanloop naar de ontmoeting tussen de titelkandidaten van zaterdag in Madrid. Hij veroverde met Real ook nog onder meer vier Spaanse landstitels en twee nationale bekers.

Het artikel gaat verder onder de video
Meer videos

In de documentaire over Ramos komen ook trainer Zinédine Zidane en enkele ploeggenoten van Real aan het woord. De verdediger wordt nog weleens bekritiseerd door de buitenwacht, maar intern is het respect voor de routinier bijzonder groot. "Wat hij dagelijks laat zien is echt spectaculair", jubelt Zidane. De speler zelf denkt ondanks het feit dat hij vorige maand 35 is geworden nog niet aan stoppen. "Met pensioen gaan? Vandaag zeg ik dat dat nog helemaal niet aan de orde is", aldus de mandekker, die de tweede El Clásico van dit seizoen vanwege een blessure dreigt te missen.

Ramos kwam geblesseerd terug van de interlandperiode met Spanje en hij miste dinsdag al de eerste ontmoeting met Liverpool (3-1 winst) in de kwartfinale van de Champions League. De kans is groot dat hij ook de clashes met Barcelona en de returnwedstrijd tegen Liverpool (13 april) moet laten schieten vanwege de spierblessure. Ondertussen blijft het onduidelijk of Ramos ook na de zomerstop aan Real is verbonden. Met het bestuur van de nummer drie in LaLiga is nog steeds geen overeenstemming bereikt over voortzetting van de samenwerking.


Competitie:LaLiga
Datum:Zaterdag 10 april 2021, 21:00 uur
Stadion:Estadio Alfredo Di Stéfano (Madrid)
33590426555
C. Lenglet215638
5.5
R. Araújo459276
5.5
S. Dest479402
5.5
Jordi Alba60883
5.5
F. de Jong404591
5.5
Pedri625414
5.5
Sergi Roberto103186
5.5
A. Griezmann92385
5.5
Trincão440079
5.5
0 stemmen

Poll

Real Madrid - Barcelona eindigt in een...


Gerelateerd

Meer sportnieuws

73 reacties (laatste reactie door joaquinbetis)

Messi jongen. Ik herinner me als de dag van gisteren, in 2010 dat ik de voetbal goden smeekte dat Messi snel op pensioen zou gaan, opeens liep daar een Bojan precies Messi 2.0 en ik dacht oke het is klaar, en toen liep daar nog is een Halilovic, Cuenca, mijn grootste nachtmerrie zou geweest zijn als zij allemaal zo goed werden als Messi (gelukkig niet) . En zie nu, hij is bijna aan het einde van zijn loopbaan. Ik geloof niet meer dat Barcelona ooit nog zo dominant zal zijn als onder het tijdperk van Xavi, Iniesta en Messi. Man wat hebben wij geleden als Madridista. Real Madrid was echt goed maar door Barcelona leken wij amateurs.

8 april 2021 om 13:47
0

Heel mooie reactie! Ik denk dat het respect onderling tussen de supporters (buiten Spanje) Barcelona en Madrid wel groot is aangezien we beiden de status en de grootte van beide clubs erkennen.

8 april 2021 om 13:50
0

@fcbinsider1899 Laat ik voorop stellen dat ik het liefst Real elke wedstrijd met 5-0 zie verliezen. Maar hoe ouder ik ben geworden hoe steeds meer respect ik voor ze heb. 3 CL achter elkaar winnen is gewoon ongekend en de CL is toch wel echt hun competitie. Toch weet ik zeker dat wij in de periode 2008-2012 een hoger niveau hebben aangetikt dan Real in die 3 jaar. Wat de Spaanse ploegen hebben laten zien de afgelopen 20 jaar is gewoon ongekend en ik denk dat beide kanten het steeds meer van elkaar beseffen.

8 april 2021 om 15:11
0

@barcalover123 Ben ik het helemaal mee eens! Ik was vroeger (tienerjaren) enorm subjectief en kon alles wat van Real Madrid zijnde was niet luchten of zien. Je groeit op met het feit dat je maar voor 1 club mag supporteren , voor mij was dat al snel Barã§a door Rivaldo destijds. Eens je volwassener wordt, begin je vooral van het spelletje te houden en heb je minder oog voor rivaliteit of clubkleuren. Ik hoop nog steeds dat Real Madrid elke wedstrijd verliest , maar kan er zeker mee leven als ze winnen als ze nu eenmaal de betere ploeg waren. Deze 2 absolute grootmachten zijn de referentie van het clubvoetbal. Het is ook die rivaliteit onderling die ze zo groot hebben gemaakt, naast het feit dat onder andere Perez en Laporta er twee ploegen van gemaakt die geschiedenis hebben geschreven. Ik vind persoonlijk ook dat het prime Barã§a van Pep tussen 2008-2012 het allerbeste is wat ik ooit op een veld heb gezien. Grote tegenstanders (real Madrid,man United, Bayern Mã¼nchen, Arsenal, AC Milan) werden bij vlagen gedegradeerd tot middelmaat en dat is iets wat ik tot toen nog nooit had gezien. Het Real van 2015-2019 vind ik persoonlijk iets minder (nee niet omdat het Real is) omdat ze in bijna iedere editie waar ze de CL wonnen geen kampioen werden(2x wel dichtbij) of zelfs vroeg uitgeschakeld waren om het kampioenschap. Het blijft echter wel een fantastische prestatie die hen kenmerkte als de Kings of Europe, en daar kan ik wel mee leven. Het is gewoon een feit dat de CL en Real Madrid een perfect match is. Edit : Enkel in 2016/2017 won Real Madrid de dubbel (liga en CL)

8 april 2021 om 13:47
0

Ach er zullen weer nieuwe 'voetbalgoden' komen en over 50 jaar zullen er zelfs mensen zijn die zeggen "dat Messi en Ronaldo in deze tijd niet meer mee zouden kunnen". Het is ook van alle tijden dat nieuwe supertalenten het niet tot supervoetballer weten te brengen. Voor mij is Messi inderdaad de beste (misschien nog met Pele) en behoort Ramos tot de beste verdedigers en Ronaldo tot de beste aanvallers.

8 april 2021 om 14:45
0

Schitterende reactie! Wat een tijden waren dit, zo intens! Al die namen van toen zijn gewoon legendes:
Leo
Ronaldo
Xavi
Iniesta
Alonso
Puyol
Pique
Casillas
Alves
Marcelo
Pep
Mourinho
Pepe(!) (ook nog steeds een baas op 38 jarige leeftijd)
En natuurlijk... Ibi Just kidding, maar hoe mooi dat hij daar deel van heeft uitgemaakt.

8 april 2021 om 16:47
0

Als je Iker noemt, mag je ter Stegen ook best noemen. Ik vind dat echt een fenomeen.

8 april 2021 om 17:10
0

Hij heeft het over een paar jaar geleden voor ter Stegen daar speelde

8 april 2021 om 19:14
0

Je noemt pique maar geen ramos. Ik hoop dat je het gwn bent vergeten.

8 april 2021 om 15:07
0

Cuenca had ik sowiezo nooit zo hoog geschat. Bojan wel omdat je aan hem iets kon zien en verhalen gingen rond hoe hij de jeugd an gort had geschoten. Jammer dat hij mentaal ongerust was omdat hij niet om kon gaan met de aandacht.

8 april 2021 om 15:16
0

Wat te denken van de broertjes Dos Santos? Giovanni had dan nog iets weg van Ronaldinho. Zat wedstrijden waarin Real de betere was in de clasicos maar dat Messi anders besliste. De prijzen die we dan wel wonnen zorgde wel voor meer glans. Die copa del rey of Liga met Mourinho was toch een van de mooiste, mede doordat je ze won van een fantastisch Barcelona. De Liga van vorig jaar was leuk omdat het alweer even geleden was, maar die is vooral leuk voor de statistieken. Echt op je netvlies gebrand staat die niet.

8 april 2021 om 20:17
0

Of kort daarvoor, toen Ronaldinho zo goed speelde in Bernabeu dat Madrilenen voor hem klapten.. Real Madrid was in die tijd ook erg goed inderdaad. De tijd van Messi, Xavi en Iniesta (en Puyol hoort wellicht ook in dat rijtje, zeker als absolute clublegende en boegbeeld), was Real inderdaad ook erg goed, wellicht was dat wel de beste periode van het Spaanse clubvoetbal?

Ramos een van de beste verdedigers ter wereld jaren lang. Ondanks dat hij speler was en is van Real kon ik wel van hem genieten. Als het voorin niet lukte, dan ging hij even mee en maakte het dan zelf af. Ongelooflijk

Ik heb soms me zo geergerd aan Ramos maar achteraf kan ik alleen maar respect hebben voor de leider die hij is geweest. Tuurlijk soms kon ie echt ontsporen en hij pakte te veel rood maar het is wel echt iemand die je graag in je team wil hebben. Verder zijn dit wel mooie woorden over Messi en Barca. Dat laat toch echt wel zien wat voor abnormaal niveau het team destijds haalde, met Messi voorop.

8 april 2021 om 14:49
0

@barcalover het is een unieke prestatie daar moeten we het denk ik bij laten. Het Barcelona-tijdperk van 2003 tot 2006 was de aanloop naar totale voetbaldominantie waar Barcelona voetbal naar ongekende hoogte heeft gebracht. Alleen Realfans zullen die CL-trebles voor de geest kunnen halen. De gehele voetbalwereld zal terugdenken aan het tikitaka voetbal waar ze iedereen opveegden. De 5-0 en 0-5’s tegen Real zit in het geheugen gegrift. De wanhoop en het gehanteerde ingraaf tactiek waarmee José Mourinho op de proppen kwam en dat met een club als Real Madrid is iets waar ik aan denk als ik het argument hoor dat Real de 3CL op rij heeft gewonnen. Kortom die 3CL hebben Real roem gegeven. Barca heeft van 2003 tot 2013 voetbal kennis laten maken met puur voetbal, nostalgie waar ze het over 100 jaar nog over hebben.

8 april 2021 om 15:09
0

Nog nooit zoveel onzin gelezen, echt waar. Mourinho is 3 jaar coach geweest van Real en dat is het enige waar je aan denkt bij Real. "De 3CL op rij heeft Real roem gegeven". Klopt, daarvoor waren ze gewoon een matige ploeg zonder historie. Spelers zoals Cristiano, R9, Zidane, Raul, Roberto Carlos enz waren koekenbakkers.

8 april 2021 om 15:16
0

Begrijp me niet verkeerd hoor, Barcelona heeft een tijd lang misschien wel het beste voetbal ooit laten zien (hoewel Bayern 2013 daar naar mening niet heel veel voor onderdeed), maar de periode die jij aanhaalt is toch veel te lang? 2008-2012 is veel representatiever naar mijn mening. 2005/2006 was ook een goed team, maar dat Arsenal rood kreeg in de finale hielp natuurlijk wel flink mee.

8 april 2021 om 17:20
0

3 CLs hebben ons roem gegeven? Oh, die andere 10 Europa Cups/CLs streep je voor het gemak maar even door? Ze moeten wel gek zijn geweest om Real Madrid uit te roepen tot beste club van de 20e eeuw. Hoe halen ze het in hun hoofd hè?

10 april 2021 om 07:11
0

Haha zou er niet eens op reageren. Dat wil hij juist, is hij serieus kan hij beter een andere sport gaan uitzoeken waar die naar gaat kijken.

8 april 2021 om 15:36
0

Ik kon me vooral ergeren omdat hij, samen met Pepe, Messi met enige regelmaat onderuit schopte in El Clasico. Stond ik weer te schelden voor de tv, haha!
Gaandeweg de jaren (en de ouderdom) veel respect gekregen voor Ramos. Hij staat er iedere wedstrijd en in topwedstrijden is hij altijd de beslissende factor. Hoe vaak heeft Ramos in de dying seconds Real Madrid geholpen aan een doelpunt? Ongekende staat van dienst deze man. Hij verdient zeker een standbeeld voor het Bernabeu.

Messi heeft Real heel veel pijn gedaan. Maar de laatste Classico's wil het niet echt lukken. Laten we hopen dat hij zaterdag ook een off-day heeft. Want ik wil Messi niet op 100% zien tegenover Nacho en Militao. Dan gaat het echt pijnlijk worden voor de Real fans. Trouwens wel respect dat Ramos daar eerlijk over is.

8 april 2021 om 13:53
0

heeft de laatste 7 classicos niet gescoord. Zijn invloed gaat echter veel verder dan goals en assists alleen. Gegeven er zijn ook classicos waar hij nogal afwezig is. Maar messi alleen beoordelen op het scorebord vind ik weinig waard eerlijk gezegd. Niet messi overigens alleen. Bijna elke speler. Tenzij je zo een spits als suarez hebt die een wedstrijd niks kan laten zien maar vaak genoeg dan met hetzelfde spel er een paar in legt.

8 april 2021 om 15:13
0

@salaaf

Dan denk ik aan de 0-3 in Valverde's eerste Clasico in La Liga waar Messi de aandacht afleid van Kovacic en Rakitic zo door het as mocht lopen :D

8 april 2021 om 15:30
0

Ik bedoel dat niet eens per se. dat zijn dingen die wel kloppen maar wat vergezocht zijn. Messi is een creative speler die ruimtes weet maken voor zichzelf en teamgenoten. Meestal doet hij dit aan de bal. En soms helpt het ook mee als hij een keer niet meeloopt.

Barca zal na Messi inderdaad op zoek moeten naar een nieuwe speelstijl, want dat gaan we nooit meer te zien krijgen in de voetbalwereld. Grote spelers gaan blijven komen, maar zoals deze is echt uniek in alles. Hij heeft het allemaal gedaan maal tien. 2-6, 5-0, 0-4, 1-,3, 0-4, 5-1, 2-3, 3-4. Al die wedstrijden en scores staan in het geheugen gegrift, voornamelijk dankzij Messi.

8 april 2021 om 14:17
0

Net zo goed dankzij Xavi en Iniesta. Het was de combinatie.

8 april 2021 om 14:25
0

Zeker weten, maar voornamelijk Messi. Want voor zijn tijdperk hebben we zulke scores amper gezien, die speelde op Bernabeu alsof het zijn achtertuin was.

Ramos is een boegbeeld. Hij was in die tijd helaas niet altijd even sportief (Messi werd nogal geschopt). Na het vetrek van Mourinho normaliseerde alles weer. De goede optredens van Nacho zouden Florentino wel eens er toe kunnen verleiden om hem geen interessant contract aan te bieden.

We wonnen niet veel en er was een hoop spanning, veroorzaakt door Barcelona of door onszelf ....ik zou de derde optie kiezen, Mr. Jose Mourinho die er persoonlijk voor zorgde dat Real als idioten schopte naar alles wat een Barca-shirt aan had. Zo'n goede selectie toen en zo'n nare spelopvatting. En dan moet je van de Mou-fans horen dat ze daarmee wel weer een keer ver kwamen in de CL haha, lekker belangrijk, niemand onthoud wie er vroeg uitgeschakeld werd of de kwartfinale haalde. Maar goed, geeft wel aan dat ze dan niet meer weten hoe ze Mou moeten verdedigen..

8 april 2021 om 14:49
0

Mou was gewoon een zwakke coach. Haalde spelers waarvan je echt dat wat hebben die te zoeken bij real madrid en stelde altijd een non-voetballende middenveld op. Mou maakte het ook wel makkelijk voor Barcelona om hun destijds in hun kracht te laten voetballen. Ancelotti liet het jaar erop meteen zien hoe je Barcelona oprolt als je juist tegen hun voetballende middenveld ook een voetballende middenveld opstelt ipv allemaal hardlopers.

8 april 2021 om 15:10
0

Mourinho een zwakke coach? Man man wat zit je er dik naast. Dat real madrid van mourinho haalde een veel hoger niveau dan de madridsta toe durven te geven. Was het niet voor barcelona hadden die in die tijd veel vaaker de landstitel gewonnen.

8 april 2021 om 16:55
0

De meest scorende ploeg in La Liga ooit was denk ik het Real van Mourinho.

8 april 2021 om 15:02
0

Dat moment in de Super Copa van 2011, dat hij toenmalig assistent Tito Vilanova in zijn ogen prikte staat me nog het meest bij. Een hele vieze actie, waarna hij een duw terug kreeg, en dan vervolgens die verongelijkte blik naar iedereen toe, van kijk eens wat ze nu tegen mij doen. Echt walgelijk, dat was het moment dat ik een bloedhekel aan Mourinho kreeg, en ik ben niet pro Barcelona ofzo.

8 april 2021 om 17:25
0

Dat was ook het moment dat ik hem bij het grof vuil heb gegooid. En ik ben een die-hard fan. Schandelijk was dat. Sinds die dag moet ik hem niet meer, hij heeft onze club toen echt te schande gemaakt. Misselijk makend gewoon.

8 april 2021 om 15:27
0

Ach neem die penaltyreeks 100 keer opnieuw en Real zou doorgaan. Tenminste, zouden de drie specialisten Kaka,ronaldo en Ramos niet missen. Of toch niet alledrie op hetzelfde moment. Scheelde dus echt niets of Real stond in de finale. Voetballend kan er zeker en vast kritiek zijn op hoe Mourinho Real liet spelen (al is er zeker nog nostalgie naar de vlijmscherpe counters), maar Mourinho heeft wel een competitieve mentaliteit teruggebracht bij Real toen. Een Real dat al jaren niet voorbij de achtste finales geraakte.

8 april 2021 om 16:49
0

Dat is het nadeel ook, als ik denk aan Mou bij Real denk ik aan de schoppartijen in de Clasico's, terwijl die counters ook genieten waren. Ik ben ze niet vergeten, maar ze zitten verder weg. Ik vind dat zonde, want er zat meer in die groep.

8 april 2021 om 15:34
0

Desondanks haalden ze een hoge niveau. Met alle respect naar de trainers die erna kwamen. Maar die hoefden niet op tegen dat barcelona van guardiola.

Sport hoe sport moet zijn. Hard tegen hard en toch respect voor elkaar. Mooi gebaar van deze topverdediger voor deze topspeler.

Ramos een held voor de Madrista's! Wat hij hier zegt is geen woord aan gelogen. Messi heeft Real flinke nachtmerries gegeven in al die jaren

Hopelijk gaat die weer schitteren deze zaterdag. Het aantal clasico's wat Messi gaat spelen worden schaarser en schaarser helaas.

Ondaks dat Ramos soms echt een engnek kan zijn , zal ik hem later wel herinneren als iemand die zijn leven gaf voor zijn club, een uitstekende verdediger was (zowel in de opbouw als puur verdedigend) en iemand die opstond wanneer het moest. Het aantal doelpunten dat Ramos al heeft gescoord die beslissend werden zijn niet te tellen.
Daarnaast heeft hij gewoon het allerhoogste gewonnen wat er te winnen valt in club-verband.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Real Madrid

4259 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona6543
4.Sevilla5819
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AsensioAanvaller274
Vinícius JúniorAanvaller273
K. BenzemaAanvaller2619
RodrygoAanvaller150
T. CourtoisKeeper300
M. DíazAanvaller121
E. HazardAanvaller92
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

837 fans
Verdediger, 35 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Real Madrid 15 2 3 0
2019/2020 Real Madrid 35 11 10 0
2018/2019 Real Madrid 28 6 6 1
2017/2018 Real Madrid 26 4 9 2
2016/2017 Real Madrid 28 7 8 1
Laatste voetbalnieuws

De elf van Barcelona: Koeman kiest voor twee Clásico-debutanten

Ronald Koeman laat Antoine Griezmann buiten de basiself van Barcelona voor el Clásico tegen Real Madrid, vanavond vanaf 21.00 uur. De Nederlander kiest voor een 3-5-2-opstelling met Frenkie de Jong op...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 9 april
Sergio Agüero heeft zijn afscheid bij Manchester City aangekondigd, maar blijft mogelijk actief in de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren