Van der Meijde: ‘Als hij zo blijft doorgaan, kan hij weer terug naar Ajax’

Zaterdag, 3 april 2021 om 07:34 • Laatste update: 07:38

Andy van der Meijde en David Endt stellen dat er voor PSV, Feyenoord en AZ een hels karwei wacht om het grote gat met Ajax te dichten, zo vertellen ze in een interview met Voetbalzone. De voormalig aanvaller en teammanager van Ajax gaan tevens in op het vertrek van Brian Brobbey (naar RB Leipzig) en Noa Lang (naar Club Brugge) en blikken voorzichtig vooruit naar het tijdperk na Erik ten Hag. Zowel Van der Meijde als Endt ziet Peter Bosz graag als trainer terugkeren naar Amsterdam.

Door Kalum van Oudheusden & Mounir Boualin

“Ajax wordt steeds groter. Elk jaar worden ze groter, meer geld. Ze worden steeds moeilijker te verslaan. De achterstand van PSV, Feyenoord en AZ is echt groot. Het wordt een moeilijke zaak voor hen. Hoe ze het gat moeten verkleinen? Qua geld gaat het ze sowieso niet lukken. Dus dan moeten die clubs echt een superseizoen draaien, willen ze Ajax bijhouden. Anders wordt Ajax elk jaar kampioen”, geeft Van der Meijde te kennen. “Als Feyenoord een investeerder vindt, en met dat geld kwaliteit aan spelers kan kopen… Dat moeten ze dan wel bewerkstelligen, dan kan het nog wel goed komen. Maar misschien wordt het wel een soort Duitsland, Ajax dat dan het Bayern München van Nederland wordt.”

Endt beaamt dat Ajax een ‘enorm gat’ heeft geslagen en dat dit moeilijk in te halen is door de andere clubs. “Ze zullen wel iets moeten gaan doen om aan te haken, ook voor hun eigen geloofwaardigheid. En het is te hopen dat het gebeurt. Uiteindelijk zal dat het niveau van het Nederlandse voetbal weer optillen. Daar is durf en inventiviteit voor nodig. Dat moet je tonen en zeker in het geval van Feyenoord is het een linke zaak. Die zitten in een heel moeilijk vaarwater. Het is een uitdaging voor de andere ploegen om aan te klampen en ik hoop het echt voor het Nederlandse voetbal, ook voor Ajax zelf. Want die wedstrijden moeten wel interessant blijven.”

Ajax kreeg de voorbije tijd eveneens een tegenvaller te verwerken met het vertrek van Brobbey. De negentienjarige spits besloot een contractaanbieding van de Amsterdammers naast zich neer te leggen en voor een transfervrij vertrek naar RB Leipzig te kiezen. Dat doet pijn, zo stelt Endt. Hij zegt dat Ajax zich rijk rekende met een jong talent. “Maar hij is wel een jong talent dat eigenlijk helemaal nog geen vaste plaats heeft. Hij heeft alles nog te bewijzen. Hij had misschien in werkelijkheid pas over vier jaar moeten vertrekken. Maar zijn vertrek is de realiteit van dit moment. Ooit, ik praat van lang geleden, in 1993, vertrok Dennis Bergkamp samen met Wim Jonk. Dat werd gezien als een doodsteek voor het elftal. En twee jaar later won Ajax de Champions League. Dus je moet je nooit laten ontmoedigen door zulke kleine ongelukken onderweg.”

Bekijk hier het volledige gesprek met Andy van der Meijde en David Endt.

“Brobbey wilde eigenlijk blijven”, zo vult Van der Meijde aan. De oud-aanvaller van onder meer Ajax, Internazionale en Everton is onder de indruk van de kracht en de effectiviteit van Brobbey en denkt dat Ajax ‘misschien iets meer’ had moeten doen. “Als zo’n jongen dan in een klap zoveel geld kan verdienen, is iedereen gered. Brobbey is volgens mij echt een familieman die iedereen wil helpen, dus dat kan ook nog een reden zijn. Dat hij dacht: als ik nu teken voor vier jaar en twaalf miljoen verdien, dan ben ik binnen. Maar ik had hem het liefst nog twee jaar gezien bij Ajax. Lekker in de Champions League spelen.”

“Ze hebben Haller gehaald voor 22 miljoen, dus die krijgt dan de voorkeur. Maar ik had het nog wel eens willen zien. Want ik vind Haller ook niet zoiets van: wow. Buiten de zestien heb ik dat helemaal niet. Hij heeft helemaal geen snelheid, komt bijna geen man voorbij. Het is echt een zestienmeterspits. Brobbey heeft dat wel, die kan je wel aanspelen in de zestien of in de diepte wegsteken. Maar goed, hij heeft zijn keuze gemaakt. Zonde!”, zegt Van der Meijde. Hij begrijpt eveneens dat Lang afgelopen zomer ervoor koos om naar Club Brugge te vertrekken. “Volgens mij wilde Noa gewoon zekerheid hebben dat hij ging spelen, dat heb je bij Ajax niet. Als hij zo blijft doorgaan, kan hij weer terug naar Ajax.”

“Noa Lang heeft positieve dingen laten zien en dingen waarvan je denkt: daar moet hij in verbeteren. Daarom was het misschien beter dat hij naar elders ging. Nu valt hij op en speelt hij goed. Maar het is wat anders om bij Club Brugge te spelen dan bij Ajax. Met alle respect, want Club Brugge is van een goed niveau in België. Maar Ajax is topniveau”, voegt Endt toe. De journalist en schrijver ziet tegelijkertijd het vertrek van Ten Hag bij Ajax naderbij komen en voorspelt dat Duitsland zijn volgende bestemming zal zijn. “Hij spreekt goed Duits, hij is vlakbij de grens opgevoed en heeft zijn ervaringen in Duitsland. Dat is een volgend station.”

Wie moet dan zijn opvolger worden? “Peter Bosz heeft oogstrelend voetbal laten zien. In die tijd speelden ze naar mijn smaak nog avontuurlijker en attractiever. Alleen hij is niet zomaar weggegaan, er is een probleem geweest. De mensen die hem de wacht hebben aangezegd, zitten er nog steeds en daar zal een motief voor zijn geweest”, stelt Endt. Van der Meijde is het daarmee eens. “Bosz mag van mij wel terugkomen naar Ajax. Gelijk. Ik zet hem in de categorie Ten Hag, Van Gaal: mensen die slim zijn en niet zomaar iets doen. Maak hem maar assistent, samen met Ten Hag. Dan heb je twee fantastische trainers.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

38 reacties (laatste reactie door ajaxmind)

ik weet nog niet of het een goede zet zou zijn om Bosz terug te halen
ze speelde weliswaar fantastisch aanvallend voetbal
verdedigend stond het niet altijd al te best

en weet niet of iedereen nog op Bosz zit te wachten als opnieuw trainer van Ajax
denk mocht Ten Hag vertrekken
misschien Fred Grim van mijn club wel iets is voor Ajax
laat RKC qua voetbal toch ook berter voetballen als dat velen van RKC verwacht hadden

1 april 2021 om 17:22

Ajax speelde toen helemaal geen geweldig voetbal. er werd echter sinds jaren eens geïnvesteerd in het team waardoor het beter was, maar geweldig was het absoluut niet.

1 april 2021 om 17:25

De wedstrijden die ik onder Bosz zag vond ik juist goed Maar bedankt voor je feedback Hoe denk je eventueel over Grim in plaats van Bosz Want voor jou hoeft Bosz dus totaal niet

1 april 2021 om 17:40

Ik zelf zie Bosz straks weer graag terug. Ja verdedigend was het soms papier maché, maar dat was het ook onder Ten Hag ook bij tijd en wijle. Hij lijkt het nu beter onder de knie te krijgen, mede dankzij het eindelijk opstellen van Martinez/Timber/geen Schuurs, en Alvarez. Desondanks heeft Bosz heel veel leuks laten zien, en heb ik goede hoop dat ook hij wat meer solide gaat spelen

1 april 2021 om 17:54

Ajax speelde best aardig voetbal, uiteindelijk heeft hij na het betonvoetbal van De Boer de basis gelegd voor het Ajax van nu. Tan Hag heeft dit verder geperfectioneerd..

1 april 2021 om 19:06

Omdat niemand erop terug komt bij deze, ik zou Fred Grim een verrassende maar een perfecte keuze vinden. Laat met RKC uitstekend en verzorgend voetbal zien en kent de "Ajax school". Een x-aantal jaar geleden speelde ik regelmatig PES (legends) en werd je op gezadeld met Grim als bondscoach, iets waar ik toen absoluut niet kon plaatsen. Nu, jaren later zie ik het . Ik zou het echt een goede keus vinden. Bosz, that ship has sailed Ajax moet vooruit denken.

1 april 2021 om 20:04

Grim zou ik ook een leuke keuze vinden. Speelt leuk en verzorgd voetbal. Echter zie ik Reiziger/Bogarde het ook nog wel doen. Bosz vond ik heel leuk om te kijken, maar wel vaak met het zweet tussen de billen. Zo veel goals tegen, niet normaal. Maar hoe ie is weggegaan vond ik niet netjes. Er is oud zeer, natuurlijk, maar wie zegt dat dit dan na 1 seizoen niet nog eens gebeurt?! Dus doe maar niet.

2 april 2021 om 10:49

Soms, echt Bosz is de trainer die 5 goals tegen kreeg van Young boys omdat ze echt de hele wedstrijd in een ondertal situatie kwamen te staan achterin.
Toegegeven, aanvallend zat het echt wel goed onder Bosz, vooral in de EL campagne (wat bij de meeste is blijven hangen). Maar verdedigend was het gewoon niet stabiel genoeg, en hij had geen plan B (dat zagen we in de finale tegen Manchester, helaas). Neemt niet weg dat hij nu in de selectie wat meer ervaring zou hebben als dat hij in zijn seizoen had, en misschien zou het daardoor beter staan. Dus ja ik zie Bosz wat dat betreft wel terug komen maar ik denk wel dat hij door moet bouwen op wat ten Hag heeft opgebouwd, en dat is gewoon tot dusver ieder jaar een goed lopende machine geweest vanaf ongeveer de 2e seizoenshelft (het corona jaar even vergeten, maar toen had ajax gewoon schrikbarend wat blessures bij de echt belangrijke spelers).

1 april 2021 om 19:10

Bij Bosz staart iedereen zich blind op een korte periode waarin het fantastisch liep rond de kwart en halve finales in de EL. Toen werden er in de eredivisie ineens ook goede en hoge uitslagen neergezet. Nou was het al knap dat Ajax de kwart finale haalde natuurlijk, alleen haalden ze die nadat ze meel heel veel moeite langs Legia warsaw en Copenhagen gingen. En ook de uitwedstrijden in de kwart en halve finale werden met meer geluk dan wijsheid overleeft. Tot maart was het voetbal vaak niet om aan te zien. Tot dat moment had Ajax in de afgelopen 20 jaar ook maar een of twee keer minder vaak gescoord. Het was ook niet voor niets zo dat er op dat moment spelers werden uitgefloten in de Arena, als Ajax goed zou spelen en veel zou scoren dan maakt het een fan niets uit wat een speler van de eigen club doet, dan komen ze overal mee weg. Uiteindelijk stond Bosz met lege handen na een blamage in de beker tegen Cambuur en toen het er op aan kwam in de eredivisie gaf zijn elftal ook niet thuis, PSV uit kun je verliezen, maar de wedstrijd tegen excelsior uit was echt dramatisch slecht. Nou had ik best vertrouwn in Bosz voor het seizoen er op, omdat het voetbal in de laatste maanden beter werd. Maar bijna drie kwart van het seizoen was helemaal niet goed en na Ajax heeft Bosz ook niet direct laten zien dat als hij ergens langer zit het uiteindelijk steeds beter gaat.

Nee dank je, liever niet. Leuk dat Bosz welbespraakt is en dat hij het goed doet bij Derksen maar je wint er verder nooit wat mee. Lekker Bogarde kiezen die staat volgens de telegraaf nu ook aan het succes van Ten Hag dus hem kun je er zo voor de groep zetten.

1 april 2021 om 17:07

'Je wint er verder nooit wat mee', dat vind ik zo belachelijk. Hij heeft één jaar gewerkt bij een club waar de kans groot is dat je nationaal een prijs wint. Dat is niet gelukt, omdat Feyenoord 82 punten haalde. Bosz had er 81, dat is meer dan bijvoorbeeld Frank de Boer haalde met zijn vier titels. Daarnaast heeft Bosz de EL finale gehaald, wat je in mijn ogen ook als een prijs kunt zien. In de finale verliezen van Manchester United is geen schande

1 april 2021 om 17:26

Precies. Bayer Leverkusen heeft nog nooit de Bundesliga gewonnen en Dortmund werd in 2012 voor het laatst kampioen. De tweede seizoenshelft van Bosz bij Ajax was gewoon subliem en laten we niet vergeten dat ten Hag met een veel groter budget vorig jaar is gered door corona. Ten Hag is een prima trainer, maar dat gezever over nooit iets winnen met Bosz daar word ik persoonlijk wel erg moe van. Ik zie in ieder geval geen andere trainer die ten Hag eventueel kan opvolgen.

1 april 2021 om 19:31

@bokibu, voor Ajax zat hij bij Maccabi. Daar is de kans op prijzen ook best groot. 5x kampioen geworden in laatste 10 jaar

2 april 2021 om 12:17

@primetime

Heeft letterlijk een half seizoen bij Maccabi gezeten, hij stroomde bovendien halverwege het seizoen in toen Maccabi al op een achterstand stond.

1 april 2021 om 17:09

Wat is dat voor non-argument, dat je er nooit wat mee wint? De man is een jaar coach geweest van Ajax en haalde de finale van de Europa League en werd tweede in de Eredivisie onder PSV en verder heeft hij alleen clubs gecoacht waar het halen van prijzen uberhaupt niet heel waarschijnlijk is.

1 april 2021 om 18:29

En wat won Ten Hag voordat hij naar Ajax kwam? Had alleen een prijs met het 2e van Bayern in de regionale competitie gewonnen. Maar Hagmag wel naar Ajax komen zonder noemenswaardige prijzen en Hagmag wel Bogarde naar voren schuiven die ook geen prijzen op zijn naam heeft staan als trainer.

2 april 2021 om 13:42

"volgens de Telegraaf". Telesport is een katern in de Telegraaf met redactionele invloed vanuit met name Ajax, die voeden de buhne en zijn niet heel betrouwbaar. Na 2 jaar zeuren en zeiken op ten Hag kunnen ze er eindelijk niet meer omheen en is het nu een geweldige trainer mede door Bogarde. Je denkt toch niet dat Bogarde ineens de messias is?

Doe mij Peter Bosz maar als de nieuwe Bondscoach. Bondscoach worden doe je niet voor de centen maar voor de trots van het land!

1 april 2021 om 17:12

Van Frank de Boer zijn we nog lang niet af. Het moet eerst compleet misgaan en ik denk niet eens dat dat gaat gebeuren. Sterker nog; ik hoop dat dat niet gaat gebeuren. Ik heb weinig vertrouwen in z'n kwaliteiten na dat geklungel sinds z'n komst, maar wel in de kwaliteiten van de ploeg, ook al hapert het.

1 april 2021 om 17:24

Dus frank de boer doet het voor de centen? Zou eerder andersom zijn, want de boer heeft heel wat meer knaken in zijn leven als voetballer binnengehaald

1 april 2021 om 17:29

Heb het over het Salaris bij Bosz.

Hij is de perfecte vervanger voor Erik Ten Hag.

Geen Bosz a.u.b man speelt aardig voetbal. Maar als spannend wordt pakt hij nooit een prijs.

Ajax wordt steeds groter? Ajax heeft Klaassen, Anthony en Haller gehaald. Dat is juist geld dat weg vloeit. De Knvb beker is kado gedaan door het scheidsrechterskorps. De laatste weken/maanden is het echter zo dat de Knvb jonge scheidsrechter het veld op heeft gestuurd. DIe hebben in alle wedstrijden fouten gemaakt, waardoor het lijkt dat niet alleen Ajax het voordeel had. De conclusie is inderdaad dat Ajax geld krijgt na het verder bekeren. Dit heeft echter niets te maken met het goede spel. Je krijgt dan weer opmerkingen dat het bij andere clubs ook is. Ik zou zeggen kijk het eens even na.

1 april 2021 om 19:22

Duidelijk.

Mensen die Bosz terug willen willen maar niet inzien dat bij Bosz alle sluizen open staan achterin he. Het wil er maar niet in dat Bosz maar 1 kunstje kan. Ja dat was leuk voor 1 seizoen maar man wat kregen we veel domme doelpunten tegen. Wat lag achterin alles open.

Nou Bosz liever niet meer. Dat blinde paard voetbal van hem levert gewoon veel te weinig rendement op. Laat ten Hag maar lekker blijven. Leuk en verzorgd voetbal waar goede resultaten mee behaald worden.

1 april 2021 om 20:47

Inderdaad. Ajax wil in 2024 graag aansluiten bij de nieuwe Super League. Daartoe heb ik het meeste vertrouwen in de succesvolle driehoek Van der Sar - Overmars - Ten Hag. Mooi laten zitten die drie!

Ajax heeft na Ten Hag (maar die blijft volgend seizoen gewoon nog bij Ajax) een coach nodig die de ingezette lijn doorzet en ondertussen blijft bouwen aan kwaliteit waarmee jaarlijks CL voetbal kan worden afgedwongen. Bosz kan dat invullen maar waarom geen duo Reiziger | Frank de Boer (die haakt toch af na het Ek)

weet je in iedergeval weer dat je tweede wordt want voordat de prijzen onder bosz gehaald kunnen worden gaat het mis

Bosz niks terug ten hag doet het uitstekend in deze selectie zit zoveel meer rek in gewoon zo laten niks bosz terug tactisch is ten hag zo sterk het staat gewoon super

Die vergelijking Brugge Ajax is helemaal goed. Kijk hun onderlinge wedstrijden maar ondanks oefenpotjes. Ajax wint met B team vaak nog ruim van een “redelijke” A kern van Brugge. Toch mooi dat ook Belgische clubs tegenwoordig veel kunnen harken met transfers.

Nee, svp geen Bosz. Ik zie liever Reiziger en Bogarde doorgeschoven worden. Het is jammer dat Jonk en Overmars niet door één deur kunnen anders was Jonk ideaal geweest.

Bosz zou perfecte kandidaat zijn met zijn kamikaze voetbal maar Voor nu ten Hag hij is echt met de club steeds groter en groter geworden ik zou ten Hag proberen vast te houden met zijn ervaring kan je volgend jaar meedoen in de top van de champions League in de competitie kan me Zoontje van 10 kampioen worden met dit Ajax

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7266
2.PSV6134
3.AZ6128
4.Vitesse5618
5.Feyenoord5429
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2814
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

41 jaar
13 fans
Aanvaller
SeizoenClubW
2011/2012 WKE 6 0 0 0
2008/2009 Everton 2 0 0 0
2007/2008 Everton 0 0 0 0
2006/2007 Everton 8 0 1 0
2005/2006 Internazionale 0 0 0 0

In de wandelgangen

Maandag 12 april
Georginio Wijnaldum is recentelijk aangeboden bij Bayern München. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren