Van Hanegem hekelt trend: ‘Wat een totale onzin is dat toch’

Maandag, 15 maart 2021 om 07:20 • Laatste update: 07:29

Uit angst dat een speler een vrije trap onder de opspringende muur schiet, kiezen teams er in de Eredivisie en andere competitie steeds vaker voor om een speler achter de muur op de grond te neer leggen. Willem van Hanegem noemt het in zijn column voor het Algemeen Dagblad ‘totale onzin’ en stelt dat het in zijn tijd als profvoetballer ondenkbaar zou zijn geweest.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

72 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Als er iemand gaat liggen verklein je ook gewoon de mogelijkheden die de nemer heeft doordat de bal dan wel over de muur moet. Is gewoon een prima trend, al ziet het er wel wat kolderiek uit.

15 maart 2021 om 07:46

Als je een man in de baan naar de eerste paal zet die niet springt verklein je ook de ruimte. Die heeft ook iets meer tijd om te reageren. Ziet er dan ook minder apart uit.

15 maart 2021 om 07:56

Wat maakt het uit hoe het eruitziet? Het gaat er toch om dat er niet wordt gescoord?

15 maart 2021 om 08:10

Je gaat toch kijken hoe vaak het voorkomt hoe vaak er is gescoord met een vrije trap onder de muur door.
Ik kan me er in de eredivisie niet 1 herinneren.
DAn zeg ik pure kolder dat je hem daar nee gaat leggen.

Volgens mij is hij dan veel nuttiger in een eventuele counter. Dat je een counter na een vrije trap krijg is vele malen groter. Zet de man die je nu achter ne muur neerleg als extra man voor de counter en je creëert een overtal.

15 maart 2021 om 08:30

Het gaat erom dat als er iemand ligt de bal niet onder de muur door kan waardoor de bal over de muur heen moet. Daarmee geef je ook de muur nog maar een mogelijkheid, namelijk springen doordat de bal er niet onderdoor kan. Hoe vaak gebeurd het niet dat de muur niet springt doordat ze denken dat de bal er onderdoor gaat?

15 maart 2021 om 09:10

Dr.mario.

Je kan dit oplossen door bij elkaar op de schouders te gaan zitten dan ben je hoger.
Maar het gaat mij erom hoe vaak gebeurd het dat de bal onder de muur doorgaat?
Ik heb het dit seizoen en ik kijk echt niet alles hoor maar nog 0 keer gezien.

Je offert nu een man op waar je misschien 5% kans heb dat het gebeurd.
Gebruik die man dan in de counter. De counter gebeurd vele malen meer dan een bal onder de muur door dus statistisch gezien heb je daar meer kans op. En heb je dus ook meer aan die man.

Met alle respect hoor waarom denk je dat het eigenlijk bijna nergens gebeurd dat er een man achter de muur gaat liggen?
Als de kans super groot was geweest had dit overal gebeurd.

15 maart 2021 om 09:24

Ik snap wat je zegt hoor, maar op het allerhoogste niveau zit het hem in de details. Juventus ligt uit de CL door een bal die onder de muur doorging. Nu weet je nooit of ze er ook hadden uitgelegen als er wel iemand had gelegen achter het muurtje, maar de bal ging er wel onderdoor.

15 maart 2021 om 09:24

Zijn er statistieken hierover? Al die getallen die iedereen roept. Vroeger bleef altijd je spits op de middenstip staan om de weggewerkte bal op te pikken, je houdt daarmee ook weer een man bezig die zich niet met de vrije trap in jouw zestien kan bemoeien.

15 maart 2021 om 09:33

@bliek, Stel je hebt vier man in de muur staan, dus dat betekent nog vier man op de schouders. Dan heb je nog twee veldspelers over.... De nemer van de vrijetrap kiest dan een korte variant.

15 maart 2021 om 10:35

@dr.mario eens je heb nu over allerhoogste niveau met wereldtoppers. Maar bij ons in de eredivisie sorry ik zie hier de meerwaarde echt niet. De kans is zo verschrikkelijk klein. Als je Klaassen dan bijvoorbeeld ergens wil opofferen zet hem dan op de helft van de helt en ga hem gebruiken in de counter. De kans dat je in de counter komt is veel groter dan een bal onder de muur door.

15 maart 2021 om 12:19

Dan gaat het er nog altijd om of de muur springt of niet. Gaan ze springen, dan is er een kans dat de bal onder de muur doorgaat. En dan werkt iemand liggend achter de muur gewoon prima.

15 maart 2021 om 12:55

Speedy zolang ik al voetbal kijk springt een muur.
Ik heb inmiddels best wat wedstrijden gezien en kan op 1 hand tellen hoeveel vrije trappen er onder de muur in gingen.

Ik snap echt niet dat het zo n groot probleem is om toe te geven dat het helemaal geen meerwaarde is.

Waarom is er 1 keer iemand achter gaan liggen en voor de rest het hele seizoen niet kan je me die uitleggen..

15 maart 2021 om 08:46

Het is gewoon wachten op de eerste speler die hierdoor een hersenschudding op loopt. Elke speler zou dit moeten weigeren.

15 maart 2021 om 08:51

Welke nemer neemt de bal laag als er iemand ligt? Dat is echt theoretisch geneuzel. Dat gaat in de praktijk niet tot nauwelijks voorkomen. Elke nemer wil een goal maken en niet een tegenstander blesseren.

15 maart 2021 om 08:55

@oigatinha haha de kans is groter dat je een hersenschudding oploopt als je in de muur zelf staat. Tenzij je je net als Ronaldo zo klein mogelijk maakt en helemaal wegdraait van de bal, maar dan heeft een muur dus ook geen nut zoals we gezien hebben.

15 maart 2021 om 12:41

Anders leg je ook gewoon nog een speler bij de eerste paal en bij de tweede paal neer. Nog minder kans dat er gescoord wordt uit een vrije trap

Oude man die niet met de moderne tijd mee gaat

15 maart 2021 om 07:58

Je bent de eerste van velen met deze simpele reactie. Misschien ben ik met 47 ook een oude man die niet meegaat met zijn tijd, maar ik zou ook weigeren te gaan liggen. Ik heb al hekel om in de muur te gaan staan, laat staan dat je moet gaan liggen.

Het zal best effectief en modern zijn, maar gezond is het ook niet. Laatst moest Klaassen op de grond gaan liggen, en aan alles zag je dat hij in zijn broek poepte. Zo'n bal komt met meer dan 100 km per uur op je af. De bal kan dus ook vol op je achterhoofd komen, met alle gevolgen van dien.

15 maart 2021 om 08:09

Daar ben je prof voor. Dat jij dat zou weigeren is je goed recht, maar als prof moet je het gewoon doen aangezien het effect kan hebben.

15 maart 2021 om 08:12

100% meijer aangezien het effect kan hebben. Als jij m ij 10 goals kan geven in de eredivisie die gescoord zijn onder de muur door dan zeg ik je heb helemaal gelijk.

Je kan nog beter bij elkaar op de schouders gaan zitten om de muur te verhogen. Ziet er ook niet uit maar weet zeker dat het meer effect heeft.

15 maart 2021 om 08:22

Denk jij dat een Tadic daar op de grond gaat liggen? Die zegt precies als Van Hanegem tegen Ten Hag, ben jij wel goed bij je hoofd? Zoek lekker een andere pipo!

15 maart 2021 om 08:29

Tadic is een van de grootste winnaars van de Nederlandse velden. Het zou mij niets verbazen als hij nog naakt voetbalt als Ten Hag denkt dat ze daarmee aerodynamischer zijn.

15 maart 2021 om 08:39

@DR.Mario, LOL. Wat een geweldige opmerking en nog waar ook! Tadic heeft een dusdanige mentaliteit dat hij alles voor het spel over heeft. Je hoort het ook van jongere spelers dat ze opkijken tegen zijn professionaliteit.

15 maart 2021 om 08:58

@4fredondo ik vind jou reactie eerder simpel.
Van Hanegem kan waarschijnlijk een boekwerk vol schrijven met dingen die in zijn tijd niet gebeurden en nu wel, waardoor het voetbal enorm vooruitgegaan is en de spelers veel atletischer.
Kun je ook heel makkelijk allemaal als onzin verkopen, zoals ze bij vi ook altijd goed kunnen, maar toch is er geen team uit de tijd van v hanegem die nu mee zouden kunnen in de eredivisie als ze alles nog t zelfde deden als toen.

15 maart 2021 om 09:31

Er gaan toch veel meer ballen dóór de muur dan er onderdoor? I.p.v. je handen voor je zaakje te houden zou je je armen om elkaar heen moeten slaan en zo een solide muur bouwen. Dat is het echte probleem volgens mij; dat die muur uit elkaar valt op het moment dat die bal geschoten wordt. De man die op de grond ligt heeft uiteraard geen tijd om te reageren dus die is dan wel als enige taakvast.

15 maart 2021 om 10:13

@4redondo, ze moeten daar ook geen Nederlander neerleggen maar Alvarez of Tagliafico ofzo. Die duiken toch al vrijwillig naar zo'n bal op die meest gekke plekken. Kunnen ze meteen de speler laten omdraaien zodat die kan kijken wat er gebeurt. Die boys hebben schijt aan alles

15 maart 2021 om 12:43

Ik zou niet als een lulletje rozenwater op de grond gaan liggen bij zo een vrije trap maar goed, ieder zijn ding

15 maart 2021 om 14:02

@ Bliek; Ik heb het ook niet bedacht he. Ik weet alleen dat topsport tegenwoordig veel professioneler wordt aangepast dan in de tijd van Van Hanegem. Alle data wordt geanalyseerd. En als iemand dan tot de conclusie komt dat dit loont dan moet je daar iemand neerleggen. Persoonlijk denk ik ook dat een speler meer kan bijdragen (bijvoorbeeld in de rebound) als hij op zijn benen staat, maar daar ga ik niet over.

15 maart 2021 om 15:11

100%
Ik ben ook niet boos op je he. Ik ben wel zeer benieuwd naar de Be redenatie van de analist die dit verzonnen heeft.

15 maart 2021 om 08:16

Jij hebt zeker ook op hoog niveau gevoed balt zeker

15 maart 2021 om 18:12

nee, maar ik heb wel werk en ik ga echt niet letterlijk alles doen wat mijn baas zegt. koffie zetten of Wc's schoon maken bv zit niet in mijn takenpakket dus zoiets zou ik ook nooit doen als erom gevraagd zou worden. dan stuurt hij me maar lekker naar huis

15 maart 2021 om 08:44

Ach. Weet je wat ouderwets is, een muur op zo een afstand. Ruim 20/25 meter. Hoezo een muur?

Tja, maar de goal van Porto tegen Juve had daarmee wel voorkomen kunnen worden. En als je niet springt, dan kan de bal er dus makkelijker overheen gelegd worden, zoals Zahavi een paar keer deed.

Ik vind het een logische keuze.

15 maart 2021 om 08:13

Oelie hoeveel is de kans dan je onder de muur scoort ten op zichte van over de muur?

Waarom gaan ze niet bij elkaar op de schouders zitten dan verhoog je de muur?

15 maart 2021 om 08:41

Weet jij hoe vaak spelers in de muur niet springen omdat ze bang zijn dat de bal onder ze doorgaat? Waarschijnlijk weet je dat niet, ik ook niet trouwens. Het gaat erom dat er een mogelijkheid is dat het gebeurt. Daarnaast kunnen de spelers in de muur zonder zorgen springen.

15 maart 2021 om 08:59

@bliek omdat je dan veel te veel mensen in de muur hebt, waardoor de aanvallende ploeg voor een variant kiest en gewoon van dichtbij scoort.

15 maart 2021 om 09:13

@kyle66 ik heb al eerder gezegd als je mij 10 voorbeelden kan geven dat er een vrije trap of onder de muur door de goal is ingegaan of dat er überhaupt een poging is gedaan omdat te doen dan kan ik het eventueel nog wel snappen.

Maar ik denk en zeker in de eredivisie dat dat dit seizoen 0 is. En dat je dus een speler voor niks opoffert die je beter anders kan gebruiken.

15 maart 2021 om 13:24

@bliek, Dit hele gebeuren is juist ontstaan omdat er teveel goals over de muur ingaan en veel speler hebben aangegeven dat als ze allemaal hoger springen dat de volgende nemer de bal eronder gaat proberen te nemen. Dat is een logisch gevolg.

Nu gebeurtt dat juist niet maar zie je ook te weinig spelers springen. Dat het dom staat klopt maar denk dat dit meer gebeurt bij de 2e vrijte trap of je verplicht iemand om hem niet laag te nemen. Weet niet of dit stand houdt. Maar theorie is leukk

15 maart 2021 om 13:34

Toekomst zal het uitwijzen.
Ik persoonlijk denk van niet. Er zijn naar mij idee niet zoveel specialisten die de bal vlak onder de muur door krijgen.

Je kan ook om en om springen wordt het nog moeilijker.
Ik ben zeer benieuwd waar het heen gaat.

Kan er eigenlijk niet veel meer uit een vrije trap gehaald worden vraag ik mij dan af. Stel er staan vier man in de muur, er ligt er 1 achter, dan is je halve team al weg. 1 vrije trap nemer, dan hou je veel vrije spelers over...

15 maart 2021 om 08:09

Ja joh, vooral alles naar voren sturen en geen rest verdediging. Bij Ajax tegen bv spurs maar ook vorig seizoen tegen de mindere goden in de eredivisie zag je hoe goed dat werkte. Er loopt ook nog iemand van de tegenstander rond die de ballen in dat gebied mag vangen. Dus ik vraag me eigenlijk af hoe je dat voor je ziet. Er ligt er ook maar een op de grond waardoor de overige snel genoeg spelers in de 16 kunnen dekken....

Wat ik bijzonder vind is dat hij schrijft dat als het aan hem was gevraagd, hij gezegd zou hebben dat de coach maar zelf daar moest gaan liggen. Hoe zou hij het vinden als een speler nu tegen Dick of Schmidt of welke trainer dan ook zou zeggen bij een opdracht (een opdracht met een duidelijk doel) dat de "trainer het maar zelf moet doen"?

15 maart 2021 om 08:04

Nou ja, als hij het een belachelijke opdracht zou vinden, zou hij het zelf dus niet doen en daarom begrijpen als een speler nu hetzelfde zou reageren. Why?

15 maart 2021 om 08:09

Omdat hij dus eigenlijk zegt dat een speler alleen moet doen wat een trainer zegt zolang hij het nut van die opdracht inziet. Dat zal een trainer leuk vinden. Denk dat Van Hanegem vooral op de bank zou zitten met zo'n houding.

15 maart 2021 om 08:28

Dus jij denkt dat een Messi, Ronaldo, Mbappe, Haaland, Kroose, Ramos etc. daar gaan liggen en als ze weigeren de bank mogen warm houden.

Denk je dat Ten Hag dit aan Tadic zou durven opdragen? En dat Tadic braaf op de grond gaat liggen? Of dat Dick dit aan Berghuis zou opdragen? Of Schmidt aan Mario?

Ik zou ook weigeren en zeggen ga daar lekker zelf liggen.

15 maart 2021 om 08:43

Ik weet niet wat zulke spelers zouden doen. Jij ook niet. Zoals Dr.Mario hierboven al zegt: als Tadic zou denken dat het zin heeft, zou hij het probleemloos doen. En het gaat erom dat een trainer een bepaalde opdracht geeft en dat Van Hanegem van mening is dat je niet naar een trainer hoeft te luisteren als je het niet met hem eens bent.

15 maart 2021 om 08:47

En dat jíj het niet wilt doen, zegt meer iets over jouw (gebrek aan) winnaarsmentaliteit. Omdat je denkt dat je voor lul staat als je het doet? De spelers spugen op het veld, houden hun ballen vast bij een trap, acteren dat ze doodgaan, geven knuffels waar vrouwen nog iets van kunnen leren maar ze zouden voor lul staan op de grond???

15 maart 2021 om 09:15

Klopt, ik was veels te eigenwijs en misschien wel te opvliegerig. Ze gaven mij meer talent als mijn broertje, die wel een carrière als profvoetballer achter de rug heeft, toch zou ik niet met hem willen ruilen. En geloof me, ook hij was niet op de grond gaan liggen ook al had Frank de Boer hem dit opgedragen.

15 maart 2021 om 10:22

@4fredondo, ''dus jij denkt dat een Messi, Ronaldo, Mbappe, Haaland, Kroose, Ramos etc. daar gaan liggen en als ze weigeren de bank mogen warm houden.''

Nee maar we praten hier over de top. Die hebben sws al veel meer privileges. Bv aanvallers die veel meer vrijgesteld worden van verdedigende taken.

Old man yells at cloud. Al die analisten die het over 'hun tijd' hadden waarin ze zulke 'gekke' dingen niet deden, ik word er zo moe van.

Ik zag Klaassen het doen een tijdje terug, en dacht, wat is dit nu? Kan toch niet waar zijn man! T is geen ijshockey haha, ga toch weg met die onzin. 90% van de spelers kunnen die bal niet eens als een streep over de grond houden. Heeft niets met voetbal te maken.

15 maart 2021 om 08:38

Feit is dat het bij steeds meer clubs gebeurd. Zag het vorige week bij PSG Barca. Van het weekend bij Ars en Tot.

Het onderdeel uit zijn column wat veel belangrijker is, is het onderdeel met betrekking tot Karsdorp en De Vrij. Krijgen veel te weinig aandacht. Ook hier op Voetbalzone. Gisteren las ik dat Van Halst zelfs Timber opperde boven De Vrij.....gaat echt helemaal nergens over.

15 maart 2021 om 08:49

Misschien is het wel beter dat een opmerking dat Timber boven De Vrij geplaatst moet worden, niet te veel aandacht krijgt. Dat is immers je reinste flauwekul. Timber doet het goed maar heeft bij lange na niet het niveau dat De Vrij heeft

15 maart 2021 om 08:51

Karsdorp in deze vorm had wel opgeroepen mogen worden trouwens. Net als de bondscoaches voor hem (dus ook Koeman en Blind) selecteert De Boer soms spelers op basis van hun verleden en niet op basis van hun huidige vorm.

15 maart 2021 om 08:53

@fr010frdam
Sorry dat ik je opnieuw corrigeer ;-) Denk dat wanneer Karsdorp zich in het vervolg van de Europa League goed laat zien hij echt nog wel op de radar staat. De Vrij zit sowieso wel bij de selectie maar stelde met Inter teleur in de Champions League en was laatst bij Oranje ook niet denderend. Snap wel dat jongens in beeld komen die met elkaar samenspelen, Timber boven De Vrij gaat mij momenteel echter ook te ver.

15 maart 2021 om 09:08

Sorry, maar met Roma speelt hij in de Serie A. Een competitie met Napoli, Atalanta, Inter, Milan en Juventus. Naar mijn idee maak je de Europa League nu echt te belangrijk. Dat schijnt nu ineens het volgende stokpaardje te zijn van Ajacieden die de keuzes van De Boer trachten te billijken. Zo kunnen we alles goed blijven praten natuurlijk.
En dat De Vrij de laatste keer niet denderend speelde in oranje had vooral te maken dat hij het moest doen met Hateboer, Blind en Van Aanholt naast hem. Geef hem ook maar eens een kans met De Ligt of Ake.

15 maart 2021 om 09:09

En over dat corrigeren haha, geen probleem. Daar is het een forum voor he

"en stelt dat het in zijn tijd als profvoetballer ondenkbaar zou zijn geweest."

In zijn tijd als profvoetballer waren ijsbaden, hartslagmeters, voedingspatronen enz ook totaal ondenkbaar, maar ze bewijzen allemaal hun waarde.
Lekker conservatief weer, maar daar staat het voetbal om bekend.

Er gebeurt nu wel meer dat vroeger niet zo was, echter is dat natuurlijk een dom argument. Op deze manier, hoe dom het er ook uit ziet, maak je de kans op een goal kleiner en dus is het handig. Dit komt een beetje over als een fossiel die vroeger alles beter vond en veranderingen af doet als gek en onzin.

Valt me op dat die oude generatie hun ego allemaal zo belangrijk vindt. Op de grond gaan liggen ziet er dom uit en is vernederend. Dat vind ik nou onzin. Wanneer de muur kan springen omdat er geen bal onderdoor kan verklein je de ruimte met 10-15 centimeter.

15 maart 2021 om 09:13

Gewoon geen muur neerzetten. Dan heeft de keeper altijd zicht op de bal. Dus de kans is nog vele malen kleiner dat een bal erin gaat

15 maart 2021 om 10:25

@falcaeo1984, en het grappigste is nog dat ze 9 vd 10 keer (van Hanegem is dat niet de ene die er niet aan meedoet) verwijten dat juist de jonge generatie een veels te groot ego heeft

Helemaal met de oude wijze man eens, Het is de grootste onzin die men uitvindt in het voetbal, hopelijk raakt er niemand zwaar gewond als er eens een bal vol tegen zijn rug wordt aangeschoten of hoofd, ik wel eens kijken of het dan nog zo modern is.

15 maart 2021 om 13:04

Hoe kun je gewond raken van een bal tegen je rug? Heb je zelf ooit gevoetbald haha? Het gevaarlijkste is een bal recht tegen je gezicht of buik

Het is toch juist handig? Als er iemand achter de muur ligt, kan de muur opspringen. En het daarmee moeilijker maken om de bal er overheen te leggen. Dat is toch een abc'tje? Of mis ik iets?

Ga lekker achter de muur liggen,tot dat je keihard de bal op je achterhoofd krijgt,wat een onzin...⚽⚽zet gewoon een muur neer die naar de bal kijken en niet bang zijn voor de ⚽

Alles verandert, Willem. Spelstijlen, techniek en dus ook vrije trappen. Wat er 50 jaar geleden gebeurde, is nu echt niet meer relevant.

Willem komt nog uit de tijd dat ze eerste en tweede paal dekten bij corners. Dat is achteraf pas belachelijk. Iemand die ligt achter een muur ziet er niet uit, maar is wel functioneel. En ik las ook ergens dat er statistisch bewijs was dat er minder vrije trappen zijn benut sinds deze ‘trend’ zich voordoet. Er gaat tegenwoordig zoveel geld om in de voetbalwereld, dat club echt wel weten wat ze doen

Het verbaast me echt dat hier mensen vinden dat van Hanegem onzin praat. Hij heeft gewoon gelijk! Een muur moet blijven staan en niet springen. Sorry het is gewoon een zielige trend die een keer is overgenomen.

15 maart 2021 om 13:17

Maar dat maakt een muur dan wel minder hoog, als ze blijven staan. Hoeft geen uitleg dat een hogere muur effectief is

Waarom niet gewoon iemand bij de paal zetten,in de 'verre hoek'? Die kan de bal dan weg koppen of weg schieten,als hij erin dreigt te gaan. Dan kan de keeper de korte hoek en het midden vd goal afdekken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder65
J. ToornstraMiddenvelder62
J. BijlowKeeper60
B. LinssenAanvaller65
L. SinisterraAanvaller63
A. JahanbakhshAanvaller51
C. DessersAanvaller32
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

59 fans
Aanvaller, 29 jaar
SeizoenClubW
2021/2022 Ajax 7 2 0 0
2021/2022 Feyenoord 0 0 0 0
2020/2021 Feyenoord 33 19 3 1
2019/2020 Feyenoord 24 15 1 0
2018/2019 Feyenoord 33 12 5 0

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren