Frenkie de Jong krijgt twee nieuwe bijnamen na knieval van Spaanse media

Donderdag, 25 februari 2021 om 08:41Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 08:50

Geen doelpunt en ook niet zijn allerbeste wedstrijd voor Barcelona, maar Frenkie de Jong krijgt toch louter positieve kritiek na de thuiswedstrijd tegen Elche (3-0) in LaLiga. De Oranje-international stond in de tweede helft met een heerlijke rush van 55 meter, waarbij hij drie tegenstanders het nakijken gaf, aan de basis van één van de twee treffers van Lionel Messi in het Camp Nou. De kranten in Spanje tonen hun verering met tal van positieve woorden over zijn loopacties, getoonde werklust en de manier waarop De Jong de 2-0 voorbereidde.

“De slimste voetballer van iedereen op het veld”, benadrukt AS. “Hij hield het negentig minuten vol zonder een gele kaart te zien. Een prent zou immers hebben betekend dat De Jong zaterdag tegen Sevilla zou ontbreken. Zijn actie voorafgaand aan het tweede doelpunt van Messi was zonder meer van een voetballer op stratosferisch niveau. Het is jammer dat hij dit niveau niet altijd bereikt.” De manier waarop de Madrileense sportkrant de tweede treffer en de voorbereiding ervan omschrijft, is veelzeggend. “Wat een golazo van Barcelona. De Jong laat over 55 meter drie tegenstanders zijn hielen zien en wat te denken van de barbaarse afronding van Messi? Dit doelpunt was een regelrecht kunstwerk.”

Sport was snel klaar met het uitdelen van beoordelingen. De Jong en negen collega’s kregen een zeven; alleen Messi vormde met een negen een uitzondering. De sportkrant uit Catalonië zag vooral ‘een betrokken De Jong’. “In de eerste helft was hij bepaald niet geïnspireerd aan de bal, al liep hij de longen uit zijn lijf en liet hij niets aan het toeval over. Na de pauze kwam hij langzamerhand op gang en toonde hij zijn allerbeste versie. De assist op Messi was een regelrechte gouden bal.”

“Een artiest”, zo wordt De Jong door Marca omschreven: El Artista. De meest verkochte sportkrant van Spanje genoot van de manier waarop de Nederlander zich na 69 minuten spelen een weg richting het strafschopgebied baande. “Hij startte vrijwel vanaf de zijlijn en eindigde bij het strafschopgebied, waar zijn pass à la Michael Laudrup de kers op de taart was”, doelde men op de no look-pass waar de Deense oud-voetballer in de jaren tachtig en negentig mee strooide.

Mundo Deportivo merkte op dat De Jong in de eerste helft niet altijd even goed door zijn teamgenoten werd begrepen. “In de eerste helft probeerde hij met verticale loopacties zónder bal de linies van Elche uit elkaar te drijven, maar hij werd nooit door zijn teamgenoten opgemerkt. In de tweede helft koos De Jong ervoor om het dan maar zelf te doen, ruim vijftig meter met de bal aan zijn voet te rennen én Messi zijn tweede doelpunt te laten maken”, analyseerde de Catalaanse sportkrant, die de ex-speler van Willem II en Ajax ook een bijnaam geeft: El Rompelíneas, de lijnenbreker.

Journalist Javier Gascón van Mundo Deportivo zag hoe De Jong ‘zich vermenigvuldigde’ in de tweede helft. “Hij had een dubbele missie die hij tot in de perfectie vervulde”, zo begint de Spanjaard zijn analyse over de Nederlander. “Óscar Mingueza en Jordi Alba speelden meer naar voren en zorgden ervoor dat het veld geopend werd, terwijl De Jong als een derde centrale verdediger naast Gerard Piqué en Samuel Umtiti plaatsnam. Dat zorgde ervoor dat de opbouw van het spel van Barcelona zorgvuldiger werd.”

“Maar De Jong was zijn grootste deugd voor dit Barcelona niet vergeten: het doorbreken van linies, met of zonder bal. En als een volleerde topvoetballer vond hij een ingenieuze manier uit om Messi de 2-0 te laten maken. Het was een combinatie van kwaliteit en karakter”, besloot Gascón. Bij ElDesmarque geen hoge beoordeling voor De Jong: een zes. “Niet voor de eerste keer gaf hij alles wat hij in zich had. De Nederlander was aan de bal niet zo briljant, maar dat compenseerde hij met werklust en loopacties", zo klinkt het oordeel van Celia Pérez. "Na zijn geweldige actie viel de 2-0 van Messi. De Argentijn is alleen lopend al beter dan de rest. Kun je nagaan waartoe hij in staat is als De Jong het op zijn heupen krijgt.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

28 reacties (laatste reactie door messino)

Dit horen we vaker na wedstrijden tegen Elche, Eibar en Alaves. Maar wanneer het er echt om gaat lijkt barca geen middenveld meer te hebben?

25 februari 2021 om 00:55

Tsja klopt wat je zegt. Maar dat ligt niet aan Frenkie. Hij probeert ht spel te verdelen en ook gaten te trekken, maar zoals in het artikel staat begrijpen zijn medespelers hem niet, hierdoor wordt hij gewoon gedwongen het zelf te doen. Ik vind dat mooi. Maar die aanvallende acties zijn niet zijn taak in principe. Zijn sterkste punt is een man meer situatie creeëren zodat de middenvelders en aanvallers een grote rondo kunnen doen tegen een ondertal situatie. Zoals bij ajax Ziyech, Donny, Neres en Tadic die man meer situatie geweldig uitspeelden met Frenkie. Vooral tegen Real toen.

25 februari 2021 om 09:58

Dus hij is zo goed dat zijn medespelers (waarvan sommigen al jaren bij barca spelen) hem niet begrijpen? Dat vind ik nogal een rare verklaring waarom hij in topwedstrijden nergens te bekennnen is

25 februari 2021 om 12:10

Wat een gehuil om niks, nog een fles azijn? Je kunt niet elke wedstrijd dezelfde bloedvorm hebben net zoals je soms tegen betere tegenstanders speelt

25 februari 2021 om 07:11

Zonder een verdediging die door durft te drukken en zonder aan aanval die dreiging heeft op de vleugels ligt er zeeen van ruimte voor tegenstanders. Dan kan het middenveld het nooit belopen. Helaas gaan we het gedroomde aanvalstrio Fati, Messi en Dembele nooit samen zien spelen. Met Griezmann op links komt er heel weinig van die kant. Hij is dan ook geen buitenspeler. Koeman kan beter Konrad opstellen. Achterin is er zonder Araujo geen enkele snelheid. En Busquets kan het als verdedigende middenvelder simpelweg niet meer belopen.

25 februari 2021 om 07:56

Makkelijk scoren dit. Als Barca ‘geen middenveld lijkt te hebben’, wordt er een gat getrokken tussen de verdediging en de rest van de ploeg, waardoor Busquets moet gaan lopen. Dit kan hij niet meer, waardoor er enorme gaten komen voor de tegenstander. Op Pique na hebben we geen centrale verdedigers die gewend zijn om met ruimte in de rug te spelen, een Lenglet en Umtiti zijn hiervoor niet (meer) geschikt. Het ligt dus minder aan de Jong, maar meer dat de ‘traditionele’ manier van het veld klein houden niet meer kan met deze selectie.

25 februari 2021 om 09:50

Precies. Je ziet ook dat Guardiola tegenwoordig met Rodri een fysiek beest voor de verdediging zet. Dit is precies wat wij ook nodig hebben. Waar vindt je alleen zo'n speler...

25 februari 2021 om 11:57

Wij lijken het altijd roerend met elkaar eens te zijn en nu is dat niet anders. Je ziet gewoon dat elke topclub een of twee lopers op het middenveld heeft als ze met een hoge verdediging spelen. Bayern heeft Kimmich en Goretzka, Guardiola inderdaad Rodri. Wij hebben momenteel én geen verdediging die hoog kan spelen én geen middenvelder die kan compenseren. Het lukt gewoon niet om het compact te houden zo en dan wordt het gebrek aan loopvermogen bij Busquets pijnlijk duidelijk.

De actie bij de 2-0 laat toch wel de Frenkie de Jong zien die bij Ajax excelleerde, maar dan met nog meer aanvallende drang. Zo’n geweldige rush kan ik alleen maar van genieten. Je ziet ook wel dat de Spaanse media enorm gekleurd is. Als hij die assist niet had gegeven, hadden ze hem waarschijnlijk afgepoeierd vanwege slordig spel.

Frenkie speelt heel degelijk dit seizoen en dat op zich is een prima prestatie. Want de dynamiek en het spel van de ploeg is niet meer wat het is geweest. Tegen Elche kan Barca redelijk vrijuit voetballen maar tegen kwalitatief betere en goed georganiseerde ploegen is het geen schim meer van wat het was.

25 februari 2021 om 09:52

De Spaanse competitie is heel defensief geworden. Zonder goede vleugels kom je er niet doorheen. We spelen nu veel te veel door het midden.

25 februari 2021 om 13:09

Dat ben ik met je eens. Maar in de gloriejaren van Barca metselde tegenstanders ook al behoorlijke muren of stond er een parkeerplaats vol aan bussen voor de eigen 16. Met snel en blindelings combinatiespel kreeg het iedere tegenstander klein. Dat vereist specifieke kwaliteiten die ik nu vrijwel niet meer terug zie komen. Dat vind ik jammer.

25 februari 2021 om 17:38

Dat komt ook omdat er geen iniestas meer loprn of een xavi dat maakt het veel morilijker spelers die een killer pass kunnen geven al hoewel ik pedri die niveau wel zie bereiken als hij zo doorgaat

Tja ik blijf Frenkie deels overhyped vinden. Tegen PSG bijv nergens te bekennen in tegenstelling tot bijv een Verratti.

25 februari 2021 om 09:26

In een goed ingespeeld team met meer kwaliteit is het altijd makkelijker voetballen voor een middenvelder. Dit Barca is niet meer wat het is geweest, waardoor het veel moeilijker is om je echt te laten zien.

25 februari 2021 om 10:13

Exact. PSG is gewoon op bijna alle posities beter. Als het andere team beter is, dan is het ook moeilijk om individueel uit te blinken.

25 februari 2021 om 09:45

Vind dit gewoon te gemakkelijk. In het Nederlands elftal domineert hij wel degelijk, net als destijds bij Ajax. Het teamverband is voor elke speler belangrijk. Kijk bijvoorbeeld ook maar naar Bayern. Coman, Gnabry en Sane komen daar veel beter tot ontplooiing dan bij hun eerdere clubs.

25 februari 2021 om 10:26

Kansloze vergelijking. Barca is momenteel een slecht lopend team en die ga je dan vergelijken met een speler waarbij het team goed op elkaar ingespeeld is en geen vergane glorie tussen loopt.

25 februari 2021 om 11:42

Heel Barca werd in de 2e helft weggespeeld tegen Psg. Maar dat betekent niet dat alle andere wedstrijden niet tellen. Maar tegen PSG was Frenkie zeker niet de slechtste speler. Hij won de penalty en hij had ook nog ergens een belangrijke block. Ik zou eerder naar de verdediging en ook Busquets kijken voor het grote verlies. En natuurlijk Dembele die kans op 2-0 verpeste. En uiteraard ook naar de tegenstander waar e.g Mbappe misschien zijn beste wedstrijd ooit speelde.

Ik blijf het zeggen, FRENKIE is een top speler als het hele team draait (vaak tegen shit clubs) maar als het team niet draait zoals tegen PSG dan is hij nergens te bekennen. Frenkie is geen speler die het verschil kan maken en hij is naar mijn mening op DIT moment dan ook zwaar overhyped.

25 februari 2021 om 09:29

Hoef je niet te blijven zeggen hoor. Er zijn heel veel middenvelders die pas draaien als het hele team draait. nogal logisch. Als middenvelder ben je altijd afhankelijk van je medespelers.

25 februari 2021 om 09:38

Dan heb je Frenkie nog nooit zien spelen voor Ajax en/of de CL gevolgd waar ze de halve finale bereikten door vrijwel alleen maar top teams te verslaan. Mede vanwege Frenkie die daar ontzettend veel lof voor ontving.

Het probleem met Barca is dat het team niet draait. Dat heeft Niets met Frenkie te maken. Hij is 1 van de weinigen die juist wel goed speelt en veel scoort en/of assists geeft de laatste weken. Maar als team zijn ze nog niet goed genoeg om het verschil te maken tegen de betere teams.

25 februari 2021 om 09:46

Inderdaad. En met het Nederlands elftal idem dito tegen toplanden als Frankrijk en Duitsland. Bij Barca zit het hem er in mijn optiek niet in dat het team niet draait, maar meer dat ze op cruciale posities momenteel wat kwaliteit tekort komen om op de door hen gewenste wijze te kunnen spelen.

Mag ik ook even zeggen dat ik de goal van Messi net zo magistraal vind? Het lijkt zo simpel, omdat we het hem al 800x hebben zien doen. Maar hoe simpel hij 3 man op het verkeerde been zet na 1 voetbeweging: zo rustig blijven en geniaal binnen chippen. Hoe kan hij toch zo rustig blijven dribbelen, heerlijk. De actie van Frenkie is zo mooi, omdat Messi de goal afmaakt en daarmee Frenkie z'n actie de juiste beloning geeft. Anders was het maar gewoon een rush geweest.

Straks Nederlands elftal met een middenveld Blind Frenk en Gini is gewoon asociaal goed. Ben echt benieuwd hoe we er straks voor staan, zeker nu ook Cilessen weer mag keepen.

Frenkie draait gewoon een heel sterk seizoen. Zijn spel komt nu echt uit de verf. Tegen de grote teams helaas nog niet helemaal, maar dan zakt het hele team door de ondergrens.

Laat het aub ook een keer zien tegen een sterkere tegenstander

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4933 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona6543
4.Sevilla6421
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder303
PedriAanvaller302
A. GriezmannAanvaller288
L. MessiAanvaller2823
M. BraithwaiteAanvaller262
M. ter StegenKeeper240
Jordi AlbaVerdediger273
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

237 fans
Middenvelder, 23 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Barcelona 30 3 4 0
2019/2020 Barcelona 29 2 2 1
2018/2019 Ajax 31 3 0 0
2017/2018 Ajax 22 0 2 0
2016/2017 Ajax 4 1 0 0

In de wandelgangen

Zondag 18 april
Sergio Agüero kondigde onlangs zijn vertrek bij Manchester City aan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren