Ten Hag: ‘Hij heeft al veel meer gespeeld dan wij vooraf gedacht hadden’

Maandag, 22 februari 2021 om 16:42 • Laatste update: 16:54

Antony stond zondagavond in het duel tussen Ajax en Sparta Rotterdam (4-2) aan de aftrap, maar werd al in de rust naar de kant gehaald voor David Neres. Erik ten Hag verklaarde na afloop op de persconferentie dat men vooral ‘zuinig’ is op de twintigjarige vleugelaanvaller, die afgelopen zomer werd overgenomen van São Paulo. Voorlopig speelde Antony 28 wedstrijden voor Ajax, waarin hij goed was voor 9 doelpunten en 9 assists.

Door Kalum van Oudheusden

Ten Hag kreeg tijdens de persconferentie de vraag waarom hij Antony dikwijls voor het einde naar de kant haalt. De aanvaller maakte pas acht keer de negentig minuten vol bij Ajax. “Hij is een hele jonge speler en hij heeft al veel meer gespeeld dan wij vooraf gedacht hadden. We moeten zuinig op hem zijn, zodat hij ook in de eindfase het verschil kan maken”, antwoordde Ten Hag. “Om hem fris te houden. Ik denk dat hij het ook wel begrijpt en we leggen hem dat wel uit. Je ziet dat hij gemotiveerd is om het te laten zien en alles te laten zien, daar ben ik blij mee.”

“Hij moet er nog aan werken dat hij het één-tegen-één-duel opzoekt en daarin zijn snelheid gebruikt”, zo ging de oefenmeester verder over de verbeterpunten van Antony. “Hij wil weleens te langzaam starten, dan is het voor een verdediger makkelijker. Daarnaast moet hij variabeler worden: binnendoor, buitenom en zijn tegenstanders leren lezen. Waar liggen de zwaktes? Niet alleen zijn directe tegenstander, maar ook de rest van het veld. Staat de binnenkant dicht, moet je ook buitenom kunnen gaan. Hij is een hele jonge spelers, maar met geweldige kwaliteiten. Vooral in de één tegen één, daarom is hij zo aantrekkelijk.”

Tegen Sparta voerde Ten Hag de nodige wijzigingen door in zijn opstelling, met de return van de zestiende finale van de Europa League tegen Lille OSC van komende donderdag in het achterhoofd. Krijgt Ten Hag niet langzaam maar zeker te maken met een luxeprobleem? “Ik ben er juist tevreden over, want daar hebben we met z’n allen hard voor gewerkt. Om spelers te ontwikkelen, om een selectie te creëren waarmee je de resultaten moet behalen. Die groep is hecht, dat moet vooral zo blijven. Maar ik ben blij met de ontwikkeling van heel veel spelers.”

Brian Brobbey kwam tegen Sparta als invaller binnen de lijnen, nadat hij midweeks in de uitwedstrijd tegen Lille (1-2 zege) met een doelpunt in de slotfase de matchwinner werd. Ten Hag heeft de hoop nog niet helemaal opgegeven dat Brobbey zijn aflopende contract nog gaat verlengen. “Wij vechten voor de spelers die hierbij zijn, voor de spelers van wie wij denken dat ze het Ajax-niveau hebben. Daaraan voldoet Brobbey al. Dus zolang hij hier is, zullen we alles doen wat binnen ons vermogen ligt om hem langer te laten blijven. Alles wat binnen onze macht ligt, zullen we blijven doen. Maar op dit moment zijn er geen ontwikkelingen. Op dit moment is de stand van zaken dat hij niet gaat bijtekenen. Maar goed, we zullen blijven vechten. Ik hoop dat hij gaat bijtekenen.”


Kalum van Oudheusden is fulltime videojournalist, presentator en programmamaker bij Voetbalzone en maakt onder meer exclusieve interviews en verschillende programma’s.


Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door lausho)

Ben wel blij met wat Ten Hag hier zegt over zn verbeterpunten. Was beetje bang dat ie de opdracht had gekregen om soort van a la Ziyech alleen maar naar binnen te snijden en van die voorzetten te geven. Vaak missen we nu nog wel wat diepgang en snelheid op de flank dus mooi dat daar aan gewerkt wordt. Het mag allemaal nog wel wat verrassender en gevarieerder bij Antony. Maar dat komt vast nog wel, voorlopig nu al hele mooie cijfers in zn 1e jaar dus komt vast goed

Was me nog niet eens opgevallen dat Anthony zo vaak wordt gewisseld. Maar dat komt ook omdat het niet de moeite waard is van het vermelden, toch?
En is traore geblesseerd? Ik vroeg me af waarom Brobbey zo vaak invalt tegenwoordig.

22 februari 2021 om 08:36

Traore is inderdaad de laatste tijd geblesseerd geweest. Is nu echter weer terug, maar maakt nu vooral minuten bij Jong Ajax.

22 februari 2021 om 09:21

Langste tijd gehad die Th. Geloof hij zei traore kan niet scoren maar volgens mij let hij er 5 in tegen vvv dat zie ik brobby niet doen. Bizzarre ontwikelingen in am-dam. Zie brobby ook wel huntelaar achterna gaan als ze niet snel een meester contract op tafel leggen. Hoop wel dat eth blijft heeft echt mooie dingrn voor nl voetbal laten zien mede daardoor gaan we richteng extra europese plek.

22 februari 2021 om 09:34

Sorry, maar al die afkortingen maken je tekst niet makkelijker leesbaar hoor.
Maar je wilt toch niet zeggen Traore goed genoeg is voor Ajax?

Anthony komt er wel, maar zie bij hem echt niet het talent als dat hem door sommige wordt toebedeeld.

22 februari 2021 om 09:51

Antony wissen is terecht, niet omdat hij het niet goed doet, maar omdat hij heel jong is en veel wedstrijden speelt en omdat je prima wissels hebt. De echte vraag is waarom wissel je Haller? Weet niet of die pijntjes had maar als je zijn programma uitdunt door een administratiefoutje kan je hem in competitie beter gewoon 90 minuten geven?! Anthony wordt een topper!

22 februari 2021 om 09:51

Ten Hag laat Brobbey nu vaak invallen omdat als Traore nog een wedstrijd extra in het eerste speelt hij niet meer in Jong Ajax mag spelen. Dus ze willen hem nu gewoon na zijn blessure wedstrijdritme op laten doen in Jong Ajax zodat hij later er direct weer zou kunnen staan. De invalbeurtjes geven ze dan maar aan Brobbey op dit moment.

22 februari 2021 om 10:11

@joAFCA scherp. Geen eens bij stil gestaan. Afschrijven wordt nu gepresenteerd als alles eraan doen en kansen blijven geven. Verwacht niet dat het nut heeft richting Brobbey, maar je weet het nooit.

Toch jammer dat Antony nog niet de inhoud heeft om echt 90 minuten volluit te kunnen gaan, maar met de defensieve arbeid die hij iedere wedstrijd verricht is het misschien ook niet zo vreemd dat de tank na 70 minuten leeg is. Maar nu Neres weer terug is heb je ook een meer dan prima vervanger voor hem op de bank die dan de laatste minuten ook nog voor voldoende dreiging kan zorgen.

Nog niet eens zo erg dit. Eerste seizoen en staat nu op 9/9 goals/assist. Dat is gewoon netjes. Wat ten Hag al zegt, laatste paar maanden heeft Ajax een fitte selectie nodig. Als Ajax wilt, kunnen ze in Europa League aardig oorlog gaan voeren. Straks heb je voor voorin/nummer 10, Klaassen, Kudus, Tadic, Idrissi, Nerez, Antony

22 februari 2021 om 10:43

En kijk eens op het middenveld. Kudus is terug en nu Blind ook zijn meerwaarde op het middenveld laat zien, heb je nu Gravenberch, Klaassen, Kudus, Alvarez en Blind als volwaardige basisspelers voor de 3 plekken op het middenveld. En dan te denken aan Kenneth Taylor die hopelijk dit seizoen nog wat minuten mag maken in het 1e. Het is een ongekende luxe.

Eens met Ten Hag hier, desondanks doe ik mijn petje af voor Antony. Ik vind het heel knap wat hij al heeft laten zien, voor een jonge knaap uit een ander continent. Die zich maar moet zien te redden, in het koude Nederland behalve in de zomer natuurlijk. Zijn overzicht en on zelfzuchtigheid wat Haller ook heeft, vind ik ook een groot wapen. In deze groep heerst duidelijk, vechten voor de drie punten en kampioen willen worden.

22 februari 2021 om 09:56

@sulejmani Pff heb zelfs nu al meer zin in volgend seizoen. Haller helemaal gewend. Anthony en Kudus jaar verder. Gravenberch ook. Geldt ook voor Timber en Rensch. Hopelijk kan Ajax schorsing van Onana terugbrengen naar 3 maanden, dan hebben we hem er ook weer bij.

Mochten we in staat zijn om Alderwereeild terug te halen, dan staat echt een elftal om bang voor te zijn. Als we toch bezig zijn, ook dat Malikdeen als linksbuiten vast .

PSV zal ook stappen maken. Schmidt mogelijk ook 3 a 4 aankopen.

22 februari 2021 om 10:41

Haha zeker man, al moeten we dit seizoen nog wel succesvol afsluiten! Met minimaal de dubbel, met minder moeten we geen genoegen nemen. 😏 Yup die jongens zijn dan allemaal een jaar verder, ik mis Onana dus hopelijk lukt het. En hopelijk verlengt hij sowieso zijn contract, want linksom of rechtsom heeft hij ons een beetje laten vallen. Denk je dat Alderweireld echt nodig is? Malikdeen zijn veel kapers voor, ik heb er een hard hoofd in.

22 februari 2021 om 12:36

Inderdaad een mooie selectie alvast, hoop dat er nog meer jeugdspelers doorbreken, van de Ven van Volendam zie ik daarnaast graag komen, Blind mag van mij definitief naar het middenveld (al kan hij altijd nog linksachterin) en Martinez verdiend een basisplek. Klaassen, Gravenberch, Kudus, Alvarez moeten samen met Taylor, Unuvar en wat mij betreft nog een creatieve 10 (ihattaren?) strijden voor de andere twee plekken. Blind zal niet alles kunnen spelen dus dan strijden ze om 3 plekken. Tagliafico vertrekt waarschijnlijk wel een keer, die moet je eventueel nog vervangen. Labyad en Klaiber doorselecteren en verkopen. En dan twee gerichte goede aankopen halen naast van de Ven van Volendam.

22 februari 2021 om 18:55

Eens Lausho, denk ook wel dat het van de zomer gaat gebeuren.

tjong...dat moet toch niet eens een vraag zijn. Helemaal niet met de selectie van Ajax, de hoeveelheid wedstrijden en t feit dat je 5x mag wisselen.

Dan kies je toch juist geregeld voor een frisse speler. En t zou toch ook heel gek zijn als Neres geen kansen meer krijgt op rechts. Die jongen heeft al lang laten zien wat hij kan, maar komt nu op een lastige manier uit een blessure. Gisteren is toch ideaal om hem weer minuten te laten maken en antony wat rust te geven.

Antony draait tot dusverre een behoorlijk seizoen, zeker afgezet tegenover het aantal speelminuten. Het is een slimme zet om voorzichtig om te springen met deze speler. Bovendien heb je een Neres die ook zijn minuten hoopt te maken. Die is op het moment wat minder succesvol. Maar hem helemaal niet laten spelen zou kapitaalvernietiging zijn.

De analisten kunnen allemaal wel los gaan op Ten Hag en nu Schmidt inzake basis - geen basis maar die begrippen zijn zo verouderd. Met de huidige drukke schema's en de mogelijkheid tot 5 keer wisselen is de arbeid-rust verhouding in het voetbal veel belangrijker geworden en bestaat een vaste basis zoals we dat vroeger kenden nauwelijks meer. Hooguit heb je 5-6 spelers die het geraamte van een team vormen. Dat zijn dan ook vaak spelers die dit fysiek aankunnen of op een positie spelen dat ze iets gemakkelijker kunnen temporiseren.

Petje af voor ten Hag! De selectie ziet er op dit moment zo sterk en breed uit dat het echt jammer is dat het niet eerder dit seizoen zo op z’n plaats is gevallen. De ontwikkeling van Alvarez en de komst van Haller hebben wel enorm veel nieuwe opties gecreëerd. Denk dat we dan wel de CL hadden overleefd maar helaas das koffiedik kijken. Hopen zo ver mogelijk te komen in de EL en de titel zo snel mogelijk binnen slepen.

Anthony moet inderdaad nog veel leren. Als hij dubbel wordt gedekt wil dat zeggen dat er ergens anders een speler vrij loopt, dan moet je niet die bal zo lang aan je voet houden maar snel er voor zorgen die vrije man te vinden. Hij moet beter de juiste keuzes maken zo als Ten Hag terecht aangeeft

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

42 fans
Coach, 51 jaar
SeizoenClub
2018- Ajax
2015-2017 FC Utrecht
2013-2015 Bayern München II
2012-2013 Go Ahead Eagles
Laatste voetbalnieuws

Ajax ontsnapt aan ‘100%’ rode kaart: ‘Hij speelt de vermoorde onschuld’

Ajax ontsnapte zondag in de slotfase van de topper tegen PSV (1-1) aan een ondertalsituatie. Natrappen van Lisandro Martínez jegens Eran Zahavi werd niet door de scheidsrechterlijke leiding opgemerkt en ook...Lees verder

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren