Door Ajax begeerd supertalent: ‘Mino Raiola adviseerde mij om hier te blijven’

Donderdag, 28 januari 2021 om 07:27 • Laatste update: 07:47

Micky van de Ven staat al enige tijd op de radar van topclubs in het binnen- en buitenland. Toch besloot de negentienjarige centrumverdediger afgelopen zomer om bij FC Volendam te blijven, zodat hij zich verder kon ontwikkelen onder de vleugels van trainer Wim Jonk. In gesprek met DAZN en Voetbalzone vertelt het beste talent van de tweede periode in de Keuken Kampioen Divisie over de samenwerking met Jonk, zijn zaakwaarnemer Mino Raiola, de speler die zijn grote voorbeeld is en zijn absolute droomclub.

Door Kalum van Oudheusden

Met zijn uitverkiezing tot beste talent van de tweede periode in de Keuken Kampioen Divisie treedt Van de Ven in de voetsporen van onder meer Nacer Chadli, Dries Mertens en Frenkie de Jong. “Het is een mooie prijs, dus ik ben er zeker blij mee”, glundert Van de Ven over de prijs die tot stand komt op basis van de keuzes van trainers en aanvoerders in de Keuken Kampioen Divisie. “Ik had het niet verwacht. Wim (Jonk, red.) kwam naar me toe om te vertellen dat ik het was geworden, hartstikke leuk. Natuurlijk is het mooi dat je ‘m wint. Vaak zijn het spelers van Jong Ajax, Jong PSV, Jong FC Utrecht of Jong AZ. Vandaar dat ik toch meer verbaasd was.”

Van de Ven is bezig aan zijn tweede jaar in de hoofdmacht van FC Volendam, nadat hij begin vorig seizoen doorstroomde vanuit het beloftenteam en tot twintig optredens kwam. Wat kon hij na zijn sterke debuutseizoen nog verbeteren? “Het niet stilvallen en nóg meer het leiderschap tonen. Ik ben natuurlijk nog jong. Vorig jaar was ik helemaal een stil mannetje, omdat ik er net bij kwam. Dat moet wel meer gaan worden”, legt hij uit. De bekerwedstrijd tegen PSV (0-2 nederlaag) van vorige week vormde in dat opzicht een mooie test. “Ik denk dat Donyell Malen het niet prettig vindt als je heel kort op hem zit. Als je hem de ruimte geeft, kan hij een individuele actie maken.”

Jonk gaf aan het begin van dit seizoen te kennen dat hij Van de Ven ondanks de interesse van andere clubs had geadviseerd om nog een jaar bij FC Volendam te blijven. De oefenmeester kondigde aan dat hij van Micky 1.0 Micky 2.0 kon maken. “Mooi”, zegt Van de Ven na het zien van de woorden van zijn trainer. “Ik ben in fysiek opzicht en qua lenigheid wel echt gegroeid. Natuurlijk zijn er altijd leermomenten, maar dat is juist goed. Als ik geen leerpunten had, was ik nu wel klaar geweest. Ik weet wat Wim daar kort op zit. We hebben een goede band. Ik heb afgelopen zomer veel met Wim gepraat, op het moment dat er clubs kwamen. Hij heeft me er ook bijgehaald met heel veel vertrouwen, dus ik heb ook heel veel vertrouwen in hem. Hij heeft me tot de speler gemaakt die ik nu ben.”

Bekijk hier het hele video-item met Micky van de Ven.

“Hij loopt op trainingen even naar je toe en dan zegt hij: ‘Kijk, als je deze situatie nu stopzet. Zie je wat hier, hier of hier gebeurt’. Dan denk je: ja, hij heeft toch gelijk. En dan let je er in het vervolg meteen op. Zo maakt hij spelers écht beter. We doen ook heel veel met videobeelden, van Bayern München of Manchester City bijvoorbeeld”, vervolgt Van de Ven over de werkwijze van Jonk. Zijn naam werd eerder al in verband gebracht met AZ en Ajax en de verdediger vertelt dat hij veel met Jonk en zijn zaakwaarnemer Mino Raiola kan overleggen over een juiste stap.

“Ik kan met Wim heel veel overleggen, als er clubs met een bepaald plan komen. Natuurlijk heb ik dan aan Mino een hele goede, maar ook aan Wim. Ik ben een verdediger op wie je kan leunen achterin, maar ik kan met een uitbraak ook zelf naar voren. Dat is misschien iets voor Feyenoord of PSV. Maar qua opbouw weet ik van mezelf dat ik rustig ben, dus dan is Ajax een hele mooie club. Het is lastig om te zeggen. Mijn droomclub is altijd Liverpool geweest. Als ze tegen een club uit de derde league spelen, zit het nog vol.” Is Virgil van Dijk dan ook zijn voorbeeld? Nee, dat is niet het geval. “Matthijs de Ligt is mijn voorbeeld. Hoe hij op jonge leeftijd zo presteert in Italië, dat is absurd. Hij is een beest: fysiek, mentaal. Dat slaat echt nergens op.”

Sinds vorig jaar delen De Ligt en Van de Ven met Raiola dezelfde zaakwaarnemer. Tot die tijd behartigde zijn vader de belangen van Van de Ven. “Vorig jaar ben ik al met Mino in zee gegaan. Heel veel mensen denken: Mino, die gaat meteen voor het grote geld. Clubs kunnen hem negatief in de media brengen, want hij staat gewoon voor zijn spelers. Misschien zijn clubs het daar niet mee eens en vinden ze hem daarom lastig. Mino heeft vorig jaar tegen mij gezegd: ‘Waarom zou je niet nog een jaar bij Volendam blijven om jezelf verder te ontwikkelen? Je ziet pas net in het betaald voetbal’. Ik heb veel contact met Mino en op sommige momenten is een zaakwaarnemer gewoon heel belangrijk. Hij heeft de contacten om je bij een club neer te leggen, in die situatie is Mino een grote naam.”


Kalum van Oudheusden is fulltime videojournalist, presentator en programmamaker bij Voetbalzone en maakt onder meer exclusieve interviews en verschillende programma’s.

Voetbalzone is de officiële mediapartner van de Keuken Kampioen Divisie

Klik hier voor exclusieve interviews, talentscouts, actuele standen en het programma op onze Keuken Kampioen Divisie-pagina.


Poll

Voor welke club zou Micky van de Ven het best kunnen kiezen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

45 reacties (laatste reactie door primetime)

Komende zomer Senesi verkopen voor een mooi bedrag en dan deze jongen oppikken. Ik zie hem graag komen bij Feyenoord!

26 januari 2021 om 16:43

Ben benieuwd of Feyenoord hem kan betalen, als al die andere clubs ook achter hem aan zitten. Bovendien, hij zegt voor het complete plaatje te gaan. Als jong verdedigend talent zou ik denk ik de meeste groeikansen zien bij AZ op dit moment. In tegenstelling tot Ajax en Feyenoord worden die jonge gasten daar echt beter en kunnen evenwel een mooie vervolgtransfer maken naar het buitenland. Daarnaast gok ik dat Jonk naar AZ gaat en dat Micky hem volgt, helemaal omdat hij zo bewonderend over hem spreekt.

26 januari 2021 om 19:42

Ik ben het helemaal met je eens, maar heb stiekem hoop dat de aanwezigheid van Arne Slot (die toch bij AZ veel jonge jongens een kans heeft gegeven en beter heeft gemaakt) hem eventueel kan overhalen.

27 januari 2021 om 22:35

Ik ben het met je eens dat az jonge spelers leuke stappen laat maken, dat doen ajax, psv en feyenoord echter ook. Waar ze bij ajax daarna rijp zijn voor een echte vervolgstap zie ik teveel ex az spelers falen on het buitenland. Lekker nog even bij volendam blijven.

Die Raiola is zo slecht nog niet. Belangrijkste op zijn leeftijd is iedere week spelen en dan komende zomer een transfer maken. Waarbij mij AZ wel een aardige club lijkt waar op dit moment talenten echt een kans krijgen.

26 januari 2021 om 13:47

Wordt constant weggezet als de grote boze wolf, maar het blijven de spelers die de beslissingen nemen. En Raiola is alleen maar gebaat bij een goede ontwikkeling van zijn cliënten.

26 januari 2021 om 13:50

Je weet dat mino goed kan praten hè en veel jonge spelers makkelijk beïnvloedbaar zijn als het om geld gaat. Hij kan je zo gemakkelijk een droomplaatje voorschotelen.

26 januari 2021 om 13:58

Als je een gigantische klapper wil maken, is Raiola de man die je moet hebben. Maar Raiola is net zo goed de man die je moet hebben om een mooie transfer te maken als je daar aan toe bent. Want het blijven de spelers (en mensen om hun heen) die nog altijd beslissen. Elke zaakwaarnemer is bovendien een, simpel gezegd, gladde aal met een mooi praatje. Het idee dat hij ze maar hersenspoelt vind ik zo ongelooflijk achterhaald.

26 januari 2021 om 13:58

Ja, want jonge jongens van 16 jaar of jonger zijn bijna niet te beïnvloeden door een in de voetballerij een icoon als zaakwaarnemer met mooie beloftes en veel geld in het vooruitschiet. Tuurlijk zeggen ze uiteindelijk ja of nee maar in elke situatie zal dit verschillend zijn met ook idem uitkomsten.

26 januari 2021 om 15:02

Deels waar, maar Raiola kan natuurlijk wel praten als brugman. Ik vind dat Raiola in financieel opzicht altijd de beste deal voor hem en z'n client eruit haalt, maar voor de ontwikkeling van spelers vind ik 'm niet goed. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze ook automatisch falen als ze hem als zaakwaarnemer kiezen, maar ik vind dat het financiele bij Raiola altijd voor en het sportieve gaat.

26 januari 2021 om 16:40

@soccerfan: Wat is volgens jou de definitie van een zaakwaarnemer?

26 januari 2021 om 18:46

@soccerfan

Natuurlijk kan Raiola dat. Maar hij geeft nu juist het advies om lekker te blijven. En niet voor het snelle geld te gaan. Dat lijkt me verstandig, en een teken dat Raiola niet alleen maar klappers wil maken. Dat laatste is wel zijn imago. En ik denk dat dat deels onterecht is; de speler beslist, en Raiola geeft dus ook dit soort adviezen.

27 januari 2021 om 12:00

En waarop baseer je dat die niet goed is voor de ontwikkeling van zijn clienten?
Deze man wordt altijd negatief weggezet, maar hij is een van de weinigen die zelfs een middelmatige speler aan een topclub kan slijten. Daarnaast haalt die het maximale uit voor zijn clienten en dat is natuurlijk ook zijn taak. Kijk alleen al naar het voorbeeld van De Ligt en De Jong, iedereen liep te zeuren dat De Ligt een verkeerde keuze maakte...volgens mij heeft die het beter getroffen en wordt het daadwerkelijk een betere speler dan Frenkie, die nu in een hopeloos team zit en minder progressie maakt.

Heel verstandige keuze. Wat binnenlandse transfers betreft is het overduidelijk dat ze bij Ajax geen idee hebben wat ze aan het doen zijn. Geen touw aan vast te knopen. Voor de ontwikkeling van deze jongen is het belangrijk dat bij veel uren maakt bij een club waar hij maximaal wordt belast (dus niet Jong Ajax). Hij moet naar een club waar ze duidelijke plannen hebben met hun aankopen. En dan kom je gewoon uit bij AZ. De rest (psv uitgezonderd) doet maar wat.

26 januari 2021 om 14:54

Verklaar je nader?
Doel je nou op aankopen als Pierie of Zivkovic?
Daar kun je dan ook de aankopen als De Jong of Schuurs tegenover zetten.
Je weet nooit hoe een jonge speler zich ontwikkeld, maar potentie hadden ze zeker toen ze gekocht werden.

26 januari 2021 om 15:33

Bereta. Waarom zouden ze bij Ajax geen plan kunnen hebben en bij AZ en PSV wel? AZ haalt ook een Indi, Letschert, Clasie etc. Het moet er ook altijd maar uitkomen. Is het inderdaad een echt talent dan breekt die wel door. Ook bij Ajax. Zie eens naar b.v. Gravenbergh. Is ook snel en goed gegaan.

26 januari 2021 om 15:51

Eens of niet eens, alle transfers die jij noemt kwamen uit het buitenland. Grappig dat je reageert op een reactie die het heeft over binnenlandse transfers.Overigens kan ik het helaas niet eens zijn met zijn statement dat PSV de binnenlandse transfers wel goed aanpakt, daar jongens als Thomas en Doan zich nou niet per se als dragende krachten hebben kunnen bewijzen.Hij zou hier enkel kunnen doelen op relatief oude transfers (Strootman, Mertens) of jeugdspelers (al dan niet oude transfers als, Depay, Willems en bijv Locadia). Nee, binnenlandse transfers pakken zelden goed uit, tenzij het, nogmaals, jeugdspelers zijn.

26 januari 2021 om 16:12

Wil er niet te veel op ingaan. Volgens mij zeg ik hier niets geks. Ajax heeft nu meerdere keren laten blijken dat ze geen duidelijke plannen hebben met aantrekken van talenten voor de bovenbouw (A1 en Jong). Je noemt hier even 2 op, maar volgens mij weten wij beiden heel goed dat het hier gaat om een veel grotere lijstje met spelers.

Het schijnt zelfs nu een probleem te worden bij de middenbouw. Waar ze te lang wachten met het uitwerken van een plan voor de grote talenten.

De Jong was trouwens juist een heel gerichte aankoop in die tijd. Overmars heeft er veel voor moeten doen om die jongen naar Ajax te halen destijds en daar hadden ze juist duidelijke plannen. En bij Schuurs vraag ik me af of hij niet beter een jaar Eredivisie had kunnen spelen met Fortuna dan een jaar bij Jong Ajax.

26 januari 2021 om 20:25

@bereta "vraag me af of hij niet beter" dat hoef je niet af te vragen, want de speler Schuurs (geldt ook voor Scherpen) geven zelf aan dat ze in koete tijd veel geleerd hebben bij Ajax en veel meer spiermassa ontwikkeld hebben. Ajax heeft juist itt de andere clubs een goede plan. Hoe kom je erbij dat AZ beter voor hem is? Ze hebben nu een goede lichting, maar welke jonge spelers hebben zij gehaald en daadwerkelijk beter gemaakt? Andere clubs komen ook niet aan aantallen van Ajax

26 januari 2021 om 15:02

Dat je ajax uitpikt, haha. Frenkie de Jong en Schuurs gaan je bij elkaar meer dan 100 miljoen opleveren. Natuurlijk zitten er ook wel een paar miskopen tussen maar Feyenoord koopt bijna alles verkeerd binnenlands.

26 januari 2021 om 16:32

Als je wilt wil ik best even mijn comment editen en erbij zetten dat Feyenorod het nog slechter doet hoor

Frenkie was 86 mil (?) en Schuurs gaat je wel meer dan 14 mil opleveren dus financieel komt wel goed. mijn punt is dan ook niet dat Ajax geld verspilt met de binnenlandse transfers. Mijn punten is dat het zonde is van deze talenten. En ik geef overigens Ajax noch de speler de schuld. Ik snap de redenering van beide partijen wel. Ik geef alleen aan dat deze arrangement te vaak heel slecht uitpakt voor de ontwikkeling van de binnenlandse talenten.

Het is ook in het belang van Ajax dat de competitie sterk blijft en nog sterker wordt en daarom vind ik kopen om het kopen niet zo handig. Ook niet voor Ajax.

26 januari 2021 om 15:05

Je vergeet Ziyech ook nog. Die is ook gewoon voor 12 miljoen van Twente gekocht. Bovendien heb ik Scherpen ook nog niet afgeschreven.

26 januari 2021 om 16:45

Nee inderdaad. Frenkie de Jong hebben ze totaal vergald. Ziyech is alleen maar slechter geworden. Cilissen had beter bij NEC kunnen blijven. Bij Ajax snappen ze er helemaal niets van. Zou idd naar PSV of Feyenoord gaan. Via Ajax kom je nooit bij een absolute topploeg terecht....

Als ik hem was zou ik naar AZ gaan, BMI is gehuurd voor een seizoen dus van der Ven heeft een grote kans op een basis plek volgend seizoen.

Toekomstige opvolger voor Blind ? Hebben we CV duo Schuurs vd Ven. Twee spelers gescout in de KKD en nu bij beste club van NL. Zou geweldig zijn en grote boots voor de Kkd.

Samen met Jonk volgend seizoen bij Az.
We zoeken nog een trainer met zijn style van voetballen en ook nog een Cv/linksback als vervanger voor Wijndal.
Neem toch aan dat mijn club daar al op loert of mee bezig is of zie ik dat verkeerd.
Bij deze tip ik Az hierop.

26 januari 2021 om 15:06

Het zou me niets verbazen. Ik dacht ook vrij snel aan Jonk toen bleek dat Slot werd ontslagen. Ik denk ook dat hij de nieuwe coach van AZ wordt. Of hij deze jongen ook meeneemt betwijfel ik, zeker als Ajax ook op de stoep staat.

26 januari 2021 om 15:12

Ligt eraan of hij kiest om eredivisie te spelen of de helft wederom in de KKD te spelen en met je coach mee verhuizen die al weet hoe je speelt is ook fijn geloof ik.

26 januari 2021 om 15:33

Het zou mij helemaal niet verbazen dat Pascal Jansen gewoon hoofdtrainer blijft bij AZ en Jonk bij Volendam blijft.

Ik zou hem graag willen verwelkomen bij FC Groningen. Verdedigen leer je daar sowieso wel. Je kan veel zeggen van Buijs, maar verdedigend staat het vaak meer dan prima. Dit is ook te zien in het aantal tegendoelpunten. Dammers is te licht gewogen + ongeschikt en Ko Itakura vertrekt in de zomer. Dan heb je Te Wierik en Van Hintum nog achter de hand.dus grote kans op speeltijd voor deze jongen. Toch een stap hogerop (zowel financieel als niveau) en misschien kan hij zich verder ontwikkelen bij de FC. Mijn zegen heeft hij al.

26 januari 2021 om 16:45

Groningen ook een mooie club, maar denk je dat hij de interesse van AZ, Ajax en Feyenoord kan weerstaan? Bovendien zit je met een zaakwaarnemer genaamd Raiola, hem heb ik nog nooit kunnen betrappen op het kiezen voor een tussenstap.

26 januari 2021 om 16:58

Nee denk ik niet. Wanneer je bij één van die clubs het niet haalt, kom je vaak nog wel bij een club als FC Groningen. Voorbeelden zijn Mo El Hankoeri Feyenoord, Lunqvist PSV en Kappelhof/zeefuik Ajax. En dan vergeet ik nog wel een paar. Weet niet wat Riaola voor hem in petto heeft? DE vraag is wil je direct basis staan of eerst nog vertoeven in bijv. Jong Ajax? Wellicht net als Schouten direct naar Italië? Als FC fan zie ik hem graag komen in de zomer.

Kom op Ajax, meteen nu vastleggen en volgend seizoen verhuren aan Volendam

Als het niet gaat lukken met Schuurs / Perie dan heb je de volgende kandidaat al achter de hand

Veelbelovend deze jongen, vooral zoals hij speelde tegen PSV

26 januari 2021 om 19:54

Als je hem haalt moet je hem wel aan een ere divisie club verhuren. Dat zou hij uit geleerd moeten zijn.

Natuurlijk is de kop boven dit stuk weer misleidend. "door Ajax begeerd talent". Een speler die 19 jaar is en erkend talent van Volendam is wordt gewoon begeerd door pakweg 20 clubs in Nederland en 100 daarbuiten. Denk je niet dat bijvoorbeeld Borussia Dortmund wel weet wie Nijhoff als 16 jarige spits van Ajax is en ondertussen drie jaar langer niet weet wie v.d. Ven is ?

27 januari 2021 om 15:16

Volendam en Ajax is gewoon een heel verschil. Ajax zit overal met buitenlandse toernooien etc. De Volendam onder 17 zit in de competitie met Koninklijke HFC en Alphense boys. Zonder corona tijden zouden de beste 15/16 jarigen van ajax op het Future cup spelen bijvoorbeeld.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

FC Volendam

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
6.NEC4414
9.Telstar345
Voor de complete stand: Keuken Kampioen Divisie
SpelersPositieW
M. KaarsAanvaller216
D. MurkinAanvaller184
N. BakkerKeeper140
L. MaloneyAanvaller70
J. RoggeveenKeeper110
D. PankaAanvaller61
D. VlakKeeper10
Voor de complete selectie: Clubpagina FC Volendam.

In de wandelgangen

Vrijdag 26 februari
Roman Abramovich heeft Chelsea-manager Thomas Tuchel groen licht gegeven om Borussia Dortmund-spits Erling Haaland komende zomer te verleiden tot een overstap. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren