‘Het laatste contact met de familie Nouri was negen maanden geleden, pijnlijk'

Maandag, 11 januari 2021 om 07:52 • Laatste update: 08:01

Edwin van der Sar liet zondag voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en PSV (2-2) in een interview met de NOS weten dat de kans groot is dat een rechter moet oordelen over de schadevergoeding die de Amsterdammers moeten betalen aan de familie van Abdelhak Nouri. In Studio Voetbal wordt gesteld dat er al negen maanden geen contact meer zou zijn geweest tussen Ajax en de familie Nouri. NOS-journalist Arno Vermeulen komt in hetzelfde programma met een korte verklaring namens de familie.

Nouri ging drieënhalf jaar geleden naar de grond in een oefenduel met Werder Bremen. Zijn hart stond stil, met een hersenbeschadiging als gevolg. Een jaar na het incident erkende Ajax de volledige aansprakelijkheid. De club erkende dat de behandeling op het veld niet adequaat is geweest. Nouri is zijn salaris sindsdien blijven ontvangen tot het moment dat zijn contract in de zomer van vorig jaar afliep. Omdat Ajax de volledige aansprakelijkheid heeft erkend, moet er een financiële regeling komen voor Nouri. Van der Sar zei zondag dat er met de familie en juristen is gesproken, maar dat beide partijen er niet aangekomen zijn.

“Wij weten dat het laatste contact van Ajax met de familie Nouri negen maanden geleden was, dat is wel pijnlijk”, zo begint presentator Sjoerd van Ramshorst als de zaak in Studio Voetbal ter sprake komt. “Ja, het verdient allemaal geen schoonheidsprijs”, reageert Vermeulen. “We moeten ons realiseren dat dit gebeurde in 2017. Edwin van der Sar gaf in 2018 pas toe dat Ajax aansprakelijk is voor wat er gebeurd is. Dat duurde ook een jaar. Maar oké, we zitten nu in een fase dat het wel klaar is. We hebben ook een reactie van de familie.”

Ajax komt er niet uit met familie Nouri en verwacht arbitragezaak

Ajax-directeur Edwin van der Sar liet zondag weten dat er geen overeenkomst was bereikt met de familie Nouri.Lees artikel

“Zij zeggen letterlijk: we betreuren het zeer dat we elkaar niet kunnen vinden. De familie had de voorkeur om in beslotenheid van partijen tot een vergelijk te komen”, geeft Vermeulen te kennen. Hij stelt dat er alles aan is gedaan om tot een vergelijk te komen. “Het gaat niet lukken en dus staan beide partijen binnenkort ergens voor een rechtbank. Dat voelt ongelooflijk vervelend.”

“Van der Sar en Overmars zijn toch gevoelsmensen, die hebben daar toch veel meer gevoel bij. Zij worden toch geadviseerd door advocaten?”, zo vraagt Rafael van der Vaart zich af. “Het kan om heel veel geld gaan, dat weten we niet precies”, antwoordt Vermeulen. “Je praat over het geld waarvan de familie denkt dat Ajax zal moeten betalen. Dat is niet het enige, maar wel één van de onderhandelingspunten. Ze proberen uit te stippelen wat voor een voetballer Nouri was geworden. Wat voor een loopbaan zou hij gehad hebben en wat zou dat financieel opgeleverd hebben?”

“Het is voor Ajax ook moeilijk”, benadrukt Vermeulen. “Zeker als het om enorme bedragen zou gaan, dan heb je ook de verantwoordelijkheid als club. Ik neem aan dat je daar niet voor verzekerd bent. Ajax heeft gezegd dat het aansprakelijk is voor de gemaakte fout, dus dan moet je het als club zelf gaan betalen.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

24 reacties (laatste reactie door yelle)

Ik vind dit echt een lastige zaak en vind ook zonde dat dit in de media uitgevochten word.
Denk dat niemand hier kan oordelen wie gelijk heeft of in gelijk staan omdat niemand denk ik de ins en outs kennen.
Iedereen zal er wel een mening over hebben, maar wat ik zeg het te triest dat er discussies over zijn.

11 januari 2021 om 09:38

De zaak is met name lastig omdat de juridiche strijd door gehaaide jongens wordt uitgevochten. Dan kan Arno Vermeulen op het sentiment proberen te spelen, Ajax heeft b.v. die Khalid Kasem niet in de arm genomen. Er speelt overigens nog een heel belangrijk detail, wat niemand aansnijdt omdat het hardvochtig overkomt, maar wat wel degelijk belangrijk zal zijn in de onderhandelingen. Abdelhak was op de hoogte van zijn aangeboren hartafwijking en heeft dat verzwegen, omdat hij zijn droom als profvoetballer niet wilde opgeven. Het tragische voorval is dus niet alleen de clubarts aan te rekenen, hij was niet eens op de hoogte.

11 januari 2021 om 10:28

@don,

Ik kan er niks aan doen maar als ik mijn gevoel volg zegt dat echt dat de familie er een flink slaatje uit wil slaan.
Puur afgaande op wat ik mee krijg en lees.

laten we voorop stellen dat het vreselijk is wat er gebeurd is en dat het voor iedereen heftig is. We mogen er toch ook wel vanuit gaan als de clubarts dit wist dar er anders met Nouri zou worden omgaan. Maar dat baseer ik dan weer op hoe je ziet hoe er met Blind word omgegaan.

Probleem is dat er voor een hoop mensen en voor mij ook alles op aannames is en je krijg dan een vervelende discussie over een verdrietig gebeuren.

Vind echt zonde dat deze hele zaak telkens weer in het nieuws komt.

Ik kijk misschien door een gekleurde bril. Maar ik heb het gevoel dat het puur om geld gaat, daar waar Ajax een uitstekend ‘bod’ heeft gedaan. Het ligt nu bij de rechter, dus laten we er maar niet te veel over zeggen..

11 januari 2021 om 08:36

Hoeveel heeft Ajax dan precies geboden?

11 januari 2021 om 10:31

Het bod van Ajax zou neerkomen op 6 miljoen euro geloof ik. Dit heb ik niet uit een directe bron maar gehoord via via. Of dit een feit is laat ik dan ook in het midden, maar mocht het inderdaad 6 miljoen euro zijn ligt dit bod 2 miljoen boven de gemiddelde waarde gerekend op basis van levensverwachting. Maargoed, laten we het allemaal maar even afwachten.

Dit typeert ook weer de club Ajax. Hoe mensen tegen Ajax aankijken en zij zichzelf vervolgens uiten. Het verdient alles behalve de schoonheidsprijs. Eerder een zeer koude, kille club zonder enig hart voor de mens. Dit zijn natuurlijk aannames en vooroordelen, maar het oogt alles behalve lekker, hoe de onderhandelingen over de schadevergoeding van Nouri zijn gegaan. Het is te triest voor woorden dat een man als Van der Sar negen maanden (!) geen contact meer heeft gezocht met de familie Nouri. Tuurlijk is de voetballerij de waan van de dag, maar dit soort gebeurtenissen moet boven alles staan. Ajax ga je schamen. Idemdito straks met een Quincy Promes die 'wellicht toch schuldig wordt bevonden'.

11 januari 2021 om 08:44

Wij weten natuurlijk de ins and outs niet. Misschien neemt de familie van nouri alle aanrijkingen tot contact niet ten harte? Dan kan je alle goeie bedoelingen hebben, maar dan houdt het op.

11 januari 2021 om 09:07

En daarbij komt nog dat ze wss een asociaal hoog bedrag eisen. Op internet is gewoon keurig te vinden wat Ajax allemaal al heeft aangereikt. Niks blijkt goed genoeg en ze willen de potentie uitbetaald zien. Kijkend naar De Jong en De Ligt (die noemen ze zelf ook vaak) gaat het niet om 10 a 20 miljoen maar gaat het eerder rii de 100. Gezien de salarissen van die jongens en hoelang zij nog kunnen voetballen

11 januari 2021 om 09:03

(cancerella)

Waarom moet Ajax zich schamen ? wij weten helemaal niet alle in en outs dus waar heb je het over , ik denk dat het gaat om wat Nouri had kunnen bereiken had hij bv de wereldtop kunnen halen of had hij bij de subtop geëindigd ik weet het niet , dus waarom zou Ajax zich moeten schamen evenals over het geval met Promes zolang iemand niet schuldig is bevonden is hij onschuldig en ook in dit geval zal het misschien wel weer over geld gaan , laar de juristen dit uitzoeken voor je commentaar geeft op iets waar je totaal niets vanaf weet .

11 januari 2021 om 09:11

Meneer Cancellara weet precies hoe de onderhandelingen rond de schadevergoeding zijn gegaan en weet dus precies dat Ajax zich moet schamen. Het standaard riedeltje van zeer koude en kille club zonder enig hart voor mens bekt ook zo lekker. Daarom is er een prijs Appie vernoemt, daarom is de familie Nouri zo uitgebreid betrokken geweest bij de huldiging van het kampioenschap in 18/19, daarom is die landstitel ook aan Appie opgedragen, daarom wordt rugnummer 34 nooit meer gebruikt, daarom dat er nog steeds pontificaal 'stay strong Appie' in de fanshop staat. Wat verschrikkelijk koud en kil zeg.

11 januari 2021 om 12:46

Nou nou nou, alsof dat alles is zeg. Rugnummertje 34 dat niet meer gedragen mag worden, 'stay strong Appie' geschreven staat in de fanshop en dat de landstitel wordt opgedragen aan Nouri. Wauw, wat goed! Nog nooit zoiets gezien... Doe normaal en zie in dat de handelswijze van Ajax in deze kwestie niet tuigt van een warme, hartverwarmende volksclub. Het bekt zeker lekker, helemaal wanneer zit soort taferelen boven water komen. Wordt dat des te meer versterkt.

11 januari 2021 om 13:01

Ik heb inderdaad nog nooit gezien dat familieleden van een speler bij een huldiging op het podium staan, nadat de speler daar zelf niet meer toe in staat is. Jij wel natuurlijk, noem even 20 voorbeelden dan. Die heb je niet, omdat ze er niet zijn. Ajax heeft in het begin veel fouten gemaakt in deze trieste zaak. Maar dit is daarna wel aangepakt en er zijn goede stappen gezet om te laten zien en richting de familie te tonen wat Appie als mens voor de club heeft betekent. Jij kan dat natuurlijk veel te weinig vinden omdat Ajax geen 30 miljoen wil aftikken of omdat ze nog geen standbeeld voor hem hebben neergezet en dat het trainingscomplex nog niet naar Appie vernoemd is. Want dat is schijnbaar jouw norm en anders ben je een waardeloze kille harteloze rotclub. Er zit geen middenweg schijnbaar. Misschien moet je zelf normaal gaan doen en gewoon toegeven dat er wel degelijk verschillende dingen ondernomen zijn waarin gebaren gemaakt zijn. Het houdt op een gegeven moment ook op met wat je doet en ja dan had er op zich wel contact mogen zijn de afgelopen 9 maanden tussen het bestuur en de familie Nouri. Maar dat maakt Ajax nog geen koude en kille club.

11 januari 2021 om 10:05

@cancellara, waar er twee ruzie hebben, zijn er twee schuldig. Daar waar Ajax dat ook ruimhartig toegeeft en al heel veel heeft gedaan, komt er van de andere kant erg weinig. Er zijn vanuit de familie nooit tegenvoorstellen gedaan, de hartkwaal van Nouri is nooit toegegeven door de familie. Je zult twee partijen nodig hebben om eruit te komen, niet een die alleen maar geeft en een ander die alleen maar wil nemen. Ik ben blij dat het voor de rechter komt zodat we uit het sentiment komen.

Het nare is dat ik bij de naam Nouri eerder denk aan de geldkwestie, dan aan de voetballer zelf.

11 januari 2021 om 08:48

Dat is toch ook best wel logisch? Hoe je het ook wendt of keert; het is en blijft een jeugdspeler. Hoe groot hij werd gemaakt in de media, was natuurlijk buiten proporties. Had een handvol wedstrijden voor Ajax 1 gespeeld. Dan overschaduwt zijn einde natuurlijk wel flink zijn carrière, want veel stond er niet tegenover.

11 januari 2021 om 08:50

En niet alleen in de media. Op dit forum bv was hij ook al het achtste wereldwonder. De beste sinds Cruijff.

Lijkt mij heel moeilijk om aan de ene kant een onderhandelingsspel te moeten spelen waarbij beiden partijen schijnbaar dermate veel uit elkaar liggen dat er een rechter aan te pas moet komen, om vervolgens aan de andere kant vanuit menselijk perspectief de contacten met de familie Nouri te onderhouden. Wat kun je er nog meer over zeggen als club over hoe erg je vindt, dan dat je tot nog toe al gedaan hebt? Wat kun je als club nog meer aan symboliek geven? Voor beiden standpunten valt wat te zeggen. Een familie Nouri die aangeeft dat Appie werd gezien als 1 van de grootste talenten van de club en dat een carriere zoals de Ligt en Frenkie in het verschiet lag waardoor er een schadevergoeding van tientallen miljoenen dient te komen. Of een Ajax die zegt dat met de hartaanval zelfs bij juist handelen van de doktoren een carriere zoals de Ligt en Frenkie was verkeken, waarmee je dus op een fiks lagere schadevergoeding uitkomt.

Het blijft een lastige kwestie, waarin Ajax het bijna niet goed kan doen. De schuldige hieraan lijkt de jurist van de familie te zijn, die steeds hint naar het mogelijke salaris van Nouri, maar er alleen rekening mee houdt dat hij bij Barca zou uitkomen. Ajax heeft al best veel gedaan, salaris doorbetaald, schuld erkend, behandeling betaald en ook de familie blijven betrekken bij Ajax en de huldiging. Het laatste wat bekend is gemaakt is dat Ajax een aanbieding heeft gedaan, maar de advocaat deze te min vond, maar niet heeft aangegeven wat er dan wel verwacht wordt. Het zou ook om meer dan geld gaan volgens de advocaat, maar ook daar is geen duidelijkheid op gekomen. Ik denk dat het goed is dat het voor de rechter komt en ben zeer nieuwsgierig wat daaruit komt.

11 januari 2021 om 11:46

Salaris doorbetalen zolang het contract loopt is gewoon wettelijk verplicht, dus omdat nu als pluspunt neer te zetten gaat mij iets te ver, ga er vanuit dat een behandeling betalen bij blessures o.i.d. ook contractueel vastgelegd is.

Misschien is het wel beter dan een onafhankelijke rechter zich er voor eens en altijd over uitspreekt. Ajax moet ook verder al zal Nouri altijd in de harten van de supporters blijven zitten.

Zonder partij te kiezen vind ik het wel bijzonder dat Van de Sar en Overmars hier steeds als boemannen uit komen. Niemand weet wat Ajax de familie heeft geboden of wat de familie voor vergoeding vraagt. Niemand weet hoe de familie en hun niet heel sympathieke advocaat (mijn persoonlijke mening) zich in de gesprekken met Ajax opstellen. Natuurlijk moet er een vergoeding komen. Maar ik denk dat niemand kan beoordelen welke partij hier de meeste schuld draagt dat het niet tot een akkoord is gekomen.

Gewoon een onafhankelijke partij laten beslissen over deze kwestie. Als twee partijen er niet uit kunnen komen - hoe pijnlijk dat in dit geval ook is - moet er op enig moment toch worden doorgepakt. En moet men zich achteraf maar neerleggen bij de genomen beslissing. Vermoedelijk zal Ajax zinspelen op de reeds aanwezige (verzwegen?) hartaandoening bij Nouri en het nooit kunnen voorspellen van zijn toekomst als professioneel voetbalspeler, terwijl de familie de incapabele medische behandeling ter plaatse van de speler als argument zal aandragen. Maar misschien, of vrijwel zeker, zullen er wel meerdere factoren spelen, waarvan wij niets afweten. Vandaar daar je er weinig van kunt zeggen. Laat experts het maar bekijken....

Is het echt zo pijnlijk dat er, 3,5 jaar na dato, niet meer op geregelde basis contact is tussen club en familie? Op een gegeven moment moet zoiets toch worden afgesloten, liever natuurlijk zonder tussenkomst van een rechter, maar vaak is dat toch de beste oplossing. Hoe zuur dat ook is, het zal alle partijen ook een soort van rust geven wanneer er met behulp van een afhankelijke partij gewoon een punt kan worden gezet achter het gedoe (om geld). Het komt ook de relatie tussen beide partijen ten goede wanneer niet elk gesprek over geld hoeft te gaan, maar gewoon weer kan gaan over wat er echt toe doet; de situatie van Nouri en wat het beste voor hem is.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5755
2.PSV5129
3.AZ4921
4.Vitesse4514
5.Feyenoord4320
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller2311
L. TraoréAanvaller117
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
K. ScherpenKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

Nederland
249 fans
50 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 3 maart
Rangers maakt zich zorgen over de situatie van Jürgen Klopp bij Liverpool. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren