Hans Kraay junior: ‘Ik heb een klik met Marokkaanse spelers’

Dinsdag, 24 november 2020 om 10:25Justus Dingemanse • Laatste update: 14:06

Hans Kraay jr. vertelt in gesprek met verslaggever Mounir Boualin van Voetbalzone over zijn ervaring met Marokkaanse spelers als trainer en als interviewer. Hij steekt onder meer de loftrompet over Hakim Ziyech die hij goudeerlijk noemt en roemt zijn optreden in het verleden toen hij het ondanks grote druk van de fans opnam voor zijn coach.

Bekijk de video hieronder of blijf op de hoogte en abonneer op ons YouTube-kanaal!


Mounir Boualin is freelance voetbalvlogger, videojournalist en presentator. Voor Voetbalzone maakt hij onder meer interviews rond wedstrijden.

Poll

Denk je dat veel Nederlandse coaches de rol van omgangsvormen met spelers onderschatten?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door davidherres)

labyad is een goeie speler. Jammer dat hij bijna nooit opgeroepen voor marokko en als die opgeroepen word zoals afgelopen week zat die 2 interlands 90 minuten op de bank. Marokko heeft veel concurentie op alle aanvallende posities (jammer genoeg voor hem)

Zou die poll vraag niet andersom gesteld moeten worden? Hoewel het meer een vraag voor de spelers is die VI ofzo kan stellen... Denk je dat veel buitenlandse spelers de Nederlandse omgangsvormen onderschatten? Kun je je voorstellen dat de Ligt in Italië, vd Beek in Engeland of Memphis in Frankrijk even de trainer gaan uitleggen hoe de Nederlandse cultuur in elkaar zit en dat die trainers zich daaraan maar moeten conformeren (beetje gechargeerd)?

23 november 2020 om 15:38

Gebuurt vast wel. Ik denk dat Van Gaal wel een spoedcursus Nederlanderschap heeft gegeven aan de Catelijnen. Is niet veel gevraagd toch om te letten op elkaars omgangsvormen en daarover te hebben? Lijkt me belangrijk zelfs voor goede communicatie en samenwerking.

23 november 2020 om 15:42

Ik weet niet onder welke steen jij geleefd hebt maar die jongens zijn vaak gewoon hier geboren. Het komt vaak door de wijken waar ze zijn opgegroeid dat ze een bepaalde mentaliteit mee krijgen, omdat er maar weinig spelers uit de ghetto’s tov rest van de profspelers doorbreken kom je in situaties als trainer dat je te maken krijgt met spelers die een andere behandeling nodig hebben. Feit dat je ze buitenlandse spelers noemt zegt genoeg.

23 november 2020 om 17:20

Zoals de waard is, vertrouwt die zijn gasten kennelijk in jouw geval... Jeetje wat een ontzettend rare en mag ik wel zeggen domme reactie... Ik heb het in zijn algemeenheid over buitenlandse voetballers omdat die zeker een andere omgangsvorm hebben en ik leg even de link met Nederlandse voetballers in het buitenland... Haha dan kom jij mij betichten dat ik Nederlanders van allochtone afkomst ‘buitenlands’ noem? Achter deze boom geen vijand hoor... Overigens denk ik dat er meer spelers uit de mindere wijken (van alle kleuren) en zeker ook jouw ‘buitenlandse’ zouden doorbreken als ze zich rustig en beschaafd zouden gedragen, kortom zou slim van iedereen zijn om dat in de maatschappij te doen.

23 november 2020 om 20:24

Je eerste zin is of die pol niet anders zou moeten slaat op het feit dat je vind dat het aan de spelers ligt. Allochtoon/autochtoon zijn woorden die de Nederlandse staat niet zomaar afgeschaft heeft, er bestaat geen allochtoonse afkomst. Daarnaast gaat dit over de band van HK met vooral marokkaanse jongens, als jij je dan afvraagt of die vraag niet andersom gesteld zou moeten, is mijn opmerking in die perspectief dus helemaal niet vreemd.

23 november 2020 om 21:00

Als je het zoals in je laatste zin uitlegt, dan begrijp ik jouw perspectief en inderdaad het onderwerp is HK en Marokkaanse jongens, dus dan is mijn veralgemenisering van alle buitenlandse (Afrikanen, Zuid Amerikanen etc) voetballers misschien als je het snel leest niet heel handig, maar daarna wel enigszins af te lezen uit de voorbeelden eronder... Maar goed je had dat misschien kunnen vragen (snap dat dat niet gebruikelijk is pp voetbalzone) en niet perse met een bepaalde woordkeuze reageren in je eerste en je laatste zin van je eerste post, want dan is er weinig ruimte voor nuance. Haha en ik ben oprecht wel benieuwd wat buitenlandse spelers van Nederland en de trainers vinden... Kan me voorstellen dat een ten hag of een advocaat als rare snuiters gezien worden door Jorgensen, senesi of tadic...

24 november 2020 om 14:37

@pavol, denk dat ten Hag zeker als een vreemde wordt gezien maar ik denk dat zijn gedrag verder niet voor botsingen zorgt. Ik zie bij ten Hag meer spelers voor me van, wtf is er mis met deze man. Denk dat hij miss als weirdo wordt bekeken maar niet als lomp. Bij Dick heb ik dat niet zo. Hij is al behoorlijk oud maar ik vind hem in termen van omgang ed jeugdiger ogen dan een Frank de Boer. Denk dat Dick echt heel goed kan omgaan met verschillende culturen. Ik denk dat een Schmidt, ja ik weet Duits en geen Nederlander, meer als een vreemde wordt gezien door bv gasten als Guti. Ik denk ook wel dat Schmidt een type is dat nog wel voor botsingen gaat zorgen.

Vind Advocaat en ook Hiddink juist wel de meest goeie voorbeelden van hoe het wel moet qua omgangsvormen. Beiden hebben een enorm lange carriere gehad waar amper iets over de horen was over lomp gedrag of iets dergelijk.

24 november 2020 om 16:02

We hebben hier in Nederland helemaal geen ghetto's, alleen probleemwijken. We hebben hier in Nederland geen mensen die op straat leven omdat de maatschappij niet naar ze omkijkt, alleen mensen die er zelf voor kiezen of het zichzelf zo onmogelijk hebben gemaakt dat ze ook niet meer te redden zijn. Dat staat overigens compleet los van afkomst e.d. Iedereen hier in Nederland heeft de kans om wat van z'n leven te maken, of je nou arm of rijk bent, licht of donker, intelligent of niet. In sommige gebieden in de wereld is het misschien doden of gedood worden, maar hier in Nederland kiezen die mensen daar helemaal zelf voor in bijna alle gevallen.

23 november 2020 om 20:51

Je bent wat gebrainwashed door de media en bepaalde politici ben ik bang. Daar gaat het helemaal niet om. Het gaat om karakters van spelers en toevallig gaat het hier om jongens van Marokkaans komaf maar die gewoon Nederlanders zijn. Dat ten eerste maar het gaat om de karakter spelertjes zoals Ziyech bijvoorbeeld waarbij Kraay graag zijn belevingswereld is ingedoken met respect en hem persoonlijk heeft leren kennen. Iets wat ten Hag en Schreuder ook top hebben gedaan om zijn wereld potentie te benutten. Iets wat van Basten niet heeft gedaan omdat hij wellicht het persoonlijk niet aankon. En die spelers heb je overal, Sneijder was ook zo'n type. Om zijn potentie te benutten moesten trainers zich in zijn belevingswereld stappen en hem daarin respecteren. Trainers doen dat ook vast met de Zlatan's en Ronaldo's maar ook wat mindere spelers die karaktervol zijn. Gebeurd dat niet dan kan je sneller met ze botsen. Maar heeft dat met de afkomst te maken? Of de culturen zoals jij zo graag naar wil verwijzen? Nee denk het niet, totaal niet zelfs. Neem Depay, bij Man U was het niks, maar bij Lyon werd hij wel geaccepteerd, zijn karakter voor lief genomen door de coach en zo werd zijn potentie ook benut. Laten we dat allemaal niet onzinnig door trekken naar een hele afkomst of een hele cultuur of wat dan ook. Kraay geeft alleen enkel aan dat hij beter in de belevingswereld van jongens als Ziyech kan stappen om zulke karakter jongens beter te begrijpen. Maar als we toch bij de afkomst blijven, jongens als Mazraoui, Idrissi bijv. zijn minder karaktervol maar ook minder talentvol dan creatieve spelers als Ziyech die karaktervol zijn en een andere benadering nodig hebben vaak, zoals jongens als Sneijder dat wellicht ook nodig hadden of van Persie etc. Dus laten we dit niet brengen naar een discussie die nergens op slaat. Jongens als de Ligt gaan naar Italie maar denk je dat zij nu hun hele levenswijze en eigenschappen overhoop gooien? Je leert de taal, misschien hier en daar wat simpele normen en waarden en klaar, maar je blijft je zelf, je gelooft in wat je voorheen geloofde, je gedraagt je zoals je bent dus laten we niet overdrijven. En uiteindelijk nogmaals, deze jongens waar Kraay het over heeft, die zijn allen gewoon Nederlanders!

24 november 2020 om 15:55

@sociofan1 - Ik ben het grotendeels eens met de strekking van jouw betoog hoor, maar is Kraay nou echt zo inlevend in het karakter van Ziyech of durft hij simpelweg geen kritiek te geven? Hans Kraay laat namelijk maar wat graag weg dat Schreuder zich op dat moment onmogelijk had gemaakt en dat Ziyech totaal geen weet had van wat er allemaal speelde. Als je dan toch eerlijk wilt zijn, gooi je 'm dat voor de voeten. Ziyech is op zijn beurt nou ook niet bepaald een speler die geweldig met kritiek omgaat en dat heeft niets met afkomst of cultuur te maken en alles met karakter. Dat kaart jij juist aan, maar Kraay eigenlijk totaal niet.

De poll moet eigenlijk zijn: is er een schrijnend gebrek aan discipline en respect voor trainers en ouderen in het algemeen bij de huidige generatie voetballers?

23 november 2020 om 14:57

@hupvandedonk en dan kun je dat laatste woord voetballers er ook nog wel aflaten ook

24 november 2020 om 10:41

Dat valt wel mee, de omgangsnormen zijn anders dan vroeger. Ik bedoel mijn ouders gingen anders om met leraren en ouderen dan mijn Opa en Oma. Dat betekent niet gelijk dat ze een schrijnend gebrek aan discipline of respect hadden. Zo is het leven eenmaal, dingen veranderen.

24 november 2020 om 15:49

@davidherres - Daar ben ik het niet mee eens. Leerlingen die een grote mond hebben tegen een leraar of ze bedreigen, dat heeft niets met andere omgangsnormen te maken en dat gebeurt juist steeds meer. Maar goed, dan beperken we het onderwerp enkel op leraren en leerlingen.

24 november 2020 om 16:31

Generaliseren heeft geen zin. Omdat er een aantal incidenten zijn betekent niet dat de hele generatie respectloze honden zijn.

Prima hoor dat je een klik hebt met een deel van de bevolking, maar als je het zo duidelijk moet benadrukken heb ik snel het gevoel dat je er mensen van moet overtuigen. Dat gedoe tussen Ziyech, de supporters en Schreuder ging helemaal nergens over. Schreuder presteerde ver ondermaats op meerdere aspecten en stond er totaal niet goed op, mede door zijn zeer nare capriolen buiten het veld in de achtergangen van FC Twente. Dat Ziyech dan goudeerlijk was en een kant kiest, daar kun je 'm voor respecteren, maar dat maakt het niet automatisch de juiste keuze. Ik ben bovendien sowieso van mening dat spelers zich buiten dat soort zaken moeten laten als je niet weet wat er gaande is.

23 november 2020 om 15:46

Hans je moet eerst excuses aanbieden, want wat je vorige week bij vi zei van welke m*** mij belt. Dat kan niet!

Dat zijn Nederlanders van Marokaanse afkomst. Ook al spelen ze voor Marokko, het zijn gewoon Nederlanders die hier zijn opgegroeid en hier hebben leren voetballen. Dat ze ook sentiment hebben voor het thuisland van hun ouders of grootouders is ook logisch. Dat heb ik ook met het thuisland van 1 van mijn ouders.

24 november 2020 om 11:21

Nee hoor, het zijn voetbal Marokanen. Ze spelen niet voor Nederland maar voor Marokko. Uiteraard hebben zo ook de Marokkaanse nationaliteit. Alleen hebben ze er ook een tweede nationaliteit bij namelijk de Nederlandse.

24 november 2020 om 16:11

Het is andersom. En we moeten van die dubbele nationaliteiten af. Het is nu niet eerlijk dat alleen sommigen een dubbele nationaliteit mogen hebben.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8879
2.PSV7239
3.AZ7134
4.Vitesse6114
5.Feyenoord5928
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
M. SenesiVerdediger343
J. ToornstraMiddenvelder338
S. BerghuisAanvaller3319
B. LinssenAanvaller309
N. JørgensenAanvaller255
L. SinisterraAanvaller224
N. MarsmanKeeper210
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

17 fans
Coach, 61 jaar
SeizoenClub
2016-2018 FC Lienden
2011-2012 SVZW

In de wandelgangen

Donderdag 24 juni
Sam Lammers staat op het punt om Atalanta te verlaten. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren