Derksen: ‘Hij deed het fantastisch bij Ajax, maar Cocu maakte ook fouten’

Woensdag, 27 mei 2020 om

Frank Arnesen, technisch directeur bij Feyenoord, maakte woensdag bekend dat het de bedoeling is dat Dirk Kuyt op termijn hoofdtrainer bij Feyenoord wordt. Johan Derksen zegt in gesprek met Veronica Inside weinig te begrijpen van de keuze om Kuyt op termijn hoofdtrainer in De Kuip te maken. De analist ziet weinig in een vergelijking met Frank de Boer, die ook zonder ervaring bij Ajax begon.

“De mensen moeten mij eens uitleggen waarom Dirk Kuyt in dit land heilig verklaard wordt. Hij heeft een mooie voetbalcarrière gehad, hoor. Ik was verbaasd toen hij van FC Utrecht naar Feyenoord ging, toen vroeg ik me af: kan hij dat aan? Nou, dat kon hij aan. Toen ging hij naar Liverpool en dacht ik: nou, kan hij dat aan? Hij heeft eigenlijk zijn hele carrière bewezen dat hij ieder niveau aankan”, zo begint Derksen positief over de voetballoopbaan van Kuyt. Na zijn actieve carrière is de oud-aanvaller dit seizoen voor het eerst actief geweest als trainer, bij Feyenoord Onder-19.

Arnesen: ‘Het is inderdaad bedoeling dat hij trainer van Feyenoord wordt’

Lees artikel

“Hij is jeugdtrainer geworden bij Feyenoord, wat hij niet bijster goed deed. De resultaten waren niet goed, al kan dat met het materiaal te maken hebben. Maar intern was er ook veel kritiek op hem. Dit jaar zou hij op Feyenoord Onder-21 komen te staan, maar dat heeft hij niet gedaan. Misschien wel omdat hij bang was dat het niet zo goed zou gaan. Maar op basis waarvan maken ze hem dan trainer van een topclub met ambities? De man heeft geen enkele cv als trainer”, concludeert de analist. Het is volgens hem geen toeval dat Dick Advocaat, de huidige trainer van Feyenoord, Kuyt niet in zijn staf wil hebben.

“Als Advocaat komend seizoen weer een geweldig jaar met Feyenoord heeft, kunnen ze over een jaar niet tegen hem zeggen dat hij dan te oud is. Dick heeft het geweldig naar zijn zin bij Feyenoord, hij wordt hier niet onrustig van. Zolang als hij bij Feyenoord is, is hij de baas. Als de baas Dirk Kuyt er niet bij wil hebben, zegt dat veel. Normaal gesproken zou Dick iemand met veel voetbalervaring er wel bij willen hebben, maar daar heeft hij nu geen behoefte aan”, benadrukt Derksen. Er wordt vervolgens gesteld dat De Boer en Phillip Cocu ook geen ervaring hadden toen ze bij Ajax en PSV begonnen als hoofdtrainer. “Dat klopt. Frank de Boer was vanaf de eerste dag een trainer, hij heeft het fantastisch gedaan bij Ajax. Maar ik vind dat Phillip Cocu ook fouten gemaakt heeft, hij heeft het niet zo geweldig gedaan bij PSV.”


Poll

Ben jij het hiermee eens?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

37 reacties (laatste reactie door london calling)

Denk niet dat Kuyt de ideale man is om Advocaat op te volgen. Hij heeft het een jaar mogen proberen bij de jeugd, waar al de nodige kritiek op hem was. Iemand op naam aanstellen wil niet zeggen dat hij de feeling van trainer zijn in de vingers heeft. Laat hem eerst leren en fouten maken op een lager niveau voordat hij bij Feyenoord 1 aan de slag gaat waar er altijd een enorme druk ligt op de trainer. Voor dat je het weet moet je een clublegende de laan uitsturen net als bij PSV, dat moet je niet willen

28 mei 2020 om 09:26

De kritiek was voornamelijk dat hij er nooit was, altijd met het eerste mee of ergens in de wereld om namens de club een transfer te realiseren. Denk dat de club dat zelf in de hand heeft gehad.

Cocu werd overtuigend kampioen met een erg matige PSV selectie dus die heeft het gewoon goed gedaan imo. geldt ook voor Frank De Boer en Gio die naar mijn mening het maximale hebben gehaald uit het materiaal waar ze mee werkten bij Ajax en Feyenoord. wie weet heeft Kuyt die kwaliteiten ook maar het blijft echt een pure gok want hij heeft nog niks bewezen als trainer. ik zie hem liever eerst wat kleinere clubs trainen en zich daar bewijzen voordat hij de eindverantwoordelijkheid gaat dragen bij Feyenoord

27 mei 2020 om 23:39

Dat seizoen dat ze overtuigend kampioen werden was toch met een prima selectie? Oa Wijnaldum, Depay, Luuk de Jong en Guardado zaten toen toch in de selectie? Ben het verder met je eens dat Cocu het op het 1e seizoen na uitstekend heeft gedaan. Niet het beste voetbal, maar wel heel realistisch.

27 mei 2020 om 23:45

Japie_krekel, hoezo een matige selectie in zijn eerste kampioensjaar?! Zoet (toen nog goed), Arias, Willems, Guardado, Wijnaldum, Depay, Luuk de Jong. Ik weet niet wat jij matig vindt, maar volgens mij bevatte die selectie meer dan genoeg kwaliteit... het was wél een vrij smalle selectie, maar daar heeft ze dat jaar weinig problemen opgeleverd.

27 mei 2020 om 23:53

@diegelbereds @voetbalexper hij is ook nog een keer overtuigend kampioen geworden na het vertrek van Wijnaldum voor het laatste kampioenschap van Ajax (2017/2018) en toen vond ik de PSV selectie erg matig. verder was PSV onder Cocu de eerste Nederlandse club die na hele lange tijd weer eens overwinterde in de CL dus hij heeft het imo prima gedaan bij Psv. als ik dan iets niet best vond bij Cocu waren het zijn persconferenties maar voor de rest kan ik niet zo heel kritisch op hem zijn want sportief gezien heeft hij het gewoon goed gedaan

28 mei 2020 om 00:10

Dat klopt, al hadden ze toen ook nog een aantal prima spelers. Van Ginkel was echt fantastisch dat seizoen. Verder nog Arias, Luuk de Jong, Bergwijn en Lozano. Vooral aanvallend een goede kern.

28 mei 2020 om 11:46

klopt, maar ook Ajax 1e jaar onder de Boer was prima elftal, met oa suarez, eriksen en verthongen, al was dat maar een half jaar.

28 mei 2020 om 12:15

Suarez vertrok na een maand of anderhalf na de aanstelling van Fdb.

27 mei 2020 om 23:47

@japie ook ben ik over cocu na volledig met je eens. Cocu had helemaal geen matige selectie. Hij beschikte in zijn tijd als trainer over luuk de Jong, guardado, wijnaldum, van ginkel, propper,lozano, depay, willems, arias enz. Dat vind ik helemaal niet matig. 1 kampioenschap was overtuigend en die laatste gaf Ajax niet thuis tegen de graafschap. Dat is niet de verdienste van cocu maar het onkunde van Ajax. En cocu begon zijn weg te vinden nadat guus Hiddink hem ging helpen. Dus het klopt wat johan Derksen over cocu zegt. En uiteraard heeft hij ook gelijk over Kuyt. Maar dat ziet iedereen op de bestuur van Feyenoord na. Erg merkwaardig

28 mei 2020 om 00:26

Sorry hoor maar dat PSV kampioen werd door Ajax vind ik echt onzin. Degene die de meeste punten heeft is gewoon de verdiende kampioen. Dat puntenaantal heeft PSV zelf voor elkaar gespeeld en niet Ajax. Daarnaast werd Cocu twee jaar later opnieuw kampioen in de wedstrijd tegen Ajax dus ik vind dat je hem wel iets meer credits mag geven. Het is alleen een doodsaaie kerel, maar hij deed het verder prima over het algemeen.

28 mei 2020 om 03:05

Wst hebben de prestaties van de Boer en Cocu met de carrière van Diek te maken ? Het is toch totaal onzin om dit erbij te halen ?

28 mei 2020 om 07:14

Inderdaad heel erg weinig. De enige reden om die zaken erbij te halen is om een vergelijk te trekken met oud-spelers die bij hun favoriete nederlandse club voor het eerst hoofdtrainer worden. Ik snap weinig van de redenatie dat als je kampioen wordt in nederland je een goede trainer bent. Ja, misschien voor nederlandse begrippen maar laten we niet doen alsof de boer, cocu en gio in de hoogtijdagen van het nederlandse voetbal gepresteerd hebben. Het algehele niveau was gewoon bijzonder laag. Als je je club echt wat niveaus omhoog wil tillen moet je een echt goede trainer hebben en niet de minst slechte op dat moment.

28 mei 2020 om 09:31

@ijsmuts heb je het materiaal gezien waar die gasten vaak mee moesten werken? daar ga je je club echt niet een paar niveaus mee omhoog tillen. als je je team een paar niveaus omhoog wil tillen moet je een goed scoutingsapparaat en een goede jeugdopleiding hebben. vergelijk bv even het materiaal waarmee Ten Hag mag werken met het materiaal waarmee FdB werkte. dan is die eerste idd al snel een betere trainer

28 mei 2020 om 10:45

Een trainer kan het natuurlijk niet alleen, maar een Peter Bosz maakte ook indruk met 'matig' materiaal. Ten Hag deed dat ook al bij Utrecht en Advocaat maakt een verschil bij Feyenoord tov Stam (ook al had die een krakkemikkige selectie). Dat een groot deel van de trainers zich niet kan onderscheiden van de rest wil niet zeggen dat een trainer alleen maar zo goed is als zijn materiaal. Frank de Boer is geflopt op een hoger niveau. Cocu vooralsnog ook geen succes en Gio kwam niet eens in aanmerking. Koeman maakte het verschil en deed het over de grens prima. Advocaat heeft zich al bewezen. Bosz is dat nu aan het doen en er is voldoende interesse in ten Hag.

28 mei 2020 om 12:41

@ijsmuts Bosz kreeg toch wel degelijk de beschikking over een aantal leuke spelers, Ziyech voorop natuurlijk. Maar ook Sanchez, Traore en Neres. Onana brak vanaf de start van het seizoen door terwijl hij tijdens het seizoen de beschikking kreeg over een aantal unieke talenten met De Ligt, De Jong, vd Beek en Kluivert die steeds meer minuten begonnen te maken. En om het toch een beetje in perspectief te zetten, in het seizoen onder Bosz is er meer uitgegeven aan transfers dan in de 4 jaar daar voor bij elkaar.

28 mei 2020 om 14:53

En onder frank de boer speelde ajax slaapverwekkend voetbal. Met betere spelers bij inter en in engeland was dat ook het geval. In de VS zien we ook weinig flitsends. Bosz en ten hag lieten dus zien met minder materiaal bij mindere teams wel aanvallende waarde toe te voegen

Cocu, de Boer en Gio hadden allemaal ruim meer ervaring dan Kuyt toen ze aan hun hoofdtrainerschap begonnen. Een stap van Kuyt naar het eerste is wellicht nog meer te vergelijken met hoe van Basten bondscoach werd.

27 mei 2020 om 23:33

Inderdaad, Cocu en De Boer onder Bert van Marwijk bij Oranje. Gio onder Koeman. Dat is belangrijke ervaring als assistent. Kuyt heeft die ervaring nog niet

Heel belangrijk verschil is mijns inziens dat Frank de Boer en Phillip Cocu ervaring hebben opgedaan als assistent bij het Nederlands elftal. Dirk Kuijt daarentegen heeft enkel een jaartje Feyenoord O-19 onder zijn hoede gehad. Als ik Feyenoord supporter was, dan zou ik heel erg onrustig worden van dit nieuws.

Ik ben het met Derksen eens. Kuyt lijkt maar op basis van een ding trainer van Feyenoord te worden, en dat is puur om zijn naam. Geen goeie verhalen vorig jaar bij de o19, en het zegt natuurlijk ook genoeg dat Advocaat hem er gewoon echt niet bij wil. Het beste zou zijn als Kuyt 2/3 seizoen assistent was, maja als Dick dat niet wil houdt het natuurlijk op.. Ik verwacht dat Feyenoord komend seizoen onder de huidige omstandigheden met AZ en Ajax om de titel gaat strijden, dan is het seizoen erna niet lekker instappen voor Kuyt, dan kan het bijna alleen maar slechter. Hij staat al 1-0 achter denk ik, want ook onder de Feyenoord supporters is toch wel vertwijfeling. Dan moet je meteen presteren.

28 mei 2020 om 04:09

Derksen en co zeggen ook vaak genoeg dat de trainer zo goed is als de spelers die hij tot zijn beschikking heeft en dat de invloed van de trainer niet zo belangrijk is. Dat zal dan ook wel voor Dirk gelden ....

Kuyt was alleen altijd een aanvaller, meestal heb ik meer vertrouwen in ex middenvelders en verdedigers die later coach willen worden. Hij krijgt een streepje voor omdat het een uitzonderlijk niet-zelfzuchtige teamspeler was maar het maakt hem nog geen tactisch brein.

27 mei 2020 om 23:47

Kuyt was toch juist alles behalve alleen een aanvaller? Heeft op het WK 2014 volgens mij zowel minuten gemaakt op links én rechtsback.. blijft een aanvaller, daar niet van.

27 mei 2020 om 23:53

Denk niet dat het per se wat zegt. Verdedigers en middenvelders zijn inderdaad vaak tactischer, daar niet van. Maar ook een Bert van Marwijk, een dartelende buitenspeler, is een toptrainer. In Ruud van Nistelrooy heb ik ook wel veel vertrouwen, bijvoorbeeld

De Boer, Van Bronkhorst en Cocu hebben het alle drie geweldig gedaan bij hun clubs, regelmatig er vrijwel het maximale uitgeperst. Ze hadden alle drie te maken met meer beperkingen dan ze lief hadden en hebben ook missers en een paar flaters achter hun naam staan. Maar ja, dat zat ook wel een beetje in de manier van werken van de clubs. Eerlijk gezegd zie ik niet in waarom Kuyt op voorhand flopt terwijl deze andere namen uiteindelijk wel succesvol waren. Ik snap het overdreven negatieve imago rond Kuyt niet zo, ik vind het ook een beetje flauw. Niet dat ik dat imago waarmee hij over wil komen geheel slik, maar sommige maken daar het omgekeerde van. Wel vind ik de verhalen over zijn functioneren bij onder 19 zorgelijk. Maar als hij een jaar assistent is geweest onder Advocaat, waarom zou hij daarna niet alsnog zich ontwikkelen tot een goede trainer? De vraag is wel of hij de tijd en ruimte krijgt zoals ook Gio die heeft gehad. Je merkt toch aan alles dat bij Ajax, PSV en Feyenoord het geduld de laatste 3 jaar niet echt is toegenomen, eerder afgenomen.

Maar ik vind dat Phillip Cocu ook fouten gemaakt heeft, hij heeft het niet zo geweldig gedaan bij Psv” Cocu werd kampioen in de seizoenen 2014/15, 2015/16, 2017/18. Matig inderdaad. Volgens mij ook in 2015 en 2016 de beker, maar goed, dat is een B-prijs.

Al die 3 genoemde trainers hadden, voor ze trainer werden van een 1e elftal, al jaren enige ervaring met ofwel jeugdteams trainen/coachen of als assistent. Van daar uit hebben ze meer dan genoeg geleerd om op eigen benen te staan. Een beginnende trainer is niet gelijk gedoemd te mislukken maar enige ervaring op het gebied van echt trainer/coach zijn heeft aardig wat invloed. En laat Kuyt dat nou net missen. Net 1 jaar de onder-19 getraind en wat gaat hij nou aankomend seizoen precies doen. Het is dus totaal niet raar dat mensen grote twijfels hebben bij Kuyt als hoofdcoach van Feyenoord 1.

28 mei 2020 om 12:53

We hebben ook een keer een trainer gehad die zonder ervaring of diploma van de tribune kwam gelopen tijdens een wedstrijd om aan Beenhakker uit te leggen hoe het allemaal wel moest. Dat ging ook goed.

Wat wil Derksen nu zeggen met die vergelijkingen met andere trainers? Dat zegt toch helemaal niks. Het wil toch niks zeggen als een andere beginnende trainer mislukt , of slaagt dat Dirk dan ook mislukt of slaagt. Is bv een trainer als Rijkaard slecht omdat hij met Sparta is gedegradeerd, Of juist een goede trainer om wat hij heeft gepresteerd met Barca ? Het enige waarmee Derksen een punt heeft is dat Dirk niet goed heeft gepresenteerd met een jeugd elftal en dat er kritiek was.Komt er nog bij dat ze vaak genoeg in dat programma zeggen dat een trainer zo goed is als de spelers die hij tot zijn beschikking heeft. Derksen heeft dat vaak genoeg gezegd , dat zal dan bij Dirk ook wel zo zijn ....

Wat een onzin van Derksen. Je kunt Kuyt helemaal niet vergelijken met Frank de Boer en Phillip Cocu. Die twee zijn allebei begonnen als jeugdtrainer, zijn assistent bondscoach geweest. Hadden meer ervaring voordat ze hoofdtrainer werden dan dat jaartje van Kuyt. Die komt niet echt gemotiveerd over. Daarnaast is Cocu gewoon drie keer kampioen geworden, de beker gewonnen en 2x de Cruyffschaal. Tweede ronde CL bereikt. Cocu heeft het als trainer van psv gewoon goed gedaan.

Ik vind de vergelijking van Kuijt met de Boer, Cocu en Gio nog al mank gaan. Die laatste 3 waren zelfs binnen hun club amper een punt van discussie. Wel een gok, maar echte negatieve verhalen over hun tijd als assistent of als jeugdtrainer waren er niet. Het tegenovergestelde juist. Er hing een bepaalde positiviteit rond deze namen. Bij Kuijt proef ik die positiviteit niet, zelfs niet onder een flink aantal Feyenoorders. Ook de verhalen rond zijn tijd bij Feyenoord onder 19 zijn niet positief. Zelfs jeugdspelers die anoniem in een krant liepen te klagen. Dat hebben we bij de eerder genoemde verhalen echt niet gehad. Nu weigeren om Feyenoord onder 21 te doen om bij andere clubs in de keuken te kunnen kijken vind ik niet per definitie verkeerd, al zou ik eerst de basisbeginselen onder de knie proberen te krijgen voor ik zo'n verdieping zou doen. Tot slot zegt het ook wel iets dat een Advocaat hem niet in zijn staf wil als assistent, terwijl daar een vacature is. Dat had ik ook een mooi opstapje gevonden naar het hoofdtrainerschap.

Ik snap niet zo goed waarom topclubs zo nodig een oud spelers als trainer willen. Het is natuurlijk leuk voor de fans maar dat lijkt me geen goed argument om een coach aan te nemen. Er zijn veel betere trainers te vinden met veel meer ervaring. Deze situatie met Kuyt is wel echt de overtreffende trap van oppertunisch trouwens. De Boer was al een keer als assistent meegegaan naar het WK, Cocu liep al jaren bij het eerste en Van Bommel had hulp van z'n schoonvader. Kuyt heeft dat allemaal niet dus op basis van wat zou hij in het seizoen 2021/2022 klaar zijn.

Die Kuyt word zwaar overschat als trainer. Als je de verhalen leest verschoof hij trainingen voor tripjes die hij maakte rond Europese wedstrijden. Hij oogt arrogant en is dat ook wel enigzins anders had hij onder 21 gaan trainen, maar dat wilt meneer niet. Met zijn spel als voetballer kon hij dat aardig verbloemen, maar als trainer word dat een ander verhaal. Hij word straks een ergere versie van LvG vrees ik, of een Mark van Bommel in het kwadraat. Het eerste jaar heeft hij veel krediet, zullen ze het goed doen, maar als ze straks zo'n serie neerzetten als PSV of Feyenoord onder Stam afgelopen jaar, vliegt hij er ook uit. Kuyt moet gewoon lekker indl luwte zich ontwikkelen. Via Quick Boys naar een goede club in de KKD en dan via een middemoter/ suptopper naar Feyenoord.

Ik vrees echt dat het verschrikkelijk mis gaat met Kuijt als trainer. Dan moet je een van de grootste clubiconen gaan ontslaan, ga er maar aan staan.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Feyenoord.

Nederland
307 fans
Coach, 39 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 11 juli
Manchester City wil Kalidou Koulibaly koste wat het kost van Napoli overnemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren