‘Negentig procent van de scheidsrechters is voor Real Madrid’

Vrijdag, 22 mei 2020 om 14:37Rian Rosendaal • Laatste update: 14:51

Eduardo Iturralde González was zeventien seizoenen lang scheidsrechter in LaLiga en de voormalig arbiter kreeg in de periode geregeld de kraker tussen Barcelona en Real Madrid toegewezen. De tegenwoordig als analist werkzame Iturralde González is van beide grootmachten geen supporter, maar weet wel dat een overgroot deel van het huidige scheidsrechterskorps Real aanhangt..

De oud-scheidsrechter bespreekt het vraagstuk in een podcast van het sportprogramma El Larguero. "Ik geloof je als je zegt dat scheidsrechters echte professionals zijn. Maar zeg eens eerlijk, vanuit jouw ervaring als professionele arbiter, hoeveel scheidsrechters zijn er voor Real en hoeveel voor Barcelona? Is de verhouding 80-20 procent?", vraagt presentator Sique Rodríguez zich af. Iturralde González komt gelijk met een duidelijk antwoord. "Ik denk dat de verhouding eerder 90-10 procent is."

Frenkie de Jong weer in training: 'Geniet vooral van de rondo's'

"Of Barcelona het nou leuk vindt of niet, zeventig procent van de Spaanse bevolking, Catalonië niet meegerekend, heeft een voorkeur voor Real", vervolgt Iturralde González zijn analyse. De analist constateert evenwel een kentering in Spanje. "Er zijn nu wel steeds meer mensen met een voorkeur voor Barcelona. De succesperiode onder Josep Guardiola heeft zeker voor verandering gezorgd. Maar hoeveel mensen waren vóór het tijdperk van Lionel Messi bij Barcelona fan van Real? Zeventig procent?"

Iturralde González benadrukt nog maar eens zijn onpartijdigheid in deze kwestie. "Ik heb met beide clubs geen band, ik ben namelijk een supporter van Athletic Club en iedereen is daarvan op de hoogte. Maar als je daar eerlijk over bent, proberen ze je daar wel op aan te vallen", zo besluit de gewezen toparbiter uit Spanje zijn relaas.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door almogaver)

Kijk eens aan, een scheidsrechter die voor Bilbao is, dat is iets wat je niet heel veel ziet. Maar aan de andere kant, hoe kan je als voetbalfan nou een hekel hebben aan Bilbao (tenzij je fan bent van Sociedad natuurlijk)?

22 mei 2020 om 15:00

Denk dat er in Spanje vrij veel zijn die niets ophebben met Bilbao, persoonlijk heb ik er ook niet zo heel veel met de Baskische clubs en mensen. Ligt meer aan de roodpetten, maar voor mij straalt dat ook af op de bevolking, ja ik weet dat het onterecht is, heb ook echt geprobeerd om het te vermijden maar dat lukt mij vooralsnog niet

22 mei 2020 om 15:34

Er is nogal een groot verschil tussen een hekel hebben aan iets en ergens niets mee hebben. Ik heb niets met FC Groningen, maar heb er ook zeker geen hekel aan.

22 mei 2020 om 15:03

Bij Eibar, Alaves en Osasuna is Bilbao ook niet populair, maar die denken dan ook dat ze zelf de mooiste club uit Baskenland hebben. Maar ik moet in dat geval dan toch deze scheidsrechter gelijk geven. San Mames schijnt één van de mooiste stadions te zijn om te bezoeken.

22 mei 2020 om 15:38

Vooral het oude San Mames was echt geweldig, de bijnaam "de kathedraal" was er niet voor niets. Een ultieme voetbaltempel. Ik ben nog niet in het nieuwe San Mames geweest, staat wel op de to-do list, maar voordat dat weer kan zijn we wel even verder. Maar het meest geweldige aan Bilbao vind ik een poll die onder de fans gehouden is, ze konden kiezen voor degraderen of de traditie van alleen Baskische spelers voortzetten. Ruim driekwart degradeert liever dan dat ze hun tradities inperken. Dat is tegenwoordig in voetbal amper voor te stellen.

22 mei 2020 om 15:14

Ik heb zelf ook een zwak voor Bilbao vanwege hun tradities (alleen Baskische spelers) en het rood-witte shirt. Een half jaar geleden ben ik toevallig nog in San Mames geweest en dat is echt een fantastisch stadion. Behoort echt tot de mooiste stadions in Europa. Kan mij ook niet voorstellen dat buiten Baskenland er veel mensen een afkeer hebben tegenover Athletic Club.

22 mei 2020 om 15:45

Er was een tijdje geleden wel een soort van klacht, dat het discriminatie was dat niet-Basken niet voor Bilbao mogen spelen. Maar gelukkig is daar verder niet echt iets mee gedaan. Bilbao is een beetje de belichaming van de tegenstand tegen het moderne voetbal.

23 mei 2020 om 12:21

Niet zo heel gek. Hij is geboren in Arrankudiaga. Klinkt niet echt spaans Is ook Baskisch. Is verder ook een prachtige club.

Wat ik me dan afvraag, beïnvloed de clubvoorkeur van diegene ook ze beslissingen in het veld? Dat zou wel schandalig zijn als dat voorkomt.

22 mei 2020 om 14:57

Ik denk dat iedereen dat probeert te voorkomen en zo objectief te zijn. Fouten zullen er altijd gemaakt worden, echter is dat 50/50 of de favoriete club bevoordeeld wordt naar mijn ervaring. Zat scheidsrechters die in hun poging objectief te zijn net hun favoriete club benadelen net zodat niemand hen ooit van favoritisme kan beschuldigen

22 mei 2020 om 15:00

De meeste scheidsrechters mogen niet fluiten bij hun echt favoriete club voor zover ik het goed heb.

22 mei 2020 om 15:02

Dan zou in Spanje dus 90% van de scheidsrechters Real niet mogen fluiten, dus betwijfel of dat klopt

22 mei 2020 om 15:03

Een scheidsrechter vertelt nooit wat zijn favoriete club is,hij wilt gewoon genoeg wedstrijden fluiten...

22 mei 2020 om 15:07

Jij gelooft dus echt dat 90% fan is van Real? Ten eerste zegt die man dit op onderbuikgevoel en ten tweede kloppen zijn percentages niet, want hij was namelijk voor Bilbao. 90% + 10% + de beste man zelf is meer dan 100%, wat natuurlijk niet kan. Het toont gewoon een denkfout aan van de beste man. Want wat hij over zichzelf zegt (ik ben neutraal want fan van een andere club) projecteert hij niet op anderen. Hij gaat er maar even van uit dat al de andere scheidsrechters supporters zijn van Real Madrid of Barcelona, wat natuurlijk complete larie is.

22 mei 2020 om 15:17

Hij heeft het niet over fans, althans zoals ik het lees is dat er meer een voorkeur voor Real hebben ten opzichte van Barcelona

22 mei 2020 om 15:18

Dan nog is zijn stelling fout. Want zelf heeft hij geen voorkeur omdat hij fan is van een andere club, waarom zou dat dan niet gelden voor andere scheidsrechters. Zijn denkwijze kan alleen kloppen als alle andere scheidsrechters supporter zijn van Real of Barcelona. En dat is dus niet het geval.

22 mei 2020 om 15:26

Ik denk niet dat hij bedoeld dat 90 procent van de scheidsrechters fan van Real is, maar wel dat het gaat om een voorkeur tussen Barca en Real. Dat dan een grote meerderheid sympathie voor Real heeft lijkt me niet heel verwonderlijk. Het is geen geheim dat ze bij FC Barcelona sympathie hebben voor het Catalaanse nationalisme en maar weinig op hebben met het Spaanse centrale gezag. Ik kan me wel voorstellen dat in een boel Spaanse regio's de sympathie ligt bij de club die zich meer identificeert met Spanje dan met Catalonië. In hoeverre dat dan een cruciale rol speelt bij het fluiten van wedstrijden is nog maar de vraag.

22 mei 2020 om 15:32

Ja dat kan ik nog wel snappen. Maar dan nog slaagt het niet op hem zelf want hij is blijkbaar neutraal omdat hij supporter is van een andere club. Het is dus eigenlijk gewoon onzin wat hij zegt. Hij kan zeggen dat er meer een voorkeur zullen hebben voor Real dan voor Barcelona, maar met percentages liggen goochelen is gewoon zodat zijn uitspraak meer indruk maakt.

22 mei 2020 om 16:02

Het is zijn subjectieve waarneming, in hoeverre die correct is zal niet te achterhalen zijn. Dat hij daarbij percentages geeft is vooral om de verhouding aan te geven. Het is natuurlijk een wezenlijk verschil of de verhouding 50/50, 25/75 of 10/90 is. Let wel, ze vragen het aan hem, het is niet iets wat hij zelf naar buiten brengt. Ik zou er niet al teveel van wakker liggen, de meeste scheidsrechters kunnen zullen de zaak gewoon professioneel beoordelen. Zelfs als er iets fout gaat is het in veel wedstrijden (de meeste seizoenen) het niet zo heel relevant omdat Real en Barca toch de meeste wedstrijden overtuigend winnen. Ik vermoed dat de lichte voorkeur vooral bij twijfelgevallen een doorslaggevende rol speelt. Met de VAR erbij is de impact van slordigheden van scheidsrechters en assistenten sowieso verder ingeperkt.

23 mei 2020 om 00:02

Dat geeft gelijk aan waarim real zo een prujzenkast heeft . Zonder die dictator franco en scheidsrechters met de voorkeur voor real konden ze de titels binnen halen om zo in de europacup uit te komen.bah bah

24 mei 2020 om 08:33

Voor je zulke onzin begint uit te kramen zoek het hele interview maar op. Hierin vertelt hij dat dit (meerderheid van de scheidsrechters voor real is) juist een nadeel is voor madrid. Voor de rest leuk geprobeerd saidje

22 mei 2020 om 15:22

@ajaxnummer01 dat lijkt me niet. als een scheids iedere keer opvallend rare beslissingen gaat nemen in het voordeel van Real valt hij zo door de mand en is hij zijn baan kwijt

Kan nou niet zeggen dat je het merkt in het veld. Ze zijn in Spanje ruk maar niet altijd in het voordeel van Real of Barca of wie dan ook.

Als je niet in staat bent om jou werk te verichten zonder je te laten beïnvloeden door je club voorkeur hoor je gewoon niet op het veld te staan als scheids. Punt.

Een voorkeur hebben in meer of mindere mate mag dan misschien onwenselijk zijn, maar niet onmenselijk. Mocht voorkeur een te groot obstakel zijn moet je of geen scheidsrechter worden of dat aangeven zodat je bepaalde duels niet fluit. In hoeverre voorkeur een rol speelt valt moeilijk te zeggen, bij twijfelgevallen zal zoiets ongetwijfeld wel een factor zijn. De menselijke factor kunnen we niet uitsluiten bij het voetbal. We moeten er alles aan doen het zo rechtvaardig mogelijk te krijgen, maar daarin zullen we altijd tegen beperkingen aanlopen. En dat zullen we moeten accepteren als voetballiefhebbers

Is het nou 90 80 of 70 procent,hij verandert wel heel snel,dus met andere woorden natte vinger werk...

22 mei 2020 om 15:05

De interviewer vraagt of de verhouding 80-20% is, van de Spaanse bevolking is 70% Real fan, van de scheidsrechters dus 90%

22 mei 2020 om 15:11

Hij veranderd niks in de tekst. Nog een keer lezen. Er wordt gevraagd of de verhouding 80/20 is en hij geeft aan het is 90/10.

@stravven Toch valt de concurrentie tussen Bilbao en Sociedad nog mee, in die zin dat die onderlinge wedstrijden vrijwel nooit uit de hand lopen. Naar ik heb begrepen heeft dat er mee te maken dat zij een beetje gezamenlijk als Baskenland tegen de rest van Spanje zijn.

Best tegenstrijdig wat de man zegt. 90% is voor Real en 10% is voor Barcelona. Maar als hij dan zelf gevraagd wordt welke club hij het liefste heeft, zegt hij dat hij totaal neutraal is omdat hij voor Athletic Bilbao is. Want wat voor hem geldt, geldt dus voor geen enkele andere scheidsrechter.

22 mei 2020 om 15:10

Of het percentage is dermate klein dat het niet echt heel veel verschil maakt. Of het betreft alleen een de voorkeur voor een club ipv echt supporter, dan bedoel ik bijvoorbeeld supporter van Sevilla, maar als het tussen Real en Barcelona gaat een voorkeur voor Real

22 mei 2020 om 15:15

Ja maar waarom zou hij zowat de enige zijn die supporter is van een andere club en daardoor neutraal is?

22 mei 2020 om 15:17

Ten eerste wist ik niet dat zoveel Catalanen juist voor Real Madrid waren wat toch wel grappig is, want met een Real shirt in Catalonie lopen is vragen om problemen. En ten tweede vindt ik dat scheidsrechters altijd hun best moeten doen om niet openlijk toe te geven voor welke club ze zijn.

23 mei 2020 om 00:08

De meeste mensen i n catalonie die voor real zijn zijn mensen die oorspronkelijk van elders in spanje komen maar in catalonie werken

24 mei 2020 om 08:36

Said kan je tocj nog iets nuttigs zeggen!! Dit is natuurlijk een groot deel van de bevolking. Daarnaast is deze scheidsrechter voor Atletic en daarna Barca wat overigens ook terug is te zien in het interview. Jammer dat voetbalzone dit dan weer niet vermeld.

22 mei 2020 om 15:15

Natte vingerwerk lierse.Ik denk niet dat hij in excel een lijstje met namen en club voorkeur heeft geprint en daar de percentages over berekend. Maar gewoon wat hij heeft meegemaakt als scheids uit ervaring.

22 mei 2020 om 15:22

Dan nog is wat hij zegt onzin. Want wat dus voor hem zelf geldt (ik ben supporter van een andere club dus neutraal) geldt oftewel niet voor anderen (wat hem uniek zou maken) of alle andere scheidsrechters zijn supporter van Real Madrid of Barcelona (wat niet zo is).

22 mei 2020 om 15:23

Kerel hij probeert aan te geven dat er veel meer scheidsrechters zijn met een voorkeur voor real madrid dan voor barcelona. Hij heeft hier niet het uitstoot van koolstofdioxide berekend dat we hem zo hard op zijn percentages moeten aanpakken. Dat is wat ik er van vernomen heb.

22 mei 2020 om 15:34

Kan zeker zijn hoor. Maar dat hij zelf dan wel neutraal is, is onzin. Trouwens is het volkomen menselijk een voorkeur te hebben voor 1 van de twee partijen, neutraliteit is onhaalbaar vanuit menselijke standpunt.

"Er zijn nu wel steeds meer mensen met een voorkeur voor Barcelona. De succesperiode onder Josep Guardiola heeft zeker voor verandering gezorgd. Maar hoeveel mensen waren vóór het tijdperk van Lionel Messi bij Barcelona fan van Real? Zeventig procent?" Uhm, ik weet nog dat zo een beetje de hele wereld (waaronder ikzelf) helemaal gek was op Ronaldinho, misschien zelfs nog meer dan op Messi. Dat gezegd hebbende, ik zie nergens dat hij concreet benoemd of het zo is of niet. Ook van zijn kant is het een aanname, alleen wordt dit uitvergroot omdat hij zelf een scheidsrechter is.

22 mei 2020 om 15:22

Real madrid heeft veel meer aanhang in spanje dan barcelona. Die verhouding daar zijn niet hetzelfde als in de rest van de wereld.

23 mei 2020 om 00:06

Wereldwijd heeft Real M. nog steeds meer supporters dan Barca.Hier in NL is dat niett zo

helemaal niks mis mee imo zolang ze in het veld maar objectief fluiten en gewoon hun werk doen zoals dat hoort

Heel begrijpelijk dat het ruime merendeel voor Real is want Catalonie is nou niet bepaald populair inn Spanje vanwege dat opstandige gedrag van een eigen staat etc.dus heel logisch dat de scheidsrechters eerder voor Real Madrid zijn dan Barcelona. Al moeten we er niet van gaan maken dat Real daardoor een voordeel heeft want de scheidsrechters zijn echt wel als profs met hun metier bezig.maar dat Catalonie onafhankelijk wil zijn en worden is natuurlijk ook iets wat gewoon pure opstandigheid is en zorgt voor enorme gevaren. Zulke protesten en acties zoals een paar jaar geleden moeten dan ook zo hard mogelijk aangepakt worden want het is staatsgevaarlijk.

22 mei 2020 om 16:22

Mee eens tot je laatste zin, ik denk dat de voorkeur het wel logisch te verklaren is en de gevolgen wel beperkt zijn. Alleen denk ik dat je in de laatste zin voorbij gaat waarom er zo'n enorme opstandigheid is naar het centrale gezag in Madrid. In cultureel opzicht verschillen de Catalanen namelijk behoorlijk van de Spanjaarden. Ook qua mentaliteit merk je de nodige verschillen. In dat opzicht mag het centrale gezag ook wel eens wat vaker in de spiegel kijken met hoe ze met enkele kwesties zijn omgegaan, zoals het feit dat er nog altijd niet hard is afgerekend met het fascistische verleden. Of hoe ze economisch de tent op centraal niveau runnen, waar de lastige regio's (catalonie en Baskeland) de boel veel beter voor elkaar hebben. Voor de rest ben ik zelf geen voorstander van onafhankelijkheid, vergaande autonomie lijkt me eigenlijk verre weg het beste voor zowel Spanje als Cataloniã«. Keihard optreden werkt over het algemeen averechts, dialoog werkt veel beter. Zonder overigens concessies te doen dat je onafhankelijkheid niet toestaat.

22 mei 2020 om 17:10

Het beste wat ze hadden kunnen doen is Catalonië even op de feiten drukken. Als ze namelijk zich afscheiden van Spanje doen ze dat ook met alle verdragen die Spanje gesloten heeft. Ze zouden dus ook uit de EU stappen en het zou praktisch onmogelijk zijn terug toe te treden aangezien alle lidstaten (dus ook Spanje zelf) daar unaniem akkoord mee moeten gaan. En dat zou een klein landje als Catalonië gewoon niet overleven. Hoe dat tegenover het zelfbeschikkingsrecht staat is dan weer een andere discussie.

Al die wedstrijden die gespeeld zijn tussen die 2 waarvan menig volk dacht aan bepaalde gedachtes over de des betreffende scheids, kan González hier in ieder geval niet tegen spreken. Maar ja aan de andere kant ... Real is volgens mij sinds het begin van LaLiga al nr1 in Spanje. Met al die successen van ze snap ik dat wel dat er veel meer mensen voor Real zijn dan Barcelona.

Nee hoor, alle scheidsrechters zijn altijd voor UEFAlona! Overigens zou dit best zo kunnen zijn, ik merk zelf bij de wedstrijden in La Liga geen partijdigheid en dat er vaak in het nadeel van Barca wordt gefloten. De scheidsrechters mogen van mij dus allemaal in een Real Madrid pyjama slapen, op het veld merk je er volgens mij weinig van - ik in ieder geval niet op dit moment!

Allemaal leuk en aardig wat iturralde Gonzalez te zeggen heeft. Alleen waarom zien we Antonio Miguel Mateu Lahoz op de foto?

Ja leuk maar dat dus totaal niet terug te zien in matches. Kijk dat grote clubs met de vele fans enige tijd voordeel krijgen geloof ik best. Maar barca zie ik vaker bevoordeeld worden tov Real. In el Clasicos eveneens. Suarez met Varane een mooi vb.

Haha, 80 procent van de scheids zijn voor Real? Ja tuurlijk, dat hebben we allemaal natuurlijk kunnen zien in de Clasico in Camp Nou van dit seizoen. Goh goh, wat was die voor Real zeg. Om maar over paar handsballen te zwijgen die niet eens gezien werden via de VAR in andere wedstrijden. Kerel moet niet zo lullen dat veel scheids voor Real zijn want dat is amper te zien en als dat wel zo was, dan stond Real met een straatlengte voorsprong op Barca. Soms krijg je als grote club in bepaalde wedstrijden dat beslissingen in jouw voordelen vallen en de andere keer weer in het nadeel. Dat is bij grote clubs nou altijd zo.

De afgelopen tientallen jaren werd Real in ieder geval veel vaker voorgetrokken dan Barça. In elk stadion zingen ze niet voor niets así así así gana Madrid (dus dat Real alleen op die manier, met de hulp van de scheidsrechter, kan winnen. Onzin natuurlijk want alleen met hulp van de scheids win je niet maar het geeft wel het gevoel aan wat er leeft onder het voetbal publiek). Kan me nog een schwalbe herinneren van Ronaldo tegen Barça toen die overduidelijk de 16 indook. Iedereen zag dat het een schwalbe was alleen de scheid legt hem zonder blikken of blozen op de stip. Ja ik weet het. Barça heeft ook vaak genoeg de wind mee maar ook nog vaak genoeg de scheids tegen. Thuis tegen Chelsea enorm genaaid en in Londen werd Barça toen bevoordeeld. Gek genoeg weet niemand meer hoe Barça toen in de thuiswedstrijd werd genaaid. Beetje zoals elke Utrecht fan zich niets meer kan herinneren van de onterechte penalty tegen Ajax in de bekerfinale kan herinneren maar alleen de buitenspelgoal van Wamberto. Nu dwaal ik wel een beetje af. Hopelijk mag dat van vz.

24 mei 2020 om 17:29

Rustig maar hey, want Rafa, de vaste linie van Iturralde zei juist dat de meerderheid voor Barca is. Dat vz dat niet geplaatst heeft zegt meer over hoe Blaugrana deze site is.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4265 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Barcelona7447
4.Sevilla7022
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AsensioAanvaller314
Vinícius JúniorAanvaller313
K. BenzemaAanvaller3021
RodrygoAanvaller190
T. CourtoisKeeper340
M. DíazAanvaller141
E. HazardAanvaller112
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.

56 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2013-2016 Bayern München
2008-2012 Barcelona
2007-2008 Barcelona B
1992-2001 Spanje
Laatste voetbalnieuws

Bekijk hier hoe Manchester City twee keer geschiedenis schreef in Europa

Manchester City plaatste zich dinsdagavond ten koste van Paris Saint-Germain voor de finale van de Champions League. Na een 1-2 zege in Parijs volgde in eigen huis een 2-0 zege en...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren