Capello: ‘Van Nistelrooij zei dat de kleedkamer naar alcohol stonk’

Woensdag, 20 mei 2020 om 06:52Yanick Vos • Laatste update: 08:19

Fabio Capello werkte als trainer bij de grootste clubs en had veel spelers onder zijn hoede, maar niemand bezorgde hem zoveel problemen als Ronaldo Luís Nazário de Lima bij Real Madrid. De trainer werkte in Madrid zes maanden samen met de Braziliaanse spits en hoewel zijn kwaliteiten overduidelijk waren, bracht de ex-spits ook veel problemen met zich mee.

Capello keerde in 2006 terug voor zijn tweede periode als trainer bij Real Madrid, de club waar Ronaldo sinds 2002 voor speelde. Trainer en speler zouden zes maanden samenwerken, daar de aankoop van 45 miljoen euro in januari 2007 voor circa 7,5 miljoen euro werd verkocht aan AC Milan. “Het grootste talent dat ik ooit heb getraind was Ronaldo”, vertelt Capello bij Sky Sports.

Football Icons: Ronaldo

“Maar hij was ook de speler die mij de grootste problemen bezorgde in de kleedkamer”, aldus de Italiaanse trainer. “Hij organiseerde feestjes en deed van alles. Ruud van Nistelrooij zei toen een keer tegen me dat de kleedkamer naar alcohol stonk.” De Nederlandse spits was destijds bezig aan zijn eerste seizoen in het Santiago Bernabéu. Volgens Capello was het goed dat Real Madrid in de winterse transferperiode van 2007 afscheid nam van de Braziliaanse aanvaller. “Toen hij naar Milan vertrok, begonnen we te winnen. Maar als we het hebben over talent, dan was hij zonder twijfel de grootste.”

Ronaldo, in 185 officiële wedstrijden goed voor 105 doelpunten voor Real Madrid, belandde in het seizoen 2006/07 al regelmatig op de bank vanwege overgewicht. “Ik vertrok tegen mijn wil in”, zei hij in 2017 tegen Fox Sports Brasil. “Ik kreeg problemen met Capello. Als ik maar honderd gram boven mijn streefgewicht zat, werd ik al uit het elftal gezet. Ik ben een tolerant mens dat zich altijd begripvol opstelt, maar Capello kon ik gewoon niet begrijpen. Ik begreep zijn houding als trainer, maar in het voetbal maakt honderd of tweehonderd gram extra het verschil niet. Het gaat om de prestaties en hij weigerde om mij daarop af te rekenen.” Ronaldo won later met Milan geen prijzen en zette in 2011 een punt achter zijn carrière.Gerelateerd

Meer sportnieuws

55 reacties (laatste reactie door japie_krekel)

Dat was dus geen streefgewicht maar een maximum... En dan is de beslissing denk ik logisch

20 mei 2020 om 07:25

Indd! En hij rende in die tijd soms over het veld, dan zag je dat het meer dan 100gram teveel was haha. Buiten dat, was het een geweldige speler om te zien!

20 mei 2020 om 13:46

On : dit bericht is door Ruud zelf al debunked, hij heeft nog nooit zoiets gezegd

Tijdens deze periode van zijn carrière werd zijn gewicht echt schrijnend, dat had niks meer te maken met ‘100 gram te veel’. Op een gegeven moment dartelde hij als jong nijlpaardje over het veld. Als deze man de instelling van die andere Ronaldo had gehad, had hij driedubbel zo veel doelpunten gemaakt.

20 mei 2020 om 09:00

Al had hij de instelling van CR7, Michael Jordan en Michael Johnson gehad; de uitkomst zou hetzelfde zijn geweest. Wellicht was hij dan nog eerder opgebrand geweest, want hij zou dan nog harder hebben gewerkt en dat zou zijn lichaam absoluut niet hebben getrokken.

20 mei 2020 om 10:33

Niet helemaal waar, want hoe R9 zich terug geknokt heeft na zware knieblessures terwijl de deskundigen zeiden dat hij nooit meer kon voetballen is nog altijd de beste comeback die ik ooit van een speler gezien heb. Dat hij dan aan het eind van zijn carrière er niet meer helemaal voor leefde geloof ik best. Maar zijn carrière is kapot gegaan aan blessures en zijn schildklierziekte. Niet door een drank probleem. Diego Maradona had een drugs probleem en was verreweg de beste speler van zijn tijdperk.

20 mei 2020 om 10:43

Mensen die daaraan twijfelen, moeten maar eens het stukje opzoeken waarover Piet de Visser over de knie van Ronaldo praat. Verschil tussen 19 jaar en 32 jarige Ronaldo na 2 operaties. Verbazingwekkend stukje, maar alle feiten in een notendop. Al enkele keren afgeschreven, en iedere keer maximaal terug geknokt!

20 mei 2020 om 10:57

'niet helemaal waar, want hoe R9 zich terug geknokt heeft na zware knieblessures terwijl de deskundigen zeiden dat hij nooit meer kon voetballen is nog altijd de beste comeback die ik ooit van een speler gezien heb'hij kwam weliswaar terug, maar had door die lelijke blessures veel ingeleverd. Hij had alles: Snelheid, explosiviteit, de technische skills en creativiteit. Ik blijf het zeggen; hij was hiervoor in de wieg gelegd. Hij hoefde niet na te denken over zijn volgende zet. Die man koerste al op jonge leeftijd op intuïtie. Zo'n exemplaar als hij gaan we niet snel meer tegenkomen.

20 mei 2020 om 11:08

Ja eens de Ronaldo na blessures was nog maar de 50% van daarvoor.

20 mei 2020 om 11:16

Mee eens. Voor mij de meest complete spits ooit. Er zijn veel goede spitsen geweest, romario is bijvoorbeeld ook een puur fenomeen maar die was niet zo compleet als Ronaldo die werkelijk alles maar dan ook alles van een spits beheersde. Alleen Marco van Basten heeft wat mij betreft dezelfde complete kwaliteiten gehad, maar staat onder Ronaldo als je het mij vraagt.

20 mei 2020 om 14:00

Precies! Romario is voor mij persoonlijk de beste speler ooit van Psv. Maar zelfs de grote Romario was minder dan het beest Ronaldo. Dát was pas écht dé complete spits. Technisch super vaardig, uitstekend schot, ongekend snel maar ook nog eens fysiek onverslaanbaar. En een scorend vermogen waar je U tegen zegt. Ronaldo was echt een grootheid en had tot de allerbesten behoort, als hij niet al zo jong met fysieke klachten te kampen had gekregen.

Ongelooflijk dat je dit ook tegen de trainer zegt.. Dat los je toch onderling op?

20 mei 2020 om 09:15

Blijkt niet uit de tekst omdat deze van Capello afkomt, maar misschien is dat ook wel gebeurt. Heb zelf ook een collega gehad die alcoholist was en op een gegeven moment regelmatig te laat kwam, nog naar de drank stonk etc. Lag te slapen op kantoor. We zaten redelijk afgezonderd dus hij kon er in het begin nog aardig mee weg komen. Maar op een gegeven moment werd het steeds erger, en dan heb ik het ook aangegeven bij de leidinggevende. Het houdt een keer op natuurlijk. En misschien is dat richting Ronaldo ook wel zo gegaan.

20 mei 2020 om 09:15

Als van nistelrooy het tegen ronaldo zegt kan ronaldo het verkeerd opvatten. Waardoor slecht bloed tussen de 2 gaat ontstaan. De trainer heeft de authoriteit om er wat van te zeggen dus gewoon goede zet van van nistelrooy.

20 mei 2020 om 09:44

@bf1994 dat lijkt me juist niet. als een collega bv wat over me te klagen zou hebben zou ik het juist waarderen als hij naar me toe kwam omdat te zeggen en niet als hij meteen mijn baas op me afstuurt

20 mei 2020 om 09:48

Iemands gedrag irritant vinden is een totaal ander ding dan naar alcohol stinkend naar de training of wedstrijd komen japie. Jij vat het weer veel te globaal op en negeert totaal de context waarin dit gebeurd. Als je bij real madrid speelt en een speler komt voor de zoveelste keer naar alcohol stinkend moet je niet naar se trainer gaan maar eigenlijk direct naar de president.

20 mei 2020 om 18:39

@bf1994 ik zou me niet bezig houden met wat anderen doen in zo een selectie. bovendien was Ronaldo een spits dus dat betekend meteen een concurrent minder voor Van Nistelrooij als hij niet presteert omdat hij steeds beschonken is

20 mei 2020 om 09:53

Meestal is er sprake van een spelersraad. Die bespreken dit soort zaken met de hele selectie en bepalen dan gezamenlijk wat ze ermee doen: de speler ermee confronteren (maar misschien was dat al gebeurd en deed Ronaldo daar niets mee) of ermee naar de trainer. Van Nistelrooy lijkt me gezien zijn status op dat moment wel een persoon (of bijv Roberto Carlos) die daarmee naar de trainer kan.

Bij Milan was hij ook al aardig vet.. Wel last van blessures. Wat ik wel erg knap vond: datzelfde jaar was hij wel belangrijk voor Brazilië op het WK in Duitsland, waar hij toen topscorer allertijde werd van het WK. Eigenlijk doodzonde dat die titel later overgenomen is door Klose, gerust een goede spits, maar niet de allure van Ronaldo. Man man, wie was er geen fan van Ronaldo als klein kind? Toch bizar dat deze man voor Barca - Real, Inter - AC - Cruzeiro - Corinthians heeft gespeeld en dan iedereen hem lief had? Dat zegt genoeg over zijn status.

20 mei 2020 om 09:21

Ik vond dat brazilie anders wel tegenvallen. Het was echt mijn favoriete team op dat moment met ronaldo en ronaldinho. Ik was echt een brazil fanaat toen. Maar ze werden een partijtje getemd door frankrijk op het WK met name door zidane jongen dat was wat.

20 mei 2020 om 10:39

Bizar he, Brazilië had ook gewoon dat WK moeten winnen. De enige, maar dan ook echt enige reden dat ze uitgeschakeld werden was dat Zidane te goed was. Ik denk dat dat de beste individuele wedstrijd van een speler is geweest die ik ooit heb gezien. Hij was magistraal en versloeg Brazilië eigenlijk op z'n Braziliaans..

20 mei 2020 om 12:46

Dat was een galavoorstelling van Zidane. Ik heb de wedstrijd toen niet gezien omdat ik nog een jaar of 8 was. Kort geleden de hele wedstrijd terug gezien en wauw.. wat moet ik zeggen. Mond vol tanden, in letterlijk de herfst van z'n carrière zo'n toernooi op de mat leggen. Superieur. Ik heb inderdaad nog nooit zo'n goede individuele wedstrijd van een speler gezien.

20 mei 2020 om 13:12

Zeker niet de beste individuele wedstrijd maar zeker een van de. Zidane was weergaloos

‘Ronaldo, belandde in het seizoen 2006/07 al regelmatig op de bank vanwege overgewicht. "Ik vertrok tegen mijn wil in", zei hij in 2017 tegen Fox Sports Brasil. "Ik kreeg problemen met Capello. Als ik maar honderd gram boven mijn streefgewicht zat, werd ik al uit het elftal gezet’Met de wetenschap van nu, vraag ik me af of Ronaldo toentertijd al de ziekte van Hashimoto had. Ik geloof best dat hij van een feestje hield, maar stelselmatig worstelen met je gewicht, dus niet alleen tijdens / kort na de off season, maar ook tijdens het wedstrijdseizoen, was in zijn geval wellicht toentertijd al een teken geweest van een ander onderliggend probleem. Je kan iemand, waarvan je niet weet dat diegene de ziekte van Hashimoto heeft, allerlei duurloopjes of sprintuithoudingsvermogen trainingen laten afwerken, maar dat kan vies tegenwerken, omdat de verbranding van zo’n persoon ontregeld is. Zelfs als de schildklier, volgens de normen van de artsen, goed staat vastgesteld.Ik vind het knap dat hij ondanks dit toch zo’n mooie carrière mocht hebben, want dat dingetje, wat vlak onder je strottenhoofd zit, kan voor on-ge-loof-lijk veel problemen zorgen op zowel fysiek als mentaal vlak.

Van Nistelrooy een snitch noemen? De enige 'verrader' hier is Ronaldo die zijn teamgenoten in de steek laat door niet 100% fit te zijn. Als je met een groep bezig bent topprestaties te leveren en iemand komt met een alcohol lucht binnen en is ook nog niet eens topfit dan zou ik ook echt niet blij zijn.

Pijnlijk als je om 100 gram weggestuurd word maar andersom ook pijnlijk dat je niet 100 gram kon afvallen als top sporter. Note: ik doe hier alsof ronaldo de waarheid spreekt en hij inderdaad maar 100 gram te zwaar was. Videobeelden van zijn figuur destijd spreken van meer dan 100 gram

20 mei 2020 om 10:04

‘maar andersom ook pijnlijk dat je niet 100 gram kon afvallen als top sporter.’ Dit kan een indicatie geven over hoe lastig het kan zijn om je gewicht op peil te houden, als je de ziekte van hashimoto hebt. Wellicht is 100 gram een tikkeltje overdreven, maar 1000 gram kwijtraken is voor mensen, die echt veel last hebben van hun traagwerkende schildklier, een hele overwinning. En dan is het hopen dat ze niet binnen een mum van tijd weer terugvallen. Dat hij zoveel is aangekomen heeft niets (of wellicht niet alles) met zijn mentaliteit te maken, zoals vaak heel makkelijk wordt gedacht.

20 mei 2020 om 10:08

Dat kan apocalypse. Maar hoeveel help je jezelf ermee als je naar alcohol stinkt tijdens trainingen of wedstrijden?

20 mei 2020 om 10:21

Daar heeft hij zichzelf niet bepaald een dienst mee bewezen, inderdaad. Ik ben mij bewust van de zwak die ik voor hem heb, en als ik daardoor even de advocaat van de duivel mag spelen, dan moet ik zeggen dat ik uit de tekst niet kan halen dat hij naar alcohol stonk of dat de kleedkamer door hem naar alcohol stonk 😅.

Dit is toch niks nieuw. Iedereen weet dat Brazilianen van feestjes houden. Ongeacht hoe groot hun talenten zijn of waren. Ik heb ieder geval echt van deze man genoten. Door deze man en andere spelers begon ik van voetbal te houden

20 mei 2020 om 09:26

Van een feestje houden is wel een paar stappen minder erg dan naar alcohol stinken man hahaha. Als je gedurende dag naar alcohol stinkt dan heb je een veel groter probleem dan van een feestje houden.

We weten allemaal dat R9 wat minder professional werd nadat zijn maten Zidane en Figo ook nog eens vertrokken. Galactio tijdperk heeft in mijn optiek nooit goed uitgepakt omdat er simpelweg een speler als Redondo of in mindere mate Makelele ontbrak. Je kan nog zoveel vedettes hebben maar als je met spelers als Gravesen, Raul Bravo, Woodgate, Pavon etc moet aantreden weet je dat je nooit grote prijzen gaat winnen. Alleen Roberto Carlos was wereldtop in de defensie en ook die was erg offensief ingesteld. Grote blunder van Perez door spelers als Beckham te gaan kopen in plaats van goeie verdedigers en defensieve middenvelders.

Hij was in 2005 al veel te dik, terwijl hij nog 21 goals maakte in de Primera Division. Zo goed als bij Barcelona en in zijn eerste jaar bij Inter is hij niet meer geweest (al was hij in 2002 nog wereldvoetballer van het jaar). In zijn goeie dagen was hij echt levensgevaarlijk, hij was iedereen te snel af. De beste die ik ooit heb zien spelen, in ieder geval de leukste om naar te kijken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Real Madrid

4265 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
2.Barcelona7647
4.Sevilla7122
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
AsensioAanvaller325
Vinícius JúniorAanvaller323
K. BenzemaAanvaller3121
RodrygoAanvaller190
T. CourtoisKeeper350
M. DíazAanvaller141
E. HazardAanvaller123
Voor de complete selectie: Clubpagina Real Madrid.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Real Madrid.

Nederland
182 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2018- PSV U19
2011-2012 Málaga
2010-2011 Hamburger SV
2006-2010 Real Madrid
2001-2006 Manchester United
Laatste voetbalnieuws

‘Hij is ook een jongen die je graag bij Oranje zou willen hebben’

Boudewijn Zenden denkt dat Cody Gakpo van waarde kan zijn voor het Nederlands elftal op het EK komende zomer. De oud-voetballer staat als specialistentrainer van PSV dagelijks samen met de 21-jarige...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 11 mei
Tottenham Hotspur wil Davinson Sánchez komende zomer verkopen, ongeacht wie de nieuwe trainer wordt. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren