Overmars: ‘Hij kwam uit de jungle en had nog nooit in een stadion gevoetbald’

Woensdag, 13 mei 2020 om

In het binnenkort te verschijnen boek ‘1995, We Are The Champions’ kijkt onder meer Marc Overmars terug op het zeer succesvolle seizoen 1994/95, toen Ajax de landstitel én de Champions League veroverde. De huidige directeur voetbalzaken zag toenmalig trainer Louis van Gaal een aantal onbekende spelers naar Amsterdam halen. Met name voor Nwankwo Kanu moest destijds enorm wennen aan zijn nieuwe werkomgeving.

"Ik vond het bijzonder knap dat Ajax twee Nigerianen (naast Kanu ook Finidi George, red.) haalde, die bijna letterlijk uit de jungle kwamen", zo valt te lezen in een voorpublicatie van het boek, dat op 20 mei op de markt komt. "Kanu had nog nooit in een stadion gevoetbald, kende de spelregels niet eens goed. Het is zó knap dat je die twee haalt en dat zij zo belangrijk zijn geworden voor Ajax."

Hakim Ziyech in tranen bij afscheid van Ajax in Tuschinski

"En daarbij een Fin (Jari Litmanen, red.), die een van de populairste spelers in de geschiedenis de club is geworden. Dat zijn weer die puzzelstukjes die goedvallen", voegt Overmars daaraan toe. De Ajax-directeur betwijfelt of dergelijke ‘pareltjes’ nog steeds makkelijk te vinden zijn voor de Amsterdamse club. "De tijd is natuurlijk anders. Tonnie Pronk was toen de enige scout die in Nigeria zat. Bij de wedstrijden waar hij daar naar Finidi en Kanu keek, zat verder niemand."

"Als er nu een jeugdtoernooi in Zuid-Amerika is, worden er complete reizen voor scouts georganiseerd door agentschappen. Dan zijn ze met vierhonderd man daar, hotels worden geblokt, bussen worden geregeld", geeft Overmars een duidelijk verschil aan. Desondanks geniet de bestuurder nog steeds met volle teugen van een geslaagde aankoop. "Natuurlijk is dat nu ook mooi. We hebben Frenkie de Jong gekocht als achttienjarige. Dat zijn prachtige verhalen."


Poll

Denk jij dat Ajax op termijn weer de Champions League kan winnen?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door primetime)

Het beeld wat geschetst wordt lijkt niet heel waarschijnlijk en eerder op vooroordelen over Afrika dan op feiten berust. Ik heb even gekeken en Kanu speelde en woonde toen in de stad Owerri, een stad met 180.000 inwoners, vergelijkbaar met Nijmegen. Finidi George speelde en woonde in Port Harcourt met1.8 miljoen inwoners (2x zo groot als Amsterdam).

13 mei 2020 om 16:58

Ach Marc komt zelf uit het bruisende Emst , en wist tot zijn 22ste niet wat een jungle was.

13 mei 2020 om 18:43

In 2005 1.1miljoen inwoners. Ajax haalde ze begin jaren 90. Hoeveel inwoners zullen ze toen gehad hebben? Buiten dat is Finidi in 71 geboren denk je nu nog dat hij lekker op een mooi veldje aan het ballen was daar in zijn jeugd?

14 mei 2020 om 07:54

Klopt, toen Finidi geboren werd had Nigeria 55 miljoen inwoners, nu bijna 200 miljoen en dat aantal groeit met 3000 per dag (!). Het Nigeria van hun jeugd is amper te vergelijken met het Nigeria van nu, dit is het meest explosief groeiende land ter wereld. Als je dan spreekt over pak 'm beet 40 - 50 jaar geleden is dat een gigantisch verschil.

Onzin om dit te zien als iets racistisch, dit is beeldspraak. Als Kanu uit Ijsland was gekomen had Overmars waarschijnlijk gezegd dat 'het leek alsof hij bijna letterlijk van de Noordpool kwam'. Dan had er niemand naar gekeken. Dat we nu de link gaan leggen met donker- Jungle -- Racistisch is het failliet van dit land.

13 mei 2020 om 18:46

Droevige simpele zielen zijn het die niks beters te doen hebben. Mensen met een minderwaardigheidscomplex. Hele enge mensen zijn dat.

13 mei 2020 om 18:57

Niet eens op reageren. Overmars is wel de laatste die ik als rascist zal zien. Kom op man waar gaat dit over!!

Ik heb het niet over racisme, wel over een verkeerd beeld van Afrika, onder andere gevoed door het beeld wat in veel westerse media de boventoon voert. Veel mensen denken bij Afrika nog steeds aan primitieve plaggen hutjes, kinderen op blote voeten en met hongerbuikjes, jungles etc. Terwijl dit eerder uitzondering dan regel is. Afrika is ook een continent van grote bruisende steden, innovatie, technologie etc.als we nu naar dit specifieke geval kijken dan lijkt het of zowel Finidi als Kanu uit een stedelijk gebied kwam, terwijl het beeld wordt geschetst alsof ze uit de jungle kwamen wandelen.

13 mei 2020 om 17:25

Had het niet beter kunnen verwoorden

13 mei 2020 om 18:26

Niet alles te letterlijk nemen. Hij zegt ook bijna. In de tijd dat Ajax ze haalden was dat nog best uniek. Hij zegt toch dat hij nog nooit in een stadion heeft gevoetbald. Denk je dat dan leugens zijn ofzo? Hij heeft het over 1995 ofzo. Toen was het allemaal nog niet zo geweldig in Afrika. Nu nog steeds op veel plekken niet trouwens

13 mei 2020 om 22:40

Dit komt ook door goede doelen en dergelijke. Kijk maar eens naar de reclames van Save the Children en ik dacht dat Oxfam Novib er nou ook een had. Die tonen plaggenhutten en kinderen met hongerbuikjes. Leed verkoopt en haalt geld binnen.

14 mei 2020 om 01:26

Berggie1987, Hoe verschrikkelijk het ook is, de cijfers liegen niet. De armoedecijfers, bnp's, gemiddeld inkomen etc etc zijn schokerend. Hoe graag ik ook wil geloven dat het hosanna is en weinig armoede, ik geloof het niet. ik geloof dat een realistisch beeld schetsen van afrika beter werkt als de problemen verbloemen.

Beetje vreemde uitspraak van Overmars .kanu kwam nadat hij wereldkampioen 0-17 en topscorer was geworden met Nigeria . Lijkt me sterk dat hij bijna nooit op een echt veld had gespeeld en zeker dat hij slechts door 1 (ajax) scout was opgemerkt. Dat over de jungle slaat natuurlijk helmaal nergens op . Hij komt uit een stad groter dan Den Bosch of Arnhem.

13 mei 2020 om 18:31

Lezen kerel! Hij heeft het over een stadion dat is echt wat anders dan een voetbalveld. Ik denk dat die voetbalveldjes waar deze jongens zijn opgegroeid niet veel meer was dan een zandbak hoor. Zeker in die tijd.

13 mei 2020 om 18:45

Het WK onder 17 vond plaats in Japan in 1993. Het lijkt me sterk dat ze daar niet in stadions speelden. Dat lijkt me dan ook het punt dat @4eman maakt.

13 mei 2020 om 18:50

Dat is leuk voor hem maar Overmars heeft het over hun tijd in Afrika. Begin jaren 90 kwamen ze naar Ajax dus wat willen jullie nou zeggen dan?

13 mei 2020 om 19:02

Ja dan is het toch niet waar wat Overmars zegt? Hij heeft in 1994 de overstap naar Ajax gemaakt als ik het goed heb en hij speelde in 1993 het WK U-17. Dus dan heeft hij wel in stadions gespeeld.

13 mei 2020 om 19:11

Hij heeft het over Afrika. Finidi is in 1971 geboren. Gaan jullie maar denken dat het allemaal top was in Afrika met wereldstadions. Manman wat een niveau. Waarschijnlijk hadden ze niet eens voetbalschoenen in hun jeugd. Daar is niks discriminerends aan want in veel gevallen was dat vroeger zo.

13 mei 2020 om 19:11

Op wiki staat begin jaren 90.In 93 speelde hij al 34 wedstrijden voor Ajax dus tja... het kan nog steeds wat Overmars zegt. Doe eerst een beetje research als je wat roept.

13 mei 2020 om 19:21

Kanu is pas in 1993 naar Ajax vertrokken (net als George) dus je komt wel nogal belachelijk over als je dan zegt dat mensen hun research niet goed doen...

13 mei 2020 om 19:35

Je zegt zelf dat hij in 94 kwam. Ik corrigeer jou he. Wel knap trouwens dat hij in 93 ook nog 18 potjes voor Betis speelde volgens zijn wiki.. klopt dus niet helemaal want daar ging hij in 95-96 pas heen😀 Maargoed.. ik heb dus wel research gedaan maar blijkbaar is wiki niet te vertrouwen dus.

Beetje een ongelukkige opmerking van Overmars. Hij zal het niet racistisch bedoelen, maar er zit wel een naïeve ondertoon in. Doet mij een beetje aan dat Tiktok filmpje denken waar Depay zich boos over maakte.

13 mei 2020 om 20:06

Denk dat mensen die hier boos om worden beter hun energie in wat zelfreflectie kunnen steken. Je moet wel een erg groot minderwaardigheidscomplex hebben om je druk te maken over deze uitspraken.

13 mei 2020 om 20:22

Dat TikTok filmpje kon echt niet. Dat was gewoon opzettelijk de spot drijven met de hongersnood in delen van Afrika.Overmars bedoelt dit helemaal niet verkeerd. Denk dat Overmars de woonsituaties van Kanu en Finidi voor ze naar Amsterdam kwamen beter kan inschatten dan alle alwetenden hier die de racismekaart trekken

en Overmars kwam uit Emst. die kwam bijna letterlijk van een boerderij af waar hij dagelijks de koeien aan het melken was

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax5645
2.AZ5637
3.Feyenoord5015
4.PSV4926
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

47 jaar
128 fans
SeizoenClubW
2008/2009 Go Ahead Eagles 24 0 1 0
2003/2004 Barcelona 20 1 0 0
Laatste voetbalnieuws

Overmars onderhield tevergeefs contact met Robben over stap naar Ajax

Arjen Robben maakte zaterdag wereldkundig dat hij werkt aan een comeback bij FC Groningen. Het is de bedoeling dat de 36-jarige vleugelaanvaller volgend seizoen aansluit bij de selectie van trainer Danny...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 4 juli
Alexander Schwolow lijkt niet de nieuwe keeper van Ajax te worden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren