Getafe dreigt ondanks 2-1 zege naast Champions League te grijpen

Donderdag, 16 april 2020 om 15:24Rian Rosendaal • Laatste update: 18:01

Mocht het seizoen in LaLiga vanwege de coronacrisis definitief worden geschrapt, dan gaan de eerste vier ploegen op de ranglijst naar de groepsfase van de Champions League. De Spaanse voetbalbond wil dit noodplan volgens onder meer Marca voorleggen aan de UEFA. In dat geval komen Barcelona, Real Madrid, Sevilla en Real Sociedad volgend seizoen sowieso uit in het miljardenbal. Getafe, in de tweede ronde van de Europa League te sterk voor Ajax, moet een teleurstelling incasseren.

In de plannen van de Spaanse bond mogen Getafe en Atlético Madrid, de nummer vijf en zes in LaLiga, zich opmaken voor de poulefase van de Europa League. Mocht het voorstel daadwerkelijk in werking treden, dan is dat een hard gelag voor Getafe. De ploeg van trainer José Bordalás staat in punten en doelsaldo (46 en +12) gelijk met nummer vier Sociedad. Daarnaast wist het eerder dit seizoen met 2-1 te winnen van Sociedad. In de reglementen van het Spaanse voetbal staat echter dat het onderlinge resultaat alleen telt als beide clubs elkaar twee keer hebben ontmoet. Vanwege de coronacrisis is dat niet het geval.

Athletic Club ontvangt een Europa League-ticket als de bekerfinale tegen het voor de Champions League geplaatste Sociedad geen doorgang vindt. Wordt er alsnog een datum gevonden voor de eindstrijd van de Copa del Rey en mocht Athletic Club dan verliezen, dan gaat het Europese ticket naar nummer zeven Valencia. Het is nog niet bekend of er bij een definitieve stillegging sprake is van een kampioen en gedegradeerde en gepromoveerde clubs.

In Spanje groeit de vrees dat er een definitief een streep moet worden gezet door het seizoen 2020/21. Donderdag werd wereldkundig gemaakt dat er weer eens 551 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het dodental gaat inmiddels richting de 20.000, terwijl er ruim 180.00 besmettingsgevallen bekend zijn in Spanje.


Poll

Ben jij het eens met dit noodscenario in Spanje?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door fcb_catalunya)

Waarom denkt de Uefa dat je volgend seizoen uberhaupt Europees voetbal kan spelen? De voorrondes van CL en EL beginnen al in juni! Het is echt niet denkbaar dat je in juni al kan voetballen, ook niet zonder publiek. Ik pleit daarom voor het schrappen van Europees voetbal van 2020/21 en het huidige Europese van 2019/20 seizoen moet dan in maart 2021 worden afgerond. Dan krijg je ook geen discussie wie wel of niet Europa in gaat en worden de clubs die nu ver zijn gekomen in Europees verband, zoals Atalanta, Atletico, Psg, Leipzig en de overige deelnemers, niet benadeeld. La Liga kan dus voorleggen wat ze willen, maar als ik Uefa was, zou ik gewoon het Europees voetbal van 2020/21 uit de boeken halen en het huidige Europese seizoen met een jaar verplaatsen naar maart 2021. Je hoeft dan geen voorrondes te spelen vanaf juni 2020 en het is met deze corona pandemie sowieso onverantwoord om te denken dat supporters in het najaar van 2020 lekker door Europa gaan reizen en op die manier brandhaarden creeren. CL en EL zonder publiek is geen reet aan en tot er een vaccin is, zal er zonder publiek voetbalt moeten worden. Een vaccin wordt pas begin 2021 verwacht. Dat biedt dan mooi de ruimte om het huidige Europa League en Champions League seizoen af te ronden in maart 2021, met publiek!

16 april 2020 om 15:48

@zermatt_person misschien worden alle competities wel anders ingedeeld en word er besloten dat alle competities vanaf nu bv gaan starten in januari. who knows? in landen als Rusland beginnen de competities ook in een andere maand als bij ons als ik me niet vergis

16 april 2020 om 15:50

Lijkt me alleen niet dat je in Spanje of zuid Frankrijk elke week wilt staan bakken in de 40 graden. Je weet zelf ook wel dat het in Rusland zo is om het weer

16 april 2020 om 15:53

@acmilan73 dat is wel zo maar of de Uefa daar rekening mee houd dat weet ik niet. die hebben ook nooit een boodschap aan de drukke speelschema's

16 april 2020 om 15:53

@japie_krekel: Als alle competities pas gaan starten in januari, kun je net zo goed alle competities, inclusief de nationale competities, van dit seizoen dan hervatten in januari 2021. Het huidige seizoen stop zetten en met het nieuwe seizoen beginnen in januari 2021, ben je nog verder van huis. Dan kun je dus net zo goed gaan hervatten vanaf 2021 als er een verbod komt op voetballen in kalender jaar 2020.

16 april 2020 om 16:10

@zermatt_person ik weet ook niet hoe ze dit gaan oplossen hoor maar ik geef het ze te doen. je kan eigenlijk nu helemaal niks beslissen want voor hetzelfde geld duurt die Corona crisis nog een jaar voort

16 april 2020 om 16:12

Dan krijg je nog meer problemen dan nu. Sponsoren gaan dat natuurlijk nooit leuk vinden, tv-geld wordt dan misgelopen, clubs lopen inkomsten mis en zo kan ik nog wel meer problemen bedenken. We moeten accepteren dat 19/20 Europees gezien een verloren seizoen is en moeten dit niet doortrekken naar volgend seizoen, vooral als je je realiseert dat zelfs een "normale" start van dat seizoen in gevaar komt. Verder is het best eerlijk om obv driekwart van een seizoen Europese plaatsen te verdelen.

16 april 2020 om 16:24

1. TV gelden loopt de Uefa weliswaar mis, maar het grote voordeel daar tegenover staat ook dat de Uefa geen prijzengeld hoeft uit te keren. 95 procent van inkomsten uit EL en CL, gaat direct door naar clubs die EL en/of CL spelen. Dat prijzengeld hoeft dan dus sowieso ook niet uitgekeerd te worden in seizoen 2020/21, wat er op neerkomt dat Uefa nauwelijks financieel verliest 2020/21. 2. Clubs lopen helemaal geen inkomsten mis, want geen een club in Europa heeft zich nog geplaatst voor groepsfase EL of CL van 2020/21 bij de huidige stand, dus geen club kan dan ook z'n Europese inkomsten claimen voor seizoen 2020/21. 3. Om juist te voorkomen dat het normale seizoensstart in gevaar komt, moet het Europese voetbal van 2020/21 juist geschrapt worden. De voorrondes beginnen al in juni en dat is sowieso niet realistisch. Als je later met voorrondes begint, krijg je dus veel meer problemen, dan dat je seizoen 2020/21 gewoon schrapt.

17 april 2020 om 00:25

@zermatt: helaas moet ik je hier corrigeren. Er is al 1 club die zeker is van een van beide hoofdtoernooien: Liverpool is al zeker van groepsfase CL, doordat het al zeker is van een plaats bij de eerste 4 in Engeland (zelfs al zeker bij de eerste 2).daarnaast is het slechts beperken tot een directe kwalificatie van de groepsfase een beetje vals, omdat veruit de meerderheid van de teams zich niet direct voor de groepsfase kan kwalificeren, omdat de meeste tickets die vergeven worden voor de voorrondes zijn. En voor de voorrondes zijn al redelijk wat teams gekwalificeerd. Al 13 voor de CL-voorrondes en 35 voor de EL-voorrondes.

17 april 2020 om 14:35

Inderdaad, of je nou de competitie volledig schrapt en de stand van vorig jaar pakt, of in de zomer uit speelt of de huidige stand bevriest, Liverpool zit in de CL. Het enige scenario waar dat niet gebeurt is dat idee van Zermatt, waar de CL (waar Liverpool uitgeschakeld is) volgend seizoen pas afgemaakt wordt.

Wow dat is natuurlijk heel erg jammer voor Getafe. Maar ook clubs als Sheffield en Mönchengladbach worden hiermee 'beroofd' in mijn ogen. Het is gewoon onmogelijk om iedereen blij te maken. Wat mij betreft tellen ze dit seizoen niet meer mee en beginnen ze gewoon opnieuw, dat lijkt mij dan toch het eerlijkste naar alle ploegen toe.

16 april 2020 om 15:48

Dan heb je dus ook een jaar geen CL, daar zullen de mannen van de machtige UEFA geen genoegen mee nemen. Ook liggen er wel wat grote clubs aan het CL-geld-infuus.

16 april 2020 om 16:13

Als je opnieuw begint nationaal kan dat europees natuurlijk ook. Brengt weer heleboel andere gekke situaties met zich mee natuurlijk. Dus opnieuw beginnen hoeft geen CL loos seizoen te betekenen.

16 april 2020 om 18:11

Dat is waar, echter is de competitie overal voor driekwart gespeeld. Dan moet je gewoon de huidige stand pakken denk ik.

17 april 2020 om 14:36

Dat kan je over de CL en EL ook zeggen, Basel en PSG hebben daarin de meeste punten, dus die moeten dan de beker maar krijgen

16 april 2020 om 16:11

Het hele seizoen niet meetellen is ook niet echt eerlijk. Dan heb je bv Nederland waar PSV voorronde CL in gaat na een dramatisch seizoen en AZ dat nu op doelsaldo tweede staat die daar naast grijpt. Of in het voorbeeld van Spanje: Real Sociedad staat met plek 4 voor de CL, maar zou dan niet eens Europees spelen, terwijl Atletico Madrid en Valencia op basis van vorig jaar juist CL spelen terwijl ze nu 6 en 7 staan. Het seizoen stopzetten en tickets verdelen op basis van de huidige stand is niet ideaal en er zitten best wel lullige situaties bij. Dit is zuur voor Getafe, het verschil is zo miniem, maar met grote gevolgen. In Nederland hebben we Utrecht dat ondanks een bekerfinaleplaats overal naast de pot pist en zo zullen er meer situaties zijn. Maar het is imo wel de minst oneerlijke oplossing die er is. De resultaten van vorig jaar nemen is nóg oneerlijker.

16 april 2020 om 17:59

Resultaten van vorig jaar nemen is natuurlijk absurd, want dan zijn er ploegen die dit jaar minder presteren die dan toch een beloning krijgen waar ze geen recht op hebben. Dus ben het met je eens.

Lijkt me terecht dat Sociedad boven Getafe eindigt momenteel. Ze hebben meer doelpunten gemaakt en meer wedstrijden gewonnen. Verder ook wel opvallend dat Atletico volgend seizoen waarschijnlijk dus EL zal spelen. Ze zullen wel meteen de topfavoriet zijn.

16 april 2020 om 15:52

ze hebben alleen niet allebei twee keer tegen dezelfde tegenstanders gespeeld en daarom ben ik ook geen voorstander van een eindstand bepalen op basis van een competitie die niet uitgespeeld is. dat is imo zwaar oneerlijk. plan dan als de Corona voorbij is een playoff in ofzo op neutrale grond tussen bepaalde clubs die strijden om iets

16 april 2020 om 15:58

Dan blijf je alle problemen houden toch? Dan bepaal je nog steeds wie er tegen elkaar zal moeten spelen voor zo een play-off op basis van een niet volledig afgespeeld seizoen. Een volledig eerlijke oplossing zal er nooit komen. Dus deze oplossing lijkt me nog wel het eerlijkst.

16 april 2020 om 15:59

Of gewoon het Europese seizoen van 2020/21 schrappen. Dan hoeven de clubs die geen CL of EL ticket krijgen, zich niet benadeeld te voelen. Dan is het ook een stuk makkelijker om een seizoen nietig te verklaren, zonder dat er clubs benadeeld worden en discussies ontstaan over wie wel of niet Europa in mag. Dan komt het rechtvaardigheid er veel meer van te pas. Niemand heeft dan iets gewonnen of verloren bij het nietig verklaren van nationale competities als je het Europese seizoen van 2020/21 schrapt. Er is dus wel degelijk een volledige eerlijke oplossing @lierse1997. Wel ben je als nationale bond dan afhankelijk van de Uefa, want uiteindelijk bepalen zij of CL en EL voor komend seizoen geschrapt wordt of niet.

16 april 2020 om 16:07

Sociedad voelt zich dan natuurlijk wel benadeeld, die missen dan namelijk de CL en de enorme inkomsten die er mee gepaard gaan.

16 april 2020 om 16:12

@lierse1997 daar heb je een punt idd. misschien maar heel het seizoen schrappen en een jaartje zonder Europees voetbal voor alle competities

16 april 2020 om 16:33

@lierse1997: Sociedad is helemaal niet benadeeld, want ze staan nu toevallig op de 4e plek, maar de competitie is niet uitgespeeld, dus is het ook geen plek die ze kunnen claimen. Zo simpel is het. Zeker als het seizoen nietig verklaard zou worden.

16 april 2020 om 17:18

Dan ben je toch benadeeld? Vanaf 0 beginnen, of vanaf de vierde plek met nog een paar maanden te gaan?

16 april 2020 om 17:48

@japie, maar dan benadeel je iedereen. Liverpool is bijvoorbeeld nog geen kampioen maar heeft zich al wel geplaatst vood de Cl.en dan ontrek je ook nog eens 3 miljard aan directe CL en EL inkomsten uit het voetbal en waarschijnlijk een zelfde bedrag wat de clubs aan eigen inkomsten mis lopen.

16 april 2020 om 17:59

@london Calling: Het is toch helemaal niet erg om 3 miljard euro uit het voetbal te halen? Het is i.i.g. niet een verlies die de Uefa zelf lijdt. Bovendien begroot geen enkele club in Europa op CL niveau, dus alle CL inkomsten die ze zouden krijgen, is een bonus. Die bonus missen ze dan dus als CL en EL van 2020/21 geschrapt wordt. Dan kan meer dan prima en is in mijn ogen het meest rechtvaardige en reã«le oplossing. De meeste virologen verwachten dat Europees voetbal in kalander jaar 2020 niet mogelijk is. Fifa is zelfs al bezig met schrappen van interlands in kalender jaar 2020. Dan moet de Uefa hierin ook meegaan door CL en EL te schrappen voor kalander jaar 2020. Het huidige EL en CL seizoen kan dan mooi worden afgerond in maart 2021.

16 april 2020 om 15:59

Wat maakt meer doelpunten nou uit? Helemaal niks. Bij hun gaat het om onderling resultaat. Dus zuur voor getafe omdat ze maar 1 wedstrijd tegen elkaar gespeeld hebben en Sociedad terecht boven hun eindigt. Maar niet omdat ze meer doelpunten hebben gemaakt.

16 april 2020 om 16:05

Gemaakte doelpunten is ook vaak een criterium om bij gelijke stand een bepaalde ploeg boven de andere te laten eindigen (aanvallend voetbal belonen en dergelijke). Het is gewoon, net als gewonnen wedstrijden die meetelt in het voordeel van Sociedad.

16 april 2020 om 16:20

Ik vind aanvallend voetbal belonen echt onzin. Je hebt nou eenmaal veel verschillende stijlen. Daarnaast kan de ene ploeg veel vaker scoren tegen de zwakke ploegen van de competitie. Ik vind onderling resultaat een veel betere graadmeter.

16 april 2020 om 16:24

Normaal wel ja, maar nu gaat dat over 1 wedstrijd. Dat kan dus gewoon een momentopname zijn. Ik kan zeker snappen dat ze dat niet laten doorwegen op andere dingen zoals gewonnen wedstrijden.

16 april 2020 om 17:20

Arsenal. Getafe heeft het duel met Sociedad gewonnen. Sociedad staat dus op doelpunten voor.

Als Ajax-fan zou ik dit natuurlijk lekker vinden en het is niet of de Champions League iets misloopt zonder het voetbal dat Getafe speelt. Wel eeuwig zonde dat een club als Atletico zal ontbreken, ik was dit jaar in het Wanda en de sfeer is daar ongeevenaard. Zonde!

16 april 2020 om 16:00

Ja want Atlético speelt onwijs mooi voetbal? Het is dezelfde categorie.

17 april 2020 om 14:38

Voetbal is geen jurysport natuurlijk, dan moet je maar naar het kunstschaatsen gaan.

17 april 2020 om 16:23

Alleen voor het prachtige stadion en de aanwezigheid van Joao Felix zou ik het al mooier vinden. Maar goed.. Ik hoop dat jij toch ook liever Atleti ziet dan Getafe?

17 april 2020 om 10:02

@ Fcb_catalunyaen weer een gefrustreerde reactie van een Ajacied, maar vervolgens wel verwijzen naar Atletico Madrid.juist beide clubs zijn een ster in verdedigen en doen dit heel compact. Bij een onderschepping kunnen zij heel snel een aanval opzetten. Je moet er van houden, maar elke speler weet wel precies wat er van hem wordt verwacht. Het geeft ook meteen aan dat de trainer elke speler meeneemt in zijn visie, zowel bij balbezit als bij balverlies.

17 april 2020 om 16:21

Gefrustreerd? Niet echt. Ik geef eerlijk toe dat het vanwege m'n Ajax-bril is. Daarnaast heeft Getafe toch een pak minder voetballend vermogen dan Atletico hoor. Voetballers als Joao Felix en Saul lik ik mijn vingers bij af, maar goed.

Flinke domper zou dat zijn voor getafe. Vooral financieel. Een groot verschil in euro’s. Beetje te vergelijken met az. Wint 2x van Ajax en zat echt in een flo. Ajax plaatst zich straks direct en az moet 3 rondes overleven wat waarschijnlijk niet gaat lukken.

17 april 2020 om 10:23

Misschien een beetje te vergelijken met AZ, maar die vergelijking gaat dan wel mank. Bij Getafe is het verschil tussen een CL of een EL ticket. Bij AZ gaat het om een directe CL plaatsing of voorrondes CL spelen (met nog steeds de kans CL te spelen). Daar zitten ook nog wat meer doelpunten verschil tussen. Je doet nu alsof AZ de beste kansen had op het kampioenschap, dat is statistisch gewoon niet zo. Ze maakten zeker kans op de titel, maar die was bepaald geen zekerheidje, zeker nu. Ook als je het seizoen nog zou kunnen uitspelen (lijkt me niet verantwoord of realistisch), was AZ inmiddels uit de flow, was de ziekenboeg van Ajax min of meer leeggestroomd. Ik hoop trouwens wel dat je ongelijk krijgt en AZ er toch in slaagt zich via die voorrondes te plaatsen voor de CL.

Volgens mij is niet Getafe, maar Atletico de grootste verliezer Als de competitie werd uitgespeeld was er een kans dat Getafe de CL plek zou veroveren, maar ook kans dat ze zelfs buiten EL plek zouden eindigen (of op EL voorronde plek)aan de andere kant is Atletico heel matig gestart, maar ze waren bezig aan goede inhaalrace. Ze eindigen elk jaar op een CL plek, en zijn zelfs vaker op de tweede plaats geeindigd dan Real, de laatste jaren dat Barca kampioen werd. En in CL kwamen ze altijd ver, met 2 finale plaatsen en nu weer titelverdediger uitgeschakeld. En het ene jaar dat ze niet door de groepfase van CL kwamen, werden ze EL kampioen. Dus de kans was redelijk groot dan ze weer op een CL plek zouden eindigen en zelfs niet ondenkbaar dat ze CL zouden kunnen winnen. Ben geen fan van Atm, maar met huidige stand zou ik eerder mijn geld op ATM zetten dan Sevilla, Sociedad of Getafe.

Jammer als Getafe niet in de Champignons league kan spelen, de Nederlandse clubs kunnen nog veel leren van hun winnaarsmentaliteit.

Er moet gewoon een beslissing komen. En ja, die zal onwijs onterecht zijn voor sommige clubs, voor de anderen weer niet en sommige profiteren ervan. Dus we kunnen stoppen om constant aan te halen ‘het is niet eerlijk’. Het leven is niet eerlijk. Helaas, maar zo is het nou eenmaal.

17 april 2020 om 14:40

Precies. Alfabetische volgorde pakken, en niet meer zeuren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Barcelona

4928 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
3.Sevilla4818
4.Barcelona4728
Voor de complete stand: LaLiga
SpelersPositieW
F. de JongMiddenvelder243
PedriAanvaller242
A. GriezmannAanvaller226
L. MessiAanvaller2216
M. BraithwaiteAanvaller202
TrincãoAanvaller203
Jordi AlbaVerdediger211
Voor de complete selectie: Clubpagina Barcelona.

0 fans
Coach, 56 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 24 februari
West Ham United heeft een gigantisch prijskaartje om de nek van Declan Rice gehangen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren