‘Toen Van Persie vertrok werd ik wel boos, het was een soort statement’

Maandag, 30 maart 2020 om 14:05Robin Bruggeman • Laatste update: 14:04

Bacary Sagna was in het verleden een belangrijke speler voor Arsenal. De rechtsback koos er in 2014 echter voor om op transfervrije basis de overstap te maken naar Manchester City, waar hij drie seizoenen zou blijven. Sagna koos mede vanwege de handelswijze van Arsenal rondom het verlengen van zijn contract voor the Citizens, maar vertelt in gesprek met Goal dat ook het vertrek van Robin van Persie naar Manchester United een grote rol heeft gespeeld.

“Toen Cesc Fàbregas vertrok (naar Barcelona, red.) werd ik niet boos, dat zat er duidelijk aan te komen. Ik werd ook niet boos toen Samir Nasri vertrok (naar Manchester City, red.), maar toen Robin vertrok wel. Het was net alsof de club een statement wilde maken. Hij vertrok op een manier die niemand begreep, hij deed het geweldig”, blikt Sagna maandag terug.

“Hij was een ander soort speler, een beest op het veld, een doelpuntenmachine. Toen hij vertrok, vroeg ik me af waarom Arsenal niet meer probeerde te doen om hem aan boord te houden. Zelfs als het hen veel geld had gekost, hadden ze het moeten doen omdat het ook geld kost om een andere speler te halen. En als je dan iets wil winnen, zal die speler eerst tijd nodig hebben om zich aan te passen”, gaat Sagna verder. “Zijn vertrek begreep ik niet, net als dat van Alex Song. Zij vertrokken op hetzelfde moment en ik hoorde het via de Franse pers. Dat maakte me erg boos.”

Vanwege de teleurstelling over het vertrek van deze spelers en de manier waarop Arsenal omging met zijn aflopende contract koos Sagna uiteindelijk zelf ook voor een nieuw avontuur. Pas nadat Sagna in een interview zich over zijn toekomstplannen had uitgelaten, meldden the Gunners zich om over een nieuwe verbintenis te praten: “Dat voelde niet natuurlijk en ik voelde me helemaal niet comfortabel.”

“Dit heeft me pijn gedaan, zowel als speler als op persoonlijk vlak, ik heb altijd mijn best gedaan. Ik heb tussen 2008 en 2014 nooit ergens om gevraagd. Ik heb ook niet bij de club aangeklopt voor een nieuw contract. Ik heb mijn contract gerespecteerd, maar de manier waarop ik uiteindelijk vertrok was wel een beetje smerig. Ik vond het niet leuk, ik voelde me niet meer op mijn gemak. Er was iets geknapt in mijn hoofd”, sluit hij af.


Poll

Vind jij dat Arsenal meer had moeten doen om Robin van Persie aan boord te houden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

13 reacties (laatste reactie door el fenomeno)

Toch zonde dat je dit soort verhalen wel vaker hoort bij Arsenal in die periode. Vaak lijken ze rijkelijk laat te zijn met praten over een nieuw contract, waardoor spelers al verder aan het kijken zijn. Vaak heb je natuurlijk te maken met ego's, die toch een beetje gekrenkt zijn als je ze niet belangrijk laat voelen (dit is overigens geen statement van mijn kant, puur een constatering). Op zakelijk gebied lijkt Arsenal toch erg vaak tekort te schieten, zeker wanneer je van spelers hoort dat ze wel wilden blijven maar geen aanbieding kregen of pas zeer laat. In het geval van Sagna heeft ook meegespeeld dat Arsenal toen spelers van boven de 30 alleen een contractverlenging van 1 jaar deed, terwijl velen 2 dan wel 3 jaar wilden. Gelukkig lijken ze van dat beleid af te zijn gestapt en wordt er nu gekeken naar de daadwerkelijke invloed van de desbetreffende spelers, niet zozeer de leeftijd die leidend moet zijn.

30 maart 2020 om 14:46

Mwah vind het niet zo zeer te maken met ego's maar meer met gebrek aan respect (of onkunde) van uit de kant van de werkgever.ik vind het volkomen logisch dat er dan spelers zijn die hu heil elders zullen zoeken,

30 maart 2020 om 15:16

Tja, dat hangt in mijn optiek af van hoe het precies is verlopen. Dat zullen we helaas nooit weten. In mijn ogen zit er wel een gedeelte van ego bij, want Sagna (hem even als voorbeeld) had natuurlijk zelf ook kunnen aangeven: ''waarom praten jullie niet met mij over een contractverlenging?'' Iets in die richting. Ik vind het logisch hoor dat Sagna zijn heil elders zocht (en met hem vele anderen), maar ik vind dat er wel een deel ego in zit met dat de club ''naar hen'' moet komen. En met hoe het is verlopen bedoel ik: Wanneer heeft Arsenal Sagna benaderd en wanneer had hij het zelf verwacht en wanneer had hij al besloten om weg te gaan? Maar goed, dat is allemaal hypothetisch. Vooropgesteld is dat het vorige (huidige heb ik deze verhalen nog niet over gehoord) bestuur op meerdere vlakken er een zooitje van heeft gemaakt.

Ik herinner me nog erg goed de bakken vol kritiek die Robin kreeg. Jammer voor hen die er van walgden, maar ik was wel groot supporter van zijn vertrek bij Arsenal. Robin zag zelf ook dat er niks te winnen viel met het net-niet-Arsenal. Een topkeuze geweest van hem om naar Manchester United te vertrekken. Opnieuw topscorer geworden en ook nog eens de landstitel, deels aan zijn hand, behaald. Dan was een vertrek bij Arsenal achteraf gezien dus nog veel meer dan terecht!

30 maart 2020 om 14:46

Achteraf gezien had die eigenlijk al veel eerder weg moeten gaan, wellicht had die zich dan nog meer kunnen ontwikkelen.

30 maart 2020 om 15:00

Van Persie was nogal blessuregevoelig, dus ik twijfel daaraan. Verder was hij al de beste spits in de PL in zijn laatste jaren bij Arsenal.

30 maart 2020 om 15:31

@El Fenomeno. In principe heeft van Persie zich niet echt ''meer'' ontwikkeld bij United. Dat seizoen daarvoor bij Arsenal presteerde hij beter en dat seizoen daarvoor was hij ook al top. Het verschil zat hem in het team. Het team van United presteerde beter, met behulp van van Persie natuurlijk. Dus ik ben niet van mening dat hij zich dan nog meer had kunnen ontwikkelen.

30 maart 2020 om 15:39

Dat die in het seizoen ervoor een paar doelpunten meer maakte betekent niet dat die beter presteerde. De Van Persie in zijn eerste seizoen bij United was nog beter.

30 maart 2020 om 17:22

Waarin was die beter dan? Wat deed hij 'meer' dan het seizoen ervoor bij Arsenal? Leg het eens uit, want ik snap het namelijk niet. En kom dan niet met dat hij ze de landstitel schonk, want daar heb je de andere teamgenoten ook bij nodig. Bij Arsenal scoorde hij meer, maar kon daarmee niet compenseren voor zijn slechtere teamgenoten en won daarom ook de titel met Arsenal niet.

30 maart 2020 om 15:39

Kritiek? Die kwam pas later. RvP was voor mij en vele andere gooners een eindbaas, een geweldenaar die hard op weg was om een clublegende te worden.

Er zijn zoveel verhalen waarin de vertrokken sterkhouders hun waardering en liefde voor Arsenal uitspreken. Ook blijkt daaruit dat ze helemaal niet perse weg wilden, maar dat de handelswijze van het bestuur en het gebrek aan perspectief hen naar de uitgang dreef. Dat blijft eeuwig zonde. Het is het falende bestuur dat debet is aan de huidige neergang.

Blijkt maar weer dat Arsenal in die tijd (en daar zijn ze nog niet van hersteld) nooit heeft bedacht dat als je prijzen wilt winnen, je moet investeren in je groep door toppers te kopen die je talenten op sleeptouw kunnen nemen. Maar zij besloten hun topspeler te laten vertrekken en daar kwam niets voor terug. Sterker nog, ze maakten hun concurrent kampioen door dit te doen.

30 maart 2020 om 15:21

@feye88. Er zit wel enige nuance in natuurlijk. Ik denk dat een betere constatering is: Arsenal heeft altijd het braafste jongetje van de klas willen zijn, waardoor ze bepaalde zaken ''niet konden'' realiseren. Ik denk namelijk dat ze zich wel degelijk realiseerden dat die toppers nodig waren, alleen ''konden'' ze dat niet bekostigen met de bouw van het stadion en de FFP etc. Met de aanhalingstekens bedoel ik met name dat het kunnen met name te maken had met in hoeverre je letterlijk alle regels wilt volgen. Arsenal heeft het Emirates gebouwd, extra snel de lening afgelost en in die periode extra zuinig gedaan met het geld ten behoeve daarvan. Dat heeft ze financieel op een cruciaal punt de das om gedaan, namelijk op het moment dat het aanhaken of afhaken was. Het is in ieder geval wat genuanceerder dan jij doet voorkomen. Plus een falend bestuur en een eigenaar die geen zak om de club geeft.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Arsenal

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
8.Everton523
10.Arsenal499
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
A. LacazetteAanvaller2813
N. PépéAanvaller265
B. LenoKeeper310
E. NketiahAanvaller172
MartinelliAanvaller111
Voor de complete selectie: Clubpagina Arsenal.

1668 fans
Aanvaller, 37 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Feyenoord 25 16 0 1
2017/2018 Feyenoord 12 5 0 0
2017/2018 Fenerbahçe 2 0 0 0
2016/2017 Fenerbahçe 24 9 4 0
2015/2016 Fenerbahçe 31 16 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Topvoetballers vinden het hard, ik weet dat Frenkie elke aflevering kijkt’

Soufiane Touzani is op een missie: hij wil de voetbalpleintjes weer van hun ouderwetse glorie voorzien. Vroeger, toen de 34-jarige straatvoetballer zelf nog kind was, voelde het betonnen veldje als een...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren