Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Koeman velt intern oordeel over plannen Van der Zee: ‘Nee, dat is niet laf’

Laatste update:

Ronald Koeman heeft intern bij de KNVB zijn zegje gedaan over een plan dat mogelijk in het jeugdvoetbal geïntroduceerd gaat worden. Volgende maand wordt er beslist of bij wedstrijden van kinderen tot derten jaar geen uitslagen en standen meer worden bijgehouden, zoals nu al het geval is bij kinderen tot en met tien jaar. Het idee van directeur amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee heeft in de media al veel kritiek te verwerken gekregen en ook de bondscoach van het Nederlands elftal lijkt geen voorstander te zijn.

Koeman benadrukt in geprek met De Telegraaf dat vanwege de uitbraak van het coronavirus dit niet de tijd is om zich uit te laten over ontwikkelingen in het jeugdvoetbal. “Maar iedereen die mij een beetje kent, weet hoe ik denk over winnen en verliezen”, aldus de keuzeheer van Oranje. Grote kopstukken uit de voetbalwereld als Ruud Gullit, Dick Advocaat, Willem van Hanegem, Dirk Kuyt en Henk ten Cate spraken zich in de media al uit tegen de plannen van de directeur amateurvoetbal.

De bondscoach vindt dat hij zich niet openlijk moet gaan mengen in de discussie. “Nee, dat is niet laf. Het is niet gepast om me er nu mee te bemoeien”, stelt Koeman. “Maar je mag ervan uitgaan dat ik intern bij de KNVB mijn zegje over dit onderwerp zeker heb gedaan.” De oud-voetballer van onder meer Ajax, PSV en Barcelona sluit dan ook niet uit dat hij zich in de nabije toekomst wel openlijk zal uiten over het onderwerp.

Eerder deze maand schoot Advocaat het idee af in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Dat is dus het probleem hier in Nederland, het gaat wel om winnen of verliezen”, zei de trainer van Feyenoord. “Daar word je sterk van. Als je verliest, moet je nog sterker worden. Dat hebben ze daar waarschijnlijk toch nog niet zo goed in de gaten. Maar als je dat niet begrijpt. Ik weet niet wie die heeft verzonnen, maar dit echt een heel slecht idee.”

Ben jij voor of tegen het plan van Jan Dirk van der Zee?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Zou wat zijn als je werknemers in de pers commentaar gaan leveren op je bedrijfsstrategie.

30 maart 2020 om 08:34

Want je moet zeker zo'n suffe jaknikker zijn...

30 maart 2020 om 09:24

Want als je kritiek intern houdt ben je een jaknikker ?

30 maart 2020 om 08:41

Hij doet het impliciet toch, wat weer typisch Koeman is. En dan de redenatie dat het niet gepast is vanwege Corona om je nu uit de laten over de ontwikkeling van jeugdspelers! Wat heeft dat in hemelsnaam met elkaar te maken??

30 maart 2020 om 14:27

Deze werknemer heeft zeer waarschijnlijk aanzienlijk meer voetbalverstand dan iedereen binnen de Knvb die over dit onderwerp gaat. Dan is dat zo gek nog niet. De Knvb is het al jaren kwijt en laten nu weer hun oren hangen naar psychologen die hun minutes-of-fame willen hebben in plaats van naar de voetballende Nederlander.

Ik was in de veronderstelling dat met " uitslagen niet bijhouden " werd bedoeld dat ze niet meer werden gepubliceerd en dat ze wel gewoon zouden meetellen en er aan het eind van het seizoen gewoon een kampioen zou worden aangewezen. En dat leek me juist een prima idee omdat de spelertjes dan vrijuit zouden kunnen spelen en dat goed zou zijn voor hun ontwikkeling. Al kunnen de uitslagen van de eigen wedstrijden natuurlijk zelf worden bij gehouden en zouden die ook kunnen worden uitgewisseld door de clubs. Ik heb laatst echter gelezen dat die uitslagen in werkelijkheid worden geschrapt. En dat vind ik dan weer een slecht idee omdat het competitie element de essentie weergeeft van iedere sport, dus ook voetbal. Het is natuurlijk vrij belachelijk als je je als kind het snot voor de ogen speelt om de wedstrijd te winnen en als dat gebeurt, die overwinning niet wordt beloond. Daarmee neem je een flink stuk motivatie weg en dat kan volgens mij nooit de bedoeling zijn. In eerste instantie begreep ik niet zoveel van de negatieve reacties omdat ik de maatregel verkeerd had geinterpreteerd. Nu die onduidelijkheid is weg genomen, ben ik het er volkomen mee eens.

30 maart 2020 om 08:28

De grote vraag is natuurlijk of kinderen van 11 jaar daadwerkelijk de snot voor hun ogen spelen om te winnen, of omdat ze voetballen leuk vinden. Vaak zijn het volwassenen die hun zichzelf verplaatsen in kinderen, en zelfs wedstrijden beïnvloeden om er voor te zorgen dat hun kinderen winnen. Als je af en toe ouders hoort coachen waardoor kinderen met lood in hun schoenen spelen, trainers de grootste en sterkste jongens opstellen om te winnen, etc, etc. Ik weet niet of dit een oplossing is, het is een moeilijke kwestie, maar ik snap de argumenten wel.

30 maart 2020 om 08:30

Advocaat en andere trainers kijken met de blik van topcoach. De Knvb heeft echter meer dan een miljoen leden, waarvan nog geen procent kans maakt om in het betaalde voetbal terecht te komen.

30 maart 2020 om 08:57

Ikzelf vond het prachtig om te winnen, kon ik er mooi over vertellen bij opa/oma en klassenrondje op school. En al werd er verloren, ach ja dat was jammer. En vaak kon je dan gewoon nog zeggen, ik heb 5-0 verloren maar wel penalty gescoord. En kampioenschap vieren was toch prachtig. Patatje met aa'tje en nog een uitje met het team. Dat ouders er niet mee om kunnen gaan, ik weet niet of dat veranderd. Willen alsnog zien dat hun kind zo goed is.

30 maart 2020 om 09:02

Als ik bij mijn zoontje kijk zijn vooral de kinderen die het hardst mee tellen en continue vragen hoeveel het staat. Je hebt wel eens fanatieke ouders maar zoals jij het omschrijft heb ik nog nooit mee gemaakt. Tegenwoordig spelen ze ook maar 4 wedstrijden om daarna 3 weken niet te spelen en opnieuw ingedeeld te worden in een ander poultje. De ideeën worden slechter en slechter bij de knvb.

30 maart 2020 om 09:25

Ik ook hoor. En in de praktijk worden de scores (en zelfs de standen) alsnog bijgehouden door de ouders/leiders. Persoonlijk ben ik van mening dat de Knvb de focus moet leggen op het ontwikkelen van talenten zelf, in plaats van dit te manipuleren door de standen niet bij te houden. Maar ik snap de discussie wel. Ik zie namelijk wel geregeld leiders en ouders zorgen voor een omgeving die zorgt voor veel te veel druk. Vrijuit kunnen voetballen is op zo'n leeftijd wel een vereiste lijkt me.

30 maart 2020 om 09:32

" De grote vraag is natuurlijk of kinderen van 11 jaar daadwerkelijk de snot voor hun ogen spelen om te winnen, of omdat ze voetballen leuk vinden ". Met het snot voor de ogen spelen, bedoel ik dat natuurlijk niet letterlijk, maar dat ze hun ziel en zaligheid erin gooien om te winnen. En natuurlijk spelen ze in de eerste plaats omdat het leuk is, maar wat het leuk maakt, is juist het competitie element. Dat is bij kinderen niet anders dan bij volwassenen. Het is bij kinderen belangrijk om ervoor te zorgen dat ze het leuk blijven vinden en dat dat doe je door er niet teveel druk op te leggen, maar dat kan ook heel goed zonder het competitie element weg te nemen.

30 maart 2020 om 09:36

Het probleem met de ouders verhelp je er denk ik niet mee. Die willen dat hun kind de beste is/of in het hoogste team moet, dus moet er alsnog gepresteerd worden.

30 maart 2020 om 11:18

Je wilt winnen, kampioen worden. Dat is waarom je een spel doet, of het nu Monopoly is of voetbal. Maar geen score bijhouden, ik vind het helemaal niets. Een voetbalclub heeft meerdere elftallen, komt een jeugdspeler er niet aan te pas omdat hij niet mee kan komen, dan is een lager elftal een uitkomst waarna hij wel gewoon mee kan komen.

30 maart 2020 om 11:33

Nee ik weet niet of het nog zo is, maar toen mocht iedereen na de wedstrijd nog een penalty nemen. Als je die dan gewoon scoorde, had je gewoon weer wat leuks te vertellen op school. Dan was de verliespartij bijzaak.

30 maart 2020 om 11:46

Het grote verschil ligt in de prestatie en de recreatieve teams, zeker in de jeugd. Er zijn teams met talent en die willen presteren, beter worden. Daar moet je zeker de stand bijhouden. Daarnaast heb je de lagere jeugdteams met spelertjes die een teamsport leuk vinden en voetbal niet stom. Het gevaar hierin ligt dat je voetbal ook ineens niet 'stom' moet maken door winnen of verliezen te benadrukken. Het ligt dus aan de jeugdbegeleiding om hiermee om te gaan. Een stand bijhouden heeft hierin weinig invloed. Wat ik wel een goed element vindt, is om mini competities te spelen en op basis van de resultaten (die achter de schermen dus wel worden bijgehouden) na de herfst en / of winter meer teams van gelijke sterkte in een competitie te zetten.

30 maart 2020 om 14:24

Die hele Knvb is het ook al jaren kwijt. Ze willen zo graag vernieuwend zijn en laten die plannen opstellen door mensen die waarschijnlijk zelf nooit een bal hebben getrapt. Jeugdspelers gaan tegenwoordig van team naar team, van poule naar poule en spelen meestal nog geen half volledig seizoen in dezelfde ploeg. Zeer verwarrend en totaal onnodig. De Knvb is er hard mee bezig om de sport uit voetbal te halen, vooral in het amateur-(jeugd)voetbal.

30 maart 2020 om 11:14

Voor de goede orde:je bent heteens met de kritiek op het plan en dus niet met het plan zelf.

30 maart 2020 om 11:40

" Voor de goede orde:je bent heteens met de kritiek op het plan en dus niet met het plan zelf ". Dat is de juiste conclusie. Ik was het er in eerste instantie wel mee eens omdat ik dacht dat uitsluitend om de publicatie van de uitslagen ging en dat die uitslagen zelf gewoon zouden blijven staan en aan het eind van het seizoen een club kampioen zou zijn. Bij nader inzien bleek dat men met " het niet bijhouden " van de uitslagen in werkelijkheid het schrappen van die uitslagen bedoelde, het is mij een raadsel waarom dat niet gewoon werd gezegd. Met het schrappen van de uitslagen, haal je het competitie element uit een wedstrijd en daarmee ontdoe je in mijn beleving de sport van haar ziel. En dat is dus geen goed idee.

Als er 1 ding is wat net name ontbreekt bij het Nederlandse voetbal de afgelopen generaties is het wel de winnaarsmentaliteit en waarom we tot nu toe altijd de eeuwige tweede zijn. Voetbaltechnisch kunnen we mee met de besten ter wereld, maar er mag wel wat meer klootzakken opgeleid worden die weten wat ze moeten doen om een overwinning binnen te halen. Het afschaffen van scores leidt naar mijn mening tot een ‘het zal allemaal wel’-generatie. Geen scores betekent geen prijzen om voor te spelen, geen saamhorigheidsgevoel bij een overwinning en nederlaag, geen druk om te presteren en geen voorbereiding wanneer je wel voor de grote knaken gaat spelen.

30 maart 2020 om 08:32

Je snapt dat de generaties die tweede (2010, wellicht bedoel je 2014) zijn geworden niet de onderwerpen van dit gesprek zijn? Volgens jouw redenatie zou er juist wel wat moeten veranderen.ik denk dat het probleem eerder ligt in het feit dat we nauwelijks aanvallende wereldspelers hebben gehad na de lichting Van Persie, Sneijder en Robben. Technisch is het allemaal nog niet zo fantastisch imo.

Die kinderen tellen toch zelf mee en weten echt wel wie er heeft gewonnen en verloren.

30 maart 2020 om 09:18

Dus waarom de uitslagen schrappen?
Belachelijk idee, kinderen van 11 en 12 gaan steeds meer voetballen om te winnen. Er zal altijd een enkeling zijn die het voor de fun doet maar merendeels willen winnen. Dat ze soms dan verliezen tergt ze juist waardoor ze de volgende wedstrijd weer hun best doen om te winnen.

30 maart 2020 om 14:20

Precies. Ik heb zelf kampioenschappen meegemaakt en ik heb tegen degradatie gestreden, maar in beide gevallen brengt dat een fanatisme met zich mee. Dat heb je nodig om te groeien binnen de sport. Je kweekt een mentaliteit en dat is belangrijk, zeker voor de jongens die profvoetballer willen en/of kunnen worden.

En de volgende stap is om de penalty zo vaak te nemen totdat je hebt gescoord....

Het hele leven draait uiteindelijk om voorspoed en tegenslagen en er is niks mis mee om onze kinderen ook te leren omgaan met winnen en verliezen.

Ik snap niet goed waar veel mensen zo moeilijk over doen. Zodra ze naar een groot veld gaan, gaan de standen toch gewoon meetellen? Alsof je voor je 12e een winnaarsmentaliteit getraind moet hebben. Dat kan ook prima tussen 12 en 18 toch? Het idee lijkt mij prima. Dit idee past namelijk binnen een maatschappelijk doel om gezondheid door bewegen te bevorderen. Voor de mindere goden wordt het zo een leuke beweegactiviteit in plaats van een competitieve sport waar ze bij afhaken.

30 maart 2020 om 11:20

Daar heb je de lagere elftallen voor. De hogere elftallen zijn voor degene die de beste willen worden, die kampioen willen worden. Het is helaas een trend in Nederland om de verschillen tussen kinderen weg te poetsen. De een mag niet slimmer zijn dan de ander. De een mag niet beter kunnen leren dan de ander. De een mag niet beter voetballen dan de ander. Dit voornemen past goed bij de aloude middenschool van de Pvda, alle kinderen tot hun zestiende hetzelfde onderwijs. Want we willen geen verschillen toch?

30 maart 2020 om 11:49

Goed punt, Speedy!prestatieteams (selectie) en lagere, recreatieve teams. Biedt beide aan!

30 maart 2020 om 11:57

Is vaak al zo hoor, meestal heb je een of twee selectie elftallen en de rest is recreatie. Selectie elftallen trainen twee keer of vaker per week. Recreatie maar een keertje waarbij velen geeneens komen opdagen. De keuze is aan de ouders en spelertjes zelf, wat willen ze. Serieus voetballen of gewoon lekker ballen zonder verplichtingen.

30 maart 2020 om 14:16

Helemaal mee eens. Je krijgt op die manier een schijnrealiteit die voor niemand goed is. Je kunt er beter achter komen waar je staat als je nog relatief jong bent. Als je met 16 jaar pas doorkrijgt hoe slecht je er eigenlijk voorstaat, kan dat veel meer schade toebrengen. Pubers zijn al niet de meest stabiele persoonlijkheden en op die leeftijd word je al geacht om naar volwassenheid toe te groeien...

30 maart 2020 om 20:38

Welke lagere elftallen bij een dorpsclub? Niet iedereen woont in Amsterdam. Ik snap echt het probleem niet om geen stand bij te houden. De spelers die het willen weten, zullen het wel weten. De anderen doen gewoon leuk mee. Teams zullen nog steeds naar niveau ingedeeld worden. De weerstand voor de beste spelers zal dus nog steeds het hoogste blijven. Pas vanaf hun 12e gaat het echter om winnen. Daarvoor om spelen.

30 maart 2020 om 23:18

Maak je voor een dorpsclub een uitzondering. In de normale steden kan je gewoon splitsen in selectie elftallen en recreatie elftallen.

Als leider/coach van een JO10 team spelen we nu al zonder de stand bij te houden. Het is mij echt 100% meegevallen. De kids willen nog steeds de wedstrijden winnen, alleen de druk van het kampioen worden is weg. In mijn ervaring is/was dit toch iets waar kids veel mee bezig waren, sommige zelfs dagen voor een wedstrijd. Of dit nu vanuit ouders kwam of het kind zelf, het creërde ontzettend veel onnodige druk wat vaak ten koste ging van het voetbalplezier en de kwaliteit. Ik ben er blij mee.

30 maart 2020 om 20:41

Mooi dat je dit deelt. De angst om te veranderen speelt veel mensen parten. In het lijstje in het bericht zie ik ook weinig innovatieve denkers. Een hele grote groep gaat er waarschijnlijk gewoon in mee als het eenmaal doorgevoerd is.

Ik vind het sowieso een ontzettend idiote regel, bedacht door mensen die schijnbaar zelf nooit een bal hebben aangeraakt. Het feit dat je kampioen kunt worden, wedstrijden kunt winnen en kunt zien en ervaren wat je daar zelf aan bij kunt dragen, zorgt er juist voor dat het spel zoveel leuker wordt. Je hebt het gevoel dat je ergens voor speelt en je probeert als team beter te worden op beter te presteren. Als dat wegvalt, heb je geen sport meer en is het gewoon een bezigheidje. Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar zolang ik me kan heugen, wou ik al winnen wat er te winnen valt en zelf zo goed mogelijk presteren. Dat hoort nou eenmaal bij sport.

Lachwekkend idee dit, maar ook Koeman vind ik juist de persoon die zich openlijk hier tegen moet uitspreken.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren