Het Spaanse volk is kraakhelder: liefst 94 procent wil Iker Casillas

Zondag, 19 januari 2020 om

Iker Casillas wordt mogelijk de nieuwe president van de Spaanse voetbalbond (RFEF). El Partidazo de COPE meldde dat de 38-jarige legende van Real Madrid door Javier Tebas, baas van LaLiga, naar voren wordt geschoven als kandidaat om het op te nemen tegen de huidige president Luis Rubiales. Voetbalminnend Spanje ziet de komst van de doelman bij de RFEF helemaal zitten. Bij een enquête van Marca was de stem van het volk overduidelijk: de wereldkampioen van 2010 vergaarde 94 procent van de stemmen, Rubiales moest het doen met 6 procent.

Door Tim Siekman

Casillas is momenteel nog actief bij FC Porto. De doelman kreeg in mei 2019 tijdens een oefensessie een hartaanval en moest een halfjaar herstellen voordat hij in november weer op het trainingsveld verscheen. De ervaren sluitpost wacht nog steeds op zijn eerste minuten na het nare voorval en het is goed mogelijk dat hij nooit meer onder de lat verschijnt in een officieel duel. De weg lijkt zodoende vrij voor Casillas om voor zijn kans te gaan bij de Spaanse voetbalbond, hoewel hij nog wel een functie vervult in de technische staf van FC Porto.

El Partidazo de COPE gaf deze week aan dat de flamboyante Tebas de 167-voudig international naar voren wil schuiven als enige tegenkandidaat voor Rubiales. Marca heeft snel op dit nieuws ingespeeld. Op de vraag van de grootste sportkrant van Spanje of Casillas een goede president van de RFEF zou zijn, antwoordde 93 procent van de lezers bevestigend. Het antwoord op de vraag wie een hypothetisch duel tussen Casillas en Rubiales zou moeten winnen, was met 94 procent van de stemmen voor de ervaren doelman nóg overtuigender. De lobby voor Casillas is sterk van start gegaan.

Luis Rubiales
Naast Tebas hoopt ook David Aganzo, voormalig ploeggenoot van Casillas bij Real en tegenwoordig president van de spelersvakbond in Spanje (AFE), dat de keeper aan de slag gaat bij de RFEF. "Als president van de spelersvakbond wil ik steevast graag zien dat de voorzitters van de bond voetballers zijn", zegt de oud-aanvaller, geciteerd door Marca. "Iker ken ik al meer dan dertig jaar. Hij houdt van voetbal, net als Rubiales. Ik denk dat het ook democratisch is als er meer dan één optie is voor het voorzitterschap bij de RFEF." De volgende verkiezingen zijn waarschijnlijk in maart. Als Casillas afziet om een gooi te doen naar het voorzitterschap, dan wordt Rubiales automatisch verkozen tot president voor de komende vier jaar vanwege het ontbreken van een andere opponent.

Niet iedereen in Spanje zal de mogelijke herverkiezing van Rubiales met open armen ontvangen. De opvolger van de aan corruptie gelinkte Ángel María Villar is naast enkele bobo's zoals Tebas ook niet alom geliefd bij het volk, mede vanwege zijn handelen bij het ontslag van Julen Lopetegui bij het nationale elftal van Spanje in 2018. Rubiales was nog maar net president van de RFEF toen hij te horen kreeg dat Lopetegui na het WK aan de slag zou gaan bij Real Madrid. "Real zocht de beste trainer, prima. Maar we hoorden het pas vijf minuten van tevoren dat hij na het WK zou vertrekken. Dan moet je kordaat optreden, dit is niet te accepteren."

Zijn gekibbel met Tebas over bijvoorbeeld het afwerken van duels in de Verenigde Staten wordt eveneens aangeduid als een minpunt, terwijl er juist nu ook nog een rechtszaak loopt tegen Rubiales. Mogelijk moet de bondsvoorzitter 21.000 euro betalen voor het toedienen van blessures aan de ribben en pols van een architecte. De vrouw in kwestie, die het huis van Rubiales in Valencia renoveerde, werd naar eigen zeggen in juli 2017 op 'gewelddadige wijze' geduwd en vastgegrepen door de president van de RFEF. Volgens de vrouw had ze 262 dagen nodig om volledig te herstellen van de kwetsuren, terwijl ze tegelijkertijd claimt dat ze door het incident te maken had met posttraumatische stressstoornis.

Iker Casillas
Waar de 42-jarige oud-verdediger van onder meer Levante geen schoon blazoen heeft, is er voor Casillas geen vuiltje aan de lucht. Hoewel de doelman met Real tussen 1999 en 2015 heel veel prijzen won en zodoende wordt beschouwd als een clublegende, wordt hij ook door tegenstanders van de Koninklijke gepruimd. De tendens is namelijk dat Casillas veel heeft betekend voor het Spaanse voetbal, onder meer met de WK-titel in 2010 en de gewonnen EK's van 2008 en 2012. Daarnaast weet iedere Spaanse voetballiefhebber dat Casillas als perfect uithangbord kan dienen voor de rest van de wereld.

Een treffend voorbeeld is de verrassing die de veteraan in petto had voor Miguel Van Damme tijdens het Belgische Gala van de Gouden Schoen afgelopen week. De Spanjaard stak de tegen leukemie strijdende doelman van Cercle Brugge een hart onder de riem met een hartverwarmend filmpje. De zichtbaar geëmotioneerde Van Damme was positief verrast. "Ik ga elke week op controle en de dokters zijn toch telkens positief. Of ik dit jaar nog zal voetballen? Hopelijk wel, maar ik denk dat ik eerder op volgend jaar zal mikken. De steunbetuiging van Casillas doet natuurlijk heel veel deugd. Ik heb thuis shirts van hem hangen. Casillas is een voorbeeld en een inspiratiebron."


Poll

Verwacht jij dat Iker Casillas ooit president van de Spaanse voetbalbond gaat worden?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

19 reacties (laatste reactie door xochitlchvilicek)

Lijkt me een prachtige kandidaat voor deze functie alleen weet ik niet welke competenties iemand moet hebben om zo een functie uit te voeren. Mensen puur op naam functies geven werkt helaas niet altijd goed namelijk. Maar lijkt me wel een verademing ten opzichte van Rubiales die niet de beste indruk gaf in de hele zaak Lopetegui. Mocht hij deze functie (nog) niet ambiëren hoop ik hem terug te zien bij Real, een echte clublegende en ook nog eens met een leuke uitstraling (itt een Piqué of Ramos), dat kan elke club gebruiken.

Je gunt deze legende al het moois. Gelukkig is hij zo goed als hersteld . Bijna iedereen wil hem dus op die positie. Ben benieuwd wat hij zelf wil. Had hem graag in het bestuur gezien van real Madrid. Vind die angel niet zo. Wie weet in de toekomst.

18 januari 2020 om 12:02

MC / Bedoel je soms Ángel Luis Heras Aguado? Dat was onze oudste member die nog werkzaam was voor Real Madrid (hij was member nummer 1807 sinds Real Madrid members toeliet) en hij is overleden aan het eind van 2018 en hij was met name betrokken bij de Real Madrid foundation. Dit is echt een held, ik hoop dat je iemand anders bedoelt vriend (Y)

19 januari 2020 om 02:00

Nee bedoel José angel sanchez. Dat is de technische directeur van de club. Bij onderhandelingen mbt koop en verkoop is hij degene die gestuurd word. Een belangrijke persoon in het bestuur ken je vast wel. Hij heeft o.a de onderhandelingen gedaan van jovic en hazart

19 januari 2020 om 13:10

Mc/ Ja die ken ik, onze managing director is dat. Ik vind dat hij Florentino de laatste tijd echt goed heeft bijgestaan. Hij heeft hem van al die zieke koopwoede afgekregen en gezegd dat we beter op een andere manier door kunnen gaan omdat clubs de gekste bedragen voor spelers als wij langs komen. Hij is een underground key-person bij Real Madrid, je vindt op het web bijna niets over hem

Er waren 2 keepers die ik nog graag een keer live aan het werk zag, Buffon en Cassillas. Beiden omdat ik het geweldige sportmensen vind. Buffon is mij al gelukt, een kleine 2 jaren terug tijdens Juventus -Milan (3-1) Casillas is als gevolg van zijn hartaanval niet gelukt. Ik hoop stiekem nog op een "afscheidswedstrijd" . Mooi als Cassillas een vooraanstaande functie krijgt in Spanje. Ik hoop alleen niet dat hij verwordt tot een soort Michel Platini, die zijn goede naam als voetballer volledig heeft vergooid met zijn stinkende zaakjes bij de Uefa.

Casillas voor president omat hij langere tenen heeft?? Grapje maar wat zegt het niveau als keeper nou over de kwaliteiten die nodig zijn om een voetbalbond van een groot land te leiden?? Laat hij zich eerst bewijzen in minder op de voorgrond tredende functies.

18 januari 2020 om 12:33

Inderdaad, die verfoeide teen van hem! 😊

Heb ik nu zo scheel gelezen? Maar volgens mij staat er in heel het stuk niks over wat Casillas nu eigenlijk van dit alles vindt 🤔 Heeft hij überhaupt de ambitie om deze functie in te vullen?

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Spanje

FIFA ranking: 8
287 fans
Selectie
Actuele wedstrijden
SpelersPositieW
KepaKeeper00
David de GeaKeeper40
AlbiolVerdediger
Juan BernatVerdediger
CarvajalVerdediger30
Voor de complete selectie: Clubpagina Spanje.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Spanje.

670 fans
Keeper, 38 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 28 februari
Chelsea heeft serieuze belangstelling voor Houssem Aouar. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren