Hiddink: ‘Ik had wel plannen om iets met Ziyech te doen’

Zaterdag, 7 december 2019 om

Hakim Ziyech liet Oranje links liggen voor een interlandloopbaan bij Marokko. Het had echter niet veel gescheeld of de Ajax-middenvelder annex buitenspeler had international van het Nederlands elftal geweest. Onder bondscoach Guus Hiddink werd Ziyech opgeroepen voor een officiële interland, maar gooide een blessure roet in het eten.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.Gerelateerd

Meer sportnieuws

54 reacties (laatste reactie door sirius)

Hiddink is gewoon de allerbeste coach in de hele wereld. Vind Hiddink zelf. Daarbij heeft hij de ouders van Frenkie aan elkaar voorgesteld zodat wij en Barcelona nu kunnen genieten van Frenkie.

7 december 2019 om 09:23

Wat meer respect voor deze topcoach is wel op z'n plaats denk ik. Heeft mooie dingen bereikt & ik vind dat je hem hier een beetje wegzet als een blaaskaak

7 december 2019 om 09:34

Wat hij ook totaal niet is in mijn ogen. Zeker vergeleken met andere trainers.

7 december 2019 om 09:54

@WouterSL hoe je het zo omschrijft lijkt het meer of je op Van Gaal doelt. Die voldoet meer aan dat profiel

7 december 2019 om 10:15

Ik vind Hiddink gewoon een soort van people manager en geen goede trainer. En zeker geen topcoach. Ik weet niet wie hem dat etiket opplakt? Bij PSV fantastisch gedaan toen hij jong was. Nu meer een orakel uit Brabant. Noem een club waar hij meer dan twee jaar coach van is geweest en die in die periode prijzen pakte en waarin zijn hand te zien was? Van Gaal kan ik zo al drie clubs van opnoemen. Hiddink is een luie levensgenieter. En dat mag hij heeft geld zat. Maar 0 topcoach.

7 december 2019 om 10:21

Je begint je reactie normaal en ik ben met je eens dat Hiddink bovenal een goede people manager is. Vervolgens daalt je niveau echter tot "orakel van Brabant" en "luie levensgenieter". Vraag me vooral af waar je vandaan haalt dat Hiddink lui is. Maargoed, eigenlijk kan ik de meeste reacties van je niet heel erg waarderen. Vind ze net te scherp neergezet en meestal met een negatief randje richting alles wat niet met Ajax te maken heeft.

7 december 2019 om 11:17

Over Ajax is het momenteel erg lastig om scherp over te zijn. Bij PSV en Feyenoord is momenteel veel aan de gang. Maar goed noem mij dan eens 1 club waar Hiddink succesvol is geweest over een periode van 2 jaar waarin hij prijzen won en nog belangrijker waarin je zijn handtekening zag. Kijk of hij lui is of een orakel dat is een mening. Dat hij behoudens PSV nooit bij een club gepresteerd heeft is een feit. Kijk mijn reacties van een paar maanden geleden maar terug waar ik het beleid van PSV en Feyenoord bekritiseerde en zeg dan maar dat ik niet gelijk had. Toen heel Eindhoven nog de lambada danste dat Luuk weg was en Lozano voor veel geld verkocht was. Gaf ik al aan dat dat het ze heel veel goals ging kosten ondanks het talent van Malen.

7 december 2019 om 11:23

Uhhhh ....Europa cup 1 met PSV , halve finale met zuid Korea , 3e ronde met Australië . Sjonge jonge zeg . “Noem mij iets wat Hiddink heeft gepresteerd “ hahaha dat is een beetje even lachwekkende opmerking als “noem mij een goede actie van Johan Cruijff”

7 december 2019 om 11:25

Komt ie met halve finale Zuid Korea,dat Wk was zwaar omgekocht die scheidsrechters deden er alles aan om Zuid Korea zo ver mogelijk te laten komen

7 december 2019 om 11:43

PPRINS ik vroeg duidelijk een club behoudens PSV. Bondscoach zijn is een andere tak van sport. Klopp Pep Tuchel, van Gaal dat zijn top coaches. Hiddink heeft op club gebied buiten PSV in 1988 nooit meer iets met een club gepresteert Overigens al meer dan 30! jaar geleden. En jij vind halve finale met Zuid Korea en 3 de ronde met Australië fantastisch? Beetje karig toch als je bijna 40 jaar coach bent en dat is je staat van dienst.

7 december 2019 om 12:06

2005 halve finale CL met PSV

7 december 2019 om 12:06

Wat heeft Tuchel dan gepresteerd dat hem een topcoach maakt?

7 december 2019 om 12:26

Behoudens PSV zei ik PSV.1913. Maar dan zal ik het anders vragen. Wat maakt een coach een top coach? En voldoet Hiddink daaraan. Tuchel vind ik vernieuwend. Laat zijn teams spelen zoals hij dat ziet. Is nog jong zal echt nog wel prijzen gaan pakken. Maar inderdaad een minder goed voorbeeld. Maar daarentegen vond ik Klopp al tijden een top coach ondanks hij niet zoveel gewonnen had.

7 december 2019 om 14:55

Misschien weet jij die club? Jammer als ik met feiten kom een ander dat niet doet.

7 december 2019 om 16:24

@wouter; is het een vereiste langer dan 2 jr in dienst te zijn om een succesvolle coach te zijn? Sowieso is hij grotendeels bondscoach geweest (vrij succesvol) of a.i. in dienst met aardige resultaten. Zn periode bij fenerbahce was niet succesvol, evenals madrid en betis. Valencia en anzhi heel behoorlijk en bij chelsea uitstekend. Als bondscoach van oranje, korea, australie en rusland meer dan prima en later bij turkije niet goed en niet slecht. En misschien is hij geen moderne tuchel, met zijn peoplemanagement was hij in de jaren 90 tot 2010 wel vernieuwend

7 december 2019 om 20:12

@WouterSL ik kan niet anders zeggen dat ik het zwaar met je eens ben. Gezien de vergelijking met van Gaal alleen al. Laatstaan een andere topcoach. Hiddink is inderdaad een goeie people manager. Maar dat maakt je nog geen topcoach.

8 december 2019 om 01:54

Bij Chelsea was hij interim coach. Als hij een top coach was had Chelsea hem daar 2-3 jaar laten zitten.

Ik zie nooit het nut van de koe in zijn gat kijken . Je weet nooit hoe het zou zijn gegaan, allemaal aannames die we niet kunnen waar maken. Je kan er wel van leren van het verleden , maar je kan het verleden niet veranderen.

Hiddink kon zich niet plaatsen in een matige poule, waar 3 landen door gingen. Terwijl v Gaal met ongeveer deze selectie 3e werd op het WK. Dan heb je het gewoon heel slecht gedaan. Met Ziyech heeft hij tevens veel te lang gewacht, mosterd na de maaltijd.

7 december 2019 om 09:36

Hiddink stond op het moment van ontslag 3de en had het nog in eigen hand. Ookal was het wel slecht wat er op het veld te zien was. Ik denk dat als hij was blijven zitten we ons misschien nog wel geplaats hadden maar dat het eindtoernooi een afgang was geworden.

7 december 2019 om 09:39

Hiddink had niet een de kans om zich te plaatsen. Op het moment van ontslag stond hij achteraf gezien gewoon op een plek die rechtgaf aan het EK. Vervolgens werd hij ontslagen en kregen we de slechtste bondscoach die we ooit hebben gehad: Danny B. Hij presteerde het om tegen Turkije en Bulgarije te verliezen. IK denk dat we met Hiddink 100% zeker waren geplaatst. Maarja we hadden helaas de pech dat we de slechtste bondscoach hebben gehad ooit, die ook het WK voor ons verpest heeft.

7 december 2019 om 10:23

@Biancocelesti Werkelijk, onder Hiddink 100% geplaatst...ik heb werkelijk geen enkel idee hoe je daar bij komt. Wat Martijn23 al zegt, van 3e op een wk naar 3e in een zeer zwakke poul..... en jij bent 100% overtuigd. Knap van je.

7 december 2019 om 11:15

Bulgarije was voor het Wk toen die De Ligt voor de leeuwen ging gooien,Hiddink was met Tsjechië toen Janmaat die fout in laatste minuut maakten

7 december 2019 om 15:55

Bulgarije was inderdaad een schande en ondanks het feit dat de prestaties tegen Turkije slecht waren, hebben die altijd wel een aardig elftal. Die twee situaties zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken. Verschillende ploegen met betrekking tot kwaliteit en verschillende kwalificatiecampagnes. Bovendien waren de prestaties tegen Ijsland nou ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Hiddink haalde lang niet alles uit de selectie en over Blind hoeven we denk ik niet eens te beginnen. Uiteindelijk hebben ze allebei gefaald.

7 december 2019 om 09:49

@Martijn23 Robben maakte ons eigenhandig derde op dat WK en laat die dan juist net onder Hiddink elke keer geblesseerd zijn geweest

7 december 2019 om 15:58

Daarom mag er ook wel wat nuance zijn met betrekking tot Louis van Gaal. Zonder Robben had je misschien alleen van Australie gewonnen en zelfs dat is twijfelachtig. Dat duel werd ook beslist door de ingevingen van Robben en dat duel was al moeilijk genoeg.

Het meest schokkende vind ik misschien nog wel dat ik daar Tjaronn Chery tussen dat gezelschap zie staan. Leuke speler hoor, maar Jezus wat waren we ver afgezakt.

7 december 2019 om 16:02

Nou ja, Chery heeft uiteindelijk geen minuut gemaakt en mocht alleen op komen draven tijdens een oefencampagne. Spelers van dat niveau passeren wel vaker de revue, ook als we gewoon goede selecties hadden.

Altijd grappig dat Hiddink geen verwijten krijgt rond Ziyech, terwijl Guus hem 4 van de 5x niet heeft opgeroepen toen hij bondscoach was. Nee, het is altijd de schuld van Blind en van Basten omdat ze hem 1 van de 1x niet hebben opgeroepen. Als je zoveel plannen met Ziyech had Guus, had hem dan vaker opgeroepen dan die ene keer toen hij geblesseerd was.

7 december 2019 om 09:46

Lekker makkelijk lullen achteraf. Het jaar dat Ziyech pas echt geweldig werd bij Twente was Hiddink net de zomer ervoor ontslagen dus hem treft 0,0 blaam in deze.

7 december 2019 om 10:18

Dat is nou precies het punt. Bij Hiddink noemen we het 'makkelijk lullen achteraf' en bij Blind van Basten is het de nationale schandpaal. Als ik jou redenatie volg dat Ziyech pas echt geweldig werd bij Twente het seizoen nadat Hiddink ontslagen was. Dan kunnen we Blind en van Basten ook geen verwijt maken, want het seizoen was pas 4 wedstrijden oud toen ze hem niet opriepen en zijn club had welgeteld 0 wedstrijden gewonnen (dat Ziyech er in september 2015 niet bij was kraaide toen geen haan naar overigens). In oktober had ie al bedankt en gekozen voor Marokko. Dat ze hem niet in september hebben opgeroepen en dat dit het gevolg daarvan zou zijn, wordt nooit getypeerd als 'makkelijk lullen achteraf'.

7 december 2019 om 11:28

Hiddink had hem opgeroepen . Als hij niet geblesseerd was geweest had hij gespeeld ook. De volgende wedstrijd was hij ontslagen dus wat kun je hem verwijten . Die 2 stoethalsen , samen het EQ van een garnaal, hebben Zyech uit oranje weggejaagd . Eeuwig zonde.

7 december 2019 om 14:59

Waar zeg ik dat ik Blind of van Basten wel wat verwijt dan? Het was Ziyech zijn eigen (in mijn ogen zeer kwalijke) keuze om niet voor Oranje te spelen. Ik heb er een hekel aan als spelers moeten worden overgehaald om voor Oranje te kiezen, dan ben je dat Oranje shirt niet waard.

7 december 2019 om 15:42

Ziyech was direct al heel erg goed. In z'n eerste seizoen bij FC Twente had hij al 13 doelpunten en gaf hij 15 assists in 33 wedstrijden. Z'n tweede seizoen was qua rendement ietsje beter. Natuurlijk treft het hem ook blaam en zeker als je nu doodleuk loopt te verkondigen dat je plannen had met Ziyech. Daar heeft Nederland dan bitter weinig van gezien...

7 december 2019 om 11:18

Niemand durfde het aan met Ziyech,geen topclub wou hem halen Ajax haalden hem pas op de laatste speeldag als paniek aankoop,weet nog eerste maanden bij Ajax dat het Ajax publiek alleen maar aan het uitfluiten was

7 december 2019 om 15:43

Dat had vooral te maken met zijn voorkomen en gedrag, niet met z'n kwaliteiten.

Gaan we het nog steeds over dit onderwerp hebben Ziyech speelt nu voor Marokko move on zou ik zeggen. Ik persoonlijk ben er wel blij mee ik hoop dat er nog meer spelers van het niveau Ziyech voor Marokko kiezen. Dan krijgt Marokko ook een goed elftal dat in Afrika mee kan doen om de prijzen en misschien op het WK ook leuke dingen kan laten zien. Denk dat Ihattaren het moeilijk gaat krijgen bij Oranje er is nu heel veel talent aan het doorbreken. Moet het nog maar zien of Ihattaren echt zo goed word als word beweerd. Met jongens als Stengs , Dilorusun ,groeneveld , Depay heeft hij de nodige concurrentie. Zou me niet verbazen als hij net als El Ghazi nu die ongetwijfeld ook spijt zal hebben van zijn keuze al zal hij dat nooit gaan toegeven natuurlijk. Buiten de boot gaat vallen bij Oranje Ziyech had wel meegekund met dit Oranje.

7 december 2019 om 12:34

Interview gaat helemaal niet over Ziyech, maar over Hiddink. En natuurlijk komt daar diens laatste bondscoachschap aan bod, inclusief de situatie Ziyech. Journalistiek volstrekt verantwoord, dus je verontwaardiging is niet echt op zijn plaats. Verder opmerkelijk dat je het verschil aan talentniveau tussen Ihattaren en Dilsrosun en Groeneveld niet ziet. Dat je hen en Depay - twee buitenspelers en een spits - noemt als concurrenten is nog opmerkelijker, want Ihattaren is een aanvallende middenvelder. Volgens mij hebben we juist nadat Ziyech voor Marokko koos niet veel creatieve tienen, dus lijkt het me wiedes dat hij in de toekomst met Van de Beek en De Jong het middenveld van Oranje gaat vormen.

7 december 2019 om 15:50

Dit bedoel ik niet denigrerend, maar ik vraag me met alle respect af of je het talent van Ihattaren ook in twijfel had getrokken als hij voor Marokko had gekozen. Dat je stelt dat El Ghazi waarschijnlijk ook spijt heeft (terwijl hij zelf nog steeds achter z'n keuze staat) versterkt dat idee alleen maar. Stengs, Dilrosun en Danjuma zijn buitenspelers, terwijl Memphis een spits is. Ihattaren is van nature een nummer 10 die eventueel op de vleugels zou kunnen spelen. Verder speelt Danjuma nauwelijks, terwijl Stengs en Dilrosun het ook nog maar moeten laten zien. Het talent van Ihattaren is onmiskenbaar, maar net als bij iedere voetballer moet dit zich op den duur wel gaan vertalen in kwaliteit en niveau. Die jongen is nota bene nog maar 17 jaar.

Ik zal wel een bak stront over me heen krijgen, maar feitelijk gezien in Danny Blind de schuldige dat Ziyech voor Marokko had gekozen. Men kan er niet omheen draaien. Ziyech heeft geduld gehad en wou graag voor Nederland uitkomen. Maar Blind had hem compleet genegeerd.

7 december 2019 om 12:35

Zowel hier als in de media is men het daar altijd al over eens geweest. Dus waarom een bak stront?

Ik denk niet dat Koeman het destijds beter had gedaan of Hiddink nu. Je moet ook het geluk hebben, of beter de keuze maken, voor wat betreft het moment dat je instapt. In zijn eerste termijn bij Oranje kreeg Louis van Gaal op fatale wijze de transitiefase bij Oranje op zijn bord in 2002: een oudere ploeg waar te weinig doorselectie had plaatsgevonden om jongere spelers het stokje over te hebben kunnen laten nemen. Een dergelijke fase zette ook in in 2012, waarna Louis van Gaal met een tactisch briljant plan kwam om dat in 2014 nog te maskeren. Maar Hiddink maakte de fout door met diezelfde selectie 4-3-3 te gaan spelen. Die keuze was helemaal niet wat Oranje kon gebruiken, dus al wat hij nu zegt over Ziyech, Wijnaldum, De Jong of welk gelijk hij ook wil halen nu doet er niet toe. Oranje zat te wachten op vernieuwing, doorselectie. Maar Hiddink is geen vernieuwer en ging een beetje op de oude voet door.

7 december 2019 om 15:00

Hiddink is gewoon geen top coach. Koeman zou dat wel kunnen worden.

7 december 2019 om 15:39

Zo'n geweldige coach is Hiddink ook gewoon niet. Bij veel van de clubs waar hij coach was kon hij na een jaar alweer vertrekken. Hij weet hoe hij om moet gaan met grote jongens, maar tactisch is hij nooit echt sterk geweest. Als ik aan Guus Hiddink als coach denk qua prestaties, moet ik toch vooral denken aan z'n prestaties met Zuid-Korea en Rusland. Echter was erg veel controversie in beide gevallen. Hij heeft een leuk CV en een aardige carriere (gehad), maar een topcoach is hij absoluut niet.

7 december 2019 om 15:53

Daar doe je hem wel een beetje tekort mee vind ik. Iemand als Advocaat, die vind ik waanzinnig overschat bijvoorbeeld. Het was de lelijkste eindzege van het toernooi ooit, maar hij won wel de CL in 1988, haalde op een haar bijna de finale in 2005 en heeft het ook goed gedaan op het WK in Brazilie. Zijn prestaties met Zuid-Korea en Rusland waren inderdaad bedenkelijk en ik ben het met je eens dat hij onder de streep niet van legendarisch niveau was. Meer een manager, dan een tactisch brein dat ook tot in de details zijn zaken voorbereid. Juist vanwege zijn skills als people manager denk ik dat hij een heel goede vervanger voor Van Bommel zou zijn zodra die is ontslagen.

7 december 2019 om 16:55

Ik concludeer min of meer hetzelfde, dus ik denk dat je m'n betoog ietwat anders interpreteert. Ik geef aan dat hij een mooie carriere heeft (gehad) en dat z'n CV leuk is, maar dat hij geen geweldige hoofdcoach is. Daarmee bedoel ik niet dat hij er niets van kan. Ik denk overigens dat PSV vooral gebaat is bij een tacticus die er weer wat voetbal in krijgt.

Heb het interview nog even in zijn geheel teruggelezen omdat ik nieuwsgierig was of Hiddink nog gevraagd werd naar die periode waarin hij zo warrig overkwam. Volgens mij had hij toen ook net een operatie ondergaan. Hoe dan ook, het antwoord: " Het was gewoon een kille, deurendichte, koude bedoening in Zeist. Ik voelde me totaal niet op mijn plek, dat had ik nog nergens zo meegemaakt." Nu vind ik enerzijds dat de journalist zich met een kluitje het riet in heeft laten sturen en door had moeten vragen. Maar anderzijds hebben wij het hier vaak over Hiddink en Blind, maar vergeten we altijd de hoofdverantwoordelijke te noemen: Bert van Oostveen. Die man heeft de grootste puinhopen achter gelaten, bij Oranje, en de Eredivisie. Je zou een boek over zijn vele fouten kunnen schrijven. Ik zie de kritiek van Hiddink dan ook als een kijkje in de keuken van Zeist onder Van Oostveens bewind. Het automatisch doorschuiven van Blind kwam ook uit zijn koker. Lijkt me voor Hiddink ook niet lekker werken als je opvolger je in de nek hijgt. Zeker als die opvolger de bijnaam 'scholletje' heeft verdiend tijdens zijn carriere.

Allemaal woorden voor de buhne en ook mooi achteraf. Feit is dat Hiddink flink gefaald heeft in die periode als bondscoach. Dan kun je doodleuk verkondigen dat je plannen met Ziyech had, maar daar heeft Nederland dan niet veel van gezien. Verder lees ik alleen maar hoe goed hij zichzelf wel niet vind, maar van zelfreflectie en zelfkritiek is duidelijk geen sprake. Zichzelf schoonpraten en het falen vooral wijten aan anderen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2209 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
M. BizotKeeper
J. ZoetKeeper
N. AkéVerdediger
D. BlindVerdediger
M. de LigtVerdediger
S. de VrijVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

277 fans
Middenvelder, 26 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 18 6 1 0
2018/2019 Ajax 29 16 2 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
Laatste voetbalnieuws

Tadic: ‘Anders had ik nu waarschijnlijk niet voor Ajax gespeeld’

Ajax neemt het zondagmiddag (14.30 uur) op tegen FC Groningen, de oude club van Dusan Tadic. De 31-jarige aanvoerder van de Amsterdammers laat in De Telegraaf weten dat hij de tegenstander...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 25 januari
De Saudische kroonprins Mohamed Bin Salman heeft zijn pijlen op een andere Premier League-club gericht nadat het niet is gelukt om Manchester United over te nemen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren