Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Fraser spreekt van ‘racisme-hype’: ‘Ik wil het wel eens zien over drie weken’

Laatste update:

Sparta Rotterdam-trainer Henk Fraser onthield zich deze week van commentaar op het racisme richting Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira in de wedstrijd tegen FC Den Bosch. Waar het incident in Den Bosch onderwerp van gesprek was, ging Fraser er bewust niet op in. Hij vindt het goed dat clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie dit weekend stilstaan bij racisme, maar vraagt zich af wat voor effect het daadwerkelijk heeft.

Fraser kreeg deze week meerdere aanvragen voor interviews, maar had hier geen trek in. “Ik heb nergens op gereageerd”, reageert Fraser in gesprek met RTV Rijnmond. Hij vindt dat de bal niet bij de voetbalclubs ligt. “Ik vind dit een maatschappelijk probleem en het is aan politici en justitie om de kar te trekken. En wij kunnen daar als voetballerij een belangrijk aandeel in hebben, maar dit is de juiste volgorde.”

Erik ten Hag: 'Binnen Ajax is iedereen gelijk, wat je huidskleur ook is'

“Ik heb ook niet gereageerd omdat het overkwam als een hype, dat kan ik niet ontkennen”, vervolgt Fraser. “Ik wil het wel eens zien over drie à vier weken, hoe het er dan voor staat. Ik las al dat het moeilijk is om die mensen aan te pakken of te bestraffen, dus wat gaat er veranderen? Ik ben iets pessimistischer. Het is een goede stap (de actie van de betaald voetbalclubs om in de eerste minuut niet te voetballen, red.), maar laten we zien waar het toe leidt.”

Dit speelweekend is in alle stadions in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie een gezamenlijk statement te zien. Met de boodscap ‘Racisme? Dan voetballen we niet!’ laten de clubs hun afkeer tegen discriminatie en kwetsende spreekkoren op de tribunes merken. Spelers van alle wedstrijden komen in de eerste minuut na de aftrap niet in actie, terwijl de boodschap op de reclameborden en videoschermen in het stadion verschijnt.

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties
22 november 2019 om 15:22

Fraser heeft hierin toch gelijk?? Wat gebeurt er nu structureel? Wie wordt er nu aangepakt? Wat doet de politiek? Zijn er al eens concrete plannen voor voetbalwet en snellere straf oplegging? Er gebeurt niets behalve dat je nu de ene na de andere bekende Nederlander een interview ziet geven hoe erg hun kinderen nu huilen. Kom op zeg, zelfs de maatschappij doet niets, in het vak zijn het er maar een paar hoor ik altijd maar de rest in het vak laat het altijd toe? Over 4 weken gaat het weer over de VAR.

Kan me dit teveel bij Fraser heel goed voorstellen, ook op mij komt het hyperig over. Het staffen is in feite makkelijk, die gasten staan op beeld en moeten gewoon binnen of buiten het stadion opgepakt worden en daarna aangepakt worden. 5 jaar stadionverbod met levenslang voor de recidivisten, lekker laten melden in een andere stad gedurende de wedstrijden en een strafblad aanmeten bij de grootste gekken. Dat is de enige manier waarop de andere mafklappers in het land 3x nadenken(voor zover ze dat kunnen) voordat ze weer dit soort gal spuwen

22 november 2019 om 15:51

Komt me ook over als een hype, welke nu even vol in de media als onderwerp is opgepakt, maar wat ook zo weer wegebt tot het volgende racistisch incident. Het doet me allemaal wat dat betreft een beetje denken aan dat mediacircus rond de dood van die grensrechter van Buitenboys een aantal jaren terug. Iedereen stond pal achter het statement tegen geweld, zowel fysiek als verbaal, op de arbitrage en voetballers liepen even een week of drie, vier op hun tenen om vooral respect te tonen en het goede voorbeeld te geven. Dat duurde een maandje of wat en vervolgens ging men weer over tot de orde van de dag en werd het arbitrale kwartet weer als vanouds bijkans vogelvrij verklaard in woord en gebaar. Uiteraard is alle aandacht terecht: geweld en racisme horen niet thuis op en rond het veld, maar laat er a.u.b. eens een vuist worden gemaakt en laat er eens structureel spijkers met koppen worden geslagen; door de clubs, de overheid, de supportersverenigingen, i.p.v. zo’n hype, die net zo snel weer overwaait.

Fraser heeft hier zeker een punt, ik denk inderdaad dat dit even een hype is, en dat je er over twee maanden niemand meer over hoort, totdat het opnieuw gebeurt. Het is een beetje zoals de VS en schietpartijen, dat gebeurt te vaak, maar er wordt alleen achteraf over gepraat en nooit iets aan gedaan.

22 november 2019 om 15:31

Omdat je er niet veel aan kunt doen. Vaak weet je van tevoren niet eens dat zo'n persoon tot zoiets in staat is. Preventief optreden kan in een paar gevallen, maar vaak lukt dat niet. Bovendien denk ik niet dat je die schietpartijen en racisme op 1 hoop kunt gooien. Andere situaties, andere omstandigheden en een andere lading.

Hij heeft ook wel een punt. Ik denk dat het nooit zoveel aandacht had gekregen als die hele rel met Bulgarije en Engeland niet was gebeurd. Nog schrijnender is de gespeelde verontwaardiging van al die mensen; overdreven verbaasd doen dat het in Nederland ook nog gebeurt. Verder denk ik niet dat veel dingen gaan helpen. Je hebt nou eenmaal rotte appels en/of asocialen in de maatschappij.

22 november 2019 om 15:37

Die gedachte kan je uiteraard maar moeilijk veranderen bij racisten, maar je kan iig wel de uitingen beperken. Als je bij racistische uitingen direct staakt, de overwinning aan de tegenstander geeft en 1 extra punt aftrek aan de club geeft, zal het simpelweg niet meer voorkomen. Zijn ze dan nog steeds racistisch? Ongetwijfeld. Maar dan worden de spelers iig niet meer onheus bejegend.

22 november 2019 om 15:50

Als je die mensen die dat doen gewoon zo snel mogelijk een levenslang een stadionverbod geeft zal het ook snel klaar zijn. Snap niet goed waarom je dan gelijk andere mensen moet benadelen.

22 november 2019 om 15:55

@ Siepie, maar racisme bewijzen is niet zo makkelijk als je denkt. Stel je voor ik heb een woordenwisseling met iemand die een donkere huidskleur heeft en op een gegeven moment wordt er gescholden op elkaar. Hij noemt mij een k*t m*** en als reactie daarop zeg ik k*t zwarte. Is dit een racistische uiting of 'gewoon' gescheld in the heat of the moment? Zelfde in een voetbalstadion: er wordt zoveel geroepen naar spelers van de tegenstander. Wanneer is dit racisme? (begrijp me niet verkeerd, wat afgelopen weekend gebeurde is wel degelijk racistisch). En wanneer is dit geen racisme? En wat is het verschil tussen k*t zwarte roepen naar een speler of massaal zingen dat alle joden vergast moeten worden? Denk je dat bij dat tweede de wedstrijd ook stilgelegd moet worden en er statements moeten worden gemaakt door alle prof clubs in NL? Ik vind zeker dat racisme uitgebannen moet worden zowel in het voetbal als in de maatschappij, maar ik denk dat het vanuit een juridisch oogpunt nog niet zo makkelijk is om het te bewijzen. Kijk bijvoorbeeld naar die ene gast van Den Bosch, was het nu een Hitler groet of een wegwerpgebaar? (het OM zegt wegwerpgebaar). Is schelden op de speler van de tegenpartij racisme of 'gewoon' een scheldpartij?

22 november 2019 om 16:12

@asroma8.. Ik ben ook absoluut voorstander daarvan, maar het één sluit het ander natuurlijk niet uit. Dus ik zou beiden doen. Hiertegen kan je niet hard genoeg optreden. Het enige is dat je bij stadionverboden ook een helpende hand nodig hebt vanuit de politiek nodig hebt (lees: meldplicht).

22 november 2019 om 16:18

@amazingninja.. Nou, kut zwarte is inderdaad een racistische uiting. Vraag maar aan Kenneth Perez, die werd er weken voor geschorst. En ja, ook bij spreekkoren over het vergassen van joden moet je dan zo optreden, maar dat lijkt me ook vrij gezond om dat uit te bannen. Ik snap je punt overigens wel dat het moeilijk kan zijn om de scheidslijn te bepalen, maar dat is het bij andere spelregels natuurlijk ook. Dat mag imo geen reden zijn om dan maar niks te doen. En aangezien het gewoon om een competitie gaat, waarin de straffen wat betreft puntenaftrek volledig aan de Knvb is (denk bv aan de straffen voor de financiële wanorde bij Twente), heb je daar geen OM voor nodig.

22 november 2019 om 16:18

Alsof je die mensen daarmee pakt. Bovendien benadeel je met dergelijke straffen de club meer dan die paar gekken op de tribune. Dat is totaal niet eerlijk. We zijn in Nederland goed om slechts een gedeelte van een probleem te overbelichten. Momenteel beperken we de hele discussie op 1 soort racisme, door 1 bevolkingsgroep jegens 1 bevolkingsgroep om vervolgens ook nog te stellen dat het een maatschappelijk probleem is. Racisme gebeurt door iedereen, over iedereen en overal. Het is een menselijke kwaal. Overigens is racisme ook moeilijk te bewijzen als het niet in letters staat of op camera is vastgelegd.

22 november 2019 om 16:31

@sirius.. Tuurlijk pak je die mensen er wel mee. Het zijn gewoon fans van Den Bosch, dus punten aftrek voelen ze echt wel. En door dit soort maatregelen krijg je ook meer sociale controle waardoor het helemaal niet meer gebeurt. Of zou jij er niks van zeggen als degene naast jou in het vak een eventuele promotie of periodetitel van je club in gevaar brengt met zijn gedrag?

22 november 2019 om 17:32

@ Siepie, wat ik mij afvraag is waarom kut zwarte per definitie een racistische uiting is. In het voorbeeld wat ik gaf over een discussie die in schelden uitmondt. Als je zo'n woordewisseling/ruzie hoe je het wilt noemen hebt met een iemand met een donkere huidskleur zou het heel gek zijn om dan kut witte te roepen. Ik ben zelf van mening dat het niet per definitie een teken van racisme is om zoiets te roepen, want als je diezelfde woordewisseling met iemand had gehad die blank was en kut witte had geroepen, dan zou het never nooit als racistisch worden geinterpreteerd. Ik denk dat het erg belangrijk is om in deze te kijken wat de echte intentie van iemand is bij dit soort zaken. Ook denk ik dat de Knvb hier hard moet optreden. Misschien lullig voor de club die punten aftrek krijgt, maar misschien gaan ze dan eens echte maatregelen treffen of is er meer sociale controle op de tribunes.

22 november 2019 om 15:42

Je kunt dan moeilijk stil blijven. Het is eens genoeg en je moet ergens ook naar buiten toe en grens stellen. Juist goed dat het nu een ''hype'' is geworden.

Spijker op zn kop. Iedereen schreeuwt om het hardst om te laten zien hoe erg ze het vinden. En dan gaan ze verder met het volgende mediamomentje.

Clubs de verantwoordelijkheid geven dat er moderne camera's in de stadions hangen die alle gezichten in beeld kan brengen. Gedraag je je niet? Stadionverbod voor het leven. Zero tolerance.+ een meldplicht gedurende wedstrijden van je club zodat je geen ongein gaat uithalen op straat. Verschijn je niet? Dikke boete waardoor je knikkende knieën krijgt. Herhaaldelijk niet verschenen? Cel of taakstraf mbt hoe ernstig je initiële overtreding was.

Natuurlijk veranderd er niks , straffen komt niet voor in NL.
Deze snuif figuren krijgen een boete en dat groepje in Gorinchem een foei gesprek of taakstrafje bij bureau halt.
Ja dat is niks dus veranderd er niks

Is dit werkelijk een probleem van maatschappelijk formaat? Ik vind de tientallen idioten die bij een club, en zo elke club, de harde kern bevolken en hun cognivitieve gebreken de vrije loop laten niet per definitie representatief. Zelf ben ik blank en heb een dito sociaal netwerk, op enkele bekenden met een kleurtje na. Voor mij is het helemaal geen issue wat iemands huidskleur is en ben daarom goedgelovig genoeg dat de meeste mensen er wel zo over denken. Ben daarom wel benieuwd of iemand met een kleurtje in de dagelijkse praktijk ook echt racisme of discriminatie ervaart. Reactie uit ervaring welkom.

Die 'hype' - ik heb het dan niet over een ieder die zich uitspreekt en een mediamomentje pakt of neemt; sterker nog, deden meer mensen dat maar en vaker. Want alleen door de aandacht erop te houden, kun je het ook bestrijden. Maar dat is dus ook het probleem van deze hype: de korte duur dat de maatschappij tegenwoordig de aandacht erbij kan houden. Begin 2020 hebben we het alweer over wat anders. Hoe snel was die #metoo beweging overgewaaid? Daar ligt een voorbeeldrol voor prominenten en bekenden in de maatschappij: niet politici of handhavers, maar wij burgers en medemens. Verantwoordelijkheid tonen met de relatieve vrijheid die we ervoor hebben. Constant en voor langere tijd; niet enkele dagen of weken. Mensen (her)opvoeden gebeurt het best op school en de tijd die ze er doorbrengen, dus denk aan 5 tot 10 jaar.

Het probleem van rascime los je niet op om die gasten een stadion verbod te geven, dan uiten die hersenloze zich wel ergens anders. Het is een maatschappelijk probleem , dus moet het mastschappelijk opgelost worden . Al denk ik niet dat er maatschappelijke oplossing is . Die personen hebben daar niks onder die hersenpan zitten , dus hoe ga je die verbeteren.? Ik denk de enige oplossing is ze buiten de maatschappij plaatsen ......

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren