Verbijstering bij Kraay junior tijdens PEC - Ajax: ‘Schaf het dan maar af!’

Vrijdag, 1 november 2019 om

Ajax won vrijdagavond met 2-4 van PEC Zwolle in een tumultueuze wedstrijd. Edson Álvarez moest halverwege de eerste helft invallen voor Lisandro Martinez, maar moest in de tweede helft het duel ook staken na een confrontatie met Mustafa Saymak. Hans Kraay junior vindt dat de speler van PEC Zwolle rood had moeten krijgen vanwege zijn elleboogstoot.

Bij FOX Sports uit de analist zijn onbegrip over het feit dat de arbitrage onder leiding van Björn Kuipers niet heeft ingegrepen. "Het is gewoon een elleboog", begint de oud-voetballer bij de tv-zender. "Ik ben ook voor de VAR, maar we mogen wel kritisch zijn. Waarom zit Pol van Boekel anders in dat VAR-centrum? Hij mag het net zo vaak bekijken als wij, dat is 21 keer."

Kraay junior heeft geen behoefte om iemand een rode kaart aan te smeren, maar vindt wel dat hij gewoon moet kunnen zeggen waar het op staat. "Als Kuipers het niet ziet, moet Van Boekel zeggen: Björn, kom snel naar de kant, je zit ernaast, rood. Als dit soort toppers elkaar al niet helpen...", aldus de analist, die zag dat Saymak de 2-3 maakte toen Álvarez moest bijkomen.

"Het kwam Ajax heel beroerd uit, zeker omdat de VAR er helemaal naast zit. Ik denk ook dat het buitenspel was. Sterker nog, het was buitenspel. Daley Blind voelt het. Hij heeft vaak het juiste gevoel. Als we dit al niet zien in een VAR-centrum, schaf het dan maar af", besluit Kraay junior. Door een doelpunt van David Neres wist Ajax alsnog met 2-4 te winnen.


Poll

Ben jij het eens met Hans Kraay junior?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

48 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Die elleboog vond ik rood, maar die overtreding op Martinez al helemaal. Geen enkele intentie om de bal te spelen, komt hoog in... hartstikke gevaarlijk, ookal is het misschien niet bewust. Dat PEC met 11 man is geëindigd, mag een wonder heten. De doelpuntenmaker bij de 1-3 had niet eens meer op het veld mogen staan, dat maakte het toch verdomd frustrerend. Gelukkig heeft het ons geen punten gekost, maar de arbitrage was dramatisch vandaag.

1 november 2019 om 23:10

Ik vond die speler die door haalde op Veltman, volgens mij was dat Clement, ook wel solliciteren naar een rode kaart. Hij was gewoon te laat en kwam wild in met een gestrekt been. Hij had ook totaal geen intentie om in te houden.

1 november 2019 om 23:16

Ja die vond ik ook nog rood inderdaad. Dat PEC ze niet allemaal krijgt, oke, maar dat ze er geen een krijgen... Zeer slechte avond voor Kuijpers. Voor Van Boekel geldt dat hij zijn normale niveau vandaag heeft gehaald.

1 november 2019 om 23:21

Waren alle 3 minimaal geel met een rood randje. Bij zwolle mogen ze niet klagen dat ze met 11 zijn blijven staan. Zeker ellebogen zoals die van saymak en mitroglu mogen wat mij betreft gewoon rood zijn. Paar jaar terug was het beleid nog dat elke elleboog rood was en werd zo'n vilhena (volgens mij na sparta uit) nog met terugwerkende kracht geschorst.

2 november 2019 om 10:07

Blij dat het Ajax geen punten heeft gekost. Beide doelpuntenmakers van Zwolle hadden rood kunnen en moeten krijgen wat beide ook eerlijk erkende.

2 november 2019 om 05:11

eens, maar Ajax was minstens zo dramatisch bezig vandaag en dan doel ik met name op de tweede helft

2 november 2019 om 07:55

Maar dat is toch niet relevant? Kan toch niet zo zijn dat als de VAR Ajax een mindere wedstrijd ziet spelen, hij ook maar achterover leunt en zijn werk half doet?

Twee keer rood niet gegeven en wie maakt de Zwolse doelpunten? En ook nog eens buitenspel blijkbaar. Straks gaan we een VAR krijgen voor een Var. Overtreding van Hamer was gewoon identiek aan die van St Juste tegen Ajax vorig jaar die wel rood kreeg van, jawel, Kuijpers, weliswaar na inmenging van de Var. Die van Saymak is een schoolvoorbeeld van een klassieke elleboog. Dat nota bene zijn eigen elleboog ook open lag zegt voldoende.

1 november 2019 om 23:10

Zo is dat, rood of geel, Kuipers maakte een ongelofelijke blunder. Als je een blessurebehandeling krijgt, dan mag je in het veld behandeld worden indien er geel gegeven is. Dit om tegen te gaan dat je gestrafd wordt nadat er een zware overtreding tegen je begaan is. En wie scoort er nadta Ajax met 10 man komt te staan? Juist ja, de man met de tanden in zijn arm!

2 november 2019 om 08:11

Een VAR voor de VAR dat zal er eerder komen dan dat ze dat hele gebeuren afschaffen. Scheidsrechters gaan nu al blind op de VAR omdat die ze altijd kan verbeteren, maar die hele VAR werkt gewoon nog maar op een procent of 80. Daar zit dus altijd nog een fout marge in van 20 procent en dat is nu juist het gedeelte waarvoor er een hulpmiddel als de VAR in hetf leven is geroepen. Ik vind het allemaal nog steeds een droevige bedoening me r ook nog eens teveel willekeur. Ik ben blij dat ik die VAR niet hoef te evalueren week in week uit, want deurbe die hier verantwoordelijk voor is geweest bij de invoer die slaapt erg slecht sinds de invoering denk ik zomaar. Het enige extraatje dat de VAR tot op heden met zich mee brengt is, extra irritatie, zowel beide kanten op en dat zal toch nooit de insteek geweest zijn.

2 november 2019 om 09:28

@ tinus45, het evalueren van het VAR systeem is niet zo moeilijk. Je hebt data en daaruit is het heel eenvoudig wetenschappelijk te distilleren of het spel er eerlijker op geworden is. Hoe ik het inschat met natte vingerwerk, is dat het spel er een stuk eerlijker op geworden is dan voorheen. Daar staat tegenover dat het kijkplezier er minder op geworden is, vnl door het wachten, met als extreem voorbeeld de goal van Tadic in Madrid. Moet erbij zeggen dat de wachttijd wel steeds minder wordt, wat logisch is, want de VAR wordt steeds ervarener in het gebruik en de technologie wordt ook verbeterd. Een ander probleem is dat heel veel mensen de wirwar aan informatie die ze krijgen niet op waarde kunnen beoordelen en kunnen klassificeren, het zijn nu eenmaal leken, en daarom alles op de grote hoop gooien en vervolgens het systeem verwerpen terwijl ze niet de kennis en alle informatie hebben. Komt ook bij dat heel veel mensen de (spel)regels niet kennen, zelfs de professionals zoals journalisten, analysten, spelers en trainers niet, zowel van de VAR als het spel zelf, wat ook voor verwarring zorgt. En komt Nijhuis op tv bij VI uitleggen wat 'hands' is, legt hij het niet goed uit en snapt niemand er meer wat van; het ging om aanvallend hands en dat had hij niet goed duidelijk gemaakt. Daar naast blijven het menselijke beslissingen en mensen maken fouten. De kijker maakt de fout om een scheidsrechter of een VAR te beschouwen als een wezen die onberispelijk moet opereren(een machine?), juist omdat hij de middelen heeft.

2 november 2019 om 10:47

Je probeert het mooi uit te leggen, maar in jou opinie zijn we dus allemaal leken omdat elke keer een soort gelijke situatie anders word beoordeeld en uitgelegd.we snappen er dus nooit een bal van omdat de willekeur en waan van de dag blijkbaar beslissen hoe de regels geïnterpreteerd worden.mijn frustratie en die van bijna elk ander individu komt voort uit het ontbreken van duidelijke glaszuiverheden zodat iedereen weer precies net als vroeger weet wat de overtreding inhoud en waarom een goal nu juist word afgekeurd.scheidsrechters verstoppen zich al vanaf de invoering achter de Var, niemand durft meer een eigen beslissing te nemen en weet zelfs niet meer hoe ze beslissingen moeten verkopen achteraf aan het grote publiek.ik vind het, ondanks dat er meer eerlijkheid is gekomen, een grote smet op het mooiste spel ter wereld.

2 november 2019 om 12:47

De 2e pec goal was geen buitenspel die 0-3 van neres daar in tegen wel. En de elleboog van saymak was geen bewuste

Dat dacht ik dus ook. In mijn ogen was dit een elleboogstoot die rood verdiende. Gewoon nergens voor nodig en hij zet bewust zijn elleboog in het gezicht van Alvarez. Ik begrijp niet dat de VAR hier niet ingreep. Kijk, als Kuipers dan naar de beelden kijkt en besluit het bij geel te houden, oké, hij zal de regels beter weten en heeft het nog eens goed kunnen bekijken. Maar dit snapte ik niet. Ook leek het erop alsof er bij het tweede doelpunt van Zwolle sprake was van buitenspel, maar dit beeld werd slechts één keer kort en vaag in beeld gebracht. Als het geen buitenspel is, natuurlijk helemaal prima, maar laat het alsjeblieft wel duidelijk zien.

Kuijpers was toch de beste scheids van de wereld, volgens ene zekere ?

1 november 2019 om 23:26

Van mij mag Kuipers de beste scheids in de wereld zijn. Deze twee overtredingen waren rood. Ook van Boekel gaat hier tweemaal in de fout.

1 november 2019 om 23:32

Voor Pec zeker weten. Een betere hadden ze niet kunnen wensen. Maar van Boekel was beter die had meer kansen om het te beoordelen.

1 november 2019 om 23:45

Beetje flauw om nu zo geagiteerd te doen naar Pec. In principe heeft Ajax velen malen meer profijt van de VAR dan Pec. Daarbij resulteert het nog steeds niet in een positief resultaat voor de club uit Zwolle.

2 november 2019 om 10:17

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vloerbedekking in Zwolle;-)).

1 november 2019 om 23:44

Het is wel redelijk gedaan met Kuipers hoor. Totaal inconsequent en niet capabel om een wedstrijdje op aardig niveau te fluiten. Donny z'n net iets te laat inkomen waarbij hij niemand raakt is geel. Een volslagen idiote elleboogstoot en gestrekt been is ook geel. Schiet mij maar lek(waarschijnlijk is dat ook geel).

2 november 2019 om 10:14

@njfromvol Koning toto bedoel je denk ik?maar ook wereld toppers maken weleens foutenðÿ˜‚

2 november 2019 om 10:21

Nee Tadic na de rode kaart voor tijdrekken.belachelijk natuurlijk dan trek je gewoon 5 minuten (extra) bij.

2 november 2019 om 18:25

Oké het leek me een typische Swart uitspraak.helemaal met je eens hoor. Heb het slechts 1 keer eerder gezien bij PSV-RKC waar veel sneller een speler van RKC eruit werd gestuurd.tel inderdaad die tijd er desnoods dubbel bij. Praktijk wijst wel vaak uit dat tijdrekken niet bijgeteld wordt.

Prima 1 of 2 rode kaarten maar dat doet niks af aan de de instelling die Ajax erna laat zien. net als tegen Feyenoord

1 november 2019 om 23:15

Instelling was het niet. Ik zag alle spelers hard werken en oprechte emotie. Ze willen beter en willen daar duidelijk energie in steken. Dat het op een gegeven moment niet liep is duidelijk, maar dr vond ik totaal niet aan de instelling liggen.

1 november 2019 om 23:28

Niet mee eens sorry

Vroeger als scheidsrechter maar nu ook als VAR, is v. Boekel geen uitblinker. Hoe hard moet een onbehouwen schop en elleboogstoot zijn om rood te krijgen, bij bv PSV werden ze voor minder weggestuurd.

Bij de herhaling zie je duidelijk hoe hoog de voet van Paal is. Door dat hij net een beetje wegdraait lijkt het wat minder erg, maar de intentie was meer dan duidelijk. Ook Saymak had rood moeten krijgen. Zal wel een gebroken neus zijn voor Alvarez. Lachwekkend dat je tegenwoordig tanden uit iemands mond mag slaan en een week later door een elleboog (de arm was duidelijk niet recht) iemand het veld moet verlaten. Beide Kuipers en van Boekel gaan hier dubbel in de fout. Wat betreft de buitenspel goals. De 0-3 voor Ajax en de 2-3 van PEC waren in mijn mening buitenspel.

Ik denk dat je gewoon een paar oud scheidsrechters achter de VAR moet zetten. Die zijn onafhankelijk en durven beslissingen te nemen. In de huidige situatie moeten collega's elkaar corrigeren en blijkbaar is dat lastig voor sommigen. Op zich snap ik het wel want je moet ineens de internationaal hooggewaardeerde Kuipers gaan corrigeren. Dat kan voor sommigen lastig zijn. ik zag een rode kaart voor de overtreding van hamer die met zijn doppen op de knie van Martinez komt, terwijl de bal over de grond rolt. Ik zag een buitenspelgoal van Neres.dan nog de overtreding van Blind die volgens mij net binnen de 16 was.uiteraard ook de elleboog van Saymak wat ook gewoon rood was.als je als VAR niet in durft te grijpen, dan moet je daar niet gaan zitten!

Kuipers begint te oud te worden denk ik. Ik vind 'm echt een waardeloze scheidsrechter geworden die op z'n oude dag ook nog eens geen hulp krijgt van die nieuwste technieken. Schandalig. Aan de schandpaal er mee.

Ik heb de wedstrijd dan wel de samenvatting niet gezien. Nul beeld. Maar ondanks dat als het inderdaad een elleboog is het bestraft moet worden vind ik het wel eens een goed teken dat PEC hier 'gematst' wordt. Normaliter heeft de var er een handje van bepaalde beelden terug te kijken die uiteindelijk gunstig zijn voor de grotere club. Oftewel, daar mogen we best even bij stil staan!

1 november 2019 om 23:47

Hoe kan je dat nou goedkeuren zeg. Het is volslagen idioot om zo met een elleboog je tegenstander te blesseren. Ook al is het niet expres, het is een gebrek aan kwaliteit en lomp. Dat zie je eerder bij die laagvliegers inderdaad dan bij de grote clubs maar dan is het alsnog gewoon donkerrood. Lekker Ajax kapottrappen voor de grote match tegen Chelsea. Lompe boeren.

1 november 2019 om 23:56

Ik keur het niet goed. Het is echter wel zo dat wanneer de kleine provincieclub tegen de grotere clubs spelen de VAR met regelmaat enkel beelden terugkijkt die gunstig uitvallen voor de grotere clubs. In die zin vind ik het dus positief dat ook PEC eens gematst wordt. Idealiter zouden alle fouten beslissingen door de VAR worden gecorrigeerd en in een voetbal utopie schaffen ze het gewoon af, want uiteindelijk wordt het des te gênanter hoeveel fouten er worden gemaakt terwijl er gewoon beeld aanwezig is.

2 november 2019 om 00:05

Wat een onzin praat Jij zeg, dus omdat het een kleine club is moet je 100% rode kaarten niet geven. Nee logisch. Dit is niet matsen maar volkomen verkeerde beslissingen nemen.

2 november 2019 om 01:13

Dat zegt hij helemaal niet. Hij geeft aan dat scheidsrechters er wel vaker naast zitten en nu de grote clubs niet bevoordeeld worden met schandalige beslissingen.

2 november 2019 om 09:19

Die slechte beslissingen moeten er gewoon uit en dat doe je niet door af en toe kleinere ploegen te matsen. De VAR helpt soms, maar er worden nog steeds fouten gemaakt, dus misschien moeten we gaan kijken naar technieken waarmee fouten kunnen worden gecorrigeerd. Ik weet dat er dan weer mensen zullen zijn die zeggen; "ja maar dat is de charme van voetbal", maar als er spelers na een bewuste actie die gevaarlijk is voor de gezondheid van een andere speler, daar niet voor bestraft wordt of slechts geel krijgt, moet dit belangrijker zijn. Ik vind het ook belachelijk dat een overtreding waar een straf voor gegeven is na de wedstrijd, op basis van beelden niet kan worden herzien. In zo'n geval zou je Saymak alsnog rood kunnen geven.

2 november 2019 om 00:31

Wat is hier goed aan? Dus ernstige overtredingen niet bestraffen vind jij prima, want het toont zogenaamd aan dat kleine clubs een keer worden gematst tegenover de grote clubs? Je maakt jezelf echt belachelijk.

2 november 2019 om 08:59

@ikea; een elleboog is een elleboog en dus rood. Slecht gefloten. En iderdaad, vroeger kreeg een topclub nog het voordeel boven een kleine club, maar met de VAR mag je verwachten dat men alles ziet. Maar ik ben tegenstander van die VAR omdat het mensen zijn die het beoordelen en ik zie nog heel veel duidelijke gevallen die niet bekeken worden maar wel doelpunten afkeuren op een millimeter buitenspel en daar 3 minuten naar blijven kijken of je maar iets kan vinden.

Logisch. Kuipers ziet nooit wat. Vorig seizoen ook gewoon telkens door de VAR gecorrigeerd. Nu grijpt de VAR niet in en verzuipt Kuipers weer direct.

2 november 2019 om 00:13

Dat gaan we in de toekomst een v. Boekeltje noemen.

De overtreding van Hamer snap ik persoonlijk wel dat er geel gegeven wordt. Hij houdt aan het eind duidelijk nog in, waardoor van een overduidelijke rode kaart geen sprake is (al had rood wel gegeven kunnen worden, maar geel mijn inziens net zo goed). De elleboog van Saymak wel duidelijk rood moeten zijn. Verder wel grappig dat de Ajacieden hier wel lopen te klagen over buitenspel bij de 2-3, maar de buitenspel goal van neres bij de 1-3 voor het gemak vergeten.

2 november 2019 om 10:50

Scoorde Neres dan een eigen doelpunt bij de 1-3? Je bedoelt vast 0-3

2 november 2019 om 11:52

Klopt natuurlijk, dank voor de verbetering

er zaten een hoop schandalige overtredingen tussen maar wat ik minstens zo schandalig vind is zo een kunstgrasmat. ongelofelijk dat dat kan op dit niveau. in het buitenland snappen ze daar ook helemaal niks van

Lekker geknokt op een slecht veld. Hoort erbij. Hakim was geweldig weer. 3 punten in een lastige uitwedstrijd en de blessures vallen ook wel mee. Vooral uit voorzorg gewisseld. Nu met de beentjes omhoog naar Sparta PSV kijken. Een gehavend PSV uit op kunstgras. Die zullen het ook niet kado krijgen.

Kuipers en van Boekel hebben gewoon gefaald en verdienen een onvoldoende. Wat waren zij slecht zeg. Hoop dat de knvb hen daar op aanspreekt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3534
2.AZ2923
3.PSV2412
5.Vitesse235
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 17 november
Manchester City wil Dani Olmo overnemen van Dinamo Zagreb. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren