Swingend AZ combineert zich in Den Haag langs Oekraïense muur

Donderdag, 15 augustus 2019 om

AZ heeft zonder al teveel problemen de vierde voorronde van de Europa League weten te bereiken. De Alkmaarders waren in Den Haag met 4-0 te sterk voor Mariupol, na de 0-0 in de heenwedstrijd in Oekraïne. Het Belgische Antwerp vormt de laatste horde richting de groepsfase.

Trainer Arne Slot bracht in Den Haag dezelfde elf in het veld als afgelopen zondag in de wedstrijd tegen RKC Waalwijk, die met 0-2 gewonnen werd. Na zeven minuten spelen verzorgde Oussama Idrissi het eerste gevaar met een geblokt schot. Even later werd een poging van Fredrik Midtsjø ook nog gekraakt, maar al na twintig minuten wist AZ de Oekraïense muur te slechten. Een splijtende pass van Jonas Svensson bereikte Calvin Stengs, die met een bekeken schot Mariupol-doelman Rustam Khudzhamov kansloos liet.

Na de openingstreffer nam AZ wat gas terug, waardoor Mariupol wat meer aan de bal kwam. Nog voor rust verdubbelden de Alkmaarders de marge. Thomas Ouwejan zag zijn schot bij Stengs belandde, waarna de aanvaller de bal controleerde en het leer teruglegde voor een tweede poging. Deze keer schoot Ouwejan wel raak, waardoor AZ met een comfortabele 2-0 voorsprong de rust inging. Na een uur spelen gooiden de Alkmaarders de wedstrijd definitief op slot.

Nadat schoten van Ouwejan en Teun Koopmeiners nog geen derde treffer opleverden, was het Stijn Wuytens die de 3-0 op het scorebord bracht. De verdediger kopte raak vanuit een hoekschop en maakte daarmee en einde na alle hoop voor Mariupol. Na de derde treffer van de avond bloedde de wedstrijd een beetje dood, waardoor de gasten ook enkele mogelijkheden kregen op een eretreffer. Uiteindelijk bepaalde Sergiy Yavorsky in de slotminuten de eindstand op 4-0, door een voorzet van Owen Wijndal in zijn eigen doel te werken.


Poll

Bereikt AZ het hoofdtoernooi van de Europa League?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

60 reacties (laatste reactie door oelie wapper)

Erg tevreden met zowel spel als uitslag. AZ speelt vrolijk, fris en aanvallend voetbal en creëert veel kansen. Waarschijnlijk de volgende ronde tegen Pilsen.

15 augustus 2019 om 22:24

Az pakt weer punten voor Nederland. Knap hoe ze dat vaak voor mekaar krijgen in tegenstelling tot bijvoorbeeld Feyenoord.

15 augustus 2019 om 22:57

Pakt weer punten? Ze zijn allebei door, dus allebei evenveel punten. En vorig jaar allebei uitgeschakeld. Dus of je bent een troll, of je hebt geen idee waar je over praat.

15 augustus 2019 om 23:43

Volgens mij krijg je voor winst meer punten dan voor gelijkspel. Per saldo hadden az en Feijenoord in deze gehele ronde beiden gelijk aantal punten behaald als je uit en thuisresultaten optelt

15 augustus 2019 om 22:24

Helemaal mee eens. Van alle Nederlandse ploegen speelt AZ op dit moment het leukste en beste voetbal. Dark horse voor de titel?

Overigens heeft AZ wel de zwaarste loting in de play-offs. Antwerp is een goede fitte ploeg. Denk wel dat AZ iets favoriet is, maar hier moeten 'we' zeker niet even vanuit gaan dat dit gefixt wordt. PSV en Feyenoord waren vandaag matig maar hebben wel een loting met perspectief.

15 augustus 2019 om 22:28

Zeg dat nou niet te hard..

15 augustus 2019 om 22:32

Ik zei het eerder ook al maar wat een speler is die Koopmeiners , wat een absolute baas. Het gemak waarmee hij ballen over 40 , 50 meter verplaatst , en fysiek nog top ook. Leuke ploeg dit AZ , vooral de eigen opgeleide jongens Koopmeiners , Boadu , Stengs , Wijndal en dat aangevuld met Midtsjo en Idrissi . Kunnen zomaar PSV serieus bedreigen.

15 augustus 2019 om 22:38

Koopmeiners heerst op het middenveld. Samen met Midtjo. Vandaag was ook Ouwejan goed op het middenveld, maar ik zou toch iets meer een zwervende nummer 10 op die plek willen zien. Ik hoop dat Gudmondsson of Ramselaar, als die wil en kan komen, die plek gaat opvullen.

Verder vandaag eigenlijk geen enkele dissonant bij AZ, het hele team speelde uitstekend.

15 augustus 2019 om 23:33

Koopmeiners vind ik op het moment de beste speler van AZ. Die jongen zou bij Ajax, PSV en Feyenoord zo in de basis kunnen spelen.

16 augustus 2019 om 00:44

Een nieuwe creatieve nummer 10 vind ik inderdaad ook echt nog belangrijk, naast een CV. Nu staat er toch een redelijk behoudend middenveld, wat overigens wel prima werkte vandaag. Als de tegenstander zich ingraaft en je komt er écht niet doorheen, is het toch lekker om een echte creatieve 10 te hebben die iets geniaals kan forceren. Nu is dat er niet echt en zal het vooral van de buitenspelers moeten komen.

15 augustus 2019 om 22:36

Antwerp heeft net gescoord tegen Pilsen en zal waarschijnlijk doorgaan. Ben zelf ook een Antwerp supporter en dat wordt een geweldige match. Geen makkelijke tegenstander voor AZ, maar toch denk ik dat ze over 2 wedstrijden door zullen gaan.

15 augustus 2019 om 23:21

Ik denk dat koopmeiners de juiste middenvelder is voor Ajax nu samen met blind en donny daarvoor

16 augustus 2019 om 07:26

Als ze Koopmeiners een optie zou zijn, dan zou ik Blind weer naar LCV verhuizen. Mocht ten Hag Blind op het middenveld willen houden, dan zou ik eens informeren naar Midtsjo

Lekker AZ! Goed gespeeld, nauwelijks wat weggegeven. Op naar de play-offs. Hopelijk wordt die thuiswedstrijd dan ook in Den Haag gespeeld. Volgens mij ligt dat kunstgras ons wel.

Ze hebben de verkeerde pot uitgezonden...kijk je naar Psv...terwijl je swingend AZ kan zien...pff.
Goed voor NL voetbal deze winst!

15 augustus 2019 om 22:24

Sbs 9 is ook gratis

15 augustus 2019 om 22:25

Die was gewoon te zien bij SBS9 gelukkig. Na 15 minuten overgeschakeld want dat PSV was weer niet om aan te zien.

15 augustus 2019 om 22:27

Je hebt naar de verkeerde zender gekeken bedoel je. Ik heb me goed vermaakt met een fris voetballend AZ op SBS9. Leuk om te zien, dat team heeft best wat te zoeken in de EL!

16 augustus 2019 om 02:01

Die spelen natuurlijk ook tegen een geweldige tegenstander... Iedereen heeft z'n mening inmiddels al klaar, terwijl geen enkele club in de top 5 vooralsnog indruk maakt. Ajax niet, PSV niet, Feyenoord niet, AZ wisselvallig en Utrecht wisselvallig. Alsof AZ dit altijd maar op de mat gaat leggen. Dan zie ik PSV nog eerder kampioen worden. Laten we gewoon de komende maanden afwachten voor we weer conclusies gaan trekken die achteraf weer eens foutief zijn...

Heerlijk! Genoten van dit AZ met dit voetbal zo doorgaan en het kan nog een leuk jaar worden!

Overigens scoort Antwerp zojuist de 2-1, met 10 man, daarmee zouden ze door gaan. Spannend in Tsjechië!

Denk dat Antwerp voor AZ de leukere tegenstander is.

16 augustus 2019 om 00:51

Een Europese uitwedstrijd dichterbij zul je niet snel krijgen. Wel jammer dat niet bij het eigen mooie stadion van Antwerp gespeeld mag worden, maar Brussel vind ik ook zeker de moeite waard om heen te gaan. Wel jammer dat daar zo’n grote atletiekbaan omheen zit, vind dat altijd afdoen aan de sfeer in een stadion.

AZ is goed bezig en hopelijk gaan ze Europa in. Erg jammer dat ze nu niet in Alkmaar spelen want zonder echte thuisvoordeel kan zeker in Europa helpen.

15 augustus 2019 om 22:38

Antwerpen speelt zijn Europese wedstrijden ook in Brussel. Dus dit is een gunstige tegenstander als je het zo bekijkt haha.

15 augustus 2019 om 22:47

Ik lees nu ook dat ik iets anders bedoel
Het missen van een thuisbasis zal AZ niet goed doen, zeker niet in Europa.

16 augustus 2019 om 00:54

Antwerp speelt ook niet in de thuisbasis maar in het nationale stadion in Brussel. Eigen stadion voldoet niet aan de Europese eisen. Beiden spelen dus niet bij de thuisbasis dus dat nadeel valt tegen elkaar weg.

Az is het enorm gegund! Mooi elftal die ook zeker kansen heeft in de EL dit seizoen. Zo anders dan PSV....

Antwerp doet het toch. Met 10 man, in de verlenging toch 2-1 weten vast te houden en daarmee de volgende tegenstander van AZ. Boeiend gevecht. Hup AZ!

15 augustus 2019 om 22:46

Is dat een tegenstander die te doen is? Ken ze niet goed.

15 augustus 2019 om 22:55

Ik weet het ook niet, wat ik over ze gehoord heb, een leuk voetballend team, met aanvallende intenties.

Ik laat me graag verrassen.

Te doen, ja, op zich wel, weet niet wie de favoriet gaat zijn, bookmakers maar een beetje in de gaten houden, die schatten vaak wel aardig in.

15 augustus 2019 om 23:58

Als ik Antwerp hoor denk ik zeker niet aan een leuk voetballend team met aanvallende intenties hoor. Eerder aan een lastige ploeg die het verdedigen en harde spel niet schuwt. Al zijn ze dit seizoen wel aan het overschakelen op iets attractiever voetbal, vooral door de komst van De Sart.

15 augustus 2019 om 23:59

Antwerp is een ploeg die vooral teert op fysieke paraatheid en enthousiasme, mede dankzij hun geweldig thuispubliek. Ze spelen hun Europese wedstrijden in Brussel, maar zorgen daar voor veel meer sfeer dan bij het nationaal elftal. Met Mbokani en Refaelov hebben ze voorin twee heel ervaren klassespelers lopen.

16 augustus 2019 om 10:28

Ik ken ze goed. Het is een enorm taai team dat echt niet opzij gaat. De basis bestaat uit een paar bikkels met daar voor een paar gevaarlijke spitsen. Er is onlangs enorm geïnvesteerd in het team en er komt een nieuw stadion. Wel op z'n Belgisch in delen gebouwd met iedere tribune anders haha. Wordt niet makkelijk maar wel heel vermakelijk.

Heel netjes AZ! Een voorbeeld voor de overige EL clubs uit Nederland, qua wedstrijdbeleving. En na de ramp van afgelopen week is het AZ erg gegund.

Goed gedaan AZ! Als ik dit zo zie dan heb ik toch een beetje spijt dat ik bij die wedstrijd van PSV ben blijven hangen. Arne Slot heeft het goed voor elkaar tot nu toe, kijken of ze het ook een heen seizoen vol kunnen houden.

Waren er veel supporters naar Den Haag gekomen?

15 augustus 2019 om 23:21

Was voller dan ik verwacht had. Zat op de lange zijde en was goed druk. Ook achter de goal de vaste kern zoals verwacht mee.Had het veel leger verwacht maar was gezellig. Hard gelachen om het aftellen bij het haags kwartiertje.

Als ADO supporter mooie wedstrijd gezien in ons station. Mooie sfeer gemaakt AZ Supporters

AZ geeft vanavond gewoon het goede voorbeeld hoe je een matige ploeg gewoon met 4-0 naar huis stuurt. AZ heeft sowieso een leuk ploegje dat ook nog eens goed georganiseerd speelt, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een PSV waar de tactiek en spelers nog zoekende zijn. Denk oprecht dat AZ met dit elftal punten kan gaan pakken in de groepsfase van de Europa League.

16 augustus 2019 om 02:04

Leuk hoor, tegen een ploeg waar menigeen nog nooit van gehoord heeft, maar in de groepsfase van de Europa League krijg je toch een ander niveau tegenover je. Geen enkele club maakt vooralsnog daadwerkelijk veel indruk op een relevant niveau, dus laten we de lofzang bewaren voor het moment waarop een ploeg het ook daadwerkelijk verdient.

Wat een heerlijke pot en ondanks dat we in het Cars Jeans stadion speelde, voelde het als een thuis wedstrijd. Een heerlijke sfeer en een mooie avond. Oh wat is het toch fijn om een AZ ter te zijn. Op naar Antwerpen al was een uitje naar Tsjechië ook niet verkeerd geweest, 70 cent voor 1L pils. 😁 Op naar Zondag! Oh ja en, ADO bedankt, ADO bedankt!

Fijne wedstrijd om te zien. Je zou bijna vergeten dat je tegen een heel lastige, verdedigende ploeg speelt. Jammer dat Antwerp de volgende tegenstander is. Niet op sportieve grond overigens, maar het kan wel eens een combi opleveren voor de uitwedstrijd en met alle Belgen die ook deze kant opkomen spreekt het ook niet voor zich dat we zo maar weer in Den Haag terecht kunnen.

Ook van mij: ADO (en) Den Haag, bedankt!

16 augustus 2019 om 02:06

"je zou bijna vergeten dat je tegen een heel lastige, verdedigende ploeg speelt."

Laten we dan vooral niet vergeten dat de kwaliteit in die "heel lastige verdedigende ploeg" uiterst beperkt is. Mooi dat oa. AZ door is, maar laten we het niet groter maken dan het is. Dit was gewoon een ontzettend matige tegenstander waar je makkelijk van moest winnen. Met name het goede daaraan was dat AZ dat in tegenstelling tot andere ploegen ook daadwerkelijk deed. Dat maakt het niet plots een prestatie van formaat...

16 augustus 2019 om 12:41

Laten we de presties ook niet kleiner maken Sirius. In Alkmaar zijn de meeste supporters wel realistisch

17 augustus 2019 om 13:26

Nederlandse clubs hebben het vaak moeilijk tegen dit soort tegenstanders. En als t dan makkelijk gaat, dan stelt t ineens niets meer voor? Het is geen wereldprestatie, maar zo overtuigend winnen hoeft niet gekleineerd te worden.

Kom net terug van het stadion. Hierbij toch even een bedankje naar ADO (wat ook tijdens de wedstrijd al gezongen werd), en complimenten naar AZ dat dit in zo'n korte duur toch op een hele goede manier geregeld was. Ook hier stond alles duidelijk aangegeven en waren er genoeg mensen om alles vlot en netjes te laten verlopen. Nogmaals top Ado!

Dan over de wedstrijd, heel leuk voetbal gezien van AZ kant. Goede aanvallen en uitgespeelde kansen. Enige probleem in mijn ogen is het middenveld. Ouwejan, Midtsjo en Koopmeiners zijn alle 3 toch spelers voor de 6 positie en om die reden waren de ruimtes tussen de linies nogal groot (ouwejan moest dan als 10 fungeren, maar je zag dat hij moeite had met de looplijnen en niet echt precies wist wat zijn taken waren, is natuurlijk ook gewend om linksachter te spelen). Hierdoor moesten Svensson en Wijndal elke keer als "brug" tussen de verdediging en aanval fungeren. Dit kan tegen een team als Mariupol nog wel, maar als je tegen andere clubs komt te spelen zijn de counters gewoon veel te gevaarlijk als dan Svensson en Wijndal beide van hun plek weg zijn.

Knap gedaan van az . Doen het toch bijna altijd goed in Europa . Zou het geen idee zijn om dst ook te belonen. Zo’n team wil kenaus Nederland in Europa hebben . Nemen het serieus en spelen professioneel . Dat in tegenstelling tot Utrecht . Ik vind het wel een goede regel dat als je je laat uitschakelen door Luxemburgers of Bosniërs of dat niveau, je 1 jaar niet mee mag doen aan de play offs . Ik wil teams als az zien, geen Utrecht . Dan strijden we zo naar plek 9’of zo op de UEFA ranglijst , hetgeen betekent dat er teams rechtstreeks geplaatst gaan zijn voor CL en El

16 augustus 2019 om 02:11

Dit zijn altijd van die opportunistische uitspraken. Niets ten nadele van jouw betoog, maar tot deze week is het volgens velen eigenlijk alleen Ajax die de punten binnen harkt en de rest bakt er nauwelijks iets van (feitelijk ook gewoon correct) en nu doet AZ het ineens weer "bijna altijd goed in Europa"? Nee, al heel lang doen ze het zeer matig net zoals elke structurele subtopper. Daar doen twee overtuigende wedstrijden tegen een club waar zelden iemand van gehoord heeft niets aan af.

16 augustus 2019 om 08:16

AZ doet het over het algemeen juist wel goed in Europa. Ze werden vorig jaar uitgeschakeld door Kairat, maar de keren daarvoor dat ze meededen, haalden ze bijna altijd de poule-fase (een keer niet, tegen Anzhi, met Eto'o, lijkt me geen schande) en kwamen ze ook heel regelmatig door die poulefase heen. In 2012 en 2014 de kwartfinale zelfs.

16 augustus 2019 om 10:28

Az doet het toch echt meestal wel goed. Vorig jaar nier maar die halen toch vaak de poulefase en het is al weer even geleden , maar een jaar of 10 geleden zelfs de halve finale

16 augustus 2019 om 08:11

AZ werd vorig jaar uitgeschakeld door FC Kairat, ook roemloos...

Het is nu eenmaal zo dat de Nederlandse ploegen onder de top-2 niet altijd door komen naar de poule-fase. Dat is geen onwil of gebrek aan motivatie/inzet, dat is gewoon voetbal. Utrecht wilde heel graag, nam het echt wel serieus, alleen lukte het niet.

16 augustus 2019 om 10:36

Vorig jaar wel maar az doet het over het algemeen goed . Ik snap best dat het lastig kan zijn. Tegen de nummer 3 van Rusland of zo die ook nog eens al on de competitie zit ; dat ja echt niet makkelijk . Daar kan ik mee leven. Maar met wat Utrecht presteert niet. Die loten tot 2 keer toe loten echt zo een beetje het allerslechtste team dat je kunt loten . En dan uitgeschakeld worden dat kan gewoon niet . Als je ziet hoe az toch de nummer 4 van Oekraïne vanaf de start, uit en thuis onder druk zet en geen enkele kans Geeft ...dan win je zo een wedstrijd . Maar zoals Utrecht als een stelletje lamme zoutpalen over het veld sjokt , dan is er werkelijk geen enkel team uit Europa dat Je kunt verslaan ...dat blijkt ook want slechter dan die Luxemburgers en Bosniërs ga je gewoonweg niet vinden. Dat heeft met instelling en professionaliteit te maken. Daarom vind ik ook dat az beloond moet worden en Utrecht gestraft . Je zult toch op de een of andere manier moeten stimuleren dst ook deelnemer nummer 5 wat puntjes snoept , amders zal de top 10 lastig blijven

16 augustus 2019 om 11:20

Ik was het al met je eens, maar het was te toevallig dat AZ vorig jaar roemloos werd uitgeschakeld door een ploeg, vergelijkbaar met de ploeg die Utrecht uitschakelde .

Utrecht heeft het vaker, dat klopt, maar ik geloof niet dat dat onwil is, eerder onmacht.

Overigens, als je de top-4 neemt, en 5 plaatsen hebt, zal er toch altijd nog een vijfde ploeg Europa in moeten. Vitesse en Utrecht zijn daar momenteel het meest geschikt voor, denk ik.

Soms is het sneu zoal mensen reageren toch Sirius!!!! En dan bedoel ik echt jou!!! Twee jaar heeft Ajax gepresteerd al die voorgaande jaren worden gemak- halve maar weer even vergeten.de jaren onder Frank de Boer oke de Titel werd gewonnen maar daarna hield het ook op. Niet overwinteren in de CL en zo snel mogelijk uitgeschakeld worden daarna in de EL want het kampioenschap was belangrijker, punten ach wat maakte dat toen uit.alle fans van Ajax riepen toch de CL pot is belangrijker dus roep niet dat de andere clubs structureel slecht zijn want ajax heeft in de jaren het voortouw hier in genomen, of kan jij ons allemaal even laten zien hoever Ajax kwam onder Frank de Boer!!!!

16 augustus 2019 om 12:50

Ik vind Sirius ook vreselijk omtrent Europees voetbal. In de afgelopen 3 jaar heeft Ajax 2x een goede campagne gedraaid. Daar alle respect voor, want vooral die CL campagne zorgt er voor dat we zoveel punten hebben binnengeharkt op de Co-lijst. Hoe vaak is het alleen ook voorgekomen dat Ajax als troosteloos team onderuit ging in Europa... Wellicht kijk ik door mijn bril, maar AZ presteert over het algemeen naar behoren of boven verwachting in Europa. Vorig jaar voor het eerst uitgeschakeld door een niet zeggend ploegje terwijl ze altijd de punten aan het sprokkelen waren. Waar waren die oow zo grote, met name Ajax, clubs dan? Prestatie van AZ is nu ook naar behoren. Punt heeft Sirius dat we die niet groter hoeven te maken. Complimenten gaan vooral naar het spel en dat lijkt er niet echt in te komen bij hem. Ook de uitschieter van Ajax is nu niet ineens de maatstaaf, al hoop ik als Nederlands voetbal supporter dat ze dat wel kunnen tewerkstellen. Peace out

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

AZ

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4742
2.AZ4427
5.PSV3619
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
O. IdrissiAanvaller2010
C. StengsAanvaller204
M. BakkerKeeper00
M. BizotKeeper190
R. de BoerKeeper20
L. BergsmaVerdediger00
Voor de complete selectie: Clubpagina AZ.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina AZ.

7 fans
Middenvelder, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 AZ 20 4 0 0
2018/2019 AZ 21 3 0 0
2017/2018 AZ 1 0 0 0
2016/2017 AZ 5 2 0 0
2016/2017 Jong AZ 22 6 3 0
Laatste voetbalnieuws

AZ weet weer hoe winnen in de Eredivisie voelt

AZ heeft eindelijk weer kunnen winnen in de Eredivisie. Na twee competitienederlagen op rij, vlak vóór en na de winterstop, zegevierde het team van Arne Slot met 1-2 over sc Heerenveen....Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 29 januari
Manchester United heeft het oog laten vallen op Ivan Rakitic. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren