‘Respectloos’ Man City door de mangel gehaald: ‘Ze kwamen alleen voor geld’

Maandag, 22 juli 2019 om

Manchester City was in de afgelopen dagen, net als Wolverhampton Wanderers, West Ham United en Newcastle United, actief in China voor de Premier League Asia Trophy. De regerend landskampioen heeft, in tegenstelling tot de andere Engelse clubs, echter geen goede indruk achtergelaten in het Aziatische land en bevindt zich nu midden in een heuse mediastorm, aangezwengeld door het grootste staatspersbureau Xinhua.

Waar Wolverhampton, West Ham en Newcastle in China de tijd namen om met fans te praten en andere tripjes te ondernemen, wordt Manchester City ‘respectloosheid’ en ‘discriminerend gedrag’ verweten. Als voorbeeld wordt door Xinhua een incident aangehaald waarbij manager Josep Guardiola een groep wachtende fans voorbij beende zonder even een praatje te maken of een handtekening uit te delen: “Op zichzelf genomen had dit een eenmalig incident kunnen zijn, vanwege een jetlag of een druk schema.”

“Maar helaas voor de Chinese fans en de lokale media, bleek dit slechts één voorbeeld uit velen te zijn van de complete respectloosheid die Manchester City tegenover zijn Chinese gastheren toonde.” Xinhua stipt verder aan dat Manchester City alleen oog had voor de betalende Engelse fans en media en die uit China links liet liggen. Het persbureau spreekt dan ook van ‘discriminerend gedrag’: “Hun verschijning in China was voor de kampioen van de Premier League niets meer dan een commerciële verplichting. Hun gebrek aan enthousiasme en hun onverschilligheid staat dan ook in sterk contrast met dat van de vertegenwoordigers van de andere clubs.”

Wolverhampton organiseerde bijvoorbeeld een meet-and-greet-sessie met lokale fans en de club bestempelde de trip later als een ‘enorm succes’. “Terwijl de andere clubs probeerden om de harten van de lokale inwoners te winnen, leek het enige doel van Manchester City hier in China te zijn om hun portemonnees te veroveren. Hun arrogante houding en het geloof dat zij de belangrijkste trekpleister van de Premier League Asia Trophy waren, was misplaatst en compleet het tegenovergestelde van de houding van de andere clubs. Die clubs verlaten China vandaag met respect en nieuwe fans op zak; Manchester City verlaat China met niets.”

Guardiola: 'Ik heb nooit met Bayern over Sané gesproken'
Meer video's


Gerelateerd

Meer sportnieuws

30 reacties (laatste reactie door edenhazard)

Wil het niet goed praten, maar geen 1 club gaat voor de lol op traingskamp naar China. Gaat alleen maar om geld. Verder denk ik niet dat City expres ‘discrimineert’ en het zal ze ook niet zoveel uitmaken gok ik.

22 juli 2019 om 12:01

Ik wil net zeggen. Die gasten hebben allemaal ellenlange seizoenen gehad enhebben een lang seizoen voor de boeg. Die gaan echt niet voor de lol dat takke eind vliegen. Zijn er afspraken gemaakt? Zo ja, dan heb je handvatten. Zo nee, dan is het goed recht van ze toch. Dat wolves zoiets doet, leuk. Voor de fans en de wolves spelers zelf. Maar doordat jantje iets wel doet, betekentniet dat pietje discrimineert als ze het niet doen.

22 juli 2019 om 12:03

Tja er zijn in mijn ogen veel leukere plekken dan China zoals Amerika of Dubai maar ik zit zeker liever in China dan in pakweg Oostenrijk ofzo zoals Ajax.

22 juli 2019 om 13:13

Oostenrijk is juist perfect voor een trainingskamp. In alle rust voorbereiden op de hectiek van een nieuw voetbalseizoen. Schone lucht, aangename temperaturen en lekker dichtbij. Beter dan de jetlag en de hitte van Dubai, China en de VS. Als speler zijnde heb je toch niet heel veel tijd om de toerist uit te hangen. Hoewel het ook een kwestie van tijd lijkt voordat we Ajax zien meedoen aan een toernooi buiten Europa zoals de International Champions Cup.

22 juli 2019 om 13:34

Die spelers vliegen toch van hot naar her als ze vrij zijn. Ajax zat afgelopen seizoen ook in Florida en sommige spelers gingen gewoon vanaf hun vakantiebestemming omdat het toch in de buurt is. Neres bv vanaf Brazilie, Frenkie zat in Jamaica en Matthijs in New York en zo waren er nog wel meer.

Vind al dat fietsen wat ik altijd in Oostenrijk trouwens wel een risico met al die Zuidamerikanen miljoenenaankopen van tegenwoordig.

22 juli 2019 om 13:37

Die gasten zijn op trainingskamp heh, het is geen vakantie. Heb wel eens op zelfde park gezeten als inter. Die gasten zie je bijna niet. Slapen, eten, trainen, eten, slapen, eten trainen en slapen. Of je dan in china zit of op terschelling maakt niet zoveel uit.

22 juli 2019 om 12:09

De andere 3 clubs hebben deze kans aangepakt om hun naamsbekendheid te vergroten en mogelijke extra inkomsten te genereren dus stonden daarvoor er ook meer voor open.

City heeft een sugardaddy en hoeft/wil dat soort dingen niet te doen. Alleen op komen dagen vinden zij denk ik al goed genoeg voor de fans. Het is jammer dat Guardiola ook meegaat in deze verwaandheid.

22 juli 2019 om 12:22

@messiboer

Ja maar het is niet zo dat clubs als Liverpool, Arsenal of United geld vragen voor handtekeningen. Dit is echt achterlijk van City.

22 juli 2019 om 13:09

Ik geef ze groot gelijk. Tegenwoordig komen teams tijdens de voorbereiding in drie of vier landen, zou ook geen zin hebben om overal waar ik kom eerst half uur handtekeningen uit te delen.

Ik denk dat dit niet zoveel met discriminatie te maken heeft mocht dat kloppen. Het valt me echt op dat dat woord, en racisme, direct wordt gebruikt door veel mensen zodra er iets niet naar hun zin gaat. Echt een groot zwaktebod.

Wel kun je stellen dat City een bepaalde verantwoordelijkheid heeft, dat ze naar China gaan voor het geld is begrijpelijk, dat doet elke club die daar in de voorbereiding gaat spelen. Maar als je dan je overal van wil afsluiten en geen moment vrij kunt maken voor de fans, dan moet je misschien zo'n tripje maar niet maken want dat hoort er gewoon bij, waar je ook komt. Je zult je een beetje nederig moeten opstellen en open staan voor perspraatjes en onderonsjes met fans, helemaal als er dikke inkomsten bij een dergelijke trip zijn betrokken, dan lijkt me dat ook niet meer dan normaal.

22 juli 2019 om 12:09

Ik denk dat een club als city niet zoveel met de fans heeft. Een groot gedeelte van de fans zijn gloryhunters die waarschijnlijk geen eens weten dat Paul bosvelt en Ronald Watereus bij city hebben gespeeld. Bij hun is city opgericht toen de transfer van Robinho werd afgerond. De spelers hebben daar denk ik totaal geen binding met de club en dus ook niet met de fans. Natuurlijk is dat bij veel clubs zo, maar bij City speelt er volgens mij geen 1 speler die iets met City heeft. Clubs met een rijke historie trekken ook veel spelers aan, maar dat kunnen spelers zijn die de club al sinds hun jeugdjaren volgt en een soort van zelf fans zijn van de club, bij city zal dit wel anders zijn. Het zou kunnen dat zich dit zo uit richting deze fans. Alsof zij in een soort van ivorentoren zitten en totaal niet bezig zijn met de fans.

22 juli 2019 om 12:48

''ronald Watereus bij city hebben gespeeld.''

Nou ja, onder contract gestaan lijkt me een betere verwoording. Vraag me af of de gemiddelde Ajax fan weet dat een pakweg Edgar Manucharian bij Ajax heeft gespeeld of een PSV fan weet dat Nathan Coe ooit bij PSV onder contract stond.

22 juli 2019 om 13:22

Geloof niet alles wat je leest. Er is genoeg videomateriaal te zien waar ze op verschillende plekken de fans op zoeken die toch echt geen 'engels' uiterlijk hebben. Geloven dat City geen fans heeft en hier niks voor doet is ook nogal kortzichtig.

22 juli 2019 om 14:14

Wanneer je onderscheid maakt tussen fans en pers uit eigen land wel aandacht geven, maar het gastland niet is discriminatie een toepasselijke omschrijving. Hoe zou jij dat anders omschrijven?

Aha, daar gaan we weer. Het gaat niet zoals iemand het wil en dus noemen we het discriminatie! Je biedt veel geld aan een club om naar jouw land te komen en bent dan verbaast dat die club alleen iets wil doen voor geld. Ik ga er maar van uit dat alles wat contractueel vast staat ook wordt nagekomen door city. Zouden mensen die echt gediscriminineerd worden nu niet moe worden van iedereen die het woord discriminatie gebruikt als ze hun zin niet krijgen.

22 juli 2019 om 14:24

In veel gevallen zou ik het met je eens zijn, maar in dit geval vertoont City gewoon discriminerend gedrag wanneer je alleen aandacht geeft aan pers en fans uit Engeland en niet die uit China. Het is wel handig om te begrijpen wat discrimineren betekent wanneer je je daarover uitspreekt.

22 juli 2019 om 15:16

Mensen zijn wat gevoelig aan het raken over het woord rascisme. Het woord discriminatie gaat mee in dat kielzorg. Ook omdat beiden vaak, onterecht, door elkaar worden gebruikt. Rascisme is altijd discriminatie, maar discriminatie niet altijd racisme.
Voor geïnteresseerden kun je voor een makkelijk overzicht gewoon op Wikipedia zoeken naar discriminatie.

Volgens mij is de kern hier echter dat het vrij respectloos is om fans te negeren. Als je fors geld verdient met een entertainment sport, kan ik me wel voorstellen dat mensen het niet mooi vinden om genegeerd te worden als ze naar dat entertainment komen kijken.

22 juli 2019 om 17:28

Och och, altijd makkelijk om dan maar iemand op de persoon aan te vallen. Helaas voor je weer ik prima wat discriminatie betekent en geef ik ook aan waarom daar hier geen sprake van is. Er staat in de tekst gewoon dat ze alleen aandacht hebben voor 'betalende' Engelse fans en pers. Gaat dus niet om discriminatie, gaat om geld!

22 juli 2019 om 20:40

Ieder onderscheid is een vorm van discriminatie. Ook wanneer dat gemaakt wordt door geld. Wat overigens een twijfelachtige houding is. Waarom zou je fans en pers die niet betalen negeren?

Clubs moeten altijd tijd maken voor hun fans maar de echte fans van City zitten niet in China maar in de volkswijken van Manchester.

22 juli 2019 om 12:48

Ja en nee. City heeft tegenwoordig wereldwijd fans, net zoals iedere grote club. En dan kun je je op zijn minst een beetje fatsoenlijk gedragen in China. Het is niet dat Wolves, West Ham en Newcastle het niet kunnen.

Alleen betaalde Engelse fans? Zag afgelopen weekend een filmpje van Manchester City in een groot warenhuis. Daar stond het rijen dik met fans. Spelers gingen op de foto en deelde handtekeningen uit. Als die fans Engels waren ben ik ook Chinees...

Wolves zat daar natuurlijk ook met een heel andere pet dan City..

Daarnaast vraag ik me af wat voor discriminerend gedrag er is vertoond en mochten zij zomaar iets roepen, vind ik best dat er een keer iets aan gedaan mag worden dat men dit soort dingen roept. Zulke teksten vallen namelijk onder de noemer smaad en laster, dus vind best dat ze of met bewijzen mogen komen of een rectificatie mogen plaatsen.

22 juli 2019 om 14:17

In het artikel staat omschreven dat City alleen tijd nam voor pers en fans uit Engeland en de lokale pers en fans consequent links liet liggen. Dan is er dus sprake van discriminatie. Het is natuurlijk niet zo dat men het beestje niet meer bij de naam mag noemen omdat er ik Europa mee geworsteld wordt.

22 juli 2019 om 14:27

"in het artikel staat omschreven dat City alleen tijd nam voor pers en fans uit Engeland en de lokale pers en fans consequent links liet liggen." - Alleen klopt dat stuk al niet. Tenzij er heel veel Chinees-lijkende mensen in Engeland en wordt dat gezien als pers en fans uit Engeland.
Zijn genoeg foto's en video's waarop dit te zien is.

Van mij mag men over discriminatie spreken als daar daadwerkelijk sprake van is. Nu lijken ze net een klein kind dat eigenlijk nog een extra snoepje wilde, dit niet mocht en vervolgens dingen gaat verzinnen zoals "ja maar hij kreeg wel" .. Bah.

Ps.

Dan kan City hen ook beschuldigen van discriminatie.
Omdat zij de kampioen van Engeland zijn, was hun vlucht naar China tot 2 keer toe gecanceld. "they eventually arrived in China more than 48 hours late after taking two commercial flights." -Dit terwijl de rest gewoon een privã© vlucht direct naar China kregen.
Schandalig, vind je niet?

22 juli 2019 om 14:39

De foto’s en video’s die buiten dit artikel te vinden zijn heb ik niet gezien. Uit dit artikel kan ik slechts opmaken hoe het bezoek van City ervaren is door de Chinezen. Daarbij wordt ook melding gemaakt van het contrast met de houding van de andere clubs uit de pl. Dan klinkt dat bij mij niet zozeer als een zeurend klein kind. Hoe dan ook, de houding zoals omschreven is discriminerend, of het waar is is een andere discussie.

22 juli 2019 om 14:55

Op het twitter account zie je meerdere filmpjes, waaronder 1 waar de Bruyne handtekening uitdelen aan enkele Chinese fans.
Of dit Chinese fans uit Engeland of China zijn, staat er niet bij, maar ik ga er gemakshalve maar even van uit dat het daadwerkelijk Chinezen die in China wonen zijn.

Dat lijkt me dus niet zoals omschreven wordt door de Chinese media. Dat het op het twitter account van City staat, lijkt mij niks afdoen aan het feit dat het beeld dat zij (chinese media) schetsen onjuist is.
Dus kan er ook geen sprake zijn van discriminatie, want niemand is buitengesloten.
Dat ze een keer doorliepen, zou kunnen. Gebeurt overal.

Dat er een contrast is met de andere clubs, duidt nog steeds niet op discriminatie.

22 juli 2019 om 20:42

Je trekt in twijfel dat hun berichtgeving accuraat is. Dat begrijp ik. Echter blijft het discriminerend wanneer je de ene groep uitsluit en de andere niet. Of dat waar is weet ik niet.

Betwijfel of dit discriminerend gedrag is of gewoon pure rent-seeking, geldwolvengedrag.

Is toch meestal zo dat kleinere clubs/personen op zo'n evenement meer moeite doen om zelf toenadering te zoeken naar de 'gewone' mensen en er meer voor openstaan. City is de grootste club en mag arroganter zijn. Wees blij dat zij naar China willen komen. Volgend jaar meer moeite doen en respect tonen wel.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Manchester City

Stand
Actuele wedstrijden

53 fans
Coach, 48 jaar

In de wandelgangen

Zondag 18 augustus
Franck Ribéry heeft, ook na het afwijzen van PSV, over belangstelling weinig te klagen. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren