Gigantische bedragen op het spel bij Ajax tegen APOEL Nicosia

Woensdag, 28 augustus 2019 om

Ajax heeft een bijzonder lucratief seizoen achter de rug door de deelname in de Champions League. De Amsterdammers kunnen door hun prestaties terugkijken op een uitstekend jaar, zowel op sportief als financieel gebied. Ook dit seizoen zijn er weer vele miljoenen te verdienen in het Europese clubtoernooi, zo heeft de UEFA bekendgemaakt. De Europese voetbalbond heeft namelijk 3,25 miljard euro beschikbaar gesteld als prijzengeld in de Champions League, Europa League en Europese Super Cup. De te winnen bedragen zijn vergelijkbaar met afgelopen seizoen.

Ajax bereikte de halve finale en harkte een gigantisch bedrag binnen. De teleurstelling was enorm toen Tottenham Hotspur de ploeg van Erik ten Hag uitschakelde, maar de pijn werd een klein beetje verzacht door het prijzengeld van negentig miljoen euro. Het had zoveel mooier kunnen zijn, want bij een finaleplaats waren de inkomsten ver boven de honderd miljoen euro uitgekomen.

Door de geweldige verdiensten in de Champions League en de inkomsten op de transfermarkt, heeft Ajax op financieel gebied het gat met de rest van de Eredivisie-clubs nog verder vergroot. Alleen PSV kan nog een klein beetje in de buurt blijven. Mocht Ajax zich vanavond plaatsen voor de groepsfase van de Champions League, wordt het verschil met de concurrentie alleen maar groter.

De UEFA heeft via de officiële kanalen naar buiten gebracht wat er voor de 32 deelnemende clubs te verdienen is in het Champions League-seizoen 2019/20. Van de totale prijzenpot van 3,25 miljard euro voor de Champions League, Europa League en UEFA Super Cup gaat het grootste deel naar de deelnemers van het miljardenbal: 1,95 miljard euro. 6,5 procent van het totale prijzengeld blijft bij de UEFA. De voetbalbond gebruikt dit geld voor organisatorische en administratieve doeleinden, zo is de uitleg. De overige 93,5 procent gaat naar de clubs.

Startpremies: 488 miljoen euro

Net als vorig seizoen krijgen alle 32 deelnemende clubs een startpremie van 15,25 miljoen euro. Ajax weet dus wat er op het spel staat op weg naar de groepsfase. Als kampioen van Nederland stroomde Ajax in de derde voorronde in. De Amsterdammers waren over twee duels te sterk voor PAOK Saloniki en willen nu afrekenen met APOEL Nicosia.

Prestatiebonussen: 585 miljoen euro

Net als vorig seizoen levert een overwinning in de groepsfase van de Champions League een bonus op van 2,7 miljoen euro. Een gelijkspel is goed voor 900.000 euro, terwijl een nederlaag niets oplevert. Per gelijkspel in de groepsfase wordt 900.000 euro uiteindelijk verdeeld over alle clubs aan de hand van een verdeelsleutel. Clubs die het vaakst hebben gewonnen krijgen het meeste uit deze pot, clubs die minder vaak winnen houden een kleiner bedrag over.

In de knock-outfase van de Champions League zijn nog grotere bedragen te verdienen. Kwalificatie voor de achtste finales levert 9,5 miljoen euro op. Clubs die de kwartfinales bereiken mogen nog eens 10,5 miljoen euro bijschrijven. In plek in de halve finales is goed voor 12 miljoen euro, terwijl de twee finalisten nog eens 15 miljoen euro ontvangen. Het winnen van de Champions League levert verhoudingsgewijs niet veel op: 4 miljoen euro. De Champions League-winnaar plaatst zich overigens wel automatisch voor de UEFA Super Cup, goed voor een bonus van 3,5 miljoen euro.

Coëfficiëntenranglijst: 585 miljoen euro

Vorig seizoen keerde de UEFA voor het eerst een bonus uit aan alle Champions League-deelnemers waarvan de hoogte wordt bepaald op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar. De club die van alle 32 deelnemers het laagste op de ranglijst staat, ontvangt 1,108 miljoen euro en de nummer één ontvangt 35,46 miljoen euro. Ook dit jaar is dat weer het geval. Ajax is terug te vinden op de negentiende plaats op de ranglijst, maar omdat meerdere clubs die hoger staan komend seizoen hoe dan ook niet deelnemen aan de Champions League (Manchester United, Arsenal, Sevilla en AC Milan) schuift Ajax door naar de vijftiende plaats. Deze plaats levert Ajax 19,95 miljoen euro op.

Market pool: 292 miljoen euro

De UEFA verwacht dat er ongeveer 292 miljoen euro aan televisiegelden te verdelen zijn. Omdat PSV al is uitgeschakeld, zal al het geld uit de tv-pot naar Ajax gaan. Hoe hoog dit bedrag precies zal zijn, is vooralsnog niet bekend. Vorig seizoen hield Ajax ongeveer 4,5 miljoen euro over aan de marketpool, maar toen moest de pot ook verdeeld worden met PSV.

Als Ajax zich voor de groepsfase plaatst is het dankzij de startpremie en coëfficiëntenranglijst verzekerd van hoe dan ook 35,2 miljoen euro. Hier komt het geld vanuit de marketpool nog bij. Bovendien kan Ajax rekenen op minimaal drie thuiswedstrijden, wat ook miljoenen oplevert. Zodoende speelt het team van Ten Hag donderdagavond voor eigen publiek voor een bedrag van ongeveer veertig miljoen euro.


Poll

Verwacht jij dat Ajax de groepsfase van de Champions League bereikt?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

86 reacties (laatste reactie door myajaxforever)

Indrukwekkende bedragen. Ik hoop in ieder geval dat beide Nederlandse clubs door kunnen stoten naar het hoofdtoernooi en uiteraard geldt dat ook voor de clubs in de EL voorrondes. Het zou fijn zijn als de Nederlandse clubs het belang van een goede Europese campagne gaan inzien, hetgeen de eredivisie zowel sportief als financieel sterker kan maken. Wat dat betreft is de transfer vam Cerny naar Utrecht een mooi voorbeeld van wat het kan opleveren. Als Ajax niet na de resultaten van vorig seizoen ambitieus zou zijn om door te pakken, had ik nog maar moeten zijn dat Cerny was vertrokken bij onze Amsterdamse vrienden.

11 juli 2019 om 19:30

Zeker weten. Twee clubs CL en 4 in de EL en den veel punten sprokkelen!! Succes

11 juli 2019 om 19:30

Sorry ook 2 in de EL

11 juli 2019 om 19:35

3 toch? Feijenoord, AZ en Utrecht dacht ik.

11 juli 2019 om 23:15

Klopt 3 stuks!

28 augustus 2019 om 12:51

Daarom begrijp ik nog steeds niet dat PSV het niet erg vond dat er geen CL gehaald is. Met als reden we hebben EL begroot. De CL levert zoveel meer op. Maar goed volgend jaar maar de selectie op tijd klaar dan.

28 augustus 2019 om 14:57

ik snap het afgunstige gezeur van (fans van) andere eredivisie clubs over Ajax niet. Eind jaren 90 speelden clubs als Willem II en Heerenveen in de Ucl, omdat Ajax het NL coefficient na de winst van 1995 omhoog geschroefd had. Psv, Feyenoord en andere clubs die daarvan profiteerden verkwanselde vervolgens het Ajax erfgoed. En nu klagen ze over de 'te grote verschillen' in financiele middelen. Typisch kleinschalige Nederlandse negatief denken ipv de mogelijkheden bij de hoorns te pakken en mee te helpen het Nederlandse club voetbal op de kaart te krijgen.

HuH! Krijg je zoveel geld alleen als je meedoet, bizar. Ik zie het jammer genoeg somber in voor psv als ze de cv posistie niet versterken en van bommel weer wanhopige beslissen gaat nemen kunnen ze al in de kwalificatie der uit vliegen. Ajax daarin tegen verwacht ik wel dat ze het verschoppen want meeste spelers blijven en ze versterken zich nog. Als ajax zich plaats gaan ze in pot 2 dus dat betekent dat er max 1 topclub in de groep zit dus dan is de kans groter dat ze doorgaan.

12 juli 2019 om 08:37

Gaan het beiden echt niet heel makkelijk krijgen. Bij Ajax hangt het er ook af wie er nog op het laatste moment vertrekken en hoe snel je de opvolgers kunt inpassen....

12 juli 2019 om 18:30

@psvchamps, ik denk juist dat PSV juist moet vrezen voor mutaties tijdens de kwalificatie CL en dat bij Ajax hooguit Ziyech nog weggaat, al ligt zijn lat wel heel erg hoog nu hij Sevilla afgewezen heeft, dus ik moet zijn vertrek nog zien. Overmars heeft diverse sleutelspelers verlengd met verbeterd contract. O.a. Neres, Tadic, Onana, die gaan nergens heen, dus ik maak me geen zorgen.

Daarnaast vind ik Basel, Porto en Kiev van een beduidend ander niveau dan Bate Borisov, Ludogorets en Astana; clubs die vooral heel "stug" zijn, waar Ajax alleen in 2 ronden van verliest als Ajax ze onderschat. Maar dat lijkt me sterk gezien de gedrevenheid die ik vorig seizoen zag bij met name de ervaren spelers, die het voortouw namen.

Vooraf met de wedstrijden in de 3 ronde nog ver uit zicht ben ik heel zeker en doe ik luchtig, tijdens de wedstrijden knijp ik hem totdat de buit binnen is

14 juli 2019 om 10:53

Ajax lijkt haar zaakjes tot op heden goed voor elkaar te hebben. Ik hoop dat Donny komende seizoen bij Ajax blijft. Aan het eind van het seizoen was hij naar mijn inziens de motor van de ploeg. Hij verzorgde ervoor dat een Ziyech bijvoorbeeld kon excelleren. Hoe beter Donny speelde hoe beter Ajax speelde.

Daarnaast heeft Ajax het nadeel dat ze 3 à 4 beoogde basisspelers(onana, Mazraoui, Neres en de opvolger van de Ligt) pas na de Johan Cruijf schaal zullen aansluiten en het maar de vraag is hoe fit ze zijn voor de voorrondes van de CL. Daarmee wordt wel meteen de sterkte van de bank getest.

Die coefficientenpunten voor clubs zijn ontzettend belangrijk dus. Tegenwoordig niet alleen voor een beschermde status of hogere pot indeling, maar ook financieel miljoenen aantrekkelijker. In de Europa League is dit overigens ook zo maar daar zullen de marges rond de tonnen zijn. Ook niet verkeerd natuurlijk voor clubs als Feyenoord, AZ en Utrecht. Ajax gaat ieder jaar het meeste cashen en heeft dat zelf op eigenkracht afgedwongen. De Champions league winnen was vorig jaar zomaar opeens die kans voor. Als Ajax nu minimaal overwintert blijven we stabiel en wie weet wat er verder in het vergiet zit. Voor PSV wordt de Groepfase heel moeilijk maar niet onmogelijk.

11 juli 2019 om 19:38

Laten we eerst het hoofdtoernooi maar zien te bereiken. En zelfs dan valt of staat het succes nog met de loting, welke voor beide clubs wisselend kunnen uitpakken. Ik zie het enerzijds wel lastiger in voor beide clubs vanwege diverse sterkhouders die zijn vertrokken of mogelijk nog gaan vertrekken. Fingers crossed.

11 juli 2019 om 21:26

Minimaal overwintert? In de CL? Dat is wel erg voorbarig. De groepsfase bereiken zorgt al wel voor die stabiliteit, samen met de uitgaande transfers.

11 juli 2019 om 21:39

Voor Ajax moet dat gewoon de doelstelling zijn als de Groepfase bereikt is. We komen hoe dan ook in pot 2 bij de loting. Ontlopen daarmee clubs als Real Madrid, Atletico Madrid en Dortmund. Niet ongunstig lijkt mij. Ajax mag best ambitie tonen want het heeft in 3 seizoenen bijna 2x in een Europese finale gestaan!

12 juli 2019 om 08:34

Het klinkt gek, maar de komende 2 seizoenen zijn echt bepalend voor de toekomst van de eredivisie. Als Ajax en PSV zich beiden plaatsen voor de CL groepsfase de komende 2 jaar en ook in NL gewoon weer 1-2 worden, dan wordt er financieel een kraker geslagen naar Feyenoord toe. Dan hebben we echt een top-2 in Nederland. Je hebt het dan over een inkomstenverschil van minimaal 60 miljoen over deze periode (afgezien van alle extra sponsoring en resultaatpremies in de Cl).

Nog erger zou het zijn als Ajax zich de komende 2 jaar wel plaatst voor de groepsfase en PSV er in de voorronde uit vliegt. Dan haalt Ajax ongeveer 80 miljoen meer op dan Psv. Ook dat verschil is echt enorm, want de begroting (zonder CL) is al ruim 15 miljoen hoger op dit moment. Met andere woorden, Ajax kan dan elk seizoen (financieel bekeken) de beste speler van PSV overnemen en nog steeds hetzelfde te besteden hebben.

Mocht PSV 2x de groepsfase halen en Ajax niet, dan overbrugt PSV in 1 klap de achterstand op financieel gebied naar Ajax toe en is er ook sprake van een 2-strijd. Alleen dan met het verschil dat bij PSV eigenlijk altijd gezorgd wordt dat het geld op het veld staat, terwijl Ajax ook aandeelhouders tevreden moet houden.

Ik hoop in ieder geval dat beiden zich gaan plaatsen voor de groepsfase (en hopelijk meer). Je ziet hoe belangrijk de coëfficiënten zijn, dus als we daarin stevig vooruit gaan, dan gaat er alleen maar meer geld naar de eredivisie stromen.

12 juli 2019 om 14:19

Toch moest Ajax vorig seizoen ook tegen alleen maar rijkere clubs spelen en boden goed tegenstand, wat loonde tot bijna een finale plek. Als alles klopt in een team kun je ook zonder veel geld verrassen. Dus waarom zou Feyenoord dat ook niet kunnen. Je moet een goede basis hebben van je eigen jeugd. Op dat vlak loopt Feyenoord misschien nog wat achter. Ajax is jaren geleden al begonnen met spelers voor 30 miljoen te verkopen en dan blijft bij Feyenoord uit.

12 juli 2019 om 17:26

de jaren dat feyenoord europees speelde liet Feyenoord het wel met vlagen zien.
Zo hebben ze in de Kuip van Man U, Napoli en Sevilla gewonnen en als de scheids niet zo discutabel optrad wss ook van AS Roma.

Voor PSV begint dit circus over 12 dagen al en zoals het er nu naar uitziet gaan ze aantreden met centrum Viergever-Sainsbury en controleurs Hendrix-Rosario. Volgens mij saboteren Gerbrands en John de Jong de boel. Zouden ze soms instructies van onze buurlanden hebben gekregen om zo min mogelijk coefficientpunten te pakken?? Trek die portemonnee eens open Psv!!!

11 juli 2019 om 20:01

PSV heeft net 15 miljoen neergelegd voor Bruma, was bereid om 5 miljoen neer te leggen voor Lato en naar het schijnt heeft PSV ook al een bedrag van ruim boven de 10 miljoen geboden op meerdere CV's. PSV is dus best bereid de portemonnee te trekken maar je hebt ook te maken met een verkopende club, zaakwaarnemers en de speler zelf. Ligt dus allemaal wat gecompliceerder dan 'trek die portemonnee!!!!'

11 juli 2019 om 20:09

Skede het is al enorm lang bekend dat het centrale verdedigingsduo van PSV een groot zorgenkindje is en het is ook al enorm lang bekend dat de belangrijkste serie wedstrijden van het seizoen voor PSV eind juli al begint. Dat PSV gegeven deze informatie nog altijd geen CV heeft aangetrokken is gewoon een zwaktebod, hoe gecompliceerd het allemaal ook mag zijn. Over de controlerende middenvelders kan ik overigens hetzelfde zeggen.

11 juli 2019 om 20:10

dubbel.

11 juli 2019 om 20:19

Correct, maar dat is een heel andere discussie. Dat het (te) lang duurt zal niemand ontkennen. Maar net roep je dat PSV de portomonnee moet trekken en nu zeg je dat ze te laat doorschakelen. Punt 1 is niet relevant aangezien PSV heeft laten zien dat het bereid is om te betalen. Punt 2 is waar maar heeft weinig met je eerste reactie te maken.

11 juli 2019 om 20:31

Nee ze moeten de portemonnee trekken voor versterkingen op posities waar het dringend nodig is, dat hebben ze tot op heden niet gedaan. Ik zeg helemaal niets over doorschakelen.

11 juli 2019 om 20:37

Dat 'portemonnee trekken' zijn ze dus bereid te doen, zoals ik net zeg. Er zijn namelijk al biedingen gedaan op CV's.

11 juli 2019 om 20:44

Dat is een goede eerste stap maar dat er niet gezocht wordt naar vervangers voor Hendrix en Rosario stemt mij als voeballiefhebber niet echt vrolijk

11 juli 2019 om 20:47

Skede, wat ik niet begrijp is waarom ze niet eerder zijn begonnen met het binnenhalen van een CV en een LB. Viergever vind ik niet zo slecht als veel mensen hier roepen, maar ze wisten toch dat Schwaab zou stoppen? En gelet op het seizoen dat hij speelde ook dat Angelino weg zou gaan. Ik hoop echt dat PSV zich ook plaatst voor de CL, vandaar mijn vraag.

11 juli 2019 om 20:56

Sparta_praag, als je ziet hoe Rosario speelt in de voorbereiding, dan zal MvB geen vervanger hoeven. Rosario speelt weer als de 1ste seizoenshelft .

11 juli 2019 om 20:58

Rosario is prima. En je hebt guti ook nog voor die positie. Met guti/Rosario/affelay of guti/rosario/ittaharen of Lammers heb je een prima middenveld. Dan moet van Bommel alleen niet zo eigenwijs zijn.

11 juli 2019 om 21:05

Maar als ik voor een euro een Porsche wil kopen kan dat ook niet, ook al ben ik nog zo bereidt om mijn portemonnee te trekken. Dus als PSV reële bedragen biedt voor spelers die in Eindhoven willen spelen, wordt het al makkelijker. Dus de scouting van PSV is niet op orde, of ze zetten te hoog in

11 juli 2019 om 21:09

@Kyle66, Aan de ene kant heb je daar gelijk in. Maar aan de andere kant is het ook gewoon zo dat je afhankelijk bent van meerdere factoren. Zeker als je ziet op welk niveau PSV nu aan het scouten is voor de CV. Sommige clubs zijn nog niet eens aan de voorbereiding begonnen dus die willen eerst hun spelers zien in de voorbereiding voordat ze besluiten over wel of niet verkopen. Andere clubs willen eerst een vervanger aantrekken, wat ook tijd kost. Ik denk dat PSV wellicht wat te hoog in de boom zit qua kwaliteit. Als het lukt heb je een topper binnen, maar als blijkt dat het niet gaat lukken dan moet je alsnog op tijd doorschakelen naar een kwalitatief mindere, maar makkelijker haalbare CV. Dat zal John de Jong ook heus weten alleen duurt het inderdaad wel erg lang nu.

11 juli 2019 om 21:11

Mensen die Rosario prima vinden zijn onmogelijk PSV-supporter. Als Ajacied snap ik dat je het wel prima vindt dat Rosario maar opgesteld blijft worden

11 juli 2019 om 21:12

@Ruudoss, tja, je kan het ook zo zien: PSV is bereid om 200.000 voor een Porsche neer te leggen maar de eigenaar wil gewoon niet verkopen. Het is niet zo dat PSV magere bedragen biedt.

11 juli 2019 om 22:30

Dat klopt ook. Maar dan moet je verder kijken en misschien toch voor die goeie Volvo gaan

Kan iemand mij uitleggen hoe de UEFA in vredesnaam aan 3 miljard komt?

11 juli 2019 om 19:42

Uhm wat dacht je van uitzendrechten , sponsors en andere marketingtrucs wellicht?

11 juli 2019 om 19:44

Ik zou zeggen tv-gelden en sponsoring

11 juli 2019 om 20:28

Uitzendrechten en sponsorgeld.

BT betaald bijvoorbeeld alleen al voor de rechten in de UK al 400 miljoen pond per jaar (dus ongeveer 450 miljoen euro) Dat is dus voor een land...
Ik denk dat dit het grootste contract is maar de CL wordt in 200 landen uitgezonden...

Daarnaast betalen de 8 hoofdsponsors een bak met geld om hun naam aan de CL te mogen verbinden (ik heb bedragen gelezen die uiteen liepen van 50 tot 100 miljoen) dus daar zou al 800 miljoen kunnen zitten.

11 juli 2019 om 20:52

Nog even snel op google gekeken.
In frankrijk betaald SFR 350 miljoen per jaar, Telefonica in spanje 360 miljoen per jaar en in Italie sky 260 miljoen per jaar.
Met 4 landen zit je dan al aan de helft.

Voor Sky in duitsland kon ik alleen vinden dat ze 600 miljoen betalen, het werd alleen niet duidelijk of dit per jaar is of over 3 jaar (het blijft veel).

12 juli 2019 om 12:43

Dacht jij dat voetbal gratis op TV wordt uitgezonden?
Dus wat dacht je van sponsors, uitzendrechten in alle delen van de wereld en merchandising.
Dan kom je wel aan 3 miljard hor.

Lekker zeg, als Ajax doorgaat hebben ze al een kleine 40 miljoen euro en dan hebben ze nog niets gedaan.

Hoop dat Psv het ook red, met voor hun hopelijk een iets gemakkelijkere poule. Als ze zich niet plaatsen komt Ajax automatisch op 44 miljoen euro en dan is er nog geen bal aan het rollen.

11 juli 2019 om 19:58

Stel je voor dat Ajax de komende 2 jaar kampioen word en PSV haalt 2 keer de CL niet. Dan loopt Ajax binnen 2 seizoen bijna 100 miljoen uit zonder dat ze de groepsfase overleven. Die bedragen en verschillen zijn gigantisch. Zo valt Ajax toch niet meer in te halen? Knap beleid gevoerd dat wel, maar is dat goed voor de competitie? Mij zal je niet horen als ze 5/6 keer op rij kampioen worden maar nogmaals, de Eredivisie doet het geen goed denk ik. Als is dat niet Ajax haar zorg.

12 juli 2019 om 00:12

Stel je voor dat PSV 2x kampioen wordt en Ajax de champions league niet haalt. Als als als.

Ik ben Ajacied dus lekker voor mijn club als ze geld kunnen binnenslepen. Blijft niks vergeleken wat Real eraan overhoudt. Maar in ons eigen land treden dezelfde verschillen op. Als PSV en Ajax zich een paar keer weten te plaatsen lopen de verschillen in rap tempo verder op.

Lekker hoor, hoop echt dat PSV en Ajax zich allebei door de voorronde en de groepsfase weten te knokken. Ik zie nog best wel wat potentie om op die coëfficientenranglijsten te stijgen, zowel qua club als qua land. Nederland heeft nu nog landen als Turkije en België boven zich, die moeten we de komende jaren in kunnen halen.
Weet iemand wat de mogelijke tegenstanders zijn voor Ajax en Psv?

“Het is dan ook om die reden dat Ajax als het Bayern München van de Eredivisie wordt gezien”. Bijzonder stukje tekst van Voetbalzone. Wellicht dat dit een ambitie is van Ajax en wellicht dat er enkele Ajax supporters zijn die dat reeds zo zien. Maar na 5 jaar eindelijk weer eens kampioen te zijn geworden kun je dit niet zo opschrijven, totaal niet vergelijkbaar met de dominante positie van Bayern Munchen in Duitsland. Wellicht over een paar jaar, al is dat voor supporters van andere Nederlandse clubs niet te hopen..

11 juli 2019 om 20:04

Beetje een vreemde zin inderdaad. Het zal vast de ambitie zijn, zoals Overmars aangaf, om dat te worden (hoewel zo'n situatie niet strookt met het denken in het belang van Nederlands voetbal), maar op dit moment is daar nog geen sprake van. Wellicht in de toekomst maar dat zal nog moeten blijken.

11 juli 2019 om 22:50

Echt ontzettend goedkope zin inderdaad. Er wordt sinds een tijdje geroepen dat Ajax het Bayern van NL zou kunnen worden en dan komt VZ met de mededeling dat Ajax al zo wordt gezien. Journalistiek om je voor te schamen.

12 juli 2019 om 01:32

Kijk anders even naar de waarde van de selecties van PSV en Ajax op transfermarkt. Dat verschil is groter (2,5 keer zoveel) als tussen Dortmund en Bayern. Ajax gaat domineren de komende jaren, dat staat wel vast, zeker als Overmars blijft. Die man eet echt iedereen op, wat een beleid voert hij.

12 juli 2019 om 09:06

Mss gaat dat gebeuren ja Hoogindeconcen, maar dat is nog niet zo, en Ajax word ook nog zeker niet gezien als het Bayern van NL. Het is niet zo dat PSV moeite had om Ajax bij te benen afgelopen jaar en de jaren ervoor ook niet. Eerst een paar jaar resultaten, dan mag je mss over het Bayern van NL praten.

Overigens vind ik dat je eerder met Celtic moet vergelijken dan.

14 juli 2019 om 17:47

Hoogindeconcentratie

". Ajax gaat domineren de komende jaren, dat staat wel vast, "

Oh ja joh? Ja, in je glazen bol wel ja. Maar mocht je het voetbal een beetje hebben gevolgd in de afgelopen (pak hem beet) 30-40 jaar dan weet je dat dit pure speculatie is. Waardes van selecties (ooit was Dolberg 50 miljoen 'waard' en hoe zit dat nu?) zeggen niets. Althans, je krijgt geen punten voor 'waardes'. En anders dan jij kennelkijk denkt hebben zakken geld nog nooit een goal gemaakt.

Eerst eens zien mijn beste, en dan praten we wel verder. Ik heb wel meer teams en clubs gezien die zogenaamd 'gingen domineren'. Er staat dus echt letterlijk nog helemaal niks vast. Zeker niet in de kleine markt zoals de Nederlandse. Dat 'gat' tussen Ajax en PSV is gewoon prima te overbruggen.

12 juli 2019 om 19:23

Het klopt imho toch echt wat er staat. Ondanks dat Ajax in de afgelopen 5 jaar maar 1 keer kampioen is geworden is de bankrekening en het kapitaal wat er op het veld staat een veelvoud van wat PSV heeft. Kijk alleen eens naar het rendement op de verkochte spelers van Ajax ten opzichte van die van Psv.....

Dus wat heeft PSV dan gedaan met de opbrengsten in die jaren dat zij kampioen zijn geworden?

Ajax gaat de komende jaren domineren in NL en hopelijk kan PSV aanhaken, maar dat wordt zeker lastig.

14 juli 2019 om 17:50

Ishea

"dus wat heeft PSV dan gedaan met de opbrengsten in die jaren dat zij kampioen zijn geworden?"

PSV had de afgelppen vijf seizoen, toen zij CL speelden en Ajax niet, een hogere begroting dan Ajax. Dus wat is precies je punt eigenlijk??

Los daarvan, het klopt dat Ajax momenteel een hoger eigen vermogen heeft dan Psv. Maar, so what? Een eigen vermogen heeft nog nooit een wedstrijd gewonnen. Je bent je ervan bewust dat er gewoon nog wedstrijden gewonnen moeten worden?

16 juli 2019 om 17:38

waar haal je deze wijshedenover de begrotingen vandaan? Zonder bron is het makkelijk roepen.

Dus zelf maar weer even gezocht:

Alleen in 16/17 had psv een hogere begroting (85 vs 80), sinds 13/14 Ajax elk jaar een hogere begroting.
In 18/19 begrootte ajax 90 en psv 77 miljoen.

www.soccernews.nl/news/400128/eredivisie-groeit-aj... www.voetbalprimeur.nl/nieuws/833156/voetbal-intern...

“Het is dan ook om die reden dat Ajax als het Bayern München van de Eredivisie wordt gezien”. Bijzonder stukje tekst van Voetbalzone. Wellicht dat dit een ambitie is van Ajax en wellicht dat er enkele Ajax supporters zijn die dat reeds zo zien. Maar na 5 jaar eindelijk weer eens kampioen te zijn geworden kun je dit niet zo opschrijven, totaal niet vergelijkbaar met de dominante positie van Bayern Munchen in Duitsland. Wellicht over een paar jaar, al is dat voor supporters van andere Nederlandse clubs niet te hopen..

14 juli 2019 om 16:27

Morfieus

“het is dan ook om die reden dat Ajax als het Bayern Mã¼nchen van de Eredivisie wordt gezien”. Bijzonder stukje tekst van Voetbalzone. Wellicht dat dit een ambitie is van Ajax en wellicht dat er enkele Ajax supporters zijn die dat reeds zo zien. Maar na 5 jaar eindelijk weer eens kampioen te zijn geworden kun je dit niet zo opschrijven, totaal niet vergelijkbaar met de dominante positie van Bayern Munchen in Duitsland. Wellicht over een paar jaar, al is dat voor supporters van andere Nederlandse clubs niet te hopen.."

Ik ben het op zich met je uitspraak eens, alleen is Bayern Munchen ook ooit ergens moeten beginnen om het Bayern Munchen van Duitsland te kunnen worden. Maar je hebt gelijk dat die vergelijking volledig mank gaat omdat er meer verschillen dan overeenkomsten tussen de twee clubs zijn en Bayern bijv. een begroting heeft die 6 keer zo hoog is als die van Ajax en 2 x ze hoog als die van concurrent Bvb. Terwijl het verschil tussen de begroting van Ajax en PSV maar 25 miljoen bedraagt. Een ander verschil is dat Bayern ieder jaar zo goed als verzekerd is van de CL en dat Ajax deelname via voorronden moet afdwingen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Als Ajax de komende 10 jaar ieder jaar CL zou kunnen afdwingen en PSV niet, dan zou de club over 10 jaar in NL wellicht net zo een dominante positie kunnen innemen als Bayern in Duitsland. Maar zover is het nog lang niet, als het al ooit zover gaat komen.

Hoeveel was het vorig jaar dan?

Ben ik nou gek of is 1.95 miljard geen 93.5 procent van 3.25 miljard.... de UEFA neemt die 6.5 procent wel heel ruim als zij meer dan 1 miljard in hun zak steken.

11 juli 2019 om 20:55

De rest gaat naar de EL en Supercup.

Ben ik nou gek of is 1.95 miljard geen 93.5 procent van 3.25 miljard.... de UEFA neemt die 6.5 procent wel heel ruim als zij meer dan 1 miljard in hun zak steken.

Hoop echt voor PSV dat ze zo snel mogelijk nog een nieuw centrale verdedigingsduo weten te strikken, want dat is wel echt een zorgenkindje geworden. Zie ze deze ronde tegen Basel nog wel doorkomen, maar indien er geen adequate en sterke vervangers worden gehaald voor Viergever en Schwaab dan zie ik het somber in dat ze de laatste 1 of 2 voorrondes nog door weten te komen..

Voor Ajax zie ik het desondanks wel positief in. Ik vind dat ze zich tot nu toe echt fantastisch versterkt hebben en zelfs al hebben ingespeeld op mogelijke vertrekken van Tagliafico (volgend jaar) en Ziyech of Neres.

90 miljoen was leuk en een halve finale plaats ook. Dit jaar finale halen en boven de 100 miljoen pakken. Die ambitie mag Ajax best hebben. Natuurlijk stap voor stap club na club van de mat proberen te spelen. Niemand onderschatten( ook Tottenham niet ), maar ook tegen niemand opkijken en voor geen enkele club bang zijn. Gewoon met bravoure spelen net als vorig jaar en proberen altijd weer een volgende goal te maken. We weten nu wel dat Ajax niet goed is in tijd rekken en dat je uiteindelijk jezelf ermee in de vingers snijd. Gewoon lekker door blijven voetballen en scoren !

Echt belachelijk dat zelfs de startpremies gebaseerd zijn op de coefficientenlijst. Alleen op basis van het verleden. Het is toch een jaarlijks toernooi, waarvoor iedere ploeg toch bij het begin evenveel kans maakt? Ploegen krijgen winstbonussen, bonussen per ronde verder. Waarom dan ook nog verschil bij de startpremies? Toch totaal onnodig om het verschil tussen arm en rijk nog verder te vergroten?

Word een belangrijk jaar voor de Nederlandse clubs. We beginnen weer met 5, zou heerlijk zijn als ze allemaal in de groepsfase zitten in Augustus.

Die coefficientie bonus vind ik maar vreemd, dat maakt het gatt tussen de grotere en kleinere clubs alleen maar groter toch? Ik weet en ik snap dat het gat verkleinen niet de prioriteit heeft bij de UEFA, maar ik vind het persoonlijk wel jammer

Ik wünsche Ajax en PSV vel sucess in het Champions League

Vooralsnog draait Ajax niet erg lekker, heeft het veel geld maar zal ook wel wat misperen hebben qua transfers. Bayern Munchen van de eredivisie is vooralsnog eerder PSV dan Ajax gezien de afgelopen 25 jaar.

We gaan het zien.

Normaal gun in Nederlandse clubs in Europa altijd het beste, maar als ik heel eerlijk ben, dan hoop ik toch van harte dat Ajax er vanavond uitvliegt. Het financiële verschil tussen Ajax en PSV (en de rest) wordt echt veel te groot als ze straks ook nog eens al die CL-miljoenen weer binnen gaan slepen. En wat de coefficientiepunten voor Nederland betreft, die kan Ajax ook in de EL nog genoeg binnenslepen...

28 augustus 2019 om 11:57

cabinessence,

Hoewel ik aan de ene kant wel wat van je reactie begrijp is het toch zonde dat je zo denkt. Andersom zou je ook heel graag hebben dat PSV in die positie komt. Maar het is voor het NL voetbal toch veel beter als we iig 1 club in de CL hebben.

België heeft er al jarenlang 1, en wij staan lager. Hebben we nu ook niet meer de ambitie om de zuiderburen voorbij te gaan? Daar doen nog 5 clubs mee voor Europa.

Als PSV het goed doet de komende jaren kunnen ze ook grote gaten slaan financieel gezien, en wellicht aanhaken.

Ik hoop natuurlijk vurig dat Ajax vanavond doorgaat en liefst met goede cijfers, maar ergens heb ik er ook geen goed gevoel bij.

Het is nog veel te wisselvallig. Ajax moet veel meer doen tegen zo een matige club. Je kan halve finale CL toch niet rijmen tegen zo een matige club, dat doen de resultaten dan gelijk weer een zware deuk op.

Ajax had gewoon al gekwalificeerd moeten zijn. 2 voorronden...te gek voor woorden.

28 augustus 2019 om 13:16

"maar het is voor het NL voetbal toch veel beter als we iig 1 club in de CL hebben."

Hooguit voor het aanzien, ja. Maar afgezien daarvan: nee.

Het is tegenwoordig het favoriete stokpaardje van de Ajax-achterban: Europees succes voor Ajax = sowieso goed voor het Nederlandse voetbal, dus daar mag alles voor wijken.

Maar het aantal punten dat in de EL te verdienen valt, ligt niet eens zo heel veel lager dan in de CL. Sterker nog: EL-winnaar Chelsea heeft afgelopen seizoen meer punten gepakt dan CL-winnaar Liverpool! En dan is de kans om ver te komen in de EL ook nog eens een stuk groter dan in de Cl.

En als je het hebt over "het Nederlandse voetbal" dan gaat het natuurlijk niet alleen over de Nederlandse clubs in Europa, maar ook over de eredivisie. En de eredivisie is absoluut niet gebaat bij 1 club die als een "bayern van Nederland" financieel met kop en schouders boven de rest uitsteekt.

28 augustus 2019 om 15:28

cabinessence,

Jammer dat je er zo dus over denkt. Ik heb destijds ook gejuicht voor PSV toen ze zo goed speelde en helaas de halve fin verloren.

CL is gewoon aanspreekpunt van voetbal. Nederland hoort boven bepaalde landen te staan.

Maar als ik jou dan goed begrijp wil je dus dat PSV ook nooit meer CL voetbal speelt, want immers is het makkelijker om punten in de uefa cup te pakken?

Als je het hoogste niet meer nastreeft, tja dan weet ik het ook niet meer. Afgunst is jammer, veel mensen hebben daar last van, onnodig als je het mij vraagt.

Je begrijpt toch dat als Nederlandse clubs niet meer uitkomen in de CL, we steeds minder goede spelers kunnen aantrekken, waardoor we verder afglijden?

Ajax heeft het momenteel financieel goed voor elkaar, maar dat kan binnen no time met slechte huishouding ook verdampen. Alle hoge salarissen hebben ook een groot risico.

Het liefst zou ik een sterk Ajax, PSV en Feyenoord in de CL zien, maar dat kunnen we wel vergeten. Dus daarom ook Ajax maar niet meer?

Jij genoot niet van Ronaldo bij PSV destijds en andere mooie spelers?
Tja...wat moet ik daar dan nog op zeggen.

28 augustus 2019 om 16:01

"ik heb destijds ook gejuicht voor PSV toen ze zo goed speelde en helaas de halve fin verloren."

Toen speelde financieel gigantisch uitlopen op de concurrentie nog lang niet zo'n grote rol als nu. Als PSV Ajax enigszins bij wil kunnen blijven houden, dan is het belangrijk dat Ajax (na de verkoop van De Jong en De Ligt en het goede CL-seizoen vorig jaar) niet wederom een gigantische financiele klapper gaat slaan. Dat begrijp je toch wel?

"maar als ik jou dan goed begrijp wil je dus dat PSV ook nooit meer CL voetbal speelt, want immers is het makkelijker om punten in de uefa cup te pakken?"

Ach, die coefficientiepunten... Ik vind dat zo'n verschrikkelijk overschat iets. Het zal me eerlijk gezegd best een beetje aan m'n reet roesten. Voorrondes spelen? OK, lekker een paar wedstrijdjes extra waar ik naar kan gaan kijken. Kom je de voorrondes niet door? Dan had je dus ook niets te zoeken in de poulefase. Krijgt Nederland dan minder EL-deelnemers? Big deal, de subtoppers worden toch al jaren nog voordat de zomervakantie voorbij is uit de EL-voorrondes geknikkerd door subtoppers uit Malta en Luxemburg.

En wat PSV in de CL betreft: in financieel opzicht zou de CL halen natuurlijk wel heel prettig zijn geweest. En natuurlijk zie ik liever Barcelona of Tottenham op bezoek komen dan Estoril Praia of Dinamo Moskou. Maar ik besef ook wel dat PSV momenteel in sportief opzicht niet vreselijk veel te zoeken heeft in de CL. Een stuntje in de EL daarentegen...

"afgunst is jammer, veel mensen hebben daar last van, onnodig als je het mij vraagt."

Het is geen afgunst. Ik heb geen enkel probleem met sportieve successen van Ajax, ik heb alleen een probleem met het feit dat ze financieel gigantisch uit aan het lopen zijn. Ik wil gewoon niet dat mijn club straks elk seizoen 10-20 punten onder Ajax eindigt. En dat scenario dreigt wel als het vermogen van Ajax straks een veelvoud is van dat van Psv.

"jij genoot niet van Ronaldo bij PSV destijds en andere mooie spelers?"

Ik begrijp werkelijk niet waar je die conclusie vandaan haalt.

28 augustus 2019 om 16:21

Ik snap zijn redenering wel, sterker nog ik denk er precies hetzelfde over. Ja het is fijn als Nederland vertegenwoordigd is in de CL, nee het is niet fijn als dat structureel Ajax is want dan ontstaat er alleenheerschap. Dat mag ik toch wel toegeven? Heeft niks met Nederlandse punten te maken, aangezien je die in de EL ook krijgt en daar zelfs een grotere kans hebt om meer punten binnen te halen. En die redenering komt alleen omdat PSV het zelf heeft laten liggen, dus ik snap dat je dat niet begrijpt. Vorig seizoen heb ik menig Ajax wedstrijd met bewondering gekeken en een gedeelte van mijn vrienden op kunnen lappen na het debacle tegen de Spurs. Dat gun je je grootste (sportieve) vijand niet! Van mij hoeft Ajax niet weer CL te spelen, maar ik ben bang dat ze relatief makkelijk winnen vanavond..

28 augustus 2019 om 19:06

Technobasterd,

Wat ik al eerder aangaf, ik hoop ooit dat er weer 3 teams uit NL meedoen in de CL, dat hebben we even gehad nadat Ajax de CL won, en de jaren daarna veel punten haalde.

Ik begrijp dat je het niet fijn vindt dat enkel Ajax speelt, maar andersom is dat ook vaak zat gebeurt. Ik zie liever een concurrent van ons CL spelen dan niets.

Het is toch al erg dat PSV niet meedoet, stel dat Ajax ook niet doorgaat tegen zo een matige ploeg zou dat gewoon een schande zijn.

In Europa ben ik altijd voor een NL team. En ja Ajax loopt dan mogelijk wat verder uit financieel, maar vergeet niet dat ze bij Ajax nu ook veel meer kwijt zijn aan salaris, en dat weegt ook enorm mee!

Dus zaken zoals ze destijds bij Feyenoord gebeurde, kunnen helaas ook bij Ajax gebeuren indien men slecht beleid zou voeren, die garantie heb je nooit, en hoeven maar een paar gekken te zitten die denken het wiel wederom uitgevonden te hebben, en zodra het schip zinkt zijn ze weg ergens anders weer op rooftocht.

28 augustus 2019 om 14:44

Je afgunst siert je niet, helemaal omdat PSV zelf de uitgelezen kans heeft laten liggen om het gat juist niet verder op te laten lopen. Basel was nou niet bepaald een onoverkomlijke horde, gaan met 2x verlies de CL uit tegen Linz... En daarnaast had PSV het gat met zo'n 50 miljoen kunnen dichten door Bergwijn voor 25 miljoen aan Ajax te verkopen...

28 augustus 2019 om 15:47

"je afgunst siert je niet, helemaal omdat PSV zelf de uitgelezen kans heeft laten liggen om het gat juist niet verder op te laten lopen."

Dat begrijp ik, maar ik spreek nu even als PSV-supporter die liever niet heeft dat Ajax straks inderdaad het Bayern van Nederland wordt. Ik wil mijn clubje ook nog wel eens een keertje kampioen zien worden en dat gaat vrij lastig worden als het vermogen van Ajax een veervoud is van dat van Psv. Dat is toch niet zo vreemd?

"en daarnaast had PSV het gat met zo'n 50 miljoen kunnen dichten door Bergwijn voor 25 miljoen aan Ajax te verkopen..."

Ja, doei. 25 Miljoen voor Bergwijn is bij lange na niet marktconform. En zeker niet als je 'm verkoopt aan de directe concurrent. En bovendien: Ajax heeft zich nooit officieel gemeld voor hem.

28 augustus 2019 om 16:22

Klopt ook helemaal, daar is niks aan gelogen. Al weet ik niet of ze een tegenstander van het kaliber Porto hadden verslagen in de laatste voorronde, maar dat terzijde..

28 augustus 2019 om 17:06

Jouw club wordt echt nog wel kampioen hoor. Ben blij dat Bergwijn en Malen hun contract verlengd hebben en ze weer een aantal goeie jonge gasten de kans geven. Is alleen maar mooi voor de competitie.

28 augustus 2019 om 15:26

Het finaciele verschil is er al jaren. Ze zouden volgens de bankrekeningen al jaren alleenheerser moeten zijn, maar in de praktijk valt het allemaal wel mee.
'geluk' van de eredivisie is dat de grootste groep zo zwak is dat je niet hoeft te investeren als ajax om ze te verslaan. Psv moet van iedereen kunnen winnen waarbij alleen de wedstrijden tegen Ajax relevant zijn. Je verliest er hooguit 6 punten (wat beide clubs ook wel laten liggen tegen de kleintjes)

Market pool is toch 55% voor de kampioen en 45% voor de nummer twee? Als Ajax vorig seizoen als nummer twee 4,5 miljoen kreeg, kreeg PSV dus 5,5 miljoen en was de market pool dus 10 miljoen. Zal dit jaar wel niet veel anders zijn. Ajax krijgt nu de hele pot, dus verwacht een miljoentje of 10 daarvoor.

Je kunt op je vingers natellen dat een zo hoog gegrepen status tot ellende zal leiden.
Wat eerst een heerlijke uitzondering was wordt nu een must.
Haal je het in Europa niet wordt de kas snel leeg en haal je het wel,zullen de grootmachten uit Duitsland-Engeland-Spanje e.d.je financieel uitkleden.
De regels worden daar wel iets anders uitgelegd dan hier.
Ik geloof zeker dat Ajax een paar jaar kampioen gaat worden en hoop dat ze resultaten in Europa halen
Maar ik hoop ook dat Marc Overmars niet de kans krijgt Ajax over de kling te jagen.
Ik wens ze "all the Best".

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax4137
2.AZ4131
4.PSV3116
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
A. OnanaKeeper170
D. TadićAanvaller177
N. TagliaficoVerdediger163
D. BlindVerdediger160
L. MartínezVerdediger162
H. ZiyechMiddenvelder165
Q. PromesAanvaller1510
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Zondag 15 december
Mocht Josep Guardiola Manchester City volgend jaar verlaten, dan is een terugkeer bij Barcelona een realistische optie. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren