Stam verrast in voorbereiding Feyenoord: ‘Dat had ik al bedacht voor ik begon’

Woensdag, 10 juli 2019 om

Feyenoord won woensdagavond in een oefenwedstrijd met 1-2 van Darmstadt 98. Liam Kelly, die maandag werd gepresenteerd als aanwinst, maakte tijdens de vriendschappelijke ontmoeting in Oostenrijk zijn eerste minuten in het shirt van de Rotterdamse club. De middenvelder kreeg voor zijn optreden een voldoende van Jaap Stam. De trainer van Feyenoord was ook tevreden over de inbreng van Steven Berghuis, die deze keer niet als vleugelaanvaller speelde, maar op het middenveld werd geposteerd.

"Je ziet de dingen waar we op trainen steeds meer terugkomen. De vraag is altijd hoe snel een ploeg dat oppakt. We gaven weinig kansen weg tegen Darmstadt, al was er een fase na rust waarin we achteruit moesten. Zij kregen het heilige vuur. We moesten ons ritme weer vinden. Dat lukte vrij snel. Vanaf dag één werken die gasten hard en pakken ze het op. Ja, ook Steven Berghuis die als middenvelder speelt', aldus Stam na afloop tegenover het Algemeen Dagblad.

Stam liep al enige tijd met het idee om Berghuis een andere positie te geven. "Dat had ik al bedacht voor ik begon bij Feyenoord. Hij is creatief en dat wil ik op het middenveld. Hij kan een mannetje passeren, scoren en mensen voor de goal zetten. Dat kan het verschil maken. Ik wil zien hoe dit zich ontwikkelt. Ik ga er ook vanuit dat hij gewoon bij Feyenoord blijft, dat we nog een tijd zullen samenwerken. Veel interesse voor hem? Ja, van PSV. Maar ik denk dat hij hier blijft." Volgens RTV Rijnmond wil Berghuis zijn tot medio 2021 lopende contract bij Feyenoord tegen betere voorwaarden met een jaar verlengen.

"En Liam Kelly heb ik meteen een helft laten spelen. Hij heeft volgens mij meteen laten zien wat hij in huis heeft. Die jongen ziet de openingen en kan vooruit voetballen. Ik ben weliswaar zelf een verdediger geweest, maar ik wil vooruit voetballen met aandacht voor het positiespel", zo besluit Stam. De opvolger van Giovanni van Bronckhorst werkte in zijn tijd als manager van Reading al samen met Kelly, die na Luciano Narsingh en Nick Marsman de derde zomeraanwinst van Feyenoord is.


Poll

Op welke positie denk jij dat Steven Berghuis waardevoller is voor Feyenoord?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door schudinho)

Speelde wel veelbelovend. Deed me een beetje denken aan Clasie in z'n goede jaren bij Feyenoord.

Jaap stam maakt wel een heel goeie indruk moet ik zeggen, wie weet verrast feyenoord de komende seizoenen

10 juli 2019 om 22:02

Zeker ik vind de situatie van Feyenoord echt uitzichtloos zolang ze dat stadion niet eens bouwen. In potentie natuurlijk een grotere club dan PSV maar met de beperkte middelen weten we alweer op welke positie ze maximaal eindigen. Treurige boel, maar zoals je zegt ze hebben een mooie vent nu als trainer, zal wat frisser voor de dag komen allemaal. Uiteindelijk wel gewoon weer derde natuurlijk. Maar hoop dat ze wat cupfighter mentaliteit terugvinden en eens niet te vroeg voor gaas gaan in de UEFAcup

10 juli 2019 om 22:53

Sorry, hoe weten we precies op welke positie Feyenoord precies zal eindigen. Het scheelt me namelijk een hoop tijd als ik die 34 wedstrijden niet hoef te kijken.

10 juli 2019 om 22:58

Een mening geven mag altijd toch? Of een voorspelling doen uit zijn oogpunt?

11 juli 2019 om 01:48

@younes Vond hem eerder bij Ajax al een goede indruk maken, voor hij naar Reading ging. Sowieso een aanwinst voor de Eredivisie. Hoop dat hij het mooi gaat doen bij Feyenoord maar denk wel dat hij het goed doet met een 3e plek komend jaar en er niet echt meer in zit.

Naar verluidt wil Van Bommel hem ook omtoveren tot controlerende middenvelder

Nou, 2 van de 3 middenvelders komend seizoen zijn al bekend wellicht. Kelly & Berghuis. Jammer dat ayoub en/of kökcu dan weer moeten banken. Te bedenken dat je toornstra nog achter de hand hebt en talenten als Burger en Wehrmann..

10 juli 2019 om 22:28

Ik vermoed dat ayoub CVM komt te staan en Kokcu als linksbuiten. Rechtsbuiten narsingh of Toornstra en de spits moge duidelijk zijn

10 juli 2019 om 22:33

Ik vermoed dat ayoub het dit jaar ook heel moeilijk gaat krijgen een basisplaats te veroveren. In de voorbereiding is het niet veel soeps tot nu toe, terwijl hij juist nu zijn coach moet overtuigen... het is geen zekerheidje zoals bijv. berghuis

10 juli 2019 om 22:37

Betweter, ik denk dat Kelly de cvm wordt. Daar speelde hij vandaag ook en Stam is natuurlijk enthousiast over hem. Op linksbuiten hoop ik op Larsson of Hansson

11 juli 2019 om 01:52

Ik vermoed dat het ook dit seizoen niet het seizoen van Ayoub wordt

11 juli 2019 om 07:13

@bobiku ik dacht dat Kelly meer een 8 was, iemand met veel loopvermogen en in de 16 komt. Of heb ik dat verkeerd begrepen?

11 juli 2019 om 13:35

Betweter, hij kan daar ook spelen. Stam ziet echter meer een spelbepaler in hem, zo lijkt het

11 juli 2019 om 01:51

Ayoub? Dat is toch niet bepaald een luxe..? Ik denk dat Feyenoord nog wel een middenvelder moet halen hoor. Fer komt er dus bij. Dit klinkt misschien raar maar ik bedoel het echt niet verkeerd: ze zouden Labyad een jaartje van Ajax moeten huren. Speelt bij Ajax toch niet en kan voor Feyenoord van grote waarde zijn denk ik.

11 juli 2019 om 09:23

@hoogindeconcen Met een Berghuis op tien en daarachter toch een Toornsta en/of een Kokcu is het overbodig om Labyad te huren. Zeker een speler die een jaar lang vrij weinig heeft gevoetbald.

Vind het tot op heden prima zo. Denk dat Ayoub in de basiself blijft en dat het voorin strijden word voor een plekje. Hoop zelf op Larsson, terugdenkend aan zijn Heerenveen tijd.

11 juli 2019 om 13:32

Ik zou Berghuis dan ook gewoon op de flank houden.

hoe dacht je dat Feyenoord ging verrassen? hoger dan 3e plek en zomaar ff het gat dichten met Psv?

10 juli 2019 om 21:58

Feyenoord kan verrassen als het dichterbij komt en aantrekkelijk voetbal gaat spelen. Waar ze eindigen zien we dan wel, maar er moet eerst een positieve sfeer groeien en met de verfrissende opvattingen van Stam heb ik daar vertrouwen in. Mochten Bergwijn en Lozano nog vertrekken, weet je maar nooit hoe het kan lopen met het oog op een eventuele tweede plek

10 juli 2019 om 22:08

denk vooral verassen met verzorgd voetbal en wellicht Europees gezien eens wat succes. Daarnaast dient Feyenoord gewoon dichter op Plek 2 te eindigen en verder van plek 4 dan afgelopen jaar

10 juli 2019 om 22:55

@gloryUnited *verrassen met verzorgd voetbal.

10 juli 2019 om 23:04

Mea culpa

10 juli 2019 om 22:59

Dat kan altijd, als je de afgelopen jaren terugkijkt heb je toch regelmatig een jaar waar Ajax of PSV een onverwacht zaadseizoen draait, en het bij Feyenoord lekker loopt. In de afgelopen tien jaar is Feyenoord 1x kampioen en 2x tweede geworden, dus zo ongelofelijk zou het ook weer niet zijn. Maar de verwachting is uiteraard gewoon plaats 3.

ps er gaan geruchten over vertrek van Haps, jullie iets over gehoord?

10 juli 2019 om 21:56

Niks over gezien. Waar heb jij het vandaan dan?

10 juli 2019 om 22:07

In Utrechtse kringen gaan er geruchten over interesse van Feyenoord in Klaiber. Utrecht zou evt. interesse hebben in Calvin Verdonk. Haps moet eerst überhaupt maar weer fit worden denk ik.

10 juli 2019 om 22:13

Verdonk plus wat centen voor Klaiber vind ik geen gek idee, al zou ik het liefst een andere rechtsback zien. Haps moet inderdaad eerst maar eens fit worden. Lijkt me sterk dat clubs interesse hebben in een speler die twee jaar lang vooral geblesseerd is geweest

Ik kijk toch wel stiekem met een schuin oog naar de ontwikkeling van Stam met Feyenoord, hij lijkt verfrissende ideeën te hebben en vooral qua positie spel en creativiteit wat ik hier lees. Zou al mooi zijn voor de Feyenoorders, als ze al qua creativiteit en positiespel een leuker en interessanter seizoen draaien.

10 juli 2019 om 22:04

Zeker Sulejmanii, ik heb daar veel vertrouwen in. Met Berghuis, Hansson, Larsson, Kokcu en (zoals het lijkt, maar laten we niet te snel oordelen) Kelly zijn er genoeg creatieve opties. Naast Toornstra vanuit het middenveld is er nu ook vanaf de vleugels een optie met diepgang, met Narsingh. Genoeg ingredienten voor spel met meer variatie en meer creativiteit. Kan niet wachten tot het seizoen echt begint, en ik had niet verwacht dat gevoel zo snel te hebben na afgelopen jaar

10 juli 2019 om 22:24

Zeker weten. Ik denk dat het gewoon al verfrissend is voor veel Feyenoorders dat stam iets probeert. Gio hield toch wel heel veel vast aan hetzelfde. Weinig verrassing daardoor en ook heel statisch voetbal.

10 juli 2019 om 23:32

Bobiku denk je dat Berghuis wel gaat blijven? Ik denk dat Toornstra zijn plekje gaat verliezen, tenzij Narsingh erg gaat teleurstellen maar dat denk ik niet. Die zal net als Schaken zijn waarde krijgen denk ik, hij heeft specifieke kosten. Yup yup, dit jaar is er sowieso veel meer creativiteit. En dat zal jullie sowieso goed doen, al helemaal als je naar de woorden van Stam luistert. Voorzichtig hoop hebben op een mooi seizoen, is helemaal niets mis mee hoor.

10 juli 2019 om 23:47

Over Berghuis heb ik echt geen idee. Ik heb er wel goede hoop op en denk niet dat PSV het bedrag op tafel zou leggen. Wat betreft Toornstra: dat hij zijn plek zal verliezen denken we toch wel elk jaar, en na ieder seizoen is hij dan toch weer bij minstens 15 goals betrokken. Stam heeft zich hard gemaakt voor contractverlenging voor Toornstra en heeft aangegeven heel gecharmeerd van hem te zijn. Zoals het er nu naar uitziet, reken ik erop dat het middenveld bestaat uit Kelly, Toornstra en Berghuis. Narsingh heeft inderdaad specifieke kwaliteiten die zijn teamgenoten niet hebben, dus die gaat zeker veel minuten maken. Ik denk dat uiteindelijk Fer ook gewoon een contract gaat tekenen. Ik ben er niet op tegen. Vrij complete middenvelder met de nodige ervaring. Dat zal dan voor Toornstra een concurrent zijn. Vandaag werd er veel van positie gewisseld, waardoor ik ook wel dacht dat Toornstra op rechts zou kunnen komen en veel af zal wisselen met Berghuis. Dan staat Fer dus op het middenveld als ie komt, of Kokcu, die is er natuurlijk ook nog gewoon.

Inderdaad, hopen mag. Niemand verwacht wonderen, maar wel leuk voetbal

11 juli 2019 om 01:21

Roedii, klopt. Het is duidelijk dat Stan anders gaat spelen.

11 juli 2019 om 01:25

Zou in ieder geval zonde zijn Bobiku. Want Berghuis is soms lastig, maar wel erg belangrijk met zijn kwaliteiten. Oh dat wist ik allemaal niet, dan zal Toornstra zeker ergen een plekje krijgen. Fer zullen ze wel nemen ja, een powerhouse die zeker niet misstaat. Als er gebeukt moet worden, kan je zo een jongen goed gebruiken. Plus het is een kind van jullie club. Kokcu zal ook aan zijn minuten komen, die heeft ook mooie dingen laten zien in wat wedstrijden vorig seizoen.

11 juli 2019 om 01:39

Zeker, met Berghuis heb ik er fiducie in dat ze het PSV wellicht moeilijk kunnen maken. Als Berghuis echter juist naar hen toe gaat, is dat wel over. Dat hij lastig is wordt in mijn ogen overigens wel opgeblazen. Hij overdrijft soms in zijn wil om te winnen, maar echt vervelend is hij nooit. Twee keer een opstootje op de training, tja. Ik zou eerlijk gezegd willen dat iedereen zo bevlogen was als hij. Kan me wel voorstellen dat hij vervelend is als je voor een andere club bent. Zo werkt dat natuurlijk wel, haha

10 juli 2019 om 23:00

Tja, die teksten hoor je vooraf altijd van een nieuw aangestelde trainer. Toen Gio begon klonk het ook veelbelovend, hij wilde dingen die hij bij Arsenal en Barcelona had opgepikt implementeren bij Feyenoord. Hoewel hij het natuurlijk qua resultaat fantastisch gedaan heeft en het spel ook lang niet altijd zo slecht was als het nu wordt afgeschilderd (in het kampioensjaar scoorde Feyenoord bijvoorbeeld de meeste goals, dat lukt je echt niet als je niet aanvallend en attractief speelt), was van de stijl van Barcelona en Arsenal weinig terug te zien. Ik moet het met Stam ook nog maar zijn; bij Jong Ajax lukte het met een fantastische generatie niet om attractief te spelen (heb ik me laten vertellen door mensen die Jong Ajax wekelijks volgen, over Reading kan ik niet oordelen en bij PEC vond ik het afgelopen seizoen ook wat magertjes. Ik heb sterk het idee dat mensen vertrouwen in Jaap Stam hebben omdat het nu eenmaal Jaap Stam is en zijn uitstraling en reputatie als bikkelharde verdediger automatisch respect afdwingen. Dat zegt echter niets over zijn capaciteiten als trainer.

10 juli 2019 om 23:15

HijNiet,

Het klopt dat elke trainer het roept, maar Stam laat het ook zien in trainingen. Ik heb niet alleen vertrouwen op basis van zijn uitstraling als speler, maar juist op basis van hoe hij zich los daarvan profileert. Ik was juist bang dat Feyenoord zich blind staarde op zijn 'niet lullen maar poetsen' uitstraling, maar ik ben positief verrast door zijn interviews en trainingen. Hij weet waar hij het over heeft, trapt geen open deuren in en is ook veel bezig met individuele aandacht voor spelers. Dat zegt iets over hoe hij als trainer is

10 juli 2019 om 23:34

Hijniet geef de beste man een eerlijke kans, geen enkele coach geeft garanties. Bij Jong Ajax begon hij ook net net als trainer , in Engeland prima gedaan bijna gepromoveerd. Geef hem de voordeel van de twijfel.

Ik ben tot dusver erg blij met Stam. Het spel is nog niet goed, maar je merkt aan alles dat er wel een idee achter zit. Voetbal met een duidelijk plan, dat hebben we al een tijdje niet gezien. Niets ten nadele van Gio, want die heeft met zijn kwaliteiten veel gebracht. Ik zie nu echter wel meer een visie achter het voetbal en achter de manier van trainen. Stam is bovendien lekker duidelijk voor de camera en zegt waar het op staat als iets niet goed is. Daar was ik wel aan toe na 'lichtpuntjes' zien bij verlies van Willem II en trots zijn na Trencin thuis

10 juli 2019 om 22:25

Klopt het lijkt allemaal wel redelijk nu. Ik ben ook benieuwd als de competitie begint hoe ze eigenlijk echt staan. Doelstellingen zullen toch echt zijn dichter bij Ajax en PSV komen, EL halen en overwinteren en de beker. Ik ben ook positief over de transfers, nu fer nog een contract aanbieden (indien fit) en graag zie ik nog een goede centrale verdediger (s) komen.

10 juli 2019 om 22:39

Ik hoop ook op een cv naast Botteghin, want die is in mijn ogen nog zeer waardevol. Wellicht gewoon St. Juste en dan nog een rechtsback halen. Geertruida vond ik overigens ook niet verkeerd vandaag

10 juli 2019 om 22:43

Geetruida lijkt mij ook een prima talent. Ik heb hem alleen nog niet zien spelen, veel zeggen dat die eerder op het middenveld moet dan verdediging. Wat vind jij? Is een duo geetruida en st juste geen optie? Dan heb je wel jonge verdediging maar wel snelheid. En als je Janmaat kan halen als rb zou dat ook prima zijn.

10 juli 2019 om 22:58

Hij kan ook als cvm spelen, maar in het systeem wat Stam voor ogen heeft moet je op die positie een spelbepaler zijn. Geertruida is vooral een balafpakker. Veel mensen vinden hem te klein voor een cv, maar daar ben ik het niet mee eens. Hij is erg goed qua timing met koppen en duels aangaan, dat blijkt ook uit hoe vaak hij scoort uit corners. Ik zie vooral een cv in hem. Naast St. Juste zou kunnen, maar ik vind Botteghin nog altijd erg belangrijk voor Feyenoord. Zolang er iemand met snelheid naast staat, komt Botteghin niet zo snel in zijn zwakte. Hij is fysiek sterk en een leider, dus ik zou opteren voor St. Juste naast hem en Geertruida als stand in. Dan een rechtsback halen en je kunt er tegenaan.

Ik heb ook de hoop op Van Beek nog niet helemaal opgegeven. Heeft een drama seizoen gehad, maar hij heeft ooit laten zien dat hij het in zich heeft. Hij moet het dan wel dit jaar laten zien en ik reken er niet op, maar je weet maar nooit.

Janmaat zou fantastisch zijn. Klaiber zou ik vrede mee hebben, maar ik zie het liefst Gumny van Lech Poznan. Jonge back, veel drive en snelheid

11 juli 2019 om 01:03

Gumny heeft goede voorzet in huis. Op deze manier krijgt Nico heel wat ballen die hij erin kan werken.

Kökcu is ook creatief en daarnaast ook nog eens tweebenig terwijl Berghuis stijf links is. Kapitaalvernietiging ten top, typisch Feyenoord ze leren het nooit!

Bij Darmstadt doen ze het tegen elke opponent dunnetjes in de broek ;-)

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden

199 fans
Coach, 47 jaar
SeizoenClub
2019- Feyenoord
2018-2019 PEC Zwolle
2016-2018 Reading
2006-2007 Ajax
2004-2006 AC Milan
Laatste voetbalnieuws

‘Onzin natuurlijk, gelukkig heeft Jaap Stam dat ook al weggenomen’

Steven Berghuis stond de afgelopen weken een aantal keer centraal in de aanval opgesteld. Afgelopen donderdag tegen Hapoel Be’er Sheva acteerde hij echter weer ‘gewoon’ als rechtsbuiten en de aanvaller was...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 24 augustus
Mede-eigenaar David Beckham wil Luis Suárez verleiden om Barcelona op een dag in te ruilen voor Inter Miami. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren