‘Renato Tapia gaat Tonny Vilhena achterna met avontuur in Rusland’

Woensdag, 10 juli 2019 om

Renato Tapia lijkt op weg naar de uitgang bij Feyenoord en de middenvelder vervolgt zijn loopbaan mogelijk in Rusland. Sport Express meldt woensdagmiddag namelijk dat Lokomotiv Moskou de komst van de middenvelder mogelijk op korte termijn af gaat ronden.

Tapia zou met een transfer naar Lokomotiv in dezelfde competitie terechtkomen als voormalig ploeggenoot Tonny Vilhena. De Oranje-international verliet de Rotterdammers onlangs voor negen miljoen euro voor een dienstverband bij FK Krasnodar, dat het afgelopen seizoen in de Russische competitie afsloot als de nummer drie.

Lokomotiv eindigde de voetbaljaargang op een tweede plek en zal aankomend seizoen opnieuw mee willen strijden om de titel. Tapia, die nog een jaar vastligt in Rotterdam, moet daarbij helpen, al zijn de Russen niet de enige gegadigden. Een aantal dagen geleden deden nog geruchten de rondte dat Feyenoord en de middenvelder zelf al rond waren met een niet nader genoemde Mexicaanse club.

Tapia werd drie jaar geleden voor anderhalf miljoen euro overgenomen van FC Twente, maar wist de verwachtingen in De Kuip nooit in te lossen. In de tweede helft van het afgelopen seizoen verdedigde de 23-jarige Peruviaan op huurbasis de kleuren van Willem II en in Tilburg was hij wel een vaste waarde. Tapia schopte het bovendien onlangs nog met Peru tot de finale van de Copa América.


Poll

Zou jij Lokomotiv Moskou een goede club vinden voor Renato Tapia?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

72 reacties (laatste reactie door mgmv)

Wat een transferbeleid bij Feyenoord zeg, Tapia is in potentie een van de beste spelers van Feyenoord als hij gewoon het vertrouwen krijgt

10 juli 2019 om 16:56

Heeft bij Feyenoord niks klaar gespeeld tot nu toe, dat hij het leuk doet bij een land als Peru betekent niet dat hij het ook leuk kan doen in Europa. Daarbij kan Feyenoord nu een leuk bedrag voor hem vangen, doordat Peru goed gepresteerd heeft in de Copa.

10 juli 2019 om 21:21

Nee de top van Zuid Amerika is niks voor Feyenoord inderdaad. Tapia is een uitstekende speler mits hij op zijn plek gezet wordt. Maar dat gaat ie in Rusland wel bewijzen.

11 juli 2019 om 07:32

Peru de top van Zuid Amerika? Schat landen als Brazilië, Argentinië, Colombia en Chili toch wel een stuk hoger in. Daar doet een finale plaats dit jaar niks aan af. Verder spelen ze bij Peru compleet ander voetbal dan wij in Nederland spelen. Of verwacht jij dat Feyenoord de complete speelwijze omgooit om Tapia te laten renderen? Het is geen Messi.

11 juli 2019 om 10:10

Nee hoor dat hoeft niet. Kijk eens hoe Tapia met Willem II (waar hij anders is gebruikt dan bij Feyenoord) speelde tegen AZ (2x) Feyenoord en Ajax. Niveau van Willem II is dan wel niet wat Feyenoord na streeft maar hij steekt in die wedstrijden er wel boven uit tegen Ploegen waar Feyenoord zich volgens mij wel wil meten.

En Peru is dan wel niet de top van zuid America maar hij speelde daar wel tegen ploegen die al de top van dat continent beschouwd worden (brazilië, Chili, Uruguay). In die wedstrijden speelde Tapia toch erg goed, wedstrijd tegen Chili was zijn beste van het tournooi. Dat geeft volgens mij gewoon aan dat je dat niveau wel aan kan en dus een uitstekende speler voor Feyenoord is tenzij je hem op een andere positie gebruikt wat Feyenoord heeft gedaan.

Overigens als Feyenoord tegen Peru zou spelen zouden ze het gewoon afleggen hoor maar dat terzijde.

11 juli 2019 om 10:19

Klopt, maar bij Peru blinkt Tapia vooral uit in de wedstrijd tegen de betere landen zoals Chili, Brazilië en Uruguay. Dan kan Peru achteruit leunen en kan Tapia zijn werk doen. Bij Feyenoord speel je, behalve tegen Ajax en Psv (misschien AZ of Utrecht soms), meer op de helft van de tegenstander en worden er andere dingen verwacht van een middenvelder. Wie van de twee het zou winnen zullen we maar in het midden laten aangezien ze nooit tegen elkaar zullen spelen. Daarbij is een club ingespeeld op elkaar, terwijl ze elkaar bij het nationale team slechts een paar weken per jaar zien.

10 juli 2019 om 16:56

Nou die potentie heeft hij dan goed verborgen kunnen houden. Vrijwel elke wedstrijd die ik van hem gezien heb is hij me tegengevallen.

10 juli 2019 om 17:24

Die gozer speelde weer erg sterl op de Copa, vrijwel altijd bij Peru tegen tegenstanders die van wat hoger niveau zijn dan ED. Hij heeft nooit normaal op CM gespeeld. Het seizoen dat hij een aantal wedstrijden gespeeld heeft achter elkaar werd hij centraal gezet door Gio. Bij Willem II heeft hij het uitstekend gedaan. Tevens heeft hij in vier seizoenen 1800+- minuten gemaakt, hoe kun je in godsnaam dan beweren dat hij een eerlijke kans hebt gekregen? Deze jongen kan de beste middenvelder van Feyenoord zijn als hij op zijn EIGEN positie speelt. Maar Gio vond tikkie breed Clasie nodig lol. Ik durf er geld op te zetten dat Feyenoord hier spijt van gaat krijgen en hij over 3 jaar een vaste basisplaats heeft in een top 5 competitie bij een redelijke club.

10 juli 2019 om 17:27

Erg vreemd dat de clubs dan nog niet in de rij voor hem staan voor deze "potentiele topper"...
Ik denk dat hij wel beter rendeert in een 4-4-2 opstelling, hij heeft veel te veel onnodig risico in zijn spel. Vilhena en Clasie zijn gewoon een klasse beter dan hem in een 4-3-3 opstelling.
Ik gun hem het beste in het vervolg van zijn carriere maar het floppen bij Feyenoord is Gio echt niet aan te rekenen. Daar heb ik hem met mijn ogen te veel slechte acties voor zien maken.

10 juli 2019 om 17:32

Met alle respect voor die kinderen van de club, afgelopen seizoen waren ze dat niet. Daarnaast was clasie huurling, dan moet je wat mij betreft echt meer brengen dan een vast selectielid dat doet... en dat lukte clasie mijn inziens niet.

10 juli 2019 om 17:34

Clasie was vorig seizoen de beste middenvelder van Feyenoord, ik snap die kritiek echt totaal niet.

10 juli 2019 om 17:56

Gio ziet toch Tapia elke x trainen? Als hij echt zo goed was stond hij allang basis. Tapia is gewoon niet goed genoeg, net als Amrabat en Ayoub.

10 juli 2019 om 18:16

Hoe vaak heeft Tapia het vertrouwen gekregen op zijn eigen positie? Als ik het goed herinner 3x inval op CM. Gio had hem er neer moeten zetten, vertrouwen moeten geven maar Gio hield vast aan het verkrampte plaatje...

10 juli 2019 om 18:23

@hangover: Het hele middenveld was het hele seizoen prut. Clasie was dan misschien de 'beste' ... dat wil niet zeggen dat het goed (genoeg) was.

10 juli 2019 om 18:25

@nipponlchiban

en jij denkt dat Clasie bij Feyenoord weer een seizoen op de bank wilde zitten en dat hem door Van Geel geen basisplek is beloofd? waarom denk je dat huurling Clasie vorig jaar 1 miljoen aan salaris heeft verdiend bij Feyenoord? niet omdat hij als breedteversterking is gehaald waarschijnlijk. erg makkelijk om dan naar Gio te wijzen die hem waarschijnlijk gewoon verplicht opstelde

10 juli 2019 om 18:27

Hangover

Met alle respect maar Clasie de beste middenvelder? Dan ben ik van mening dat je niet alle wedstrijden gezien hebt maar een aantal waar hij toevallig goed speelde. Het gehele middenveld was gewoon niet goed.

10 juli 2019 om 18:37

@japie, waarom is het nou weer vgeel die die toezegging heeft gedaan? Het kan toch ook prima dat Gio dat zelf is geweest? "als jij komt, speel je alles onder mij, ik geef je het vertrouwen."
Wij waren er niet bij, dus wees wijs en wijs niet met de vinger zou ik zeggen.

10 juli 2019 om 18:39

@ijsmuts

doet Gio dan de contractuele afspraken en bepaald hij het salaris van een speler? dat lijkt mij niet en anders zou dat een hele rare situatie zijn

10 juli 2019 om 18:41

Je gelooft toch zeker niet dat er een trainer is die niet zelf bepaalt wie hij opstelt. Misschien bij clubs waar de eigenaar ook de grootste investeerder van de club is, maar van jou theorie geloof ik niks.

10 juli 2019 om 18:45

@sander1410 jij als Feyenoorder zou toch moeten weten dat hij overal en nergens werd geposteerd behalve op zijn eigen plek met enig vertrouwen. Zet een vd Beek linksback of een Lozano verdedigende middenvelder en verwacht dan evenveel kwaliteit. Feyenoord gebruikt Tapia gewoon niet goed, speelt totaal niet in zijn kracht waar dit bij Peru wel het geval is. Gio ziet m trainen maar stelt hem vervolgens niet goed op aan wie ligt dat denk je? Het is lekker makkelijk om te zeggen: 'niet goed genoeg wegwezen!'. Technisch gezien moet een coach beter speler maken dus als je extreem wilt zijn, kun je ook zeggen dat Gio Tapia gefaald heeft.

10 juli 2019 om 18:45

@japie, Gio zal het salaris niet bepalen... maar kun je misschien hard maken dat het contractueel is vastgelegd?

10 juli 2019 om 18:50

@ijsmuts

nee, dat kan ik niet hard maken maar als dat niet het geval is tekent dat wederom het belachelijke beleid van Feyenoord dat je een salaris van maar liefst 1 miljoen voor een huurling die al 3 jaar geen knikker meer heeft geraakt neerlegt, die de trainer vervolgens gewoon nog op de bank mag posteren

10 juli 2019 om 19:02

Dus kunnen we er van uitgaan dat er dus overleg heeft plaatsgevonden tussen vGeel en Gio en de waarheid in het midden ligt? vGeel qua salaris en Gio qua toezegging?

10 juli 2019 om 19:54

@Masterm1nd, wat een domme argument... toen de Bruyne te licht werd bevonden bij Chelsea, welke clubs stonden toen in de rij? Of toen Lukaku wegging bij Chelsea? Clubs gaan niet in de rij voor iemand die weinig heeft gespeeld, maar alsnog komt wel de nummer 2 van de Russische competitie en de top van Rusland is wel iets beter dan de top van de ED. Noem eens voorbeelden van zijn slechte acties dan? Ik kan mij juist goede acties van hem herinneren en vooral bij Peru waar die tegen de grootste spelers van de wereld zijn mannetje kon staan.

10 juli 2019 om 19:57

Japie_Krekel, normaal heb ik jou erg hoog zitten, maar dit is wel je grootste onzin wat je verkondigd! Al zou Clasie 2 miljoen krijgen, de trainer hoort te bepalen wie er speelt! Sinds wanneer gaat van Geel over de basis?! Als Clasie niet goed is dan is hij dat gewoon niet en hoor je van Geel erop aan te kijken dat hou Clasie binnen heeft gehaald met dat salaris. En anders is Gio de zwakste trainer aller tijden.

10 juli 2019 om 20:53

@deneres

normaal zou je dat wel zeggen maar Clasie had 2 of 3 seizoenen de bank warm gehouden bij Southampton en Club Brugge. Ik denk dat hij wel degelijk speeltijd heeft geeist voordat hij iets heeft getekend. Ik denk dat Feyenoord er automatisch ook vanuit is gegaan dat Clasie een versterking zou zijn want anders ga je een huurling toch niet 1 miljoen aan salaris geven? zeker niet als je in de financiele situatie van Feyenoord zit lijkt mij

zoals @ijsmuts al aangaf kan het zijn dat Gio, Van Geel en Clasie alle drie akkoord zijn gegaan met zo een deal. ik kan anders echt dat salaris niet verklaren en ook niet verklaren waarom hij bleef spelen terwijl hij geen restwaarde had en ook niet best voetbalde bij Feyenoord

10 juli 2019 om 17:00

Tapia heeft een aantal kansen gehad bij Feyenoord en nooit thuisgegeven. Aantal goede wedstrijden, verder het meerendeel van zijn speelminuten nonchalant, laks en vol fouten. Hij vertraagde het spel enorm. Misschien dat andere trainers en teamgenoten (zoals bij Peru) wel het beste in hem naar boven halen, maar op basis van wat hij bij Feyenoord heeft laten zien is een verkoop zeker de beste optie.

10 juli 2019 om 17:04

Heeft ook nog maar 1 jaar contract en hij wil zelf weg.

Goed nieuws voor feyenoord krijgen ze nog wat centen. Deze speler heeft na 3,5 jaar nog steeds geen indruk kunnen maken dus dan moet je hem gewoon verkopwn.

Nog steeds hoop ik dat hij het vertrouwen krijgt bij Feyenoord. Lijkt soms toch de ontbrekende schakel te zijn. Ben best gecharmeerd van hem en als ik zag hoe Clasie afgelopen jaar liep te schutteren daar...
Maarja een volgende stap in de carriere van Tapia zal misschien ook niet verkeerd zijn, zeker ik als Ajacied zou het niet erg vinden ;-)

10 juli 2019 om 18:45

Dat vertrouwen heeft hij zelf niet meer. Zelfs als Stam het wel in hem ziet zitten, zal hij echt zijn contract niet meer verlengen. Daarmee is er voor Feyenoord nog maar 1 optie over en dat is verkopen. Zeker nu hij nog een goeie copa heeft gespeeld

Hij deed het aardig bij Twente, maar is gewoon een miskoop geweest voor Feyenoord

Ben echt van mening dat het er bij Feyenoord er niet uit kwam. Wellicht was de club niet echt een match met hem. Vind hem nog steeds een goede voetballer en zie hem zomaar goed voetballen bij Lokomotiv.

Vreselijk ! Niet toelaten Feyenoord Stam geef deze man vertrouwen!

Als hij nog kans bij Feyenoord had willen maken zou het dit jaar geweest zijn.
Nieuwe trainer nieuwe ronde nieuwe kansen.

De keren dat hij gespeeld heeft werd ik er niet vrolijk van. Maar ja hij schijnt toch wat te kunnen.
Als je in de finale van de copa speelt.....

Maar afscheid nemen van Tapia en zorgen dat je een cv binnen gaat halen.

Sorry hoor, maar ik vind dit een domme beslissing. Feyenoord moet juist een creatief middenveld hebben met deze jongen er bij, ook speelt hij als een beest bij Peru in de verdediging.
Misschien gek, maar ik vind dat deze jongen een echte kans moet krijgen, hij is sws beter dan Clasie.

10 juli 2019 om 17:04

Ja bij Peru maar bij Feyenoord lukt het elke keer niet. Ik vond hem in de verdediging wel echt goed vorig jaar.

10 juli 2019 om 17:27

Hij heeft vorig seizoen 130 minuten gemaakt en nog daarvoor 1200 waarvan 90% op CV. Zet Frenkie de Jong op CV voor een langere tijd en het is ook niet de Frenkie die we kennen. Simpelweg omdat het niet zijn positie is. Dat is geen schande, maar het toont alleen maar aan dat een eerlijke kans nooit gegeven is.

10 juli 2019 om 17:53

Klopt, dat zeg ik ook niet. Heb alleen gezegd dat als hij speelt niet heel goed was. Maar ik vond hem als cv wel erg goed. Tuurlijk met risico maar wel goed speelde.

10 juli 2019 om 17:07

Hij is zeker niet beter dan Clasie.
Maar goed, ik zou zeggen: stuur Overmars een mailtje.
Hij is nu op te halen voor een spotprijs (als je hem echt zo goed vind).

10 juli 2019 om 17:11

Ik stuur Overmars liever een mailtje over Jorgensen, niet dat hij nodig is, maar vind het een perfecte Ajax spits en ben erg gecharmeerd van hem.
Tapia zou geen plaatsje krijgen bij Ajax

10 juli 2019 om 17:34

Tapia is echt wel beter dan Clasie. Een van de betere spelers van Peru en vorig seizoen ook heel goed bij Willem II, ben misschien beetje gekleurd maar Willem II deed in de 2de seizoenshelft niet heel veel onder voor Feyenoord. Bekerfinale gehaald en uiteindelijk door een slecht einde de play-offs misgelopen. Ook uit in de Kuip gewoon gewonnen. Clasie is gewoon een overschatte speler die alleen is teruggehaald door zn naam, heeft werkelijk nergens gespresteerd na zn Feyenoord periode en Tapia heeft amper kansen gehad, alleen op CV en amper op het middenveld. Een 23-jarige speler en dan gaan jullie nu Fer terughalen die de club heeft verraden en al jaren amper heeft gespeeld..

10 juli 2019 om 17:54

Fer heeft alleen afgelopen maanden nidt gespeeld door een blessure, verder nagenoeg altijd basisspeler geweest laatste jaren

10 juli 2019 om 17:59

Afgelopen seizoen in 25 competitie wedstrijden meegedaan. 17/18 in 20 wedstrijden. En dat is meegedaan dus ook invalbeurten etc.

10 juli 2019 om 23:33

Niet voor feyenoord want met die schutteraars achterin hebje clasie nodig om het spel van achteruit te maken. Tapia heeft te vaak slippertjes dat kan niet met zoon verdediging

10 juli 2019 om 17:54

Waarom Tapia een kans geven? El bouchataoui doet het prima en lijkt ze kans te krijgen en zelfs Geertruida komt er aan voor die positie. Mooi verkopen deze miskoop.

Altijd wel vertrouwen gehad/blijven houden in Tapia en had ook absoluut meer kansen verdiend, gezien het regelmatig niet presteren bij andere middenvelders. Met meer vertrouwen en ritme (op het middenveld) had het echt wel iets kunnen worden.

Maar goed, nog voordat hij terug is van z'n avontuur was al bekend dat hij min of meer mocht vertrekken. En zelfs Stam hoefde 'm dus in principe niet meer aan het werk te zien (of wil Tapia zelf gewoon weg). Hopelijk vangen we er toch nog iets moois voor en kunnen we snel door naar echte prioriteiten voor de selectie.

10 juli 2019 om 17:52

Tapia is gewoon niet goed genoeg hoe duidelijk moet het zijn? Als gio er niks in ziet en Stam ook niet dan is het toch helemaal duidelijk? Tapia is hetzelfde verhaal als Amrabat en Ayoub. Niet goed genoeg.

10 juli 2019 om 18:28

@sander: het is natuurlijk ook een smaak-kwestie. Met Tapia breng je meer power en een grotere actieradius dan met Clasie, die een betere pass en minder gekke uitspattingen heeft. We kunnen Tapia wel wegschrijven als iemand die minder is dan Clasie op basis van wat er bij Feyenoord gebeurde... maar ik geloof ook niet dat Clasie een vaste basisspeler zou zijn momenteel bij een finalist in de copa america.

10 juli 2019 om 21:24

En hoe is Tapia in de finale gekomen dan? Niet in ze eentje. In de finale kom je als het hele team. Dus ik vind die argumenten over dat hij in de finale staat dikke onzin. Peru heeft allemaal matige spelers maar is al een team een eenheid gewoon sterk. Het Clasie verhaal is ook verschrikkelijk. Clasie was gewoon prima, dat hij altijd speelde zal wel zo zijn dat hij elke x goed trainde.

11 juli 2019 om 12:03

Hoho, rustig hoor haha. Ik ben – zoals je welicht kon lezen – gewoon van mening dat Tapia echt wel iets had kunnen worden bij ons als hij eens een keer langdurig de kans had gekregen op zijn eigen positie. En denk ook wel dat Tapia nog wel mooi kan eindigen ergens. Maar het is niet dat ik hier ontzettend rouwig om ben. Ik denk namelijk dat bijvoorbeeld Geertruida zijn plek meer dan pri-ma kan opvangen.

Die man maakt me een aardige promotie mocht dit waar zijn. Lokomotiv heeft echt een uitstekende ploeg. Ik had liever gezien dat Feyenoord hem de kans had gegeven voor een langere periode - en niet zoals voorheen incidenteel een wedstrijdje) ipv een pure gok van Reading, maar als een club als Lokomotiv zich meldt mag je dat een jongen die nooit onomstreden was eigenlijk niet ontzeggen. Ik gun hem deze mooie stap.

Logische beslissing om Tapia te laten gaan.

Als je echt wil aansluiten bij PSV en Ajax, komen zo'n jongens gewoon tekort. Indien je voor Tapia kan cashen, moet je dat gewoon doen.

Nu het geld van Vilhena en Tapia gebruiken voor enkele goede versterkingen te halen voor de basis. Ik zou graag nog een goeie rechtsachter, een VM en een CM zien komen.

Met Narsingh, Kelly en hopelijk ook nog Fer ben je ondertussen al sterker in de breedte. Nu nog wat extra kwaliteit graag.

Jan-Arie mogen ze van mij ook nog verkopen, die is gewoon te slecht. Bij het aankopen van een nieuwe RB kan St.juste centraal en wordt hij overbodig.

Voor de mensen die beweren dat Tapia kansen heeft gehad . Hoeveel wedstrijden heeft hij dan op het middenveld gespeeld bij Feyenoord ? Gezien nog maar 1 jaar contract kun je niet de hoofdprijs vragen , maar hoop toch wel tussen de 5 en 10 miljoen.

10 juli 2019 om 17:46

Mee eens. Van Bronckhorst was en is gewoon een waardeloze trainer. Oké zijn prijzenkast zegt wat anders maar toch was het helemaal niet leuk om naar te kijken. Voetbal is entertainment normaal gesproken en daar is Tapia toch geweldig in. Pfff jammer dat hij weg is strakkies

Hoop echt dat hij een kans krijgt onder Stam. Denk dat hij perfect op de 6 kan spelen. In potentie het dubbele waard van Vilhena als je het mij vraagt.

Eeuwig zonde dat een speler als Clasie, die gehuurd is en je niks gaat opleveren, de voorkeur krijgt boven een speler als Tapia die in potentie de nodige miljoenen kan opleveren. Naar mijn idee ook precies wat er mis is bij Feyenoord.

Bij Willem II liet hij zien goed genoeg te zijn voor de eredivisie. In de Kuip tegen Feyenoord 1 van de beste spelers op het veld.

10 juli 2019 om 18:32

Ik denk ook niet dat het zozeer een kwaliteitskwestie is, maar meer een tactische keuze of smaak van de trainer. Hij is een gewaardeerd international bij de finalist van de copa. Clasie heeft geen enkel uitzicht op een vervolg van zijn loopbaan in oranje, maakte ook niet veel indruk bij feyenoord en en gaat nu bij een subtopper in een kleine competitie aan de slag. Diens algehele niveau ligt niet zienderogen hoger.

10 juli 2019 om 19:27

Ik vraag me altijd af als ik Clasie zie spelen wat er mentaal met hem is gebeurd na zijn transfer. Instant verandering van zijn gehele zelf.

doet het altijd goed bij Peru maar bij Feyenoord heeft hij nooit indruk op mij kunnen maken. niet als verdediger en ook niet als middenvelder.

Tapia is helaas een miskoop gebleken wat ik jammer vind want hij kan best aardig voetballen, maar bij Feyenoord is het er helaas nooit uitgekomen

Wat er bij Feyenoord misschien was, dat hij in een wedstrijd een paar keer zo nonchalant uitverdedigd, waardoor je gelijk een grote kans of doelpunt tegen kreeg. Dat werd bij Feyenoord enorm uitvergroot. Bij Willem II hem dat ook wel eens, maar daar komt niet de nadruk op te liggen. Zijn niveau bij Willem II was niet anders dan bij Feyenoord, maar dat is een gewone club of een club die vol in de aandacht ligt.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
10.Feyenoord131
11.FC Twente12-2
Voor de complete stand: Eredivisie

9 fans
Middenvelder, 24 jaar

In de wandelgangen

Zondag 20 oktober
Dries Mertens vervolgt zijn loopbaan mogelijk in de Bundesliga. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren