Valentijn Driessen: ‘Dat trio van het Nederlands elftal is te licht gebleken’

Dinsdag, 11 juni 2019 om

Valentijn Driessen vindt dat Ronald Koeman ‘een ei moet leggen’ over de aanval van het Nederlands elftal. De chef voetbal van De Telegraaf stelt dinsdag in zijn column dat in de verloren finale van de Nations League tegen Portugal duidelijk is geworden dat Oranje te weinig aanvalskracht en te weinig stootkracht voorin heeft. “Het trio Memphis Depay, Steven Bergwijn en Ryan Babel is te licht gebleken op het hoogste podium verdedigers van toplanden de stuipen op het lijf te jagen”, benadrukt Driessen.

Driessen constateert verder dat de middenvelders van het Nederlands elftal te weinig diepgang hebben om de aanvallers te ondersteunen en eroverheen te gaan. “Georginio Wijnaldum komt af en toe, maar Frenkie de Jong en Marten de Roon zijn zelden te betrappen in en rond het vijandelijk strafschopgebied”, analyseert de journalist. “Maar zelfs met het opstellen van Donny van de Beek, hij heeft diepgang en scorend vermogen, is Koemans offensieve probleem niet opgelost.”

Het Nederlands elftal snakt in de optiek van Driessen voorin naar ‘een kapstok, een balvaste spits aan wie Koeman zijn elftal offensief kan ophangen’ en geeft aan dat Depay de specifieke kwaliteiten mist om zo’n rol tegen toplanden te vertolken. “Bovendien haal je met Depay als vaste spits de angel uit zijn spel; Depay is levensgevaarlijk als hij in een vrije rol vanaf de flanken rond een balvaste aanvaller zijn gang kan gaan.”

Driessen oppert dat Koeman het tijdens de EK-kwalificatiecyclus na de zomer wellicht toch moet proberen met iemand als Luuk de Jong, Wout Weghorst of zelfs de jonge PSV’er Donyell Malen. “Op deze spelers valt meer dan voldoende aan te merken. Maar geldt dat alles ook niet voor de altijd zwaar bekritiseerde Olivier Giroud in de spits bij Frankrijk?”, vraagt hij zich openlijk af. De aanvaller scoorde weliswaar niet op het WK in Rusland, maar hij liet het elftal wel beter functioneren en stond bij zijn coach en medespelers niet ter discussie. “Wellicht moet Koeman op zoek naar de Nederlandse Giroud om zijn aanvalsprobleem op te lossen.”Gerelateerd

61 reacties (laatste reactie door laurens e)

Ik heb al een geopperd om met L. De Jong te spelen ( of weghorst) en dan depay "gewoon" vanaf de flank.. de Jong kan zo goed een bal vast houden / doorkoppen en of een doelpunt maken. Ben het wat dit betreft dis roerig eens met Driessen

11 juni 2019 om 10:47

Dit is ook wel weer lekker de waan van de dag hoor. Toen Mephis het top deed nadat Koeman hem in de spits zette was hij opeens weer een geweldenaar. Nu heeft hij weinig gespeeld bij Lyon en is hij overduidelijk uit vorm en is hij te ligt bevonden.. Memphis moet gewoon een seizoen alles spelen in de spits en dan zal hij vanzelf weer gaan shinen.

11 juni 2019 om 13:04

@ N.chelsea, voor jou is het de waan van de dag, omdat je wellicht alles wat mensen zeggen of schrijven aanneemt als waar.

Ik vind al heel lang dat onze voorste linie tekort komt, ook Memphis. Waarschijnlijk komt dat omdat ik opgegroeid ben met Oranjespitsen als Marco van Basten en Dennis Bergkamp en later Patrick Kluivert, Ruud van Nistelrooij, Klaasjan Huntelaar en Robin van Persie heb zien schitteren in Oranje.

Waarschijnlijk vind je de middelmatige Memphis goed, omdat je niet beter weet. Tot tien jaar geleden terug toen de Nederlandse voetbalopleidingen een dipje kregen, had Memphis zijn interlandcarriere als bankzitter gespendeerd.

Memphis speelt geen enkel seizoen alles, omdat hij niet constant genoeg is en mentaal ongeschikt is voor topvoetbal; hij is niet eens basisspeler bij een subtopper als Lyon. Dat ligt echt aan hem zelf en niet aan externe factoren zoals journalisten wat hij denkt. Hoe dan ook, hij staat er omdat Huntelaar en van Persie te oud zijn en het topvoetbal niet meer aankunnen en de hier genoemde Luuk de Jong teveel ruzie met de bal heeft om in de top mee te kunnen.

Hoe dan ook, ik denk dat Koeman totdat Redan, of Zirkzee of welk talentvol joch dan ook, zijn belofte inlost, Dost en Weghorst een kans moet geven, want Memphis kan gewoon niet. Af en toe heeft hij een topwedstrijd, maar dat lost hij af met 4 zeperts op rij en dat kan en mag niet meer als 25 jarige.

11 juni 2019 om 13:53

Voor jou was hij een geweldenaar. Dat toevallig alles even goed liep met wat doelpunten die hij heeft gemaakt (in samenwerking met zijn collega's) voor het Nederlands elftal, betekent echt niet dat hij 'de man' is voor de spitsposotie. Heb je die laatste 2 wedstrijden gezien. Engeland en Portugal. Sorry hoor maar hij was gewoon zeer slecht in die wedstrijden. Balverlies niet normaal hoog. Hoe wil je dat andere dan aansluiten. Memphis is een flankspeler. Of een speler voor een 442 formatie. Zet je hem als spits in een 433 formatie, dan verdrinkt hij. Dat hebben allemaal gezien toch.

11 juni 2019 om 12:27

Kijk maar eens die wedstrijd tegen barca terug, waarbij Barca het meeste ballen tussen de palen in de laatste 4 jaar moest slikken.

Luuk verloor geen enkel kopduel! Bovendien wederom 3 goaltjes in de CL bijgeprikt en staat hiermee toch gewoon op 6 CL goals en enkele assists.

Babel banken.

Als depay een ding niet goed meer kan is het op de flanken staan. Driesen komt steeds weer de wijsheid zelf uithangen, maar heeft zichzelf de afgelopen periode behoorlijk voor schut gezet met zn moura en Portugal uitspraak/voorspelling. Je zou toch denken dat iemand dan even rustig aan zou doen...

11 juni 2019 om 07:31

Tot op heden ben je de enige die het er niet mee eens is als ik de reacties zo lees. En hij hoeft ook niet met krijt aan zijn schoenen te spelen, maar in een vrije rol met een aanspeelpunt. Zo renderen zowel bergwijn als depay beter, omdat ze niet hoeven te doen waar ze niet goed in zijn en dat is voetballen uit stilstand. Daar kan je prima een De Jong of Weghorst voor gebruiken en dan met die twee snelle handige jongens eromheen.

11 juni 2019 om 07:42

Ik zeg nergens dat ik er niet mee eens ben. Ik vind persoonlijk alleen dat driesen ff een toontje lager mag zingen met zn desastreuze voorspellingen hiervooor en niet meteen de wijsneus moet gaan uithangen

11 juni 2019 om 07:52

"als depay een ding niet meer kan is het op de flanken staan"..

Je zegt hier toch vrijwel letterlijk dat je het er niet mee eens ben?

Ik heb een hekel aan Driessen, dat kan je vaak genoeg terug lezen. Ik ben het totaal oneens met zijn werkwijze en zijn fantasie verhalen erger is me mateloos aan.

11 juni 2019 om 08:50

Ik vind zijn analyses en uitspraken vaak open deuren, makkelijk gezegt en kortzichtig. "Ik heb De Roon niet in de 16 gezien van Portugal." No shit, hij is een defensieve middenvelder, die blijven achter om counters tegen te gaan. Dit is waarom de uitspraken van Driessen mij niet bekoren. Hij is vaak een mengelmoes van simpele uitspraken die Nederlanders willen horen, zoals Portugal is Ronaldo bijvoorbeeld.

11 juni 2019 om 09:49

Ik ben het idd niet met Driesen eens, naar dat was niet de reden/hoofdgedachten van mn bericht. Echter volg ik lyon en kan ik zeggen dat depay op de flanken niet werkt

11 juni 2019 om 15:42

Ik ben confuus. "ik zeg nergens dat ik het er niet mee eens ben" en nu ben je het toch niet eens met hem.

Depay kan prima op de flank spelen, het ligt alleen wel aan de invulling die je aan de positie mee geeft. Depay doet het zowel vanaf de flanken als vanaf de 10 positie in mijn optiek beter gedaan dan als diepe spits.
Dus zet hem op 10 achter een sterke spits of geef hem voorin een vrije rol, maar wel met een sterke spits. Dan is hij het beste. Zolang hij niet als aanspeelpunt moet fungeren heb je aan depay een levensgevaarlijke speler. Vanaf welke positie dit dan ook is.

Niet vaak ben ik het eens met Driessen maar als Memphis 20 keer balverlies leidt voorin dan sta ja als middenvelder/verdediger voor piet-snot te voetballen. Memphis heeft ook goede wedstrijden gehad maar als het tempo wat te hoog word dan word het voor hem wat lastiger. Laten we hopen dat hij zich dan ook komend seizoen ontwikkeld.
Luuk de Jong ben ik ook niet heel positief over. In de championsleague of andere wedstrijden bij Oranje zie je dat hij moeite heeft met het tempo. Koeman zou dan eigenlijk een keer Weghorst moeten proberen en kijken of hij het beter doet, die speelt tenminste wel op een hoog niveau.
De laatste opties zijn Malen of Zirkzee proberen.
Wat ik ook vind is dat de 3 voorin niet goed vanuit hun positie voetballen. Al waren hier mensen heel kritisch op Donny had hij wel weer aannames in de 16 dat hij zich heel goed vrij speelde om de bal af te leggen op iemand die kon schieten. Dan zie je dat de 3 spelers voorin ook niet echt goed positie kunnen kiezen, want waar hij bij Ajax de bal op ziyech kan afleggen of Neres kon hij de bal bij niemand kwijt. Een Berghuis bijvoorbeeld speelt altijd vanaf zijn positie. Die is niet snel, maar heeft wel een fantastisch schot/voorzet. Is dat dan geen optie? Zeker als hij een goed seizoen draait.
Koeman moet in ieder geval wat dingen gaan proberen. Het loopt al een aantal wedstrijden niet goed voorin en we zijn afhankelijk van een verdedigende blunder, ingeving van Memphis of een verdediger die scoort uit een corner.

11 juni 2019 om 07:11

Dirkzee? Op basis waarvan? Laat hem eerst maar doorbreken bij Bayern en een basisplek afdwingen.

11 juni 2019 om 09:51

België heeft op die manier hazard, lukaku etc gebracht, dus waarom kan dat niet met een zirkzee bv?

11 juni 2019 om 07:13

Of überhaupt zijn debuut maken in het betaald voetbal.

11 juni 2019 om 07:48

Misschien wat te vroeg voor Zirkzee inderdaad maar het is wel een toptalent.

11 juni 2019 om 07:51

Heeft zelfs al gescoord in een oefenwedstrijd tegen PSG vorig seizoen. Debuut dus al gemaakt

11 juni 2019 om 07:51

Zirkzee? Die jongen werkt zijn duels af in het 2e van Bayern... kom op zeg! Met Weghorst of Bas Dost (vragen of hij weer beschikbaar is) heeft NL 2 hele sterke spitsen die bewezen hebben makkelijk te scoren. Zet om een van deze sterke spitsen een vrije Depay en dan heb je al veel meer dreiging .

Ik vond Depay in beide wedstrijden de zwakste op het veld. Veel balverlies, heel veel slechte voorzetten en vele grote kansen om zeel geholpen. Tegen Engeland verprutst hij 2x een grote kans na dom balverlies van Engeland. Hij heeft geluk dat promes er nog eentje via een verdediger inschiet. Depay is wat mij betreft volledig door het ijs gezakt. Ik zou zeggen: stem hem lekker op de bank op!

11 juni 2019 om 07:43

Dat Promes die bal er im schiet komt vanwege het druk zetten van Depay. Daarnaast is die jongen betrokken bij 7 van de laatste 9 doelpunten van Oranje. Laten we idd onze beste aanvaller op de bank zetten

11 juni 2019 om 08:38

Volledig mee eens! Depay is een prima speler alleen net niet goed genoeg voor de top! Ik heb hem afgelopen 2 wedstrijd continu met de bal zien worstelen! Alles sprong van zijn voet en daarnaast was die ongekend onzuiver in zijn passing!

11 juni 2019 om 09:08

dus eerst speelt hij 5 wedstrijden goed en is hij een held. Dan 2 slecht en kan hij er geen hout van? Hij was slecht, misschien niet de slechtste, maar wel erg slecht. Wat ik vooral niet begrijp is dat hij niet werd gewisseld.
Net als Dumfries. Super inzet, maar deze wedstrijden denk ik niet dat hij 10x de bal naar een medespeler heeft kunnen spelen. Dat komt vast wel goed, maar iemand die uit vorm is mag je best wisselen. Volgende keer beter.

11 juni 2019 om 09:46

En wie wil je dan opstellen? Luuk de Jong en Wout Weghorst passen totaal niet in het huidige systeem, dat zijn hooguit pinchhitters. Bas Dost idem. Dus wat wil je dan doen, Piroe of Brobbey voor de leeuwen gooien voordat ze zich ook maar enigszins zijn doorgebroken in het eerste elftal van hun team?

11 juni 2019 om 09:49

Depay was idd de zwakste van het NL elftal. In deze vorm heb je niks aan hem. Laat hem maar eerst eens bij een club in de basis komen te staan. Zwaar overschatte speler. Gefaald bij UTD en bij Lyon. Pas weer oproepen als hij beter is dan een luuk de jong.

11 juni 2019 om 09:52

Gefaald bij lyon is onzin. Sinds die weer in de spits stond bij lyon is die beter gaan renderen/spelen

11 juni 2019 om 11:02

De voorzitter van Lyon wil van hem af. Dat zeg je toch niet als je een Kane of iets dergelijks in je spits hebt lopen. En Depay speelt heel vaak ook niet. Het ziet er allemaal wel leuk uit, maar effectief is het niet met hem in de spits.

Van die drie, vond Bergwijn het gewoon goed doen.
De andere 2 komen gewoon te kort lijkt wel als het tempo omhoog moet.

11 juni 2019 om 08:07

Ja, want Depay voegde helemaal niks toe in al die vorige wedstrijden tegen Frankrijk en Duitsland.

12 juni 2019 om 15:44

Wel degelijk. Helaas is zijn vorm zoooooo wisselvallig.
Het is of goed of heel slecht. Babel moet sowieso weg.

Bergwijn speelde gewoon een aardige wedstrijd begreep niet waarom hij er werd uitgehaald , Depay was gewoon niet goed maar in vorm is hij gewoon een topspeler en is vaak bij doelpunten betrokken , het is ook weer de waan van de dag we verliezen een keer en gelijk komt die Valentijntje weer dat er niets van deugd , nu moet de Jong weer in de spits moeten we dan weer met een spits beginnen die in Duitsland en Engeland is mislukt ? aub zeg dat moeten we toch niet willen .

11 juni 2019 om 07:54

Ik ben het grondig met je eens. Puur waan van de dag. Start Koeman met Promes ipv Babel en laat het Bergwijn staan in de tweede helft, heb je echt een andere wedstrijd.

11 juni 2019 om 08:13

Maar het is toch gewoon zorgwekkend dat je beste aanvaller blijkbaar niet leert uit zijn fouten? Ga maar eens terug naar zijn Manchester United tijd. Wat was het grootste punt van kritiek? Zijn veelvuldig balverlies. Het zorgt ervoor dat je als middenvelder meer met het rugdekken van Depay bezig bent dan deelnemen aan de aanval.

En laten we eerlijk zijn: de Engelsen hebben vrolijk geholpen in de halve finale. Als Walker geen domme tackle achter de man doet gaat die bal van Promes meters langs. En dat was na een opeenvolging van Engelse fouten.

11 juni 2019 om 09:30

Vleugelaanvallers renderen al een paar jaar niet bij United. Zal het ergens niet aan United liggen?

11 juni 2019 om 18:04

Zou kunnen als hetzelfde, in iets mindere mate, niet gewoon opnieuw elk jaar in Lyon voorkomt. Daarbij heeft United nauwelijks nog wingers gehad sinds Depay. Vooral spelers die daar eigenlijk niet spelen.

Depay is gewoon niet consistent en als hij slecht is is hij een probleem.

Babel komt er idd niet aan, dus om die te vervangen voor een sterke man die de bal kan vasthouden is niet eens zo'n gek idee.

Waan van de dag. Depay is by far onze beste aanvaller.

11 juni 2019 om 12:03

Vind ik ook, wel ben ik echter voor vervanging van Babel voor Weghorst. Weghorst is vrij balvast en bovendien ook een bliksemafleider met zijn gesleur voorin. Daar kan Depay en Bergwijn denk ik prima omheen voetballen.

En ook niet onbelangrijk: Weghorst weet de boel nog weleens op te naaien bij zowel tegenstander als medespelers. De Jong kan dat ook niet. Oorlog maken voorin mis ik al jaren in Oranje.

erg makkelijk om alleen weer Depay er weer uit te pakken. De Ligt stond ook twee wedstrijden op rij te schutteren achterin en Cillissen maakt een cruciale blunder die je de wedstrijd kost. zijn die ook te licht dan?

Valentijntje met al jouw inzicht en geuite wetenschap ben jij ook te ligt gebleken ik luister nooit meer naar je!

Bas dost ik ijf het zeggen 93 doelpunten gemaakt in 3 seizoenen

Open deur met kortzichtige uitspraken. Marten de Roon moet je niet in de 16 hebben, dat is een verdedigende middenvelder. Frenkie zie je bij Ajax ook met name om het 16 meter gebied lopen, niet erin. Leuk dat de aanval niet goed genoeg was, en dat klopte ook, maar een Luuk de Jong en Malen gaat het niet beter doen. Onze keuze in de aanval is niet geweldig. En tegen Portugal heeft de ploeg als collectief gefaalt. Trainer moet de boel analyseren, kijken waar het mis ging en zijn tactiek hierop veranderen.

11 juni 2019 om 09:51

Marten de Roon is toch geen speler voor NL efltal. Wat een matige speler. Ben blij dat Shone op de plek van De Roon staat bij Ajax. Want andersom zou een tragedie betekenen

11 juni 2019 om 10:10

Want? Wie zou jij er neer zetten? Je hebt geen betere opties als verdedigende middenvelders. De Roon heeft geen flair maar doet veel vuil werk waardoor het middenveld in balans staat. Je kunt niet alleen maar aanvallend ingestelde spelers neerzetten. Je ziet bij Real dat Kroos en Modric ook compleet overlopen worden als Casi uit vorm is, Barca zonder busquets is altijd een probleem geweest. Er zijn weinig topteams die geen stofzuiger hebben.

11 juni 2019 om 11:00

Ik geef net Shone al vb. Maar zo'n sissoko van Tottenham heeft ook genoeg voetballend vermogen. Bij juve staat Pjanic verdedigend mid. Bij Bayern Thaigo. Er zijn genoeg clubs met creatieve mensen op de verdedigend mid positie.

11 juni 2019 om 12:09

Tottenham en bayern hebben 4 mans middenveld. Daarnaast speelt bij een bayern vaak een javi en zie je bij tottenham een extra verdedigend ingestelde middenvelder als Wanyama of Winks. Dit is daarom compleet anders dan een 3 mans middenveld als bij NL. Juventus heeft een Matuidi en Can. Can is verdedigend ingesteld en Matuidi kan ook goed verdedigen. Ajax gebruikt Guardiola/Bielsa tactieken, waarbij het hele team goed op elkaar ingespeelt moet zijn met hard werken, dicipline en vechtlust. Iets wat Ter Hag een flinke tijd kostte te implementeren. Dit ga je niet even 1...2...3.... voor elkaar krijgen bij een Nederlands elftal dat eens per 6 weken een weekje samenspeelt, waarbij de spelers steeds anders zijn. Op papier lijkt het heel systeem. Echter is dit tactisch heel lastig uit te voeren.

Ik denk dat je met Luuk De Jong in de spits nog meer aan voetballen toekomt. Kan toch prima een bal kaatsen en dat ie kopduels kan winnen lijkt me duidelijk. Depay weer naar de vleugel waar hij zijn acties ook kan maken. Bergwijn kent De Jong natuurlijk al goed en kan anticiperen op het doorkoppen of kaatsen van De Jong. De Jong is geen topspits maar hij wordt ook onderschat vind ik. Zijn gebreken zijn bekend dus dat moet je incalculeren. Qua afwerken is De Jong ook niet verkeerd. Werkt bovendien altijd hard. Jammer dat Weghorst er niet bij is. Ook geen geweldenaar maar wel een echte spits die in een zware competitie heeft laten zien makkelijk te kunnen scoren. Koeman mag van mij wat meer variëren voorin.

Hij heeft wel een punt, de aanval is nog niet het niveau van het middenveld of verdediging. Het probleem is echter ook dat er nu nog niet gelijk betere vervangers klaar staan.
Er komt een hoop talent aan, maar het is afwachten hoe die zich ontwikkelen.

Bergwijn vond ik het in beide wedstrijden eigenlijk redelijk tot goed doen. Hopelijk blijft die komend seizoen nog bij Psv, zodat die z'n wedstrijden pakt en zich verder ontwikkelt.

De aanval op Depay is weer begonnen. Is 5 wedstrijden onze beste speler en dan speelt hij 2 wedstrijden aan het eind van een pang seizoen slecht en nu kan hij er niks meer van. Ik kijk soms vol verbazing naar hoe snel men vergeet.

Maar Bas Dost maakt toch alleen maar doelpunten in de Portugese competitie? Die hebben we al in Oranje gehad en dat was niet bepaald een succes. Wout dan maar, zou ik zeggen. Die scoort bij Heracles, bij AZ, bij VfL Wolfsburg, dus waarom niet in Oranje?

Onze aanval was niet best, maar vind het verwonderend dat er gedaan wordt of Portugal wel aanvallend goed was. 1 tegen 14 schoten op goal rond de 60e minuut, maar kijk ff hoeveel daarvan afstandschoten waren van bv bruno ferandes

Zegt de man die meende dat Portugal alleen Ronaldo is.... bedankt valentijn

Luuk de Jong in de spits en Depay vanaf links kan je nu best eens proberen. De Jong heeft ook net het seizoen van zijn leven gehad dus misschien trekt hij dat nog wel even door. Verder is het ook wel heel armoedig hoor, en hebben we ook wel gewoon erg weinig opties voorin. Het is echt hopen dat talenten zich de komende jaren gaan ontwikkelen. Zonde, want de rest van het elftal is nu weer eens goed genoeg om serieus voor de prijzen mee te doen (behalve rechtsback en cvm). Had je nu maar een Robben er bij.

11 juni 2019 om 14:07

Hadden we maar Ziyech, Mazraoui en Nouri gehad. Ik vind onze keeper ook niet zo goed en niet omdat hij een fout maakte tegen Portugal, ik roep dit al een tijd. Cillessen is de beste keeper die we hebben, maar het is zeker geen speciale keeper. Het is is ernstig dat ik me ook nog eens zorgen moeten maken voor als Cillessen ermee stopt. We moeten betere keepers opleiden, dit kan niet zo langer. Grappig dat we het niet over de linksback positie hebben. Credits voor Blind.

TAV de Jong op 9 en Depay op 7, we zullen niet snel weer zo’n goed georganiseerde tegenstander treffen als Portugal en als we er weer een treffen, dan moet je iets anders bedenken. Andere tactiek of poppetjes inderdaad, echter ik vind de ingeslagen richting die ons tot in de finale van de Nations League bracht een hele goede. Jong Oranje doet het ook en kijk eens naar hun wedstrijd tegen Jong Mexico. 5-1 van de mat geveegd. Malen en Stengs hebben een klik. Bergwijn en Malen hebben die ook wel. Van die watervlugge, bal behendige spelers die lekker met elkaar kunnen combineren. Een spits die kan inzakken en meevoetballen, ipv zo’ statische kapstok voorin. Ik zou dat niet willen als onze modus operandi en meer gebruiken als we bijzondere tegenstanders treffen.

Overigens, als we een lange slungel op 9 gaan zetten, dan is de combi met Kluivert (met name op rechts, niet links) ook een fijne. Die kan goede voorzetten op het hoofd afleveren.

11 juni 2019 om 17:33

Tja, die hebben we om verschillende redenen niet. Ziyech zou wel bruikbaar zijn ja.
Van die aanvallers die jij opnoemt moet ik het nog maar zien. Kluivert is nog niet bepaald doorgebroken bij Roma, Stengs vind ik niet zo geweldig en die heeft praktisch nul rendement, van Malen moet volgend jaar blijken wat hij in huis. Bergwijn vind ik goed, maar die is niet echt in vorm.
Over het algemeen is het nog erg pover als je het vergelijkt met vorige generaties, sinds van Persie en Robben zijn gestopt.

Niet alleen zit Nederland in een fase zonder aanvallers die wereldtop zijn, ik vond Nederland ook nog eens het beste tussen de 60ste en 80ste minuut, met de wissel van een middenvelder voor een aanvaller. Dan kun je wijzen naar het doelpunt en de effecten die daaruit kunnen volgen voor een team, maar ik vond dat je duidelijk kon zien dat Nederland organisatorisch er gewoon beter uitzag. Prima in balans. Als we zo de hele wedstrijd hadden gespeeld dan had ik het nog moeten zien. Dan ligt daar toch de sleutel voor een volgende wedstrijd tegen een team als Portugal?

Een andere strijdwijze die succes opleverde was die in de 3-0 winst tegen de Portugezen ook onder Koeman. Toen waren we veel defensiever, speelden we met een 1-3-5-2 formatie en lieten het spel door de Portugezen maken. Lekker hun op de counter pakken. Dat werkte, maar daar zijn we nu blijkbaar te goed voor voetballend gezien, dus moeten we weer een type spel spelen waarbij we de Portugezen compleet in de kaart spelen.

Okay, prima, nou als we onszelf het weer op moeten leggen om het spel te maken en we het de Portugezen gunnen om hun favoriete spelletje te spelen, dan zou ik die formule van 4 middenvelders gebruiken voor een volgende keer. Rond de 60ste minuut ging Bergwijn er vanaf en Donny kwam erin. Dus dan heb je De Roon (die je wel of niet inwisselt voor Propper, een speler die wat beter aan de bal is en ook best wel verdedigend zijn mannetje staat), Wijnaldum, Frenkie en Donny in een team.

Tactiek zou mijn eerste aandachtspunts zijn voor de analyse na finale. Ik ben minder genegen om onze aanvallers er van langs te geven. Portugal is een nare ploeg om tegen te spelen als je het spel wil maken. Ze kunnen zeer goed organisatorisch de boel dichttimmeren en teams met hun aanvallende intenties smoren en tandeloos maken. Om onze aanvallers op deze wedstrijd af te rekenen vind ik te makkelijk. Ze zijn geen wereldtop, maar ze hebben het tot nu best goed gedaan. Men kan wijzen naar Depay en al zijn balverlies (wat inderdaad Oranje onwaardig is) maar zijn rendement is echt goed. Links of rechtsom, Depay was weer betrokken bij alle 3 goals tegen Engeland. Kijk eens hoeveel werk hij deed tegen Engeland zonder bal. Je kunt zeggen dat Nederland geluk had met de foutjes van de Engelse verdedigers, maar er zat ook een element in van het afdwingen of op z’n minst de kans vergroten op fouten door het opjaag werk van Depay. Op een ranking site als Whoscored was Depay tegen Engeland wel weer man of the Match. Nu ben ik het daar niet mee eens, maar het is wel indicatief voor het feit dat hij ook goede dingen deed die van waarde waren voor de uiteindelijke winst en dat blindstaren op balverlies ons misschien iets doet laten weggooien wat ons tot in de finale van de Nations League deed komen. We hebben in het verleden tegen de Portugezen met aanvallers gespeeld die wel wereld top waren en toen lukte het ook niet. Dat is gewoon een luizenploeg. Dus misschien moeten we eens kijken naar hoe we ze altijd proberen te bestrijden en onze tactiek aanpassen. Onder Koeman zijn er 2 interessante manieren boven komen drijven.

Sorry voor de late reactie, maar......

Mensen mensen wat hadden jullie eigenlijk verwacht? Dat Oranje na een afwezigheid op twee grote tournopien eventjes de Nations League kon winnen? Wees realistisch en kijk waar het team vandaan komt!

Je hebt te maken met een grotendeels mislukte lichting (bazoer, Clasie, Vilhena, Maher, Narsingh, Rekik, Strootman, Fer, Martins Indi, Zivkovic, Kishna etc.; alleen Van Dijk, Wijnaldum, De Vrij en Depay zijn (nog enigszins) geslaagd). Je hebt te maken met het verlies van je grootste talent (nouri) aan een herseninfarct (?). Je hebt te maken met spelers die, ondanks hun Nederlandse komaf, niet voor Nederland meer willen uitkomen m.a.w. Oranje is onaantrekkelijk geworden voor teveel spelers (ziyech, Mazraoui, Ascensio Willemsen). Dat je ondanks al deze ellende toch de finale haalt door Duitsland, Frankrijk en Engeland te verslaan......

Dit was een opbouwjaar. Volgend jaar is het een kwestie van eventueel doorselecteren, net als de daaropvolgende jaren. Er schijnt een mooie lichtting aan te komen, met naast De Ligt, F. de Jong en Van de Beek ook nog Ihattaren, Redan, Chong, Zirkzee, Malen, Stengs, Rosario (?), Kluivert (al twijfel ik over zijn mentaliteit), D, de Wit, Gravenberch, Unuvar, Xavi Simons, Brobbery, Van Drongelen en nog wat. Daarvan moeten er toch een paar doorbreken denk ik. Het is, vooral wat betreft Ihattaren en Simons, ook een kwestie van lobbyen. Om te voorkomen dat je als klein land (weer) talent verliest aan een groter land.

Bovendien denk ik dat de verloren finale zelfs een 'blessing in dusguise' is geweest. Een Nation League winst zou waarschijnlijk gezorgd hebben voor een enorme zelfoverschatting, zowel boj de spelers als bij de leiding. Daardoor kan juist daardoor (weer) een EK worden misgelopen. Nu is er nog het besef dat er nog veel werk aan de winkel is.

Maar Oranje kan een goede toekomst tegemoet gaan. Het is vooral een kwestie vam het juiste beleid voeren.

Een Oranjefan uit Suriname

11 juni 2019 om 14:39

“oranje is onaantrekkelijk geworden voor teveel spelers (ziyech, Mazraoui, Asensio Willemsen).”

Maar ieder geval zit anders in elkaar. Ziyech voelde gewoon de waardering niet bij van Basten (die hij ook al als coach had bij Heerenveen en waar de twee ook al botsten met elkaar) en Blind senior. Dat had minder van doen met de aantrekkelijkheid van landen, maar lag meer in de dynamiek tussen spelers en het toenmalige management van Oranje. Als Ziyech wat eerder niet geblesseerd was geraakt, had hij gewoon voor Oranje gespeeld. Ziyech is gewoon een respect jongen en als hij dat niet voelt, dan onthoudt hij dat en gaat zijn eigen weg.

Mazraoui was nooit een toptalent en was al blij dat hij bij Ajax mocht blijven. Was al blij dat hij voor een land uit mocht komen. Ik weet het niet zeker maar volgens mij kwam hij nooit in aanmerking voor Oranje jeugdteams. Dit is meer het verhaal van iemand die gewoon later tot bloei komt en die zichzelf en anderen verraste. Leuk voor hem.

Ascensio is gewoon een volledig Spaans voetbal product. Er zijn geen Nederlandse teams geweest die hem het vak hebben bijgebracht. Ik zou het best raar vinden in zijn context als hij wel voor Nederland was uitgekomen. Ik vind het al een wondertje dat Simons wel voor ons uitkomt. Volgens jouw logica is dus Spanje niet aantrekkelijk genoeg want een Simons die is opgegroeid in Spanje kiest voor ons en niet Spanje. Betekent zijn keuze dan dat wij wel heel aantrekkelijk zijn tov Spanje?

En tot slot, over de finale, Nederland heeft al wat eerder onder Koeman van Portugal met 3-0 gewonnen. We waren toen zelfs zwakker dan we nu zijn. Nederland had prima kunnen winnen, maar niet met deze tactiek naar mijn mening. Griekenland kon het EK in 2004 winnen tegen top tegenstanders, maar had geen geweldige spelers. Als je geen briljante generatie hebt, dan valt er veel uit tactiek en team organisatie te halen. Dat maakt voetbal ook zo leuk. Ik ben het wel met je eens dat we het hadden kunnen doen met Ziyech, Mazraoui en Nouri (tragisch geval), maar zoals de Engelsen zeggen, that is water under the bridge. We moeten het nu doen met de diamanten onder onze eigen stoel en daar het meeste van maken.

Huntelaar maar in de spits

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 14
2206 fans
Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa
SpelersPositieW
V. van DijkVerdediger21
F. de JongMiddenvelder20
J. CillessenDoelman20
M. de RoonMiddenvelder20
G. WijnaldumMiddenvelder21
D. BlindVerdediger20
M. de LigtVerdediger21
Voor de complete selectie: Clubpagina Nederland.

799 fans
Aanvaller, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Olympique Lyon 36 10 5 0
2017/2018 Olympique Lyon 36 19 3 0
2016/2017 Olympique Lyon 17 5 1 0
2016/2017 Manchester United 4 0 1 0
2015/2016 Manchester United 29 2 2 0

In de wandelgangen

Dinsdag 18 juni
Benfica gaat een slag slaan bij Real Madrid. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren