Van der Vaart oneens met Van Hooijdonk en Jansma over Dolberg

Zondag, 12 mei 2019 om

Ajax won zondag met 4-1 van FC Utrecht en Klaas-Jan Huntelaar speelde een belangrijke rol in de Johan Cruijff ArenA. De spits zette Ajax op 1-1 na een vroege tegentreffer en verzorgde later in de wedstrijd een assist Dusan Tadic. Trainer Erik ten Hag gaf Huntelaar de voorkeur boven Kasper Dolberg; woensdag was dat nog anders in het thuisduel met Tottenham Hotspur (2-3). Bij Studio Voetbal werd de 'kwestie-Dolberg' zondagavond besproken.

Vlak voor de aftrap tegen Tottenham kreeg Dolberg te horen dat hij een basisplek had, vanwege een blessure bij David Neres. De Deen speelde een zwakke wedstrijd, maar Pierre van Hooijdonk vond de keuze vooraf wel begrijpelijk. "Op internationaal niveau heb je wel iets aan snelheid nodig in de ploeg. Ajax verloor die snelheid met het uitvallen van David Neres, vlak voor de wedstrijd", aldus Van Hooijdonk. "Dusan Tadic en Hakim Ziyech zijn spelers die allebei veel ‘in de bal’ komen. Je hebt ook spelers nodig die gelanceerd kunnen worden. Dat is Huntelaar niet."

Rafael van der Vaart vindt dat Huntelaar een basisplaats had moeten krijgen in plaats van Dolberg. "Hij scoort iedere wedstrijd, waaronder in de bekerfinale, maar als Neres uitvalt wordt een spits opgesteld die totaal niet in vorm is. Hij schijnt heel goed te trainen en dan hoop je als trainer dat hij het in een wedstrijd laat zien. Maar dat was woensdag niet het geval", aldus de voormalig Ajacied. "Ik heb hem tegen Vitesse (4-2 op 23 april, red.) zien spelen en daarom kon ik niet begrijpen dat hij de voorkeur kreeg boven iemand die elke wedstrijd scoort."

"Vooraf was de keuze te billijken", vindt Kees Jansma. "Het jammerlijke is dat Dolberg de afgelopen anderhalf jaar alleen maar minder is geworden." Volgens Arno Vermeulen bewijst het fiasco vooral dat Ajax een goede spits moet kopen. "Je kan toch niet nog een jaar erop gokken dat ‘de oude Dolberg’ een keer terugkomt? Ik zou Dolberg wegdoen of verhuren en er een goede spits bij halen."

De lusteloze indruk die Dolberg maakte tegen Tottenham, maakte het er volgens Vermeulen alleen maar erger op. "Het gaat er bij Dolberg niet alleen om dat hij niet goed genoeg speelt. Hij levert op het oog ook te weinig arbeid. Iedereen ziet dat hij er passief bij loopt in zo'n belangrijke wedstrijd", geeft hij aan. Van der Vaart zegt dat het deels de uitstraling van Dolberg is. "Bij zulke spelers oogt het ook meteen heel slecht. Die jongen doet echt wel zijn best, maar het zit gewoon niet mee."


Poll

Vond jij de basisplaats van Kasper Dolberg tegen Tottenham Hotspur begrijpelijk?


Gerelateerd

32 reacties (laatste reactie door millonario)

Ik begrijp de basisplek van Dolberg ook wel. Volgens mij trekt hij bij die goal van Ziyech nog een speler weg uit die ruimte met zijn loopactie. Ik vind sowieso dat Dolberg zonder bal vaak goede loopacties heeft maar aan de bal moet het natuurlijk veel beter. Wat ik niet begrijp is dat Huntelaar er niet in kwam in de 70e minuut. Hij kan het misschien niet 90 minuten volhouden op zo een hoog tempo, maar hij had zeker in de slotfase belangrijk kunnen zijn met zijn ervaring en power!

13 mei 2019 om 00:10

Ajax kan sowieso beter op een buitenspeler, want met Tadic, huntelaar, Dolberg, Traore zit je goed volgend jaar.

13 mei 2019 om 09:38

Bij de goal van Ziyech was het van de Beek die ruimte creëerde, niet Dolberg.

13 mei 2019 om 11:12

Onbegrijpelijk keuze en dat riep ik vanaf de aftrap al!!! Als je alleen al zijn koppie zag voor de wedstrijd! Alleen op basis van die blik al had je het kunnen weten. En vervolgens zet je Klaas tweede helft er nog niet in. Dolberg is gewoon zoveel minder sinds zijn blessure en dat zijn feiten. Ajax heeft alleen zich zelf te kort gedaan en had in de finale moeten staan als er gewoon vanuit de organisatie werd gevoetbald en geen verdedigende wissels werden gedaan. Nog nooit heb ik in het buitenland 2 centrale verdedigers op zien komen bij een vrijetrap bij 2-0 voorsprong niet in een competitie en helemaal niet in de CL. Wat was dat? Onbegrijpelijk en dat had Ten Hag moeten voorkomen en Blind als meest ervaren man had nooit als een schoothondje moeten meelopen met de Ligt naar de rechtsbuiten positie !!!!!!!!! Ongelooflijk!!!!!
Jammer want toen begon de ellende helemaal !
Ben er nog ziek van van die uitschakeling. Voor de rest heeft Ajax hele CL gewoon fantastisch gespeeld en in mijn ogen het mooiste voetbal van iedereen in de CL

Die gast is sinds dat ene seizoen zo dramatisch slecht... Dit valt ook niet meer goed te praten iedereen kan mooi zeggen dat in de training alles lukt maar als ze zo lang zo slecht speelt zegt dat denk ik genoeg... Hadden we hem maar voor 50 mil verkocht aan Monaco toen.. Nu ga je er nog geen 5 voor vangen. Dramatische speler volgend jaar vervanger voor halen graag

12 mei 2019 om 23:48

Grappig dat je niet eens zo heel veel zegt, maar ik het toch zo erg met je oneens ben. Maar vooral: kap nou eens met die 50 miljoen, dat is nooit bevestigd, en zeer waarschijnlijk gewoon onwaar.

13 mei 2019 om 00:12

Hij heeft geen ritme. Dat Ziyech per ongeluk blijft en op de flank belandt, dat Ten Hag uiteindelijk niet om Neres heen kan, en dat Tadic je om de voorgenoemde redenen buiten de ploeg houdt, is geen schande. Iedereen die het sterke Europa League seizoen in gedachten heeft, zal vertrouwen in Dolberg houden. En Ajax ook daarom heeft hij onlangs verlengd. Ik gok dat hij volgend jaar meer tweede danderde spits wordt en zijn draai weer gaat vinden.

12 mei 2019 om 23:55

Tuurlijk doet Dolberg het niet goed de laatste weken, maar dat ene seizoen na zijn goede seizoen was hij voor 75 procent geblesseerd. Toen hij fit was toen was Keizer de trainer en die deed letterlijk maar wat. Die zette Dolberg zelfs op nummer 10 en linksbuiten, Frenkie centraal achterin, Dijks linksback, Neres hield hij de eerste 10 wedstrijden op de bank voor Younes/Kluivert, zijn geweldige wissel tegen Rosenborg zal ik ook nooit vergeten waar hij besloot Veltman op 6 te laten spelen om zeefuik er in te wisselen, etc. Dat seizoen neem ik hem niet kwalijk met een coach die geen idee had waar hij mee bezig was. Dit seizoen vind ik hem ook niet goed, maar scoort wel gewoon 1 keer per 100 minuten. Je ziet nog steeds dat hij verschrikkelijk goed kan voetballen, maar dat hij gewoon ritme en vertrouwen mist. Als hij dat weer terug krijgt dan heb je gewoon een uitstekende eerste spits. Ik zou Dolberg nog niet afschrijven, maar ik zou wel duidelijk maken wat er van hem verwacht wordt. Zoals Bosz zei moest hij Dolberg ook eerst triggeren voordat hij zijn best ging doen. Het is gewoon een introverte jongen, maar hij kan zeker goed voetballen.

13 mei 2019 om 00:14

Keizer was zo gek niet. Dolberg heeft in de jeugd veel als buitenspeler gestaan. Die jongen heeft gewoon een huge dip en moet eens een serie kunnen maken om vertrouwen te tanken. Voetballen kan die zeker. Blij dat die er nog bij is, komt vast op zijn poten terecht en zal een meerwaarde zijn.

13 mei 2019 om 00:15

Helemaal mee eens. Misschien straks na de zomer toch weer met dolberg als de nr1 spits beginnen?

13 mei 2019 om 00:15

Helemaal mee eens. Misschien straks na de zomer toch weer met dolberg als de nr1 spits beginnen?

Dolberg... Ik volg weinig Ajax, maar keek woensdag wel.. Die kerel kan echt niet meer voetballen, jaartje verhuur lijkt me verstandig.

aan Huntelaar heb je helemaal niks vanuit de omschakeling alleen Dolberg voegt helemaal niks toe, ondanks zijn snelheid. ik had Veltman op rechtsback gezet en Mazraoui op de plek van Neres als ik Ten Hag was. dan had Tadic gewoon in de spits kunnen spelen

al met al heeft het opstellen van Dolberg Ajax niet de uitschakeling gekost. dat waren Schone en de verdedigers van Ajax die liepen te prutsen achterin

13 mei 2019 om 00:17

Dat eerste zat ik ook te denken. Alternatief was ook nog Sinkgraven op de flank. Die is uiteindelijk toch weer goed ik ingevallen (en jammer dat Tadic de bal niet op hem teruglegde).

13 mei 2019 om 00:35

En uiteindelijk net zo goed Onana. Uiteindelijk loopt Schone misschien in de weg bij die goal, maar als keeper zijnde ram je hem desnoods toch gewoon omver? Onana had daar gewoon Schone en de bal moeten pakken en daarbij dan maar het risico nemen dat je Schone blesseert. Maargoed, dat is onervarenheid in mijn ogen. Uiteindelijk is het reuze knap wat Ajax heeft gepresteerd! Alleen jammer dat het sprookje niet verder mocht gaan.

13 mei 2019 om 00:40

@jackieboy10

Onana zag er idd ook niet best uit bij die goal en door dat tijdrekken van hem maakt Spurs wel de winnende goal. anders was Ajax gewoon door geweest

natuurlijk is het een wereldprestatie en Ajax mag hier supertrots op zijn maar met iets meer concentratie achterin had er nog meer ingezeten. drie goals weg geven in 1 helft is imo onnodig, ongeacht de wereldprestatie die ze hebben geleverd door uberhaupt de halve finale te bereiken

13 mei 2019 om 01:52

De Ligt helaas ook niet vrijuit bij een tegendoelpunt. Het was idd een fout om Huntelaar niet op te stellen maar het heeft ze niet de wedstrijd gekost.

Ik begreep de keuze voor speler wel, maar ik begreep de positiewisseling niet. Die jongen kan zo krachtig zijn met de bal, maar is mijder sterk als die iemand in zijn rug heeft die sterker is. Ik begrijp niet dat hij tadic naar de zijkant haalde en dolberg centraal zette. Ik had hem lekker op linksbuiten gezet met een kleinere tegenstander en met één opdracht. Als ziyech de bal heeft, of als tadic ingespeeld wordt. Dan ga je lopen, niet omkijken, gewoon gaan!

Waarom scoort Tadic een 3.5 bij de cijfers?

Als Ajacied baal ik nog steeds van onana.... Dat tijdrekken! Is een teken van zwakte want je zegt: elke seconde de bal in het spel is een risico voor ons!

13 mei 2019 om 00:12

Onana vind ik nou niet een fout maken daarmee want anders had die goal ook geteld want spurs was al in de aanval het was het team wat het verzakte en niet een persoon

Maarja het blijft ultieme pech. Ik probeer me te troosten met de gedachte dat Ajax vandaag wint omdat het het kampioenschap wil veilig stellen en misschien was dat anders geweest met een finaleplek in de champions league. Dan hadden ze vandaag misschien te makkelijk gedacht over de wedstrijd

13 mei 2019 om 00:16

We zullen het helaas nooit weten. Ik snap de teleurstelling, maar de dubbel EN de halve finale van de CL. Wie had dat durven dromen eind vorig seizoen na 4 jaar niks en voor het eerst sinds 1962 op sportieve gronden Europees voetbal gemist? Kluivert die zei toen oa dat meerdere jongens weg wilde net als hem omdat de sfeer slecht was bij Ajax. De Ligt vond CL voetbal een vereiste voor zijn ontwikkeling om nog 1 seizoen te blijven bij Ajax. Tuurlijk blijft het zuur hoe we woensdag verloren, maar dit waren legendarische wedstrijden die we over 30 jaar nog weten als de dag van gister. Wat Ajax in 1 jaar tijd heeft neergezet is razend knap en daar mogen we hartstikke trots op zijn.

13 mei 2019 om 00:16

Pech? Ik vind het helaas geen pech. Kwestie van slechte mentaliteit onder de spelers. Wissels die wat raar waren. Ajax speelde alsof ze er al waren. De passing werd ineens matig. Verdedigers die bij een 2-0 beide voorin staan en knullig de bal verspelen.

13 mei 2019 om 01:14

Nou nee: terechte uitschakeling als je het idiote gedrag van Onana zag; bij elke spelhervatting haalde hij het bloed onder de nagels van de scheids weg..en wat doet de clown na de eerste waarschuwing? Nog een tandje bij en spendeert 55 seconden aan n uittrap. Briech geeft 2 x aan: ik doe er tijd bij en wat doet de clown? Hij rekt wederom..geen wonder dat er uiteindeljjk 7 min en 45 sec extra gespeeld werd.. On: met Dolberg stond A met 2-0 voor bij de rust..wat wil je nog meer?

Dolberg is simpelweg het hele seizoen dramatisch. De reden dat hij alsnog wat goals heeft gemaakt is omdat hij in een geolied elftal speelt. Als Ajax hoge ogen wil gooien volgend seizoen zijn ze een nieuwe spits nodig. Tadic is een leuke optie, maar is niet toekomstgericht. Huntelaar wordt ouder en over Traore kun je nog weinig zinnigs zeggen. Het lijkt me klaar voor de Denen bij Ajax (met Schöne die ouder wordt, Kristensen die zichtbaar te kort komt, idem bij Dolberg)

Misschien een jaartje verhuren aan heerenveen? Leuke vervanger voor Lammers en aanvallend voetbal. Benieuwd of hij een subtopper bij de hand kan nemen.

13 mei 2019 om 01:15

Monaco wil m wel huren. Of kopen. Maar niet voor 50 mio. Meer dan 0.5 is ie niet waard

VDV heeft gelijk maar Ajax heeft de wedstrijd verloren door gestuntel van de verdediging.

Het enige verschil is dat Dolberg gewoon minder scoort dit jaar. Ik heb hem nooit echt 'actief' gezien op het veld, maar omdat hij nu niet presteert wordt hij gezien als iemand die er niet vol voor gaat. Het blijft onzin wat kenners denken te weten. Want voor je het weet maakt ie weer een hattrick en dan is hij volgens diezelfde kenners de koele kikker als vanouds.

13 mei 2019 om 05:56

Dolbrg is zwaar overschat. Hij is geen spits voor Ajax, hij is altijd net te laat, geen inzet en gaat altijd erg makkelijk liggen.

13 mei 2019 om 14:54

Jouw mening, maat. Slaagt nergens op maar jij mag jouw mening hebben. Toch al 44 doelpunten voor Ajax en nog maar 21. Dan ben je toch wel een behoorlijke spits hoor.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

115 fans
Aanvaller, 21 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Jong Ajax 1 0 0 0
2018/2019 Ajax 25 11 1 0
2017/2018 Ajax 23 6 0 0
2016/2017 Ajax 29 16 1 0
2014/2015 Silkeborg 3 0 0 0
Laatste voetbalnieuws

Mundo Deportivo noemt derde Ajacied in transferplannen Barça

Waar aartsrivaal Real Madrid zich al behoorlijk liet gelden op de transfermarkt, is het bij Barcelona nog relatief rustig. De Catalanen, die zich reeds verzekerden van de komst van Ajacied Frenkie...Lees verder

In de wandelgangen

Donderdag 20 juni
Ajax blijft onverminderd geïnteresseerd in Quincy Promes, die bij Sevilla in een aanvallende rol niet onomstreden is. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren