Veltman: ‘Mensen dachten dat we hen zouden pakken, maar het was kansloos’

Maandag, 29 april 2019 om

Ajax staat volgende maand wellicht voor de tweede keer in drie seizoenen tijd in een Europese finale. Joël Veltman was basisspeler in de Europa League-finale van 2017, maar heeft geen prettige herinneringen aan de eindstrijd in Zweden. Manchester United verstoorde de droom van de Amsterdamse club door er met een zakelijke overwinning vandoor te gaan (0-2).

De rechtsbenige verdediger waakt voor onderschatting van Tottenham Hotspur, de tegenstander van Ajax in de halve finale van de Champions League. “Dat speelde ook in 2017”, verklapt Veltman in gesprek met Ajax Life. “Mourinho had het niet op de rails en in de halve finale tegen Celta de Vigo mazzelden ze toen John Guidetti in blessuretijd een grote kans miste. Veel mensen dachten dat we Manchester United zouden pakken, maar in de finale gingen we er kansloos vanaf. Dat was ook een belangrijke les uit dat seizoen.”

De Noord-Hollander waagt zich dan ook niet aan uitspraken over een nieuwe finaleplaats voor Ajax. “Laten we eerst maar eens proberen om die finale ten koste van Tottenham te bereiken. Stel dat dit lukt, dan tref je Liverpool of Barcelona. Dan zijn we honderd procent zeker de underdog. Maar dat is nu allemaal nog niet aan de orde. Wij moeten ons volledig op Tottenham richten. Verder vooruitkijken heeft geen zin”, geeft de multifunctionele verdediger als advies mee aan zijn ploeggenoten.

Veltman mag door de blessure van Noussair Mazraoui waarschijnlijk rekenen op een basisplaats in Londen. Hij is na een lange absentie terug op het gewenste niveau, al had de buitenwacht de nodige twijfels. “Ik wist dat ik het conditioneel kon volhouden. Ik ben fit en kan alles doen. Waarom zou mijn niveau dan lager zijn? Een van de fysio’s vertelde me dat ik hiervoor jarenlang veel wedstrijden speelde. Dat gaat niet zomaar uit je systeem”, aldus de Ajacied.


Poll

Vind jij dat Joël Veltman tegen Tottenham Hotspur de voorkeur moet krijgen boven Noussair Mazraoui?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door passionforpink)

Veltman heeft echt een geweldige come-back gemaakt tot nu toe. Hij staat er precies op het moment dat we hem nodig hebben, en maakt een vlijmscherpe indruk. Aan de bal is hij nog steeds geen geweldenaar natuurlijk, maar hij voegt met zijn agressie en scherpte echt iets toe aan het elftal, met name in de topwedstrijden. Heerlijk om hem er weer bij te hebben, en bovendien een echte Ajacied. Hoop dat we hem er bij houden, kan ook geen kwaad om af te wisselen tussen hem en Nous, ook rekening houdend met de kwaliteiten van de tegenstander.

29 april 2019 om 17:05

Als psver vind ik Veltman ook een mooie speler om te zien. Geeft altijd alles en doet het meteen weer top na zijn blessure.

29 april 2019 om 18:22

Wauw dit is geen populaire mening in Eindhoven haha! Top om te lezen dat er ook nog mensen zijn die hem wel om sommige aspecten kunnen waarderen. Het is verre van een Dani Alves maar ik vind het echt een slimme verdediger. Anticiperend is hij zeker een van de beteren van Nederland. Ik ben benieuwd wie Ten Hag op gaat stellen, toch een pittige keuze lijkt me.

29 april 2019 om 19:40

@LosBlancos, respect voor jouw reactie. Ik moet ook zeggen dat jouw reacties over welke club dan ook, altijd objectief zijn. Ook als het over PSV gaat. Daar kunnen veel mensen, van alle clubs, een voorbeeld aan nemen.

29 april 2019 om 17:27

Veltman speelt nu hetzelfde als voor zijn blessure. Inderdaad een geweldige comeback, maar hopelijk is het nu afgelopen met dat negatieve gedoe over hem. Hij speelt sinds zijn comeback tegen de beste spelers die rond lopen op de europese velden en doet niet onder. Hopelijk tekent hij bij!

29 april 2019 om 17:32

Onbegrijpelijk dat men oppert om Maz af en toe wisselen voor Veltman. Tegen Douglas Costa in pakweg 20 min aan alle kanten voorbij gelopen. Bij de corner was hij bezig met een struikelpartij en kon Ronaldo vrij inkoppen. Maar ow wat een geweldige verdediger. Beter maakt Maz een transfer dan kan Veltman volgend seizoen de vaste RB zijn!

29 april 2019 om 17:41

Jij denkt dat Nous niet helemaal dol gedraaid zou worden door Douglas Costa, laat me niet lachen man. Je tweede punt, de 'struikelpartij'. Heb jij eigenlijk wel de wedstrijd gezien? Hoe kun je nou spreken van een fout van Veltman? De Ligt is degene die Ronaldo zou moeten dekken, maar blijkbaar doen ze liever aan zonedekking. De ligt duwt Veltman gewoon naar voren, dat is toch geen struikelpartij?

29 april 2019 om 17:45

Als we hem op momenten gaan beoordelen/aanvallen dan ken ik er van Mazraoui ook nog wel een paar. Veltman is gewoon precies op tijd fit op het moment dat Mazraoui begon te kwakkelen met schorsingen en lichte blessures. Ik zou overigens met Mazraoui beginnen tegen Tottenham (indien 100%) want denk wel dat er ruimte ligt om te voetballe, en dan is Mazraoui natuurlijk beter.

29 april 2019 om 18:13

Veltman werd inderdaad één keer vol geklopt door Douglas Costa, ook niet de minste qua snelheid. Maar Mazraoui werd net zo goed geklopt door Vinicius, en heeft zich ook wel door Larsson van Feyenoord en anderen voorbij laten lopen. Die struikelpartij van Veltman was niet zijn schuld, dat deed de Ligt verkeerd, zoals hier al wordt gezegd, die hoort bij Ronaldo te staan. Veltman heeft het gewoon uitstekend gedaan sinds hij terug is, ook een belangrijke goal gemaakt in de competitie. Ik vind het een prima speler en een echte Ajacied, net als Nous, hoop dat ze allebei blijven.

29 april 2019 om 18:41

Bonucci blokt Veltman bij de corner. Daardoor duwt MdL veltman nog weg. Ingestudeerd en een geweldige goal van Juve. Veltman doet het prima tot nu toe!!!

Het feit dat Ajax nu daadwerkelijk kansen wordt toegedicht, maakt de uitgangspositie wel wat lastiger. Ze mogen niet alleen, ze moeten. Iedereen verwacht van ze dat ze het swingende spel op de mat leggen dat ze tegen Juve en Real lieten zien. De druk zal daardoor nu groter zijn. Anderzijds mag dat natuurlijk ook wel, als je de halve finale van de CL hebt bereikt...

29 april 2019 om 17:43

Ajax MOET helemaal niks. Ajax heeft het verdorie geschopt tot de halve finale, ze horen dit seizoen bij de beste 4 clubs van Europa! Niemand verwacht van ze dat ze de finale gaan halen, en er is ook niemand die verwacht dat ajax zo verdomd goed speelt als tegen Real en Juve, want dat kun je gewoon niet elke wedstrijd doen. Ik denk dat er zeker geen extra druk op de wedstrijden tegen Tottenham zit, in verhouding met de westrijden tegen Real en Juve.

29 april 2019 om 18:28

@ajax1812 eens, alleen.....hopen mag wel hè 😉🤩

29 april 2019 om 18:55

Zeker waar, maar hopen is wat anders als verwachten. Ik denk dat niemand verwacht dat ajax zo goed speelt als tegen Juve en Real, de buitenlandse media daargelaten, aangezien elke ajacied weet dat ajax ook hele matige wedstrijden kan spelen.

Heel erg zonde. Maar wat zet Ajax de laatste jaren het Nederlandsvoetbal toch op de kaart. Hulde!

Manchester United had toen met de driehoek Pogba, Fellaini en Rashford toen wel een powerhouse van een andere orde dan Tottenham in deze wedstrijd denk ik.

"ik ben fit en kan alles doen. Waarom zou mijn niveau dan lager zijn? "

In die finale tegen Manchester werd al duidelijk dat Veltman zich meer dan eens laat kloppen in de lucht. Hij weet zich niet goed te positioneren, verliest belangrijke duels en maakt verkeerde keuzes zonder en met de bal. Gezien de wedstrijd tegen Vitesse concludeer ik dat de rest van Ajax heeft geleerd van die zeperd tegen Manchester maar Veltman nog niet. Hij mag dan wel fit zijn, maar hij zit voor de rest nog op het niveau van spelers als Eiting, Kristensen, Dolberg, Cerny enz... Deze spelers halen het niveau op het moment allemaal net niet. Ze presteren gewoon een stuk minder dan die 13/14 spelers die Ajax zo ver hebben gebracht in Europa dit jaar. Natuurlijk zijn deze spelers een redelijk goede back-up en kunnen ze het best goed doen in een goed draaiend Ajax elftal als een vaste kracht geschorst, geblesseerd of gewisseld moet worden, maar voor de rest zijn het eerder zwakke schakels dan dragende spelers die het verschil in positieve zin maken voor Ajax.

29 april 2019 om 16:58

Wat een complete onzin. In de finale tegen Manu was Veltman eigenlijk één van de weinigen die een goed niveau haalden. En júist zijn positionering is zijn sterke punt, waardoor hij (zonder de fysieke kracht van bv De Ligt of Sanchez) vaak de angel uit een aanval haalt voordat deze goed en wel is begonnen. Was ook statistisch de beste verdediger van de Eredivisie dat jaar.

Heeft ook in de wedstrijden sinds zijn blessure zich heel goed staande gehouden tegen onder meer Real Madrid en Juve. Zelfs zo goed dat Mazraoui die het toch prima deed, niet zomaar zijn basisplaats terug zal krijgen.

Hoe belachelijk je reactie is, blijkt ook uit je lijstje. Eiting ligt er al lang uit, was daarvoor al geen vaste basisspeler en nog vrij wisselvallig. Kristensen is verdedigend minimaal 10 klasses minder dan Veltman en zijn aanvallende inbreng kan dat niet compenseren. Cerny was altijd een groot talent, maar heeft door omstandigheden dat niet echt kunnen brengen en is nooit onomstreden basisspeler geweest. Wat Veltman heeft gepresteerd is al vele malen groter en meer.

Dolberg in datzelfde lijstje slaat ook nergens op. Die jongen laat bij vlagen zien zoveel kwaliteit te hebben, maar zit nu in een ongelukkige fase. En zelfs nu heeft hij nog meer dan prima statistieken.

29 april 2019 om 17:24

Bravo je hebt weer ergens een statistiek vandaan geplukt die bewijst dat Veltman vaak heel goed positioneert en uitverdedigd. Heb je ook de statistieken erbij gepakt waarbij hij op cruciale momenten niet thuis gaf en daardoor direct of indirect betrokken was bij tegendoelpunten van Ajax? Vertel mij wat Ajax bereikt heeft in al die jaren dat Veltman in het centrum van de defensie stond bij Ajax? Moet ik al die zeperds tegen Real Madrid en andere topclubs uit europa van de afgelopen jaren erbij halen waarbij Veltman zogenaamd zo goed gepositioneerd stond? Ga toch weg man... Ik begrijp best dat Ajax de afgelopen jaren mindere spelers had en dat we hem niet alleen verantwoordelijk kunnen houden voor de wanprestaties van Ajax in Europa in de voorgaande jaren, maar je kunt niet ontkennen dat met Blind en de Ligt de defensie van Ajax 10x meer solide is dan in de afgelopen jaren toen Veltman daar stond. Daar hoef ik geen Opta voor te raadplegen.

29 april 2019 om 22:01

Ah jij bent er zo één die de blunders van Veltman goed heeft onthouden en daarom geen waarde meer hecht aan statistieken of andere objectievere maatstaven. Dat hij door de tijd heen gegroeid is tot een zeer solide verdediger, hoef je dan geen oog meer voor te hebben.

Dat het duo De Ligt en Blind veel meer solide is dan een combi van Veltman en Denswil, lijkt me evident. En niet alleen dat. Of je Nico linksback hebt of Dijks, scheelt een slok op een borrel. Frenkie voor de verdediging of Gudelj/bazoer. Niet alleen het centrale duo is beter, dat geldt voor het hele team. Je hoort ook niemand zeggen dat Veltman even goed is als De Ligt. Maar als De Ligt de lat is, falen de meeste verdedigers. De Ligt is niet voor niets de eerste verdediger die de golden boy award wint...

Neemt niet weg dat Veltman een prima verdediger is, die je tegenwoordig zonder problemen op rechtsback kan posteren tegen Real Madrid en Juve. Het is geen Dani Alves in zijn beste jaren, dat beweert ook niemand. Maar hij misstaat niet in de basiself van het beste Ajax in jaren. Blijkbaar zie je dat niet en is je voetbalinzicht zo beperkt dat je juist het sterkste punt van Veltman, zijn positionering, als zwakte opnoemt. Dan ben ik een dwaas om toch de discussie aan te gaan, want als je het nu niet ziet, zal je het nooit gaan inzien.

29 april 2019 om 17:04

@Fortress, in de finale toentertijd was Veltman inderdaad één van de weinigen die een voldoende haalde. Daar waren praktisch alle analisten het over eens. Bovendien, precies zoals passionforpink hierboven schrijft, is juist zijn positionering een van zijn sterkste kanten. Daarom heeft hij zelden sensationele slidings nodig: omdat hij dan goed staat.

Die finale was frustrerend om te kijken ja. Mourinho had zijn zaken goed op orde, terwijl Bosz stug bleef volhouden aan zijn (enige) strijdplan waarvan je na 10 minuten zag dat het niet ging werken. Er staat een hele analyse op YT hoe Man Utd Ajax tactisch ontregelde. Gelukkig zijn we nu 2 jaar verder, zijn de spelers beter en heeft Ten Hag in de CL laten zien dat hij tactisch zijn zaken op orde heeft. Ajax moet morgen profiteren van de absentie van Spurs' sterspelers en hopen op een uitoverwinning.

29 april 2019 om 16:52

@patroo

Bosz is een goede maar ook erg eigenwijze coach net zoals bv een Guardiola die dat probleem ook heeft. die willen in principe in de laatste 10 minuten als ze achter staan hun spelers nog steeds door een overvol centrum van de tegenstander heen laten combineren en dat kost je dan 100 procent zeker uitschakeling.

soms gaat het voetballend niet en dan moet je je elftal wat opportunistischer laten spelen en een keer lange ballen en afstandsschoten proberen om iets te forceren maar voor dat soort spelelementen lijken deze coachen allergisch terwijl het vaak van cruciaal belang kan zijn in moeilijke wedstrijden

29 april 2019 om 17:13

Ja Bosz is destijds tactisch afgetroefd door Mourinho die het gewoon slim heeft gespeeld en Ajax het voetballen onmogelijk heeft gemaakt. De verdediging stond machteloos tegen die lange koppen van Manchester United. Ik merk onder ten Hag dat hij toch wat meer varianten achter de hand heeft. Hij kan op de counter spelen met 2 middenvelders die vlak voor de verdediging spelen. Hij heeft ook weleens met Huntelaar en Dolberg in de spits gespeeld en dan kun je natuurlijk ook ballen voor de goal gooien. Enigste puntje van kritiek is dat hij vaak wel lang wacht met het veranderen van zijn tactiek. Hij wacht bijna tot het eigenlijk geen zin meer heeft. Soms moet je dat tiki taka voetbal even opzij schuiven en wat anders proberen om er nog een resultaat uit te halen, maar als je uitgeschakeld dreigt te worden en je gaat pas in de 85e minuut iets proberen te forceren dan ben je eigenlijk al te laat. Ik ga er vanuit dat Ajax tegen Tottenham niet in deze situatie komt.

Hele verstandige uitspraken van Veltman. Eigenlijk best gek dat zoveel mensen nu Ajax als de favoriet zien. Natuurlijk liggen er kansen: dit Ajax kan het iedereen lastig maken. En het is logisch om die kansen hoger in te schatten dan tegen Juve of Real Madrid. Maar als je in de halve finale staat, wordt het altijd een zware opgave om de finale evt te kunnen behalen.

Spurs heeft vier spelers bij Ajax opgehaald die op dat moment de beste spelers waren. Kan het zich permitteren om een speler als Sanchez op de bank te zetten. Dat zijn geen koekenbakkers, ook niet zonder Kane en Son. Als we daardoor worden uitgeschakeld, is dat geen schande. Sterker nog: het überhaupt behalen van de halve finale is gewoon een geweldige prestatie.

Natuurlijk hoop ik dat het sprookje nog langer duurt. Maar daarvoor zal Ajax wel weer opnieuw twee wedstrijden moeten pieken.

Ik verwacht onder Ten Hag ook niet zo'n kansloos verlies als destijds tegen United, omdat Ten Hag meer een plan B en plan C heeft.

Dit Ajax heeft ondertussen wel meer body gekregen dan 2 jaar geleden tegen Manchester.

"een van de fysio’s vertelde me dat ik hiervoor jarenlang veel wedstrijden speelde."

Toch wel fijn dat iemand hem er aan herinnerd heeft dat hij hiervoor veel wedstrijden speelde.....

29 april 2019 om 16:52

Haha ja ik zag het ookal, ga ervanuit dat dit verkeerd overgenomen is of uit context getrokken is...

Mazraoui is toch zo goed als fit?

Laten we Spurs nou niet gaan onderschatten. Dat wordt echt een probleem omdat een aantal spelers dan geneigd zullen zijn om veel slordiger te spelen. Veltman is goed teruggekomen van zn blessure vooral ook omdat hij nu gewoon speler nummer 15 of 16 is in plaats van aanvoerder van Ajax. Hij heeft daardoor ook een andere instelling. Het blijft wel een feit dat hij niet goed genoeg is om tegen echte top te spelen terwijl Mazraoui dat wel kan.

29 april 2019 om 20:09

Ajax heeft niet 1 tegenstander onderschat en dat zal de rede zijn dat ze zover gekomen zijn.

Ajax schoot die finale geen één bal op doel. Het was echt beschamend.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax8687
2.PSV8372
3.Feyenoord6534
4.AZ5821
5.Vitesse5319
Voor de complete stand: Eredivisie
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

167 fans
Verdediger, 27 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 9 1 3 0
2017/2018 Ajax 30 1 7 1
2016/2017 Ajax 30 0 7 1
2015/2016 Ajax 34 2 4 0
2014/2015 Ajax 25 4 3 0
Laatste voetbalnieuws

‘Wéér kampioen worden, de beker winnen en ver komen in Europa’

De kop is eraf voor Ajax. De regerend landskampioen begon de oefencampagne dinsdag met een dikke overwinning op amateurclub Quick'20 (2-11). Trainer Erik ten Hag hoopt dat de overwinning het begin...Lees verder

In de wandelgangen

Woensdag 26 juni
Bayern München wil Ozan Kabak wegkapen voor de neus van AC Milan. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren