‘Bij Ajax was mentaliteit anders, jongens hier waren veel aardiger’

Dinsdag, 23 april 2019 om

Thomas Buitink luisterde een kleine maand geleden zijn basisdebuut voor Vitesse op met drie doelpunten tegen ADO Den Haag en is daarmee de jongste speler van de Arnhemse club met een hattrick in de Eredivisie. Dinsdagavond neemt hij het met zijn werkgever op tegen koploper Ajax en dat kan een bijzondere wedstrijd worden voor de jongeling. Buitink had nu namelijk ook het shirt van Ajax kunnen dragen, maar koos er uiteindelijk voor om bij Vitesse te blijven.

De doorgebroken aanvaller van de huidige nummer zes van de Eredivisie legt in gesprek met de NOS uit waarom hij de aanbieding uit Amsterdam naast zich neer heeft gelegd. “Bij Ajax was er een andere mentaliteit. Het was echt Amsterdams en hier (bij Vitesse, red.) waren de jongens veel aardiger. Ik wilde me op mijn gemak voelen en daarom heb ik voor Vitesse gekozen.”

Buitink ging ook niet in op de avances van Manchester City en Chelsea, twee clubs die in het verleden eveneens interesse toonden. “Ik vond het een complimentje dat ze mij wilden hebben en ik heb de berichten ook zeker gelezen, maar ik ging er niet echt over nadenken.” Twijfel is er dus nooit geweest bij de jonge Vitessenaar: “Ik was veertien, had mijn debuut voor Jong Vitesse al gemaakt en speelde in de A1. Ik was lekker bezig bij Vitesse en hoefde verder niks meer te horen. Mijn keuze was dus snel gemaakt.”

De jonge spits beschikt momenteel over een tot medio 2022 doorlopend contract in GelreDome en wil verder nog niet te veel speculeren over zijn perspectieven voor de toekomst. “Ik ga aan het einde van het seizoen samen met mijn zaakwaarnemer kijken wat het beste bij mij past. Ik hoop dat mijn toekomst bij Vitesse ligt, maar ik sta ook open voor andere aanbiedingen. Ik houd van deze club en ben hier al negen jaar. Ik wil hier de eerste spits worden”, zo besluit Buitink.


Poll

Denk jij dat Thomas Buitink de juiste keuze heeft gemaakt?


Gerelateerd

33 reacties (laatste reactie door bochherief)

Benieuwd hoe deze jongen zich gaat ontwikkelen. Heeft toch al aardig wat gescoord dit seizoen, hoewel het me buiten een afmaker niet echt een wereldspeler lijkt. Maar goed, hij is erg jong, en Huntelaar en Van Nistelrooy waren ook geen goeie voetballers. Zou mooi zijn als er weer een keer een waanzinnige topspits opstaat in Nederland.

23 april 2019 om 16:55

Van Nistelrooy had een fantastische first touch en functionele techniek. Oke, hij was geen Ronaldinho, maar 'geen goeie voetballer'? Hij kon echt veel meer dan de Huntelaars en Inzaghis hoor.

23 april 2019 om 17:12

Van Nistelrooy geen goede voetballer? Ook totaal niet te vergelijken met Huntelaar als speler. Kom op heb je nooit PL gekeken vroeger of ben je gewoon vergeten hoe goed Ruud was?

23 april 2019 om 17:16

Van Nistelrooy was zelfs een middenvelder bij den Bosch en Heerenveen. Die kon echt wel voetballen.

23 april 2019 om 19:13

Vergeet Makaay niet, die kwam ook van Vitesse

Als je je gevoel volgt, maak je altijd de juiste keuze.

23 april 2019 om 16:46

zeg dat maar tegen mijn ex

Maar voor sommigen kan idd de 'hardere' mentaliteit van Amsterdam in het begin niet de beste plek zijn om je verder te ontwikkelen. Ben benieuwd waar Buitink zal eindigen, maar als hij op zo'n jonge leeftijd zo gericht over z'n carrière kan nadenken komt die er wel.

23 april 2019 om 16:57

Gevoelsmatig kan ik daar niet in meegaan, gevoel(ens) zijn nogal eens aan verandering onderhevig

23 april 2019 om 18:30

De term gevoel en gedachte worden heel vaak door elkaar gehaald, helemaal in de taal. Men dicht vaak gevoel toe aan gedachtes. In dit geval ook. Hij had bepaalde gedachten bij hoe het in Amsterdam was vergeleken bij Vitesse en daarom maakte hij een rationele keuze, namelijk dat Vitesse beter bij hem zou passen.

23 april 2019 om 18:50

"als je je gevoel volgt, maak je altijd de juiste keuze."
En als je Zwart/wit denkt, heb je altijd gelijk, ook in je eigen ongelijk.

Gasten zouden ze zich tegen zichzelf moeten beschermen. Hoe kan hij nu normale vergelijking maken als ie bij Vitesse gebleven is? Beetje onzinverhalen maar die doen t altijd goed. Hoop maar dat ie later wel een topsporter mentaliteit aan kan

23 april 2019 om 16:48

Dacht eerst dat ik de tekst fout had gelezen. Heel opmerkelijk om een oordeel te scheppen over de karakters van spelers, terwijl hij er niet eens mee heeft samengespeeld

23 april 2019 om 16:59

Omdat hij waarschijnlijk wel een snuffelstage bij Ajax heeft gehad. Dat doen ze vrijwel altijd om je te paaien van kijk eens hoe cool het hier is. Vond hij dus niet.

23 april 2019 om 17:34

Hij kan toch op die stage-dagen hebben aangevoeld dat de jongens in Amsterdam er een heel ander leven op na hielden. Het is toch vanuit de provincie naar de grote stad, dus ik kan me best voorstellen dat Thomas zich niet helemaal op zijn plek voelde. Hij geeft niet af op de jongens in Amsterdam, maar voor hem was het slag mens in Arnhem beter voor hem, is toch gewoon prima?

23 april 2019 om 18:19

En zo is het. Hij heeft waarschijnlijk niet zo'n arrogantie,prima toch?

23 april 2019 om 17:38

Echt he... weer een gevalletje van provinciaal redt het niet in de grote enge harde stad. Next!

23 april 2019 om 17:54

Om dit op te hangen aan het zijn van een 'provinciaal' vind ik een beetje kort door de bocht. Je hebt nu eenmaal andere persoonlijkheden, waarvan men andere voorkeuren heeft in de omgeving. Buitink heeft al eerder, in Vtbl, aangegeven dat hij echt een familiemens is en heel veel waarde hecht aan zijn omgeving. In het geval van Vtbl werd dit gelinked aan zijn mogelijke overstap naar City in de jeugd, die hij ook heeft afgewezen. Deze jongen heeft gewoon een snuffelstage gehad, deze is hem niet bevallen en met in het achterhoofd dat zijn omgeving heel belangrijk voor hem is reist hij waarschijnlijk liever dagelijks een halfuurtje heen en terug naar Papendal dan dat hij het halve land door moet.

Ik denk overigens ook dat het voor een speler als Buitink ook gewoon een betere keuze was om bij Vitesse te blijven. Naast dat hij wel redelijk makkelijk scoort is het gewoon niet zo'n technische jongen en moet hij het vooral hebben van zijn doorzettingsvermogen en werklust. Die jongen sleurt zoveel af op het veld en blijft maar jagen, wat natuurlijk kwaliteiten zijn die over het algemeen in de jeugd bij Ajax (als mede de andere topclubs) minder gewaardeerd worden, omdat aan technische spelers over het algemeen veel meer te verdienen valt.

Al met al voor alle mensen die proberen af te geven op Thomas Buitink nu, hij zegt helemaal niks negatiefs over de opleiding van Ajax of de cultuur. Hij legt alleen het vergelijk dat de omgeving en cultuur van Vitesse (en Arnhem) beter past bij hem dan de omgeving van Ajax (en Amsterdam).

23 april 2019 om 18:20

Red het niet? Vertel eens almachtige voetbalkenner....... Wat een non reactie.

Bij Ajax zijn mensen of heel positief over de club of totaal niet. Ligt het dan aan de persoon of ze de cultuur waarderen of toch echt aan Ajax zelf? Ik heb het idee dat er meer dan welke andere club in Nederland er negatieve verhalen over Ajax zijn. Als ik zelf op de toekomst loop en de sfeer proef kan ik niet anders zeggen dan dat er echt een hele leuke sfeer hangt. Trainers, spelers en het personeel zijn enorm benaderbaar en een middagje op de toekomst verveeld nooit.

23 april 2019 om 17:38

Uiteindelijk zijn het allemaal subjectieve oordelen, en ik geloof ze allemaal. Ik kan me voorstellen dat er bij Ajax over het algemeen meer uitgesproken, zelfverzekerde jongens tussen lopen. Je weet zelf hoe verschrikkelijk pubers kunnen zijn, dus als je dan een lieve provinciaalse jongen bent, kan ik me best voorstellen dat je liever in een gemoedelijke omgeving blijft.

Maar goed, ik gis ook maar wat.

23 april 2019 om 17:45

Als bezoeker een dagje op de toekomst en zelf een jeugspeler zijn, is een wereld van verschil. Ik vind het niet typisch Ajax maar typisch Nederlands dat in veel jeugdopleidingen het plezier eruit geramd wordt. Heel veel trainers benaderen voetbal als een mililtaire regime waarbij jeugdspelers orders moeten opvolgen. Heel veel trainers denken dat het om hen draait en zijn enkel bezig met hun eigen carriere bezig. Ik heb Frank de Boer in de jeugd bij Ajax als een wilde tekeer zien gaan schreeuwend en tierend tegen jeugdspelers. Wat is dat voor een aanpak? Ik had hem er gelijk uitgegooid. Voetballers die 'afwijkend' zijn, moet je juist koesteren en gebruik proberen te maken van hun individualisme. In Nederland zijn veel jeugdopleidingen communistische regimes waar alles wordt voorgekauwd en alles wordt uitgestippeld waar niet van afgeweken hoort te worden. Wie afwijkt is een 'moeilijke voetballer'.

23 april 2019 om 18:01

@bombanera99: Dat is inderdaad heel typisch van Noord-Europa. Calvijn en Luther waren hier ook grote voorbeelden van soberheid. Je ziet het ook in veel Nederlandse dingen terug: Wat goed is is niet leuk. Zonde, want veel dingen kunnen vaak plezieriger en leuker zonder inbreuk te doen aan effectiviteit. Dat sijpelt echter nu pas mondjesmaat door.

Een beeld is al snel geschapen. Er hoeft maar één pestkop tussen te zitten die een onplezierig gevoel geeft. Ook kan een cultuur anders zijn op zo'n club. Wel een interessante speler om te blijven volgen.

23 april 2019 om 19:05

bombarda voor een bepaalde slag trainer is wie afwijkt idd een moeilijke voetballer. je noemt zelf zo'n trainer, namelijk de grote frank de boer. als je je baan gemakkelijk wil maken, dan kweek je een groep eenheidsworsten. wil je enorme successen dan zul je de afwijkingen moeten managen, zij brengen het echte succes.

Tja, met aardig zijn daar kom je niet heel erg ver mee vandaar dat de jeugdopleidingen van Ajax bekend staat als de top in de wereld. De lat word nu 1x heel hoog gelegd bij Ajax maar als je slaagt dan krijg je er ook iets voor terug.

Begrijp het wel hoor, zou sws altijd met dit soort dingen je gevoel volgen, dan maak je een beter besluit. Ajax is ook niet voor iedereen, zeker als je een jongen bent. Heb niet het idee dat ze koud zijn in Amsterdam, maar het is inderdaad de club van de grote hoofdstad en dan kijken mensen toch naar je om te zien of je wel echt "iemand" bent.
Hopen dat hij een slechte wedstrijd speelt in ieder geval

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Vitesse00
Voor de complete stand: Eredivisie

Nederland
0 fans
19 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Jackson Porozo hoopt nog altijd op een overgang naar Ajax. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren