Feyenoord slaat aanval van AZ af en zet reuzenstap richting Europa

Zaterdag, 20 april 2019 om

Feyenoord heeft zaterdag een reuzenstap gezet richting het veiligstellen van de derde plek in de Eredivisie. In een rechtstreeks duel met concurrent AZ boog de ploeg van Giovanni van Bronckhorst een 0-1 achterstand om: 2-1. Mats Seuntjens, Tyrell Malacia en Robin van Persie namen de doelpunten voor hun rekening. Feyenoord heeft met nog drie duels te gaan een voorsprong van zeven punten op AZ. De derde plaats geeft recht op deelname aan de voorrondes van de Europa League. De nummer vier is alleen zeker van Europees voetbal als Ajax de bekerfinale van Willem II wint.

Bij Feyenoord kreeg Jordy Clasie een basisplaats: de middenvelder kreeg deze week een boete én is niet langer meer de tweede aanvoerder, nadat hij met veel misbaar van het veld stapte tegen Heracles Almelo. In de spits werd de geschorste Nicolai Jörgensen vervangen door Robin van Persie. In een rommelige openingsfase zette AZ druk op Feyenoord, dat bijgevolg moeite kende in de opbouw. In de zeventiende minuut betekende de eerste serieuze kans voor de thuisploeg bijna de 1-0: Van Persie haalde uit, waarna Jonas Svensson de bal van de lijn haalde. Aan de overzijde schoot Seuntjens maar rakelings naast het doel van Kenneth Vermeer.

De wedstrijd was opengebroken, maar er ging aan beide kanten ook veel mis. Na de kansen aan weerszijden volgden enkele mogelijkheden voor Feyenoord en moest doelman Marco Bizot van AZ handelend optreden. Maar acht minuten voor rust kwamen de bezoekers verrassenderwijs op voorsprong: Adam Maher zette een aanval op, leverde een scherpe voorzet af en zag dat Eric Botteghin de bal tegen de heup van Seuntjens aantikte, waarna Vermeer geklopt was. Daarmee zorgde Seuntjens voor de ruststand. In de tweede helft had Feyenoord duidelijk de overhand en wist de ploeg van Van Bronckhorst een comeback te completeren.

Het was eenrichtingsverkeer naar het doel van Bizot en de 1-1 was van grote schoonheid. Buiten het strafschopgebied viel de bal perfect voor Tyrell Malacia, die geen moment twijfelde en prachtig raak volleerde in de rechterhoek. Bizot stond als aan de grond genageld. Feyenoord wilde meer en kreeg kansen via Van Persie en Berghuis, voordat eerstgenoemde halverwege de tweede helft toesloeg. Op aangeven van Jeremiah St. Juste zorgde Van Persie met een fijne voetbeweging voor de 2-1. Hoewel het uitvak ‘alles of niets’ scandeerde, bleek AZ niet meer in staat om nog terug te komen na de mokerslag.

In de slotfase pakte Berghuis wel een gele kaart voor het wegtrappen van de bal, waardoor hij er woensdag niet bij is in de uitwedstrijd tegen NAC Breda. Een andere domper voor de Rotterdammers was het uitvallen van Cuco Martina; de rechtsback blesseerde zich na een aanvallende actie en moest het veld per brancard verlaten. St. Juste was zijn vervanger. Zes minuten voor tijd werd Van Persie onder luid applaus gewisseld: nu Feyenoord de play-offs lijkt te ontlopen, is de kans groot dat de eerstvolgende wedstrijd van Feyenoord in De Kuip, op 12 mei tegen ADO Den Haag, zijn laatste duel in het stadion wordt.


Poll

Verdiende Feyenoord de overwinning op AZ?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

56 reacties (laatste reactie door bochherief)

Jammer dat de profperiode van Van Persie bijna voorbij is, een Nederlandse legende die ons veel heeft gegeven in zijn Oranjetijd. Ik had vroeger een behoorlijke hekel aan hem, maar ik ben helemaal bijgedraaid. Hij is als een ander mens en erg volwassen terug gekomen naar Nederland.

Ook met oog op Psv ben ik blij dat Feyenoord heeft gewonnen, Az zal alles moeten geven de laatste wedstrijden.

Gefeliciteerd Rotterdammers, en Gio ook ik gun die Gentleman alles en zeker een waardig afscheid van Feyenoord. Ik hoop dat hij ondanks de kleerscheurtjes en ontevredenheid, bejubeld wordt en bedankt voor zijn bewezen diensten na het huidige seizoen.

20 april 2019 om 22:38

Thanks maat!

20 april 2019 om 22:39

Dat zal wel goed komen! Gio is een Feyenoord-icoon en zal een waardig afscheid krijgen.

20 april 2019 om 22:45

Support, you're welcome! Repuiztav blij om dat te horen, voor Gio heb ik al jaren een groot zwak. En zijn mooiste moment, was die rush toen waar die goal uit kwam ik weet niet meer zo snel welke wk dat was. Ik werd helemaal gek volgens mij was het tegen Uruguay, heel het Museumplein ontplofte wat een geweldige toernooi was die wij helaas niet hadden gewonnen als natie.

20 april 2019 om 23:54

Zijn twee momenten die je door elkaar haalt. Die rush was tegen Italië op EK 08, bal van de lijn en in die counter de voorzet op een goal. Tegen Uruguay was die pegel van 30 meter die in het rechterbovenhoekje belandde. Gio heeft inderdaad veel betekend als international. Gentleman is het goede woord. Ondanks ben ik toch kritisch op zijn tactisch inzicht. In elk seizoen was er een extern factor buiten hem die het tij moest keren. Maar even goed trots op wat hij met Feyenoord heeft bereikt. OT: vond dit weer eens een vermakelijke wedstrijd, al vond ik de counters van AZ best gevaarlijk. Had pas in de tweede helft het gevoel, het duel is beslist.

21 april 2019 om 00:03

Die rush was echt legendarisch. Eerst een zeker doelpunt van de Italianen op de doellijn voorkomen en daarna met een sprint over het hele veld en een perfect op maat gegeven voorzet binnen 15 seconden de goal aan de andere kant van het veld inleiden. Volgens mij was dat echt zijn beste wedstrijd ooit.

21 april 2019 om 00:25

Kuyt die pegel bedoelde ik van 30m, dat moment was amazing en inderdaad hij heeft veel voor Oranje betekent. Ik geef hem niet op, hij kan wellicht bij een andere club werken als zijn tactisch zicht. In ieder geval staat het altijd goed tegen Psv. 😏

21 april 2019 om 00:26

Hij niet, nou zeker in de topdrie van zijn beste wedstrijden. Echt een fijne vent, overigens krijg je morgen of maandag respons als ik op de pc ben.. 😇

21 april 2019 om 04:43

Welke externe factor heeft hem geholpen in het kampioensjaar? Eerste vanaf dag 1. Cocu had in zijn eerste jaar ook hulp van Hiddink. De boer leunde op Cruijff. V Bommel zijn schoonvader.

21 april 2019 om 08:12

Eerste jaar: reeks van 9 slechte potjes, Advocaat kwam. Tweede jaar, Kuyt en El Ahmadi als twee echte leiders met Kuyt voorop. Derde jaar niemand en stond je net als dit seizoen straatlengte achter. In de kleine potjes niet verschil kunnen maken.

21 april 2019 om 08:28

Kuyt en El Hamadi waren spelers van Feyenoord...dat noem je geen externe factoren. Meer intern kun je ze niet hebben. En als je zo redeneert dan is er geen enkele goede trainer die succes heeft want dat hangt altijd af van de spelers.

20 april 2019 om 22:53

Helemaal met je reactie eens. Echter, als AZ had gewonnen hadden ze 1 punt achter plek drie gestaan, waardoor een overwinning tegen PSV noodzakelijk zou zijn geweest om daar nog zicht op te houden. Met 7 punt achterstand op Feyenoord, en 4 op Heracles lijkt een 4e positie veilig. Hierdoor zal die strijd tegen PSV (ook nog eens na Willem2 waardoor AZ 7 punt achter staat met nog 2 wedstrijden) niet meer nodig zijn... feyenoord gefeliciteerd, RVP held, en Gio; geniet van je laatste wedstrijden!

20 april 2019 om 23:03

Matthijs, daar heb je helemaal gelijk in! Desalniettemin ben ik blij met de winst voor de Rotterdammers, ik denk dat Feyenoord volgend jaar Europees meer kan uitrichten in Europa dan Az. Al heeft AZ natuurlijk ook best goed gepresteerd voor Nederland in het verleden.

20 april 2019 om 23:14

'ook met oog op Psv ben ik blij dat Feyenoord heeft gewonnen, Az zal alles moeten geven de laatste wedstrijden. '' Hadden ze dan niet moeten winnen? Nu is het gat 7 punten. Ga je nooit inhalen in 3 wedstrijden en die 4de plek slepen ze wel binnen.

Oh zie nu je reactie hierboven pas. AZ moet trouwens dinsdag naar Heracles. als Heracles wint staan ze nog maar 1 achter AZ. Kan dat ook nog spannend worden

21 april 2019 om 00:08

Bedankt vriend, en dat afscheid van Giovanni zit wel goed hoor. Zelf heb ik dit seizoen ook veel zitten vloeken maar aan het einde van de rit overheerst toch de trots en dankbaarheid, met name voor die fantastische dag in mei 2017. Kletsnat van het water van de Hofplein-fontein in de armen van een wildvreemde vallen, die dag zal ik mijn leven lang koesteren. In 99 was ik 5, dit was mijn eerste echte titel en iedereen die daar ook maar enigszins zijn steentje aan bij heeft gedragen zal ik eeuwig koesteren.

21 april 2019 om 02:40

Ik hoop het ook voor gio en van persie. Gio is toch als het gied is de meest succesvolle trainer van feyenoord als ik me niet vergis (correct me if im wrong). Daarnaast is hij de trainer die na 18njaar daar weer een schaal heeft bezorgd. Voor robin van Persie ook niets loiter dan lof. Wat hij heeft betekend voor het NL is abnormaal. Topscorer aller tijden ban het NL elftal zegt al genoeg denk ik

AZ 2e helft compleet kansloos, wat was dat slecht. Prachtgoal van Malacia en van de oude vos Van Persie ook een mooie, mooie afscheidstour voor hem!

20 april 2019 om 23:38

Vooral Stengs en Seuntjens waren erbarmelijk. Stengs verzaakte ook echt in de tweede helft. Had totaal geen strijd meer in zijn spel. Hij liet hiermee zijn middenveld in de steek. Daar moet hij nog aan werken. Seuntjens, maar zeker ook anderen hadden onthutsend veel balverlies.

Hoe hebben zowel feyenoord als az gespeeld qua kwalitieitsverschil?
Kan iemand dat mij vertellen?

20 april 2019 om 22:38

Feyenoord was veel beter, vooral de 2e helft. Vergeten de score uit te breiden, geen kansen meer voor AZ geweest.

20 april 2019 om 22:39

Feyenoord vooral 2e helft veel sterker. 1e helft 60-40 voor Feyenoord. Vooral een hele sportieve wedstrijd!

Goede wedstrijd. Het was een tijdje terug dat ik mij had vermaakt met een wedstrijd van Feyenoord. AZ kwam vanuit het niets op 0-1, maar heeft eigenlijk de hele wedstrijd achter de bal aangelopen.

20 april 2019 om 22:41

Feyenoord heeft het echt tegen de kleintjes laten liggen. Van de top 4 onderling duidelijk de beste cijfers, maar helaas een slechte periode, anders hadden ze het psv en Ajax echt nog wel moeilijk kunnen maken. Az is na een hele goede start na de winterstop weer een eind terugevallen.

20 april 2019 om 22:52

Dat is helaas niet voor het eerst. Zolang als ik mij kan herinneren is het tegen de onderste al lastig voor Feyenoord. Maar goed, dat is ook een kwaliteit. Alleen lijkt het stuk spelen van zwakkere tegenstanders niet in echt in het club dna te zitten of zo.

21 april 2019 om 00:12

Dit klopt als een bus en geeft ook aan dat er helemaal niet zo gek veel nodig is om het gat met de top 2 te dichten. Ik verwacht niet dat Feyenoord voorlopig het niveau van die clubs aan gaat tikken, maar zolang je maar van de kleinere clubs wint kan je echt heel lang meedoen.

21 april 2019 om 01:57

ik gun van bronckhorst een goed afscheid, hij heeft maximaal gepresteerd met feyenoord, meer zat er gewoon niet in, hij kan door de voordeur vertrekken.

@redactie Cuco Martina is rechtsback Belangrijke punten voor het gevoel dat Feyenoord nog ver boven de subtop staat. Europees voetbal was het minste haalbare dit seizoen, en is zo goed als gelukt.

20 april 2019 om 22:48

Dit seizoen werd t denk ik nog sterker duidelijk dat Feyenoord op het moment in een soort niemandsland zit, qua selectiekwaliteit en financien (ok dat hangt natuurlijk heel sterk met elkaar samen) tussen PSV en Ajax, en de subtopclubs daaronder.

Wel de kwaliteit om als het moet heel erg goed te kunnen voetballen, maar niet goed genoeg om tegen de kleintjes op routine standaard elke week de 3 punten te pakken.

Van Persie wat een genot voor het oog. Top spits ! Stiekem hoop ik op een extra jaar met van Persie. Feyenoord verdiend derde. AZ is simpelweg minder dan Feyenoord.

20 april 2019 om 22:58

Dat zit er echt niet in. hij had vandaag 5 van die 70% kansen nodig om 1 doelpunt te maken, drie jaar terug had hij gewoon een hattrick gemaakt.

Ik ga het wel missen.. Hoe hij het onmogelijke, zo simpel deed lijken. Een bal met gemak controleren met 2, 3 tegenstanders in de rug, het kort draaien in de vierkante meter. Gekke dribbels en slimme vooracties. En de absurde doelpunten. Dat alles bij de absolute wereld top.

Maher heeft zicht echt herontdekt bij AZ. Ik denk dat hij volgende seizoen nog grotere stappen kan maken bij AZ. Wie weet, misschien tikt hij zijn torenhoge plafond alsnog aan.

Ik heb de wedstrijd gekeken met engels commentaar. Prachtig om te zien hoeveel ze van Robin van Persie houden daar. Hij heeft ongelofelijk veel credit bij die mensen.

Compleet verdiende overwinning voor Feyenoord. Feyenoord heeft eigenlijk bijna de hele wedstrijd gedomineerd en op die wereldgoal van Seuntjens na was het ook niet veel eigenlijk. Wel goed dat Myron Boadu weer minuten heeft gemaakt, het is maar te hopen dat Johnsen daardoor nooit meer het veld hoeft te betreden. Nu maar even Ajax supporten in de bekerfinale, zodat we die directe Europa league-plek krijgen.

20 april 2019 om 22:49

Directe europa league? 2e voorronde zal je bedoelen

20 april 2019 om 22:54

Ja bedoel inderdaad voorronde. Met direct bedoelde ik dat er geen play offs gespeeld zouden moeten worden.

20 april 2019 om 23:00

Excuus. Moet goedkomen. Zie Willem II niet stunten. Desondanks zie ik AZ indien nodig de play offs wel winnen hoor.

20 april 2019 om 23:15

AZ is een enorme choke ploeg onder Vdb. Al speelt AZ om knikkers, dan nog kan het van iedereen verliezen. Maar wanneer er geen druk op staat, dan kan AZ van iedereen winnen. Vorig jaar heeft AZ niet voor niks de regel gelogenstraft dat je kampioen wordt tegen de kleintjes. AZ was namelijk kampioen tegen de kleintjes, maar verloor de titel door alle duels tegen Ajax, PSV en Feyenoord te verliezen. Volgens mij haalt een gemiddelde degradatiekandidaat nog meer punten in dat soort duels.

Ben alleen die nijhuis echt zat hij fluit weinig. Maar als iemand als Maher 7 keer het spel slim onderbreekt geen kaart krijgt. En ajoub doet 1 ding gelijk geel echt. Hij is echt met zijn eigen show bezig. Moest ik effe kwijt

Typisch AZ. Bij vlagen leuk voetbal, leuke resultaten. Maar zodra er iets op het spel staat choken ze. Dik verdiende derde plek voor Feyenoord

20 april 2019 om 23:17

Klopt. Toen AZ met 1-0 de rust in ging was ik er al bang voor. Met een beetje mannelijk voetbal, hard geschreeuw en boze blikken van Feyenoordfans en de jongens van VDB zijn geimponeerd en kunnen de bal niet meer van geel naar geel spelen. Man man man, kunnen ze de selectie van AZ niet een keer meenemen naar een psycholoog of een weekje mee laten lopen met het leger.

21 april 2019 om 00:19

Er is ook wel een stevig kwaliteitsverschil tussen AZ en de topploegen, je moet een beetje mazzel hebben dat ze die dag in een dip zitten of de bal er niet in wil, want op kwaliteit red je het normaal gesproken niet. Dit jaar heeft AZ die mazzel niet gehad, daar kan je als ploeg niet zo heel veel aan doen.

21 april 2019 om 09:49

Mwa, daar ben ik het mee oneens. De selectie van Feyenoord stelt ook niks voor vind ik. De enige goed speler is de levende legende van Persie. En Berghuis is wel een goede voetballer. Voor de rest is AZ vooral afgetroefd op strijd en mentaliteit.

Dik verdiende overwinning voor Feyenoord met twee prachtige doelpunten. Zowel de goal van Tyrell Malacia als die van Robin van Persie waren om in te lijsten. Maar wat viel AZ in de tweede helft ver terug. Het leek wel of het merendeel van de Alkmaarse spelers het conditioneel danwel mentaal niet meer bij konden benen. Dit in schrille tegenstelling met de Feyenoorder spelers. Een speciaal woord van lof voor scheidsrechter Bas Nijhuis . Die in tegenstelling tot wat zijn collega Dennis Higler eerder vanavond in Groningen wel deed, niet marchandeerde

Goed om te zien dat Malacia weer opleeft. Kan echt genieten van dat mannetje die wel een zware tijd (op het veld) achter de rug heeft. Ook goed om te zien dat de traditionele top 3 hoogstwaarschijnlijk ook dit jaar de top 3 gaat worden. Az moet inmiddels zelfs gaan uitkijken dat ze niet nog verder zakken.

21 april 2019 om 01:07

En privé ook een zware tijd achter de rug heeft, overlijden van zijn opa heb ik vernomen van Feyenoorders. Maar ik geloof wel in hem, een Real Madrid zal hij niet worden. Maar daaronder is ook mooi, en dan kan je ook een mooie carrière gehad hebben.

21 april 2019 om 09:51

Hoe zo vind je het goed om te zien dat de traditionele top 3 ook dit jaar de top 3 is? Het zegt namelijk niks. Feyenoord staat op een dikke achterstand, je kan beter spreken over een top 2.

T was weer gezellig in De Kuip, we kregen een leuke pot voorgeschoteld met verdiende winnaar. Clasie, speelde een goeie pot. Ik benadruk hem even omdat ik zo vaak op m afgeef. Malacia, lekker hoor dat schot en de oude grijze vos zorgde voor de verdiende overwinning.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
9.Vitesse242
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
S. BerghuisAanvaller158
L. SinisterraAanvaller152
C. ToureAanvaller00
J. BijlowKeeper00
Elber EvoraKeeper00
N. MarsmanKeeper20
K. VermeerKeeper140
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

134 fans
Coach, 44 jaar
SeizoenClub
2015-2019 Feyenoord
2007-2010 Feyenoord
2004-2007 Barcelona
2003-2004 Barcelona
2001-2003 Arsenal
Laatste voetbalnieuws

‘Geen grap, Feyenoord verkocht me nadat ik de hoogste boete ooit had betaald’

Jean-Paul Boëtius keerde in de zomer van 2017 terug bij jeugdliefde Feyenoord, maar een groot succes werd zijn rentree in De Kuip niet. De buitenspeler vertrok een jaar later zelfs alweer...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 9 december
Juventus wil Ivan Rakitic graag naar Turijn halen in de winterstop. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren