Marc Overmars strikt ontdekker van Romelu Lukaku voor Ajax

Dinsdag, 26 maart 2019 om 19:10Daniel Cabot Kerkdijk • Laatste update: 19:31

Angelo De Gruyter gaat vanaf komende zomer aan de slag als scout voor Ajax. De 47-jarige Belg beschikt over een aflopende verbintenis met Anderlecht; de club waar hij al 17 jaar werkzaam is. Eind januari kreeg De Gruyter een telefoontje van directeur spelerszaken Marc Overmars en kwamen beide partijen een overeenkomst tot medio 2022 overeen.

De Gruyter gaat in België en Frankrijk spelers zoeken voor de Onder-17, Onder-19, Jong Ajax én het eerste van trainer Erik ten Hag. Eventueel wordt er op een lager niveau gescout, indien een tip binnenkomt. “Maar dan moet het al een heel groot talent zijn, het is niet de bedoeling om bij lagere klassen te kijken. Enkel op hoog niveau."

“Ajax heeft een zeer gespecialiseerd computerprogramma waarin nagenoeg alle spelers van de wereld te vinden zijn”, licht De Gruyter aan Radio2 toe. “Administratief zal ik minder werk hebben dan bij Anderlecht, maar ik zal héél veel voetbalwedstrijden (moeten) zien en weinig thuis zijn.”

De Gruyter scoutte tientallen talenten voor Anderlecht en gaat door het leven als de ontdekker van Romelu Lukaku, Dennis Praet en Leander Dendoncker. Daar loopt hij zelf niet mee te koop. “Scouting is teamwork, maar scouts krijgen ook te maken met makelaars die de ouders soms gek maken met onrealistische voorspellingen. Weet je dat er nu al spelertjes zijn van tien jaar die een makelaar hebben?”Gerelateerd

Meer sportnieuws

41 reacties (laatste reactie door speedyafc)
26 maart 2019 om 19:28

Ik denk dat het aantrekken van dit soort mensen uiteindelijk belangrijker is dan het aantrekken van één frenkie. Utrecht scout al jaren niet onverdienstelijk in Frankrijk dus inderdaad een goede zet

26 maart 2019 om 19:44

Ik hoorde dat frankrijk het brazillie van europa is, dus he moet daar dan wel je slag slaan.
Ik vind dat ajax goed bezig is zo.

26 maart 2019 om 20:36

Maar waarom zou een Franse speler zo graag de overstap naar met alle respect Nederland maken. Het is een competitie waar jonge jongens volop kansen krijgen zelfs bij PSG. Lyon en Monaco durven het zelfs als geen ander en die clubs horen gewoon bij de beste clubs voor jonge spelers zelfs.

26 maart 2019 om 21:30

Er is ook een gezegde wie niet waagt...

Daarnaast denk ik dat Ajax dit seizoen wel echt aan klantenbinding heeft gedaan hoor, kwartfinale champions league is niet zomaar iets en ook nog eens met aantrekkelijk voetbal. Waarom zou Tadic naar Ajax gaan als hij ook naar grote clubs in de premier league, Bundesliga of Primera Divison kon. Waarom zou Sanchez naar Ajax gaan terwijl hij ook naar Barcelona kon en zo kunnen we doorgaan...

26 maart 2019 om 21:57

Tja het kost niet veel geld om te scouten, zeker als je een keer een speler hebt die bij wijze van spreken al 5 miljoen winst oplevert. Tadic kwam waarschijnlijk terug door een goede ervaring met Nederland, maar we moeten niet doen alsof hij bij een club uit de topcompetities kon tekenen waar hij ook CL voetbal kon spelen afgelopen zomer. Ajax zal vast aan klantenbinding hebben gedaan maar we moeten ook niet doen alsof Olympique Lyon en zeker Monaco niets gepresteerd hebben in Europa. Monaco stond 2 seizoenen geleden in de halve finale met allemaal jonge talenten zoals Mendy, Bakayoko, Mbappe, Silva, Fabinho en Lemar. Ik zie voor een Fransman en Duitser weinig redenen hun land te verlaten maar dat is mijn mening. Dan kan je Sanchez als voorbeeld geven maar die ging naar Ajax omdat hij speeltijd kon krijgen, wat je dus ook ziet in Duitsland en Frankrijk.

26 maart 2019 om 22:23

Precies en ook al heeft Ajax momenteel enorm veel geld, de opleiding en de scouting blijven de levensader van de club. Tadic was overigens bij Ajax ook lang niet zeker van Champions League, met 3 voorrondes was dat zelfs eerder onwaarschijnlijk. Ik denk hoe dan ook dat Ajax historisch gezien nog steeds een grote naam heeft en de prestaties in de Europa league 2 jaar geleden (finale) en nu weer champions league kwartfinale hebben de reputatie vast geen kwaad gedaan. Daarnaast helpt het natuurlijk ook als je grote ex-spelers als Overmars, Van der Sar, Bogarde etc. bij je club hebt werken, die je kan gebruiken om iemand over te halen om bij je club te tekenen.

26 maart 2019 om 23:17

@memphis, betere vraag waarom niet? Niet elke speler in Frankrijk krijgt bij die clubs een kans. Sommige talenten worden over het hoofd gezien, wordt over getwijfeld, of gewoon weg niet goed genoeg bevonden. Het is echt een gigantische vijver, dus een hengeltje uitgooien kan geen kwaad. Dit is gewoon weer een meesterzet van Marc. Waarom een netwerk opbouwen als je die ook gewoon kan kapen. Deden we eerst met de scout van Groningen en nu weer en weer een gebied waarvan vele vonden dat daar veel meer gekeken moest worden.

27 maart 2019 om 11:17

Omdat ook die clubs gewoon spelers missen en een speler die niet goed genoeg is om door te breken bij PSG. Bijvoorbeeld een Nsoki en Nkunku zijn wel goed genoeg voot Ajax.

27 maart 2019 om 11:20

Om maar even de 2 bekendste namen te noemen. Kante en Mahrez werden gemist door al die Franse clubs. Tevens zijn Franse aankopen vanuit rechterrijtje echt wel een optie voor Ajax. Salarissen in Ligue 1 liggen in rechterrijtje lager dan die van Ajax plus Ajax speelt ieder jaar om kampioenschap en Europees.

26 maart 2019 om 21:50

Wat ik niet begrijp is dat men dit toejuicht. Jonge spelers scouten om naar Nederland te halen. Het andere artikel vandaag gat over jeugd speler die via Barcelona naar Liverpool gaat en waar de reacties zijn dat hij zich kan aansluiten bij de lange rij aan spelers die te vroeg vertrokken zijn. Dit geld blijkbaar alleen voor spelers die vanuit nl naar het buitenland vertrekken maar als wij jeugd uit het buitenland halen is het fantastisch. Hoe hypocriet kan je zijn.

26 maart 2019 om 22:53

Deze beste man gaat de leeftijdscategorieën U17, U19 en voor het eerste elftal scouten. Dat zijn dus niet echt jonge spelers.

26 maart 2019 om 19:21

Is wel goed dat Ajax zijn horzon verbreedt over de landsgrenzen. Prima optie dus. Er zit de laatste jaren weer een gedachte achter acties bij Ajax.

26 maart 2019 om 19:45

Volgens mij gaat het hier om een Nederlands voetbaldatabedrijf dat spelers scout op basis van hun eigen speciale algoritmes. Dat is denk ik hetzelfde bedrijf dat Wout Weghorst ooit bij AZ tipte toen hij nog wissel stond bij zijn vorige club.

26 maart 2019 om 22:35

SciSkill bedoel je? Neem aan dat ze dat ook hebben. Net als WyScout en al die andere programma's.

Lekker Marc!
Top dit soort ontwikkelingen, hier word de club op de termijn veel beter van.
Als we nu ook goed in de vijver beginnen te vissen rond ons heen voorzie ik mooie dingen!

Let maar op, dit gaat extreem goed uitpakken voor Ajax. Kijk maar eens wat voor profijt Ajax al gehad heeft van het feit dat ze Hans van der Zee als scout van Groningen hebben weggesnoept. Jongens als Sanches en Neres waren anders nooit bij Ajax terecht gekomen.

26 maart 2019 om 19:31

Volgens mij bedoel je Henk Veldmate, die van FC Groningen over is gekomen.

Van der Zee die werkt al sinds 2007 voor Ajax. Hiervoor werkte van der Zee bij PSV en werkte hij samen met Piet Visser. En bij PSV was van der Zee eigenlijk de ontdekker van Jefferson Farfan en Veldmate heeft al vaker aangegeven dat hij de credits krijgt voor het aantrekken van Sánchez, maar dat Sánchez eigenlijk niet door Veldmate is ontdekt maar juist door van der Zee.

26 maart 2019 om 19:38

Je hebt helemaal gelijk, ik combineer hier nu gewoon even twee mensen in een, foutje! Anyway, ik denk dat het een goeie zaak is om zoveel mogelijk topscouts aan je te binden als club.

Mooi nieuws dit. Beschikt Ajax nu toch over twee prima scouts met Veldmate en deze de Gruyter.

Veldmate heeft met zijn team bij FC Groningen destijds spelers als van Dijk, Suárez, Tadic, Matavz, Berg, Nevland ontdekt en deze de Gruyter heeft bij Anderlecht met zijn team dus spelers als Lukaku, Praet en Dendoncker ontdekt.

Hopelijk kunnen ze aankomende transferperiode ervoor zorgen dat er een aantal 'pareltjes' naar Ajax komen.

26 maart 2019 om 20:33

Martin Koeman heeft van Dijk gescout, niet Veldmate.

27 maart 2019 om 11:12

Dat zijn maar 2 van velen. Doesburg heb je als hoofdscout voor de bovenbouw jeugd. Van der Zee heb je als Zuid Amerika kijker, beetje rechterhand van Veldmate(was gisteren overigens bij NL O19). Hussaerts is België specialist. Steen Olsen als Denemarken specialist en zo heb je nog tal van oud spelers die rondkijken in eigen land, maar niet als scout op de payroll staan van Ajax.

17jaar als scout, waarvan 3 redelijke spelers?
zie ik dit verkeerd of is dit niet heel erg goed? of is dit normaal voor een scout?

26 maart 2019 om 19:38

@ Oreely,

Ze hebben er nu maar 3 opgenoemd, maar naast Romelu Lukaku, Dendoncker en Praet zijn er nog wel meer talenten die hij heeft ontdekt en volgens mij horen daar spelers als Tielemans, Boussoufa, Jordan Lukaku, Kompany, Defour maar ook spelers als Biglia, Frutos, Mitrovic, Pareja, etc. bij.

26 maart 2019 om 20:02

Ik betwijfel of de namen die je noemt door de Gruyter naar Anderlecht zijn gehaald.

Die Argentijnse jongens waren vooral scoutingswerk ivm wat mij een vrijwel persoonlijk project van Van Holsbeek leek. Geen idee of De Gruyter daar met te maken had. Mitrovic kwam op aanraden van zijn makelaar Jestrovic. Kompany brak door wanneer De Gruyter er net zat. Tielemans kan wel, maar dan zouden ze hem genoemd hebben ipv Dendoncker, Jordan Lukaku vooral als broertje van, Boussoufa werd weggekocht bij AA Gent toen hij al een van de sterkere spelers in de competitie was, Defour weggeplukt bij Porto via D'onofrio etc.

26 maart 2019 om 19:40

Stelt inderdaad niet veel voor, maarja zo kan je van Overmars ook een lijstje maken van ze aankopen waarvan er waarschijnlijk meer gefaald zijn, maar financieel zal hij dik in de + staan door alleen al 1 a 2 aankopen. Daarnaast heeft het natuurlijk ook te maken met de status van de club en financieel middelen. Die zullen bij Ajax meer aanwezig zijn en zo kunnen wij misschien ook makkelijker jongens overhalen.

26 maart 2019 om 20:49

ja ik ken natuurlijk niet de ins-en-outs van het scout zijn.
maar als je 17 jaar scout bent voor anderlecht (grootste club in belgie) lijkt het mij dat je toch wel meer gescout hebt dan de 3 spelers die genoemd worden. Vooral omdat dit de scout was van anderlecht binnen belgie.

dan vind ik 3 spelers wel heel weinig voor zo'n grote club.

maar, ik laat me graag informeren als ik er compleet naast zit en het werk van een scout er anders uit ziet dan hoe ik het voor me zie.

27 maart 2019 om 11:14

Alle spelers die naar een club komen worden vaak door meerdere mensen bekeken, helemaal als je in eigen gebied scout. Dat is ook reden dat hij zelf die namen niet wil noemen en het als teamwork ziet. Gisteren waren bij NL O19 bijvoorbeeld 5 scouts aanwezig van United en dat voor 1 wedstrijd.

Ontdekker van Lukaku? Die jongen was 3 koppen groter als de rest en iedereen wou hem en dat hij dan Anderlecht kiest is best normaal in die tijd. Ontdekker van Praet? Beste speler in de jeugd van Genk op dat moment op 15 jarige leeftijd. Lekkere ontdekking... .

26 maart 2019 om 20:11

Die beelden van hem in de jeugd van Lierse spreken inderdaad boekdelen. Moeilijk om zo een sterke spits niet op te merken als hij 11 man omver loopt . En Praet werd naar ik meen weggelokt uit de jeugd van Genk met een topsalaris, waar hij inderdaad al te boek stond als toptalent.

Ajax doet hiermee zeker uitstekende zaken! Hebben de scouting toch flink uitgebreid en verbeterd de afgelopen jaren. Dit door het aantrekken van Veldmate, Doesburg (ex-AZ), nu De Gryther en niet te vergeten Urbain Hassaert ex top scout van Anderlecht. Denk dat Ajax hierdoor binnen een aantal jaar op zowel jeugd- en eerste elftal boven de rest uitsteekt op het gebied van scouting. Zeker gezien de huidige financiële mogelijkheden

26 maart 2019 om 20:26

Het is toch moeilijker dan jij denkt. Ajax heeft al de beste naam daar bestaat geen twijfel over. Maar toptalenten binnen halen is geen makkelijke opgave je hebt altijd concurrentie die meer kan bieden. Ook ben je in Nederland gewoon afhankelijk van de kwaliteit van de talenten want we hebben hele lichtingen gehad waar vrij weinig goede spelers bij zaten.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.AZ00
2.Ajax00
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
E. ten HagUnknown
J. GorterKeeper
A. OnanaKeeper
N. TagliaficoVerdediger
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

138 fans
Aanvaller, 28 jaar
SeizoenClubW
2020/2021 Internazionale 36 24 4 0
2019/2020 Internazionale 36 23 2 0
2019/2020 Manchester United 0 0 0 0
2018/2019 Manchester United 32 12 4 0
2017/2018 Manchester United 34 16 4 0
Laatste voetbalnieuws

Corriere della Sera onthult hoogte monsterbod Chelsea op Lukaku

Romelu Lukaku voelt er niets voor om deze zomer terug te keren bij Chelsea. Volgens Corriere della Sera is de aanvaller van Internazionale door de Champions League-winnaar een jaarsalaris van ruim...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 1 augustus
Arturo Vidal staat open voor een vertrek naar Flamengo. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren