Bizarre VAR-twist brengt Vitesse in blessuretijd van hemel naar de hel

Zaterdag, 2 februari 2019 om

In een bizarre slotfase heeft sc Heerenveen zaterdagavond een punt gepakt op bezoek bij Vitesse. De Arnhemmers leken op een 3-1 voorsprong te komen in de blessuretijd, maar een treffer van Martin Ödegaard werd afgekeurd na tussenkomst van de VAR en in plaats daarvan kreeg Heerenveen een penalty voor een overtreding die aan de aanval voorafging. Sam Lammers benutte de buitenkans en bepaalde de eindstand op 2-2.

Bij Heerenveen had Kik Pierie een basisplaats, wat betekende dat de verdediger van 18 jaar en 197 dagen zijn vijftigste Eredivisie-wedstrijd speelde. Hij loste Giorgios Samaras af als jongste speler van sc Heerenveen met vijftig optredens achter zijn naam (19 jaar en 259 dagen in 2004); in de gehele Eredivisie presteerden alleen Arnold Bruggink en Frans Bouwmeester dat op jongere leeftijd. De meest opvallende naam in de opstelling van Heerenveen was echter basisdebutant Jizz Hornkamp, terwijl aanwinst Dennis Johnsen op de bank begon.

Al in de tweede minuut waren de Friezen dicht bij het openingsdoelpunt: Mitchell van Bergen vergat van dichtbij af te drukken en doelman Eduardo haalde de bal van de lijn. Na een klein kwartier was het toch raak: Michel Vlap werd op de helft van Vitesse gevonden door Nemanja Mihajlovic, kreeg veel te veel ruimte van de thuisploeg en haalde van afstand doeltreffend uit: 0-1. Het was alweer zijn negende doelpunt van het seizoen. Heerenveen kon echter maar tien minuten genieten van de voorsprong. Nadat Oussama Darfalou opdook bij de eerste paal en op de lat schoot, was de rebound voor Mukhtar Ali: 1-1.

Kik Pierie laat Arjen Robben en Georginio Wijnaldum achter zich

Kik Pierie werd de op twee na jongste speler ooit die vijftig Eredivisie-duels op zijn naam schreef. Lees artikel

Vitesse werd daarmee de dertiende club die duizend thuisdoelpunten maakte in de Eredivisie. Het was het eerste echt gevaarlijke moment van de Arnhemmers, die zichtbaar beter speelden na de gelijkmaker. Achterin gaf de ploeg van Leonid Slutsky minder ruimte weg en aan de rechterkant zorgden Ödegaard en Vyacheslav Karavaev voor veel dreiging. Desondanks bleef het voor rust 1-1 en na de onderbreking kwam Vitesse goed weg: een voorzet van Van Bergen belandde via Ali op de paal. Na een klein uur wist de thuisploeg de comeback toch te completeren. Bryan Linssen volleerde een afgeslagen voorzet knap raak met rechts, nadat de bal via-via voor zijn voeten viel schuin voor het doel.

Elf minuten voor tijd was Vlap dicht bij de gelijkmaker, toen hij vanaf de rand van het strafschopgebied de verre hoek uitzocht, maar Eduardo keerde zijn geplaatste schot. Aan de overzijde voorkwam Warner Hahn dat Linssen het duel in het slot gooide. Een minuut voor tijd leek Ödegaard dat alsnog te doen, maar zijn treffer tegen zijn oude club werd afgekeurd vanwege een daaraan voorafgaande overtreding in het strafschopgebied van Vitesse. Daardoor kreeg Heerenveen een strafschop, die diep in de blessuretijd werd benut door Sam Lammers: 2-2. Zodoende blijft Heerenveen elfde staan en Vitesse vijfde.


Poll

Verdiende sc Heerenveen het punt tegen Vitesse?


Gerelateerd

73 reacties (laatste reactie door yba army)

Wat een ontknoping.. Terecht is de uitslag wel in mijn optiek. Heereveen speelde prima.

Hoezo bizar? Hij trekt zijn shirt bijna uit. Meer dan terechte penalty.

2 februari 2019 om 20:30

Neemt niet weg dat zo'n situatie uitzonderlijk is. Kan me geen situatie herinneren waarin een goal wordt teruggedraaid en vervolgens het andere team de gelijkmaker scoort. De penalty is terecht, maar maakt de situatie niet minder bijzonder.

2 februari 2019 om 20:33

Wedstrijd met Feyenoord dacht ik toch?

Edit: Feyenoord - Vitesse in 2017, onderstaand de titel van het youtube filmpje

Uniek staaltje video-arbitrage in De Kuip

2 februari 2019 om 20:33

Als de scheids had opgelet had hij zelf al de penal gegeven.

2 februari 2019 om 20:33

Volgens mij bij feyenoord-vitesse in de johan cruijff schaal, goal feyenoord teruggedraaid en pingel vitesse. Was de eerste wedstrijd met VAR geloof ik. Maar over deze: de speler gaat wel erg makkelijk naar de grond en de bal was ver weg. Heel zuur, vooral de willekeur in VAR...

2 februari 2019 om 20:36

Als je dit een penalty vindt, dan heb je overduidelijk nooit zelf gevoetbald.

2 februari 2019 om 20:37

Heeft hem continu vast en trekt zijn shirt bijna boven zijn hoofd. Wanneer is het dan wel een penal? 100% duidelijk uiteraard

2 februari 2019 om 20:38

Gerwingw hij huilt toch niet? Je moet toch toegeven dat zo'n twist opmerkelijk is, vooral aan het eind van de wedstrijd. Hij geeft ook aan dat de penalty terecht is.

2 februari 2019 om 23:06

@gerwingw, waar heb jij het over? Ik zeg dat ik het ook een pingel vond en dan reageer je zo raar? De scheids moet op heel veel dingen letten en het is niet gek als hij wat mist. Daarom ben ik zo’n voorstander van de VAR.

2 februari 2019 om 20:32

Shirt bijna uit? Het standaard vasthouden bij 'n corner, en de speler valt naar voren?! Als dit een pingel is dan krijg je voortaan elke corner of vrije trap vallende spelers en gemiddeld tien pingels per wedstrijd...

2 februari 2019 om 20:37

Dat zouden ze wel moeten doen eigenlijk. Dan houden de spelers er vanzelf mee op. Maar dat is het probleem. De ene fluit wel en de ander niet. Ze moeten consequent worden. Net zoals bij die gele kaart van Buttner toen hij die bal nog even weg schoot.

2 februari 2019 om 20:38

Ik ben het daar helemaal mee eens. Maar om daar nu mee te beginnen aan het eind van een wedstrijd nadat de 3-1 is gevallen is natuurlijk een raar moment

2 februari 2019 om 20:39

Je mankeert toch niets aan je ogen? Hij heeft hem continu vast.

2 februari 2019 om 20:45

Als je met dit soort argumenten je gelijk wilt halen, geef je natuurlijk zelf al aan dat je geen gelijk hebt. 0 inhoudelijke argumenten, 1 ding blijven herhalen en onfatsoenlijk op mensen reageren. Ga je frustratie over je leven niet hier botvieren aub.

2 februari 2019 om 22:14

Deze scheidsrechter mag Heerenveen niet over klagen. Dat Buttner en Linssen geel kregen was terecht, maar andersom hadden een paar spelers van Heerenveen er met zo goed een kunnen krijgen. Verder was het dubieus dat die goal van Darfalou afgekeurd werd aangezien de verdediger zelf uitgleed en over de gelijkmaker hoef ik niet eens te beginnen. Dat je pas na 3 minuten (!!) Het spel stil legt...

2 februari 2019 om 23:43

Je kunt beter je zwart-gele bril afzetten. Het afkeuren van die goal van Darfalou was meer dan terecht, hij heeft hem met twee handen vast. Gewoon afblijven, 100% een overtreding. Scheidsrechter floot prima. Vitesse speelde simpelweg een draak van een wedstrijd, daar zou ik me meer druk over maken.

3 februari 2019 om 02:01

Ik mag het eigelijk niet zeggen want dan haal ik Ajax er weer bij en noem het maar op maar ga het risico toch nemen. Toen donny van de beek werd vastgehouden zei ik dat ik het heel licht vond en het er wel heel theatraal aan toe ging. Toen kreeg ik reacties naar mijn hoofd dat ik een blinde was en noem het maar op. Nu word de Heerenveen speler bijna alvast uitgekleed om te gaan douchen en zie ik mensen roepen dat het geen penalty was. Voor alle mensen die toen op mij reageerde: Dit is vasthouden. Dit is hinderen. Dit is een penalty.

Wat een bizar einde waarin we zien waarom de VAR een succes is. In plaats van een 3-1 uit de counter, komt er een penalty die tot 2-2 leidt. De pingel was in mijn ogen terecht en zonder de VAR was er een punt door de neus van Heerenveen geboord. Ik vind het goed dat de scheids alsnog een penalty geeft, ondanks dat hij weet dat er onwijs veel gezeur om gaat komen. Al met al is een gelijkspel wel redelijk verdiend, een mooi voetbalgevecht met veel kansen voor beiden. Wel bizar dat er niet in de slotseconden een hoekschop werd gegeven. Werkelijk iedereen zag dat die bal aangeraakt werd.

2 februari 2019 om 20:43

Dat dat een corner was zou een blinde nog zien, maar van deze scheids mochten we blijkbaar niet winnen

2 februari 2019 om 23:44

Ja, dat zal echt aan die corner hebben gelegen. Vitesse speelde zelf bij lange na niet goed genoeg.

3 februari 2019 om 02:04

Nou ja over het VAR moment kan ik zelf heel duidelijk zijn. Ik vond het persoonlijk een pingel voor er überhaupt om de VAR gevraagd werd. En ik vind persoonlijk dat de VAR alles mooi mee kan kijken en als er in Zeist totaal geen twijfel is dat er gewoon 'Penalty' in het oortje geroepen moet worden om dit soort situaties te voorkomen. Die hoekschop begreep ik ook niets van. Je zag duidelijk de baan van de bal veranderen! En of Vitesse nou aanspraak maakte op de overwinning of niet, een corner is een corner.

3 februari 2019 om 10:23

Vitesse scoort na PSV de meeste dode spelsituaties, dus het was wel een kans geweest. Je zag toch dat die bal van richting veranderd werd, als je dat niet ziet klopt er iets niet.

2 februari 2019 om 22:16

Zo gaat het al het hele seizoen. Geen enkele keer onterecht punten gepakt en veel pech met de arbitrage. De VAR had ook even naar die goal van Darfalou mogen kijken overigens. Daar is ons gewoon een 100% goal door de neus geboord.

Scheids was echt pauper... Hoezo een penalty bij het trekken aan het shirt en waarbij de speler naar voren valt...

2 februari 2019 om 20:34

Hij heeft hem vanaf het begin vast en trekt zijn shirt bijna over zijn hoofd. 100% penalty natuurlijk

2 februari 2019 om 20:44

Anders plaats je dit bericht onder iedere reactie..

2 februari 2019 om 20:49

Is blijkbaar nodig. Ondanks dat het overduidelijk is, durven sommigen nog anders te beweren. blijkbaar niet gekeken

2 februari 2019 om 20:53

Zoiets noemt met een meningsverschil! Aju

2 februari 2019 om 20:34

En al na 2 stappen niet meer naar de bal kijkt en zijn handen alvast naar voren beweegt

2 februari 2019 om 23:04

Alleen al shirtje trekken is dom, je weet dat het wordt bestraft en toch doet men het.
Ik snap de frustartie omdat er vervolgens een doelpunt uit een uitbraak wordt gemaakt, maar het is gewoon een domme overtreding, en daar hoor ik niemand over.
Zodra je als speler een shirt vastpakt in het strafschop gebied, weet je dat een flink risico neemt.
Bizar moment maar terecht.

Jammer, dacht dat de punten binnen waren. Toch een mooie pot gezien! Wat is die Clark op CVM een beest zeg, mag die vaker doen! Mixed feelings, maar ook met een goed gevoel naar huis.

2 februari 2019 om 20:33

Dat jij zo rustig blijft haha. Ik vind dit echt een belachelijke penalty. Ja, het shirt wordt vastgehouden, maar er wordt niet getrokken, en daarnaast valt die vent overduidelijk helemaal zelf omdat ie iets voelt. Het is van een 3-1 even een 2-2 gemaakt, en in mijn ogen is dat fout.

2 februari 2019 om 20:36

Grapjas. Hij heeft hem vanaf het begin al vast en trekt zijn shirt bijna boven zijn hoofd. Hoe duidelijk wil je het hebben. Zet je bril af man

2 februari 2019 om 20:52

Haha ik heb het nog niet gezien dus misschien moet ik nog boos worden ik moet zeggen dat ik me echt helemaal suf heb lopen juichen en echt dacht dat het binnen was. Maar ik ben wel blij met de manier van voetballen. Vind dat Ali en Clark het prima hebben opgelost.

2 februari 2019 om 21:00

Ik moet zeggen dat ik er eens niet bij was, vanwege verjaardag van schoonmoeder haha. Achteraf twijfel ik of ik baal, aangezien het wel een wedstrijd was waar je ff flink kon juichen na die 3-1. Beetje verdrietig einde haha, laat maar weten of het je nog boos maakt haha

2 februari 2019 om 21:05

@Gerwingw Wat een frustraties heb jij joh . Fijn weekend nog hè!

2 februari 2019 om 21:09

Nee hoor, geen frustratie. Var lette gelukkig wel op. Gerechtigheid, ondanks dat sommigen het nog durven te ontkennen ondanks de duidelijk beelden. Jij ook een goed weekend!

2 februari 2019 om 21:42

Ik heb het teruggezien, en ik vind het ook wat licht lijken. Volgens mij als je aan de achterkant aan iemands shirt trekt, kan die niet naar voren vallen? Discutabele beslissing. Die schoonmoeders ook altijd hopelijk daar ook leuk gehad! Al blijft een wedstrijdje toch altijd meer aanlokkelijk hahaha

2 februari 2019 om 22:18

De VAR mistte anders nog een paar momenten. Die pingel had overigens ook niet gegeven hoeven worden aangezien in dezelfde aanval Clark 5 seconden voordat Clarke-Salter Van Aanholt aan zijn shirt trekt aan het shirt getrokken word. Aanvallende fout dus...

2 februari 2019 om 22:40

Eens die Clark was verassend goed. Foor kan op de bank plaatsnemen. Overigens Beerens geen seconde gemist, die moet echt weg

Als je het als scheids zo vaak kan zien, dan zie je toch duidelijk dat v Amersfoort op zoek is. Duwen en trekken gebeurt altijd met corners en vrije trappen en wordt altijd tot bepaalde hoogte toegelaten. Vond dit een erg goedkope pingel. Extra zuur omdat je net de opluchting van de 3-1 hebt gehad. Over 90 minuten is een gelijkspel wel een terechte uitslag in mijn ogen.

2 februari 2019 om 20:35

Speler heeft hem vanaf het begin vast en trekt zijn shirt bijna over zijn hoofd. Hoe duidelijk wil je het hebben. Doe je bril af man

2 februari 2019 om 20:35

Shirt wordt bijna over zijn kop uitgetrokken en jij noemt het zoeken naar een pingel, man man man.

Het is duidelijk penalty, hij trekt gewoon aan z'n shirt en hoe hij valt doet er niet toe.

Had wel verwacht dat het moeilijker zou worden. Heerenveen was de eerste 15/20 minuten echt goed. Daarna kakte dat net zo hard in. Vitesse deed het daarna best aardig, maar overheersend werd het nooit. Valt te leven met gelijkspel, maar 3 punten waren niet onverdiend geweest. Var moment moet ik terug zien om te kunnen oordelen. Ali speelde sowieso al veel beter dan die Beerens. Margareth volgende wedstrijd ook gewoon basis. Duurde trouwens wel erg lang voordat die var ingreep

Ik ben echt helemaal gek geworden, wat een grote corrupte bende. Bij het penaltymoment let maar goed op ging v Amersfoort al liggen voordat hij aan zn shirt werd getrokken waar je overigens wel 17 x per pot een penal voor moet geven. Dubbel zo woest omdat Odegaard ook scoort en gwn wordt teruggedraaid door deze clown. Bedankt en heb t al gezegd in live... volgende week mis je voor de verandering weer 2 basisspelers met Buttner en Linssen plus Matavz, Musundo, Gong, Foor, Bero, Kruiswijk enz enz. Degradatie play offs here we come

2 februari 2019 om 20:44

100% penalty. Speler heeft hem continu vast en trekt zijn shirt bijna boven zijn hoofd. Hoe duidelijk wil je het hebben

2 februari 2019 om 20:44

100% penalty. Speler heeft hem continu vast en trekt zijn shirt bijna boven zijn hoofd. Hoe duidelijk wil je het hebben

2 februari 2019 om 20:51

Ga toch weg man, hij houd net zo hard vast en licht al bijna op de grond door zichzelf

En toch vind ik dit een goed systeem. Geen shirtje meer trekken, op de schoenen staan etcetc. Het niveau moet omhoog. Technisch begaafde verdedigers komen er aan. Want dit ouderwets vies verdedigen is verleden tijd.

Achja. Tegen Excelsior hadden we voordeel van de VAR omdat die goal afgekeurd wordt. ( Wat zonder VAR nooit gebeurd zou zijn) en nu hebben we er nadeel van. Helaas. Het is niet anders

Altijd al voor de VAR geweest ) En Odegaard mag natuurlijk helemaal niet scoren tegen de club die m zo geholpen heeft. Altijd ziek van die ex spelers die je de das om doen.. gebeurt iets te vaak. Enfin, niet aan tegenspelers sjorren, dan is er niets ad hand. Gelijkspelende schiet niemand wat mee op maar zien loodzware programma van Heerenveen is dit wel een opstekertje die we kunnen gebruiken. Straks breekt er nog paniek uit id kleedkamer, dat bewaren we meestal voor de bestuurskamer bij al die proleten

2 februari 2019 om 21:45

Belachijke reactie, dus een ex speler mag niet scoren maar had van Bergen dan wel mogen scoren. Fluit op man.

3 februari 2019 om 00:33

Is een grap onder de Heerenveen-supporters, elke keer als een ex-Heerenveener tegen Heerenveen speelt scoren ze. Hij is lijkt mij dan ook niet serieus met zijn opmerking.

3 februari 2019 om 08:24

Die grap kennen wij in Arnhem ook

Pff van 3-1 naar 2-2 wat een domper! Ik persoonlijk vind de pingel makkelijk gegeven. Speler van Heerenveen duikt voorover richting grond terwijl salter zijn shirt vast heeft. Salter doet vrij weinig maar pakt wel het shirt vast. Dom want nu geef je de var en scheidsrechter aanleiding om te twijfelen en krijg je een strafschop tegen. Erg jammer zachtjes uitgedrukt. Volgende week de linkerflank geschorst... die kaart van Linssen kan gebeuren maar Buttner moet dan nadenken en weten dat hij ook op scherp staat en dan niet zo dom een kaart pakken. Ali en Clark deden het niet verkeerd op het middenveld hierdoor kwam serero ook meer aan het voetballen. Eduardo revancheerde zichzelf vandaag ook met een paar goede reddingen. Jammer op naar volgende week Groningen uit!

Scheidsrechters in Nederland zijn onderhand het lachertje van europa. Gele kaarten geef je aan iedere speler die overtredingen maakt maar er is duidelijk een voorkeur van een scheids die de kaarten krijgen. Er zijn diverse clubs die benadeeld zijn kunnen hier over meepraten. En dan mag je het woord .............. niet in de mond nemen maar ik heb zo mijn twijfels.

De VAR maakt het voetbal kapot. Er moet een regel komen dat binnen 30 seconden de VAR ingrijpt en anders het spel gewoon doorgaat.
Het publiek snapt er anders niets meer van. Dit is niets anders dan willekeur.

2 februari 2019 om 22:01

Dat valt te betwijfelen. De VAR moet een goede beoordeling maken, en alleen wanneer het nodig is een verzoek richting de scheidsrechter afgeven. 30 seconden is dan wel heel kort.
In dit geval is er een overtreding begaan, welke bestraft had moeten worden met een penal. VAR neemt de uiteindelijke beslissing niet, maar de scheidsrechter.
En in dit geval was het terecht.

2 februari 2019 om 23:49

Je kan natuurlijk pas beelden gaan bekijken wanneer het spel stil ligt. Dat is in dit geval pas na de goal van Vitesse, hoe krom dat ook voelt...

Bizar inderdaad om je zoon Jizz te noemen

Je kunt er een penalty voor geven. Ik vind het persoonlijk raar dat als je iemand neerhaalt in de 16 dat dan wel meetelt of hij bij de bal had gekund.

Dat je hier een penalty voor geeft! Belachelijke beslissing. Van Amersfoort loopt zelf te duwen waardoor hij valt, dat zijn shirt wordt vastgehouden heeft daar helemaal geen invloed op.

Het valt mij op dat ik niemand hoor over de bal van Vitesse die m.i. over de lijn leek te zijn? VAR had hier toch ook naar kunnen kijken?

3 februari 2019 om 12:19

Bal van Vitesse of van Heerenveen? In de 1e helft was het ook op het randje met een poging van Heerenveen. Uit de camerabeelden werd het niet 100% duidelijk. Maar ja, zo lang wij met VAR werken zónder doellijntechnologie krijg je nooit absolute zekerheid.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Vitesse

Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
17.Vitesse00
Voor de complete stand: Eredivisie

24 fans
Aanvaller, 20 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 20 juli
Er is Liverpool veel aan gelegen Mohamed Salah te behouden voor de club. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren