Salah weer belangrijk met dubbelslag; zegereeks Solskjaer houdt aan

Liverpool heeft zaterdagmiddag een zwaarbevochten overwinning op Crystal Palace weten te boeken. The Reds kwamen in eigen huis verrassend op achterstand tegen de middenmoter, maar stapte dankzij onder meer twee goals van Mohamed Salah uiteindelijk toch met een 4-3 zege van het veld af. Ole Gunnar Solskjaer boekte tegelijkertijd zijn zevende overwinning als trainer van Manchester United door Brighton & Hove Albion opzij te zetten, terwijl Newcastle United en Southampton goede zaken deden door van respectievelijk Everton en Cardiff City te winnen.

Liverpool - Crystal Palace 4-3
Crystal Palace verraste eerder dit seizoen al door in het Etihad Stadium van Manchester City te winnen en the Eagles kwamen zaterdagmiddag na een dik halfuur spelen na goed voorbereidend werk van Wilfried Zaha ook op Anfield op voorsprong. Andros Townsend stond namelijk op de goede plek om de bal langs Alisson te schuiven en zorgde zo voor een verrassend verloop van de eerste helft. Liverpool, dat Georginio Wijnaldum moest missen vanwege een knieblessure, stelde daar alleen een schot van Joël Matip tegenover en Jürgen Klopp haastte zich na het fluitsignaal van Jonathan Moss de kleedkamer in. De thuisploeg kwam echter een stuk beter de kleedkamer uit en keek binnen acht minuten tegen een 2-1 voorsprong aan.

Salah bracht zijn ploeg eerst op gelijke hoogte, waarna Roberto Firmino op aangeven van Naby Keïta ook doel trof. Een door James Tomkins raak gekopte corner snoerde Anfield met nog 25 minuten te gaan echter opnieuw de mond en de vrees voor averij in de titelstrijd begon toe te nemen op de tribunes. Net als vlak na rust was het echter opnieuw Salah die de hoofdrol opeiste en hij nam nadat Julian Peroni de bal niet weg kreeg een kwartier voor tijd de 3-2 voor zijn rekening. Een tweede gele kaart voor James Milner betekende vervolgens de opmaat voor een turbulente slotfase, waarin Sadio Mané het duel eerst definitief in het slot wist te gooien, maar waarin Max Meyer er met de 4-3 nog voor zorgde dat het tot de laatste seconde spannend bleef in Liverpool.

Manchester United - Brighton & Hove Albion 2-1
Davy Pröpper en Jürgen Locadia begonnen bij Brighton wederom in de basis en the Seagulls hadden in de eerste helft de handen vol aan de aanvallers van Manchester United. Marcus Rashford was in een tijdsbestek van een paar minuten al drie keer gevaarlijk geweest voordat Gaëtan Bong na 25 minuten spelen zich genoodzaakt zag Paul Pogba op onreglementaire wijze af te stoppen. De Fransman ontfermde zich vervolgens zelf over dit buitenkansje en liet doelman David Button kansloos met zijn inzet in de rechterbovenhoek.

De druk van de thuisploeg hield daarna aan en leidde drie minuten voor de onderbreking op aangeven van Diogo Dalot ook tot de 2-0 van Rashford. Na de rust kregen Jesse Lingard en opnieuw Rashford kansen om de voorsprong verder uit te breiden, maar zij slaagden er allebei niet in om het net te laten bollen. Zo kon het dat het in de slotfase toch weer spannend werd toen Pascal Groß na fraai voorbereidend werk van Pröpper uit het niets via de onderkant van de lat de aansluitingstreffer achter David de Gea prikte. Doordat the Seagulls echter in het restant van de wedstrijd geen vuist meer wisten te maken bleven penibele situaties voor het doel van De Gea uit.

Southampton - Everton 2-1
In de eerste tien thuiswedstrijden van het seizoen wist Southampton alleen van Arsenal te winnen, maar dankzij twee doelpunten in de tweede helft namen the Saints zaterdag ook afstand van Everton. In de eerste helft werd niet gescoord, maar was Southampton wel tweemaal heel dichtbij: beide keren trof de thuisploeg de paal. In de vijftigste minuut was het James Ward-Prowse die de score opende, nadat hij opstoomde op de helft van Everton en vanaf twintig meter de linkerhoek vond. Een ongelukkig eigen doelpunt van Lucas Digne, die probeerde Nathan Redmond de bal te ontfutselen met een tackle, betekende de 2-0. Een slotoffensief van Everton resulteerde in de blessuretijd in de aansluitingstreffer van Gylfi Sigurdsson, maar dichterbij kwam men niet.

Newcastle United – Cardiff City 3-0
Newcastle United won in november drie wedstrijden op rij, maar sindsdien zit de klad er behoorlijk in bij het elftal van manager Rafael Benítez. De negen competitieduels die volgden sinds begin december leverden slechts zes punten op, waardoor the Magpies flink zijn afgezakt op de ranglijst. Tegen het eveneens ploeterende Cardiff City werd Benítez op sleeptouw genomen door Fabian Schär. De Zwitserse verdediger ging na 24 minuten voetballen van zeer grote afstand aan de wandel met de bal en bekroonde een fraaie solo uiteindelijk met een treffer: 1-0. Achttien minuten na rust was Schär opnieuw trefzeker, ditmaal na een hoekschop van Matt Ritchie, en daarmee bezorgde hij Newcastle United bijna hoogstpersoonlijk de drie punten. Ayoze Pérez bepaalde in blessuretijd de eindstand.

Bournemouth - West Ham United 2-0
Bournemouth kwam sterk voor de dag, maar raakte de controle gaandeweg de eerste helft kwijt. West Ham kwam zodoende steeds beter in de wedstrijd en had in een groot deel van de eerste helft de overhand. Het bleef voor rust bij 0-0, want een treffer van Bournemouth werd wegens buitenspel afgekeurd en aan de overzijde schoot Samir Nasri net naast. Na de onderbreking miste Andy Carroll een grote kans voor de bezoekers en dat werd West Ham fataal. Even later werd het immers 1-0 door een fraaie volley van de door Chelsea en West Ham begeerde Callum Wilson. Diezelfde Wilson trof na zeventig minuten de paal, maar via Joshua King werd het vlak voor tijd toch nog 2-0.

Watford – Burnley 0-0
Watford, waar Daryl Janmaat opnieuw ontbrak in de wedstrijdselectie, begon prima aan de wedstrijd en kreeg binnen vijf minuten twee uitstekende mogelijkheden. Gerard Deulofeu stuitte in kansrijke positie op doelman Tom Heaton, terwijl James Tarkowski op de doellijn een treffer van Ken Sema voorkwam. Burnley liet zich in de eerste helft ook niet onbetuigd in aanvallend opzicht, maar een doelpunt voor rust was het publiek op Vicarage Road niet gegeven. Ook na de onderbreking werd er niet meer gescoord, wat te danken was aan beide doelmannen. Ben Foster voorkwam namens Watford een doelpunt van Jeff Hendrick, terwijl Heaton aan de overzijde Tom Cleverley van scoren afhield.

Vind jij dat Liverpool het verdiende om te winnen?