‘Talenten van andere clubs worden nadrukkelijker op de kaart gezet’

Dinsdag, 4 december 2018 om

Tonny Vilhena speelde zondag een uitstekende wedstrijd tegen PSV. De middenvelder ging de duels fanatiek aan en wist samen met zijn ploeggenoten de slag op de middelste linie te winnen. John de Wolf heeft genoten van Vilhena en waardeert de kwaliteiten van de linkspoot, zo vertelt hij in het Algemeen Dagblad.

De 23-jarige Vilhena heeft in het verleden de nodige kritiek moeten incasseren. Volgens De Wolf heeft dat deels te maken met ‘Rotterdamse nuchterheid’: “We praten hier niet snel in superlatieven. Beide beentjes op de grond, volgende week eerst maar eens bevestigen. Waar talenten van andere clubs misschien wel eens wat nadrukkelijker op de kaart worden gezet. Dat klopt wel, ja.”

Volgens de oud-verdediger is er waarschijnlijk vooral gekeken naar wat Vilhena ‘niet kan’ in plaats van wat hij wel beheerst. “We willen in Vilhena misschien graag een type-Zinéine Zidane zien, terwijl hij eerder een soort N’Golo Kanté is”, besluit De Wolf, die met Feyenoord in 1993 kampioen werd.

Vilhena komt uit de jeugdopleiding van Feyenoord en maakte in januari 2012 zijn debuut in het eerste elftal. Inmiddels staat de linkspoot na 235 wedstrijden op 35 doelpunten en 23 assists. Zijn contract in De Kuip loopt nog tot de zomer van 2020 door.


Poll

Ben jij het met John de Wolf eens?


Gerelateerd

55 reacties (laatste reactie door djum)
4 december 2018 om 07:43

Ik kan me best vinden in het relaas van de Wolf dat talenten in Nederland wat minder snel omhooggeschreven worden dan in Amsterdam. Neemt niet weg dat ik ook genoeg superenthousiaste verhalen over bijv Malacia’s debuut heb gelezen hier... waarbij men zich afvroeg waarom Haps werd gehaald. Inmiddels weten we waarom. Dat enthousiasme leeft hier dus ook gewoon, maar een talent uit Rotterdam (of Eindhoven bijv.) zal minder snel oranje in geschreven worden, daar ben ik het wel mee eens.

4 december 2018 om 07:49

Haps moest wel gehaald worden. Je hebt simpelweg twee goede backs nodig. Haps is die goede back en Malacia beschikt over die potentie.

4 december 2018 om 08:56

Hoezo? Vilhena mag blij zijn dat hij bij Oranje zit, daar is zijn spel in ieder geval niet naar dit seizoen. En welke andere speler van Feyenoord hoort momenteel in Oranje thuis? Ja, Ajax heeft een grote achterban en daarmee ook veel stemmen die hun spelers overwaarderen. Maar de twee waar over gepraat wordt, Frenkie en De Ligt, zijn simpelweg exceptionele talenten. De Wolff heeft het over de Rotterdamse mentaliteit, maar last hier zien waar de zwakte ligt: Eeuwig praten in de slachtofferrol. ‘Feyenoord wordt achtergesteld in NL’, bla bla.

4 december 2018 om 09:07

@GunneRo; over de Jong en de Ligt heeft volgens mij niemand twijfels, al was de eerste basisplaats van de Ligt natuurlijk lachwekkend in oranje en viel niet te verdedigen. Dat zou een speler van Groningen, Utrecht, AZ, Feyenoord of PsV niet overkomen. Die worden nu eenmaal minder snel geselecteerd. Maduro blijft wel een ultiem voorbeeld denk ik, maar ook een Bazoer is een mooi voorbeeld.

4 december 2018 om 09:11

Malacia werd niet meteen de nieuwe Marcello genoemd of meteen naar Real Madrid of Barcelona toe geschreven. Bij Ajax doen ze dat gewoon slimmer. Hun link met de Telegraaf zetten ze met enige regelmaat in om spelers in de spotlight te zetten en de overige media gaan er dan wel mee aan de haal.

4 december 2018 om 07:58

Talent is niet leeftijdsgerelateerd. Als een man van 80 er achterkomt dat hij verschrikkelijk goed kan schilderen, mag je hem dan geen talent meer noemen?
Talent hou je je halen leven. En omstandigheden en oefening zal laten zien hoeveel talent.

Ik snap wat je bedoeld en zo wordt t ook vaak omschreven. Je bent met 19 een talent en met 22 niet meer. Ze zouden ook kunnen zeggen jong en onervaren of ervaren jonge speler. Iets in die trant..

4 december 2018 om 08:06

Na 6 jaar bij het eerste ben je geen talent meer..

4 december 2018 om 08:35

Dan snap jij mn punt dus niet. Talent heb je. Veel of weinig.. 6 jaar, 19 jaar of 69 jaar.

4 december 2018 om 09:16

Kush, ik begrijp je punt wel maar in die trend wordt het woord dat hij omschrijft niet gebruikt in de voetbalbranche. Daar duiden ze met het woord talent een jonge speler aan. Dat die jongens allemaal talent hebben kun je natuurlijk niet ontkennen anders spelen. Ze niet op dat niveau.

4 december 2018 om 09:20

En jij snapt heus wel wat er wordt bedoelt met talent als we het over voetbal hebben...

4 december 2018 om 09:25

Begrijp ik.

In dat opzicht blijft 23 nog redelijk jong toch.. debuteerde ook super jong ook.

Ben gewoon tegen dat etiket opplakken. Iets kan er ook op latere leeftijd uitkomen.
Nou speelt hij in zijn geval vaak wisselvallig. Maar die Vilhena afgelopen interland periode en afgelopen weekend is wat je wilt zien. Om dat je weet dat hij dat kan. En 23 jaar.. pff nog hartstikke jong

Hij speelt dit seizoen gewoon als een natte krant. Dat hij zich voor deze wedstrijd wel kan opladen zegt misschien wat over zijn toekomstplannen. Hij wil meer geprikkeld worden. Goede wedstrijd, matig seizoen voorlopig

4 december 2018 om 09:14

Wel eens bedacht wat een verandering het is als je 5 jaar naast El Ahmadi hebt gestaan, je taken heel duidelijk waren en je dan ineens een Jordy Clasie naast je krijgt die 1,5 jaar geen wedstrijd heeft gespeeld en totaal anders speelt dan El Ahmadi?

4 december 2018 om 10:13

Tuurlijk verschilt dat, maar dan moet je een grote jongen worden/zijn op deze leeftijd en proberen op te staan, want zondag lukte het blijkbaar wel en heb ik ook geen El ahmadi gezien, maar dat doet hij te weinig. Dus of eeuwig bij Feyenoord of hij komt uit bij teams als Sampdoria etc.

4 december 2018 om 12:56

Ik vind Vilhena helemaal niet als een natte krant spelen. Hij is een echte 6, een bijtertje, die een prima pass in huis heeft en weet wanneer hij moet opendraaien. Alleen neemt hij geregeld de rol van creatieve middenvelder op zich, en dat is hij gewoon niet. Maar ja dat zijn clasie en toornstra ook niet, dus iemand moet het doen.

Ligt het dan aan de Rotterdamse mentaliteit dat talenten daar niet zo gauw door breken en minder geld op leveren dan de talenten van de concurrentie? Of worden de talenten verkeerd ingeschat bij Feijenoord.....?

4 december 2018 om 07:40

Het minder geld opleveren komt vooral door de sportieve prestaties van Feyenoord en het gebrek aan Europees voetbal.

4 december 2018 om 09:19

Ik bedoel zelfs de talenten die bij Ajax de bank warm houden leveren meer geld op dan de talenten die bij Feijenoord in het veld staan. Misschien komt dat de Europese wedstrijden, maar misschien komt het ook wat Ajax uitstraalt. En dat heeft ook wel iets met de mentaliteit te maken die er bij verschillende clubs heersen, zonder hierbij arrogant te doen 😉

4 december 2018 om 09:23

Dat klopt ook. Mensen met de praatjes krijgen vaker dingen voor elkaar en bij Feyenoord is de mentaliteit, geen woorden maar daden. Dus pas als er gepresteerd is word er gesproken terwijl bij Ajax er al gesproken wordt voordat ze het laten zien. En dat maakt het direct interessant voor de buitenwereld

4 december 2018 om 08:03

Is altijd zo geweest dat de spelers van Ajax en psv meer opleveren. Komende jaren zal dit nog meer worden.

4 december 2018 om 09:40

@bossie:
Dat talenten niet snel doorbreken? Waar halen mensen deze onzin toch vandaan?!?!

Vilenha was 16 speelde hij al in Feyenoord 1! wijnaldum net zo bijv.

Afgelopen zondag:
Bijlow, Malacia, van Beek, Clasie, Vilenha en later Vente ook nog eens.
De bank was ook voor de helft eigen talenten.
Jaar geleden nog Karsdorp en Kongolo verkocht.

Nee klopt 9 van de 10 clubs hebben meer talenten die doorbreken... Hoe verzin je het.....

Naar mijn mening is Vilhena de meest talentvolle voetballer van Feyenoord. Hij is nog slechts 23 jaar en heeft al een behoorlijke bagage aan ervaring bij zich. Eigenlijk een van de weinige spelers die ik hogerop zie slagen..

4 december 2018 om 07:48

Welke clubs denk je dan aan? Hogerop zie ik als subtop. Everton, Napoli en Sevilla etc. Daar zie ik hem namelijk niet slagen.

4 december 2018 om 08:03

Middenmoot / subtop Duitsland is voor een Feyenoorder ook al een stap omhoog. Daar zie ik hem nog wel stappen maken.

4 december 2018 om 08:07

Maar kunnen die betalen wat Feyenoord er voor vraagt? Rond de 15 miljoen zal Feyenoord wel willen hebben denk ik.

4 december 2018 om 08:24

Dat zal niet gaan lukken. Feyenoord zal met 8-10 mio ook wel genoegen nemen, in deze gekke markt moet dat wel lukken.

4 december 2018 om 08:32

8-10 miljoen?? Voor vilhena krijg je wel 15 hoor. Is international, ervaren, en nog steeds erg jong

Hoewel ik zelf niet gecharmeerd ben van Vilhena en ik hem ook geen talent (meer) vind. Ben het wel eens met het hypen van andere spelers van Ajax of Psv, of het dan terecht is of niet.

4 december 2018 om 08:02

Hypen gebeurt door de media en de fans, maar dit gebeurt ook bij Feyenoord. Malacia werd na zijn CL wedstrijden ook al bestempeld als vaste linksback voor oranje (vind ik overigens wel een groot talent) en waarom was Haps gehaald als hij al in de jeugd speelde. Bijlow word al genoemd als toekomstig keeper van oranje, zeker na de eerste wedstrijd tegen PSV. Het zefde gold een aantal jaren geleden voor Sven van Beek, de Vrij (terecht), Kongolo en Martins Indi. Ook lees ik al een tijd dat Vente zo’n mega talent is. M.a.w. het gebeurt overal, alleen zijn de prestaties van Feyenoord de laatste 2 seizoenen, in de competitie, minder en spelen er oudere spelers in vergelijking met Ajax en PSV, dus dat het hypen nu wat minder is dat is logisch.

4 december 2018 om 08:37

Daarom vind ik het ook zo jammer dat de Wolf begint over de Rotterdamse mentaliteit als oorzaak van het niet hypen. Hypen is puur de media want ook Ajax en PSV hypen hun eigen spelers totaal niet. De supporters van Ajax zijn ook altijd super kritisch en verwend dus daar zal het hypen ook wel meevallen

4 december 2018 om 09:22

Bij Feyenoord is er helemaal niemand die in Vente een mega talent ziet. Het baart zelfs eerder zorgen dat dit de beste spits is die de jeugd kon afleveren aan het 1e. Bijlow zou logischer wijze ook de keeper van Oranje moeten worden, daarom is hij de keeper van jong Oranje. Heeft niets met hypen te maken. De Vrij, BMI en Kongolo werden in mijn beleving helemaal niet gehyped maar speelden gewoon goed, werden gevraagd voor Oranje en toen kwamen er pas in de media geruchten op gang.

4 december 2018 om 09:46

Vente is nog maar 19, welke andere Nederlandse club brengt op dit moment een talentvolle spits naar buiten?

4 december 2018 om 13:33

Venema zit eraan te komen. Die Boadu (?) van AZ, Lammers en zo mis ik er vast nog een paar..

Volgens eredivisie maatstaf is hij veteraan met z’n 23 jaar. Leuke speler maar NL elftal... hij heeft mazzel dat Koeman daar zit.

4 december 2018 om 07:41

Volgens mij presteert vilhena altijd in Oranje. Heeft dan ook weinig met Koeman te maken lijkt me.

4 december 2018 om 08:14

Waarom haal je hem nu zo omlaag. Noem eens een wedstrijd waarin Vilhena in Oranje door het ijs zakte? Hij is denk ik (nog) geen speler die de kar trekt, maar wel een die met goede spelers om zich heen uitstekend rendeert. Vergelijk met Wijnaldum op die leeftijd.

4 december 2018 om 09:47

Speelde onder Blind toch ook in oranje en werd al eens door van Gaal bij de selectie gehaald...

Hahaha hou toch op Jullie hebben het talent gewoon niet En ik kan me ene boetius herinneren na zijn 1e wedstrijd.. dat was de nieuwe Overmars

4 december 2018 om 08:18

Zo ken ik er ook nog een paar.. de nieuwe Beckenbauer Bazoer of de nieuwe Ronaldo El-Ghazi..

4 december 2018 om 08:29

Tete? Klaassen?

4 december 2018 om 09:25

Dat jongens hun potentie niet benutten door hun mentaliteit is wat anders dan dat ze de kwaliteit niet hebben. Kluivert? El Ghazi? Kishna? Fischer? Zouden allemaal wel even naar Barcelona of Real gaan.

4 december 2018 om 09:48

Oh wanneer was er bij Ajax dan een talent aan een grote club afgeleverd? En dan een echte opgeleide talent niet die jongens die het zouden maken...

Als ze in Rotterdam de bedragen horen en zien die in Amsterdam over tafel gaan voor hun spelers, dan worden ze een beetje wit om de neus. Dat is begrijpelijk.
Maar om het verschil te verklaren met "rotterdamse nuchterheid" slaat natuurlijk nergens op. Als een speler voor heel veel geld door een buitenlandse club gehaald wordt, is dat omdat er sprake is van een lange reeks wedstrijden waarin de speler laat zien het niveau van de eredivisie te zijn ontstegen. De bevestiging voor de rijke clubs komt dan uit de prestaties die de speler levert in de Europese wedstrijden en als international.
In dat opzicht heeft Feyenoord het nadeel dat de prestaties in de Europese competities op zijn zachtst gezegd magertjes zijn. Als er al spelers zijn die een stapje hogerop kunnen, dan verdrinken ze in de middelmaat van de rest van het team. Bale heeft de klasse om zijn Wales naar een hoger niveau te tillen, Vilhena heeft niet de klasse om Feyenoord het toernooi van de Europa League in te loodsen. Als je het over hoge transfersommen hebt, zou dat wel moeten.
Als je Rotterdamse nuchterheid omschrijft als het spelen als een grijze muis met hier en daar een lichtpuntje, dan zou De Wolf wellicht nog gelijk kunnen hebben. Anders niet.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV5758
2.Ajax5358
3.Feyenoord4219
4.AZ4020
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
Kevin DiksVerdediger10
Ridgeciano HapsVerdediger10
Jeremiah St. JusteVerdediger10
Eric BotteghinVerdediger10
Karim El AhmadiMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

352 fans
Middenvelder, 24 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Feyenoord 22 5 2 0
2017/2018 Feyenoord 33 11 3 0
2016/2017 Feyenoord 29 4 5 0
2015/2016 Feyenoord 27 5 4 0
2014/2015 Feyenoord 21 0 1 0
Laatste voetbalnieuws

‘Jörgensen liep in de groene kathedraal alsof hij op het ijs van Thialf stond’

Wim Kieft laat maandag in zijn column voor De Telegraaf geen spaan heel van Feyenoord. Na de ontluisterende nederlaag tegen FC Groningen (1-0), volgens trainer Giovanni van Bronckhorst de slechtste wedstrijd...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 24 februari
Bayern München wikt en weegt de zomerse komst van Niklas Stark. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren