FA start onderzoek naar Tottenham wegens bananenschil; dader opgepakt

Maandag, 3 december 2018 om 08:47Chris Meijer

Arsenal wist zondagmiddag de tumultueuze derby tegen Tottenham Hotspur met 4-2 te winnen. Pierre-Emerick Aubameyang nam twee treffers voor zijn rekening namens the Gunners en vierde zijn eerste voor de meegereisde aanhang van the Spurs. Daarbij werd een bananenschil naar de Gabonese spits gegooid, waardoor Tottenham Hotspur een straf van de Engelse voetbalbond (FA) kan verwachten.

Na het eerste doelpunt werden er verschillende voorwerpen vanuit het publiek gegooid en op beelden is te zien dat daar een bananenschil tussen zat. Er is gebruik van camerabeelden gemaakt om de gooier van de bananenschil op te pakken. Verder zijn er rond de derby nog zes arrestaties verricht, allemaal voor het verstoren van de openbare orde. Twee van de arrestanten zijn Arsenal-fans, die rookpotten afstaken.

De FA zal het incident onderzoeken en Tottenham heeft in een officieel statement de actie reeds veroordeeld. “Dit soort gedrag is natuurlijk compleet onacceptabel en de dader zal bestraft worden met een stadionverbod”, laat een zegsman van the Spurs weten aan the Guardian. Overigens ging het er in het veld bij vlagen ook heetgebakerd aan toe. Na de 1-1 van Eric Dier brak er een opstootje uit aan de zijkant van het veld, waarbij Tottenham-assistent Jesús Pérez en Arsenal-middenvelder Mattéo Guendouzi betrokken waren.

“Na de 1-1 was er een opstootje, maar ik weet niet precies wat er gebeurde. Toen ik daar aankwam, was de boel al rustig. Soms komen dit soort situaties nu eenmaal voor, ik wilde de boel sussen. Ik weet niet of het kwam door het juichen van Dier, ik heb het uiteindelijk ook niet gevraagd in de rust”, sprak Tottenham-manager Mauricio Pochettino na afloop. Dier kreeg uiteindelijk een gele kaart, omdat hij volgens de scheidsrechter de aanstichter was van het opstootje.Gerelateerd

Meer sportnieuws

43 reacties (laatste reactie door djum)

Zieke Geest. Terwijl Tott’Ham meer donkere spelers in de ploeg heeft.

3 december 2018 om 08:58

Tja juist daarom ga je je misschien afvragen of dit wel met een racistisch motief gedaan is. Ik kan me moeilijk voorstellen dat deze man de hele tijd met de bananenschil in zijn hand heeft zitten wachten tot er een donkere speler van Arsenal zou scoren. Wanneer iemand voor het publiek van de tegenstander gaat juichen, wordt er altijd van alles gegooid (zie Eric Dier), als je op dat toevallig net je banaan heb weggewerkt, kan het zijn dat je de schil gooit. Erg handig is het uiteraard niet.

3 december 2018 om 09:20

Alle supporters weten wat de associatie is en de hele wereld kijkt de Premier League. Zeker met de strenge voetbalwetten in Engeland zie je deze persoon de komende jaren niet meer terug in de stadions.

3 december 2018 om 09:46

Ja het is natuurlijk ook wel heel racistisch. Ik kan me voorstellen dat de donkere mensen zich als slachtoffer voelen door een banaan.

Het is maar hopen dat er in de Eredivisie geen pak melk op het veld wordt geflikkerd met het aantal blanken dat hier voetbalt.

3 december 2018 om 09:56

Moet ik nou uitleggen wat de associatie is van een banaan gooien of hou jij je bewust van de domme?

3 december 2018 om 10:04

Ik zeg toch dat het niet handig is.. Als je een banaan naar een donkere speler gooit kan je dit soort reacties verwachten, maar dit betekent niet direct dat het met een racistisch motief gedaan is. Heb je mijn reactie niet goed gelezen of hou jij je bewust van de domme?

3 december 2018 om 10:17

Ik kan me heel goed vinden in de reactie van Daviddein. Op zulke momenten in derbys flipt heel dat uitvak de pan uit en begint met van alles te smijten: aanstekers, muntjes, bekers bier en etenswaren zien we vaker dan eens het veld op vliegen. Heel het land staat weer op zijn kop om die bananenschil, ik vind dat die link toch wel té gemakkelijk gelegd wordt hoor. Ik zie meerdere etenswaren plus bekers bier het veld op komen, waarom is die schil dan ineens vanuit racistisch oogpunt gegooid? Zou die niet gewoon uit 'reflex' gegooid kunnen zijn net als alle andere etens- en drinkenswaren?

3 december 2018 om 11:13

Mijn reactie ging ook meer over de vergelijking met het pak melk. De reactie van Deino is natuurlijk ook mogelijk, de reactie van Troy hieronder verwoordt het perfect.

3 december 2018 om 08:59

En wat nou als deze jongen net een banaan aan het eten was en de schil naar die speler gooit...? Laat duidelijk zijn dat er helemaal niks gegooid zou moeten worden, maar direct aannemen dat dit racisme is... Is een lege beker bier op een Duitser ook racisme?

3 december 2018 om 09:12

Het is niet te zeggen, maar dat er een bananenschil op het veld terecht komt, bij een donkere speler, is het ook logisch dat het lijkt op racisme. Dit is allemaal voorgekomen uit het verleden, in het zuiden van Europa, waar dit wel meermaals voor gekomen dat hele trossen het veld op werden gegooid. Ik denk dat dit hetzelfde is als destijds met Feyenoord, een samenloop van omstandigheden, erg ongelukkig.

3 december 2018 om 15:31

Dat waren bananen. Dit is een bananenschil. Gaat iemand zijn bananenschil bewaren tot hij een kans krijgt om een donkere speler te bekogelen..? En betekent dit dat de banaan onlosmakelijk verbonden is aan een donker persoon? Ik ken verleden uiteraard, maar we moeten oppassen om iets klakkeloos aan racisme te hangen.

Hoezo zou tottenham hier een straf voor moeten krijgen? Hen valt niets te verwijten. Deze supporter moet gewoon voor t leven geschorst worden en een flinke boete krijgen, maar tottenham staat hier gewoon echt buiten lijkt me

3 december 2018 om 09:22

Het is een Tottenham-fan en ik vind dat je clubs altijd verantwoordelijk moet houden voor haar fans. Op deze manier moet de club ook verantwoordelijkheid nemen voor het gedrag van de fans. Dit geldt dan ook voor vuurwerk in het stadion etc.

3 december 2018 om 09:48

Als de club verantwoordelijkheid zou nemen dan kwamen ze voor de supporter uit voor vrijheid van meningsuiting.
Maar de club is genoodzaakt achter de meute aan te lopen die overal alleen maar slechte en racistische dingen in zien.

3 december 2018 om 09:58

Koppel het gooien van een banaan aan een mening dan? Wat kan daar nu de gedachte achter zijn?

3 december 2018 om 10:22

Waarom moet het gooien van een bananenschil meteen aan racisme gekoppeld worden terwijl de boterham, het frietbakje en de 27 bier bekers die alle andere uit een reflex gooien (vind het allemaal nergens op slaan hoor, don't get me wrong..) prima kunnen zonder verdere gedachte er achter?

Ik geef toe dat het, als je er achteraf over kunt nadenken, niet super tactisch is. Maar het is allerminst zeker dat deze supporter racistische motieven had, misschien gooide zijn linker buurman zijn broodje pindakaas en zijn rechter buurman zijn halve liter bier en hij zijn bananenschil. Alle 3 even fout, geen idee waarom er bij de fruitgooier ineens begrippen als 'levenslang stadionverbod' op tafel komen..

3 december 2018 om 10:24

Die is er niet. Bij Twente werd vrijdag 30 liter bier het veld op gegooid, denk je dat daar een gedachte achter zit?
Het probleem is juist dat overal een gedachte achter word gezocht door de zeikerds in dit land.
Wat denk jij wat er gebeurd was als een donkere man een pak melk het veld op gooit? Dat alle blanken dan gaan zitten zeiken over racisme?

3 december 2018 om 11:12

Sinds wanneer wordt melk gebruikt voor het racistisch bejegenen van een blanke? Een banaan is al jaren het teken voor het racistsich bejegenen van donkere spelers/mensen. Dat het toeval kan zijn is natuurlijk aanzienlijk, maar dat het racistisch is, is dat zeker ook.

3 december 2018 om 11:24

Sinds kort Troy010. Er stond namelijk een heel artikel in de krant waarom melk racistisch zou zijn tegen de donkere mensen.
Chocomelk werd dan weer niets over gezegd. Doodmoe wordt je er van.

Mooi dat een banaan al jaren het racistisch bejegenen is voor donkere mensen. Wat is het racistisch bejegenen van blanken dan? Dat is er niet omdat we niet overal om liggen te janken.
Onze zwart piet afpakken, dat is pas racistisch.

3 december 2018 om 12:01

Het drinken van melk zou symbool staan voor 'white supremacy' volgens een amerikaanse krant (edit: NY Times, toch niet je eerste beste roddelblaadje), ofwel dat zou juist ook óã³k racistisch t.o.v. donkere mensen zijn, het is echt van de zotte gewoon. Iedereen moet gewoon lekker zijn tere zieletje binnen houden, bij voorkeur in bubbeltjesfolie gewikkeld.. Als je een banaan of een pak melk al serieus als racisme gaat bestempelen is het eind echt zoek wat mij betreft, helaas denkt niet iedereen er zo makkelijk over. Ik word er langzaamaan ook wel een beetje moe van: een banaan is voor mij absoluut geen teken voor het racistisch bejegen, ik vind het 'gewoon' een stuk fruit, net als een appel of een druif. Maar dat zal dan wel weer aan mij liggen..

3 december 2018 om 12:30

Nou ja, apen staan vooral bekend om het eten van bananen toch en laten er nou net genoeg mensen zijn die donkere mensen ook apen noemen. Maar ik zie de link ook niet ................ Neemt niet weg dat niemand van ons weet wat de motief van deze man is geweest dus het is allemaal vooral speculeren.

3 december 2018 om 12:58

Het was de PETA, de New York Times maakte er alleen melding van.

3 december 2018 om 13:05

Nouja, Nederlands staan vooral bekend om het drinken van melk en laten er nou net genoeg Nederlanders zijn die kaaskop genoemd worden.\
Waar hebben we het over?

3 december 2018 om 13:34

Moeten clubs dan maar zonder toeschouwers gaan spelen in een stadion? Er lopen zoveel gekken dat het onvermijdelijk is dat er een incidenten plaatsvinden.

Die supporter loopt misschien wel tegen een 'ban'aan

3 december 2018 om 08:59

Nou.. Tis ook niet voor een appel en een ei natuurlijk..

Blijft moeilijk uit te roeien dit. Blijven altijd mensen die denken dat dit gewoon kan. Lachers op de hand willen hebben. Of waarvoor ook. Niet goed bij je kanis gewoon.

Meteen voor t leven bannen uit het stadion. En de boete op hem verhalen.

Ik snap dat hier graag een racistische gedachte aan wordt gekoppeld maar misschien wilde de supporter wel dat Auba zou uitglijden.

3 december 2018 om 09:05

Dan hadden ze moeten wachten tot Mario Gomez of Mario Balotelli langs kwamen

Ook humor dat Arsenal-fans gearresteerd zijn voor het afsteken van rookpotten. Gast, we hebben nu gewoon ultras in het Emirates. Wat een tijd om in leven te zijn.

Natuurlijk open ik een artikel over racisme en zijn er weer mensen die racisme ontkennen of niet willen erkennen. Iedereen weet dat een banaan gooien op het veld naat een donmer persoon een racistisch motief heeft. Je kan mij niet wijsmaken dat die bananenschil daar perongeluk is terecht gekomen. En ja mensen racisme bestaat echt....

3 december 2018 om 15:56

Niemand ontkent dat het niet bestaat, het word alleen in een context gezet. Het zijn juist mensen zoals jij die overall racisme achter zoeken.
Ik acht de kans inderdaad vele malen groter dat de gooier net ze banaantje op had, en deze daarom gooide. Het had hierin niet uitgemaakt wie de doelpuntenmaker was, maar puur wat op dat moment voor handen was. Maakt hiet natuurlijk niet minder handig zoals hierboven ook al meermaals is aangegeven.
En nee, ik probeer niks te ontkennen en zeggen dat het niet bestaat, maar niet alles in de wereld is slecht

Het argument: 'Tottenham heeft ook donkere spelers' is het equivalent van 'ik ben niet racistisch ik heb donkere vrienden' dat maakt je niet meteen 'niet racistisch:' hebben jullie de Serie A weleens bekeken?

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 2.

Tottenham Hotspur

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Chelsea1913
2.Liverpool1816
Voor de complete stand: Premier League
SpelersPositieW
H. KaneAanvaller71
D. MarkandayAanvaller00
P. GolliniKeeper00
H. LlorisKeeper80
D. ScarlettAanvaller00
B. DaviesVerdediger10
M. DohertyVerdediger10
Voor de complete selectie: Clubpagina Tottenham Hotspur.

160 fans
Aanvaller, 32 jaar

In de wandelgangen

Maandag 18 oktober
Barcelona beschouwt Alexander Isak als alternatief voor Erling Braut Haaland. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren