Update: Paris Saint-Germain moet boete van 100.000 euro betalen

Woensdag, 23 januari 2019 om

Paris Saint-Germain is in verlegenheid gebracht door een publicatie van Mediapart, dat samenwerkt met klokkenluiderswebsite Football Leaks. Van de voetballers uit de jeugdopleiding werd tussen 2013 en 2018 de etniciteit op de beoordelingsformulieren ingevuld. Gepoogd zou zijn om het aantal donkere spelers te verminderen.

Ook de scouts van PSG moesten bij het aanleveren van spelersrapporten aangeven welke etniciteit de voetballers hadden: ‘Frans’, ‘Maghrebijns’, ‘Antilliaans’ of ‘Zwart-Afrikaans’. Zo gaf scout Serge Fournier de dertienjarige Yann Gboho uitstekende beoordelingen mee, maar werd de speler vanwege zijn huidskleur weggestuurd. Volgens Fournier wilde PSG geen geboren Afrikanen vastleggen omdat ‘je nooit weet of de geboortedatum klopt’.


Moussa Diaby, rechtsbuiten van Paris Saint-Germain: “Goedenavond. Ik ben opgegroeid op de jeugdopleiding van PSG en heb nooit racisme gevoeld… Allez PSG.”

Mediapart heeft tevens de hand weten te leggen op vergadernotulen uit 2014 waarin staat dat scout Marc Westerloppe van mening was dat PSG een betere ‘balans’ in het scouten moest zien te vinden: “Er is een probleem wat betreft de oriëntatie van de club. Er is evenwicht nodig, want er zijn te veel West-Indiërs en Afrikanen in Parijs en omstreken”, zou Westerloppe hebben gezegd.

PSG bevestigt dat er zoiets als een 'etnische classificatie' is geweest, maar dat de club daar niets mee te maken had. Het was immers het werk van individuele personen binnen de jeugdopleiding die ‘in het geheim’ opereerden. PSG heeft met deze aanpak de wet mogelijk wel overtreden en dus zouden de publicaties van Football Leaks nog een staartje kunnen krijgen. PSG heeft zelf ook al een intern onderzoek aangekondigd.

Update 16 november 12.40 uur - PSG claimt onschuld na intern onderzoek naar discriminatie
Paris Saint-Germain heeft een intern onderzoek afgerond naar de manier waarop jeugdspelers tussen 2013 en 2018 zijn geregistreerd. Op de beoordelingsformulieren werd de etniciteit van spelers ingevuld, naar verluidt in een poging om het aantal talenten uit onder meer Afrika en andere niet-Europese landen te verkleinen. Het verzamelen van etnische gegevens van personen is in Frankrijk verboden. PSG claimt na het interne onderzoek echter niet schuldig te zijn aan discriminatie, zo meldt de club in een statement.

Update 23 januari 08.37 uur - Paris Saint-Germain moet boete van 100.000 euro betalen
Paris Saint-Germain is voor 100.000 euro beboet door de Franse voetbalbond (LFP) omdat tussen 2013 en 2018 de etniciteit van jeugdspelers op de formulieren van de scouts werd ingevuld. De Franse topclub werd eind 2018 beticht van racisme omdat men het aantal gekleurde spelers wilde beperken. De Franse wet verbiedt het om persoonlijke, etnische gegevens te verzamelen.Gerelateerd

Meer sportnieuws

34 reacties (laatste reactie door millonario)

Doen ze eens aan positieve discriminatie om andere groepen ook een kans te geven, en alsnog zijn vrijwel alle doorgebroken PSG talenten donkere jongens...

Maar goed, alweer een tik voor PSG.

Wat een fijneclub is het toch. Echt alles gaat zo transparant, fris en netjes daar. Heerlijk.

Zoiets werd een aantal jaren terug ook in het geheim besproken bij de Franse bond en wat andere mensen. Om ervoor te zorgen dat het Frans nationale elftal meer “Frans” word. Daarom schrik ik hier niet eens van. Men roept altijd dat racisme nauwelijks leeft en dat de racisme kaart te snel getrokken word. Deels terecht. Maar hiermee word duidelijk gemaakt dat sommige bevolkingsgroepen echt wel als tweederangsburgers gezien worden. Het gebeurd niet overal, maar dat het in Frankrijk gebeurd verbaasd me niks. Het is wel het toppunt van hypocriet zijn. Meerdere Afrikaanse landen gekoloniseerd en leeg geplunderd maar ondertussen moeten voetballers met zo een achtergrond niet té aanwezig zijn.

8 november 2018 om 22:29

Hoe verklaar je dan dat jonge donkere spelers als Diaby, Weah, Bernede, Nsoki, Nkuku allemaal speeltijd krijgen bij Psg?

8 november 2018 om 22:53

Op het WK was inderdaad te zien dat er een soort van 'quotum' gold voor donkere spelers in de basisopstelling.
Enkel Griezmann en Lloris vond ik er terecht in staan. Voor Pavard, Hernandez en Giroud waren er betere alternatieven die wel getint waren.

8 november 2018 om 23:39

Ach wat een onzin zeg. Denk jij nu werkelijk dat er een quatum gold? Deschamps gebruikt gewoon een defensieve tactiek en gebruikt daarvoor Hernandez en Pavard die beter zijn in het verdedigende aspect. Mendy en Sidibe waren de concurrenten maar zijn beide meer aanvallend ingesteld. Daarbij komt ook nog eens kijken dat Sidibe een matig seizoen had gehad en Mendy ritme mistte omdat ie langdurig geblesseerd was geweest. Dat had absoluut niks met een kleurtje te maken. Giroud werd en wordt gebruikt omdat ie balvast is en het voor Griezmann makkelijker maakt om te fungeren als valse spits.

16 november 2018 om 15:59

Maar toch zijn ze nu wel aanwezig. Dus wat jij nu naar boven haalt ivm koloniseren en plunderen...? Reageer inhoudelijk man.

16 november 2018 om 16:57

Waar heb jij het over?

16 november 2018 om 20:05

Ik geef datgene aan wat er in jouw comment staat. Van voetbal naar koloniseren en plunderen, dat is toch niet aan de orde in dit artikel.

En wat ik bedoel is dat er al genoeg spelers met Afrikaanse roots in het nationale elftal van Frankrijk aanwezig zijn, dus ze mogen proberen wat ze willen. Het zal toch niet werken. Daarmee doet Frankrijk dan toch iets goed door aan te tonen dat diversiteit werkt. Ze hebben ermee de wereldbeker gewonnen, wat wil je nog meer dan?

''zo gaf scout Serge Fournier de dertienjarige Yann Gboho uitstekende beoordelingen mee, maar werd de speler vanwege zijn huidskleur weggestuurd.''

Ik vind dit moeilijk te geloven, als huidskleur een issue was dan was het grootste gedeelte van hun selectie niet donker.

8 november 2018 om 22:37

Dat is toch juist precies wat er staat: ''gepoogd zou zijn om het aantal donkere spelers te verminderen.'' en ''westerloppe van mening was dat PSG een betere ‘balans’ in het scouten moest zien te vinden.''

Er wordt dus nergens gezegd dat er nu geen donkere spelers zijn, maar juist dat ze dat om die reden proberen te verminderen.

8 november 2018 om 22:46

Alleen wordt er helemaal niet vermindert. Afgelopen zomer zijn er weer donkere spelers bij gekomen en ook donkere spelers uit de jeugd zijn doorgestroomd naar het eerste.

8 november 2018 om 22:50

Of het uiteindelijk is gelukt of niet doet er wat mij betreft niet toe. Het gaat erom dat spelers etnisch geclassificeerd werden en dat is ook door PSG bevestigd.

9 november 2018 om 01:11

Is dat op zich erg dan? Volgens mij kun je daar ook nuchter mee omgaan. Je moet er alleen niet in doorslaan natuurlijk, maar dat geldt omgekeerd ook. Mensen zijn nu eenmaal niet allemaal gelijk, dit kun je constateren zonder een waardeoordeel uit te spreken.

9 november 2018 om 06:34

@falcao Alleen, wanneer de etniciteit reden is om iemand weg te sturen, dan ben je natuurlijk gewoon aan het discrimineren. 'He! Hij is Afrikaans/West Europees/Indisch/Martiaan. Hij mag hier niet voetballen. Kom maar terug als je een andere etnische achtergrond hebt". Dat mag niet maar, daar zou wel sprake van zijn geweest

9 november 2018 om 09:50

Discrimineren doe je per definitie als je quota instelt. Discrimineren betekent namelijk uitsluiten. Dat doe je ook wanneer je vrouw A kiest en niet vrouw B. Dan discrimineer je immers vrouw B. Zo is het leven. Niet te overspannen over doen lijkt me. Maar overdrijven moet je het natuurlijk ook niet.

9 november 2018 om 11:26

@falcao de term discriminatie bevat in het normale gebruik een element van onrechtmatigheid: het maken van onderscheid op een onrechtmatige manier. Bijvoorbeeld het maken van onderscheid op basis van huidskleur of etnische achtergrond. Dat is wat hier aan de hand is. Dat is natuurlijk totaal wat anders dan wat jij schrijft over vrouw A en vrouw B. Het gaat om de reden dat je onderscheid maakt. Als je iemand af wijst voor een sollicitatie omdat die persoon een slechtere kandidaat is dan een ander, dan is dat geen discriminatie. Als je die kandidaat afwijst omdat hij een huidskleur heeft die je niet aan staat, dan is dat wel discriminatie. Ik neem aan dat je zelf ook dat verschil wel ziet? het ene is geen reden om je druk om te maken, het ander wel. Echte discriminatie is niet iets om luchtig over te doen.

9 november 2018 om 11:31

@ Aze/che

Het staat in documenten, het is zeer concreet gemaakt, en PSG heeft het probleem zelfs toegegeven. Wat is er dan moeilijk te geloven? Het staat allemaal voor ons neus, je hoeft het alleen maar te lezen.

Jij trekt een geheel eigen conclusie omdat er nog steeds een hoop donkere jongens in de selectie zitten. Maar dat doet er niet toe. De documenten beschrijven juist dat ze dat minder willen. En dat ze dus gericht zoeken naar spelers met een andere (franse? Westerse?) achtergrond. Dit is een van de meest duidelijke, ondubbelzinnige gevallen van discriminatie die je kan hebben. Het staat gewoon op papier, en het is toegegeven. Wat wil je nog meer weten, voordat je gelooft dat er gediscrimineerd werd?

Als het te maken heeft met de leeftijden snap ik wel dat je voorzichtig bent met Afrikanen. Als het om de huidskleur te doen is dan spoor je niet.
Blijft een aparte club dat Psg.

9 november 2018 om 11:39

Ja, maar dat gaat dan om individuele gevallen. Dan kijk je of het geboortecertificaat betrouwbaar is, en als daar een probleem is, dan zoek je dat uit.

Dit is van geheel andere orde. PSG heeft gelukkig aangekondigd dat ze het gaan onderzoeken. Ze geven voorlopig aan dat de club er zelf niks mee te maken had, maar dat het acties van individuen zijn geweest die in het geheim zouden hebben gehandeld. Dat kunnen ze dan maar beter grondig uitzoeken, want dit ziet er allemaal heel erg slecht uit.

Dit is erg tendentieus. De reden die wordt opgegeven is een twijfel aan geboortedatum vanwege de afkomst, helemaal niet huidskleur. Daarbij, wat is er erg aan als er Couscous, Boerenkool of Roti Kip op je scoutingsrapport staat? De cultuur waaruit je komt kan van invloed zijn, zeker als één cultuur dominant is in een team. Er wordt heel snel overtrokken gereageerd in deze inclusieve overspannen tijd. Voordat ik hierover oordeel wil ik echt wat meer weten.

16 november 2018 om 13:04

Dat is tegenwoordig een zeldzame instelling. Menig persoon heeft al een oordeel klaar staan met minimale informatie.

Tsja, ik vind het een vreemd verhaal. Ik zat afgelopen week naar de 019 te kijken in hun wedstrijd tegen Napoli en daar hebben 15 van de 18 spelers een donkere huidskleur. Ook bij de 017 en 016 is dit het geval. Spelers als Nsoki en Diaby die dit jaar doorbreken in het eerste elftal, beide van Afrikaanse kom af , speelden jarenlang in de jeugdopleiding. Dat geldt, op Rabiot en Adli na, voor ieder jeugdproduct.

PSG heeft groot gelijk. Het gaat niet om racisme maar realisme. Elke groep heeft een dominante cultuur nodig.

9 november 2018 om 07:14

@Falcao. Jij schreef; "PSG heeft groot gelijk. Het gaat niet om racisme maar realisme. Elke groep heeft een dominante cultuur nodig." Als het merendeel Afrikaans zou zijn, dan is wellicht de Afrikaanse cultuur dominant binnen de selectie. Zou dat volgens jou een probleem zijn? Zo ja, wat maakt de Afrikaanse cultuur dan tot probleem?

9 november 2018 om 09:53

@mozias
Denk dat de Afrikaanse cultuur (vooralsnog) te weinig structuurgericht is en daardoor minder succesvol is in sport, techniek, wetenschap etc. Wat niet is kan natuurlijk nog komen maar ik zie tot op heden weinig voorbeelden die daar op duiden.

Als er te veel blanken in de top, bij de politie, of ergens anders zijn is het racisme/ discriminatie. Dus middels positieve discriminatie (lees: voorkeur voor getinte mensen en vrouw) proberen ze het recht te trekken. Is meer dan 90% van je selectie getint en wil je wat blanke spelers toevoegen aan je selectie is het racisme want je profileert etnisch. Iets met graag in een slachtoffer rol willen kruipen.

9 november 2018 om 08:14

Wat je positieve discriminatie noemt voor de ene groep is, is weer negatieve discriminatie voor de benadeelde groep. Huidskleur moet toch geen factor zijn, het slaat nergens op. Psg moet gewoon de beste op de positie nemen. Het is toch ook raar als je mensen met bruin of zwart haar afwijst en iemand met oranje haar opstelt omdat je er zo weinig van hebt.

9 november 2018 om 13:19

Lacazette, ik ben absoluut tegenstander van positieve discriminatie. Je moet iemand aannemen op zijn kwaliteiten. Het gaat mij er om dat het woord discriminatie of racisme altijd uit een bepaalde hoek komt.

9 november 2018 om 10:21

Het hele idee dat je mensen moet aannemen of afwijzen gebaseerd op hun uiterlijk is gewoon te achterlijk voor woorden.

De beste speler hoort die positie te krijgen, punt. Of ze paars, groen of geel zijn moet geen donder uitmaken. Als ze spelers zijn die in de toekomst wat kunnen toevoegen aan het eerste van PSG dan moeten ze die positie krijgen. Uiterlijk moet geen rol spelen, nooit niet.

Als het buitenstaanders of mensen in de media opvalt dat er te veel van een bepaald uiterlijk in een team zit dan is dat hun probleem. Dat moet een voetbalclub geen donder uitmaken. Het gaat er uiteindelijk om wie het beste hun voeten kunnen laten spreken en PSG aan prijzen kan schieten. De rest is onbelangrijk. Die politiek correcte shit mogen ze maar bij hun talkshows aan het licht brengen en niet laten bemoeien met andere takken van de samenleving.

Dat is net zo iets als dat je een eigen bedrijf hebt en gekwalificeerde werknemers zoekt, en merkt dat alleen mensen met blond haar aan je eisen voldoen, en iedereen zonder blond haar dat niet doen. En dat je dan mensen met blond haar afwijst om niet 'te racistisch' over te komen. Het is zo achterlijk en dit soort denkwijzes creã«ert alleen nog meer onrust in een samenleving. Niemand wordt hier beter van. Niemand.

Wat een magere update. Ze claimen onschuldig te zijn. En verder staat hier niks.

Waarom vinden ze dan dat ze onschuldig zijn? Was de beschuldiging gewoon onjuist? Of waren de mensen die betrokken waren niet in dienst van Psg? Is er een andere redenering? Buitengewoon mager verhaal zo.

Wow, wat een straf...Dat zal ze leren. Serieus, zou uitsluiting van Europese competities niet een beter signaal zijn? UEFA en FIFA hebben altijd de mond vol als het gaat om racisme en ander soort haat, dus laat ze dan eens echt straffen uitdelen. Dit is niet serieus te noemen.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

Paris Saint-Germain

Stand
Actuele wedstrijden

In de wandelgangen

Maandag 14 oktober
Mauro Icardi is nog altijd in beeld bij Juventus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren