De Jong volgt Brands definitief op en tekent voor vier jaar bij PSV

Maandag, 1 oktober 2018 om 18:12Yanick Vos • Laatste update: 19:30

John de Jong is definitief aangesteld als technisch manager van PSV. Tot op heden vervulde de oud-voetballer deze functie op interim-basis, maar maandag heeft hij zijn handtekening gezet onder een vierjarig contract in Eindhoven. De Jong is in het Philips Stadion de opvolger van Marcel Brands, die afgelopen zomer de overstap maakte naar Everton.

De 41-jarige De Jong is al achttien jaar werkzaam bij PSV. Nadat hij in 2008 een punt zette achter zijn loopbaan als profvoetballer, ging hij daarna aan de slag als scout voor de club uit Eindhoven. Sinds 2013 was hij de hoofdscout van PSV en hij kent de club dan ook goed. Zijn nieuwe contract gaat met terugkwerkende kracht in per 1 september, zo laat de club weten via de officiële kanalen.

De clubleiding en Raad van Commissarissen hebben volgens PSV ‘vol overgave’ voor De Jong gekozen. “Na het vertrek van Marcel Brands (naar Everton, red.) hebben we bewust gekozen voor John als opvolger ad-interim”, reageert algemeen directeur Toon Gerbrands. “John wist als hoofdscout tot in detail wat de technische plannen waren en dat is essentieel gebleken bij het invullen van zowel de staf als de selectie.”

“Hij heeft deze flinke vuurproef met verve doorstaan”, vervolgt Gerbrands. “Die drie maanden waarin John op interim basis werkte, hebben ons geleerd dat hij ook voor de toekomst de ideale technisch manager voor PSV zou zijn. In zo’n dynamische periode ben je als directie op elkaar aangewezen en leg je de basis voor een duurzame samenwerking. Zijn aanstelling past perfect binnen onze visie. John heeft in de voorbije jaren intensief met zijn voorganger Marcel Brands meegekeken en hem ondersteuning geboden. Hij is op een goede manier bekend geraakt met dit complexe vakgebied.”

De Jong is enthousiast en kijkt uit om verder te gaan bij PSV in een strategische rol. “Ik krijg van PSV de ruimte om deze functie op mijn manier in te vullen. Mijn focus zal liggen op het spelersbeleid bij de A-selectie en de jeugdopleiding, vanzelfsprekend in nauw overleg met mensen als hoofdtrainer Mark van Bommel en hoofd opleiding Ernest Faber. Daarnaast zal ik ook veel blijven scouten, in binnen- en buitenland.”


Poll

Goede zet van PSV?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

27 reacties (laatste reactie door ecke)

Toch wel een uitstekend beleid daar in Eindhoven. Vorig jaar niet in paniek geraakt toen begin van seizoen dramatisch begon met uitschakeling in de EL. Iedereen riep om ontslag van Cocu, maar Management bij PSV bleef rustig en geloof in Cocu houden. De rest van dat seizoen is bekend. Vervolgens vertrekken zowel Brands als Cocu kort achter elkaar. Wederom blijft het rustig en weet men het met interne mensen
perfect op te lossen. Chapeau!

1 oktober 2018 om 18:25

Inderdaad, als fan ben ik erg blij met hoe alles intern rustig weer is opgebouwd na de ''leegloop'', zowel in de selectie (waar de leegloop nog meeviel, ook prima beleid wat dat betreft) en in de (techniche)staff. We kunnen weer even vooruit!

Prima keuze. Man met ervaring en gevoel voor de club en heeft kunnen leren van Brands. Van harte!

Mooi! Hopelijk heeft hij het kunstje goed afgekeken. Ik ben benieuwd naar zijn netwerk.

1 oktober 2018 om 18:37

Ik gok dat het bij PSV intern al geruime tijd bekend was dat De Jong vroeg of laat Brands op zou volgen en dat hij daarom al een tijdje mee heeft mogen kijken over zijn schouder. Als je bekijkt hoe vanzelfsprekend en geruisloos De Jong die baan over heeft genomen, dan kan dat eigenlijk niet anders.

1 oktober 2018 om 19:12

Nee, dat is waar. Dat is erg goed geregeld.

Hopen dat hij ook mee durft te gaan in het hoge vraagprijzen circus. Vond ik bij Brands soms wat tegenvallen. Overmars begint nu ook, aanhaken of afhaken. Ben benieuwd.

1 oktober 2018 om 21:40

Heeft niet alleen met durven te maken. Moet ook financieel verantwoord zijn. Psv zal geen transfers van 17 mln kunnen doen op dit moment denk ik. Dus dat hoef je dan niet te verwachten.

Eigenlijk is het best opmerkelijk. Bij PSV zijn afgelopen zomer de trainer, de assistent-trainers, de technisch manager, de hoofd jeugdopleiding en de aanvoerder vertrokken en er staat voor driekwart een nieuwe verdediging op het veld. En toen voelt het alsof er niet zo heel veel gebeurd is en alles lekker soepeltjes door is blijven lopen.

1 oktober 2018 om 18:38

Een groter compliment kun je onze club niet geven, toch?

1 oktober 2018 om 19:34

Erg knap idd hoe alles geruisloos verloopt. Heeft natuurlijk wel met name te maken met de prestaties van het eerste elftal. Als er uit bij PEC en Fortuna punten waren gemorst was het wellicht al iets minder positief. Maar oke, dat is niet gebeurd, en de start van het seizoen is veelbelovend. Hopelijk kunnen ze stunten in Europa en de 3e plek in de poule pakken, al wordt dat na de eerste speelronde door het resultaat van Inter wel al heel moeilijk. Nationaal gezien hebben ze een uitstekend begin met 5 punten voorsprong.

1 oktober 2018 om 19:54

"heeft natuurlijk wel met name te maken met de prestaties van het eerste elftal."

Dat helpt uiteraard behoorlijk.

Maar dit is ook de verdienste van Gerbrands. Die is een hele tijd geleden al begonnen met het intern opleiden van z'n volgende trainer en volgende technisch directeur, zodat ze eigenlijk moeiteloos in konden stromen (en ik gok dat met Van Nistelrooij zelfs de volgende trainer alweer klaarstaat). En dat heeft denk ik ook voor een hoop rust gezorgd.

Ik denk dat weinig mensen beseffen hoe strak Gerbrands de touwtjes in handen heeft en hoe weinig hij aan het toeval overlaat. Zelfs de schoonmaaksters en de medewerkers van de fanshop van PSV moeten rechtstreeks naar Gerbrands zelf als ze een contractbespreking of functioneringsgesprek hebben (dat is echt zo, ik verzin het niet). Dat geeft wel aan hoe serieus hij z'n taak neemt.

1 oktober 2018 om 20:15

Gerbrands lijkt mij inderdaad een hele verstandige vent, zeg maar het tegenovergestelde van een Zamparini bijvoorbeeld die toch wat meer oog heeft voor de short-term.

Toch raak ik wat ongerust als ik jouw comment lees. Het is namelijk bewonderenswaardig dat iemand zo hard strijd voor iets moois, maar wat als Gerbrands nu weggeplukt word? Lijkt me dan een stuk minder soepel verhaal...

1 oktober 2018 om 20:23

Cabinessence. Benoem je inderdaad de essentie waardoor alles zo geruisloos en keurig verloopt binnen Psv. Gerbrands. Die zet na Az, toch ook weer een portie goed, helder en strak beleid neer bij Psv. Lijkt me inderdaad een zeer sterke persoonlijkheid binnen de organisatie. Ergens wel jaloersmakend als je Sar zo aan onze zijde ziet schutteren.

1 oktober 2018 om 20:26

"maar wat als Gerbrands nu weggeplukt word? Lijkt me dan een stuk minder soepel verhaal... "

Gerbrands heeft een contract tot 2022 en op de vraag of een vrijwillig voortijdig vertrek voor hem een optie zou zijn heeft hij letterlijk gezegd: "nee. Ik heb nog een vierjarig contract en ik geef altijd onvoorwaardelijk commitment af. Externe belangstelling heeft bij mij geen kans."

Bovendien twijfel ik er niet aan dat Gerbrands er ook wel voor zal zorgen dat zijn eigen vertrek ook zo geruisloos mogelijk zal verlopen. Dat is bij AZ destijds volgens mij ook vrij aardig gelukt.

1 oktober 2018 om 20:29

Ik heb een aantal lezingen en colleges gevolgd waar Gerbrands aanwezig was als spreker. Die man laat inderdaad niks aan het toeval over. Naar eigen zeggen heeft hij dat van Louis geleerd.

3 oktober 2018 om 12:56

Paok4religion

"het is namelijk bewonderenswaardig dat iemand zo hard strijd voor iets moois, maar wat als Gerbrands nu weggeplukt word? Lijkt me dan een stuk minder soepel verhaal..."

Tja, maar dat is inherent aan dit soort gevallen. Uiteindelijk heeft iedereen een houdbaarheidsdatum of gaat een keer het moment onstaan dat Gerbrands toe is aan een nieuwe uitdaging. Gerbrands kan en zal niet eeuwig directeur van PSV zijn.

Want laten we wel zijn, toen Jacques Ruts na tien jaar wegging bij PSV toen vreesden we allemaal ook dat die sterke voorzitter die PSV naar de nationale en internationale top bracht nu weg zou gaan en dat het daarna allemaal zoveel minder zou gaan worden. Maar na een korte periode Bill Maeyer kwam daar opeens Harrie van Raaij, die een geweldige periode van PSV inluidde.

Dus geen zorgen, als Gerbrands straks weggaat, dan zal PSV zorgen dat er een uitstekende vervanger komt! Want ook Gerbrands is uiteindelijk niet onmisbaar of onvervangbaar.

1 oktober 2018 om 21:41

Ja dat is echt heel goed gegaan. Al kan ik nog niet inschatten hoe Faber het doet als HJO. Maar inderdaad petje af.

3 oktober 2018 om 12:48

"bij PSV zijn afgelopen zomer de trainer, de assistent-trainers, de technisch manager, de hoofd jeugdopleiding en de aanvoerder vertrokken en er staat voor driekwart een nieuwe verdediging op het veld. En toen voelt het alsof er niet zo heel veel gebeurd is en alles lekker soepeltjes door is blijven lopen."

Nou, sterker nog, het loopt niet alleen soepeltjes door (tot nu toe), het loopt zelfs nog een flink stukje soepeler dan het vorige seizoen.

Ik ben toch niet heel enthousiast. Puur op basis van uitstraling en gevoel. Maar uiteindelijk weet niemand die zakelijk niet met hem te maken heeft wat hij kan (daadwerkelijk heeft laten zien).

1 oktober 2018 om 19:28

Kortom, zinloze reactie!
Als je hem ooit hebt zien voetballen dan praat je wel anders. Nog steeds een van mijn favoriete Heerenveen speler.

3 oktober 2018 om 12:57

ecke

Maar de voetbalkwaliteiten van John de Jong die zeggen toch verder niets over zijn kwaliteiten als Technisch Manager?

3 oktober 2018 om 13:42

zijn uitstraling wel?

Goede zet! Was vroeger fan van hem als speler. Vond het toen zo sneu dat al die blessures hem toen een mooie carrière hebben gekost. Succes!!

Wat een heerlijk beleid daar bij PSV. Een hele duidelijke visie en identiteit, die ook buiten eindhoven zichtbaar is. Mogen andere clubs zeker voorbeeld aan nemen. Verwacht nog vruchtbare jaren in Eindhoven. Reapect.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

PSV

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV4623
2.Ajax4555
3.Feyenoord3924
4.Vitesse361
5.AZ3513
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
J. DrommelKeeper180
O. BoscagliVerdediger183
André RamalhoVerdediger173
Y. VertessenAanvaller176
M. GötzeMiddenvelder161
M. van GinkelMiddenvelder161
BrumaAanvaller165
Voor de complete selectie: Clubpagina PSV.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina PSV.

In de wandelgangen

Maandag 17 januari
Erling Braut Haaland is momenteel niet geïnteresseerd in een overstap naar de Premier League. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren