Koeman pleit voor andere aanpak na keuze Mazraoui: ‘Ik ben niet verrast’

Maandag, 3 september 2018 om

Noussiar Mazraoui maakte onlangs duidelijk dat hij gaat voetballen voor de nationale ploeg van Marokko in plaats van Oranje. De keuze van de rechtsback annex middenvelder van Ajax komt niet als een verrassing voor bondscoach Ronald Koeman, die samen met directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma recentelijk om de tafel zat met Mazraoui.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Wat verwacht jij van Nederland-Peru?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

122 reacties (laatste reactie door sirius)

Zelfde opzet als in Zwitserland, voetbal je in de jeugdelftallen van de nationale ploeg dan ben je verplicht om voor het ' grote oranje ' te spelen.

3 september 2018 om 16:19

Dat kunnen ze niet verplichten. Als jij in A team toch keuze maakt voor ander land hebben ze geen poot om op te staan. Volgens mij hebben ze nu ook besloten om geen spelers meer te selecteren die over 2 paspoorten beschikt.

3 september 2018 om 17:44

Door spelers met een dubbele paspoort niet te selecteren loop je ook spelers met een dubbele paspoort mis die voor het grote Oranje zouden hebben gekozen.

3 september 2018 om 22:18

Het dubbele paspoort gewoon afschaven. Je bent in land a geboren dus een inwoner van dat land. En niet ook een paspoort van lang b. Dat slaat nergens op. Zo kweek je juist verdeeldheid

3 september 2018 om 16:22

Dat is niet waar.. je kunt het wel andersom doen: geen spelers die voor jeugdelftallen van andere landen gespeeld hebben selecteren, maar je kunt niemand verbieden uiteindelijk toch bij een ander land te starten..

3 september 2018 om 16:27

In VI Veronica ging het inderdaad over Zwitserse spelers met een dubbele paspoort. Die mogen niet langer meespelen met de Nationale elftallen omdat ze te vaak zien dat er alsnog voor een exotisch land gekozen wordt. Dat betekent dan dat deze jongens al die jaren een ander talent een plek hebben ontnomen. Het klinkt wat drastisch maar er valt best veel voor te zeggen. Mazraoui had het omgekeerde pad bewandelt als hij nu ineens voor oranje koos dus hij is in elk geval consequent in zijn keuze.

3 september 2018 om 16:32

Dat is om twee redenen onzin: 1) Dit is helemaal niet ingevoerd in Zwitserland maar een eenmalige kreet van 1bobo geweest 2) De reden daar was juist niet het kiezen voor een ander land. De reden was dat er werd gekozen voor Zwitserland maar dat tijdens de wedstrijd trots voor een ander land werd uitgedragen (de beruchte ‘vogel’ van Albanië tijdens het WK). Een beetje hetzelfde idee als de consternatie destijds bij Jong Oranje toen een aantal met een vlag van een ander land rondliep

3 september 2018 om 20:50

Klopt dus niet om de redenen die Maykel hieronder aangeeft. Mocht het wel kloppen wens ik Zwitserland veel succes, 15 van de 23 wk-spelers van 2018 zijn Allochtoon en konden ook voor een ander land uitkomen.

Misschien moeten we niet zo focussen op de spelers die niet voor hun geboorteland uit willen komen maar op de spelers die dat wel graag willen. Blijf investeren in de jeugd en het betaalt zich vanzelf terug.

3 september 2018 om 20:56

We kunnen ook hem het allerbeste gunnen bij Marokko. Nu is er een media hype omdat hij voor een ander land heeft gekozen en Nederland in zn hempje laat staan. Toen Nederland een top voetballand was kozen de Marokkaanse spelers ook voor Marokko zoals el khatabi, abdelaoui, adil Ramzi. Toen hoorde je niemand daarover zeiken. Maar nu Nederland naar hetzelfde niveau van Marokko is gezakt wordt er met verantwaardiging gereageerd als spelers voor Marokko kiezen. Probeer het niveau in club en land op te krikken dan kiezen de spelers automatisch eerder voor her sportieve aspect. Als zij dan toch voor een ander land kiezen is dat puur op gevoel en liefde voor je vaderland. Nu is er zowel op sportief gebied geen verschil en is de keuze snel gemaakt.

3 september 2018 om 21:01

Nee maar dan is Marokko de 2e keus. Of heb je het over jongens die toch nooit voor Nederland zouden spelen. Ik kan er overigens prima mee leven. Ziyech was leuk geweest om erbij te hebben. De rest, leuke opties voor de breedte. Maar denk dat Nederland niet echt wakker zal liggen van Mazroui of Amrabat.

Ergens is het wel jammer, jongens als Afalay en Boulahrouz zorgden toch wel voor een verbroedering. Waar nu het lijkt alsof de natie meer dan ooit verdeeld is.

3 september 2018 om 23:15

Ja, dat laatste aspect wordt weinig genoemd. En daar zouden de spelers (en hun omgeving) meer rekening moeten houden. Ze kunnen een groot voorbeeld zijn en gedeelde trost creëren, nu zonderen ze zichzelf weer af en dat is jammer. De marokaanse jeugd komt vaak slecht in het nieuws en verpest het voor de rest. Goeie Nederlandse voetballers met een marokaanse afkomst zouden juist een positieve brug kunnen slaan. Zonde dat ze die verantwoordelijkheid niet willen nemen en een hele groep mensen daarmee te helpen.

4 september 2018 om 04:35

Kijk daar heb je dus het grote probleem een kleine groep doet wat verkeerd en de gehele groep wordt erop aangekeken, waardoor veel jongens van buitenlandse komaf zich niet geacepteerd voelen. Waarom moet een kleine groep het voor de rest verpesten? Waarom moeten mensen deze mening altijd verdedigen? Waarom kunnen we gewoon niet zeggen crimineel gedrag hoort niet maakt niet uit wie je bent, en als je toch over de schreef gaat valt dat geheel desbetrefde persoon te verwijten en niet mensen die er hellemaal niets mee te maken hebben en alleen dezelfde roots delen?.

4 september 2018 om 09:32

Jij zegt kleine groep maar dat is subjectief. Letterlijk is het aantal echte criminelen niet groot maar relatief natuurlijk wel, dat blijkt uit alle statistieken. Dan is er nog een grotere groep die zelf weliswaar niet crimineel is maar wel graag zo wil overkomen voor de street cred en de houding/stijl/spraak van de stoere criminelen spiegelt. Een buitenstaander ziet dan moeilijk het verschil. Daarbij werkt het nu eenmaal zo dat bv een pitbull meer scepsis oproept dan een golden retriever, niet omdat pitbulls altijd gevaarlijk zijn maar wel vaker dan de retriever. Is dat eerlijk nee eigenlijk niet maar begrijpelijk, een beetje wel. Ik zou ook willen dat mensen elkaar puur individueel zouden beoordelen maar dat is een utopie en dat geldt net zo goed voor Marokkanen die de blanke hollander met stropdas ook door een gekleurde bril bekijken. Alleen als minderheid kun je dan ook nog meer voelen alsof je negatief weggezet wordt want je bent nou eenmaal met minder.

In Zwitserland hebben ze beslissing genomen om geen spelers meer te selecteren met een dubbel paspoort. Het kost je misschien een heel enkele keer een talentje maar vind dit best een goede keuze. Alsof Hakim Ziyech Nederland wel naar het WK had geschoten.

3 september 2018 om 16:23

De Hakim Ziyech van dit jaar misschien wel. Maar de Hakim Ziyech van vorig jaar zowiezo niet. Ben het met je eens, die keuze moet eens overna gedacht worden.

3 september 2018 om 16:28

Sommigen kunnen hun 2e nationaliteit niet kwijt raken. Een paspoort niet hebben zegt niets. Dat kun je altijd nog aanvragen.

3 september 2018 om 16:55

Die beslissing is helemaal niet genomen in Zwitserland, de bond heeft na de persoonlijke opmerkingen van een bestuurslid in een interview juist een officieel persbericht uitgedaan dat spelers met dubbele nationaliteit gewoon welkom zijn.

3 september 2018 om 19:09

@atleticofc

dat had zomaar gekund hoor. Oranje is 2 keer een eindronde misgelopen door een gebrek aan creativiteit en laat Ziyech nou net een hele creatieve speler zijn

Is mijn ogen iets maatschappelijks.. als je wil dat een jongen als Mazraoui voor Oranje kiest zal hij zich dus meer Nederlander moeten voelen dan Marokkaan.. lijkt me niet dat de KNVB hier veel aan kan veranderen..

3 september 2018 om 16:25

Ik ben het met je eens.Het is ook een probleem van onze samenleving. Ongeacht je paspoorten, achtergrond of geloof, als je Nederlands bent moet je ook als Nederlander behandeld worden. Te veel groepen in onze samenleving voelen dat niet. Daar gaat het mis.

3 september 2018 om 16:51

Niet helemaal waar. Probleem is niet dat ze zich iets anders gedragen. Het gaat er om dat je dus blijkbaar niks wil met het land waar je bent geboren en getogen. En als dan je vakantieland om te hoek komt, het land van pa en ma, dat nooit iets heeft bijgedragen aan je ontwikkeling, dan is het heeel vreemd dat je voor zo'n land wel wil voetballen. Dat is een hele dikke vinger naar alles en iedereen, naar je land waar je bent geboren, het land dat je alle ruimte heeft gegeven om je te ontplooien, een land waar je heel dik betaald wordt omdat je in alle vrijheid en fantastische omstandigheden hebt kunnen groeien. ALs je dat achter je laat voor....een land dat nooit naar je omgekeken heeft behalve als je talent hebt.....dan moet je wel heel veel haat hebben. En in dat kader ben ik dan wel voorstander om je NL paspoort af te pakken. Het is namelijk niet niks, en je kunt dan prima hier blijven wonen als je wil maar niet bijvoorbeeld gaan stemmen, je hebt dan wel laten zien dat je niks met dit land hebt, en dan andersom dus ook niet.

3 september 2018 om 17:04

Is gewoon een niveaudingetje. Oranje is nu wat minder, zodra dat over is voelt iedereen zich een kaaskop, let maar op.

Of zou het maatschappelijke klimaat in Nederland toevallig precies tegelijk met de teloorgang van Oranje zo zijn verandert dat iedereen voor het land van zijn ouders kiest.

Nee, ik denk het ook niet.

3 september 2018 om 17:33

Zal met je opvoeding / omgeving te maken hebben. Mijn vader is Turks en mijn moeder is Nederlands. Spreek geen woord Turks en heb ook geen binding met Turkije. Ben hier geboren en ik spreek zelfs het lokale dialect. In een omgeving met meer mensen uit het andere land om je heen integreer je minder snel, terwijl ik de enige ‘buitenlander’ was. Probleem in de grote steden dus.

3 september 2018 om 18:58

@‘Geniale’ ; iemands paspoort afpakken omdat ie niet voor Oranje wil spelen? Hahahaha Hoe zie je dat voor je dan? Sinds wanneer geeft het wetboek maar een moet om voetbal? En je loopt nu te doen alsof die voetballers Nederlanders op blote knieeen moeten bedanken voor alles en nig wat; maat dat slaat natuurlijk nergens op he? Ik laat mij niet inperken in mijn keuze vrijheid omdat Henk en Ingrid anders zullen denken dat ik een dikke middelvinger naar hun opsteek

3 september 2018 om 20:38

Dit is zeker weten iets maatschappelijks, ben ik helemaal mee eens. Het WAS voorheen wel een kwaliteitskeuze, waar je persoonlijk keek waar je de meeste kansen hebt. Ik denk dat er heel weinig marokkaanse nederlanders zijn die momenteel niet voor nederland kiezen omdat ze in de maatschappij in een hoek gedrukt worden.

4 september 2018 om 04:48

Moeten ze ook dankbaar zijn voor de zuurstof oooh heilige Hollander? Wat een hoop onzin bij elkaar zeg. Het gaat om voetbal man! En heb jij dezelfde mening ook als het andersom is? Er zijn sporters die geboren en getogen in een ander land gouden medailles voor nederland hebben gewonnen. Er zijn ook Nederlanders met blauwe ogen etc... die na hier geboren en getogen en van al onze faciliteiten gebruik hebben gemaakt nu met die kennis en know how een ander land beter maken, zijn dat ook landverraders volgens jou? steken die ook hun middelvingers op?

3 september 2018 om 17:13

Maar de Knvb kan wel een groep uitsluiten, namelijk de jongens die niet voor Nederland kiezen. Ze kunnen bijvoorbeeld stellen dat spelers moeten kiezen als ze 18 jaar worden en verder zijn er nog genoeg regels die dit soort kwesties in de toekomst gemakkelijker kunnen maken.

Het is natuurlijk zeer logisch dat Koeman zich nu uitlaat over dit soort kwesties en samen met de Knvb zoekt naar een oplossing waardoor dit soort getouwtrek in de toekomst voorkomen kan worden. Het is meer dan logisch dat de Knvb hier iets mee gaat doen.

3 september 2018 om 17:33

Op je 18e moeten kiezen? En wat als je toch niet goed genoeg bent voor bijvoorbeeld Oranje (van oudsher een sterker voetballand dan Marokko bijvoorbeeld) dan kan je geen interlandcarrière opbouwen. Is ook de oplossing niet. Is gewoon een lastig “probleem”.

3 september 2018 om 17:52

Dat zijn gelijke kansen. Een Braziliaan met 1 nationaliteit die niet goed genoeg is voor bijvoorbeeld Braziliã«, maar bij een land als Luxemburg de sterspeler zou zijn kan ook geen interlandcarriã¨re opbouwen.

3 september 2018 om 19:43

@fikretcelik: Dus dan had Portugal geen Deco gehad en Spanje geen Diego Costa om maar iets te noemen.

4 september 2018 om 04:49

Dan wordt zo een speler gewoon genaturalisseerd gebeurt heel vaak.

5 september 2018 om 19:16

Hoe dan ook hoort dat niet uit te maken. De keuze voor welk land iemand uitkomt hoort geen sportieve overweging te zijn. Met een dergelijke regel haal je dus niet alleen de maatschappelijke discussie weg, maar ook de discussie dat spelers uit sportieve overwegingen voor een land kiezen.

3 september 2018 om 18:00

Enige wat hier verandering in zal brengen is als Oranje zich weer tot topland ontwikkeld en Marokko weer absoluut ruk wordt waardoor het sportieve plaatje het veel aantrekkelijker gaat maken.

Op gevoel zal de keuze voor Marokko nooit gaan veranderen. Marokkanen zullen zich waar dan ook altijd Marokkanen blijven voelen, tenzij de betreffende Marokkaanse spelers zo ontzettend verkaasd zijn om het cultuur van hun voorouders te verloochenen. Maar dat komt zelden tot niet voor.

3 september 2018 om 19:10

Marokkaans voetbal zit in de lift, dus helemaal ruk zal t niet zo snel meer worden. Denk zelf dat het gat de komende jaren kleiner zal worden

Ach joh, zetten we toch lekker Dumfries rechtsback.

Nee maar even serieus, vind het wel een rotstreek van Mazraoui. Je bent opgegroeit in Nederland, je hebt leren voetballen in Nederland en je leeft gewoon in en Nederlandse stijl, hoe kun je dan nog voor Marokko kiezen? Beetje stank voor dan als Nederlander zijnde dan hoor. Als we hem nou niet nodig hadden dan oke, maar behalve Tete (wie niet eens speelt bij Lyon), hebben we echt een goeie rechtsback wie jaren mee kan? Ik zie hem niet. Met Fosu-Mensah is het ook nog maar afwachten of hij het gaat maken.

3 september 2018 om 16:25

Ik ga geen discussie aan of een schuldige aanwijzen, maar hij voelt zich blijkbaar meer Marokkaan dan Nederlander, dus hij mag die keuze gewoon maken..

3 september 2018 om 16:26

Bij Mazraoui vind ik het niet echt stank voor dank. Hij heeft altijd in de jeugdselecties van Marokko gespeeld en niet Oranje.

3 september 2018 om 16:57

Maakt dat heel veel uit? Dan had de discussie 3 jaar geleden ofzo gevoerd geworden, ten heeft het alleen nooit in het nieuws gestaan. Het gaat er om waarom zo iemand dat doet? Niet waarom nu..nu wel logisch idd. Hoewel ook dat anders had gekund (wellicht 3 jaar geleden niet gevraagd oor jong oranje dus nooit echt een keuze geweest en nu dus wel)

3 september 2018 om 19:00

Waarom? Omdat het kan! Iemand als zowel Nederlander als Marokkaan. Dat jij je genaaid voelt; jouw probleem

3 september 2018 om 16:26

Het is te hopen dat Karsdorp fit blijft en veel aan spelen toe komt. Zo ja zie ik in hem een geschikte rechtsback, zeker in een 5-3-2 formatie

3 september 2018 om 16:29

We hebben Fosu-Mensah, Karsdorp, Tete, Dumfries, St Juste en bij PSV, Ajax, AZ en Feyenoord loopt er vast nog wel een goede in de jeugd rond.

3 september 2018 om 16:29

Streek nog wel. Hij speelde al voor jong Marokko en toen piepte je niet...Nu wanneer Koeman zogenaamd wat in hem ziet is het een naaistreek. Meneer voelt en is Marokkaan. Klaar!

3 september 2018 om 16:33

@grapsv, Je bent opgegroeit in Nederland, je hebt leren voetballen in Nederland en je leeft gewoon in en Nederlandse stijl, en dan opeens is er een meneer met fout geblondeerd haar, die tijdens een politieke overwinning aan zijn publiek vraagt of zij meer of minder Marokkanen in Nederland wil, waarna luid "minder, minder, minder" wordt gescandeerd. M.a.w, het blijkt dat een groot deel van de Nederlandse bevolking wil dat je het land verlaat. Ga jij dan voor dat land voetballen?

Ik heb wel enigzins begrip voor de gebroeders Amrabat, Ziyech en Mazraoui. Ik zou ook niet spelen voor een land als mij bepaalde zaken ten onrechte in de schoenen worden geschoven zoals bij die jongens gebeurt.

Overigens hebben meerdere partijen schuld aan dit maatschappelijke probleem, maar de hoofdmoot ligt bij politici die polariseren en de mensen die hun blindelings volgen. Mensen tegen elkaar opzetten lost nooit wat op.

3 september 2018 om 16:38

Ik vind dit wel een zeer eenzijdige benadering van de situatie.

3 september 2018 om 16:40

Leuk verhaal, maar het ligt daar echt niet aan! Ziyech wilde gewoon voor Nederland spelen maar heeft zijn keuze uit woede gemaakt omdat hij niet geselecteerd werd. Nordin Amarabat heeft het ook geprobeerd bij het Nederlands elftal. Sofyan Amrabat en Mazraoui zijn op dit moment zekerder van een selectieplaats en Marokko doet weinig onder voor het Nederlands elftal. Wanneer we nog topspelers hadden gehad zou Nederland voor de meeste de 1e keus zijn.

3 september 2018 om 16:50

Je kan gasten niet verplichten een bepaalde keuze te maken. Blijkbaar voelen veel Marrokanen in NL zich buitenlander, dat is een groter onderliggend probleem waarin alle een partijen een rol spelen; de overheid, nl gemeenschap, marokaanse gemeenschap maar ook de bedrijfswereld. Het is een eer om voor je land te spelen, maar als dat land je eerst met de nek aankijkt snap ik heel goed dat je hart ergens anders ligt.

3 september 2018 om 16:56

Don, helemaal mee eens! Helaas is er nog altijd een dubbele standaard.

3 september 2018 om 17:08

Ziyech was toch gewoon op z'n pik getrapt dat hij er na z'n blessure een keer niet bij zat. Zat citaten beschikbaar waar Ziyech zijn keuze voor Oranje bevestigt.

Dit heeft echt geen snars te maken met politiek, alsof die omhooggevallen miljonairtjes maatschappelijk betrokken zijn. Die leven in een bubbel van geld, auto's en lekkere wijven.

Oranje is slecht dus kiezen ze er even niet voor, punt. Dat doet een schuurtje vol zwakzinnige die naar een geblondeerde nar op een zeepkist luisteren niks aan af hoor.

Een groot deel van Nederland stemt ook op Denk, heb je dan ook begrip voor mensen die Turken stom vinden? Vast niet.

4 september 2018 om 04:57

Nee dit is de enige juiste benadering, moeten we de criminele daden van klaas bruinsma in de schoenen van jan modaal schuiven? ik dacht het niet he......Dat is wat wilders en zijn cornuiten stelselmatig doen en als dan zelfs gematigde landgenoten gaan roepen ja de minderheid verpest het voor de meerderheid! dan vindt ik het niet gek als er ook daarop weer wordt gereageerd.

3 september 2018 om 17:05

Dit gaat gewoon te ver. Ik weet niet wat ik hier van moet vinden. Stelletjes su kkels zijn jullie. Hij moet dankbaar voor de land waar hij woont of dat hij hier heeft leren voetballen.

Ten eerste is het een vrije land.

Ten tweede hij heeft alles aan zichzelf te danken. Hij heeft het zelf zo ver geschopt het is niet zomaar op zijn schot terecht gekomen.

Ten derde hij heeft altijd voor Marokko gespeeld bijna in alle jeugdelftallen dus dat

Als laatste is de mens vrij om te doen wat hij wil.
Het gaat fout in het maatschappij zoals rinusMichels je moet als een Nederlander gedragen hahha schei uit. Je moet dit en dat doen dan ben je pas Hollands nee cultuur moet niks mee te maken hebben. Je groeit hier op maar je bent anders ja zeker zijn we anders jaa maybe moeten de Hollanders zich aan passen of tenminste her proberen maar het moet inderdaad van 2 kanten komen. Ik raad alle Marokkaanse voetballers ook in de toekomst voor Marokko te kiezen want wij zijn zowel Nederlanders en Marokkanen

3 september 2018 om 18:10

Probeer het eens vanuit zijn kant te bekijken. Het is een rustige jongen die geen fratsen uithaalt en gewoon zijn ding doet. Hij traint, voetbalt en leidt zijn leven. Ondertussen leest hij continu hoe verschrikkelijk Marokkanen zijn en hoort hij continu dat er een Marokkanen probleem is. Er zijn een paar die crimineel zijn en ondertussen wordt iedere Marokkaan daarop aangekeken. Het klopt dat Marokkanen oververtegenwoordigd zijn in criminaliteitscijfers, maar dat is niet raar als je kijkt uit welke sociale klasse zulke Nederlandse Marokkanen komen. Het is een proces, steeds meer Marokkaanse jongeren studeren tegenwoordig ook door en je zult na verloop van tijd steeds minder en minder Marokkanen krijgen die laaggeschoold zijn of crimineel zijn omdat Nederlandse Marokkanen hogerop kunnen komen qua werk en studie.

Maar Mazraoui leest toch iedere dag hoe iedere Marokkaan niks kan, tuig is en er ''minder minder'' van moet zijn. Wanneer een Ziyech goed speelt hoort hij ''hij moet bij Oranje''. Wanneer Ziyech een eigenwijze mening heeft hoort hij ''dat hoort bij die jongens. Ze zijn allemaal zo trots en hebben een slechte mentaliteit''. Dan gaan gasten als Johan Derksen lekker los. ''dat zie je altijd bij zulke jongens''. Maar wanneer een Kramer een slechte mentaliteit heeft dan wordt de connectie met zijn Nederlandse roots nooit gemaakt.

Dan begrijp ik heel goed hoe een jongen die sinds zijn jeugd bij de Marokkaanse jeugdelftallen speelt voor Marokko kiest en niet Oranje. Nu is iedereen lyrisch over hem.... tot het even wat minder gaat en hij een eigen mening heeft. Dan is het ineens een arrogant rotjong en hoort zoiets ''bij zijn roots''. Wanneer een Van Bommel lekt naar Johan Derksen, eigenwijs is in de media etc. dan noemen mensen dat ''persoonlijkheid hebben''. Wanneer Ziyech eerlijk reageert op extreem domme vragen van extreem domme journalisten dan is het omdat het een Marokkaan is.

De ontwikkeling van Marokkaanse Nederlanders is ook een proces. Mensen verwachten dat alles snel gaat. De ouders en grootouders van deze jongens kwamen met niks naar Nederland. Hun kinderen hadden ook niets toen zij opgroeiden. Als je in een lage sociaal-economische klasse zit is het ook niet simpel om daaruit te komen. Het duurt even een generatie of 2/3. Je ziet steeds meer Nederlandse Marokkanen die HBO opleidingen doen, Universitair doorstuderen en hun kinderen wel een betere toekomst kunnen geven waardoor zij niet in een omgeving hoeven op te groeien waarin zijn crimineel kunnen worden.

Het opgefokt reageren over een oververtegenwoordiging van Marokkanen in criminaliteitscijfers is geen inzicht hebben hoe sociaal-economische klassen werken. Je hebt ook een oververtegenwoordiging van laaggeschoolde autochtone Nederlanders in criminaliteitscijfers.

3 september 2018 om 20:07

Je verhaal had iets korter gekund, maar wat je zegt/tikt is wel het probleem.
De Marokkaanse gastarbeider werd verwelkomt in de jaren '70 om het werk te doen wat de Nederlander niet wilde doen en toen waren ze wel goed.
Het probleem is dat die mensen niet de voorziening hadden die er nu wel zijn van een inburgeringscursus en taalcursussen, waardoor die mensen in een redelijk isolement zitten.
De 3e generatie die nu er is heeft alles wat de gastarbeider niet had, van scholing tot eigen keuze in werk en nog meer.
Dat er dan helaas ook een grote groep is die die kansen niet willen of kunnen pakken gaan dan de criminaliteit en worden overbelicht door de media als iemand met een migratieachtergrond.
En ik ken hun tradities niet zo, maar volgens mij bepaald de vader toch een heleboel.
Die is echt nog een soort leider in het gezin, waar de normale Nederlander het in sommige gevallen helaas niet meer heeft.
De Westerse landen zijn naar gelijkheid van het individu gegaan , waar de Marokkaanse families nog echt een traditioneel familiehoofd hebben.
Ik kan hier mis zitten, maar dat is wat ik van vroegere kennissen van Marokkaanse afkomst meekreeg.
Ik vind ook niet dat we moeten gaan zeuren dat een Mazraoui nu voor Marokko kiest net als Ziyech, want dat is hun eigen keuze.
Als ieder van ons een keuze konden maken tussen een land waar je geliefd bent zoals in hun geval Marokko of een land waar je geboren bent maar eigenlijk niet geaccepteerd word dan is die keuze toch heel makkelijk.
Ik gun ze alle succes bij Marokko, want dat is hoe iemand zonder een agenda zou reageren.
Tete was toch ook een paar jaar terug de beste rechtsback voor Nederland en waar is die nu?
We moeten gewoon eens niet in kleuren denken, maar in mensen waardoor als er iets geflikt word het gewoon een medemens is en niet iemand met een kleurtje.
Misschien dat de media daar eerst maar eens mee moet beginnen om niet zwart-wit te denken.
Ik weet dat dit eigenlijk stiekem ook best lang word, maar dit is hoe ik in het leven sta.

3 september 2018 om 19:40

Ik vind het een even grote stommiteit van de Knvb als met Ziyech. Mazraoui kwam niet in aanmerking voor de Nederlandse jeugdteams, dus ging hij naar Marokko omdat die hem wel zagen. Hier in Nederland moet men eerst eens goed kijken welke spelers geselecteerd worden voor Jong Oranje en jongere teams. Als Art Langeler een Damian van Bruggen selecteert die nooit van zijn leven Oranje gaat halen is er iets goed mis. Zelfde geldt nu voor Ramselaar. Die zal weinig gaan spelen bij Psv, dus wat doet die bij Jong Oranje? Elke selectie van Jong Oranje verbaas ik mij over de keuzes.
Mazraoui heeft nu in Marokko teamgenoten met wie hij al een tijdje samenspeelt en met wie hij verder wil.

Dat Nederlanders met dubbel paspoort voor Marokko kiezen is een maatschappelijk probleem, niet van de clubs. ik begrijp ook niet zo goed wat de clubs moeten doen aan het gevoel van goede voetballers met Marokkaans-Nederlandse achtergrond.

3 september 2018 om 17:18

Dat begrijp ik inderdaad ook niet echt. Clubs leiden voor zichzelf op en de Knvb en Koeman kunnen niet verwachten dat de clubs dat in de toekomst anders gaan doen. Wat dat betreft slaat hij de plank in mijn ogen inderdaad mis.

Verder ben ik het ook eens met het feit dat allochtonen met een dubbel paspoort niet voor Nederland kiezen een maatschappelijke discussie is. Dat wil echter niet zeggen dat de Knvb hier niet tegen kan en moet optreden. Er zijn genoeg regels te verzinnen waarmee er sneller duidelijkheid is en waarmee je voorkomt dat er veel spelers jeugdinterlands spelen voor Nederland, terwijl ze achteraf kiezen voor een ander land.

Wat een onzin! Alles dat niet voor oranje wil spelen, hoeft dat ook niet. Gewoon schijt hebben aan die spelers, vooralsnog is Ziyech ook de enige die mee zou kunnen bij het Nederlands elftal. Je kan ze natuurlijk een keer uitnodigen voor een gesprek maar dat is dan ook het maximale want ze moeten niet met de fluwelen handschoen behandeld worden omdat ze een dubbele nationaliteit hebben of ze moeten echt van het kaliber Asensio zijn. Verder komt het vanzelf wel weer goed wanneer Nederland weer een beter team krijgt en het met Marokko weer wat minder gaat dan is Marokko voor de meeste de b keus. Jongens als Afellay en Maher zullen niet eens getwijfeld hebben.

3 september 2018 om 21:48

Helemaal mee eens. Je moet mijn inziens niet eens het gesprek aan gaan. Dit is namelijk geen complexe wiskundige opdracht die uitleg nodig heeft. Voor Oranje spelen moet een grote eer zijn en nu lijkt het alsof de bondscoach een smeekbede doet bij een speler om.voor Oranje te spelen. Iedere land heeft zijn cyclus dip en komt er weer uit. Straks is het niveau weer hoog en de eer weer groot. Als iemand met een dubbele paspoort kiest voor het land van zijn vader moet ie dat lekker doen. Daar spelen andere redenen die wij vaak niet voelen of snappen maar voor se speler wel belangrijk is.

Kansloos. Het ligt niet aan voetbal maar maatschappelijk. Sommige groepen integreren nu eenmaal nooit en bij kritiek roepen ze dan : het ligt nooit aan ons , dus wel aan jullie dus jullie zijn racist en dus kies ik voor Marokko. Daar doe je niks aan misschien over nog 4 generaties

3 september 2018 om 16:40

Het ligt ook aan jullie. Pas als JULLIE ons als nederlanders gaan zien, dan komt dat gevoel vanzelf. nu ben je Marokkaan. en als je dan een goeie voetballer bent zijn het ineens nederlanders. als de "kaaskoppen" van hem hypocrisie af kunnen komen, alleen dan zie ik het veranderen.

3 september 2018 om 16:45

Ja ik kan er niks aan doen maar Marokkanen hebben een slechte naam dat straalt helaas af op de hele gemeenschap. En nee dat is niet eerlijk maar zo gast dat - kampers hebben ook een slechte naam. Je zou een punt hebben als Portugezen, Spanjaarden , Indo’s , Joegoslaven etc. ook niet als NL er werden gezien maar helaas voor jou. Dus : kijk in de spiegel , stap in de 21e eeuw en probleem opgelost. Helaas reageren de meesten net als jou - altijd een ander de schuld geven

3 september 2018 om 17:11

Het ligt aan jullie en dan 1 zin later kaaskoppen. En dan ook nog het woord hypocrisie. Goed verhaal man.

Yello heeft gewoon gelijk. De integratie van Marokkanen gaat in vergelijking met sommige andere groepen moeizaam. Dat ligt voor een deel aan ons, maar ook zeer zeker voor een deel aan jullie.

Daar ben jij dan weer een fantastisch voorbeeld van.

3 september 2018 om 17:29

@juve21

yello zegt eigenlijk niets verkeerd door te stellen dat sommige groepen tot nog toe niet goed genoeg integreren. Ik vind niet dat je dat mag betrekken op een hele bevolkingsgroep, maar hij heeft wel degelijk een punt dat er een groep mensen is dat zich maar niet aanpast aan de Nederlandse normen en waarden.

Echter maak je zelf ook de enorme fout door de term "jullie" te gebruiken als een generalisatie. Je belicht dus enkel 1 kant van de medaille en daarmee ga je geen oplossingen aandragen en vererger je het probleem alleen maar. Met de term 'kaaskoppen' maak je overigens ook geen vrienden.

3 september 2018 om 20:22

Dus volgens juve21 is de Nederlander het probleem?
Als een grote groep van bepaalde achtergrond het verklooit dan heeft dan zijn weerspiegeling op de rest die wel normaal doet.
Juve21 zou zomaar in het echte leven een hele aardige gozer kunnen zijn, maar als jij nare ervaringen met andere mensen met een zogenaamde migratieachtergrond is word de grens om jou te accepteren een stuk lastiger dan wanneer je wel goede ervaringen ermee hebt.
Dit zwaard snijd aan twee kanten, maar omdat de mensen met migratieachtergrond hier als gast zijn zal de eerste stap misschien daarvan moeten komen.
En dan zal de Nederlander niet iedereen over een kam moeten scheren, maar ieder als individu moeten zien.
Ik word trouwens ook doodmoe van de racisme-kaart die getrokken word als je dan iets zegt over iemand die dan een kleurtje heeft.
Laten we daar ook mee stoppen.

4 september 2018 om 05:10

En waarom zou dat zo moeten gaan lijkt wel alsof jij dat prima vindt, weet je wat dat jou maakt een onrechtvaardig persoon mischien? En Er is altijd 1 groep die aangepakt wordt, want je wilt ze toch niet allemaal tegen je hebben dus wat dat betreft is rechts nederland niet zo dom als men zou denken.

5 september 2018 om 19:22

@rassar

Dat er 1 groep wordt aangepakt, is wat overdreven. In de politiek wellicht omdat een groep een makkelijk doelwit is vanwege de criminaliteitscijfers. Dat wil echter niet zeggen dat iedereen met een rechtse denkwijze een racist is of of bepaalde bevolkingsgroepen wil zien verdwijnen.

Betreft de politiek neigt mijn denkwijze ook naar rechts, maar ik betrek problemen niet op een bepaalde bevolkingsgroep. Bovendien draag ik liever oplossingen aan dan dat ik met een beschuldigend vingertje ga lopen wijzen wie wat verkeerd doet.

Tijdens het aannemen in de stichting van de club gewoon laten tekenen dat de speler later voor oranje speelt zo niet dan ook geen opleiding.

3 september 2018 om 16:33

Dat is natuurlijk nooit rechtsgeldig. Daarnaast zul je die spelers alleen maar tegen je op jagen en clubs kunnen zich het niet veroorloven grote talenten te laten lopen.

3 september 2018 om 16:59

Heb dan ook niet over talenten die op 17/18 jarige leeftijd aangetrokken worden. Het gaat voornamelijk over spelers die op vanaf hun 5de de opleiding genieten in nederland en daarna kiezen voor een ander land. Geen discussie meer over trots en dergelijke en spelers zitten op hun 18e niet met een dilemma en focussen zich volledig om zo goed mogelijk te presteren met het doel het nl elftal te halen.

3 september 2018 om 17:16

Dat is duidelijk dat je het daar niet over hebt. Maar Nederlandse clubs kunnen toch geen spelers laten lopen waarvan zij verwachten dat ze profvoetballer kunnen worden hoe jong ze ook zijn. Zo veel geld hebben we niet in Nederland, daarnaast is het vrij discriminerend om zoiets te doen omdat deze jongens wel gewoon belasting betalen. Natuurlijk profiteren die spelers van het land Nederland en zouden ze dat gevoel moeten hebben. Maar iedereen begrijpt ook dat je kiest voor het land met het meeste perspectief of het beste team. Dit hele probleem is er niet meer als het Nederlands elftal weer een goed team wordt.

3 september 2018 om 16:51

Wat voegt het voor Ajax toe dat een speler bij het Nederlands elftal speelt ten opzichte van een ander Nationaal Elftal. Voor de marktwaarde is het misschien nog wel beter als de speler voor een andere land uitkomt aangezien het Nederlands Elftal al enige tijd niet deelneemt aan hoofdtoernooien.

Dit is niet zozeer een probleem van de Knvb maar van Nederland. De Nederlandse Staat staat het toe dat mensen naast en Nederlands paspoort ook nog een buitenlandspaspoort aan te houden, hierdoor laat je ze ten alle tijde de keuzen om te kiezen voor hun andere land. Dit geld niet alleen voor sporters maar voor andere zaken denk ook aan bijvoorbeeld militairen.
Er zijn genoeg landen die het niet toe staan om een dubbel paspoort te hebben. Misschien moet de regering eens uitzoeken of dit niet ook wat voor ons landje is. Zijn wij voetbalsupporters ook meteen van dit gezeur af.

3 september 2018 om 18:10

Dat dubbele paspoorten ligt blijkbaar moeilijk om dat voor elke nationaliteit af te schaffen. Volgens mij is het wettelijk vanuit Marokko zelfs onmogelijk, of zij moeten zelf de wet gaan schrappen, maar dat gaat Marokko natuurlijk niet doen.

Wat mij vooral heel erg verbaast is dat
veel mensen nu net doen of Ajax zijn voetbalbestaan heeft gefaciliteerd om die jongen te helpen ofzo. Dat is toch gewoon puur, maar dan ook puur, voor eigen gewin. Wat een onzin kom er toch voorbij in deze discussie. Er zijn zoveel factoren die je kan laten meespelen in zo'n beslissing, maar dat mensen zo'n beslissing afkeuren vind ik echt bizar.

Zo rouwig kunnen we hier niet om zijn.

- Fosu
- Karsdorp
- Tete
- Dumfries
- Janmaat

Zijn allemaal beter en je hebt eventueel st Juste en Brenet nog.

Het is natuurlijk mogelijk dat Mazraoui zich ontwikkelt tot een betere speler maar ik acht die kans klein.

Ik hoop persoonlijk dat Fosu en Dumfries zich snel verder ontwikkelen. Dan heb je met Ake, v Dijk en de Ligt daarbij fysiek in ieder geval een verdediging staan.

3 september 2018 om 17:09

Mazraoui is een totaal andere speler en is belangrijk omdat hij alles een beetje kan. Een karsdorp wil ik echt niet ineens op het middenveld aan de bal zien, evenals de rest.

3 september 2018 om 18:11

Karsdorp gaf anders aardig wat leuke balletjes/assists als rechtsback bij feyenoord.

Men moet ophouden met dat gezeur over verplichting na Nederland toe omdat je hier bent opgevoed. Nederlands elftal is ook niet verplicht om die jongen een kans te geven of een plek te bieden. Ik heb hier mijn opleiding genoten maar niemand is mij verplicht een baan te geven. En als ik zie dat iemand uit Engeland een baan krijgt aangeboden binnen mij vakgebied dan kan ik ook niet zeuren, he, ik heb recht op die baan want ik heb hier gestudeerd.
Die jongens hebben het zelf gedaan en zij mogen zelf bepalen waar ze voor willen uitkomen. De clubs verdiennen geld aan de spelers. Spelers verdiennen geld over hun werk en ze mogen zelf bepalen voor wie ze willen werken. Voetbal is werk, simpel zat.

Bij veel nationale teams stralen de spelers uit trots te zijn dat ze voor hun land mogen uitkomen. Ben je zo’n speler, dan maakt je achtergrond absoluut niet uit vind ik. Is je motivatie alleen pragmatisch (“wat is het beste voor mijn carrière?” = leidend), dan verdien je geen selectie voor Oranje. Je moet het écht een eer vinden om voor Nederland uit te komen.

Snap de hele ophef niet laat die jongen toch voetballen bij het nationale elftal van zijn keuze. Op het veld staan elf spelers niet een er zijn zat andere die op zijn positie kunnen spelen. Enige wat ik me wel afvraag of dat deze jongens nu als speler van buiten de eu gelden omdat ze voor een Afrikaans land voetballen

3 september 2018 om 16:53

Nee want zijn gewoon Nederlander officieel.

3 september 2018 om 20:11

Dubbel paspoort hebben Marokkaanse Nederlanders vaak. En voor de rest kunnen het gewoon Nederlanders zijn alleen als het om voetbal gaat Marokkaans ze hebben die keuze immers zelf gemaakt

Als iemand al voor jong marokko heeft gespeeld dan moet je hem met rust laten. Hij heeft ze keuze al eerder gemaakt.

Speelde in de jeugd voor Marokko en kan er daarnaast nou ook weer niet zo heel veel van. Laat lekker gaan.

Dat het een maatschappelijk probleem zou zijn, vind ik overigens echt hilarisch. Het is gewoon een Oranje bakt er al vier jaar niets van dus is Oranje, waar je alsnog minder kans maakt geselecteerd te worden dan bij Marokko gewoon minder aantrekkelijk.

Nederland is namelijk nog steeds gewoon een beter elftal dan Marokko, maar Marokko heeft door een zwakke continentale kwalificatie meer kans zich te plaatsen. Zo simpel is het gewoon.

Ik zou dan ook voor Marokko kiezen, kan mij het verrotten voor welk land ik speel, als ik maar een WK mee mag doen. Maar goed, misschien ben ik raar in mijn overtuiging dat nationaliteiten een achterlijk overblijfsel van onze primitive voorouders zijn.

3 september 2018 om 18:17

Ik denk inderdaad 180 graden anders over nationaliteit, dan jij. Maar wat betreft over de Marokkaanse voetballer. Ik denk dat het ook wel meespeelt, dat er geen 1 Nederlandse speler met Marokkaanse roots, is geslaagd in het Nederlands elftal. Ze hebben niet echt een voorbeeld, alleen maar spelers met een handvol interlands of zittende op de bank. Blijkbaar gewoon niet goed genoeg om in een Nederlands elftal te renderen die wereldtop is.

3 september 2018 om 20:35

Alleen is nederland geen wereldtop meer; amper Europese top

Vrijheid in zn keuze toch?waarom moet het weer aan de maatschappij liggen,hij wil voor Marokko spelen,moet hij weten toch. Je wilt een land van vrijheid zijn maar als iemand een keuze maakt die je niet zint dan gaan we meteen excuses zoeken waarom,misschien ligt het aan je zelf dat je toch niet zo vrij bent als je denkt te zijn. Er zijn genoeg spelers die zijn plek kunnen opvullen, je moet ze wel een kans geven. En dat sommigen zeggen je moet je meer Nederlander of Marokkaan voelen om voor een land te spelen is bulshit, dus als je bij Ajax of PSV wilt voetballen moet je je Amsterdammer of Eindhovenaar voelen,het is waar voel jij je het prettigst om te voetballen bij welk team of land komt dat ene gevoel dat je wilt voelen en soms kan dat gevoel verkeerd uitpakken maar 99,9% door een trainer dat het verkeerd uit pakt Want niemand kan alle wedstrijden goed spelen maar een trainer moet wel het vertrouwen in je hebben en de media moet geen hekel aan je hebben ,want de media speelt een hele grote rol die kunnen daglicht in nacht veranderen en andersom Dus dat racisme en zich niet Nederlander voelen of meer Marokkaan is bulshit,als je je niet thuis voelt in nl zou je er niet blijven

Beste Koeman, Nederlandse Marokkanen zullen massaal voor Nederland kiezen als ze worden geaccepteerd in de maatschappij zoals ze zijn en ook gezien worden als Nederlanders. Wanneer iemand van Marokkaans afkomst negatief in het nieuws komt is het altijd gelijk een Marokkaan en wanneer je talentvol bent ben je opeens Nederlander.

3 september 2018 om 18:25

Nou ik heb een goeie tip voor je. Verdiep je eens in de geschiedenis van gastarbeiders uit Portugal en Italie. Die eerste generatie werd in de jaren 70 nog wel als indringer gezien ( nozems enzo) maar binnen 1 generatie was dat klaar en zijn ze volledig geaccepteerd evenals indo’s . Nou die er je voordeel mee en succes he

3 september 2018 om 19:03

wat Is je tip? Dat ie zich moet gedragen en dat jij em dan pas gaat accepteren?

3 september 2018 om 19:16

Volgens mij zegt die toch niets wat betreft gedragen? Maar het is gewoon een feit dat de Marokkanen moeilijk integreren in de Nederlandse samenleving i.t.t. tot andere groepen. En in de gehele discussie geven we elkaar steeds de schuld, dus daar schieten we ook niks mee op. Gewoon te hopen dat de tijd zijn werk gaat doen, maar ben er bang voor.

3 september 2018 om 20:25

I.t.t welke groepen? De Surinamers, Antillianen en Molukkers? Ja logisch; die zijn er net wat langer en die kennen hun hele leven al de Nederlandse taal. Feit is dat de Marokkaanse gemeenschap de grootste stappen maakt mbt integratie, zoek de cijfers er maar op terug.

En je hebt het over moeilijk integreren....definieer moeilijk integreren.

3 september 2018 om 18:39

Niet alleen marokkanen, wat dacht je van molukkers? Wij waren hier een van de eerste buitenlanders,het heeft ook erg lang geduurd voor dat wij geaccepteerd werden. Maar wij passen ons wel aan in sommige dingen. Jullie Ook ! ! !

Nu ga ik iets zeggen wat in vele ogen mss niet kan,maar ik doe het toch. Ik ben ook een man van buitenlandse afkomst die hier is geboren en getogen. Een geboren jongen van buitenlandse afkomst die hier is opgegroeid en geboren en van alle faciliteiten gebruik heeft mogen maken,vind ik gewoon dat hij of zei altijd voor dat land moet uitkomen. Het is geen verplichting, maar wel een stukje solidariteit naar het land en een stukje respect. Hier kan iedereen ik alle rust opgroeien en dingen doen en krijgen die het in hun eigen vader land niet of nauwlijks is geregeld. Hier hebben ze een toekomst, hier hebben ze alles. Ik vind dat gewoon niet kunnen sorry. Is geen teken van respect.

3 september 2018 om 18:49

Respect? Hij betaal gewoon belasting hoor. Hij is ons Nederlanders precies niks schuldig.

3 september 2018 om 19:01

De logica van Jeffrey; het is geen verplichting maar hij moet het wel

Al die Nederlanders met hun oplossingen en verklaringen; kunnen ze niet gewoon begrijpen dat wij trots zijn op onze afkomst? En dat de trots voor onze afkomst echt miet betekent dat wr niks met Nederland hebben!! Geen enkele forum lid hier ie je vraagt hoe t zit, of wat mijn perspectief of dat van een andere Marokkaanse Nederlander is; naar ze weten allemaal waar t aan ligt!

3 september 2018 om 19:19

Jij kunt blijkbaar niet begrijpen - dat iemand hier geboren toch voor een ander land kiest - voelt als een afwijzing. Dan krijg je al snel dat men zegt nou rot dan maar op. Zou jij ook doen als je vriend niet op je verjaardag komt maar liever naar de buurman gaat. Leuk hoor die trots maar je zult toch eens moeten kiezen

3 september 2018 om 20:19

Awwwwww......het is een afwijzing.......zijn je gevoelens nu gekwetst ?

Wtf heeft Mazraoui te maken met jouw gevioelens? het gaat toch om zijn keuze vrijgheid en we hebben het over voetbal man!

3 september 2018 om 19:40

Dan vraag ik het maar: wat is je perspectief? En al die Nederlanders die met hun oplossingen en verklaringen komen, die proberen tenminste iets. Tuurlijk wordt dit maatschappelijk probleem niet even opgelost, maar niks doen en afwachten is ook niet de oplossing. En wat bedoel je eigenlijk met "al die Nederlanders?" Welke groep is dat? Vallen de mensen met Marokkaanse, Turkse, Chinese, Molukse, Spaanse, Belgische, Duitse, enz.. niet onder? Ik maak hier dus uit op, dat jij vindt dat je daar tenminste niet ondervalt? Ben je dan geen onderdeel van het probleem? Zijn alleen maar vragen hé, geen persoonlijke aanval of iets dergelijks.

3 september 2018 om 19:41

*roots moet er nog bij

3 september 2018 om 20:23

Proberen wij Marokkanen niks dan? Wij gaan ook gewoon naar school, heb onze baantjes en proberen wat van onze leven te maken; valt dat niet onder proberen?

En waar hebben we het over? een maatschappelijk probleem?! Omdat een voetbal miljonair voor een ander land kiest te voetballen, heb ik op eens een probleem? Waar paten weor man?!

Met nederlanders bedoel ik in deze context de autichtonen, in dit verhaal ben ik de Marokkaan; dat maakt disussie wat overzichtelijker. En jha; ik ben een Nederlandse Marokkaan / Marokkaanse Nederlander; Net ietsjes meer Marokkaans dan Nederlands omdat ik ben opgevoed. miscghien verklaart dat waarom sommige mensen meer neigen naar Marokko en dat het helemaal niks zegt over wat we vinden en voelen over Nderland?

Maatschappelijk probleem....en de ander voelt zich weer afgewezen......waar opraten we in godsnaam over?!

Mensen zijn helemaal kierewiet geworden om een stom spelletje voetbal

3 september 2018 om 20:53

We hadden het over het komen met oplossingen en verklaringen. De enige verklaring die ik hoor vanaf de Marokkaanse kant is: wij worden niet gezien als Nederlanders. Maar hier stip je dus een punt aan, waardoor de integratie misschien moeizaam verloopt. Het maakt mij niets uit hoe iemand zijn kind opvoedt, maar als je aangeeft dat je je daardoor ietsje meer Marokkaans voelt, is het toch een intern probleem binnen de Marokkaanse gemeenschap? In Nederland zitten we volgens mij nu aan de 4e generatie? Als dan nog steeds door de opvoeding het gevoel van Marokkaan zijn sterker is dan Nederlander, gaat er toch iets fout. Dat argument "wij worden niet gezien als Nederlander", is dan toch een reactie op het geen hoe de Marokkaanse gemeenschap zichzelf voelt? En het is wel zeker een maatschappelijk probleem. Voetbal is vaak de afspiegeling van de maatschapij. Dat zyiech, Amrabat en deze jongen zich meer Marokkaans dan Nederlander voelen, is een afspiegeling hoe de Marokkaanse gemeenschap zich in Nederland voelt. En dat is wel degelijk een probleem op maatschappelijk niveau. Je kan natuurlijk ook de struisvogeltactiek toepassen en zeggen dat er geen probleem is, maar dan wordt het alleen maar erger. Een land moet, wanneer het er echt op aankomt, een eenheid zijn. Als we al beginnen met verschillende bevolkingsgroepen die geen gezamenlijk belang hebben, gaat dat hoe dan ook een keer botsen. En dan ben je te laat.

3 september 2018 om 21:12

Dat ik mij iets meer Marokkaan voel is voor mij geen probleem hoor. Dat jij het een probleem vindt maakt het niet mijn probleem; ik ben trots op mij afkomst en ik ben alsnog goed geïntegreerd.

Het is alles behalve een maatschappelijk probleem want grootste gedeelte van de bevolking geeft geen moet om voetbal; het gedeelte wat wel een moer geeft om voetbal ziet et niet zo somber in als jij en is niet So fanatiek bezig met het zoeken naar kieseltjes in al te laag water.

En wat is dat voor onzin, als het et op aankomt moet een land een eenheid Zijn? Op de Marokkanen na alle Nederlanders een eenheid dan? Ajax en Feyenoord supporters; allemaal goede vriendjes van elkaar? NEX Vitesse; one big happy family? Op kleiner schaal; Quic Boys Katwijk en Ijselmeervogels Spakenburg? Een grote eenheid als het moet maar alleen wij Marokkanen willen niks van de ander ken hebben!

Gezamenlijk belang in het voetbal? Waar heb je het over man?! HET IS MAAR VOETBAL!!! VOETBAL IS NIET BELANGRIJK!!!!!!!

4 september 2018 om 07:58

Goed geïntegreerd, alleen nederlands spellen wil nog niet zo goed?

'voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven' is een gevleugelde uitspraak. Dus ja, daar heb je gelijk in.
Maar dat geldt eigenlijk voor alle zaken die niets met gezondheid, vrienden en familie te maken hebben.

Dus het argument dat je maakt is ook direct een dooddoener, zo zou je dus op elk topic hier kunnen reageren.

4 september 2018 om 09:03

Ik zou de spellingskaart niet zo snel trekken. Het percentage autochtone Nederlanders dat geen drie woorden zonder spelfout kan schrijven is echt schrikbarend hoor

Je meer Marokkaan voelen is toch prima, zolang je normaal met je medemens omgaat en functioneert in de maatschappij maakt het toch geen kudt uit met welk land je je verbonden voelt. Als je de hele dag kaaskoppen schreeuwt en zegt dat "jullie nederlanders" triest zijn, dat is een ander verhaal, maar binding met een ander land opzich. Lekker boeie.

4 september 2018 om 11:28

Want iedereen in Nederland kan goed spellen natuurlijk, vooral op zijn klein schermpje van een telefoon...en ja; tis maar voetbal

4 september 2018 om 19:38

Dat je nog steeds de focus legt op voetbal en niet op het maatschappelijk probleem, stokt de discussie. Als je nog steeds denkt dat de kern; een persoon kiest voor een ander land is. Dan heeft het geen zin om verder te discussiëren. Succes met de slachtofferrol aannemen en de Nederlanders de schuld van alles geven!

4 september 2018 om 20:49

Ik ben slachtofferrol aan het aannemen omdat ik niet mee wil gaan in jouw idiote manier van denken? Volgen smij ben jij degene die je belazert voelt omdat een Marokkaan een eigen keuze durft te maken....ik heb succes zat mattie

Als Assensio voor Nederland gekozen dan zou je mensen niet horen.

3 september 2018 om 20:01

Zouden mensen ook vreemd vinden. Douglas vonden de meesten ook vreemd

5 september 2018 om 00:52

Douglas vond ik vrij logisch. Hij maakte door naturalisatie een kansje op interlands. Bij Brazilië never nooit. Anders vind ik het als iemand zijn hele leven hier leeft, leert en bereikt wat hij bereikt. Dan zou een stukje solidariteit wel op zijn plek zijn. De kickboksers ook. Leren hier het vak volgens Hollandse school, maar 8/10 hanteren wel de vlag van hun land van herkomst. Jammer, meer niet. Die rechtsback komt net kijken. Zal niet de eerste rechtsback zijn van Ajax die opgehemeld wordt en dan ineens niet meer in de picture is. Misschien de volgende Van Rhijn...wie zal het zeggen. Keuze gemaakt....doei.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Nederland

FIFA ranking: 13
2208 fans
Stand
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Frankrijk2312
2.Zweden1917
4.Bulgarije13-5
5.Luxemburg6-18
Voor de complete stand: Kwalificatie WK - Europa

3 fans
Verdediger, 21 jaar
SeizoenClubW
2019/2020 Ajax 4 0 0 0
2018/2019 Ajax 28 1 2 1
2017/2018 Ajax 8 0 0 0
2017/2018 Jong Ajax 22 6 2 0
2016/2017 Jong Ajax 33 6 3 0
Laatste voetbalnieuws

Marokkaanse bond meldt zich in Groningen: ‘Het kwam als een verrassing’

Met Noussair Mazraoui, Ahmed El Messaoudi, Hakim Ziyech en Oussama Idrissi spelen er al een aantal Marokkaanse internationals in de Eredivisie en de kans lijkt groot dat dit gezelschap binnenkort uitgebreid...Lees verder

In de wandelgangen

Maandag 14 oktober
Mauro Icardi is nog altijd in beeld bij Juventus. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren