Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Nee, Juve verdient de transfersom van Ronaldo niet terug uit shirtverkoop

Laatste update:

TURIJN - Het Cristiano Ronaldo-effect is voelbaar in Turijn. De transfer van de vijfvoudig Ballon d'Or-winnaar naar Juventus zorgt voor een sportieve én financiële schok: de beurswaarde van de club is met ruim 143 miljoen euro gestegen, de seizoenkaarten zijn niet meer aan te slepen en de shirtverkoop gaat razendsnel. Als we sommige berichten mogen geloven, heeft Juventus de transfersom van honderd miljoen euro al grotendeels terugverdiend. Zo simpel is het echter niet.

Door Dominic Mostert

Wie op maandag 2 juli, vlak voordat de eerste serieuze geruchten opdoken, een aandeel van Juventus wilde kopen, was 67 eurocent kwijt. Op 10 juli, de dag van de bekendmaking van de transfer, was dat 90 cent: de hoogste koers sinds 5 mei 2017, toen Juventus op het punt stond om zich te plaatsen voor de finale van de Champions League. Het aandeel heeft het afgelopen jaar dus sterk gefluctueerd. Hetzelfde geldt voor de beurswaarde: het product van het aantal genoteerde aandelen en de koers van het aandeel. Op dit moment zijn er ruim 1,007 miljard aan de beurs genoteerde aandelen met een waarde van 89 cent. De beurswaarde komt daarom neer circa 893 miljoen euro.

Dat is dus een verhoging van 143 miljoen euro ten opzichte van eerder deze maand, maar dat moet niet verward worden met de intrinsieke waarde van het bedrijf. De 143 miljoen euro is niet 'tastbaar' - de beurswaarde is vooral gebaseerd op het gevoel dat beleggers hebben. Juventus is als bedrijf weliswaar meer waard geworden, maar die 143 miljoen euro komt niet ten goede aan alleen Juventus. De vruchten van de hogere aandelenkoers worden geplukt door alle aandeelhouders. Ook voor hen geldt: het geld is pas tastbaar als de aandelen voor een bepaalde prijs worden doorverkocht.

De aandelenkoers van Juventus (bron: Bloomberg).

In Nederland hebben clubs doorgaans een groot percentage van het eigen aandelenpakket in handen. Zo bezit de Vereniging AFC Ajax in totaal 73 procent van de aandelen van Ajax; Feyenoord heeft sinds deze maand weer ruim zestig procent in handen, na het terugkopen van aandelen die in handen waren van de Vrienden van Feyenoord (VvF). Bij Juventus is dat anders. De aandelen van de regerend kampioen van Italië zijn voor 63,8 procent in handen van de private investeringsmaatschappij Exor van de familie Agnelli. Dat bedrijf profiteert dus met name van de hogere koers van het aandeel. Eventuele opbrengsten kunnen natuurlijk wel in de club worden gestoken.

Seizoenkaarten
Hoe zit het dan met de seizoenkaarten? Dat wordt wel degelijk een grotere inkomstenbron voor Juventus, want ondanks een grote prijsstijging zijn de seizoenkaarten sinds donderdag uitverkocht. 95 procent van de seizoenkaarthouders van vorig seizoen besloot te verlengen, terwijl de overige 5 procent van de seizoenkaarten werd verkocht aan clubleden die op een shortlist stonden. Van vrije verkoop was dus niet eens sprake. In totaal hebben 29.300 supporters een seizoenkaart, en dat terwijl veel fans eerder deze zomer hun woede uitten over de toegenomen prijzen. De gemiddelde prijsstijging was een kleine 30 procent; in sommige vakken ging het om liefst 37 procent.

Volgens La Gazzetta dello Sport verdient Juventus in totaal 33 miljoen euro aan de verkoop van seizoenkaarten. Een flink bedrag, maar de totale stijging ten opzichte van het seizoen 2017/18 bedraagt 'slechts' 7,3 miljoen euro. Dat bedrag komt geenszins in de buurt van de transfersom van Ronaldo. Bovendien is het niet te zeggen dat enkel zijn komst heeft gezorgd voor het feit dat de seizoenkaarten uitverkocht raakten. Vorig seizoen was dat ook het geval: ook toen hadden 29.300 fans een seizoenkaart. Wel is het zo dat ze uiteindelijk dus genoegen hebben genomen met een forse prijsstijging en dat het nieuws donderdag werd bekendgemaakt, negen dagen na de transfer.

Tot slot de shirtverkoop. Op dat gebied bestaan hardnekkige mythes, die bij iedere toptransfer terugkeren. Juventus sell HALF A MILLION shirts to pay off half of Cristiano Ronaldo’s £99million fee, schreef The Sun drie dagen na de transfer. Ronaldo-shirtjes leverden Juventus al 50 miljoen op, aldus de Belgische krant De Morgen. Als het echt zo simpel zou gaan, kun je je afvragen waarom clubs niet nóg meer met geld smijten dan ze al doen. De waarheid is echter dat de shirtverkoop geen groot deel van de transfersom vergoedt.

Real Madrid
Juventus verkocht in 24 uur liefst 520.000 shirtjes van Ronaldo, claimden diverse internationale media. Een officieel Ronaldo-shirt kost 137,45 euro, wat de totale som op circa 53,7 miljoen euro brengt. Inderdaad ongeveer de helft van de transfersom, zoals The Sun claimde. Van dat bedrag ziet Juventus echter maar een klein deel terug. De meeste inkomsten van de shirtverkoop komen ten goede aan de producent van de kleding: adidas.

Niet voor niets steken sportmerken als adidas honderden miljoenen, zo niet miljarden in sponsordeals met voetbalclubs. Zo werd vorig jaar bekend dat Real Madrid een miljard euro kan overhouden aan een deal met adidas die loopt tot medio 2026. Bij Juventus gaat het om aanzienlijk kleinere bedragen: een zesjarig contract dat in 2015 in werking trad, levert la Vecchia Signora in totaal 139,5 miljoen euro op.

Voor dat bedrag koopt adidas niet alleen een plekje voor het logo op de borst van het shirt. Het is een licentieovereenkomst: adidas mag het merk van een club gebruiken om wereldwijd merchandise te verkopen en betaalt de club in ruil daarvoor jaarlijks een bedrag. Van de omzet van de merchandiseverkoop gaat naar schatting tien tot vijftien procent naar de betrokken clubs. In het beste geval houdt Juventus dus acht miljoen euro over aan de verkoop van 520.000 shirts.

Het is voor beide partijen een lucratieve samenwerking. CEO Herbert Hainer van adidas voorspelde bijvoorbeeld dat de kledingproducent 1,5 miljard pond zou verdienen aan een sponsordeal van 750 miljoen pond met Manchester United. Desondanks doemt de vraag op: waarom produceren voetbalclubs hun eigen shirts niet, om honderd procent van de inkomsten te behouden? Sportadvocaat Jake Cohen had daar vorig jaar in gesprek met The Independent een helder antwoord op: omdat het voetbalclubs zijn.

"Het zijn geen kledingproducenten. Ze beschikken niet over de netwerken om honderdduizenden, zo niet miljoenen shirts wereldwijd te produceren, te verschepen en te verkopen", zei Cohen tegen de Engelse krant. "Veel clubs outsourcen de logistiek van hun eigen webwinkel zelfs. Dat is een minuscule operatie in vergelijking met de logistiek van kledingproductie op wereldwijde schaal. Voetbalclubs hebben geen toegang tot de middelen die daarvoor nodig zijn. In vergelijking met adidas en Nike gaat het bij voetbalclubs maar om kinderspel. Nike verdiende van maart tot en met mei 2017 meer geld (bijna acht miljard euro, red.) dan Chelsea in de 112-jarige geschiedenis van de club."

Juventus heeft er goed aan gedaan Cristiano Ronaldo binnen te halen

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Ik heb zelf financiën gestudeerd en het is logisch. Ik heb hier zelfs gelezen dat Juventus met die 143 miljoen alles terug heeft verdiend.
Overigens vind ik wel meevallen met de inkomsten van Ronaldo, ik had er meer van verwacht.

23 juli 2018 om 13:41

@falonso

Je schrijft: "zolang de clubs het kunnen betalen, zou ik niet spreken van ongezond. Sommige clubs hebben torenhoge schulden en halen nog steeds voor tientallen miljoenen spelers, dan zou ik het wel zo noemen".

Natuurlijk is het wel ongezond. Het is zelfs waanzin. Hoe zou je het anders willen betitelen als er tientallen en soms zelfs meer dan 100 miljoen Euro op tafel worden gelegd om een simpel arbeidscontract af te kopen. Dat is volstrekt immoreel. In Europa is Vrij verkeer van Personen en Goederen zoiets als de Heilge Graal. Ronaldo had een afkoopsom van 1 miljard in zijn contract staan en als je een miljard moet betalen om naar een andere werkgever te kunnen overstappen, kun je toch moeilijk beweren dat er nog sprake is van vrij verkeer. De transfermarkt is de EG al jaren een doorn in het oog en er wordt al jaren gelobbied om afschaffing ervan. Dat kan heel makkelijk, daarvoor hoeven de Europese landen alleen maar het ontslagrecht aan te passen naar het Nederlands en Belgische model. Als je wetgeving maakt, waarin is geregeld dat een werknemer op vrij eenvoudige wijze onder zijn contract uit kan, gaat geen enkele club meer tientallen miljoen op tafel leggen om dat contract af te kopen en is de ontmanteling van de transfermarkt een feit. Het is allang niet meer de vraag of dat gaat gebeuren, maar op welke termijn. Engeland was er een fel tegenstander van en nu de Brexit bijna een feit is, is de kans op een Europese hervorming van de arbeidsmarkt inclusief een liberaal en flexibel ontslagrecht alleen maar dichterbij gekomen. Het is nog slechts een kwestie van tijd.

23 juli 2018 om 15:10

Er is niets ongezonds aan zolang een club solvabel blijft. Dat geldt voor bedrijven bij het aanschaffen van een bedrijfsmiddel zo ook voor een voetbalclub bij het ‘aanschaffen’ van een speler.

Ik denk dat je hier niet zo goed begrijpt wat het begrip vrij verkeer van personen en goederen inhoudt. Dit is een overeenkomt van alle landen van de Europese Unie dat men goederen kan in- en uitvoeren zonder dat sprake is van een import- of exportheffing. Vrij verkeer van personen houdt in dat alle EU-burgers in alle EU-landen kunnen werken zonder werkvergunning, wij kunnen daarnaast gewoon van het ene naar het andere land wandelen zonder een paspoort te tonen (niet-Schengenlanden uitgezonderd). Dit is dus iets heel anders dan een arbeidsovereenkomst waar een clausule in staat. Ronaldo is destijds akkoord gegaan met de clausule van 1 miljard in zijn contract. Daarbij beseft hij zich vast en zeker dat de club hem zonder moeite aan zijn contract zou kunnen houden.

Ten slotte, ik denk dat de transfermarkt nooit zal verdwijnen. Een flexibeler ontslagrecht zal ertoe leiden dat een club gemakkelijk een speler kan ontslaan. Contractspelers zouden met betere argumenten bij een arbeidsrechter aan moeten komen dan ‘ik wil bij een andere club voetballen’ om hun contract te laten ontbinden.

23 juli 2018 om 21:44

Weetje wat het grote probleem is met shirtverkoop? De illegale markt. Was deze week in Valencia, en daar zijn veel illegalen Afrikanen die voetbal shirtjes verkopen. Ze lijken zo echt dat je gaat geloven dat ze echt echt zijn. Als je een beetje inventariseert zie je dat veel toeristen die shirtjes kopen en ook die van Juventus met Ronaldo. Zo shirtje kost je 20 euro in plaats van 80 euro of zelfs 100 euro. Door die lage prijs kopen mensen toch eerder deze shirtjes dan de officiële echte shirts, waardoor er een stuk minder inkomsten binnen komen.

23 juli 2018 om 22:03

Vaak inderdaad niet van het echt te onderscheiden die nep shirtjes. Vooral in de kleine dingen zoals kaartjes te zien. Ongeveer 140 euro voor een shirt is natuurlijk ook krankzinnig veel geld naar mijn mening. Ik vraag me af of daar onderzoek naar gedaan is/ onderzoek naar kan worden gedaan naar al die illegale shirtjes handel.

23 juli 2018 om 22:22

Nee zelfs het Adidas logo ziet er perfect uit en de bijbehorende labeltje. Alleen het logo van de club en het logo van de competitie zijn stickers.. Het probleem van de illegale shirtjes in Spanje is dat de politie er niet veel tegen doet. Deze mensen die voetbal shirts etc. verkopen mogen er gewoon zitten maar de politie mag het niet zien als ze daadwerkelijk wat verkopen. Als ze gepakt zijn gaan ze of 1 á 2 dagen in de bak of betalen ze een kleine som. Deze mensen werken met een hele grote groep samen waardoor de politie continue in de gaten wordt gehouden. Als de politie in Spanje niet harder optreedt tegen deze praktijken dan blijven ze dit gewoon doen. Door de illegale handel verliezen veel bedrijven inkomsten. Ik moet eerlijk toegeven dat ik zelf ook een shirtje gekocht heb hoor. Van Real Madrid met Isco achterop, voor de prijs kan je het eigenlijk niet weerstaan.

23 juli 2018 om 23:32

Het grote probleem van de shirtverkoop is dus gewoon dat het te duur is.

24 juli 2018 om 09:34

140 euro voor een lap stof dat gemaakt is in Bangladesh en waarvan de winst gaat naar een nare multinational, dat is een problem. Laat die illegale handelaren maar lekker shirts verkopen, denk niet dat een Adidas daar aan onderdoor gaat.

23 juli 2018 om 22:00

Wat leest iedereen goed op deze site. Jij zegt dat de inkomsten van de transfer van Ronaldo je tegen vallen en iedereen heeft het over de uitgave van 143 miljoen. Denk dat de reageerders niet gestudeerd hebben.

Stevig stukje knippen en plakken van oude artikelen uit Engeland maar toch goed dat het geplaatst wordt. Er lopen hier nog steeds mensen rond die denken dat je n transfer terug verdiend met shirtjes verkoop

23 juli 2018 om 01:15

Inderdaad. Helaas blijven veel mensen, onwetend, in die mythe geloven doordat rioolkranten als The Sun erover blijven schrijven na een grote transfer. Goed dat VZ helpt bij het ontkrachten van deze fabel.

23 juli 2018 om 09:17

Gelijk heb je. Wat is dat trouwens een belachelijk hoog bedrag, 137 euro, voor een simpel t-shirt? Is dat normaal tegenwoordig? Ben niet echt op de hoogte, heb na mijn FC Haarlemshirt uit de jaren negentig geen officieel voetbalshirt gekocht

23 juli 2018 om 10:50

@gilau

De meeste (top)clubs verkopen twee soorten shirts. Het standaard ‘supportersshirt’ (meestal rond de €80) en het echte wedstrijdshirt zoals dat ook gedragen wordt door de spelers (dus zelfde materialen, fit etc.).

23 juli 2018 om 15:12

Met zo'n mooi shirt heb je ook geen andere nodig..

23 juli 2018 om 14:36

Niet alleen hier. Echt een heel groot percentage denkt dat en zelfs economen en mediaplatformen verkondigen dat doodleuk. Vaak terwijl het dus absoluut niet gegrond is. Shirtsponsors betalen namelijk al een bepaald bedrag per jaar. Clubs krijgen vaak nauwelijks een percentage mee.

Leuk hoor dat de beurswaarde is gestegen met 143 miljoen. Alleen zegt dit bedrag helemaal niks want zolang een beurswaarde niet wordt gecasht blijft het gebakken lucht. Trouwens Nederlandse clubs doen, zij het op beperktere schaal mee aan de absurd heid in aankoopbedragen. Een ieder die dit normaal vind zou dan ook niet moeten klagen over de bedragen die in de top van het bedrijfsleven over tafel gaan. Ik vind het een belachelijke ontwikkeling die een halt moet worden toegeroepen. Het moet weer gaan om het spelletje met aantrekkelijk voetbal. Bij het afgelopen WK vielen al die grootverdieners gigantisch door de mand, een enkeling uitgezonderd en waren en maar een paar wedstrijden het aanzien waard.

23 juli 2018 om 08:16

Ja dat is dus precies wat er in het artikel staat: beurswaarde zegt weinig over het inkomen van Juventus.

23 juli 2018 om 09:42

Beurswaarde en aantrekken van Ronaldo zegt wel degelijk iets, namelijk dat het aantrekkelijker is voor investeerders om in Juventus te stappen. Of dat uiteindelijk de transfersom van 50 miljoen dit jaar betaalt dat weet niemand nu nog.

23 juli 2018 om 11:27

Dat klopt, maar het gaat in dit artikel om de vraag of Juventus de transfersom hiermee nu direct al heeft terugverdiend. Op de lange termijn kan er meer geld binnenkomen, of de waarde van Juventus stijgen. Maar in euro's zegt zo'n beurswaarde niks over het inkomen op dit moment.

23 juli 2018 om 14:52

Voor een voetbalclub is het min of meer onmogelijk om dergelijke transferbedragen via commercie terug te verdienen. Het is dus puur een investering in het sportieve aspect. Indirect kan hij de club namelijk wel relatief veel geld opleveren als hij bijvoorbeeld de Champions League met Juventus zou winnen of een groot aandeel heeft in de positieve resultaten.

Ik heb nooit begrepen waarom velen er blindelings vanuit gingen dat clubs dat weer makkelijk zouden terugverdienen. Zakelijk en economisch snijdt het namelijk geen hout. Bovendien gaat men er ook zomaar vanuit dat 100 van de waarde van een shirt ook de pure winst is. Zo werkt het natuurlijk niet.

Toen Pogba naar United kwam, was dat ook een flink onderdeel van gesprek. Dat terwijl Adidas en Manchester United helemaal niet zo geheimzinnig zijn over dat soort details. Men kon dus vrij snel concluderen dat Manchester United de transfersom nooit terug zou gaan verdienen door middel van shirtverkoop als men maar even een minuut had gespendeerd om het op te zoeken.

Juventus mag aansprak maken aan 17% van de shirtverkoop. Je betaalt de transfer niet mee terug maar als je 9 mil in 24uur kan verdienen is dat redelijk indrukwekkend. Daarnaast ben ik benieuwd hoe het met Ronalo zijn portretrechten zit, dat kan ook flik opleveren mocht dat niet in zijn eigen bezit zijn.

23 juli 2018 om 11:50

Ronaldo heeft zijn portret rtechten ondergebracht in zijn eigen firma ergens in de Caribean. Dat was de reden van zijn belastingconflict met de Spaanse fiscus, dat is waarom hij zo graag weg wilde naar een land die een dergelijke constructie wel accepteerd.

23 juli 2018 om 14:43

Ook daar zitten weer haken en ogen aan. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat een shirt 80 euro kost en je verkoopt er bijvoorbeeld een miljoen. Dan is de omzet 80 miljoen euro, maar dat is niet de winst. Daar gaan namelijk de productie- en distributiekosten vanaf en al die andere zaken. De kans is dus groot dat Juventus een bepaald percentage van de winst krijgt. Adidas is namelijk gewoon een miljardenbedrijf en die zijn niet dom.

Mooi, informatief en kritisch artikel. Dank!

520.000 shirtjes met Ronaldo verkocht?

Zouden dat er niet veel meer zijn?

Dat ter zijde, ik hoop het beste voor deze man in zijn tijd in Turijn. Bedankt voor alles Cris!

23 juli 2018 om 13:45

Waarschijnlijk wel, maar er staat 520.000 shirts 'in 24 uur' verkocht.

23 juli 2018 om 15:14

In de eerste 24 uur zouden er 520.000 zijn verkocht, maar dat is al ontkend door Juventus. Dat zouden er namelijk 361 per seconde zijn voor een periode van 24 uur. Dat zou erg indrukwekkend zijn.

23 juli 2018 om 15:14

Men vergeet erbij te vermelden dat een boel van die mensen die zo'n Ronaldo shirt kopen anders ook een nieuw Juventus shirt gekocht hadden maar dan met een andere naam. Dus het is niet 520.000 netto.

Heeft iemand enige ervaring met aandelen van clubs kopen? Lijkt me wel leuk om te proberen eens in de zoveel tijd met een paar tientjes.
Is hier bijvoorbeeld een (betrouwbare app/site) voor?

23 juli 2018 om 15:13

Als je je geld kwijt wilt, wil ik mijn rekeningnummer wel geven.
Het is een slecht idee en over het algemeen bestaan de aandelen voor clubs hoofdzakelijk uit sentimenten.
Grote kans dat je verliest.

23 juli 2018 om 15:20

Aandelen van voetbalclubs zijn vaak zgn emotie-aandelen. Je koopt ze meer omdat je bv de club wilt steunen dan dat je er winst op gaat maken.

Heeft iemand enige ervaring met aandelen van clubs kopen? Lijkt me wel leuk om te proberen eens in de zoveel tijd met een paar tientjes.
Is hier bijvoorbeeld een (betrouwbare app/site) voor?

Eindelijk al de domme theorieen de deur uit.

137,45 voor een shirtje? En dan is het nog in zwart wit ook....

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren