‘Als een Nederlandse club Stam kan binnenhalen, moeten ze dat zeker doen’

Woensdag, 2 mei 2018 om

Jaap Stam zit sinds eind maart zonder baan, nadat hij zijn ontslag kreeg bij Reading. De 45-jarige oefenmeester stond sinds de zomer van 2016 aan het roer bij the Royals, met wie hij in zijn eerste seizoen bijna promoveerde naar de Premier League. Als het aan Roy Beerens ligt, haalt een Nederlandse club Stam zo spoedig mogelijk binnen als trainer.

“Ik ben zwaar onder de indruk van hem geraakt als trainer. Een fijne gozer, nuchter en normaal. Als een Nederlandse club hem kan binnenhalen, dan moeten ze dat zeker doen. Ik steek mijn hand voor hem in het vuur”, zegt Beerens in gesprek met Voetbal International. Stam werd onlangs nog in verband gebracht met sc Heerenveen, dat na dit seizoen afscheid neemt van Jurgen Streppel en nog op zoek is naar een nieuwe trainer.

“Ik heb veel trainers meegemaakt, maar Stam is echt van een heel hoog niveau. Een grootheid als speler, als trainer vooral erg duidelijk en normaal in zijn omgang”, vervolgt de vleugelaanvaller van Vitesse. Stam was eerder trainer van Jong Ajax en werkte bij PEC Zwolle, waar hij assistent was en het beloftenteam onder zijn hoede had. Beerens benadrukt dat de oud-verdediger in Engeland nog altijd een held is.

“Als wij een uitwedstrijd speelden, was hij de grote man. We hebben voor de FA Cup uit tegen Manchester United gespeeld, daar werd hij de hele wedstrijd toegezongen door de fans van die club. Dat is toch geweldig?”, besluit Beerens. Stam werd recent ook in verband gebracht met de functie van manager bij Sunderland, dat dit seizoen naar de League One degradeerde.


Poll

Zie jij Jaap Stam aan de slag gaan in de Eredivisie?


Gerelateerd

13 reacties (laatste reactie door alkatorian)

Leuk zo'n verleden als speler, maar een grote naam als voetballer hoeft nog geen goede trainer te zijn. Kan niet inschatten hoe hij is als trainer. Heeft bij Jong Ajax gezeten, maar daar ben je afhankelijk van met welke spelers je de wedstrijd in kunt gaan. Kon daar dus niet zijn eigen stempel drukken. In Engeland geweldig debuutjaar gehad, en een slecht tweede jaar. Daarom zullen er denk ik twijfels blijven bij de clubs. En volgens mij heeft Stam zelf aangegeven voorlopig in Engeland te willen blijven.

Ik weet dat er gigantische salarisverschillen zijn, maar ik ben toch benieuwd waarom Willem II geen poging ondernomen heeft. Is toch de club waarom Jakob begonnen is!

2 mei 2018 om 10:41

Stam heeft voor W2 bij Cambuur en Zwolle gezeten.

Klinkt allemaal heel leuk en aardig dat je een wedstrijd lang wordt toegezongen en dat je in Engeland nog steeds een grote meneer bent (vanwege je spelersverleden), maar daarmee wint je ploeg natuurlijk geen wedstrijden.

Ik heb in Stam nooit echt een trainer gezien die boven het maaiveld uitsteekt, ik hoop dat ik er helemaal naast zit en hij de top gaat bestormen, maar ben d'r bang van...

PEC sla je slag.
Wat is er nu mooier dan de club te trainen waar jouw betaald voetbal carrière is begonnen en waar je ook nog eens begonnen bent als assistent-trainer?
Assistent Lodeweges gaat naar de Knvb dus we hebben een vacature.
Na komend seizoen hoofdtrainer ipv Schip maar dat mag wat mij betreft ook per direct.

2 mei 2018 om 11:23

Ik vind Schip echt een goeie trainer snap niet dat je die wil vervangen. Ook zijn spelopvatting is echt veel leuker als dat van Stam. Bij de Ajax jeugd speelde zijn teams niet echt sprankelend, meer resultaat gericht.

2 mei 2018 om 12:18

Nou bijvoorbeeld om zijn onbegrijpelijke wisselbeleid.
Afgelopen weekend spelen we op zich een goede wedstrijd en creëren veel kansen.
Als je dan je na een 0-1 achterstand de spits (partyceck) eraf haalt en Ricky Dekker die de beste man van het veld was dan is alle logica zoek.
Ik ben overigens niet de enige met vraagtekens bij zijn wisselbeleid, zo ongeveer heel vakkie 16 denkt er het zelfde over

Op basis van wat? Zijn statuur als speler of zijn prestaties als trainer. Want de prestaties van zijn trainerschap vind ik persoonlijk onder de maat en niet heel indrukwekkend. Ik zie niet echt een man met visie en ik word niet heel blij van het voetbal wat hij wil spelen.

Ik hoop echt dat we Stam volgend jaar in de eredivisie kunnen bewonderen. Altijd een fantastische speler gevonden, al weet ik dat hij ook een prima coach is.

In zijn tijd bij Ajax heb ik hem vaak zien coachen. Wat opviel is dat hij minder de nadruk op het frivole, aanvallende Ajax voetbal legde. Zijn manier van coachen richt zich op mentaliteit en werkethiek en het behalen van een resultaat. Geen typische Hollandsche school trainer dus.

Zet er een goede veldtrainer naast voor het aanvallende deel en je hebt een prachtige combi voor het smeden van een winnend team.

2 mei 2018 om 14:01

Zoals jij het beschrijft klinkt het inderdaad erg mooi. Als Heerenveen het zo zou kunnen regelen dan zou ik het zo toejuichen. Ik heb zelf geen idee hoe Stam is als coach. Maar een goede winnaarsmentaliteit kunnen wij wel gebruiken.

Kan me ook nog herinneren dat hij in verband werd gebracht met Az. Ik denk dat hij daar een heele goede coach zou zijn misschien met Az een worp doen op de landstitel.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

195 fans
Coach, 46 jaar

In de wandelgangen

Vrijdag 14 december
Manchester United gaat in januari de defensie versterken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren