‘Ik hield echt van Man United, maar ik kon Van Gaal niet meer luchten of zien’

Donderdag, 19 april 2018 om

Rafael heeft bijna acht jaar op Old Trafford vertoefd, maar na de komst van Louis van Gaal was de rol van de verdediger snel uitgespeeld. De Braziliaan, die sinds 2015 onder contract staat bij Olympique Lyon, zegt dat hij veel heeft meegemaakt met Van Gaal: "In zijn eerste seizoen riep Van Gaal me naar zijn kantoor en zei: 'Je kan vertrekken'", memoreert Rafael in gesprek met ESPN.

"Dat gesprek duurde één minuut. Dat was het. 'Je kan vertrekken.' Van Gaal is geen slechte coach, maar ik mocht zijn karakter niet. Van Gaal sprak ons normaal gesproken na onze maaltijd, iedere dag. Ik had een keer een hoofdblessure na een wedstrijd tegen Yeovil Town en ik zat aan mijn hoofd om te kijken naar mijn blessure. Na drie of vier seconden raakte hij mijn hoofd aan en zei: 'Waarom respecteer jij mij niet?!'"

"Ik stond op en zei: 'Ik respecteer u altijd. Ik heb nooit iets gezegd dat niet respectvol was naar u toe.' Ik ben een geduldige jongen, maar toen werd ik kwaad. Ik had niets verkeerd gedaan. Antonio Valencia zei later tegen me: 'Je gaat nooit meer spelen.' Spelers gaven Van Gaal nooit weerwoord. Antonio had gelijk: ik speelde amper nog. Ik houd van Manchester United, maar ik was toen ook wanhopig te vertrekken."

"Ik hield echt van die plek, maar ik kon hem niet meer luchten of zien", aldus Rafael. Van Gaal stuurde drie dagen na de transfer van de verdediger in augustus 2015 nog een bericht. "Van Gaal schreef naar mij: 'Je weet hoe voetbal is.' Ik kon het niet geloven. Hij sprak niet met me en toen opeens gaf hij een berichtje en wenste hij me geluk. Ik heb gereageerd en zei: 'Dank je.' Ik bleef beleefd, maar ik was woedend."Gerelateerd

Meer sportnieuws

21 reacties (laatste reactie door sirius)

Er zal hier denk ik toch wel meer achter zitten dan dat die verteld.

19 april 2018 om 00:24

En waarom zou Rafael dit nu uit het niets verzinnen?

Hij noemt Antonio Valencia als 'getuige' en die speelt daar nog altijd dus als het een leugen was zou hij Valencia's naam niet hebben genoemd.

19 april 2018 om 00:44

Zal het niet gewoon met kwaliteit te maken hebben? Spelrs die uit de boot vallen, klagen altijd achteraf maar als je vervolgens niet bij een club van hetzelfde niveau terecht komt, dan kan het toch ook zo zijn dat je gewoon niet goed geneog was?

Normaliter gaan spelers van Lyon naar een topclub, andersom is geen indicatie dat het goed gaat.

19 april 2018 om 02:18

Inderdaad. Valencia wist ter plekke al dat die nooit meer zou spelen, wellicht omdat hij wist dat Rafael te ver ging in zijn reactie (die hij hier niet tot in detail verklaard zal hebben). Er zijn altijd twee kanten aan een verhaal en om een conclusie te trekken uit dit verhaal zou onverstandig zijn.

19 april 2018 om 06:32

Als je het zo leest lijkt het net alsof van Gaal geen toptrainer was, maar een incompetente pannenkoek die net komt kijken. Het verhaal zijn wat losse flodders om van Gaal nog een trap na te geven. Ik wil best geloven dat Louis niet tegen iedereen even charmant is, maar je kan niet zeggen dat hij niet professioneel is.

Ik heb het idee dat Van Gaal een beetje moest fungeren als de boeman die de mindere spelers wegstuurde, en dat dan ook deed. Wel op een vreemde wijze natuurlijk maar Rafael kwam gewoon tekort. Heeft het een paar seizoenen echt top gedaan maar ik hield altijd m’n hart vast als die al een gele kaart had.

19 april 2018 om 00:27

Vond hem nochtans altijd een goeie speler, een aanvallende back die vooral aanvallend enorm goed was.

En hij heeft er 8 seizoenen bij United gespeeld dus echt te kort komen zal het niet zijn, tenzij je Blind heet en connecties hebt.

19 april 2018 om 07:34

Spelers als Fletcher, O’Shea en Brown hebben ook heel lang bij United gespeeld. Sir Alex wist op een of andere manier 150% uit z’n spelers te halen. Een van zijn grootste kwaliteiten als je het aan mij vraagt.

Sommige coaches hebben totaal geen respect voor spelers.

Een coach heeft veel macht en je mag enorm goed zijn, geliefd zijn of heel lang bij de club spelen maar als een coach jou niet mag dan kan je carrière zo voorbij zijn.

Zie maar bij Iker Casillas en José Mourinho.

19 april 2018 om 00:36

Casillas was op z'n retour en liet ook zien niet meer de doelman te zijn die hij daarvoor was. Rafael is nooit een geweldige speler geweest en was mede-profiteur van de kwaliteiten die andere spelers hadden waardoor hij kon fungeren als verkapte middenvelder. Ik ben zeker geen fan van (met name) de persoon Van Gaal, maar jongens als Rafael zijn voor clubs als Manchester United passanten. Het is puur vanwege de kwaliteiten van de ploeg dat hij het daar relatief lang heeft volgehouden.

19 april 2018 om 06:39

Casilias had het ook aan zich zelf te danken dat hij zo behandeld werd. Creëerde zelf onrust in de kleedkamer en keerde spelers tegen elkaar/de coach en dat als aanvoerder.

Tja, ik ben absoluut geen fan van de persoon Van Gaal en hij heeft genoeg fout gedaan in zijn tijd bij Manchester United, maar als dit soort middelmatige spelers (die toevallig mee konden voetballen met de echt grote jongens) een platform krijgen voor een mening puur gebaseerd op hun eigen gebrekken, haak ik af. Het komt een beetje neer op de woorden; was hij geen coach geweest, was ik nog steeds een grote meneer. Met alle respect, maar Rafael mag z'n handjes dichtknijpen bij het feit dat hij ooit basisspeler is geweest bij een club als Manchester United.

19 april 2018 om 00:45

Ah maar hij stuurt een ‘middelmatig’ voetballer weg om vervolgens een ‘middelmatig’ voetballer ervoor terug te halen genaamd Blind? Wou Louis enkel meer Nederlandse mensen om zich heen?

19 april 2018 om 01:00

Dat kun je natuurlijk niet aan mij vragen. Zoals ik al zei heeft Van Gaal genoeg fouten gemaakt, maar Rafael heeft een seizoen gepiekt door andere spelers. Verdedigend was hij werkelijk lachwekkend slecht en in het huidige United zou hij hoogstwaarschijnlijk heel snel op de bank beland zijn.

19 april 2018 om 05:04

Absurd, Rafael was op een punt de beste rechtsback in de Premier League. Echt absurd dit soort posts.

19 april 2018 om 09:37

En het verval was ook enorm groot. Je hebt als speler niet aan een enkel topjaar waarin hij overigens nog steeds veel verdedigende fouten maakte. Dat kun je dan absurd vinden, maar ik ga een speler niet beoordelen op 1 seizoen.

Hoe vaak gaat deze Braziliaan dit nog vertellen, dit heeft hij al meerdere keren geroepen en nu weten we het wel. Mischien niet netjes van Van Gaal maar dit is ook de voetballerij, kan soms zakelijk en hard wezen.

Ik denk dat het te maken heeft met zijn gebrekkige Engels. Dingen kunnen dan heel erg kort door de bocht overkomen omdat hij de woorden niet kent om de gewenste nuance aan te brengen .

19 april 2018 om 08:38

Hij heeft inmiddels wel 8 jaar in Engeland gewoond.
Ik denk niet dat het daaraan zou liggen.

19 april 2018 om 08:59

Antonio Valencia woont al 10 jaar in Engeland en spreekt nog geen woord Engels. Het is gewoon dat LvG geen gewenste rb in hem zag zitten.

19 april 2018 om 09:02

Dan ligt het ook echt of ze het willen leren.
Het lijkt mij als je in een andere land gaat voetballen dat je snel mogelijk de taal wilt leren.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Manchester United

Stand
Actuele wedstrijden

Nederland
395 fans
Coach, 68 jaar

In de wandelgangen

Woensdag 20 november
Heel Europa zit inmiddels achter Erling Braut Haaland aan, maar Manchester United is het meest concreet. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren