Oud-Ajacied: ‘Als je geen zin hebt, kom dan niet en ga thuis zitten fluiten’

Maandag, 16 april 2018 om

Ajax wist afgelopen zondag niet te voorkomen dat PSV de landstitel greep. De ploeg van trainer Erik ten Hag werd met 3-0 afgedroogd in het Philips Stadion. Bij terugkomst in Amsterdam werd de spelersbus opgewacht bij de Johan Cruijff ArenA door boze supporters. Daarbij werd Ajacied Hakim Ziyech geduwd door een supporter en dat is tegen het zere been van oud-voetballer Andy van der Meyde: “Ik heb gehoord dat er wat geduwd werd, maar ik heb niet gehoord dat er ook is geslagen of geschopt. Dat moeten ze ook niet doen, ze moeten van die spelers afblijven”, klinkt het.

Ajax verloor door doelpunten van Gastón Pereiro, Luuk de Jong en Steven Bergwijn. “Ik weet dat het moeilijk is, maar die jongens willen niet expres verliezen”, aldus Van der Meyde tegenover Ajax Showtime. Het valt de oud-international dat de spelers van Ajax steeds vaker worden uitgefloten door de eigen supporters. “Het lijkt erop dat het dit seizoen erger is geworden. Als je geen zin hebt om te komen, kom dan niet en ga thuis zitten fluiten. Het uitfluiten is altijd wel gebeurd, maar het is nu wel heel erg. Er hangt een te negatieve sfeer in het stadion. Als je niet wil en je hebt een slechte zin, ga thuis de boel verzieken, maar niet in het stadion. Niemand wordt er beter van. Ze gaan er minder door voetballen. Misschien willen sommigen de bal niet eens meer.”

Van der Meyde was goed ziek van de nederlaag in Eindhoven. “Die wedstrijd was natuurlijk dramatisch. Dat was niet des Ajax”, aldus de voormalig aanvaller van onder meer Ajax en Internazionale. “Ik had niet verwacht dat ze zo op hun flikker zouden krijgen. Je laat PSV toch geen kampioen worden tegen je eigen team in Eindhoven? Ja, het was wel echt een tik. Ik vond het wel erg en ik baal daar wel van, ja.”Gerelateerd

29 reacties (laatste reactie door hansje1969)

Met zijn oproep ben ik het opzich wel eens, een deel kan beter wegblijven in plaats van zo achter je club te staan. Toch moet ik wel optekenen dat lang niet alle frustratie in het stadion ten onrechte is. Er is een groep mensen die onredelijk is, maar een heel deel is dat absoluut niet.

Wat we dit seizoen te zien krijgen is echt ronduit dramatisch. Er waren momenten dit seizoen dat de steun beter had moeten zijn, maar tegelijk waren de protesten tegen het wanbeleid of de wanprestatie tamelijk tam op veel momenten. Hoe vaak ik niet gedacht heb de eerste seizoenshelft dat het onrustig zou worden ... Dat kwam telkens niet uit, ondanks veel teleurstelling en boosheid.

Zondag barste de bom om het zomaar te zeggen, toen het lot van Ajax dit seizoen defintief werd beslecht. Ik vermoed dat nog lang niet alles eruit is qua frustratie en teleurstelling. Ga er ook niet vanuit dat het de komende duels erg gezellig gaan worden. Het enige wat ik hoop is dat uiting van al het ongenoegen niet op zo'n manier meer naar buiten komt als zondag, want dat brengt Ajax alleen maar schade toe.

Ziyech is volgens zovelen de beste speler van Ajax en is toe aan een stap hogerop, want hij zou Ajax allang ontgroeid zijn. Maar ik vind het allemaal wel meevallen.
Hij heeft dit seizoen in 36 wedstrijden: 8 doelpunten en 15 assists. Ik zal hem eens in perspectief plaatsen met Marco van Ginkel/ Davy Klaassen/ Jens Toornstra en Christian Eriksen in hun top seizoenen.

- van Ginkel 2017/2018: 32 wedstrijden: 16 doelpunten en 5 assists. Waar van Ginkel volgens velen word aangeschreven als een modale voetballer voor Eredivisie niveau als plafond.
- Klaassen 2016/2017: 50 wedstrijden: 20 doelpunten en 12 assists. Deze jongen is compleet ondergesneeuw in het buitenland. met zelfs betere statistieken dan Hakim.
- en zelfs Jens Toornstra in 2016/2017 : 44 wedstrijden: 15 doelpunten en 11 assists. Nou wil ik niet speculeren dat Toornstra net zo goed is als Ziyech, maar het geeft wel aan dat je niet een bijzondere spelers hoeft te zijn om een beetje aardige statistieken als Ziyech dit seizoen heeft te overleggen
- Eriksen 2012/2013: 41 wedstrijden 13 doelpunten en 22 assists. (met Sigthorsson in de spits(!)) Dit is dan ook de enige CAM die de afgelopen jaren is geslaagd in het buitenland (wijnaldum is in mijn ogen meer een CM) Maar Hakim Ziyech loopt qua statistieken mijlenver achter op die van Erikssen, die zich zelfs op Champions league niveau heeft bewezen toen. En hij drukte daarnaast ook veel meer zjin stempel op Ajax.

Al met al denk ik dat je Hakim Ziyech straks in hetzelfde rijtje kunt plaatsen als van Ginkel en Klaassen m.b.t. hun buitenlandse avontuur. Dat denk ik mede omdat zijn statistieken redelijk gelijk zijn aan hun 2. En natuurlijk zeggen statistieken niet alles. Maar als je dan ziet dat de statistieken van Eriksen er wel bovenuit springen en je ziet dat hij zich als enige profileert op een hoger plan. Denk ik dat ik mag concluderen dat Ziyech (net als Marco en en Davy) zich leuk laat zien in Nederland, maar in het buitenland kwaliteit en voetbalgogme tekort komt. Daarnaast is zelfreflectie een belangrijk onderdeel dat Hakim mist. Of hij moet zijn mentaliteit veranderen en zich anders opstellen, maar anders zie ik het voor hem qua buitenlands avontuur niet heel super in. Nogmaals, speculatie, maar het zijn wel degelijk gegronde argumenten om dit te vermoeden.

17 april 2018 om 00:16

Een mooi betoog.

Ziyech moet qua rendement zeker omhoog. Maar ik geniet wel van zijn techniek, inzicht, passes en fraaie openingen. Een speler die qua voetbalstijl écht bij Ajax past. Alleen zijn norse en ietwat ongeïnteresseerde houding maakt niet tot populairste Ajacied.

Ook bij zijn vorige clubs brak zijn houding hem op. Daar zou hij iets aan moeten doen !! ALs hij bij zijn volgende club net zo'n klik heeft als met Bosz dan heb je een geweldige voetballer aan hem. Ik schrijf hem in het buitenland bij voorbaat niet af.

17 april 2018 om 00:18

Van Ginkel 9 penalty's, maar dat vegeet je even te melden. En verder leuk die statistieken, maar pak dan ook het aantal key passes enzo erbij. Hij crëert veruit de meeste kansen van de Eredivisie. Een gemiddelde van 4 per wedstrijd als ik me niet vergis. Als ze bij Ajax voorin wat scherper waren, dan had hij 30 assists.

17 april 2018 om 07:48

Die penalty moet je er nog wel inschieten.

17 april 2018 om 07:54

Klopt, maar het heeft niks met zijn veldspel te maken.

17 april 2018 om 09:20

Dacht ik ook al, als je ziet hoe veel kansen er worden gemist bij ajax is niet normaal en als huntelaar die bal van 5 meter gewoon in de verre hoek schiet is het geen assist van ziyech maar komt de goal wel voor 90% van hem

17 april 2018 om 01:07

Ik denk dat je gelijk heb eriksen is ook echt een klasbak Ziyech is stukken minder

17 april 2018 om 01:16

Je vergeet Lex Immers 😂 In het seizoen 2012/2013 maakte zelfs hij 12 doelpunten en 6 assists in 32 wedstrijden. Ziyech had destijds gewoon voor Feyenoord moeten kiezen. Zijn familie zat hier al op de tribune en met het blok El Ahmadi / Vilhena achter hem had hij veel beter tot zijn recht kunnen komen. Hij past qua karakter ook gewoon niet bij Ajax, bij Feyenoord had hij beter in zijn vel gezeten.

17 april 2018 om 09:06

Als Ziyech klaar lijkt voor een volgende stap, dan betekent dat niet direct Bayern of Barcelona. Ziyech heeft naast scoren en assists ook mooie cijfers voor passes en balveroveringen. Dat Hakim zijn kunsten graag in een zwaardere competitie wil proberen lijkt me heel gezond. En daarnaast heeft dat 'klaar' n.m.m. ook te maken met de tribunes, een deel van het Ajax-publiek is niet stimulerend en als dat in je hoofd gaat zitten dan kun je maar beter naar een nieuwe uitdaging gaan. Ik vermoed dat Ziyech daar heel gevoelig voor is.

17 april 2018 om 10:42

@demo1999: je pakt cijfers van voetballers met een andere speelstijl (V. Ginkel en Klaassen) dan Ziyech en beoordeelt hem dan als de mindere. Als je ziet hoe goed Ziyech het spel verdeelt, dan valt een vergelijking met Eriksen eerder te maken. Ziyech is al jaren de 'mooiste' (let wel: dit is een persoonlijke opinie) voetballer van de Eredivisie en overwegend de 'beste' in de Eredivisie. Een van de enige spelers die het spel opent, zijn blik naar voren gericht heeft, het aandurft om een moeilijke pass te geven en bovendien ook de middelen in techniek en tactiek om te doen wat hij ziet.

Waarschijnlijk verdient hij tegelijkertijd de prijs voor speler met het meeste balverlies, maar dat komt ook door het risico dat hij in zijn spel legt. Hij geeft graag lange passes, waar Eriksen vooral uitblinkt in steekpasses. Nu wil ik niet zeggen dat Eriksen dat onderdeel niet beheerst. Ik denkt alleen wel dat een lange pass een lagere slagingskans heeft dan een steekpass. Zo'n balletje over de verdediging wippen wat Ziyech doet, dat kan Eriksen ook. Maar hij deed het bij Ajax niet zo vaak. Eriksen is een minder opportunistische voetballer. Meer iemand die het spel klinischer verdeelt. Als Ziyech voor je wil werken, net als onder Bosz, dan kan hij misschien mee met een Villareal, Sevilla of Milan.

Nee, ik vind dat je hem te kort doet. In de spaarzame Europese avontuurtjes toch altijd een van de uitblinkers geweest.

Andy heeft helemaal gelijk. Een klein deel zorgt voor een negatieve sfeer en kinderlijk gedrag. Laat dat soort rel-gasten lekker thuis blijven, maar blijkbaar is Ajax de uitlaatklep voor ze...

Het ontbreken van succes en ook het matige gecontroleerde voetbal breekt de supporters op. Ajax supporters zijn vaak verwend met aanvallend voetbal, gogme en technische hoogstandjes. En door het gerommel binnen in de club, is het nu in alle geledingen van de club onrustig !

Voor aankomend seizoen zal de druk enorm zijn. Nog een jaar zonder prijzen kan niet...

Helemaal gelijk. Alsof een speler expres niet zijn best doet ofso. Waarschijnlijk balen de spelers er nog veel meer van dan de supporters als het niet lekker loopt.
En ze kiezen bij Ajax ook wel heel selectief hun slachtoffers uit, hanteren een soort dubbele maat.
Als Veltman een fout maakt is het een schande, als de Ligt dit doet komt het doordat hij zo jong en kan dat gebeuren.
Als Ziyech niet vaak lacht is het een arrogante kwal, als Dolberg dit doet is hij stoã¯cijns.

17 april 2018 om 00:22

Snap dat ook nooit dat van het lachen. Het is geen modeschow ofzo. Niet iedereen is Ronaldinho die met een big smile voetbalde. Martial zie je ook nooit lachen bijvoorbeeld, maar dan vinden mensen het cool.

17 april 2018 om 01:53

Van een echte prof mag je wel verwachten dat hij altijd zijn best doet. Maar er zit nog een groot verschil tussen je best doen of met het mes tussen de tanden alles geven. Spelers van Ajax hebben echt wel hun best gedaan maar de echte overtuiging om het kampioensfeest uit te stellen (en toch nog even wat druk bij PSV te leggen) hebben ze totaal niet laten zien.

En dat selectief slachtoffers kiezen valt ook wel mee denk ik. Dat ligt vooral aan het krediet dat de spelers zelf opbouwen. Veltman is in eerste instantie ook jarenlang verdedigt door de achterban omdat het net als de Ligt een speler was uit eigen jeugd waarbij een foutje nog werd geaccepteerd vanwege zijn jonge leeftijd. Maar omdat hij dit niet heeft weten te verbeteren en ook zijn houding erg vervelend is geworden wordt hij nu uitgekotst. Ook Ziyech zijn houding strookt niet met zijn prestaties waardoor je dit over jezelf afroept.

17 april 2018 om 07:56

Ben het niet vaak met je eens marocberkane, maar dit heb je goed gezien denk ik. Van mij hoeft Ziyech overigens niet te lachen, ik vind zijn houding helemaal niet storend, dat is misschien iets persoonlijks. Alleen de reactie op een paar fluitende dwazen was niet goed, maar wel begrijpelijk.

17 april 2018 om 10:33

Als een speler zijn best niet doet zou het een perfecte reden zijn om hem uit te fluiten, maar wanneer hij dit wel doet moet je hem gewoon steunen als publiek zijnde. Die speler stelt zichzelf ook niet op en gaat er zeker niet beter door spelen, en je zit er toch om je club te steunen.

Je zult altijd jongens hebben die beter bij de supporters passen, bij ons is dat echt niet anders hoor, en helaas hebben wij ook gefluit gehoord bij spelers die altijd hun best hebben gedaan.

Ben het eens met Andy. Emoties hebben we allemaal, maar ga nou niet jouw eigen spelers uitfluiten en zelfs duwen, slaan enz. Vind het jammer dat Ziyech op zo een manier zal vertrekken. Tegen PSV was hij de enige die nog wat probeerde. Zag hem 4/5 heerlijke crosspassen geven die vervolgens werden verpest door de aanvallers. Zulke passes zullen ze volgend seizoen missen in de Johan Cruijff Arena. En dan zal iedereen denken: "Wat jammer eigenlijk dat we Ziyech hebben weggepest". Je weet pas wat je mist, wanneer je het kwijtraakt. Hopelijk schitteren op het WK en dan een mooie stap naar Schalke, Sevilla, Valencia of Roma.

Waarom zou je niet mogen fluiten? Daar geeft de kwaliteit van het spel het gevoerde beleid en de selectie toch alle aanleiding toe? Het tegenhouden van een spelers bus en het lastigvallen van spelers sta ik ook niet achter

17 april 2018 om 07:58

Een algemeen fluitconcertje bij rust gericht aan het hele team of beleid bijv. moet kunnen. Maar niet op de man.

17 april 2018 om 08:54

(hansje69)
Ja maar denk je dat van uitfluiten een speler beter gaat spelen ? dit is gewoon not done dan ben je imo een waardeloze supporter ook wel succes supporters genoemd want het zijn mensen en nog altijd geen machines ik ben ook kritisch op mijn club maar uitfluiten nee dat zal ik nooit doen , en wat er over Ziyech wordt gezegd door sommige kan ik helemaal met mijn verstand niet bij de beste speler in de selectie ongelofelijk ik heb er geen woorden voor als die weggaat en daar heeft het alle schijn van dan is er geen gelijke vervanger voor want die heeft Ajax niet rondlopen hoor .

17 april 2018 om 10:03

sloep01

Sinds wanneer is het de taak van de supporters om spelers beter te laten spelen? Ik dacht dat dit de taak van de trainersstaf was?

Beetje raar dat fans niet hun afkeuring zouden mogen laten blijken door spelers uit te fluiten. Even daargelaten of dat terecht is of niet (want dát is nu eenmaal een kwestie van opvattingen en meningen) het is natuurlijk een uitgemaakte zaak dat elke fan gewoon altijd het recht heeft om tekenen te geven van goedkeuring (juichen, klappen, zingen) zowel als afkeuring (fluiten, 'booooooooeeeeeee' roepen, zakdoekjes voor mijn part).

Prima dat jij dit dan waardeloze (succes) supporters noemt, of hoe je ze ook wilt noemen, maar dat recht heeft iedere supporter, klaar. Daar betaalt die supporter namelijk een heleboel geld voor, om in het stadion naar zijn cluppie te mogen komen kijken. Lijkt me dat die fan dan ook het recht heeft om duidelijk te maken dat ie het niks vind. Of misschien kan Van der Sar voortaan speciale certificaten uitdelen anders, tegen betaling, waarmee die supporters dan wél het recht krijgen om hun afkeuring te tonen. Dat dan een stewart naar je toe komt, bij boegeroep, of jij wel zo'n certificaat hebt gekocht om dat te mogen doen of zo. Verdien je tenminste nog wat geld aan de onvrede bij je fans.

Maar goed, ik vind het een minachting van je supporters om te stellen dat ze niet zouden mogen fluiten om Ziyech, als ze daar reden toe voelen. Want je argument dat je dat niet moet doen 'omdat hij je beste speler' is, snijdt geen hout. Aan je beste speler mag je hogere eisen stellen dan aan de waterdragers. Zij moeten iets extra's laten zien. Doen ze dat niet, dan presteren zij onder hun maat. Dus zij moeten aan een hogere standaard voldoen, klaar.

En tenslotte, denk nou niet dat Ajax ophoudt te bestaan als Hakim Ziyech weggaat he! Hij is en goede speler maar als hij weg gaat haalt Ajax er wel weer een goede speler voor terug én er gaan bij het vertrek van goede spelers altijd weer andere spelers opstaan.

17 april 2018 om 11:31

(constant kante)
Ach je mag van mening verschillen en dat argument dat de supporter veel betaalt voor een seizoenkaart om naar zijn club te kijken dat wil hij toch zelf , ik betaal ook 500 euro voor mijn kaart en heb die al ruim 25 jaar en je hebt goede en slechte tijden en ik had van dit seizoen ook meer verwacht nou jammer volgend jaar beter maar , jammer vond ik dat Bosz wegging want onder hem kwam toch weer een beetje het Ajax voetbal terug en ik was blij dat de Boer wegging en nu hoor je al weer mensen dat die terug moet komen , nou als ik iemand niet meer wil zien als trainer is hij het wel met dat saaie voetbal dus je ziet iedereen heeft een mening en ik weet ook wel dat Ajax niet ophoud als Ziyech weggaat maar hij is toch in mijn ogen de beste speler die ze hebben , maar toch ben ik van mening dat ja altijd achter je club moet staan en ze moet aanmoedigen uitfluiten vind ik niet kunnen want geen enkele speler speelt bewust slecht .

18 april 2018 om 22:14

@sloep01
Nou een succes supporter ben ik niet, want dan was ik al lang weggeweest. En ook tijdens de betere jaren heeft iedereen gezien hier denk ik dat ik kritiek heb gehad op dingen die niet goed gingen. 't Wordt niet altijd gewaardeerd, maar dat maakt me niet uit.
En ook eens een speler uitfluiten vind ik echt geen probleem en daar moet je als speler ook mee kunnen omgaan vind ik.
Zoals Veldman laatst uitgefloten werd, of Siem de Jong vorig jaar, daar zal je mij niet aan mee zien doen. Dat noem ik nou op de persoon. Maar als Ziyech voor de zoveelste keer weer op doel gaat schieten en het werkelijk allemaal kansloze losse flodders zijn, dan gaat - hoe goed je ook mag zijn - het mij en vele andere met mij gewoon heel erg irriteren. En als meneer daar niet tegen kan en dan vervelende gebaartjes gaat maken of niet juichen na een goal en met een chagrijnig smoel rond gaat lopen, mag je daar toch wel wat van vinden?
Kijk of we nou fluiten of niet, hij gaat toch wel weg. Iets wat Onana ook al aangaf en Mathijs de Ligt idem, dat ligt vooral aan de ambities van Ajax en niet dat er weleens wat gefloten wordt lijkt me.

Ik heb ooit iemand horen zeggen dat ajax geen fans heeft maar gewoon elke thuiswedstrijd 50.000 mensen heeft die controleren of ajax wel mooi voetbal speelt. Dat vond ik een redelijk accurate grap waar wel een kern van waarheid in zit. Het zijn natuurlijk niet alle supporters maar er is een vrij grote groep die alleen tevreden is als ajax elke tegenstanders met 80% balbezit en 6-0 naar huis stuurt bij wijze van. Als dat niet gebeurt dan gaan ze fluiten en dat maakt de sfeer in de Arena (wat ik al niet een heel sfeervol stadion vind) er niet beter op. Ik snap niet dat dat soort mensen het nog leuk vinden om ajax te bezoeken.

Je moet als fan van niet gaan uitfluiten, wees een echte fan en blijf achter je clubie staan. Zo wordt ook het hele Ajax publiek negatief afgestoken terwijl het maar een paar malloten zijn

Heerenveen krijgt wel eens de kritiek dat 'wij' bioscoop publiek hebben. Nou, als ik mag kiezen, en eigenlijk elk redelijk denkend mens hoor; liever bioscoop publiek dan een stelletje mafklappers.
Ja, Bengaalse fakkels is mooi (mits gebruikt waarvoor het bedoeld is). De ouderwetse gas-toeter vind ik ook nog steeds sfeer verhogend. Zingende supporters, geweldig!
Maar die halve MMA sukkels, al dan niet dronken of met de neus vol, laat die alsjeblieft een veldje naast de snelweg opzoeken! Voetbal moet voor de vader met zoonlief aan de hand zijn, of voor de voetbal moeder met de nieuwe Lieke Martens op de tribune...
Ik ga tegenwoordig steeds vaker met mijn zoontje naar onze lokale 3e klasser, hij met een bal onder zijn arm, ik met een bekertje koffie voor een euro... 50 cent voor de verloting en zonder rollade weer naar huis.
Ik ben totaal niet voor een big brother samenleving, maar een voetbal club moet vooral baas in eigen huis zijn. Als de supporters zich niet kunnen gedragen, dan maar geen sfeer vak. Wel een sfeer vak, lever maar een kopietje paspoort en een Verklaring Omtrent Gedrag in.

Berghuis beter en effectiever dan ziyech

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV3638
2.Ajax3132
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

211 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 12 7 1 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
2015/2016 FC Twente 33 17 6 0
Laatste voetbalnieuws

Ziyech ontbreekt in belangrijk Champions League-duel van Ajax

Hakim Ziyech is ongeveer twee weken uit de roulatie met een knieblessure, zo maakt Ajax maandag bekend via de officiële kanalen. De spelmaker heeft een verrekking aan de binnenband van zijn...Lees verder

In de wandelgangen

Dinsdag 20 november
Borussia Dortmund gaat Paco Alcácer definitief overnemen van Barcelona, zo zal de club op 27 november bekendmaken tijdens de aandeelhoudersvergadering. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren