‘Ik hoef niet goed te spelen om wedstrijden te beslissen voor Ajax’

Vrijdag, 8 december 2017 om

Ajax heeft zondag de topper tegen PSV voor de boeg en voor de Amsterdammers lijkt het de laatste kans om nog aan te haken in de strijd om de landstitel. De ploeg van Marcel Keizer presteert de laatste weken wisselvallig en ook Hakim Ziyech weet zich daar niet aan te ontworstelen. De spelmaker werd onlangs door het eigen publiek uitgefloten vanwege zijn vele balverlies, maar laat zich niet leiden door het gemor.

“Ik vind het niet leuk. Maar het raakt me niet. Ik kan me voorstellen dat spelers er moeite mee hebben”, vertelt Ziyech, die aangeeft dat de ene speler er kracht uit haalt en de andere niet, in gesprek met het Algemeen Dagblad. “Ik ben van heel ver gekomen om te bereiken waar ik nu ben. Ik heb een moeilijke jeugd gehad zonder mijn overleden vader. Waarom zou dít mij nu dan moeten tegenhouden?”

Ziyech probeert altijd de oplossing naar voren te zoeken en vindt dat een speler altijd zijn identiteit moet behouden. Hij is dan ook niet van plan om zijn spel te veranderen vanwege kritiek vanaf de tribune: “Ik weet heel goed dat ik te wisselvallig speel. Het verschil tussen goede en slechte wedstrijden is te groot. Maar ik hoef niet goed te spelen om een wedstrijd te beslissen”, gaat hij verder. Volgens Ziyech had hij die kwaliteit al in de jeugd: “Als ik denk dat ik een moeilijke bal moet geven, dan geef ik die. Ook al fluit het hele stadion.”

De middenvelder mist het Europees voetbal, dat vorig seizoen met een plaats in de finale van de Europa League een onverwacht succes werd voor Ajax. De Amsterdammers moeten het nu vooral hebben van de topwedstrijden in de Eredivisie, zoals de 1-4 zege op Feyenoord in de Klassieker: “Toen waren we ook wisselvallig, maar hebben we echt de juiste mentaliteit getoond. Tijdens dat soort wedstrijden krijg je een soort shot door je lichaam. Die kick is bijna niet te beschrijven.”


Poll

Denk jij dat Ajax gaat winnen van PSV?


Gerelateerd

39 reacties (laatste reactie door arends)

Wat mij betreft mag hij wel iets minder risico in zijn spel leggen. Het zou zonde zijn als hij helemaal geen risico meer in zijn spel zou leggen en daar ben ik het dan ook met hem over eens. Echter, het verschil tussen een goede wedstrijd en een slechte wedstrijd is nu wel erg groot.....

8 december 2017 om 11:00

Ik denk dat hij gwn te beslissend wilt zijn en op sommige moment een assist op zijn naam probeert te forceren.

Bij Ajax - Roda was ik toevallig aanwezig, en hij gaf een aantal prachtige beslissende passes. Echter zijn er zeker 10 momenten geweest waarin hij veel te eenvoudig balverlies leed, waardoor hij zeker 5 veelbelovende aanvallen om zeep hielp.

Ziyech moet de juiste balans vinden tussen een risicovolle pass ( waar hij goed in is) en een simpele breedte pas, waardoor Ajax minder vaak balverlies lijdt en alsnog tot een gevaarlijke aanval komt ( vooral bij counters).

Beangstigt mij toch wel te horen dat hij weigert minder risico in zijn spel te leggen, dat ziet de Europese sub-top namelijk ook. Wil hij hoger op zal hij dat toch moeten aanpassen.

8 december 2017 om 09:11

En terecht dat hij dat niet wil. Wat wil jij zien dan? een speler die alleen de bal breed kan geven? Zullen we Frenkie de Jong ook maar meteen vragen om geen ballen meer diep te spelen., het spel meteen op te breken en het creatieve uit de spelers te trappen?

Het is slechts een kwestie van tijd dat er gezeken gaat worden op Frenkie de Jong. Zelfde type speler, die creatief is en risico in zijn spel legt.

Zie veel liever een speler die 5 keer per wedstrijd op doel probeert te rossen dan dat hij probeert de makkelijkste oplossing te zoeken.

8 december 2017 om 09:15

Frenkie de Jongs passen zijn pijnlijk precies, let maar eens op.

8 december 2017 om 09:41

Pjanic, je legt Mario woorden in de mond.
Hij zegt alleen dat Ziyech beter moet doseren en daarin heeft hij gewoon gelijk.

8 december 2017 om 09:42

Verschil is dat Frenkie 90+ passing haalt en Ziyech de 70% niet haalt. Frenkie verloor dit weekend elke 11 van contacten de bal, Ziyech elke 3. Ziyech kan beter maar toont het gewoon niet deze periode en daar komt de kritiek vandaan.

8 december 2017 om 10:12

Jawel, hij zegt het alleen indirect. Hij maakt zich zorgen over het feit dat hij zijn spel niet wil aanpassen. Het spel waarmee hij vorig seizoen, oh zo belangrijk was voor dit Ajax. En omdat het nu minder gaat moet Ziyech zijn spel aanpassen? Hij probeert op zijn minst nog iets te forceren.

DIt is een van de dingen wat mis is met hedendaagse Nederlandse voetbal. Goede talenten, pure middelmaat maken door hem te beperken met het Hollandse spel. Schei je uit man. Laat die gasten hun eigen stijl behouden en niet iets er in trappen wat er voor zorgt dat je allemaal 13 in een dozijn voetballers krijgt. Een tactiek of filosofie aanleren is 1 ding maar spelers beperken doormiddel van te zeggen dat hij zijn spel moet aanpassen zodat hij wellicht in de toekomst minder fouten gaat maken. Pleur op. Je wist wat je kreeg toen je Ziyech kocht.

Als er een iemand buiten de pot pist, dan gaan we met zijn allen kritiek leveren op hem als het niet lukt. En als het wel lukt dan vinden we het allemaal geweldig. Hypocriet noem je dat. En het ergste is nog dat, Donny van de Beek al weken! niks toevoegd aan dit Ajax. Het is een pionnetje in het elftal van Keizer die letterlijk opvulling is. Maar goed, dat zien jullie blijkbaar liever dan een speler die daadwerkelijk probeert iets te forceren en fouten durft te maken.

8 december 2017 om 10:19

@wolterx. Nee het verschil is dat Frenkie op een meer controlerende positie speelt en dat Ziyech de man van de eindpass is. De Ligt heeft waarschijnlijk een geslaagde pass percentage van 95% per wedstrijd. Dat betekent niet dat hij de rol beter kan invullen dan dat een Frenkie of Ziyech dat kunnen.

Geen enkele speler hoeft goed te spelen om een wedstrijd te beslissen maar Ziyech speelt te vaak slecht en is zelden beslissend.

8 december 2017 om 08:56

Zelden beslissend? Heeft de meeste assists op zijn naam staan van de eredivisie en dat als middevelder die ook nog eens een hoop kilometers vreet zowel aanvallend als verdedigend.

8 december 2017 om 09:20

Leuk maar tegen Utrecht en Vitesse bijvoorbeeld lukt hem niet om Ajax bij de hand te nemen en Ajax naar de overwinning te leiden. Een assist of doelpunt is leuk maar het draait om punten. Ziyech zou met zijn kwaliteiten belangrijker moeten zijn voor Ajax.

8 december 2017 om 09:27

Er staan 11 spelers van ajax op het veld en dan moet ziyech er in zn eentje 4 maken? Of wat? Als je als team droevig speelt, is het zeer moeilijk uitblinken. Zelfs messi zou ajax niet bij de hand nemen in die wedstrijden. Ajax speelt dit jaar niet op een wijze waarin ziyech kan excelleren, dat deed ajax vorig jaar wel. Meer druk naar voren zetten, sneller diepte zoeken. Ajax speelt nu slap en ziyech zwemt veel en verzuipt bijna.

8 december 2017 om 09:35

Uit niets blijkt dat Ziyech de leider is in het veld. Laat met regelmaat z'n tegenstander lopen kan erg slecht tegen kritiek ook al is deze volledig terecht. Ziyech kan het natuurlijk niet alleen maar hij zou veel dwingender moeten zijn, hij zou de leiding moeten nemen bij het druk zetten. Ziyech heeft de voetballende kwaliteiten om Ajax aan de hand te nemen maar mentaal is hij daar blijkbaar niet toe instaat.

We moeten niet doen alsof hij alleen de bal verliest op moeilijke key passes. Ook heel vaak zijn ballen op 2-3 meter uiterst slordig en ongeconcentreerd.

Volgens mij is het probleem dat je een speler als zyech moet faciliteren. Dus een knokken als blind of anita er achter zodat je een beetje balans houdt. Maar dat ga je met schone niet redden. Daardoor komt er bij balverlies van zyech veel te veel druk op de verdediging te staan. Dat werd vorig jaar met veel druk zetten en de klasse van sanchez opgevangen. Maar nu wordt de kwetsbaarheid goed blootgelegd.

Dat niet goed voetballen gaat hem perfect af. Nu nog dat beslissend zijn.

Ik was altijd een Ziyech fan, maar ik denk dat ik mij nu ook terugtrek van de Ziyechfanclub. Zijn houding van de afgelopen wedstrijden was zeer en zeer arrogant.

Toen kluivert een doelpunt maakte zag je hoe disrespectvol Ziyech was. Hij wilde Kluivert niet eens normaal feliciteren. En Schone wilde hij vorig week ook niet feliciteren.

Hij is 24 jaar inmiddels en altijd maar weer zijn "moeilijke jeugd smoes" gebruiken.

Ziyech doet alsof hij in Guatamala is geboren en getogen, 5 drive by's en 7 ziektes heeft overleefd.

Ziyech ga je gedragen!! en wees aardig en respectvol naar andere mensen toe. Je gedraagt je als een arrogante diva.

Je verdient hoogstwaarschijnlijk minimaal 7 ton bruto per jaar. Je hebt geen reden om te klagen of om onaardig te doen tegen andere spelers en/of mensen.

8 december 2017 om 08:02

@hawai
Ik denk dat je Ajax supporter bent dat dit jou nu pas opvalt.
"wij" in Twente riep dit al een tijdje toen Ziyech nog voor Twente speelde.
Maar ja, een club uit Twente trekt nu eenmaal ( landelijk gezien) X-keer minder kijkpubliek dan een top club.
Dus zij zagen toen alleen samenvattingen van een beslissende en soms sublieme acties van Ziyech.
Zij zagen niet dat hij arogant, egoistisch, respectloos naar mede spelers, k***en op alles en iedereen, ontzettend veel balverlies leed etc etc etc.
Dit wat jullie nu wel zien.
Maar "wij" Twentenaren moesten toen God op de blote knieen danken van de rest van Nederland dat Ziyech persoonlijk Twente behoede van degradatie, wat ook achteraf gezien dus totale onzin was.
Daarom ben ik toch van binnen een beetje blij dat de aap uit de mouw komt.
En dit is nog maar het begin van grootheid Hakim Ziyech!

8 december 2017 om 09:16

Eindelijk het echte verhaal.

8 december 2017 om 10:00

hahahahaha serrieus?
Ag je mag Ziyech wel bedanken voor de miljoenen die hij op bracht zonder die miljoenen was er geen Twente meer.

Beetje lulkoek je verhaal!
Vorig jaar straalde Ziyech zag je het plezier erin was hij ook gezelliger naar zijn teamgenoten.

Word jij vrolijk als je slecht speelt en 50.000 man in een stadion je uit lopen te fluiten? Vind het logisch dat hij niet vrolijk in het veld staat en is ook maar goed want dat geeft ook an dat hij er mee zit!

Maar de zogenaamde "voetbalkenners"gaan wel even bepalen hoe voetballers met een situatie om gaat.. zo werkt dat natuurlijk niet iedereen gaat er anders mee om leer dat eerst maar eens te accepteren

9 december 2017 om 09:56

@arends

Ja ik ben serieus.
Jij niet want je lacht mij uit l..l.l
Omdat jij hem graag mag spreekt iedereen hier dus onwaarheden over hem?
En iedereen waar hij gevoetbald heeft mag dankbaar voor meneer Ziyech zijn?
Ach ( en niet ag) dus dankzij de miljoenen, waar het meeste naar kamp Ziyech ging, heeft Twente gered.
Ja ja, als ik jou was zou ik maar je ogen sluiten voor de harde waarheid want Twente had Ziyech niet nodig om te overleven. Niet sportief en niet financieel.
Hij heeft wel iets bijgedragen dat wel.
Maar ja.....mensen zoals jij hoeft mij niet tegen te komen.

8 december 2017 om 09:33

En waaruit blijkt precies dat hij doet alsof hij geboren en getogen is in Guatamala? Ik ben het volledig eens over het niet mee juichen met zijn teamgenoten, dat kan gewoon niet. Wees aub voorzichtig in het trekken van conclusies hierover. Als jij je maatje verliest die voelde als een klein broertje waarmee je dag in dag uit veel samen was, wil ik wel is zien hoe snel jij weer vol passie op het voetbalveld staat. Wellicht al binnen een week maar je kan niet bij iedereen verwachten dat dit het geval is. Het is in dit opzicht Juist een gevoelsmens. Daarnaast blijkt maar weer eens dat Keizer hem simpelweg niet weet te raken in tegenstelling tot Bosz. Ziyech komt echt wel uit deze mindere fase!

8 december 2017 om 09:45

In de top zal je ook onder niet optimale omstandigheden moeten presteren. Je zal niet altijd een trainer hebben die je volledig ligt. Dat mag gewoon geen excuus zijn.

8 december 2017 om 10:28

Ach, hou toch op metdie onzin over zijn “maatje/broertje” man. Er zijn spelers in de selectie die echt zijn opgegroeid met Appie. En die gedragen zich ook normaal. Ziyech kent die jongen niet eens 2 jaar. Zegt ook niet alles hoor. Maar dat overdreven gedoe van jou en sommige anderen slaat helemaal nergens op. Ziyech was altijd al een twijfelgeval qua mentaliteit en gedrag. Helaas blijken de “pessimisten” toch gelijk te hebben. Hij heeft gewoon een kutkarakter. Punt.

8 december 2017 om 10:21

Jij mag je ook eens netjes gaan gedragen naar andere mensen toe. Ik weet niet of jij zelf op jonge leeftijd een ouder hebt verloren, maar dit heeft een grote impact op mensen. Ik kan me heel goed voorstellen dat Ziyech hier nog mee worstelt, want ik ben op 17-jarige leeftijd ook mijn vader verloren. Nu, 7 jaar later, worstel ik er nog steeds mee. Iedereen reageert er anders op en laat lekker iedereen in zijn waarde. Geloof mij nou maar, die 7 ton bruto zou hij graag inruilen voor zijn vader! Met het juichen ben ik overigens volledig met je eens. Je bent een team en gedraag je dan ook als een teamgenoot en juich mee met de doelpuntenmaker.

Als hij met deze zelfde instelling komt aankomende zondag dan gaat ie met echt de boot in, niet per se deze ene wedstrijd maar om het kampioenschap. Niet bepaald de juiste mentaliteit, zonde want in dit soort wedstrijden wil je uitblinken

Het begint toch steeds meer een tenenkrommende ervaring te worden, kijken en luisteren naar “grootheid” Ziyech.

Hij blijkt maar bar weinig zelfkritiek te hebben, het ligt altijd aan de media,medespelers of de Nederlandse maatschappij, en hij heeft gewoon Geen realistisch zelfbeeld.

Hardstikke leuk hoor al die statistieken dat hij de meeste assists heeft enzo, maar is dat nou zo bijzonder voor de meest aanvallende middenvelder van Ajax?

Laten we het eens anders bekijken: ik kan mij geen enkele aanvallende middenvelder van Ajax herinneren in de laatste 10/15 jaar welke zo weinig scoorde als Ziyech.

Het zal mij niks verbazen als Ajax gewoon zijn plafond is vwb grootte van Club....hij zal vast wel terug kunnen in de Spaanse competitie bij een subtopper ofzo of wellicht bij een Galatasaray of Fenerbahçe....maar thats it.

Totaal overschatte voetballer.

8 december 2017 om 09:41

Gek he zijn reactie!
Ik snap hem wel. Speel je goed dan ben je een held bijna een god.
Gaat het wat minder dan is er geen steun.. nee dan moet je op de bank of tribune of zelfs lekker oprotten want dit is niet het gewenste niveau...iedereen kan makkelijke lullen maar of je nou eredivisie speelt of 5e klasse amateurs iedereen heeft wel eens een mindere periode en dat hij miljoenen verdiend maakt daarin geen verschil het gebeurd gewoon of je het nou wilt of niet. En met wat steun gaat het beter spelen sneller dan iemand de grond in te trappen.

8 december 2017 om 10:58

Ja..zeker GEK zijn reactie!

Ten eerste valt de kritiek op hem juist Reuze mee...zoals ik al aangaf hij scoort gewoon te weinig voor een aanvallende middenvelder van ajax..punt.

Ten tweede is er ook geen 'gebrek aan steun'.hoezo??? Omdat er wat mensen beginnen te fluiten omdat Ziyech in die bepaalde wedstrijd continue verkeerde,slordige passes gaf?

Ten 3e overdrijf jij volkomen met je 'iemand de grond in trappen'...laten we even realistisch zijn: het is niet zo dat Ziyech wekelijks de sterren uit de hemel speelt, weergaloze doelpunten maakt, danwel ajax een volle prijzenkast heeft gegeven....dus af en toe kritiek is Volkomen normaal als je bij ajax speelt...anders had hij idd lekker 5e klasse moeten gaan spelen.

11 december 2017 om 08:53

Als je mijn stuk goed leest dan vertel ik hoe men groot en deels reageert op bijvoorbeeld een voetbalzone als iemand slecht presteert! En mijn reactie vind ik niet overdreven want ik heb denk ik al 30x gelezen: ze hadden Ziyech moeten verkopen vorig jaar nu rijp voor de tribune bakt dr niks van vorig jaar was een incident....

ik blijf erbij, het is een aparte jongen met veel potentie, hij heeft dit wellicht ook geleerd in zijn moeilijke jeugd, je afschermen voor kritiek en doen wat je denkt dat goed is, het hart volgen heet dat. En soms gaat het minder en soms gaat het uitstekend, maar ik ben toch stiekem fan van hem, Hij moet nog constanter worden. Maar hij gaat het of maken in de toekomst of hij blijft een speler bij Ajax, of een club in Marokko. Maar hij kan idd uit het niets een pas geven die andere niet kunnen geven, Hij legt ballen neer voor een ieder die er op anticipeert. dan heb je niets aan een Schóne, die is daar te langzaam voor, maar als je Zyiech achter de spitsen laat spelen en Schöne meer in de verdedigende rol, en dan rechts en li die jonge gasten, dan komt het goed. Maar Ajax speelt ook niet constant en in die malaise gaan Zyiech mee. Dus kijk eens naar wat hij wel goed doet en laat de kritiek eens positief zijn i.p.v. negatief. en de beste stuurlui staan aan wal toch

8 december 2017 om 09:20

Als hij tegen PSV balverlies lijdt waar weer eens een tegen doelpunt uit volgt en Ajax verliest, mag hij van mij een poosje gaan banken. De maat is vol.

Jammer dat het bij zulke jongens altijd gaat over moeilijke jeugd en alle andere rand zaken, daar kiezen ze toch zelf voor, je kunt toch ook gewoon doen, als je slecht speelt hoej je toch geen houding aan tenemen of je onrecht is aan gedaan, vind hem echt een janker, deze houding gaat hem ook geen top transfer brengen, het is niet voor niets dat de bondscoach van Marokko en keizer zoveel moeite met hem hebben, hij heeft weinig respect tegen over deze mensen.

By far beste Eredivisie speler. Daarbij heel goed artikel. Realistisch zelfbeeld ondanks de misleidende titel.

Grappig dat hij zich er niets van aantrekt, maar in eerdere interviews juist wel kritisch en fel richting de fans reageert, lekker consequent!
Ik vind het een goede voetballer, maar heb een hekel aan zijn houding en gedrag, dat kan veel beter en professioneler.
Je kon het ook zien na de goals van Schone, juich gewoon mee en geef ook toe dat Schone ze wel afmaakt en hij niet...
Ik ben nooit voorstander van het uitfluiten van eigen spelers, maar wanneer dat wel gebeurd reageer er dan neutraal en professioneel op, dan is er meteen geen discussie meer.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.PSV1518
2.Ajax1313
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
André OnanaKeeper10
Joël VeltmanVerdediger10
Mitchell DijksVerdediger10
Nick ViergeverVerdediger10
Matthijs De LigtVerdediger10
Hakim ZiyechMiddenvelder11
Frenkie de JongMiddenvelder10
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

207 fans
Middenvelder, 25 jaar
SeizoenClubW
2018/2019 Ajax 5 2 0 0
2017/2018 Ajax 34 9 4 0
2016/2017 Ajax 28 7 2 0
2016/2017 FC Twente 4 2 1 0
2015/2016 FC Twente 33 17 6 0
Laatste voetbalnieuws

Beerput nog niet open bij Ajax: ‘Hij communiceert nauwelijks met Ten Hag’

Erik ten Hag krijgt regelmatig kritiek te verduren, maar na de plaatsing voor de groepsfase van de Champions League blijven de kritische noten op de trainer van Ajax veelal achterwege. Valentijn...Lees verder

In de wandelgangen

Zondag 23 september
Tottenham Hotspur mengt zich in de strijd om David Neres. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren