Gullit: ‘Ik denk dat hij het goed gedaan heeft, fantastisch zelfs’

Vrijdag, 13 mei 2016 om 10:25Erik van Dam • Laatste update: 10:30

Ajax maakte donderdag bekend dat Frank de Boer niet bij de club blijft. Na vijfenhalf jaar heeft de trainer het idee dat het beter is voor hem en voor Ajax als er iemand anders komt. Ruud Gullit vindt dat De Boer het uitstekend gedaan heeft in Amsterdam en begrijpt de keuze van de trainer wel.

Bekijk de voorpagina voor het laatste nieuws.


Poll

Welk rapportcijfer krijgt Frank de Boer voor zijn tijd als trainer van Ajax?


Gerelateerd

Meer sportnieuws

20 reacties (laatste reactie door yoda)

Dat hij het goed gedaan heeft valt in mijn ogen niet te betwisten. Echter, het niveau van Ajax is na de eerste titel er niet beter op geworden. In Nederland heeft hij prima gepresteerd, maar op Europees niveau heeft hij alleen maar stilgestaan en niks behaald.

13 mei 2016 om 11:18

Dat ligt niet aan De Boer, dat komt omdat zijn elftal elk jaar verder is afgeroomd. Het is echt knap dat hij met een eigenlijke niet zo bijzondere selectie dit jaar, nog zo lang mee gedaan heeft om de prijzen. Ik denk dat de nu kritische ajacieden, volgend jaar zich wel eens achter de oren krabben. Ik denk dat het een lastig jaar gaat worden, behalve als ze zich nu eens fatsoenlijk versterken. Maar het gemis van De Boer gaat nog wel duidelijk worden.

Als je in 5,5 jaar tijd 4 landstitels weet te pakken, dan kun je niets anders zeggen dan dat hij een geweldige prestatie heeft geleverd.
Ik ben benieuwd hoe de prestaties van Ajax hier volgend seizoen op reageren.

Frank Rijkaard als opvolger lijkt me onwaarschijnlijk. Ik denk niet dat hij past bij de visie die Ajax wil volgen in de komende jaren.

Totaal niet eens met het internationale aspect, want jaar op jaar was Ajax er dichtbij in de CL. Alleen in 2012-2013 was de poule te sterk, wetende dat een dergelijke poule tegenwoordig nooit meer mogelijk zou zijn. Overigens is deze beschouwing niet een excuus, als bestaat niet in het voetbal, maar De Boer heeft ook niet altijd geluk gehad. En als hij al een gelukkige tegenstander had, verpestte zijn team het zelf wel:

- 2010-2011: CL, Milan uit winnen als allereerste wedstrijd blijft knap. Een poule met Real Madrid, Milan, Ajax en Auxerre was dat jaar overigens veruit de sterkste poule. Vervolgens in de Europa League prima Anderlecht kapotgemaakt, maar tegen Spartak Moskou zelf weer verrast worden.
- Het jaar dat het had moeten gebeuren, de CL van 2011-2012: Madrid de gedoodverfde nummer één, Ajax verpestte het al met een gelijkspel tegen Lyon uit en thuis maar werd daarna keihard genaaid door onterecht afgekeurde doelpunten tegen Real en een Zagreb-Lyon zal voor altijd als verkochte wedstrijd in de boeken gaan. Achteraf dubbelzuur aangezien De Boer met Ajax nooit meer zo dichtbij overwintering is gekomen.
Vervolgens een Europa League affiche tegen United, die het jaar daarvoor de CL finale had gespeeld. In eigen huis afgebluft worden maar in Engeland toch tonen dat je prima kan ballen met bluf. Daar had ook meer ingezeten denk ik nog steeds.
- CL 2012-2013: De zwaarste poule ooit in de CL in mijn ogen. Alleen maar kampioenen van de grootste competities: Dortmund, Real, Ajax en City. In die volgorde eindigde de poule ook en dat was ook de hoogsthaalbare uitslag, ondanks dat Ajax in Dormund, de uiteindelijke finalist, meer had kunnen halen. Vervolgens weer een clubje als Steau in de EL onderschatten. Die was al in de tas na de thuiswedstrijd maar net als afgelopen zondag weet Ajax het toch nog te verpesten: mentaliteitskwestie.
- CL 2013-2014: Wederom qua namen de zwaarste poule met Barca, Milan, Ajax en Celtic. Na 2011-2012 was dit toch wel het seizoen dat het moest kunnen. Milan was toch wel te pakken. Eerste wedstrijd in de laatste minuut verrast worden met die makkelijkgegeven penalty en uit in Milan wat balletjes tegen de paal. Ik weet dat als niet telt in sport maar met het puntje achter op Milan in de eindstand hadden makkelijk 5 punten voorsprong op Milan kunnen zijn. Dit is een stukje pech, maar geluk dwing je af. In deze poule was wel de mooiste Europese wedstrijd onder De Boer, tegen Barca. Ik mocht daarbij zijn, en ondanks dat Barca al zo goed als door was, speelden ze met 7 wereldkampioenen in het veld met nog wat wereldsterren erbij. Die kwamen echt niet om te verliezen. Helaas mocht ik ook bij de wedstrijd tegen Salzburg zijn. Daar hebben ze zich ouderwets laten verrassen. Zelden een club Ajax zo op alle fronten zien aftroeven.
- CL 2014-2015: Psg, Barcelona, Ajax en Apoel. Het spijt me wel, maar een dergelijke poule als PSV afgelopen jaar, daar mag je als Ajacied echt wel jaloers op zijn. In deze poule werd Ajax uit bij Apoel genaaid en kwamen ze prima mee tegen PSG thuis (die ze hadden moeten winnen) en ook uit hadden ze het op een gelijkspel moeten houden. Barcelona was niet echt wederom te verrassen, maar was ook niet voor niets de uiteindelijke CL winnaar. De derde plaats in deze poule was gewoon het hoogsthaalbare. Vervolgens prima gespeeld tegen Legia, maar gigantisch van zichzelf verloren tegen Dnipro. Dit was het seizoen dat Ajax de EL-finale prima had kunnen halen, aangezien Dnipro het tot de finale schopte.
- CL 2015-2016: Dit seizoen heeft Ajax nog wel het meest gefaald. Ook de voorronde wedstrijd tegen Rapid had uit als na 30 minuten zo goed als beslist moeten zijn. Ik denk dat De Boer hier echt wat tactische fouten heeft gemaakt en het net als tegen De Graafschap en Steaua zelf gigantisch uit handen geeft. Over de poulefase in de EL gaan we het al helemaal niet meer hebben.

13 mei 2016 om 10:55

2010-2011 en 2013-2014 waren groepen waarin Ajax absoluut had kunnen overleven, beetje gelijkwaardig aan de groep van PSV dit jaar. 11-12 Is zuur door het Zagreb incident en de andere jaren was de groep gewoon te sterk met 2 absolute kanonnen. Ik vond 12-13 nog knap dat ze alsnog 3de werden in die zware groep met 4 landskampioenen.

Maar je kan hem ook afrekenen op de matige EL reeks, ook al blijkt dat voor een Nederlandse topclub lastig om je daarvoor op te laden. PSV presteert daar ook altijd slechter dan in de CL. Toch moet je je spelers toch wel kunnen motiveren om beter te spelen of in ieder geval niet verrast te worden zoals tegen Salzburg.

Overigens wil ik hiermee geen afbreuk doen aan de rest van zijn successen hoor. Heeft het (ondanks minder aantrekkelijk spel) prima gedaan in de Eredivisie. Het is vooral knap hoe hij altijd de rust heeft bewaard en alle chaos binnen Ajax weg van zijn team heeft weten te houden. Maar daarover staat een veel mooier stuk in de AD vandaag.

13 mei 2016 om 11:15

Eens, alleen niet met de vergelijking met de PSV-poule. In 2010-2011 kon Ajax al niet meer door toen De Boer aan het roer kwam en de poule in 2013-2014 bestond uit het beste team ter wereld die uiteindelijk de CL won, de nummer 3 uit de Serie A en nog een kampioen uit een mindere competitie. Met alle respect maar de poule van PSV vorig jaar was makkelijker:

Uit de topcompetities was Manchester United vorig jaar 4e, Wolfsburg 2e en uit een subtopcompetitie was Cska de nummer 2. PSV was de enige kampioen.

13 mei 2016 om 11:21

genaaid.pech....het is allemaal net teveel....tegen milan uit,,het zwakste milan in de afgelopen 30 jaar niks gecreeerd in een wedstrijd waar je 70 minuten met een man meer speelt...niks pech maar kwaliteitsgebrek. genaaid tegen apoel?fucking apoel?....het is teveel genaaid en pech gelul...ik ben neutraal en is duidelijk een kwaliteitsgebrek ook in de el!

13 mei 2016 om 11:36

Ja, Ajax is uit genaaid bij Apoel. Daar was de eerste keer dat het mannetje op de doellijn ooit iets besliste, namelijk een penalty, en het was direct fout: die zag een handsbal die er niet was. Verder zeg ik duidelijk dat als niet telt en is het een beschouwing waarbij per seizoen de redenen worden verteld. Ajax laat het op één seizoen na (in de sterkste CL poule ooit) het echt net liggen dus kan je mij niet vertellen dat het Ajax soms ook niet wat geluk ontbeerde.

Jij bent daarbij helemaal niet neutraal. Het zwakste AC Milan van de afgelopen 30 jaar speelde namelijk geen eens CL en je gaat mij niet vertellen dat Ajax daar ook niet gewoon had moeten winnen. Maar soms lukt het gewoon niet, dat ligt eerder aan mentaliteit dan kwaliteit.

13 mei 2016 om 11:31

Eens, conclusie is dus in de CL prima en flink wat pech en zware lotingen. In de EL tekort, vaak door mentaliteit en dat is wel echt een probleem, of dat echt bij Frank ligt weet ik niet maar te vaak hhebben ons door Steaua, Dnipro, Rapid, Molde laten aftroeven, het ergste is nog wel dat Ajax in de meeste gevallen gewoon de bovenliggende partij was. Gaf over het algemeen zeer dom doelpunten weg (zoals ook bij de Graafschap) en maakte ook niet alle kansen af. Ik denk wel dat ervaring hier kan helpen, maar weet ook hoe moeilijk het is om ervaren spelers te halen voor het salarisbudget wat Ajax heeft om in de NL competitie te spelen en het financieel ook nog op orde te houden.

De volgende stap die ajax moet maken is eigenlijk verantwoord het salarisplafond omhoog doen zodat we ook betere ervaren spelers kunnen aantrekken, het behouden van spelers gaat al een stuk beter, liggen lang vast en Klaassen bv. zie ik gewoon tot zijn 24ste blijven, vaak gingen ze wel op hun 23ste weg.

Frank was geweldig,en niet presteren in de cl dat ligt toch aan de spelers??
Die kunnen niet beter,maar hij heeft wel veel geld binnen geharkt.
Ajax is er helemaal boven op gekomen door de Boer.
Echt, zo,n trainer krijgen wij nooit meer,niet van z,n stuk te brengen,natuurlijk het
spel was niet om over naar huis te schrijven, maar nogmaals met deze spelers top
gepresteerd.

Dat eeuwige gezeik in Nederland over dat er Europees zo slecht is gepresteerd. Bij elk voetbalprogramma, in elk voetbalweekblad wordt continue de zwakte van de Nederlandse competitie aangehaald. En in dezelfde zin wordt dan wel uitgesproken dat van teams als PSV en Ajax wordt verwacht dat ze even een CL groep overleven. Dat is dan toch krom en volledig onrealistisch?? Als Luuk de Jong of Milik er 20+ maken, dan is dat omdat de competitie zo zwak is, maar we vinden het wel vreemd als teams als AZ of Groningen niet verder komen in de El?

Allemaal bullsh*t als je t mij vraagt. 30 jaar geleden stonden er ook geen Nederlandse teams in de kwart finales van de grote toernooien. Ja incidenteel. Net als PSV dit jaar. Maar in Nederland kun je doen wat je wilt; het geld en de plaatsen voor de grote toernooien gaan naar de andere landen. En die clubs maken dus meer kans op succes daar.

Ajax doet het in Nederland gewoon goed. En ze zijn financieel gezond. Wat wil je nog meer? Dat ze structureel Barcelona, Liverpool of Dortmund gaan kloppen? Waanzin. Dat is de enige waanzin waar ik Ajax op kan betrappen, dat ze structureel willen meedoen met de grote europese clubs. De Boer heeft een rust gecreeerd en een niveau dat top vannederland heeft en de potentie om europees een rolletje te spelen. Mooi toch. En als je in je eerste jaar met 4-0 verliest van Madrid en 3 jaar later weer met 4-0 klop krijgt, dan zeggen de azijnzeikers dat Ajax sportief gezien geen vooruitgang heeft geboekt. Ik wil het omdraaien' in 4 jaar tijd is het gat met de absolute top niet groter geworden.

13 mei 2016 om 11:22

Inderdaad, nou denk ik dat met name Psv, AZ en Ajax het behoorlijk hebben gedaan de rest heeft wel laten liggen, er kan nog wel meer uit worden gehaald maar dan vooral tegen de 'kleintjes'. Ajax wil zich natuurlijk meten met de top maar dat is onrealistisch, echter zijn gezonde ambities nooit verkeerd daarom vind ik de kwartfinale CL wel een mooie gezonde ambitie, moet kunnen, maar je hebt geluk met de loting nodig en die heeft Ajax niet echt veel gehad.

3 x Real Madrid geloot, 2 x Barca, 1 x Dortmund, 1 x Psg, 1 x Man city in 5 seizoenen. In de poules met Milan en Lyon in de groep was er wat mogelijk en toen was Ajax ook dichtbij maar werd het nipt met flinke pech uitgeschakeld. Prima gedaan dus.

14 mei 2016 om 02:14

Hehe eindelijk iemand die het begrijpt (kan geen duim geven via de app daarom)

16 mei 2016 om 22:26

evengoed bedankt. hahaha.

Frank was het beste wat ajax kon overkomen, jammer dat hij het niet ziet zitten langer door te gaan maar begrijpelijk. Het is fijn dat we eindelijk eens een trainer wat langer hebben kunnen behouden, een van de sleutels tot succes zowel sportief als financieel, frank wist elk jaar als geen ander wat er moest veranderen, dit jaar wat meer gif met bv. Gudelj. Continuiteit dat is heel belangrijk, daar kwamen we jaren in tekort en als ik veel mede supporters hoor praten gaan we weer die richting op. Overmars moet weg, van der Sar moet weg etc etc. elke keer moet je dan weer leergeld betalen en fouten laten maken.

Frank koos voor de jeugd en was zich bewust van hoe moeilijk het is om directe versterkingen te halen, maakte spelers beter, wel had hij denk ik beter een wat mondigere aanvallende assistent naast zich kunnen hebben. Bergkamp is geweldig als individueel trainer op technisch gebied maar komt daarin tekort.

En europees wordt ook wel overdreven, ajax heeft hogere ambities inderdaad maar zo slecht was het nou ook weer niet, in de poule des doods 3de worden was een wereldprestatie. Hij zat er in de poule met Lyon en Milan twee keer heel dichtbij maar werd in principe uitgeschakeld door afgekeurde doelpunten, knipoog kroaten en een hele makkelijke penalty voor Balotelli, desondanks 8 en 9 punten in de poule. Doorgaan in een poule met PSG en Barca is moeilijk, derde is eigenlijk gewoon een prima resultaat. Wel denk ik dat we in de EL het beter hadden moeten doen. Vorig jaar was een fiasco dat, gewoon beter zijn maar dan de doelpunten zo makkelijk weggeven.

Het voetbal idem, er wordt veel verwacht maar bij tegenstanders die de bus parkeren heb je meestal geen mooie pot voetbal, daar kan hij weinig aan doen.

Ajax is de sterkste mentale club gebleken dit seizoen met het spelersmateriaal wat minder is tov van psv heeft die optimaal resultaat gehaald.het enigste wat je hem kan verwijten dat hij niet geslaagd is om een vaste spits te krijgen en is blijven zoeken.

Frank is een resultaattrainer. Wat dat betreft heeft hij het fantastisch gedaan met 4 landstitels. Ajacieden willen echter ook mooi voetbal zien. Hier zal waarschijnlijk ook de nieuwe trainer op worden geselecteerd. Ik ben echter bang dat zijn opvolger Frank niet gaat overtreffen qua resultaten.

Hij is 4 x kampioen geworden terwijl de club in de fik stond met die zogenaamde revolutie. Dat zie ik er toch niet veel doen.

@myvision heb je verhaal eens door gescrold (ja lezen was het teveel voor) wat een als-en zeg. Met zoveel keren als kan ik zelfs Feyenoord wereldkampioen schrijven en Kramer topscoorder van de CL maken, mijn god.

On: In de competitie heef fdb het aardig gedaan en de laatste 2 jaren ook het hoogst haalbare er uit gehaald. Al denken ze in Amsterdam nog dat zij de beste zijn, dat is helaas voor hen voorbij en daarvoor is PSV te ver in hun ontwikkeling. De komende jaren zie ik daar ook geen verandering in komen, sterker denk dat PSV van dit jaar wel geleerd heeft om het niet weer zo onnodig spannend te maken en het eerder op kwaliteit te beslissen.

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax7972
2.PSV6535
3.AZ6428
4.Vitesse6016
5.Feyenoord5528
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
D. TadićAanvaller3114
L. TraoréAanvaller127
D. KotarskiKeeper00
A. OnanaKeeper200
C. RaatsieKeeper00
D. ReizigerKeeper00
K. ScherpenKeeper20
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

183 fans
Coach, 50 jaar
SeizoenClub
2020- Nederland
2018-2020 Atlanta United
2017-2017 Crystal Palace
2016-2016 Internazionale
2010-2016 Ajax
Laatste voetbalnieuws

Frank de Boer maakt zich geen zorgen: ‘Hij kan voor elke topclub spelen’

Het seizoen nadert zijn einde en nog altijd is niet duidelijk waar de toekomst van Memphis Depay ligt. Het contract van de aanvaller annex captain met Olympique Lyon loopt over minder...Lees verder

In de wandelgangen

Zaterdag 8 mei
De naam van Mohamed Salah prijkt op het verlanglijstje van Chelsea en Thomas Tuchel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren