'Mesut was zó goed, ik snap nog steeds niet wat Schalke toen deed'

Woensdag, 16 oktober 2013 om 11:45Matthijs van Laar • Laatste update: 11:03

/

Schalke 04 had goud in handen, maar liet dat begin 2008 glippen. Met Mesut Özil beschikten die Knappen namelijk over een van Duitslands meest briljante talenten, maar toenmalig technisch directeur Andreas Möller besloot de spelmaker te laten gaan en verkocht hem aan Werder Bremen. De Deense aanvaller Peter Lövenkrands, destijds speler van Schalke, kan daar nog altijd met zijn hoofd niet bij.

“Ik herinner me nog hoe ongelooflijk getalenteerd hij was”, zegt hij op de website van Arsenal. Özil, destijds zo’n achttien jaar, deelde al vroeg de lakens uit op de training. “Hij was briljant. Daarnaast was hij een vrolijke jongen, die altijd lachte en grappen maakte. Hij was hilarisch. Jammer dat ze hem hebben laten gaan”, vindt Lövenkrands, die zich nog helder voor de geest kan halen hoe de trainingen destijds verliepen.

“Mesut liet zich op de training vaak insluiten door een aantal tegenstanders en wist daar vervolgens altijd uit te komen. Ik en een andere speler dachten hem ook een keer ingesloten te hebben en ik weet niet meer precies wat hij toen deed, maar een seconde later was hij ons ineens voorbij. Ik weet niet meer hoe, want ik was veel te druk bezig met het druk zetten op de bal. Zijn acceleratie was geweldig.”

“Andreas Möller was destijds de sportief directeur”, vervolgt Lövenkrands. “Ik heb hem gezegd dat ze hem niet moesten laten gaan. Hij zei echter dat Ivan Rakitic zou komen en dat het in orde was.” De 22-voudig Deens international, tegenwoordig in dienst van Birmingham City, snapt niet waarom Özil het in zijn geboortestad uiteindelijk niet heeft gered. “Ik ben niet verbaasd dat hij zó goed is geworden. Op zijn zeventiende was hij al erg goed.”Gerelateerd

Meer sportnieuws

46 reacties (laatste reactie door kategoriege)

Ging zeker te vaak achter de vrouwen aan.

16 oktober 2013 om 11:53

Achter de vrouwen hou op zeg! Prima speler dat Ancelotti en Perez Isco beter vinden is hun domme fout. En dan geloof jij van Perez dat hij altijd achter de vrouwen aan ging.

16 oktober 2013 om 11:56

of jij laat je opnaaien.

OT: Ben echt fan van die Ozil, wat een topper!

16 oktober 2013 om 11:58

Ancelotti en Perez vonden Isco niet beter, maar Ozil moest verkocht worden om geld vrij te maken voor Bale. Hij had een hoge transferwaarde en was in het team van Real Vervangbaar.

16 oktober 2013 om 12:14

Als je Isco, Carvajal en Illaramendi niet had gekocht was je er ook al bijna geweest

16 oktober 2013 om 13:45

achteraf praten is altijd makkelijk. als zijn concurent toen beter was is het logisch dat hij weg mocht

16 oktober 2013 om 14:26

@roy, das gelul, özil werd verkocht nadat Bale was gekocht, hij moest niet weg, hhij wou weg omdat er teveel concurrentie voor zijn positie('s) waren.

16 oktober 2013 om 14:46

Ozil is onvervangbaar.

16 oktober 2013 om 15:29

Leuk weetje: Vader van Mesut vertelde dat hij samen met Mesut Ozil (16) naar Besiktas, Fenerbahce en Galatasaray is geweest. Maar bij alle clubs werd Ozil niet toegelaten tot de jeugdopleiding.

16 oktober 2013 om 12:08

Als man zijnde hoor je dat te doen. Tenzij jij een homo bent begrijp ik je reactie niet en die drie likers van je zijn zeker gay.

16 oktober 2013 om 12:12

Lijkt me overduidelijk een grapje van Chariot. Jammer dat dat nog uitgelegd moet worden aan sommige mensen

16 oktober 2013 om 13:29

nee, destijds had het schalke bestuur een ruzie met zijn zakenwaarnemer en daar kwam men niet mee uit. vandaar dat men hem destijds heeft verkocht. (overigens was Ivan Rakitic geen slechte aankoop)

16 oktober 2013 om 19:10

Die zaakwaarnemer was zijn vader, en volgens mij hadden we toen nog Lincoln die goed in vorm was. Meneer Ozil wilde voor zijn zoontje die toen nog niks had bewezen een jaarsalaris van 4 miljoen euro. Hij heeft Andreas Müller(niet Möller VZ) onder druk proberen te zetten maar deze pikte dat niet. Vandaar de verkoop aan Werder.

16 oktober 2013 om 15:56

Hou a.u.b. op man, Perez had niks anders te zeggen om zn schaamte te verbergen. Hij zag Ozil zo goed spelen bij Arsenal dus had hij spijt. En verzon hij dit verhal. En jij gelooft het ook nog. SCHAAM JE!

Net zo slim als bij Real Madrid die gasten daar.

Ik blijf het echt en toptransfer vinden, kan het echt niet geloven dat hij die stap heeft kunnen maken naar Arsenal.

Maar moet wel erbij zeggen dat voetbalzone teveel met Ozil bezig is. Er staat bijna wel ieder dag wat over hem te lezen.

16 oktober 2013 om 12:14

Zo zonde dat V persie niet één seizoen langer is gebleven. Dan had die nu zoiezo zijn contract verlengd. Ozil en v persie, wooww

alsof die dan jaar later neit zou gaan voor 2 mil meer..

Geen wonder dat Ozil in Madrid los geslagen is in het nacht leven. Gelsenkirchen is zo'n gigantisch saaie stad, er is helemaal niks te beleven daar!

16 oktober 2013 om 12:13

hangt er maar vanaf....als je ervan houdt om op beyonce, justin timberlake en andere leden van de mickey mouse club iedere week te dansen tussen de tieners....ja dan zit je in Madrid beter.

hou je van underground acid en techno party's met wat meer alternatieve mensen, zit je beter in Gelsenkirchen

Mocht Ozil al meer het nachtleven van Madrid hebben bezocht zal dit vooral komen omdat hij in Gelsenkirchen nog maar een tiener was en nu oud genoeg om uit te gaan.

16 oktober 2013 om 19:14

Gelsenkirchen is de grootste kutstad van heel Duitsland. Ik zou niet weten waar daar iets te beleven is als Schalke niet speelt.

16 oktober 2013 om 13:08

Haha, precies mijn gedachte!

Ik ga zo'n 2x per jaar met wat vrienden een wedstrijd in Duitsland bezoek (lees: bier drinken). Van de steden waar ik geweest ben, Munchen, Hamburg, Dortmund etc etc was Gelsenkirchen veruit de saaiste 'grote' stad! Er zitten maar liefst 3 toko's die zichzelf 'uitgaansgelegenheid' mogen noemen, en die zitten ook nog eens kilometers van elkaar af. Zelfs het kleine stadje Wolfsburg was een stuk gezelliger!

Daar staat weer tegenover dat de fans van Schalke (en tegenstander/vriendenclub Nurnberg) en het stadion geweldig zijn. Schalke/gelsenkirchen blijft een aanrader voor de 40 plussers onder ons!

Spijt achteraf zal je niet veel aan hebben, zal real ook merken!

16 oktober 2013 om 12:04

ah joh, als real echt spijt krijgt kopen ze hem gewoon terug voor 150 miljoen

16 oktober 2013 om 12:27

Haha goede reactie

Dat was Andreas Müller, een verdedigd ingestelde werker van vroeger. Andreas moller, ofwel Andy, was een rasvoetballer en zou Özil nooit hebben laten vertrekken.

16 oktober 2013 om 12:12

Ah, dus je voetbalmentaliteit als speler heeft dus invloed op je kijk op spelers? Laat me niet lachen man. Welke van de twee het ook was, hij heeft gewoon een fout gemaakt.

16 oktober 2013 om 12:23

Agh ja, als club die er financieel niet al te best voor staat een ventje van 18 een zwaar miljoenencontract geven is een grove fout natuurlijk.. Als je elk talent wat er een beetje bovenuit springt van de jeugdopleiding meteen meerdere miljoenen per jaar gaat betalen (en dat voor een langdurig contract) is het snel afgelopen hoor.

16 oktober 2013 om 13:16

123jaap123

Dat stelt de zaak in een heel ander daglicht. Ik weet niet hoeveel Özil zou willen hebben, maar als je daar niet aan kunt voldoen is een verkoop het beste.

Ik reageer echter puur op de uitspraak dat een verdedigende werker Özil laat vertrekken terwijl een rasvoetballer dat niet zou doen, wat in mijn ogen niets meer dan een belachelijke theorie is.

16 oktober 2013 om 14:18

Tja, of ze konden zijn talent toen niet goed genoeg inschatten. Een talent dat er overduidelijk bovenuit steekt hoort natuurlijk altijd binnenboord gehouden te worden, desnoods ten koste van andere talenten.

Die gasten doen daar overigens wel iets goed en schijnbaar hebben ze er ook van geleerd. Met Draxler heb je daar namelijk ook zo'n wonderkind rondlopen.

16 oktober 2013 om 14:22

het probleem zat hem ook niet bij Özil, destijds had Schalke hem best willen behouden. het was alleen zijn zaakwaarnemer die voor problemen zorgde en flinke poen eiste. daarop besloot schalke niet te wachten tot hij transfer was en werd hij verkocht aan Werder Bremen voor ik geloof 3 miljoen.

overigens was zijn vervanger Rakitic niet echt slechter destijds ook jammer dat deze speler vertrok.

16 oktober 2013 om 14:26

Tuurlijk kunnen er allerlei factoren een rol spelen, maar ik ben ervan overtuigd dat kijk op spelers en het inschatten van potentie voor de toekomst beter gedaan kan worden door oud-voetballers met een min of meer soortgelijke speelstijl. Je laat Jaap Stam toch ook niet de spitsen coachen en Kluivert de verdedigers ;-)

16 oktober 2013 om 19:19

Het probleem lag bij zijn vader. Die stelde belachelijke eisen. Ik vraag me ook af wat je hebt aan een zaakwaarnemer die nog nooit een contract van een voetballer heeft gezien. Hetzelfde met "onkel Cash" van de gebroeders Altintop.
Het zou destijds een grove fout zijn geweest wanneer Andreas Müller de eisen van meneer Ozil ingewilligd zou hebben. Hij had toen nog nauwelijks iets gepresteerd.

Mesut Özil voor mij het beste speler van de wereld, Kan het eigenlijk nogsteeds niet begrijpen wat Perez heeft gefickt...

Nou Løvenkrands, ik geloof dat dit al lang bekend is.. De zaakwaarnemer van Özil toendertijd, Reza Fazeli, heeft hier een grote rol in gespeeld. Meneer vond het aanbod van Schalke (1.5 miljoen per jaar, voor een 18 jarig ventje) niet goed genoeg en Schalke bood logischerwijze geen groter bedrag. Özil tekende zodoende geen nieuw contract en Schalke was genoodzaakt hem te verkopen. Dit zelfde geintje hebben ze bij Werder geflikt (het contract niet voortijdig willen verlengen) en zodoende is hij voor een habbekrats naar Real gegaan. Het is de eeuwen oude kwestie van geld die hier de doorslag heeft gegeven, en het is dat Özil geweldig veel talent heeft en het er ook is uitgekomen, want anders hadden we hier alle boze verhalen over zaakwaarnemers gehad..

16 oktober 2013 om 13:32

Bedankt voor de uitleg. Dat is inderdaad in meer situaties het geval. Achteraf wordt er dan met veel verbazing op zo'n beslissing teruggekeken, terwijl de situatie vaak is gecreëerd door zaakwaarnemers en niet door de club zelf. Je hebt nu hetzelfde met Pogba die bij United vertrok en Januzaj (ook United) zou in eenzelfde situatie kunnen komen.

Contracten lopen af, dat is logisch. Het is alleen frustrerend dat zaakwaarnemers dit steeds meer gaan gebruiken om een maximaal salaris te vragen, in plaats van realistisch te kijken wat sportief de beste optie is én wat een rechtvaardig salaris is voor een talent. Jammer, die typetjes Riaola en de investeringsmaatschappijen die spelers bezitten.

16 oktober 2013 om 19:21

Je weet het blijkbaar beter dan ik, want ik loop al jarenlang met de gedachte dat zijn vader de zaakwaarnemer was.

16 oktober 2013 om 20:09

Fazeli is er na de transfer naar Real uitgegooid omdat vader Özil (volgens de berichtgeving) altijd al veel belangrijker was in het maken van keuzes dan de zaakwaarnemer.

17 oktober 2013 om 05:49

Dan zat ik er toch niet helemaal naast. Ik weet nog dat Andreas Müller toen enorm boos was op het kamp Ozil vanwege de salariseis van 4 miljoen. De fans droegen deze beslissing destijds ook.

voor mij is er geen betere CAM dan ozil. zijn passes zijn ook fenomenaal. ik vraag me af wat voor bijnaam hij gaat krijgen of heeft hij die al?

16 oktober 2013 om 12:51

Bij Real had hij de bijnaam 'el Mago De Öz' of 'el Mago con Botas'

Edit:
Wat 'de Magiër van Öz' en 'magiër met voetbalschoenen' betekend.

Volgens mij had Schalke 04 toen schulden, misschien was dat een factor.

Maar dat hadden ze beter niet kunnen doen, hij is echt een groot talent, ik vond het alleen wel jammer dat hij op het afgelopen WK in de spits stond! Hij scoort weinig!

Hij heet niet voor niets de bijnaam 'el Mago De Öz' een echte fenomeen.

Mesut Özil voor mij een van de beste middenvelders van de wereld, Kan het eigenlijk nogsteeds niet begrijpen wat Perez heeft gedaan.

ik snap ook niet dat die gekken bij real hem hebben laten gaan

Reageer

Je kunt niet reageren op oude documenten.

Schalke 04

Stand
Selectie
 TeamPnt+/-
5.St. Pauli5715
Voor de complete stand: 2. Bundesliga
SpelersPositieW
M. BülterAanvaller3210
S. TeroddeAanvaller3030
K. ToppAanvaller10
R. FährmannKeeper60
M. FraislKeeper260
M. LangerKeeper20
F. WienandKeeper00
Voor de complete selectie: Clubpagina Schalke 04.

1185 fans
Middenvelder, 33 jaar

In de wandelgangen

Zaterdag 21 mei
Manchester United moet 25 miljoen euro op tafel leggen om Sergiño Dest over te nemen van Barcelona. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren