De kleine dribbelaar uit Fuentealbilla

Vrijdag, 25 januari 2013 om 21:57 door A Iniesta8

Het is 11 mei 1984, een glorieuze dag voor de voetbalwereld. Het is namelijk de geboortedag van de levende legende Andrés Iniesta. Velen zullen hem nog herinneren als de eeuwige persoon die Nederland in 2010 van de wereldtitel afhield. In deze CE ga ik uw ogen openen en zullen uw beelden van deze kleine man totaal veranderen.

/

Iniesta begon, net als elke voetballer, met voetballen op zesjarige leeftijd in de straten van Fuentealbilla. Al gauw worden zijn talenten opgemerkt. Na zes jaar voetballen voor de club Albacete, werden zijn talenten ontdekt door de wereldberoemde scout: Carlos Rexach. Zo doorliep hij de roemruchte Cantera van Barcelona en maakte hij zijn debuut op twintigjarige leeftijd in Barcelona 1. Het duurde niet lang voordat El Illusionista de harten van los Culés veroverde, samen met een basis plaats onder Frank Rijkaard. Met zijn snelle passen, inzicht en eindeloze dribbels weet iedereen het zeker: dit wordt Spanje's nieuwe held.

Wedstrijd na wedstrijd zien mensen de nieuwe Zinédine Zidane, of Xavi in hem, maar niks bleek waar. Deze jongen heeft een nieuw stijl van voetballen geïntroduceerd in het voetbal. De bal kort houden, om de twee stappen de bal één keer raken, voordat je de bal ontvangt drie á vier keer om je heen kijken, en nog veel meer. Dat is het tweede natuur van een talent dames en heren. Dit gaat in één ogenblik door het hoofd van een talent.

Op jonge leeftijd was ik al een groot fan van het zogehete 'totaalvoetbal' die Spanje, Ajax en Barcelona uitvoerden. Ik raakte eraan gewend en begon het zelfs zelf binnen de lijnen te proberen. Toen ik Iniesta's eerste wedstrijd zag voor Barcelona was ik verbaasd dat er zo'n voetballer bestond. Ik wist niet was er door me heen ging. Alles liep zo...vloeiend en perfect, als ik het buiten zelf probeerde raakte ik in de knoop. Het was dus waar, ik had kennis gemaakt met een wereldvoetballer.

Het jaar 2010 was een jaar om nooit te vergeten, voor mij én Iniesta. Al jaren was ik fan van het Spaans voetbal, het nationale team en Iniesta, maar hoe moest dat samen met een Nederlands paspoort? Vroeg ik me keer op keer af. Op het WK van Zuid-Afrika was hij één van de uitblinkers in Las Rozas,met als hoogtepunt de finale. Samen met mijn vrienden, mijn broer en familie keken we dagenlang uit naar de finale. Ik was het enige stukje rood in een oranje huis. Toen was het zover , de finale. Kans na kans zaten we op het puntje van ons stoel. Ongekende spanning. Tot in de laatste minuten...Het was een halve counter via Jesus Navas en opgezet door Iniesta. Na een mislukte voorzet van Fernando Torres hervatte Fransesc Fabregas de aanval en legde hem klaar voor Iniesta, het ging allemaal zo snel. En dan, in de allerlaatste minuten, schoot mijn ster, Andrés Iniesta Lujan, alle Nederlandse dromen aan flarden. Ongekende emotie had ik toen. Van de tientallen spelers op het hele toernooi, moest persé mijn Andrés de winnende goal maken. Kippenvel.

Gemengde gevoelens, emotie, tranen en trots. Het was werkelijk een van mijn meest memorabele momenten in mijn leven. In mijn ogen zal hij voor altijd de abslolute nummer één voetballer blijven. Niet alleen vanwege zijn passen en dribbels, maar ook vanwege zijn inzicht en slimheid. Speelt zijn hele leven in de 's werelds sterkste competitie, speelde op het hoogste Europees club én landelijk. Ongekende successen die maar weinig voetballers hebben gehad.

Na een mislukt Oranje-EK in 2012, was hij alweer de uitblinker op een groot toernooi. Verdedigers hadden massaal hun handen vol aan de kleine dribbelaar. Geen enkele verdediger kon hem stoppen op zo'n ongekend hoog niveau. Na het onzichtbaar maken van een andere ster,Andrea Pirlo, in de finale, kreeg hij eindelijk zijn ware erkenning voor zijn werk. Met als beloning: Europees speler van het jaar 2012 en speler van het EK 2012. Eindelijk dacht ik dan, na al die jaren als enige Nederlandse burger een liefhebber van Iniesta te zijn, wordt zijn talent pas écht 'erkent', want altijd zat hij in de schaduwen van Xavi Hernandez en Lionel Messi. Altijd werd hij als excuus gebruikt voor Messi's ongekende prestaties. En altijd werd zijn spel overgeslagen voor goals en acties. Maar nooit zal hij vergeten worden als één van Spanje's grootste voetballers aller tijden en Barcelona's beste middenvelders, en nooit zal hij vergeten worden als de speler die Spanje's eerste wereldtitel heeft bezorgd.

De kleine dribbelaar uit Fuentealbilla heeft nog lang niet zijn piek bereikt.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 11 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 2000+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

29 reacties (laatste reactie door hard)
26 januari 2013 om 23:17

Dat is wel heel mild voor deze enorme collectie taal- en stijlfouten.

Paar puntjes van kritiek:

- "iniesta begon, net als elke voetballer, met voetballen op zesjarige leeftijd in de straten van Fuentealbilla." Deze zin is vrij moeilijk te volgen, wat doet elke voetballer? Op zesjarige leeftijd beginnen? Beginnen in de straten van Fuentealbilla?

- "al gauw worden zijn talenten opgemerkt." Je schrijft de rest van dat stuk in de verleden tijd, het is dan wat raar om deze zin in de tegenwoordige tijd te schrijven. Daar kun je de volgende keer beter op letten dus. Verder is basis plaats natuurlijk gewoon basisplaats.

- "het tweede natuur", dat moet natuurlijk de tweede natuur zijn.

- "zogehete 'totaalvoetbal' die", dit is natuurlijk zogeheten, en na totaalvoetbal hoort geen die, maar dat. Dus een betere zin zou zijn: het zogeheten 'totaalvoetbal' dat uitgevoerd werd door ....

- "de 's werelds sterkste competitie," dit moet natuurlijk zonder het woord 'de'.

- Daarnaast gebruik je een aantal keer wat puntjes in je verhaal na een zin. Dit ziet er niet echt verzorgd uit.

Al met al vind ik het stuk daarom ook niet erg verzorgd overkomen, je had daar misschien wat meer tijd aan kunnen besteden. Qua inhoud vind ik het ook niet een erg sterk stuk. Je schrijft in het begin dat je met de informatie die je gaat geven ons een nieuw inzicht gaat geven in de speler Iniesta, maar daar is in mijn ogen weinig van waar gebleken. Je schrijft verder wel prima al komt het soms een beetje over dat je Nederlands nog niet goed genoeg is om stukken zoals deze te schrijven. Ik bedoel het zeker niet lullig, maar er zitten gewoon heel domme foutjes in, die je misschien zelf ook al wel had gezien. Probeer daar de volgende keer op te letten en dan lees ik een volgend stuk dan met plezier weer door. Voor nu drie sterren.

25 januari 2013 om 22:48

Bedankt voor je reactie! Als ik het zo nalees heb je volkomen gelijk. Ik snap zeker dat je het niet lullig bedoelt, ik heb meer aan kritiek dan blinde mensen die 4/5 sterren geven.
Het is nauurlijk mijn eerste CE, en ik ben niet een geweldenaar als het aankomt op het vak Nederlands, maar ik heb geleerd van je reactie en wil je daarom bedanken.

Als ik het kon, had ik je een compliment gegeven.

25 januari 2013 om 22:57

Graag gedaan. Ik moet zelf ook veel schrijven voor mijn opleiding, maar iedereen maakt altijd fouten. Het is ook niet zo gek als je pas je eerste CE schrijft. Probeer gewoon altijd een stuk een paar keer rustig door te lezen en vraag anders vrienden om het te controleren op taalfoutjes, interpunctiefouten en dergelijke. Je stuk wordt alleen maar beter als het qua uiterlijk helemaal in orde is.

Leuk onderwerp maar wel behoorlijk slordig geschreven naar mijn mening. Ik ga niet alles eruit vissen tenzij je dat zelf wilt, anders word ik weer bestempeld als iemand die alles afkraakt.

Verder een leuk stuk, altijd leuk als er wat emotie in zit van de schrijver zelf. Voor mij zelf alleen niet heel veel nieuwe informatie.

Edit:

Zie dat iemand het meeste er al heeft uitgevist. Nu kan ik je als tip meegeven dat als je je stuk een keer wilt laten controleren door iemand, je altijd terecht kan bij mij en hoogstwaarschijnlijk vele andere leden hier op Voetbalzone. Dan kan ik, of iemand anders samen met jou de puntjes op de i zetten bij je clubexpert.

Goed om te zien dat je wel met kritiek om kan gaan, leer er van en zie het niet als afzeiken. Hoop dat we snel weer een stuk van je zien.

25 januari 2013 om 23:01

Erg bedankt, als je wilt mag je mij ook Pm'en als je de fouten eruit wilt vissen, en erbij zet wat er niet goed ging, want wat er wel goed ging heb ik simpelweg 'schijt' aan. Ik vind het niet erg als er mensen zijn die die dingen eruit halen, want anders leer ik het niet.

Nogmaals, als je wilt mag je me een privébericht sturen.

"al jaren was ik fan van het Spaans voetbal, het nationale team en Iniesta, maar hoe moest dat samen met een Nederlands paspoort? Vroeg ik me keer op keer af."

Die zin leest niet echt lekker. Persoonlijk had ik het vraagteken weggelaten en in plaats daarvan een komma gekozen, dan zou het er zo uitzien: Al jaren was ik fan van het Spaans voetbal, het nationale team en Iniesta, maar hoe moest dat samen met een Nederlands paspoort, vroeg ik me keer op keer af."
Leest een stuk prettiger. Voor de rest zijn de meeste foutjes er al uit gehaald. Niet iedereen is perfect en iedereen maakt dan ook her en der fouten. Is allemaal niet erg natuurlijk

Leuke CE trouwens. Niet erg veel nieuws voor mij, maar misschien voor een andere mede-poster wel. Ik hoop op een volgend stuk, desnoods PM je het na mij dan kijk ik het voor je na. Ik zie dat iemand anders zich ook al aanbood, dus keuze genoeg .
Succes met je volgende CE!

26 januari 2013 om 00:03

Ik zal zeker mensen Pm'en nu ik weet dat er mensen zijn die dat willen doen, wist ik eerst niet.
Als je nog verder fouten ziet die niet zijn ontdekt, zou je me dan willen Pm'en? Bedankt.

Hele goeie CE ik vond het een zeer mooi stuk. Weet je al wat je volgende CE word?

25 januari 2013 om 23:52

Ik zit aan een CE te denken over totaalvoetbal, mijn mening etc. Maar ik verklap nog niks
Kan je ook aub je mening en/of verbeterpunten aangeven? Dat kan me namelijk helpen met mijn volgende CE.

26 januari 2013 om 00:19

Mijn mening is dat je heel goed je mening en gevoelens hebt verwerkt in je CE . Misschien een verbeter punt door je zinnen wat langer te maken want je gebruikte in deze CE best wel kleine zinnen.
Maar al met al een goeie CE over een bijzondere voetballer.

Deze jongen wou weg bij Barca toen hij net in La Masia woonde. Godzijdank is dit niet gebeurd, wat een geweldige voetballer, een genot om naar te kijken. De bal kleeft gewoon letterlijk aan zijn voet. Ik zie hem het liefst op het middenvelld, daar vind ik hem toch beter dan linksbuiten.
Ook moioi dat hij gewoon geld doneerd aan zijn oude clubje Albacete, hoeveel voetballers doen dat?
Leuk stuk en laten we hopen dat we nog lang van deze voetballer mogen genieten.

Op zich een leuke CE, maar er staan volgens mij buiten grammaticale en stijlfouten, waar anderen je al op gewezen hebben, nog wat onwaarheden in. Ten eerste is Las Rozas een gemeente in regio Madrid, een voorstad, waar de Spaanse voetbalbond hun trainingscomplex hebben liggen. K neem aan dat je aan het Spaanse Team wilde refereren, en dat is La Roja. Verder debuteerde Iniesta volgens mij al op zijn 18e, maar speelde hij wel pas regelmatig op zijn 20e.
Verder vind ik t altijd leuk om wat van die mooie bijnamen in de tekst te hebben, eventueel met kleine uitleg. Zeker in t Spaans zijn dat vak van die geweldige namen, en Iniesta heeft een paar geweldige bijnamen. Maar dat is persoonlijk.
Succes met je volgende CE

26 januari 2013 om 14:17

Bedankt voor je opmerking. Ik heb al gemerkt dat er fouten in grammatica in zitten dankzij jullie. Dit helpt me heel erg. Als je nog meer fouten hebt gezien, mag je die ook aangeven. Ik heb daar geen probleem mee.
Iniesta speelde 3 jaar in de 2e van Barcelona (2000-2003 17-20) en maakte zijn debuut in het seizoen 03/04 op twintigjarige leeftijd. Onafgebroken basisspeler.

Graag gedaan! Ik wil niet zeuren over details, maar Iniesta heeft zijn debuut echt al in 2002 gemaakt, was namelijk toen van Gaal nog trainer was. Hij was idd officieel speler van Barca B, maar heeft in dat seizoen stuk of 5 wedstrijden gespeeld in het eerste.
Verder heb ik geen aanmerkingen meer!

Goed onderwerp, Iniesta is samen met Messi mijn favoriete spelers (van het heden)! Het stuk zelf heeft potentie, het voelt wat als een ruwe diamant aan en ik denk dat je het wat te vroeg gepubliceerd hebt. Zoals de anderen al hadden gezegd, het is ietwat onverzorgd, her en der zijn wat foutjes.

Je eerste CE dus ik laat de beoordeling even achterwege.

Leuk onderwerp van niet alleen een geweldige voetballer, maar vooral een geweldig mens. In dit stuk staat vrij weinig nieuwe informatie voor mij, maar dat komt ook doordat ik Iniesta best goed volg. Misschien kon je daarom wat meer nieuws vertellen over wat Iniesta verder allemaal doet, bijvoorbeeld een deel van zijn geld storten aan Albacete en aan andere doelen. Daardoor komt beter naar voren wat van mens hij is. Verder zit er zeker potentie in je stuk, maar je hebt het te vroeg gepubliceerd. Dat is te zien aan de grammaticale fouten, die hierboven al benoemd zijn. Als tip geef ik je dan ook mee om voortaan eerst het stuk te laten nalezen door andere leden van voetbalzone. Zij zien spelfouten waar jij als schrijver overheen leest en bovendien kunnen deze leden wellicht ook nog een tip geven over de inhoud. Verder vind ik het wel prettig dat je eigen mening naar voren komt en ook hoe jij je voelde. Trouwens, nog 1 ding: Las Rozas is een gemeente in de buurt van Madrid, waar de spelers van Spanje samenkomen, overnachten en trainen. De bijnaam voor het Spaanse elftal is La Roja.

26 januari 2013 om 18:23

Bedankt voor het lezen. Het was meer mijn eigen mening over Andres vertellen dan iets nieuws.
En ja, misschien wel mijn grootste blunder in deze CE, Las Roja moest het zijn. Dat ziet er genant uit zeg ...
Maar ik heb geleerd van andere mensen, en beloof dat deze fouten niet in mijn volgende CE zullen voorkomen

26 januari 2013 om 18:31

Je eigen mening kwam zeker naar voren en dat vond ik wel prettig. Maar aan het begin gaf je aan dat je de ogen van de lezer zou openen. Dan verwacht ik ook iets nieuws, maar verder vond ik de inhoud wel prettig om te lezen hoor. Gewoon beter op spelfouten en stijlfouten letten en dan is het een prima CE. Ga vooral door met schrijven. Trouwens het is niet Las (roja), maar La Roja.

'op jonge leeftijd was ik al een groot fan van het zogehete 'totaalvoetbal' die Spanje, Ajax en Barcelona uitvoerden. Ik raakte eraan gewend en begon het zelfs zelf binnen de lijnen te proberen.'

Of je bent echt heel jong of je hebt last van geheugen verlies. Spanje speelt pas sinds een paar jaar het totaalvoetbal waar jij het over hebt. In 2008, waarin ze voor het eerst sinds decennia weer iets wonnen speelden ze zelfs nog 4-4-2 met villa en torres in de punt. Pas daarna richting 2010 begon de hegemonie van Barca in het clubvoetbal door te werken naar het nationale elftal.

Verder schrijf je alsof er iemand voor je staat. Dingen als; '..dames en heren' zorgt voor afleiding van het onderwerp.

27 januari 2013 om 13:18

Misschien legde ik heb verkeerd uit, maar ik bedoelde het spel die Spanje in 2008 speelde. Je hebt gelijk, totaal voetbal speel je met 433, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het spel dat de Spanjaarden speelden vond ik geweldig.

Toch bedankt voor het lezen!

Ondanks dat ook ik erg enthousiast ben over El Blanquito, vind ik deze clubexpert niet erg goed. Het proces naar wereldvoetballer heb je goed kunnen omschrijven en persoonlijke kijk daarop is goed terug te lezen. Echter is het stuk slordig geschreven en vond ik lastig om weg te krijgen, probeer het anders voordat je het post het nog een keer over te lezen en de foutjes eruit te halen.

Verder moet ik me aansluiten bij Theeconomist hierboven, het totaalvoetbal bij Spanje is nog niet zo oud. Ik weet natuurlijk niet hoe oud je precies bent, maar ik ben opgegroeid met een Spanje waar een vloek op lag; steeds maar ijzersterk gepresteerd in de groepsfase, maar in de knockoutfase keihard onderuit. Het totaalvoetbal was ver te zoeken.

28 januari 2013 om 14:49

Dank je wel Guaporta. Inmiddels is het duidelijk dat ik meer tijd aan een CE moet besteden voor ik het opstuur. De volgende keer zal ik wel ervaren Ce's vragen of ze willen checken of ik fouten heb gemaakt die een schrijver niet (gauw) ziet.
Als je nog meer fouten ziet, mag je me altijd Pm'en.

Op jonge leeftijd was ik al een groot fan van het zogehete 'totaalvoetbal' die Spanje, Ajax en Barcelona uitvoerden. Ik raakte eraan gewend en begon het zelfs zelf binnen de lijnen te proberen. Toen ik Iniesta's eerste wedstrijd zag voor Barcelona was ik verbaasd dat er zo'n voetballer bestond. Ik wist niet was er door me heen ging. Alles liep zo...vloeiend en perfect, als ik het buiten zelf probeerde raakte ik in de knoop. Het was dus waar, ik had kennis gemaakt met een wereldvoetballer.

- kerel, je was 5/6 jaar toen hij zijn eerste wedstrijd voor barca speelde. Je maakt mij niet wijs dat je dan zo reageert.

Je zegt in het begin van je stuk dat je ogen gaat openen. Nou ik weet niet hoe je dat geprobeerd hebt maar die van mij zitten nog steeds stijf dicht. Je verteld niets nieuws, iedereen weet dat iniesta een geweldige dribbelaar is, belangrijk is voor land en club, een eigen stijl heeft. Verder zie ik feitjes die ik met 10 seconde googlen ook gevonden heb. Verschrikkelijk veel stijl- en spellingsfouten. Nee sorry, een 2/5 voor de moeite.

Interessante Ce; maar erg slordig zoals hierboven ook al aangegeven. Daarnaast kan deze inleiding écht niet, je bent net een jongentje dat in groep 7 zijn eerste spreekbeurt geeft en zegt: "mijn spreekbeurt gaat over het heelal, daar ga ik wat over vertellen". Daar moet je echt meer uithalen, een inleiding is cruciaal wanneer jij mensen in je verhaal wilt slepen en deze doet alles dan dat. Vond hem niet prettig lezen en daarom krijg je twee sterren van mij.

"dat is het tweede natuur van een talent dames en heren". Dit ook nooit weer doen trouwens, dat kan echt niet, niet doen alsof je alle wijsheid in pacht hebt en ons ontwetenden in al je goedheid uitlegt hoe het zit. Minachting van je lezer is dat

Op zich een zeer interessant onderwerp omdat ik de voetballer Iniesta zeer hoog heb staan en hem een van de beste voetballers vind van dit moment. Je benoemd interessante feitjes die ik niet wist maar aan de andere kant was het best moeilijk te lezen. Ik ben geen expert in het vak Nederlands maar ik heb heel wat spellingfoutjes gezien. Het leest ook moeilijk weg dus mischien zou je wat aan de stijl kunnen doen zodat het wat vlotter verloopt? Persoonlijk begon ik het ook minder te vinden dat je meer neer hebt gezet over jou ''liefde'' voor Iniesta ipv. statistieken, nominaties, meer over zijn verleden of meer besliste momenten.

Verder ben ik het absoluut met je eens dat de erkenning voor de topvoetballer Iniesta eigenlijk meer moest zijn. Dat komt wellicht omdat hij in de schaduw van Messi staat. Ik las hierboven dat het je eerste CE is dus zal ik niet al te lullig doen. Een leuk onderwerp. 3,5 sterren.

Barst van de fouten zoals hier boven al vaker wordt aangegeven.

Pfff wat een foutenfestijn. De inhoud van je probeerde te vertellen is ook niet echt sterk.

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

In de wandelgangen

Donderdag 21 november
Naast Real Madrid heeft ook Barcelona Raheem Sterling op de korrel. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren