De tovenaar van Tatabanya

“Tovenaar! Tovenaar! Tovenaar!” De Kuip is in extase. De oude held van weleer betreedt het veld voor een balletje met een delegatie van oud-Feyenoord. De Hongaarse cultspeler kan nauwelijks nog rennen en speelt welgeteld één minuut in het roodwitte shirt tegen de Rotterdamse All Stars. De ex-aanvaller was nog niet aan het douchen en de gepensioneerde Rotterdammers kregen een strafschop. De hele Kuip schreeuwde om József, maar helaas moesten we het met Pierre van Hooijdonk doen.

/

Ik ben zelf te jong om József Kiprich in levende lijve over de voetbalvelden hebben te zien zwerven, maar de beelden en verhalen zeggen genoeg. Zelden heeft men in Nederland een speler gezien die zoveel hart voor zijn werkgever had als deze man. De situatie waarin Kiprich na zijn vertrek bij FC Tatabanya in terecht kwam, was ongeveer dezelfde als de huidige. Feyenoord stond op zijn kop, degradatievoetbal was aan de orde van de dag. Tot het moment dat De Tovenaar besloot het vlot recht te trekken. Hij debuteerde in een wedstrijd, die tot vandaag de dag nog steeds in de zwarte bladzijden van de clubhistorie staat. Na een 2-0 nederlaag tegen Fortuna Sittard betraden de fanatieke supporters van Feyenoord het veld en belaagden de spelers en arbitrage tot aan de kleedkamer. Mooie ontvangst voor József, hij wist dat deze club anders was dan de meeste clubs en begon vol enthousiasme aan dit avontuur.

Hij werd de dirigent van een elftal dat vele culthelden kende. Wat te denken van spelers als Ed de Goeij en John de Wolf? Ik zou het hele elftal van toen met alle liefde ruilen voor het zooitje ongeregeld dat zich tegenwoordig Feyenoord 1 mag noemen. Dit waren nog eens spelers. Vol met goede moed en strijdlust compenseerden zij, en zeker Kiprich, een gebrek aan buitengewone kwaliteiten. Het zei genoeg dat het Ajax van toen, met alle klasse en kwaliteit, niet kampioen werd maar het vechterselftal van trainer Willem van Hanegem. Dit was zeker te danken aan een speler als Kiprich. Elke bal die rondom de speler kwam was het vechten waard. Iedere meter werd verdedigd alsof de Mongoolse strijdheer Genghis Khan Hongarije opnieuw binnenviel met zijn strijders. Hij schoot ons in de kampioenswedstrijd tegen FC Groningen hoogstpersoonlijk naar de Coolsingel met zijn treffer. Memorabel moment, mijn held!

Hij was ook goudeerlijk. Na een paar seizoenen in dienst van Feyenoord vertelde hij de supporters dat hij het niveau niet meer aankon. Hij wilde het de fans niet aandoen, een legende die op retour is en niets meer kan betekenen voor de club. József had Feyenoord hiervoor wel aan een beker geholpen waarna hij op de schouders ging en dat ging gepaard met de nodige emoties. Het hart voor de club was groter dan ooit en zou nooit meer krimpen.

De nood om een József Kiprich is hoog. Spelers als Luc Castaignos en Jerson Cabral hebben enorm veel klasse in huis. Maar dat maakt me allemaal geen bal uit. De reden dat Stefan Babovic populair werd, was dankzij zijn uitstraling. We dachten eindelijk weer een nieuwe Tovenaar in huis te hebben gehaald. Helaas bleek het slechts te gaan om de Heks van Servië en Babovic kon weer inpakken. We wachten nog steeds, wie verlost ons? Wie wordt onze nieuwe tovenaar die onze hoop in bange dagen zal worden? József, we missen je.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 21 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.
Dit document is door 3300+ bezoekers bekeken.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

36 reacties (laatste reactie door staw)

Heel mooi stuk.
Hopelijk krijgen we bij Feyenoord weer zo'n speler, een speler die vecht voor elke meter.

Ik geef je 5 sterren.

Ik heb hem ook nooit zien spelen, maar ik was ook daar in De Kuip toen hij het veld betrad met de senioren en wat er toen voor golf door het stadion ging... dat is niet te beschrijven

De Tovenaar van Tatabanya. Ik kreeg lessen over hem van mijn vader. Mijn ouweheer is geen Feyenoordfan, maar hij is van mening dat elke Feyenoorder de naam József Kiprich zou moeten kunnen thuisbrengen. Zo koel, zo onverstoorbaar. Vanaf de bank erin komen en gelijk een penalty nemen. Legendarisch!

Mijn held die ik nooit gekend heb en desondanks zo vertrouwd aanvoelt. Een echte.

Ik werd even kwaad toen ik de naam 'stefan Babovic' in je laatste alinea zag staan, ik was bang dat je hem ook zo zou gaan waarderen. Gelukkig besef je wel Babovic nog niet met een telescoop naar Kiprich mag kijken.

Ik werd geraakt door je column, omdat ik dit zelf ook zo voel. Ik kan niet objectief erover oordelen dus laat ik dat maar na. Ik ben verblind en zie niet of het een goede column is of niet. Ik geef je dus geen sterren. Sterren zijn te klein voor de Tovenaar van Tatabanya.

zijn afscheid vergeet ik niet snel meer, op de schouders van zijn medespelers hard aan het huilen. Hij was misschien wel meer feyenoorder dan destijds litmanen ajacied was. -

Prachtig geschreven!

Leuk stukje en toch wel interessant. Ik werd nieuwsgierig door de titel en je hebt me zeker niet teleurgesteld, het las lekker weg. Ik denk wel dat Feyenoord zo'n speler als hem nodig heeft!

1. Wie de titel las en níet wist dat dit over J. Kiprich (die voornaam is echt niet te doen) ging heeft óf 30 jaar onder een steen geleefd óf is letterlijk gisteren geboren. Dat betekent wat mij betreft dat deze column een jaar of 20 te vroeg geschreven is.

2. waar je heen wil met Ghenghis Khan en Hongarije is me volstrekt onduidelijk. Ten eerste heeft G. Khan Hongarije nooit aangevallen maar zijn (klein(?))zoon Piet Khan wél, ten tweede zeg je ermee: ''iedere meter werd verdedigd, maar werd uiteindelijk verloren.'' En dat is volgens mij niet wat je wil zeggen.

3. 'goudeerlijk' kan je met veel minder verbeeldingskracht vertalen in 'realistisch' of zelfs 'bang'. Dit neigt naar volstrekt kritiekloze idolatrie en dat is eng.

4. Het uiteindelijk doel van je column is te zeggen dat Feyenoord weer een cultheld nodig heeft. Je doet het haast voorkomen alsof de mannen van die generatie eigenlijk geen pepernoot konden raken maar door een goede instelling en veel arbeidsvreugde tóch als vriendenclub kampioen wisten te worden. Ik denk dat je hier volledig de plank misslaat, maar je hebt tenminste de plank gevonden. Ten eerste: het is zeer onwaarschijnlijk dat Feyenoord nog ergens in een gehucht in de buurt van ver weg zo'n speler voor een appel en een ei weet te vinden. Ten tweede: die mannen konden wel degelijk erg goed voetballen. En daar wringt 'm de schoen: het is veel moeilijker geworden een echt goudhaantje op de kop te tikken in ruil voor wat kraaltjes en een roedel schapen. Feyenoord zal het moeten doen met een moeras van zeer middelmatige voetballers en eigen jeugd (voor zover houdbaar), net als de rest van de Nederlandse clubs.

Vooral vanwege punt 1. hierboven: 3 sterren.

Ik geef mijn eigen reactie 4 sterren, want helemaal tevreden ben ik niet.

23 december 2010 om 01:04

1. Wat is je punt? Lekker duidelijk toch.
2. Het leger van Genghis Khan heeft wel degelijk Hongarije (en Polen) veroverd. Dat hij zelf niet aan kop van dat leger stond doet er niet toe. Het was onder de vlag van Genghis. Wat ik daarmee probeerde te zeggen dat Kiprich streed in het veld zoals de Hongaren in die veldslag.
3. Bang? Als er iets was wat József niet was was het wel bang. Hij was gewoon eerlijk.
4. In de vergelijking met het Ajax van toen waren de jongens van Feyenoord technisch veel en veel minder. Door dat te compenseren met strijdlust werd de ploeg kampioen. Zeker Kiprich was geen technisch wonder, af en toe schoot 'ie per ongeluk wel iets moois maar verder. Het was gewoon één grote vriendenclub, zie het nummer maar wat ze samen opnamen. Dat doe je niet als je elkaar nauwelijks kent. En Kiprich zat ook in dat moeras van middelmatige voetballers, toch bleek het een gouden greep te zijn.

23 december 2010 om 10:09

Hoezo is die voornaam niet te doen?!? Gewoon Jozsef...

24 december 2010 om 13:16

Ik zie je op elke column wel zeiken, maar schrijf er zelf maar 1
En geef je jezelf 4 sterren voor reactie, ik geef je 1 ster om de redenen die noordzijde geeft.

Maar mooie en goede column het las zo weg en ik ben het er echt mee eens dat feijnoord gewoon vechters nodigt heeft zoals je al aangeeft, want talent is er genoeg alleen zijn het geen vechters.

dat heb je schitterend verwoord als zo een jonge jongen. ik verlang ook terug naar die tijd, dat spelers ht nog een eer vonden om in het rood-wit van feyenoord te spelen! Helaas hebben we nu alleen maar egoïstische spelers.

5 sterren

Prachtig stukje!
Ik ben wel benieuwd hoe oud je eigenlijk wel niet bent als je de Tovenaar nog nooit hebt zien spelen? En dan zo'n kort maar krachtig stuk schrijven vind ik klasse!
Het Feyenoord van begin jaren 90 was een heerlijk elftal, er werd voor elkaar gevochten en dat maakte dit elftal wat het was!
Als ik tegenwoordig naar voetbal kijk, en dan niet alleen Feyenoord maar eigenlijk overal, dan mis de strijd die de spelers voor elkaar willen stijden.
Als een teamgenoot een doodschop kreeg dan stonden de Wolf, Fraser, Heus, van Gobbel er gelijk bovenop om 'oorlog' te maken!
Kwalitatief gezien was kampioenselftal van '93 een stuk minder als dat van ajax, maar het was een echt team er zat balans in het elftal.
Ik verlang weer naar de tijd dat je als club maar 3 buitenlanders per 11 spelers mocht opstellen, dan word het Nederlandse voetbal weer een stuk leuker om naar te kijken.

De jaren dat Kiprich in de kuip begon te voetballen, waren de jaren die ik voor het eerst bewust mee maakte op de velden. Wat een elftal hadden we toen, met betonblokken achterin met Heus, De Wolf, Fraser en Ulli! Daar durfde je gewoon niet langs te komen, mocht dit wel gebeuren, kon je wat verwachten. Voorin hadden we Kiprich, Taument, Blinker en op het middenveld onder andere Witsche en Scholten, maar vooral achterin waren het beesten!
Een cultheld, kiprich, voor 1000%....
Er waren wel degelijk voetballers aanwezig die de techniek in huis hadden, we hadden in de jaren negentig ook John Metgod en Peter Bosz en de twee buitenspelers die ik al eerder heb genoemd met de nodige kwaliteiten in huis. Maar vooral strijd en passie en beleving waren de dingen die het doen.
Natuurlijk hunker je altijd naar het verleden, de jaren negentig in iets van 5 jaar 3 bekers en kampioensschap. De ommekeer tegen PSV door Henkie Fraser, uitwedstrijden met Larsson tegen Bremen en Gladbach, uit tegen de spurs, halve finale Monaco. Dit zijn super mooie herrineringen.
Dan de afscheid van Kiprich, ik moet eerlijk zijn, ik kijk minimaal 1x per maand nog eens die beelden terug, het mooie filmpje van de afscheid van Kiprich.

Die goal tegen groningen, de 1-0, en wedstrijd daarvoor, de o zo belangrjike tegen mvv, en het hakje tegen Cambuur, zij nde goals die mij nog erg bij blijven!

23 december 2010 om 16:11

Hier sluit ik mij volledig bij aan, dat waren de tijden met de spelers die jij allemaal opsomt.....misschien niet kwalitatief de beste spelers, maar wel een super collectief. En daarom gun ik Feyenoord het allerbeste!

Kiprich voornamelijk via samenvattingen gezien, maar ik herrinner me hem als een prachtvoetballer. Je stuk leest lekker weg, weinig tot geen fouten en een goede dosis humor.

kpirch wat een geweldenaar/. De wedstrijd tegen PSV was helemaal legendarisch. Hij staat klaar om in te vallen en Feyenoord krijgt een strafschop. De wissel vindt plaats en Joszef sjokt naar de stip en zijn eerste actie van de wedstrijd was, op zijn bekende manier, de strafschop er in te schuiven.

Het kampioenschap in Groningen . Ik stond, lag, hing (het was wat druk bevolkt) achter het doel waar hij de 1-0 maakte. Hij oogde zo langzaam, maar die rush en bijbehorende stift waren briljant. Wat een jaar was dat zeg. baal nog steeds dat ik niet in Maastricht was die wedstrijd er voor.

man, man hadden we zulke spelers nog maar. Wat een held.

Nog 1x dan: Joszef, Joszef, Joszef

Leuk stuk over Kiprich, ook ik ben helaas te jong om hem aan het werk te kunnen zien.
Ik heb filmpjes van hem gezien, en het was een fantastische speler voor Feyenoord en een aanwinst voor de Eredivisie.

Over het stuk, vond ik het inhoudelijk goed en ik kon je helaas niet echt op grammaticale fouten betrappen. Je krijgt 4 sterren, omdat je stuk wel wat langer mocht

Prachtig verhaal, mooie herinneringen die weer boven komen.

Wel leuk voor mij,. Kiprich zijn eerste wedstrijd was ook mijn eerste wedstrijd bij Feyenoord.

Ik was toen 4 jaar oud en mijn vader dacht dat het wel een rustig wedstrijdje werd waarin ik voor de eerste keer mee kon haha.

Niet dus en de meeste Feyenoorders kennen deze wedstrijd wel. Ik zal ook nooit vergeten dat dat mijn eerste wedstrijd was, hoewel ik er achteraf natuurlijk niet alles van kan herinneren. Maar dan bedoel ik uiteraard meer de wedstrijd zelf, het verloop ervan en de datum en uitslag.

Verder was Kiprich natuurlijk een geweldige speler die bij denk iedereen wel in de harten zat. Hij oogde tergend langzaam maar was zeker belangrijk. Ook de pingels schoot hij er allemaal in en daarbij wachtte hij net zo lang totdat de keeper bewoog.

Sommige penalty's gingen zo langzaam erin, maar ze gingen er wel állemaal in. Op zo'n dvd hebben ze een compilatie gemaakt van penalty's van hem, en iedere keer stuurde hij de keeper de verkeerde hoek in haha.

Verder leuk stukje, maar dat komt bij voorbaat al omdat mijn interesse erin ligt

Kwalitatief uitermate hoog geschreven, een zeer uitstekende context door middel van een zeer bijpassende humor. Ga zo door schrijver in spe!

Het moge duidelijk zijn dat een speler uitstraling nodig heeft om populair te worden. Een grijs, willkeurig persoon valt gauw buiten de boot. Ik ben een groot Feyenoord-supporter dus ik weet waar jij over praat. Zelf heb ik Kiprich nooit gezien, af en toe een doelpunt van hem op Feyenoord TV, maar hele wedstrijden van hem en het Feyenoord van toen, nee, die heb ik nog nooit gezien.

Mooi stuk, hoewel je de kwaliteiten en vooral de vechtlust van Kiprich ietwat overdrijft. In mijn beleving was het toch meer een luie spits. Maar József is wel een schitterend figuur die speelde in een ploeg waar ik naderhand(!) toch wel enige sympathie voor heb gekregen.

prachtig stuk, heb hem helaas nooit live gezien daar ben ik ook te jong voor.
wel heb ik op EL weleens wat stukjes van hem gezien en zijn afscheid was idd heel emotioneel.
Mooi geschreven en leest lekker weg

Prachtig, ik ben nu 16 en was volgens mij 15 toen dit wedstrijdje werd gespeeld. Ik kende hem natuurlijk wel van verhalen, maar toen heel de Kuip om hem riep, zijn naam scandeerde, kreeg ik ook kippenvel, en kreeg ik pas door wat deze man betekend heeft voor Feyenoord.

Erg mooi verwoord: 4*

Ik heb hem ook nooit zien spelen, wist wel wat voor held het was.
Je hebt een duidelijk verhaal neergezet; klasse.
We hebben weer een Jozsef nodig!

Ik zie in Mokotjo wel een nieuwe cultheld, hij trekt veel op met Chris Gyan en kon kiezen tussen de Spurs en Feyenoord. Bij Spurs zou hij meer gaan verdienen, maar toch koos hij voor ons en het is een typische Feyenoordpeler, werklust gecombineerd met een geweldige techniek.

Maar jullie hebben Beukie toch?? Net als Jozsef een pure anti-held met weinig uitstraling(wel veel body overigens)

Tof stuk, zoals alle stukken van Noordzijde. Hadden we maar iemand als Jozsef. Die kromme rug, dat hoofd in de nek, dat loopje. Geniaal die kerel.

De beste man is 47 jaar , als je het stuk leest lijkt het of je het over een hoogbejaarde man hebt die nauwelijks nog op zijn benen kan staan. Van Dijk is nauwelijks jonger.
Ik geef er 3 1/2 ster voor , afgerond naar boven wordt dat dus 4.

24 december 2010 om 11:39

Je had Kiprich moeten zien op de Open Dag van Feyenoord. Er kon geen sprintje meer af en voor dat de supporters het doorhadden was die weer verdwenen. Daar doelt de schrijver denk ik op.

24 december 2010 om 11:53

De kans dat je me op een opendag van Feyenoord tegenkomt is dan ook niet zo heel groot .
Maar ter verduidelijking ik miste daar wat duiding vandaar dat ik twijfelde tussen 3of 4 sterren.

ik heb ze zeker zien voetballen en wat feyenoord in die tijd goed.
Het team bestond alleen uit echte kerels.
En in de kuip kon niemand van die grote jongens winnen haha.
Helaas zijn de tijden veranderd...

feyenoord bestond uit echte kerels dit was toen de opstelling die ken ik gewoon nog uit mijn hoofd haha

de goey
fraser
metgod
de wolf
heus
bosz
scholten
witsge
blinker
kiprich
taument

Toen was feyenoord nog een topclub tegenwoordig is het gewoon een zooitje onervaren A1 speler + renteniers.
maar het stuk is wel mooi (A)

Om te beginnen een tovenaar als trainer. Leuke voetballer die Kiprich, niets meer en niets minder.

25 december 2010 om 20:50

Geef iets meer onderbouwing van die 2 sterren?

Die 2 sterren moesten er eigenlijk 3 zijn. Voldoende geschreven column.

Mooi stuk!
Vooral erg informatief, want ik had nog nooit van deze speler gehoord!

Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Feyenoord

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax3646
2.Feyenoord3524
3.PSV3416
5.Vitesse26-2
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
G. TilMiddenvelder159
J. ToornstraMiddenvelder153
B. LinssenAanvaller1510
L. SinisterraAanvaller147
A. JahanbakhshAanvaller131
J. BijlowKeeper120
C. DessersAanvaller114
Voor de complete selectie: Clubpagina Feyenoord.

In de wandelgangen

Maandag 6 december
Chelsea-trainer Thomas Tuchel wil in januari een middenvelder aantrekken. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren