Hollandse eensgezindheid helaas van korte duur

Wat ik altijd het mooiste vind aan een EK of WK voetbal, is de grote saamhorigheid en eensgezindheid die een dergelijk evenement vaak bij een volk als het onze doet ontstaan. Voor even deden onze huidskleur, politieke voorkeur en favoriete voetbalclub er niet meer toe, want we liepen in een oranje t-shirt en dus maakten we deel uit van een groter, allesomvattend geheel. We waren een soort Nederlands superteam van open, vrolijke, positieve, tolerante en licht aangeschoten schakels met maar één gezamenlijk doel: het winnen van de wereldbeker.

Soms wou ik dat er te allen tijde een groot mondiaal voetbaltoernooi aan de gang was. Ik vind het werkelijk waar heerlijk, die sfeer die er dan op de Nederlandse stadspleinen hangt. WIJ Nederlanders kunnen de wereld aan, WIJ Nederlanders zullen die beker pakken en WIJ Nederlanders rennen met zijn allen in belachelijke oranje kostuums lallend in het rond. Er zijn amper opstootjes, er is geen agressiviteit op de straten en allochtone Nederlanders feliciteren je met de prestatie van je land, ons land. In Haarlem, mijn woonplaats, klom een Nederlandse jongen van Turkse afkomst na de overwinning op Uruguay in een joekel van een standbeeld op de Grote Markt om vervolgens onder luid applaus een Nederlandse vlag in de armen van het standbeeld te hangen. Deze heldendaad werd uiteraard hartstochtelijk beloond met een uitgebreide crowdsurfsessie. Het is een tijdje geleden dat ik mij zo heb thuis gevoeld in dit land.

Er zitten voor mij meer (weliswaar tijdelijke) voordelen aan een dergelijk toernooi verbonden dan alleen de sfeer rond wedstrijden. Als Nederlander ben je verplicht om, eigenlijk uitsluitend tijdens een EK of WK, van alles van voetbal af te weten en een mening paraat te hebben. Zelfs de gemiddelde Nederlandse vrouw weet opeens alles van spelsystemen, tactische wissels en de ideale basiself van Oranje. Het is misschien nogal irritant dat (en dit is niet stigmatiserend bedoeld, even om de weinige vrouwen die dit stuk lezen niet tegen me in het harnas te jagen) deze dames ook werkelijk denken, dat ze ook maar enig idee hebben van waar ze over praten. Het gaat erom dat de mooiste sport die er bestaat voor even bij iedereen in het middelpunt van de belangstelling staat. Dat vind ik op mijn beurt natuurlijk weer prachtig want lullen over voetbal is bij uitstek één van mijn favoriete bezigheden en daartoe heb ik weer ruim de kans gekregen.

Persoonlijk vond ik het ook wel lekker om tijdens dit WK even verlost te zijn van het oeverloze gezwets over het nu al tot mislukken gedoemde Paars-plus, het meestal oerstomme en altijd populistische geschreeuw van Geert Wilders en de eeuwige door simpele mensen uitvergrote verschillen tussen links en rechts, rijk en arm, jong en oud, Voor heel even werden juist de bindende elementen, de overeenkomsten tussen iedereen die in dit prachtige land woont, uitvergroot en belangrijk gemaakt. Ikzelf werk op de internetredactie van een groot landelijk persbureau en ik vond het erg fijn om alleen maar luchtige, vrolijke en inhoudelijk maar zeer beperkte berichten over het nieuwste dierenorakel of de laatste oranje gadgets te plaatsen. Natuurlijk gingen tijdens het WK de ellende, narigheid en rampspoed in de wereld elke dag gewoon onverminderd hard door, maar om de één of andere reden kwam het allemaal niet zo bij me binnen als ik wist dat onze jongens later op de dag weer mochten vechten (want dat was het op een gegeven moment, niets meer of minder) voor de Nederlandse trots.

Nu is het grootste sportevenement ter wereld weer ten einde en alles verandert weer net zo rap terug. Het getouwtrek rond de formatie is weer begonnen, vrouwen begrijpen weer niks van voetbal (en liggen daar bepaald niet wakker van) en op Voetbalzone beginnen de eerste clubdiscussies alweer mijn humeur te verpesten. Ronnie Stam, volgens mij een redelijke back en best een hele aardige jongen, zou misschien naar mijn club komen, met het oog op het naderende vertrek van Gregory van der Wiel. Een dergelijk transfergerucht is voor de intellectueel wat minder belaste leden onder ons natuurlijk weer de perfecte aanleiding om het anti-vuurtje weer lekker op te stoken. Gaat het hier om dezelfde figuren die tijdens het afgelopen WK zo lekker hand in hand, arm in arm over straat liepen met dezelfde mede-Nederlanders die ze nu zonder aanleiding en enig gevoel voor schaamte uit de tent lokken en beledigen?

Het antwoord op deze vraag is: waarschijnlijk wel. Wij Nederlanders houden namelijk van tegenstellingen, van het benadrukken van verschillen. We geilen op onenigheid en kunnen stiekem helemaal niet zonder. Onze kranten staan vol met sappige conflicten en zelfs tijdens een WK waarbij het Nederlands elftal een niet eerder vertoonde harmonie en positief teamgevoel vertoont, doen de media er alles aan om de negatieve invalshoek op te zoeken (het incidentje rond de wissel van Robin van Persie is hier een tekenend voorbeeld van). Het lukt ons supporters weliswaar een paar weken om vriendelijk tegen elkaar te doen, maar daarna vallen we net als een crackverslaafde zwerver, die even in de cel gezeten heeft voor een diefstal, weer genadeloos terug in ons oude, destructieve gedrag en gaan we weer lekker op elkaar zitten zeiken. Goh, wat heb ik dat de afgelopen weken gemist!

Nu wil ik absoluut niet de indruk wekken dat ik me nooit schuldig maak aan conflictopzoekend gedrag. Provoceren kan namelijk enorm grappig zijn, en het hoeft helemaal niet altijd op een kwetsende of beledigende manier te gebeuren. Het lullige is dat sommige Nederlanders en bezoekers van Voetbalzone zich dat kwetsen en beledigen als een soort heilig doel hebben aangemeten. Aan dit selecte groepje rond de klok grensoverschrijdend gedrag vertonende minkukels heb ik een dringend verzoek. Ben jij zo’n vervelende provocateur en rasnegatieveling, prima, maar wees dan ook consequent! Blijf dan tijdens de volgende zegetocht van Oranje ook gewoon lekker thuis! Het hele jaar door zeiken en stoken en dan vervolgens wel in schijnsaamhorigheid meehossen op het Museumplein vind ik namelijk nogal hypocriet.

Kwaliteitsbeoordeling:
Totaal 26 stemmen.
Je kunt stemmen als je een reactie hebt gegeven.

Gerelateerd

Meer sportnieuws

50 reacties (laatste reactie door ThaRobinho)

Je hebt 100% gelijk! Zeer goede column en zeer mooi verwoord.

15 juli 2010 om 15:16

Dank je wel! Erg leuk om te horen dat het stuk beviel!

Beste lezer(s),

Ik zie dat er (ondanks herhaaldelijk doorlezen) toch een interpunctiefoutje tussendoor geglipt is:

links en rechts, rijk en arm, jong en oud,

Die laatste komma moet uiteraard een punt zijn. Sorry en ik hoop dat het stuk alsnog vermaakt!

MVG Daan

15 juli 2010 om 15:34

Je krijgt van mij 1ster omdat je een komma hebt gebruikt in plaats van een punt.

Nee, even serieus, heerlijk stukje en ben het volledig met je eens, leuke schrijfstijl voor de intro over het standbeeld en het crowdsurfen was leuk!.

5 sterren.

16 juli 2010 om 09:54

Ik vond het een leuk stuk maar die komma verkloot het helemaal ;-)
Goed geschreven...

16 juli 2010 om 20:01

Mooie column, maar in de trant van toch nog even zeiken (het mag weer ):

''soms wou ik dat er te allen tijde een groot mondiaal voetbaltoernooi ...''
=
Soms wilde ...

Ik wou
Wij wouden
etc ...

Is spreektaal maar naar mijn weten nog niet opgenomen in de van Dale.

Inhoudelijk een mooi verhaal ... De saamhorigheid is inderdaad prettig, maar als je het altijd hebt, ervaar je het niet meer als prettig. Dan zou het zelfs weleens storend kunnen gaan werken

Ik vond het mooiste moment dat toen NL verloor in de finale en ik tussen de menigte op het Museumplein stond we allemaal hetzelfde voelden. Niemand werd in elkaar gebeukt, geen aggressie. Gewoon berusting in het verlies ... het verlies van ons allemaal.

Dat is voor mij nu precies het probleem van Nederland als het om clubvoetbal gaat. Provoceren is al de eerste stap van die ellende. Grappig, of cru bedoel, het maakt niet uit, 1 misverstand en de ellende begint weer. Respect voor elkaar houden en berusten in een nederlaag. Zeker als de andere partij beter was, en zo niet, dan is er geen tegen-fan die je het kwalijk kunt nemen, want die stond namelijk niet met de fluit of voetbalschoenen in het veld. Dus kap er dan ook 's een keer mee. Maarja ... 't zal nooit veranderen.

NL supporters kunnen feesten met elke tegenstander ... club fans slaan elkaar de hersens in. De logica ontgaat me, maarja, liefde zal wel blind maken ... Van Nederland houden we blijkbaar minder dan van een club uit Rotterdam, A'dam of welke stad dan ook ...

17 juli 2010 om 10:29

@xstream

Provoceren moet juist kunnen, maar mensen moeten de context kunnen plaatsen en zich niet zo vreselijk zielig en beledigd voelen. Respect voor elkaar houden moet natuurlijk altijd. Maar als ik een provocerende opmerking, bedoeld als grapje, maak naar een psv' er, dan is dat bedoeld als grapje, niet als ruziezoeken. Mensen zoeker er echter altijd meer achter en daar begint het probleem.
Het beste voorbeeld heeft niet echt met voetbal te maken, maar het woord neger roept het een en ander op bij mensen. Als je als blank persoon een negergrapje maakt, ben je racist. Dit om iets wat 300 jaar geleden gebeurd is. Veel donkere mensen voelen zich dan beledigd. Maar ik maak net zo makkelijk een grapje over, blanke mensen, rode mensen, kleine mensen en dikke of dunne mensen. Je moet gewoon een beetje leren incasseren. Pas als het als belediging bedoeld is, moet je er op reageren.

17 juli 2010 om 12:40

Fout. Want wie zegt dat jij leuke humor hebt? Of dezelfde als ik?
Je kunt toch ook humor maken zonder te provoceren? Dat kan net zo goed een stukje zelfspot zijn e.d. Pas dan, als je merkt dat zoiets aanslaat kun je best wat uit de kast komen met een provocatie op grappige wijze.
Je kunt gewoon niet verwachten dat anderen jouw humor en kijk op zaken direct snappen / inzien / accepteren. PSV heeft net met 4 - 0 verloren en een Feyenoorder maakt een grappige opmerking tegen een Psver die provocerend is. En dan moet hij nog begripvol zijn ook? Zo vraag je er gewoon om vind ik ...

Eigenlijk is de hele definitie van provoceren iemand het harnas in jagen. Je kunt toch ook gewoon grappig zijn zonder iemand / iets te beledigen? Pas als je iemand wat beter kent kun je dat voor de gein wel doen, want dan heb je al wat opgebouwd en kennen ze je, of accepteren ze meer.

Dus gewoon niet doen. Je mag niet van mij verwachten dat ik om jouw provocerende grapjes kan lachen, of me misschien zelfs wel pissig maakt.

Beetje kromme redenatie dat jij schijnbaar grapjes maakt die kwetsend zijn, maar andere niet zo serieus moeten nemen. Het is gewoon vinger wijzen. Gewoon naar jezelf kijken en bedenken. Joh, wat ik doe is misschien toch niet zo leuk. Als ik dat nou niet doe, dan kan ik gewoon weer normaal over straat lopen.

Amen!

Je schrijft hier precies hoe ik erover denk. Maak je verder niet druk om een interpuntiefoutje. Als de column nu vol met fouten zou staan zou het vervelend worden. Dit is echter duidelijk niet het geval en dus zou de persoon die hierover een opmerking zou maken wel enorm kansloos zijn!

The big 5 are yours to keep!

Beste Column ooit op Voetbalzone. Ik ben volledig met dit stuk eens.

Een prachtig stuk, eindelijk eens een artikel die je doet nadenken nadat je hem hebt gelezen, en het WK deed inderdaad de 'apartheid' eventjes verdwijnen. We hebben een prachtige maand gehad, jammer dat de laatste dag zo teleurstellend was, maar desaltemien zijn we trots op de tweede plaats.

Goed verwoord, en je maakte er een mooi verhaal van om te lezen.

Mijn 5 heb je ook!

Allen alvast heel erg bedankt voor het lezen, voor de beoordelingen en de reacties! Fijn om te zien dat het stuk aardig valt!

Overigens is die interpunctiefout meer een echte ergernis voor mezelf. Op de redactie hier is zoiets uit den boze en vind het echt te stom voor woorden dat ik dat er dan niet uithaal. Maar goed, het is gebeurd en zo ze zien valt de impact wel mee. Als niemand er mee zit ga ik dat uiteraard zelf ook niet doen

Nogmaals vriendelijk bedankt!

Echt een geweldig stuk en het beschrijft precies wat ik ook voel. Eerst die saamhorigheid en vlak daarna weer heleboel discussies over de topploegen in Nederland.
Je hebt er voor gezorgd dat ik vol aandacht van het begin tot het eind eindeloos verdiept zat in jouw stuk. Duidelijk 5 sterren

Ik vind het hypocriet van je dat jij deze column schrijft. Eerst schrijf je een column die op het randje was In die column blijkt nou niet dat jij die Hollandse eensgezindheid zo hoog hebt staan, maar de verhoudingen tussen verschillende clubs nog maar even op scherp zet met de misschien wel kwetsende uitspraak, en ik citeer: ' Toch lijkt er voor elke arrogante Ajacied een complete bus met verstandelijk beperkte Feyenoorders, Psv-ers en Twentenaren te zijn.' Als je dit soort scherpe teksten plaatst(je goed recht, ik heb me ermee vermaakt), die de spanningen tussen de vaderlandse topclubs nog maar eens vergroot vind ik het eerlijk gezegd belachelijk om nu een column te schrijven waarin je in je titel krokodillentranen huilt omdat het feest van saamhorigheid ineens voorbij is. Dan mag je nog zo leuk schrijven, ik kan door de geur en smaak van hypocrisie niet verder dan twee sterren komen.

15 juli 2010 om 16:48

Erg jammer dat je die andere column zo selectief leest, en bovendien vind ik het niet echt van klasse getuigen dat je vanwege een zinsnede in een totaal andere column deze met 2 sterren beoordeelt. Vond je dat nou echt nodig? Je beoordeelt toch de column en niet de columnist? Of zal ik al jouw stukken met 1 ster gaan beoordelen omdat jij dit stukje tekst neerplant? Nogmaals, erg jammer dat je mijn column niet op inhoud of schrijfstijl maar op zoiets oppervlakkigs beoordeelt. Gelukkig adem en eet ik geen sterren en dus zal het me verder worst wezen, maar ik vraag me wel een beetje af wat je hier nou precies mee wilt bereiken..

Evengoed bedankt voor het lezen!

16 juli 2010 om 02:16

Dutchy

Jammer dat je niet objectief kan zijn. Beoordeel de columm op de tekst en niet de schrijver. Van iemand met een groot groen balkje had ik toch wel meer objectiviteit verwacht.

Ik vind dit een mooi stuk. Ik vind een WK veel leuker dan een EK. De samenhorigheid vind ik leuk, maar ook elke wedstrijd bekijken. Het is alleen jammer dat wij Nederland een patent hebben om niet de beker mee naar huis te nemen, terwijl we er vaak heeeeeel dichtbij zijn. Ik heb tranen moeten wegvegen na de wedstrijd tegen Spanje.

Je staat 3x in ene finale en je had twee keer moeten winnen. Ik vind alleen de jaloezie tijdens een WK tegen de landen die de cup al hebben gewonnen altijd bitter. Wij zijn een sterk land zonder een WK titel, terwijl we vaak ver komen en goed voetbal spelen. Maarja, hopelijk winnen we over vier jaar een keer.

16 juli 2010 om 08:45

Ajacied023 is een provocateur. Dat is niet erg, zolang je ervoor uitkomt. Maar als je ineens 180 graden draait en nog even een grote bek opzet richting de provocateurs vind ik de boodschap van de schrijver ongeloofwaardig, ook al kan hij erg mooi schrijven.

15 juli 2010 om 17:00

Ik heb de column toendertijd uitvoerig gelezen en me er ook erg mee vermaakt, waarvoor nogmaals dank. En columns zijn ook ter vermaak. Maar een columnist heeft een mening, en ik vind het jammer dat je daar niet achter blijft staan. Verder was je in die column, en dan vooral die zinsnede ook nogal aan het stoken, en is het dus vreemd dat je je zo ergert aan alle andere stokers.

15 juli 2010 om 17:05

Ajaxfan1000,

Dit slaat dus echt he-le-maal nergens op. Ik was al met m'n reply bezig toen er nog überhaupt geen reacties stonden(ja, ik heb effe een pauze genomen, hoef niet de hele dag bezig te zijn..).. Als ik echt jaloers was zou ik Ajacied023 nooit goed beoordeeld hebben bij andere columns, zoals ik wel gedaan heb. Ik vind het een uitstekende columnist, laat daar geen misverstand over bestaan, maar dit vind ik niet goed. En dat vind ik met reden en uitleg.

15 juli 2010 om 17:25

Ik begrijp wel waar je het vandaan haalt, maar het slaat gewoon nergens op om daarom je beoordeling van het stuk op omgerekend een 4 neer te zetten. De ene column is de andere niet, en ik vind niet dat een columnist altijd 1 en dezelfde boodschap moet prediken. Verder denk ik dat als je die column iets anders interpreteert, en bovendien andere columns van mij leest (bijvoorbeeld die over de Klassieker) je er wel uit kan halen dat ik er niet op uit ben om mensen tegen elkaar op te zetten.

Over die bewuste zinsnede kan ik alleen maar zeggen dat ik in de reacties onder het stuk de opmerking al gerelativeerd en zelfs aan sommigen een vorm van excuses heb aangeboden. Dan mijn vraag aan jou: wat heeft dit alles in godsnaam te maken met deze column?

Iedereen bedankt voor de lovende reacties, en Lfcdutchy, ik heb echt geen zin in een soort columnisten-war want vind jouw stukken ook altijd gaaf. Ik vraag je alleen wel om mijn geschreven stukken los te koppelen van andere stukken of het beeld dat je van me hebt. Dat is toch vrij redelijk?

15 juli 2010 om 18:43

Oke. Ik zal de column zoals hij er nu staat nogmaals lezen en beoordelen. De beoordeling zoals hij in de sterren staat verandert niet, omdat ik mijn redenen gewoon voldoende vind(dat kan niet eens, foei Vz)

Ik vind het een sterk stuk. Je schrijfstijl is mooi, je boodschap is mooi, je conclusie is mooi opgebouwd en ik ben het helemaal met je eens. Je laat gewoon zien dat je een hartstikke goede columnist bent. Als ik niet aan vorige columns denk en dit, sec, tot me neem als je boodschap zou je minstens vier, en ik denk vijf sterren gekregen.

17 juli 2010 om 09:42

Ach Ajacied023, maak je niet druk om die Lfcdutch, dat is nou precies zo'n figuur waar dit stuk over gaat. Zijn volgende column zal ik wel weer beoordelen met een 1

Mooi stukkie! Altijd als ik een stuk van jou zie staan ga ik er even goed voor zitten.
Het leest gewoon heerlijk weg. Ga zo door.

[email protected] Gewoon kortom een geweldig stuk! Precies hoe ik er ook over denkt! Echt dit is van de beste van de vele colums die ik op deze site heb gelezen! Echt mijn complimenten hiervoor. Je schrijfstijl is goed. Heel de tekst feitelijk en inhoudelijk klopt voor een bus! Hier mijn voor jou welverdiende 5 sterren. Ga zo door man!

Tja, het kan aan mij liggen, maar ik vind het een beetje (schijn)heilig gebrabbel over broederschap in onze samenleving. Daarnaast geef je aan zelf graag te provoceren, maar mogen mensen die in jou ogen intellectueel minder zijn dat niet. Zij zijn immers dom en roepen maar wat, in tegenstelling tot uw goed doordachte provocaties. Dit heet hooghartigheid en arrogantie. Jezelf boven anderen plaatsen op basis van niets is eerder een zwaktebod van jou kant, dan het gebrek aan intelligentie van anderen. Je bevestigt het met dat gezever over een verkeerde komma. Was het nou echt nodig om dat te melden? Ik denk dat dit even makkelijk punten scoren was van jou kant. En dat is je gelukt. Het artikel leest redelijk door, en op de inhoud is niets aan te merken(behalve je tegenstrijdigheid). Juist daarom interesseert het mij geen bal. Ik heb het niet met heilige boontjes.
Je krijgt drie sterren omdat je goed kan schrijven. Dit echter wel met tegenzin. Ik vind je houding waardeloos.

16 juli 2010 om 16:19

Haha, gemakkelijk punten scoren met een kommafout? Ja, dat is het inderdaag geweest!

Jij hebt het niet met heilige boontjes. Ik ben geen heilig boontje, maar zelfs als ik dat wel was zou dat geen reden moeten zijn om mijn column negatief te beoordelen. Ach, beoordeel jij maar lekker een tekst op basis van het beeld dat jij van de schrijver hebt. Dat beeld klopt niet, maar daar ga ik je toch niet van kunnen overtuigen.

Evengoed bedankt voor het lezen!

17 juli 2010 om 10:18

Als je mijn laatste zin goed leest geef ik je het aantal sterren wat ik denk dat je stukv erdient. Ik heb je geen sterren minder gegeven omdat ik vind dat je een heilig boontje bent. Ik vond je stuk 3 sterren waard, omdat er totaal niets in stond waarvan ik dacht: wauw daar heb je goed over nagedacht. Het opnoemen van al bekende sentimenten in het voetbal(het oranjegevoel dat verdwijnt na een WK of EK) en daar een column over volpleuren is niet al te moeilijk. Dus je hebt 3 sterren voor je schrijfstijl en een beetje voor de inhoud gekregen. En om dat nou negatief beoordelen te noemen? Toevallig laat ik mijn persoonlijke beeld van iemand niet meewegen. Dat niet iedereen 5 sterren voor je stuk over heeft, is misschien iets waar je aan moet wennen, maar ik kijk met een wat kritischere blik dan de gemiddelde reageerder. Dat is niet omdat ik vind dat ik beter ben, maar omdat ik journalistiek heb gestudeerd, dus er het een en ander over weet.
Als ik deze clubexpert vergelijk met die van anderen, vind ik m 3 sterren waard. Die van SLB of Maartenl of Decheiver zijn vaak 5 sterren waard omdat zij me echt kunnen pakken. Jij zit nog niet op dat niveau.

Eerst dacht ik nu komt het, een wereldverbeteraar.
Ik had gelijk.

Maar je hebt me positief verrast, want los van het feit dat je alleen maar waarheden vertelt, hamer je juist op wat beter moet (ik zeg bewust niet ''op wat fout gaat'').

Ik mis 1 ding, daarom krijg je geen 5e ster van mij, hoe kan het dan wel goed gaan ??
Jouw mening of de mijne is niet relevant, maar jammer dat je niet opschrijft hoe het volgens jouw dan moet met de competitie straks.

Ik weet zeker dat juist de supporters van jouw club het weer onmogelijk gaan maken voor de supporters van andere clubs, dan bedoel ik in real life, door het gedrag en gehaat, vooral die 410.

Prachtig stukkie heb je hier, hoor! Eigenlijk een stuk om midden in 2011 nog een terug te lezen.. gewoon om te weten hoe het was tijdens hét WK 2010! Want wat was het prachtig, ik krijg er nog kippenvel van. Ik heb genoten van de samenhorigheid, ik ben het totaal met je eens.

Provoceren tegen Ajax, PSV of Feyenoord, in plaats van een goed onderbouwde mening of enig besef van realiteit, bah..

Ik ben de clubdiscussies meer dan beu. Laten we dit seizoen nu eens écht over voetbal praten

Heerlijk geschreven, en dan nu maar meteen een goed voornemen: dit jaar geen fans van andere clubs pesten

Geweldig stuk wat ook lekker vlot wegleest, en veel belangrijker, het verwoord een gevoel waar ik ook mee rondloop. Ik vond het geweldig dat je tijdens het WK een schreeuw kon geven op straat en dat alle auto's meteen als een gek begonnen te toeteren. Dat men hier in Limburg kortbij de grens van Duitsland meteen begon te joelen als men een Duits kenteken zag. De saamhorigheid, geweldig. Inderdaad jammer dat dat na zo'n toernooi meteen weer verdwenen is. Zou dat ook zo zijn als we het gewonnen hadden? Dat vraag ik me dan weer af. Het antwoord daarop zal ik de komende 4 jaar in ieder geval nog niet krijgen.

Leuk stuk, maar niet alleen vrouwen mannen kunnen er ook wat van . Zit je met een hele groep te kijken, zit je je weer te ergeren aan mensen die dingen roepen terwijl ze niet eens weten wat ze zeggen. heerlijk...
Ga vooral zo door, maar dat hoef je niet tegen jou te zeggen.

Het is wel vaak dezelfde club die zich zo voelt aangevallen, kom veel mensen tegen maar Ajacieden heb je binnen 5 minuten van de rel.
Het kan idd leuk zijn, maar het moet natuurlijk niet te ver gaan.

Een goed geschreven stuk, mijn complimenten daarvoor. Ben je supporter van ajax, dan zit je onmiddelijk in het verdom hoekje. Het is waarschijnlijk leuk en amusant om tegen supporters van jouw clubje aan te schoppen. Ik maak mezelf daar ook wel eens schuldig aan. Ajax is nog steeds een grote club in nederland en het is zo. Je houdt van ajax of je hebt er een verschrikkelijke hekel aan.
Maar dat valt alles teniet als nederland moet voetballen. Dan zijn we opeens samenhorig en voelen we liefde voor elkaar. Gelukkig hebben we in nederland nu een voetbalwet gekregen en gaat hopelijk nu alles goed komen. Het zou toch mooi zijn, als ik met mijn twente-shirt zonder enig vorm van angst langs het vak van de f-side kan lopen.

Ik voel me eerlijk gezegd wel beledigd. Net alsof vrouwen geen verstand van voetbal kunnen hebben. Ga toch weg, toen ik op het Stadhuisplein stond hoorde ik mannen dingen roepen waarvan m'n nekharen overeind gingen staan, omdat het gewoon nergens op sloeg.

Erg jammer, dat eeuwige gedoe over dat vrouwen geen verstand van voetbal hebben. Daarom 3 sterren. Buiten dat is het een goed stuk.

16 juli 2010 om 16:16

Sorry Fragile, het was niet mijn bedoeling om jouw als voetbal verstand hebbende vrouw te kwetsen. En inderdaad, geen verstand van zaken hebben is een universeel iets en absoluut niet gerelateerd aan geslacht. Het was een beetje een peper en zout-opmerking om het stuk wat smaak te geven.

16 juli 2010 om 23:58

dat heb ik nou ook en ik heb trouwens nog in het nederlands elftal voor vrouwen gespreelt niet dat dat met voetbalverstand te maken heeft maar dit is gewoon zon associaal stuk... dit kan gewoon weg je mening niet zijn... het volk was niet eensgezins omdat zeker een kwart van nederland niet voor oranje was... verder heb ik ook nog dat stuk over feyenoorders,twentenaren en psvers het is tog te triest voor woorden dat je als ajaxcied (hoe je het ook hoort te schrijven) wat ook bekend is gewoon doorleuk verteld hoe je ze weer even kan beledigen ik vind dat schandalig....oranje intresseert mij met meer mensen in nederland(meer dan je denkt) geen ene moer... Je ziet teams die op papier sterk zijn maar uiteindelijk heel zwak, maar nu dwaal ik een beetje af.. Ik kan heel eerlijk zijn ik ben voor feyenoord en ik laat me niet zomaar beledigen door de eerste en tweede ajacied die ik tegenkom. Je moet je deze vraag is voor jezelf stellen: Wat was ajax geweest als feyenoord en Psv niet bestonden?

17 juli 2010 om 09:59

Ik denk niet dat het echt de bedoeling is om vrouwen te beledigen maar ik merkte het zelf ook op mijn werk. Mensen die helemaal niks met voetbal hebben beginnen ineens heel wijs over voetbal te praten. Daar kan ik me opzich ook wel aan irriteren, dat was voor mij in ieder geval een rede om tijdens de voorrondes niet op het werk te kijken.

Helemaal mee eens. Ik verbaasde me er ook over dat de mensen die weken daarvoor nog elkaar hersenpan wouden inslaan, nu opeens met elkaar in een leeuwenpak staaan de huilen van geluk. Jammer dat het niet altijd zo kan zijn.

Het viel mij trouwens ook op dat mijn zus ook opeens deed alsof ze veel wist van voetbal. Waar het eerst bij een voetbal wedstrijd altijd om leuke jongens op het veld ging. Ging het nu over de waarde van Van Bommel in het team. Tja, iedereen kan nu Derksen napraten he. Opeens heeft iedereen een mening die verdacht veel lijkt op die van (om de woorden van Cruijff te gebruiken) 'zogenaamde mensen met een mening.'

Geweldig stuk.. En inderdaad, in de wereldbeker is Nederland één grote familie die hetzelfde doel heeft: De wereldbeker winnen!

Beetje een inkopper, het onderwerp van deze column. Dat er weer clubdiscussies zouden komen, kon je al van mijlenver aan zien komen.
Tijdens een Ek/wk kijken we allemaal door een oranje bril, maar als NL eruit ligt en iedereen uit zijn roes ontwaakt, zetten we onze eigen bril weer op. Het oranje wordt opgeborgen en het rood-witte wordt uit de kast getrokken. Mensen willen namelijk ergens deel van uit maken, het liefst wil je dat iedereen weet dat hetgeen waar jij deel van uitmaakt, het beste is. Dat andere mensen een verschillende clubvoorkeur hebben, snappen we niet. Daarom gaan wemaar provoceren, als er dan ook nog op gereageerd wordt, is de missie geslaagd. Maar VZ vindt het niet erg hoor, uiteindelijk zijn de 600 reacties bij een Ajax/psv/feyenoord artikel in hun voordeel.

Om een lang verhaal kort te maken, het was wachten op zo een column, de vraag was alleen nog wie hem ging schrijven. Die eer heb jij en ik moet zeggen dat het een vermakelijk stuk was. Je schrijfstijl vind ik erg goed. Als ik een verhaal over een ietwat voorspelbaar onderwerp uit kan lezen en me daarbij ook nog wel kan vermaken, heb je het gewoon goed gedaan. 5*

Wat een prachtige column, ben het er helemaal mee eens!

Zonder twijfel de beste column hier ooit gelezen.
Ben het ook totaal met je eens.

Wanneer er weer zo'n zinloze discussie gaande is zou het leuk zijn om eens te verwijzen naar deze column.
Prachtig verwoord en niemand die dit zal kunnen ontkennen

Allen nogmaals bedankt voor de lovende woorden en kritische kanttekeningen! Daar leer ik van, en misschien kan ik dan voor een volgende column nog beter leveren wat ik wil leveren: een steengoed amusant stuk over voetbal (en de randzaken, want die zijn soms toch echt razend interessant!).

Blijf dus vooral zeggen wat er beter kan (tenzij je denkt dat ik interpunctiefouten maak om punten te scoren, dan hoef ik het eigenlijk niet echt te horen ).

16 juli 2010 om 16:52

Wauw iemand met de zelfde ideologie als ik... Ben jaloers op jou inspiratie!

Ik vind de column goed gelukt. Je hebt een uitgesproken mening en er zit een duidelijke lijn in je verhaal. Ik kon me vooral vinden in het stukje dat iedereen opeens voetbalverstand heeft en dat dat soms best irritant kan zijn. Het enige puntje van kritiek is voor mij dat ik je schrijfstijl niet heel erg prettig vind. Het lijkt meer op een verhaal dat je heel goed kunt vertellen, dan een sterk verhaal op papier. Ik denk dat dit misschien wat cryptisch klinkt, maar het heeft te maken met je woordkeuze en zinnetjes tussendoor als '(en dit is niet stigmatiserend bedoeld, even om de weinige vrouwen die dit stuk lezen niet tegen me in het harnas te jagen).' Daarom krijg je van mij vier sterren.

16 juli 2010 om 22:05

Ik herken me zeker in wat je zegt! Vaak begin ik maar gewoon met schrijven en ontstaat vanuit daar de lijn in mijn column en niet andersom. Dat voelt natuurlijk maar kan als gevolg hebben dat de kracht mijn vertelwijze is en niet zozeer de inhoud. Fijn om op deze manier iets te lezen waar ik ook echt inzicht in mijn eigen schrijfproces door kan krijgen. Misschien is het handiger om volgende keer iets gestructureerder te werk te gaan om dat gevoel bij je weg te nemen (in het geval dat je mijn stuk dan weer leest, natuurlijk .

Bedankt voor het lezen.

Prima column en de strekking van de column is ook de strekking van een bijdrage die ik zelf onlangs heb geplaatst; zodra de eerste berichten over mogelijke binnenlandse transfers worden gepubliceerd (in dit geval de mogelijke overgang van Stam naar Ajax) blijkt de eenheid fake, een schijneenheid.

Want dan zie je weer een hoop bijdrages waarvan het dun door je broek loopt van ellende en ergernis.

De club Ajax wordt finaal de grond ingeboord, terwijl 50 procent van het oranje team waarvoor soms de avond daarvoor nog de polonaise is gelopen, is opgeleid door ... juist, Ajax.

Ik zal niet hypocriet doen; ook ik heb mijn antipathieen tegen clubs, mensen die mij goed kennen weten dat voetbalcub PSV een object is van mijn onlustgevoelens. Tegelijkertijd zag ik liever Affelay in het veld komen dan VDV tegen Spanje en als Affelay de winnende erin had geschoten had ik zijn voeten gekust.

Maar waar het om gaat is dat je iig moet proberen objectief te blijven en jezelf niet moet overgeven aan blinde haat. Ook al koester je haat tegen een club, het is volstrekt zinloos om die te ventileren in discussies en je daardoor te laten leiden. Nogmaals, hou het objectief, probeer het iig.

En ik weet niet wat het beleid is van VZ, maar sommige deelnemers moeten veel harder worden aangepakt. Ik las laatst in een topic over Ajax als bijdrage 'KK j00d', meer niet. Zo'n figuur moet gewoon een ban van 1 maand krijgen, zero tolerance.


Reageer

Je moet inloggen om te reageren. Heb je nog geen account? Dan kun je je gratis registreren. Inloggen

Actiefste Clubexperts

Naam Aantal Gemiddelde rating

Ajax

Stand
Selectie
Actuele wedstrijden
 TeamPnt+/-
1.Ajax1929
3.Feyenoord1512
4.PSV157
Voor de complete stand: Eredivisie
SpelersPositieW
N. MazraouiVerdediger74
E. ÁlvarezMiddenvelder72
R. GravenberchMiddenvelder71
S. BerghuisAanvaller72
S. HallerAanvaller75
D. TadićAanvaller74
J. TimberVerdediger61
Voor de complete selectie: Clubpagina Ajax.
Programma 
Uitslagen
Voor de alle wedstrijden: Clubpagina Ajax.

In de wandelgangen

Donderdag 23 september
Het is de vraag of Club Brugge Noa Lang in de komende transferwindow kan behouden. Lees verder
X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren