Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je bent niet oud genoeg om deze content te lezen.

Beste bezoeker, je bent op een artikel over wedden terechtgekomen, maar je hebt eerder aangegeven deze content niet te willen zien.
 

Om content over online kansspelen volgens wet- en regelgeving te tonen, willen we zeker weten tot welke leeftijdsgroep u behoort.

Door je keuze te maken bevestig je dat je je bewust bent van de risico’s van online kansspelen en dat je momenteel niet bent uitgesloten van deelname aan kansspelen bij online kansspelaanbieders.

Zwitserse Justitie opent onderzoek naar WK 2018 en WK 2022

Laatste update:

Justitie in Zwitserland begint een onderzoek naar de toewijzing van het WK 2018 aan Rusland en het WK 2022 aan Qatar. Men wil weten of er illegale handelingen zijn verricht tijdens de processen, die leidden tot de toewijzing van de WK's. Al sinds december 2010, toen Rusland en Qatar definitief werden gekozen, hangt er een zweem van omkoping en corruptie rond de FIFA en de landen.

/

Justitie gaat onderzoeken of er criminele activiteiten zijn voorafgegaan aan de toewijzing van de WK’s en of er sprake is van het witwassen van crimineel geld. De rechercheurs ondervragen tien leden van het uitvoerend comité van de FIFA, die een stem uitbrachten voor Rusland en Qatar. Meer informatie dan het statement van de Zwitserse Justitie is nog niet bekend.

Woensdagochtend deed de Zwitserse politie een politie-inval in het Baur Au Lac hotel in Zürich, waar het uitvoerend comité van de FIFA verblijft. In totaal werden er zes tot veertien man gearresteerd, zonder dat zij overigens met handboeien om naar buiten gingen. Diverse journalisten die in Zürich zijn, voor de presidentsverkiezingen van vrijdag, geven aan dat nog niet duidelijk is of het nieuw opgezette onderzoek verband houdt met de politie-inval.

Denk jij dat de WK's van 2018 en 2022 in handen blijven van Rusland en Qatar?

Meer nieuws

1
2

Meer sportnieuws

Reacties

Heel goed, hopelijk isbdit een mooi begin naar een betere Fifa en een betere voetbalwereld. Je moet ergens beginnen natuurlijk...

Platini ook even halen dan

27 mei 2015 om 11:48

Platini is niet van de FIFA

Het zou vooral natuurlijk fantastisch zijn als dat WK in die zandbak afgelast zou worden. Het land heeft niets met voetbal, de slaven sterven er met bosjes en het is er veel te warm om te voetballen.

Ik blijf het toch ontzettend bezwaarlijk vinden dat iemand als Ronald de Boer zich heeft geleend voor deze campagne..

27 mei 2015 om 11:09

@ Leon123

Ik snap Ronald de Boer ook wel, want wat je wel aan de Qatari kan overlaten is een evenement tot in de puntjes perfect te laten verlopen. Geld is geen probleem, het gaat ze puur om persoonlijk prestige en daar zijn ze bereid diep voor te gaan.

Er zijn ook voldoende facetten die wel positief zijn voor Qatar. Er zijn voldoende (luxe) hotels, het land is vrij klein dus alle stations liggen dicht bij elkaar waardoor het interessant word. Faciliteiten rondom vliegveld, hotels, stadions etc zullen 110% optimaal zijn etc etc. Daarnaast heeft Ronald de Boer waarschijnlijk een leuk bedrag (enkele miljoenen) bij mogen schrijven. En voor dat geld zijn er een hoop mensen te porren.

27 mei 2015 om 11:13

Bergkamp. Toplui die qatati inderdaad. Het schenden van mensenrechten in iedere vorm, en stadions die gebouwd worden op levens van arbeiders, daar moet je het WK niet willen houden man. Ongelooflijk je reactie

27 mei 2015 om 11:25

Hij zegt nergens daf het toplui zijn, alleen dat de faciliteiten wel van uitstekende kwaliteit zijn. Voor wat ik heb gezien van het WK-plan, is daar dan ook niets aan gelogen. Ober de arbeidsomstandigheden zegt hij toch niets? Dan daarbij, iedereen praat elkaar wel lekker na ontrent dit onderwerp, dat er al duizenden (slaven-)arbeiders zijn gestorven tijdens de bouw, maar welk hard bewijs is daar van? Ik zeg niet dat er niets aan de hand is daar, maar ik heb persoonlijk maar weinig onomstotelijk bewijs ervan gezien. Begrijp me niet verkeerd, ik ben 100% tegen een WK in Qatar, aangezien het totaal geen voetballand is en de weersomstandigheden ook gewoon niet kunnen, maar van die overleden arbeiders wil ik eerst wel eens wat meer bewijs zien.

27 mei 2015 om 11:25

@ Mentalist

Dat blijkt achteraf, en achteraf moet je het ook terug trekken. Maar je kan een hoop zeggen over de Qatari, maar iets organiseren kunnen ze wel. Dus het bid dat ze hebben gedaan zal van voor tot eind goed in elkaar hebben gezeten. Zoals gezegd speelt geld geen rol.

Maar het WK in Brazilie waar de bewoners tegen protesteerden worden ook genoeg mensen rechten geschonden. Een Wk in Rusland hetzelfde verhaal. Het Wk in Zuid Afrika eenzelfde verhaal.

Je kan Ronald de Boer niet verwijten dat hij voor een flinke geldsom een bid ondersteunt dat perfect in elkaar zit. Het enige dat je hem kan verwijten is dat hij naief is geweest omtrent de bouwvakkers.

27 mei 2015 om 11:27

Als Ronald de Boer niet zo vaak vreemd zou gaan dan zou hij al dat geld niet nodig hebben voor zijn alimentatieverplichtingen. Die man kraamt alleen maar onzin uit op televisie en moet inmiddels geld zat hebben.

Verder is er helemaal niets positiefs aan Qatar. Die overdreven luxe heeft geen enkele klik met de normale voetbalsupporter, het is er veel te warm, de bouwers van de stadions worden volledig uitgebuit en het is geen voetbalnatie. De bobo's zullen er tot in de puntjes worden verwend en dat is de enige reden van die belachelijke keuze geweest.

27 mei 2015 om 11:35

Ze laten het inderdaad tot in de puntjes verlopen. Een paar dode Bengalen meer of minder, ach dat boeit natuurlijk niet als er maar genoeg geld op je rekening wordt bijgeschreven....

Waar haal je het vandaan om dat te verdedigen.

27 mei 2015 om 11:55

Wat ben jij naief zeg. Iets organiseren kunnen ze wel. Dat is geen organiseren. Dat is miljarden aan euro's uitbesteden aan bedrijven om het WK te kopen. En ongelofelijk wat je al niet kunt bereiken met duizenden slecht behandelde slaven he? Ergens hoop ik dat het WK in Qatar gewoon doorgaat maar dat elk land wat op het veld komt gewoon gezamenlijk op het veld gaat liggen. Elke wedstrijd.

27 mei 2015 om 11:59

@ Ansjo

Nee ik ben niet naief, ik heb het bid van Qatar niet gesteund. En ik probeer nergens goed te praten wat er gebeurt met de werknemers daar. Alleen ben ik zelf in Qatar geweest voor een langere periode en ik kan met 100% zekerheid vertellen dat er ook projecten zijn geweest die gewoon netjes worden afgehandeld.

Maar als we allemaal zo slecht praten over de Qatari, wil dan iedereen ook even een blik op zichzelf werpen. Wat dachten we van Poolse werknemers in Nederland die met 16 man in een eens gezinswoning slapen? Of hebben we zelf wel eens een klusje zwart gedaan of zwart laten doen? stelletje hypocrieten, want je bent zelf net zo schuldig aan uitbuiting en een vorm van slavernij. Tenslotte hoef je er geeneens actief aan mee te doen, maar je laat het wel gebeuren.

De Qatari hebben een bid gepresenteerd, en je kan er donder op zeggen dat het bid van voor tot eind voor 110% compleet goed in elkaar heeft gezeten. Zoals gezegd heeft Qatar ook een aantal voordelen. Dat die voordelen niet opwegen tegen de nadelen is een tweede.

27 mei 2015 om 12:03

@ Hoppa!

Ach, en een paar Poolse werknemers die in Nederland stadions schoonmaken voor bedroevende salarissen. Dat het niet zo dusdanig levensbedreigend is, dat is een vershcil. Maar zelf is Nederland met haar inwoners ook hypocriet genoeg om Polen, Roemenen, Oekrainers etc in dienst te nemen of in te huren. Of dacht je dat er bij zulk soort klussen aan alle veiligheidsvoorschriften word voldaan?

Qatar zijn er sterfgevallen, maar wat dacht je van Rusland? Of zullen we beginnen over Brazilië waar zelfs de eigen bevolking in opstand kwam? Of in Zuid afrika waar helemaal niemand een cent heeft. Of het EK in Polen en Oekraïne, en stonden we niet te juichen bij het toernooi in Portugal.

Als je denkt dat daar geen slachtoffers zijn gevallen, dan ben je pas naief. Sterker nog, dan ben je hypocriet.

27 mei 2015 om 12:29

Sorry, maar om nou te speculeren dat het verhaal over overleden arbeiders slechts gebaseerd is op het napraten van anderen is echt schandalig. Lees om te beginnen dit even door. En als het nog niet voldoende is om je te overtuigen kan je nog naar onderzoeken van amnesty International kijken. http://www.theguardian.com/world/2014/dec/23/qatar-nepal-workers-world-cup-2022-death-toll-doha

27 mei 2015 om 12:44

Hoe kan je nou in godsnaam polen hier vergelijken met nepalezen, en indianen in qatar? Die polen zijn hier uit vrije wil, verdienen een godsvermogen naar Poolse standaard, gaan met geld op zak terug en kunnen terug wanneer ze willen. De paspoorten worden in qatar afgepakt van de gastarbeiders, kunnen dus niet terug, slapen in open riool achtige vertrekken en werken 14 uur per dag, krijgen niet eens genoeg te drinken. Een aantal weken terug heeft een duitse crew nog een docu gemaakt van de mensonterende omstandigheden. En jij komt even verkondigen dat qatari kunnen organiseren? Man man man. Hou alsjeblieft op met je onzin zeg. Ben je nu gewoon zo ongelooflijk? Of speel je nu bewust de advocaat van de duivel, tegen beter weten in?

27 mei 2015 om 13:43

Milieu en mensenrechten blijven alleen ver achter.

27 mei 2015 om 15:03

2 Mentalist

Nee ik speel niet bewust advocaat van de duivel. En nee ik keur het zeker niet goed wat er gebeurt in Qatar met de werkomstandigheden en het hoge hoeveelheid slachtoffers.

Ik geef mijn mening dat Qatari heel goed dingen kunnen organiseren. Dat betekent niet dat alles goed georganiseerd is en de bouw van de stadions met bijbehorende negatieve kanten is iets dat niet goed geregeld is. Uit persoonlijke ervaring van 4 maanden Qatar kan ik wel degelijk beweren dat Qatari heel goed zijn in het organiseren van dingen. Dat jij vanachter een computer op basis van een paar interviews het tegenovergestelde beweert is jou keuze. Uit mijn persoonlijke ervaring durf ik te vertellen dat Qatari heel goed dingen kunnen organiseren.

En waarom ik de leef en werkomstandigheden van Poolse mensen er bij betrek. Dus omdat ze niet dood gaan tijdens hun werk is het minder erg? Dat ze met 16 mensen in 1 huis wonen is niet erg. Dat ze 7 dagen per week 12-16 uur per dag werken is niet erg? Dat ze naar Nederlandse standaarden ongelofelijk onderbetaald zijn is niet erg? Dus omdat het in Qatar nog slechter gesteld is, betekent het dat het in Nederland minder erg is wat wij doen? Dat mijn beste, dat is pas hypocriet en schandalig.

Maar zullen we praten over de uitbuiting en leefomstandigheden in Brazilie en Zuid Afrika. En hoe dat land en volk is uitgebuit. Ik durf te beweren dat je net zo hard voor Nederland hebt staan juichen. Wederom mijn beste, dat is hypocriet.

Jezelf zo hard af zetten tegen Qatar om wat er gebeurt is logisch en deels terecht. Maar men vergeet even snel verder te kijken dan de eigen achtertuin en de eigen acties en daden. Wat er in Qatar gebeurt is absoluut niet goed, en het is absoluut niet goed te praten. Maar omdat het een ver van je bed show is, is het makkelijk af reageren op de Qatari.

27 mei 2015 om 18:58

Siepie ik speculeer helemaal niets. Ik zeg zelfs nog dat ik totaal niet voor het bid ben, en ik geloof ook zeker dat het daar niet helemaal goed zit en er doden zijn gevallen. Wat ik echter niet wil geloven zonder onomstotelijk is dat dit er duizenden zijn. En dan nog, dit gebeurt niet alleen in Qatar, wat dacht je van Rusland, Brazilië, Zuid Afrika? Denk je dat het daar helemaal netjes verloopt? Zelfs hier in Nederland vallen er al doden bij het verbouwen van een stadion...

28 mei 2015 om 11:28

Nogmaals, bekijk de onderzoeken die de mensenrechtenorganisaties al hebben gedaan en je hebt die bewijzen.

Ik ben het met je eens dat het in die andere landen ook slecht gesteld was met de mensenrechten, maar wat wil je daar nou mee zeggen? Dat we daarom niks over de situatie in Qatar mogen zeggen? Bijna iedereen was toch ook tegen de Olympische Spelen en we waren toch ook verontwaardigd dat de koning en koninging ondanks alles naar die spelen toegingen? En toen met Zuid-Afrika werd er toch ook veel aandacht besteed aan het feit dat ze in de townships helemaal niks terug zagen van de miljoenen die er tijdens dat WK werden verdiend? En met Brazilie werd er toch ook aandacht besteed aan de misstanden bij de bouw, met name in Manaus? Werd er niet in Nederland geprotesteerd en aandacht voor de situatie in Tibet gevraagd toen de spelen naar Beijing gingen?

De situatie in Qatar is gewoon inhumaan. Nepali worden gelokt met beloftes over hoge salarissen, maar eindigen in tentenkampen met lage salarissen en paspoorten die worden ingenomen waardoor ze niet eens terug naar huis kunnen.

De beerput gaat hopelijk eindelijk open. Alles wat corrupt is eruit zetten en de cel in gooien. Wk's opnieuw toewijzen indien blijkt dat ze met corruptie verkregen zijn. Er zijn sowieso landen die de meeste faciliteiten wel klaar hebben voor een WK.

27 mei 2015 om 11:11

Ik denk dat die beerput weer heel snel afgesloten zal worden, teveel mensen met macht die daar belang bij hebben. De verkiezingen worden zoals het er nu uitziet voorlopig uitgesteld en reken maar dat er dan alles op alles gezet word om de schade zoveel mogelijk te beperken. Dat je corrupt bent is eerder een +punt dan een -punt bij de Fifa.

27 mei 2015 om 12:25

Als de FBI eenmaal overgaat tot arrestaties dan hebben ze echt wel wat belastend materiaal hoor, dan is het zorgen dat de kleine visjes over de grote visjes gaan praten en dat het balletje gaat rollen. Maar ik geloof niet dat dit met een sisser af zal lopen.

27 mei 2015 om 12:32

Waarschijnlijk gaan de mannen die nu zijn opgepakt vanzelf praten voor strafvermindering. Ze zaten daar sowieso alleen voor zelfverrijking, dus ik kan me niet voorstellen dat ze trouw blijven aan die maffe Zwitser

Ben niet onder de indruk. Ik verwacht dan ook niet dat er ook maar iets gebeurt met de WK's van 2018 en 2022. Dat zou zelf weer een gedoe worden tussen de justitiele instanties en Rusland/Qatar.

27 mei 2015 om 11:13

Hoezo dan als er corruptie is hebben ze geen been om op te staan. Sport moet fair zijn, mochten ze toch rechtszaken gaan beginnen is het toch een bodemloze put. Kun je hoog en laag springen, maar als het bewijs er is, hebben ze zelf het risico genomen.

27 mei 2015 om 11:29

Dat is een nobele manier van denken maar zo werkt het niet altijd. Rusland en Qatar kunnen heel nare vijanden zijn.

27 mei 2015 om 11:58

Zwitserse gerechtshof is niet te vergelijken met die van ons. Wij hebben hier de EU regels de Zwitserse staat bekend als de neutraalst ter Wereld en meest erkende ter Wereld. Het is niet voor niets dat het CAS daar zit.

Mochten er daadwerkelijk sporen gevonden worden, waar ik niet over zal twijfelen. Dan is de Fifa failliet. Tenslotte zal er dan niets anders op zitten dan de verkiezingen opnieuw te openen. Vervolgens zullen andere bid's gaan procederen en al het geinvesteerde geld gaan eisen van de Fifa. De TV stations zullen gaan procederen. Alle sponsors zullen gaan procederen. En ook vanuit Qatar en Rusland zullen er ook mensen gaan procederen die al miljarden hebben geinvesteerd.

Dat was en is de reden dat ze het met alle macht hebben geprobeerd om het in Qatar te laten blijven. Ze konden simpelweg niet anders. En wanneer de toewijzing onrechtmatig is gebleken. Dan is het over met de Fifa.

27 mei 2015 om 11:14

Fifa zal allesbehalve failliet zijn dan. Zo'n vaart zal het nooit lopen. Er is nu eenmaal teveel geld mee gemoeid.

Aan de koop toe is er volgens mij niks strafbaars aan zich laten omkopen. Het is immers geen openbaar bedrijf. Het onderzoek focust zich ook niet op de omkoping maar meer of het al niet gebeurt is met illegale activiteiten.

Het resultaat van het onderzoek weet je nu al. Een 5-tal mensen gaan tegen de lamp lopen en de rest doet gewoon verder.

27 mei 2015 om 11:26

Wat dacht je van schade claims uit Rusland Qatar, sponsors die afhaken, Rusland wat zegt overbodig geld te hebben uitgegeven aan infra structuur. Qatar zal misschien mindere mate gaan klagen, maar een land als Rusland wat steeds verder afglijd zal wel degelijk een miljarden claim neerleggen bij de Fifa, geschatte kosten Rusland ligt op 15 miljard en de Fifa schijnt rond de 3 miljard te hebben. Kom je maar een kleine 12 miljard te kort, natuurlijk zijn ze niet meteen failliet, maar als deze beerput opengaat, kunnen we wel beter een nieuwe Fifa oprichten, want dit brengt zoveel schade aan een bedrijf wat Fairplay hanteert dat er geen inkomsten meer zullen zijn.

27 mei 2015 om 11:30

Waarom zouden Rusland en Qatar schadeclaims indienen?

En geen inkomsten meer zijn? Het bedrijf Fifa zal blijven bestaan. Geen enkel voetballand zal zijn nek uitsteken. In het beste geval zullen gewoon andere mensen Fifa besturen.

En denk je nu echt dat de Fifa plots hun inkomsten zullen kwijtspelen. Mensen zijn verzot op voetbal over heel de wereld. En zolang mensen bereid zijn om te kijken naar de Wk's zullen ook de inkomlasten van Fifa blijven bestaan.

27 mei 2015 om 11:31

Sorry maar een land wat leden omgekocht heeft, heeft naar mijn inziens geen recht op vergoeding. Qatar en Rusland kunnen dan lekker fluiten naar hun centen.

27 mei 2015 om 11:44

@ el dude

Het gaat er niet om of de Fifa failliet gaat, want dat kan eigenlijk niet. Wat er wel gebeurt, is dat de Fifa haar bestaansrecht verliest. Een organisatie voor en door voetbal zal ten alle tijden integer moeten handelen. Het is dus aan de bonden van de grote voetballanden om een statement te maken en een nieuw model voor een bestuursorgaan te ontwikkelen. Een volledig nieuwe organisatie met een nieuwe naam lijkt mij dus de oplossing voor dit enorme imago- en corruptie probleem.

Men lijkt vergeten te zijn dat een overkoepelende organisatie als de Fifa verantwoording moet afleggen aan haar leden (de bonden), want voor wie werkt de Fifa eigenlijk? Voor het voetbal of voor zichzelf? Het is nu wel duidelijk dat dit niet langer zo kan.

27 mei 2015 om 11:49

@el_dude Als de Fifa echt omgekocht is zullen landen als NL GB DLD SP FRA IT BRA ARG USA echt afhaken van lidmaatschap. Deze landen brengen bergen van geld mee door de hoofdsponsors en andere landen zullen snel volgen. Neem alleen al als voorbeeld Mc Donalds, een bedrijf wat veel goede dingen doet en miljoenen investeert in van allerlei projecten in deze wereld. Wat als die afhaakt. Dan krijg je het domino effect. De Fifa zal een eigen vermogen hebben, maar ze kunnen niks als die landen die ik noem en dan voornamelijk de Europese landen afhaken. Dus zullen ze geleidelijk na de rand van de afgrond gaan. Tevens word er in Rusland al langer geklaagd na bedrijven als Gazprom, dat die teveel richt op westerse landen en niet eens kijkt naar eigen volk.

@sjoerd1987 was het maar zo simpel. De Fifa heeft toestemming gegeven om te bouwen bij wijs van spreken, dus is de Fifa ook medeverantwoordelijk. Ook al ben je het er niet mee eens, maar als de Fifa geen ja had gegeven, dan hadden ze dat ook nooit uit gegeven. Dus is deels de Fifa verantwoordelijk.

27 mei 2015 om 11:54

Pdb4

Fifa kan alleen maar hun bestaansrecht verliezen als de bonden uit de Fifa zelf stappen. Op zich kan de Fifa doen en laten wat ze willen zolang dat de bonden het aanvaardbaar vinden. Zolang de bonden zelf niks doen zal er ook niks gebeuren met de Fifa

Maar gezien heel de structuur van ons voetbal, heel onze financiën en heel onze gewoontes gefocust zijn op de Uefa en de Fifa zullen ze nooit geen afscheid nemen. Er hangt gewoon er teveel van af. Het enige nadeel is de corruptie maar weegt nooit op tegen de voordelen.

27 mei 2015 om 11:57

@randje16: Wij leven niet in een ideale wereld waarbij iedereen leeft volgens principes. Waarom zouden NL GB DLD SP FRA IT BRA ARG Usa,... afhaken als ze financieel (en sportief) daarmee in hun eigen voet schieten?

En nee, deze landen brengen niet extreem veel geld op. Is weer een typische Europese redenering. We spelen niet alleen voetbal in Europa. Sponsors kijken naar kijkcijfers. Zolang als continenten zoals Azië, ... blijven kijken naar alles wat de Fifa organiseert is het financieel interessant om te blijven investeren in voetbal.

27 mei 2015 om 12:08

@ El_dude

Precies om de reden dat de financieerders in Rusland/qatar misschien we bij de corruptie betrokken zijn geweest. Maar zolang dit niet naar buiten komt en ze onschuldig zijn zullen ze hun geinvesteerde geld gaan terug halen wat over miljarden gaat. Die gasten zijn niet dom.

Maar wat dacht je van Televisiestations die rechten hebben gekocht. Of wat dacht je van alle kosten die de Bids van Engeland en Nederland hebben gekost die gedeclareerd zullen gaan worden. Of de investeringen die private partners ondertussen hebben gedaan.

De Fifa heeft veel macht, maar TV zenders zoals Fox met Miljardairs achter hun zijn ook machtig. Private investerdeers met vele miljarden zijn ook machtig. En die mensen zijn niet rijk en machtig geworden door toe te kijken. Die zullen elke cent terug halen die ze terug kunnen halen.

27 mei 2015 om 12:18

El_dude, een hele simpele reden. Als ze afhaken hebben ze alles zelf in de hand. Ik noem even bewust deze landen, want die stonden aan de wieg van de Fifa. Je stapt eruit, omdat je niet meer geld wil kwijt raken. Het geld wat erin is gepompt ben je kwijt, maar als bedrijven als Mc Donalds Sky en noem maar op afhaken hebben die landen die de Fifa groot hebben gemaakt geen poot om op te staan. Het geld wat nu als Horloge om een in vloed baar persoon in Ghana zit krijg je niet terug. En elk dubbeltje wat je er nu insteekt levert geen bal meer op. Moet een SUB sponsor als Heineken overgenomen door Unilever met Pindakaas van Calve? Of Sanex houd u huid gezond? Landen als Duitsland Engeland Nederland hebben vaker gezegd dat ze meer macht willen, vallen die sponsors weg, gaat je macht ook weg. Momenteel heeft Rusland de meeste macht binnen de Fifa, mede door gazprom. En daar hekelen landen die ik net noemde al aan. Prima dat ze sponsoren, maar wel op de juiste manier.

27 mei 2015 om 13:10

@ D-Bergkamp

1) Zowel Rusland als Qatar hebben geen poot om op te staan. Ofwel hebben ze niemand omgekocht en kunnen ze bijgevolg niks eisen. Ofwel hebben ze wel mensen omgekocht maar dan kunnen ze eisen zoveel ze willen ze gaan dan toch niks krijgen. Je kan immers alleen maar de corruptie van de Fifa bij de WK-biding bewijzen als je de omkoping van beide landen kan bewijzen. Dit gaat hand in hand.

2) Er verandert niks voor de televisiestadions die rechten hebben gekocht. Of ze nu het WK vanuit Rusland uitzenden of vanuit Nederland maakt geen verschil uit. En als ik me niet vergis zijn de tv-rechten van de 2 Wk's nog niet verkocht omdat het pas binnen een 4-tal jaar financieel interessant is.

3) Alle landen kunnen een klacht indienen maar het is een feit dat het WK-bid slechts naar een partij kan gaan. Bijgevolg heeft alleen deze partij recht op een schadevergoeding.

4) Nu mag jij mij eens uitleggen welk verlies FOX heeft gedaan? Tevens is het voor hun niet interessant genoeg om zware rechtszaken te beginnen. Eerst en vooral moeten de partijen genoeg verlies hebben geleden dat het financieel interessant is om een dure zaak op te starten Ten tweede moeten ze maar hopen dat de privé-investeerders met wit geld gesponserd hebben anders gaan ze ook mooi zwijgen en ten derde zal niet de Fifa maar de leden worden aangeklaagd.

@ randje16

Met je eerste redenering ga je volledig al de mist in (Je stapt eruit, omdat je niet meer geld wil kwijt raken). Welk geld geraken de landen nu kwijt aan de Fifa? Financieel is het juist interessant om bij de Fifa te blijven. Met een beetje goed beleid maakt elke voetbalbond winst en aan de koop toe hebben ze ook hun privé-sponsors te danken aan het feit dat hun land zich kan vertegenwoordigen op een extreem groot podium. Vanaf dat de voetbalbonden eruit stappen gaat ze opbrengsten meer hebben van de Fifa zelf en gaan ook alle privé-investeerders afhaken.

Ten tweede gaat geld hand in hand met macht. De Europese landen willen inderdaad meer macht maar kunnen nooit zoveel gewicht in de schaal leggen als pakweg de Aziatische landen. Dus ze gaan moeten kiezen en geld is nog altijd belangrijker.

Ten derde kunnen hoofdsponsers niet zomaar afhaken. Financieel is dat een nachtmerrie voor de hoofdsponsers. En aan de koop toe zouden ze dom zijn om af te haken. Het WK is een van de grootste en meest bekeken evenement van heel de wereld. Bedrijven, organisaties,... zouden een moord begaan om daar hun product te promoten. Zelf als de top 10-landen zouden afhaken is het fiancieël nog altijd extreem interessant om dat evenement te sponsoren.

En het is niet relatief naïef om te denken dat voetballanden hun in een financiële (en sportieve) put gaan steken omdat er nu sprake is van omkoping? Enige manier om het probleem op te lossen is om de Fifa van binnenuit te hervormen. Al de rest is dromen.

27 mei 2015 om 14:56

Oke dus je begrijpt er echt geen hol van is me wel duidelijk. Grootste sponsors van de Fifa Mc Donalds Carlsberg en 2 aziatische bedrijven. Daarnaast is Europe hof leverancier met aantal auto merken aantal kleine bedrijven waaronder Heineken, wat als die zeggen we stoppen ermee. We gaan onze contracten verbreken met corruptie want daar wil geen enkel bedrijf wat mee te maken hebben. Neem voorbeeld Rabobank die stopte met de wielerploeg om doping, dat is juist reclame voor die bedrijven die eruit stappen en zal meer waardering en klandizie opleveren dan als ze erin blijven. Wat als een MC en Carllsberg eruit stappen, denk je dat die aziatische bedrijven blijven zitten? Als 2 bedrijven om de reden van corruptie eruit stappen, dan volgt de rest zeker en dan heeft de Fifa zware tekorten en dan staat zelfs het WK voetbal op de toch en dan haken vanzelf de landen ook af. Hoofdsponsors kunnen gewoon afhaken als er wanbeleid gevoerd word. Of denk je dat die bedrijven dat niet in hun contract laten zetten. Mc grootste fastfood restaurant ter wereld is niet zo dom. En als de grootste bedrijven af haken zullen bedrijven als auto merken als Samson (koreaans) het overnemen en die dingen zijn hier niet bekend. Wat te bedenken van tv gelden die weg vallen. Het promoten van je product bij een corrupte Fifa werkt averechts. Neem jaartje of 15 geleden Nuon die om wanbeleid opstapte bij Vitesse, daarna hebben ze nooit meer zo'n groot merk op hun borst gehad. Nee als de sponsors weg vallen valt alles als een kaartenhuis in elkaar en is de Fifa in 1 klap Failliet.

27 mei 2015 om 15:47

Ik begrijp je maar al te goed maar ik ben gewoon niet akkoord met jouw standpunt. Nogmaals we leven niet in de ideale wereld. Je denkt toch zeker niet dat bedrijven voor die reden gaan stoppen met een WK te sponseren. Je kan dit niet vergelijken 2 kleinere voorbeelden waar de feiten een stuk groter waren. Op basis van 14 mensen die worden beschuldigd van corruptie gaan sponsers niet in hu eigen voeten schieten. Daarvoor zijn de feiten zeker niet zwaar genoeg.

Tevens is er geen sprake van wanbeleid. Het is niet omdat jij dat vindt dat dat effectief zo is. Vergeet niet dat je product niet de fifa is maar je product is het wk. Groot verschil. En elk mens vindt een wk de max en dat is het enige die telt.

27 mei 2015 om 16:00

Als de grotere sponsors van een WK voor welke leeftijd ook, zich terug trekt met reden corruptie zal het meteen omvallen, geld is te machtig geworden voor de Fifa, zonder de sponsors heeft de Fifa geen bestaansrecht en zal het domweg failliet gaan. Als het Corrupt is willen bedrijven simpel weg niet samenwerken.

Als er 14 corrupt zijn zullen ze binnen 5 minuten hun contract doorscheuren. Heeft een paar redenen. Ten eerste is sponsor geld gebruikt voor omkoping, geen enkel fatsoenlijk bedrijf zal dat accepteren, ten 2e door corruptie binnen de Fifa word jou naam te gooi gegooid, ten 3e snap je het nog niet. Wat levert meer publiciteit op? Lekker bij de corrupter Fifa blijven en mogelijk je naam schandalig laten worden als maatje van Blatter of eruit stappen en achter de grotere landen gaan staan? Nou?

27 mei 2015 om 22:50

Ongelooflijk hoe jij de ideale kijk hebt op de wereld zo ver van de werkelijkheid.

1) Eerst en vooral waar haal je al het punt dat er sponsergeld is gebruikt voor omkoping? Het zijn juist de FIFA-ambtenaren die zich laten omkopen (wat overigens nog niet bewezen is).

2) Als je een bedrijf mag kiezen om een van de grootste en populairste evenementen ter wereld te sponsoren waarbij er meer dan 3 miljard mensen kijken en waarbij alleen jouw product in beeld mag komen en alle concurrerende producten verboden zijn of je komt één keer in het nieuws omdat je weigert om het WK te sponseren door mogelijke omkopingen dan is dit voor elk bedrijf heel simpel. Elk bedrijf zal voor optie 1 kiezen zonder twijfel. Levert veel maar dan ook veel meer publiciteit op.

3) Achter welk grote landen staan? Welk groot land. Sorry, welk land notabene heeft al schandalig gesproken (in de laatste 10 jaar) over de omkoping van de Fifa. Juist ja! Laat staan dat ze gaan afscheid nemen van de fifa.

Wordt tijd dat je naar de werkelijkheid komt. Zelfs jij, die de Fifa zo corrupt vindt kijkt naar het Nederlands elftal en hoopt dat ze wereldkampioen gaan worden. Je kan niet van twee walletjes eten he.

Als een kaartenhuis. Heerlijk, mooi getimed ook allemaal. Benieuwd of corrupte landen 2x nadenken voordat ze op Blatter stemmen.

Dat de autoriteiten nu Rusland indirect aan kunnen pakken zal ook zeker meespelen. Mij maakt het niet uit, zelfs als de opgepakte Fifa mannen niet worden veroordeeld, komen zij nooit meer van deze slechte naam af. De bal is gaan rollen, het einde van de Fifa is nabij. Wat is dit heerlijk wakker worden.

De grote voetballanden zouden zelf ballen moeten tonen.

Als de grote Europese landen de handen ineen slaan tezamen met ex-wereldspelers als Cruijff en Maradona dan blijft er geen spaan heel van de Fifa. Niettemin lijken de voetbalbonden bij deze grote voetballanden ook allemaal even bang voor hun eigen hachje.

Dat vroeg of laat het doek valt voor de Fifa in de huidige opzet is wel duidelijk, de vraag is wanneer. Wat ik hierboven beschreef had dat echter kunnen versnellen.

Jajajajaja! Heerlijk jongens. Mooi doorgaan zo. Wil zo'n evenement niet in Rusland of Qatar maar een voetballand a la Duitsland of Engeland

27 mei 2015 om 11:31

Ach Australië Amerika is ook wel prima. Als je het altijd in een voetballand houd blijft het ook altijd maar hetzelfde. Voetbal moet ook openstaan voor uitdagingen. Maar voetballen in Qatar is hetzelfde als langlaufen op Aruba. En voetballen in Rusland is hetzelfde als Voetballen in voormalig Duits Rijk.

27 mei 2015 om 11:41

Australie and Amerika juich ik ook toe!

27 mei 2015 om 11:47

Voordat dit is afgerond heb je best kans dat het WK in Rusland al is geweest en het te kort tijd is om het WK van Qatar nog te verplaatsen.

27 mei 2015 om 11:53

Ejens is helemaal niet zeker dat dit na Rusland komt. Als er daadwerkelijk wat aan de hand is zullen ze Rusland rustig uitlaten stellen en een WK verplaatsen is geen probleem. Neem landen als Frankrijk Engeland samen met Schotland en Duitsland hebben het gewoon al voor mekaar om het zo te kunnen overnemen. En ik denk dat ik een aantal landen ben vergeten. En dan bedoel ik binnen 2 jaar kun je echt wel in die landen een groot wereld toernooi houden.

Het lijkt me niet dat er nu nog ergens anders de Wk's georganiseerd gaan worden toch? Zal wel een boete worden. Of er moet een land zijn die in 3 jaar tijd alle faciliteiten kan bewerkstelligen ...

Eindelijk !! Alles is corrupt bij de Fifa. De bezem er goed doorheen halen en kiezen voor integere mensen.

Blatter blijft voorlopig nog buiten schot. Verwacht ook niet dat dit invloed heeft op de komende verkiezigingen.
Ook voor de Wk's in Rusland en Qatar zal niet veel veranderen verwacht ik. Deze landen hebben inmiddels miljarden geinvesteerd en voordat dit is afgerond zijn we zo jaren verder.

27 mei 2015 om 12:10

Ik weet het niet, mensen kunnen wel is geschokken zijn door dit want je bent toch niet zo veilig onder de grote Fifa vlag als mensen mischien dachten.

Maargoed beste is natuurlijk als de hele Fifa gewoon ploft.

Laat ze dan ook maar het afgelopen WK goed controleren!!
Dat de regels zo nodig moest aangepast worden...

Laten we hopen dat er iets aan het licht komt.

Reageer

Je mag reageren vanaf niveau 3.

X

Inloggen op Voetbalzone

Leuk dat je actief wilt zijn op de grootste voetbal community van Nederland. Voor alle mogelijkheden lees je onze FAQ.

Gebruikersnaam
Wachtwoord
 
Wachtwoord vergeten?
Registreren